Loekie1 | zondag 30 juli 2017 @ 13:02 |
Originele OP: Zo'n 200 pluimveebedrijven, samen goed voor ongeveer een vijfde van alle eieren die in Nederland worden geproduceerd, zitten op slot. Mogelijk zit de verboden stof Fipronil in hun eieren. Vijf vragen over deze kwestie. 1. Wat is Fipronil? Fipronil is een insecticide dat wordt gebruikt in producten tegen onder meer bloedluis. Het wordt door de Wereldgezondheidsorganisatie als licht giftig voor de mens beschouwd. In grote hoeveelheden kan het schade toebrengen aan nier, lever of schildklier. Daarom mag het niet worden gebruikt bij dieren die bestemd zijn voor de voedselketen, zoals kippen. 2. Wat is bloedluis? Bloedluis of vogelmijt zijn beestjes die zich schuilhouden in kippenhokken. Kippen die gebeten worden, krijgen jeuk en gaan krabben. Kippen die bloed ruiken, gaan ook elkaar pikken. Die wonden gaan infecteren, waardoor kippen ziek worden en dood kunnen gaan. 3. Wat is er nu mis? Fipronil is aangetroffen in eieren in België en Nederland. Het spoor leidde onder meer naar bloedluisbestrijder Chickfriend uit Barneveld. Hennie de Haan van pluimveehoudersorganisatie NVP: ,,De pluimveehouders zijn te goeder trouw met dit bedrijf in zee gegaan. Hoe konden boeren bevroeden dat er een verboden stof was bijgemengd?'' Om te voorkomen dat er mogelijk besmette eieren verkocht worden, heeft de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit zo'n 200 pluimveebedrijven geblokkeerd. Ze mogen tot na het onderzoek van de NVWA geen eieren, kippen of mest afvoeren. 4. Wat zijn de gevolgen? De gevolgen voor de sector, die nog herstellende is van de schade door vogelgriep, zijn potentieel rampzalig. Alle bedrijven die dit jaar gebruik hebben gemaakt van de diensten van Chickfriend moeten hun eieren laten onderzoeken. Tot de uitslag bekend is, mogen ze geen kippen, eieren of mest afvoeren. Bedrijven waar Fipronil wordt gevonden, moeten hun eieren terughalen. Op dit moment worden de monsters in twee laboratoria onderzocht. Als de verboden stof inderdaad in de kippen zit, is het de vraag hoe deze er weer uit gaat. De Haan: ,,Omdat het een verboden stof betreft, is daar weinig over bekend. In het ergste geval moeten de kippen worden geruimd. Leegstand kost een boer veel geld.'' Boeren die vleeskippen houden zijn voor zover bekend niet getroffen. Vleeskuikens leven maar zeven weken, daarna wordt de stal schoongemaakt en ontsmet. 5. Kan ik veilig een eitje eten? Twee of drie eieren per week kun je probleemloos eten, stelt de NVWA. Bij de onderzochte eieren zijn tot nu toe geen concentraties Fipronil aangetroffen die direct gevolgen hebben voor de gezondheid. ,,Pas bij langdurige consumptie van eieren die Fipronil bevatten, kunnen er mogelijk schadelijke effecten optreden.'' Tot lege eierschappen in de supermarkt zal het schandaal voorlopig niet leiden. http://www.ad.nl/binnenla(...)ie-de-haan~a34a7e7e/ Hoe zit het met biologische eieren? [ Bericht 10% gewijzigd door Lucky_Strike op 31-07-2017 20:57:51 ] | |
Kapt-Ruigbaard | zondag 30 juli 2017 @ 13:08 |
Jij niet. Wij gewone mensen wel. | |
WammesWaggel | zondag 30 juli 2017 @ 13:13 |
Dit is een personage voor in de Donald Duck. | |
Loekie1 | zondag 30 juli 2017 @ 13:18 |
Biologische boeren gebruiken dat spul toch zeker niet? | |
#ANONIEM | zondag 30 juli 2017 @ 13:19 |
Daar heb je wel meer risico op dioxine omdat de kippen buiten komen toch? | |
mstx | zondag 30 juli 2017 @ 13:21 |
Vanmiddag nog een ei gegeten, komt wel erg dichtbij zo. | |
Loekie1 | zondag 30 juli 2017 @ 13:24 |
Natuurlijke bestanddelen 'ChickFriend zit op de Veluwe. Daar zitten veel biologische bedrijven die diensten van het bedrijf afnemen. In het gebruikte middel zat Dega-16, dat menthol, eucalyptus en etherische oliën bevat. Dat zijn natuurlijke bestanddelen. Je verwacht dan geen fipronil.' https://www.nieuweoogst.n(...)rs-zijn-erin-geluisd Ook biologische dus. | |
#ANONIEM | zondag 30 juli 2017 @ 13:24 |
Het is een verboden stof, dus dat lijkt me niet aannemelijk. Maar het is niet zo dat biologische boeren geen reguliere medicatie en middelen (mogen) gebruiken, wat men vaak wel denkt. Die laten hun dieren echt niet onnodig ziek worden en bij mijn weten staat het SKAL het gebruik van reguliere middelen ook toe. | |
Loekie1 | zondag 30 juli 2017 @ 13:25 |
Idioot dat ze zo onvoorzichtig omgaan met gevaarlijke middelen die gevolgen hebben voor een zo belangrijk voedinsmiddel als eieren. | |
Loekie1 | zondag 30 juli 2017 @ 13:26 |
Ze zullen het misschien minder vaak nodig hebben. Idioot dat er niets over te vinden is op internet. | |
#ANONIEM | zondag 30 juli 2017 @ 13:27 |
Dat betwijfel ik. Kippen die buiten lopen hebben meer kans op besmetting door vogels, om maar iets te noemen. | |
#ANONIEM | zondag 30 juli 2017 @ 13:32 |
Loekie, je zou het Skal een mailtje kunnen sturen met je vragen. En / of het voedingscentrum. | |
Loekie1 | zondag 30 juli 2017 @ 13:32 |
Ik bedoel dat bloedluismiddel. | |
Loekie1 | zondag 30 juli 2017 @ 13:33 |
Als journalisten klaar zijn met de genderproblematiek, komen ze misschien hier aantoe. | |
#ANONIEM | zondag 30 juli 2017 @ 13:37 |
Denk van wel eigenlijk. Het zit in de hokken zo te lezen.. en bio kippen zitten 's nachts ook gewoon binnen. Zou niet weten waarom bio kippen / stallen minder risico zouden lopen. | |
#ANONIEM | zondag 30 juli 2017 @ 13:37 |
Stuur anders een mailtje naar Hennie de Haan ![]() | |
RobinOok | zondag 30 juli 2017 @ 13:41 |
"...vreest Bens, die onder de betrokken bedrijven relatief veel biologische bedrijven vermoedt." "Het middel waarin NVWA fipronil aantrof, was namelijk het natuurlijke anti-luisproduct Dega-16, dat ook wordt gebruikt door biologische boeren" [ Bericht 12% gewijzigd door RobinOok op 30-07-2017 13:49:24 ] | |
Loekie1 | zondag 30 juli 2017 @ 13:41 |
Omdat ze meer ruimte hebben en dus elkaar minder gaan pikken als ze bloed ruiken. | |
RobinOok | zondag 30 juli 2017 @ 13:45 |
Ze ruiken wel bloed, maar als hun bloedende buurvrouw 20 cm verderop zit ipv 10 cm vinden ze dat te ver lopen? Of hoe moet ik dat zien? | |
#ANONIEM | zondag 30 juli 2017 @ 13:47 |
![]() ![]() | |
Loekie1 | zondag 30 juli 2017 @ 14:00 |
Er is misschien meer ruimte om ergens anders naartoe te lopen. | |
#ANONIEM | maandag 31 juli 2017 @ 19:04 |
http://nos.nl/artikel/218(...)besmette-eieren.html | |
WammesWaggel | maandag 31 juli 2017 @ 19:13 |
Beetje matig inderdaad. | |
#ANONIEM | maandag 31 juli 2017 @ 19:25 |
Krijg nu ook een pushbericht van de Stentor... 'acuut gevaar' ![]() Ik hou het voorlopig maar bij paaseitjes ![]() | |
Geralt | maandag 31 juli 2017 @ 19:42 |
Ik heb gisterochtend 2 eieren gegeten en gistermiddag zat ik op de pot ![]() Toeval? De code kan ik niet meer checken, want de eieren zijn inmiddels op. | |
realAIVD | maandag 31 juli 2017 @ 19:45 |
volgens het pushbericht dat ik zojuist ontving is dat zeker geen toeval sterkte, jammer dat we elkaar nooit hebben leren kennen, je was vast een leuke vent | |
Geralt | maandag 31 juli 2017 @ 19:47 |
![]() | |
RobinOok | maandag 31 juli 2017 @ 20:46 |
Ja, toeval. Sukkel. | |
Loekie1 | maandag 31 juli 2017 @ 20:52 |
Eicode van eieren met acuut gevaar voor de volksgezondheid X-NL-40155XX Eicode van eieren met te hoog fipronil-gehalte voor kinderen X-NL-43113XX X-NL-43326XX X-NL-43835XX X-NL-42766XX X-NL-42071XX X-NL-43514XX X-NL-41679XX X-NL-43879XX X-NL-43640XX X-NL-42659XX https://www.nvwa.nl/onder(...)eert-ze-niet-te-eten O-NL staat voor biologisch? Die heb ik. | |
Lucky_Strike | maandag 31 juli 2017 @ 20:56 |
Ik heb even de topictitel en de OP aangepast nu er een serieuze waarschuwing is afgegeven. | |
RobinOok | maandag 31 juli 2017 @ 21:08 |
Mijn eieren zijn gelukkig net op. ![]() | |
realAIVD | maandag 31 juli 2017 @ 21:28 |
Ik heb er nog 3 liggen, maar helaas, de nummers stonden niet op de lijst .....ik heb ook echt NOOIT prijs. Klote-bingo ![]() | |
Paul | maandag 31 juli 2017 @ 21:29 |
RIP | |
#ANONIEM | maandag 31 juli 2017 @ 23:02 |
Hmm Ik heb mn moestuin ook met gif bestrooid vanwege ongedierte. Hopelijk ga ik niet dood. Wel 4 weken gewacht na besprayen | |
Farenji | dinsdag 1 augustus 2017 @ 00:49 |
Heb je dat gif gekocht bij Chickfriend in Barneveld, of bij Poultry Vision in Weelde, Belgie? | |
Mishu | dinsdag 1 augustus 2017 @ 00:55 |
Ik heb geen giftige eieren maar ik heb door deze faal wel geleerd hoe eier-codes werken. | |
nikky | dinsdag 1 augustus 2017 @ 01:19 |
Maar de grote vraag: zijn er van die eieren ook al vele verwerkt in kant en klare mixen, koekjes en meer? | |
Loekie1 | dinsdag 1 augustus 2017 @ 05:22 |
Ik wil graag weten hoe vaak eieren gecontroleerd worden op dit soort stoffen. Want fraude is heel verleidelijk bij zoveel ziektes bij opgepakte dieren. Dan wil je het grofste middel gebruiken. | |
RobinOok | dinsdag 1 augustus 2017 @ 06:33 |
Heb je wel geslapen vannacht? ![]() | |
Pietverdriet | dinsdag 1 augustus 2017 @ 08:47 |
Merkwaardig dat de VWA een x zet aan het begin van de eiercode. Ze houden bewust informatie achter over wat voor een soort bedrijven het zijn | |
Pietverdriet | dinsdag 1 augustus 2017 @ 08:51 |
Duitse media melden dat wel 1-NL 4128604 und 1-NL 4286001. http://www.focus.de/gesun(...)auft_id_7417477.html Het gaat dus om vrije uitloop eieren | |
#ANONIEM | dinsdag 1 augustus 2017 @ 08:51 |
![]() | |
RobinOok | dinsdag 1 augustus 2017 @ 09:04 |
Omdat het om het bedrijf gaat. En een bedrijf kan beide soorten eieren produceren. | |
8777 | dinsdag 1 augustus 2017 @ 09:05 |
Alle uit Nederland meegenomen eieren weggooien dus? | |
Chinless | dinsdag 1 augustus 2017 @ 09:12 |
Terug naar de AH brengen en je geld terug vragen. | |
Leandra | dinsdag 1 augustus 2017 @ 09:12 |
Die codes (41286 en 42860) komen dan weer niet in het Nederlandse lijstje voor. Het gaat dus om veel meer codes. | |
Pietverdriet | dinsdag 1 augustus 2017 @ 09:18 |
Een bedrijf kan biologische als wel als vrije uitloop eieren produceren? Dat betwijfel ik | |
8777 | dinsdag 1 augustus 2017 @ 09:19 |
We gooien ze wel weg. Geen zin om ze helemaal mee terug te nemen. Dit speelt alleen in Nederland? | |
Pietverdriet | dinsdag 1 augustus 2017 @ 09:21 |
Waarom kijk je niet gewoon even naar de codes? | |
8777 | dinsdag 1 augustus 2017 @ 09:22 |
Ben op vakantie. Zal zo wel even kijken. | |
#ANONIEM | dinsdag 1 augustus 2017 @ 09:22 |
nee maar gif is gif toch | |
8777 | dinsdag 1 augustus 2017 @ 09:26 |
Die stempels zijn nauwelijks leesbaar. | |
#ANONIEM | dinsdag 1 augustus 2017 @ 09:26 |
![]() | |
Pietverdriet | dinsdag 1 augustus 2017 @ 09:28 |
Tja, sommige eierboeren zijn contractboeren, anderen leveren alleen voor export. Die NL nummers in de D media zullen alleen in D verkocht worden. Wel fout want veel mensen in de grensregio doen boodschappen in Duitsland | |
Leandra | dinsdag 1 augustus 2017 @ 09:30 |
Dat vind ik, gezien de vakantieperiode en het feit dat ze ook net over de grens verkocht worden, een beetje slordig van de NVWA. | |
Lucky_Strike | dinsdag 1 augustus 2017 @ 09:31 |
Er zijn heel veel soorten gif. Het gif wat tot besmette eieren heeft geleid is specifiek tegen bloedluis. Bloedluis komt alleen voor bij vogels. | |
Pietverdriet | dinsdag 1 augustus 2017 @ 09:33 |
Ik vind het downplayen van de NVWA, ze melden alleen de eieren die in NL verkocht worden en daarbij ook niet of het biologische, vrije uitloop of scharrel eieren zijn. | |
RobinOok | dinsdag 1 augustus 2017 @ 09:37 |
Gisteren in het journaal toch echt eentje gezien. Biologisch en scharrel. | |
bloodymary1 | dinsdag 1 augustus 2017 @ 09:38 |
Gelukkig geen last van, elke dag verse eitjes uit eigen tuin. ![]() | |
Pietverdriet | dinsdag 1 augustus 2017 @ 09:39 |
Dan hebben de bio eieren een ander nummer dan de scharreleieren. Werkt trouwens fraude in de hand, één bedrijf dat zowel als ook produceert. Was recent een schandaal met NL eierboeren die niet bio eieren als bio verkochten. Is nogal een verschil, bio en scharrel. | |
RobinOok | dinsdag 1 augustus 2017 @ 09:45 |
Daarom worden al zijn eieren afgekeurd ja.... "Het bedrijf Torsius bestaat uit verschillende onderdelen. Hij heeft verschillende stallen met scharrelkippen, vrije uitloopkippen en biologische kippen. Alleen de stal van de biologische kippen is behandeld door Chickfriend. Toch mogen ook de eieren van de andere kippen van het terrein niet af. Onnodig, vindt Torsius. "Die honderdduizenden eieren zouden gemengd kunnen worden met schone eieren en gebruikt kunnen worden door de industrie, bijvoorbeeld in shampoo." " | |
RobinOok | dinsdag 1 augustus 2017 @ 09:46 |
Ja, maar die zijn dan weer gewoon verontreinigd met dioxine en weet ik wat. Want die laat je vast niet elke week testen... | |
bloodymary1 | dinsdag 1 augustus 2017 @ 09:50 |
![]() | |
Farenji | dinsdag 1 augustus 2017 @ 10:00 |
Het is te hopen dat je niet in de buurt van Dordrecht woont want dan zitten ze ook nog eens vol met GenX van Chemours. | |
Loekie1 | dinsdag 1 augustus 2017 @ 10:59 |
De X staat voor elk willekeurig getal lees ik net in de krant. Het duurt even maar we komen echt alles te weten. | |
bloodymary1 | dinsdag 1 augustus 2017 @ 11:07 |
Nee hoor, heel ver daarvandaan. | |
Gunner | dinsdag 1 augustus 2017 @ 11:09 |
Dat viel mij ook op bij twee eieren die ik nog thuis heb. | |
#ANONIEM | dinsdag 1 augustus 2017 @ 11:12 |
De 'acuut gevaarlijke eieren' zijn witte eieren, dat meldt de Stentor iig. Staat in het artikel ook gewoon (?) welk bedrijf het betreft. Althans, de woonplaats. | |
#ANONIEM | dinsdag 1 augustus 2017 @ 11:13 |
Ze groeien bij jou in de tuin ja..? ![]() ![]() | |
bloodymary1 | dinsdag 1 augustus 2017 @ 11:32 |
![]() | |
RedFever007 | dinsdag 1 augustus 2017 @ 11:34 |
is ook bekend eigenlijk in welke supermarkten deze eieren verkocht zijn? Geen eitje meer in het weekend? ![]() | |
#ANONIEM | dinsdag 1 augustus 2017 @ 11:46 |
Ik moest gelijk aan de eggplant curse denken ![]() | |
Zolderkamer | dinsdag 1 augustus 2017 @ 11:48 |
Dat zijn meerdere bedrijven onder 1 naam waarschijnlijk... Het is niet mogelijk om en bio en regulier op 1 locatie te zijn... Je hele bedrijf.. en dan ook echt alles moet bio zijn.. tot het laatste flesje schoonmaakmiddel/olie/etc wat nog ergens in de schuur staat.. Anders komt het niet in aanmerking voor "bio" (eko/skal) | |
Gunner | dinsdag 1 augustus 2017 @ 14:12 |
Nog niet iedereen lijkt door te hebben dat de X op het ei kan staan voor een willekeurig getal Net hoorde ik de DJ ( ![]() ![]() | |
#ANONIEM | dinsdag 1 augustus 2017 @ 14:18 |
Handig wel ja, om dat op de radio te roepen ![]() Ikseizet ![]() | |
Gunner | dinsdag 1 augustus 2017 @ 14:25 |
Grappig nu rectificeert hij het ![]() | |
#ANONIEM | dinsdag 1 augustus 2017 @ 14:28 |
Wat een eikel ![]() | |
Gunner | dinsdag 1 augustus 2017 @ 14:29 |
nou ja wel netjes dat ze het in ieder geval oppakken ![]() had ze er via social media op gewezen. | |
#ANONIEM | dinsdag 1 augustus 2017 @ 14:30 |
![]() ![]() | |
RobinOok | dinsdag 1 augustus 2017 @ 17:41 |
Echt wel. | |
Pietverdriet | dinsdag 1 augustus 2017 @ 17:42 |
vertel, lijkt mij ook erg sterk | |
Pietverdriet | dinsdag 1 augustus 2017 @ 17:43 |
Dat dacht ik dus ook, maar Robin is gelukkig altijd goed geinformeerd en geheel niet eigenwijs ofzo | |
Zolderkamer | dinsdag 1 augustus 2017 @ 17:51 |
Ja ze zal vast lekker koken en lief zijn.. maar de rest is een beetje kleuterniveau om eerlijk te zijn.. En voordat ik nu allemaal boze kleuters over me heen krijg: Er is niets mis met kleuters... ook niet zonder k.. | |
Zoev | woensdag 2 augustus 2017 @ 02:05 |
En wat als je nu een paar eitjes eet die achteraf gezien toch besmet waren? Val je dan om? ![]() | |
Zolderkamer | woensdag 2 augustus 2017 @ 02:08 |
Nope.. helemaal als je verder gezond en geen baby bent heb je weinig te vrezen zolang je er geen honderden (duizend schijnt) eet In 2013 en in januari zijn de regels twee keer aangescherpt.. Voor die tijd was er ook niets aan de hand | |
Zoev | woensdag 2 augustus 2017 @ 05:54 |
Ohhhh dan *pakt een lekker ei* ![]() | |
quirina | woensdag 2 augustus 2017 @ 06:21 |
https://s.vk.nl/s-a450921(...)66b248.1501647605940 Mogelijk eten we al een jaar gifeieren. Wie weet eten we het al jaren, je weet nooit zeker wat voor rommel je allemaal via je eten binnenkrijgt toch? | |
RobinOok | woensdag 2 augustus 2017 @ 07:16 |
Zoals ik al schreef, "Het bedrijf Torsius bestaat uit verschillende onderdelen. Hij heeft verschillende stallen met scharrelkippen, vrije uitloopkippen en biologische kippen. Alleen de stal van de biologische kippen is behandeld door Chickfriend." dat is dus dit bedrijf : http://torsius-ei.nl | |
RobinOok | woensdag 2 augustus 2017 @ 07:47 |
Ja, het ligt aan mij. Ik verzin het allemaal terplekke en ik had gisterochtend ook al helemaal niet inhoudelijk op je gereageerd, dus logisch dat je dat afschrijft als eigenzinninnige lulrobin. Feitelijk zei ik ook niks. Gelukkig ben jij altijd supergeïnformeerd en helemaal niet eigenwijs. Je bent een pareltje!!! ![]() Ook zo fijn dat je dan met tegenbewijzen komt en niet alleen met een loze bewering, zoals ik. | |
Pietverdriet | woensdag 2 augustus 2017 @ 08:27 |
Hoofdstuk vier Je mag op hetzelfde bedrijf niet dezelfde diersoort gangbaar en biologisch houden. https://www.skal.nl/asset(...)sche-veehouderij.pdf | |
RobinOok | woensdag 2 augustus 2017 @ 08:45 |
En daar lees je "Als u uw bedrijf niet volledig omschakelt naar biologisch, dan moet u uw biologische en gangbare productie goed van elkaar scheiden. " ![]() | |
Pietverdriet | woensdag 2 augustus 2017 @ 08:49 |
En de eerste zin direct daaronder staat dat je geen gangbare en biologische dieren van dezelfde diersoort mag houden. Kleuter | |
RobinOok | woensdag 2 augustus 2017 @ 09:03 |
Dat klopt dan niet voor het bedrijf Torsius : "ons bedrijf bestaat uit 4 locaties, namelijk: Thuis locatie met scharrelkippen, Oude Bio-locatie, Nieuwe Bio-locatie en de Opfok locatie." | |
Pietverdriet | woensdag 2 augustus 2017 @ 09:09 |
Wat dus of niet overeenkomt met de regels, of het zijn meerdere bedrijven onder één naam. | |
quirina | woensdag 2 augustus 2017 @ 13:08 |
En zo sjoemelen ze vrolijk verder met je eitjes. Beetje slim puzzelen en je mag alles Biologisch noemen. | |
#ANONIEM | woensdag 2 augustus 2017 @ 15:05 |
Het zijn idd meerdere bedrijven - / locaties, van 1 en dezelfde eigenaar (eigenaren eigenlijk, het is een familiebedrijf). Bio en regulier blijven dus strikt gescheiden. | |
#ANONIEM | woensdag 2 augustus 2017 @ 15:09 |
Dat is niet het geval ![]() | |
Pietverdriet | woensdag 2 augustus 2017 @ 15:39 |
De eierboeren zijn slachtoffer, het is een schoonmaakbedrijf dat dit veroorzaakte. | |
maily | woensdag 2 augustus 2017 @ 15:49 |
Eierrestaurant zit nog elke dag vol.bron | |
#ANONIEM | vrijdag 4 augustus 2017 @ 00:21 |
Dit gaat nog een staartje krijgen. Duitsers zijn inmiddels ook helemaal gek in hun bolletje geworden en hebben alle eieren uit NL egg non grata verklaard. | |
RobinOok | vrijdag 4 augustus 2017 @ 08:06 |
Ik wil ze wel. Eieren van boeren die dat hele middel nooit gebruikt hebben en die nu toch uit de winkel gehaald worden. | |
#ANONIEM | vrijdag 4 augustus 2017 @ 08:20 |
Monster | |
sirdanilot | vrijdag 4 augustus 2017 @ 09:01 |
Ik heb gewoon eieren gekocht en gegeten. Lekker boeiend, dan krijg ik wel over 56 jaar kanker in plaats van over 57 jaar pas. | |
quirina | vrijdag 4 augustus 2017 @ 15:31 |
http://www.ad.nl/binnenla(...)lliet-gaan~a0168235/ Die zijn echt achterlijk of ze doen alsof ze achterlijk zijn. Ik vind dat die kippenboeren verplicht moeten worden om bestrijdingsmiddelen/schoonmaakmiddelen te laten controleren. | |
vuvuzela | vrijdag 4 augustus 2017 @ 15:40 |
Dat kunnen ze zelf niet. Daarvoor huren ze dus een chickfriend in ![]() | |
derLudolf | zaterdag 5 augustus 2017 @ 20:08 |
Waarschijnlijk verschillende bedrijven. Torsius Pluimvee en Torsius Bio ofzo. En handelen ze over de naam Torsius ![]() | |
Pietverdriet | zondag 6 augustus 2017 @ 09:51 |
Na de NL eieren met bestrijdingsmiddelen hebben ze bij sommige D eieren nu een salmonella probleem http://rtlnext.rtl.de/cms(...)elastet-4122210.html | |
fluitbekzeenaald2.0 | zondag 6 augustus 2017 @ 09:55 |
Ik vind dat jij verplicht bent om je eigen eieren te controleren op fipronil. Jij koopt ze toch zeker in? Dan is het ook jouw verantwoordelijkheid. Het is niet dat we daar instanties voor hebben ofzo, kom nou. | |
#ANONIEM | zondag 6 augustus 2017 @ 10:06 |
Duitsland kampt toch ook al tijden met dioxine in vrije uitloop eieren, of is dat voorbij nu? | |
#ANONIEM | zondag 6 augustus 2017 @ 10:17 |
Ik begrijp je punt wel hoor, maar ik vind het wel iets te kort door de bocht. Je hebt een biologisch bedrijf, maar je ziet mannen in overalls met gasmaskers je stallen in gaan. Daar zou ik toch mijn bedenkingen bij hebben. Ik heb sowieso weinig sympathie voor dit soort bedrijven. Zij zijn niet biologisch uit morele/principiële afwegingen, maar puur uit een economische afweging. (winstbejag) | |
Pietverdriet | zondag 6 augustus 2017 @ 10:20 |
Dat is volgens mij overal een issue waar kippen buiten rondlopen, maar is eerder een teken dat men zaken in extreem geringe hoeveelheden kan meten dan dat het een gezondheidsprobleem zou zijn. Als je je zorgen maakt over dioxine en salmonella kan je het beste legbatterij eieren eten en kippen in je eigen tuin zijn dan de slechtste keuze. Wil je lekkere eieren van kippen die het goed hebben is dat een geheel ander verhaal. | |
Pietverdriet | zondag 6 augustus 2017 @ 10:22 |
Als ik een kippenstal in zou gaan doe ik ook liever een overal aan en een gasmasker op. Verder is ieder bedrijf uit op winst, dat is het hele doel van een bedrijf. Als je daar over jankt heb je iets volledig niet begrepen. | |
Spanky78 | zondag 6 augustus 2017 @ 10:25 |
Qua gevaar voor de gezondheid toch net wat erger. Maar Salmonella is natuurlijk, dus dan is het niet erg natuurlijk. | |
fluitbekzeenaald2.0 | zondag 6 augustus 2017 @ 10:26 |
Maar tegelijkertijd mochten zij zelf zonder beschermende kleding in de stallen zijn. Je zou dan kunnen denken dat het toch niet zo heel gevaarlijk is en alleen jarenlang continue blootstelling voor de zekerheid wordt voorkomen. Zoals Pietverdriet ook zegt, er zijn wel meer dampen in kippenstallen die je misschien niet de hele dag in je longen wilt hebben. Ik begrijp jou ook wel hoor, maar de schuld ligt wat mij betreft bij Chickfriend en hun leverancier, en bij het IKB dat dit jarenlang zag gebeuren. Het is hun taak om respectievelijk correct te leveren en te controleren of dit werkelijk gebeurt, dat hebben ze verzaakt. | |
Pietverdriet | zondag 6 augustus 2017 @ 10:37 |
Sowieso is de paniek niet in verhouding tot het risico. Zoals een D statisticus Walter Krämer zegt, D en de media hier in D zijn paniekmakers http://www.zeit.de/wissen/2011-08/walter-kraemer-angst Hij heeft er een aantal boeken over geschreven die ik, aan mensen die het D voldoende beheersen, zeer kan aanraden. Hij toont daarin aan dat hoe groter de paniek hoe kleiner het risico is. | |
#ANONIEM | zondag 6 augustus 2017 @ 10:52 |
Dat vind ik wel interessant. Noem eens een titel, en zijn deze er ook als e-book? Er is een verschil tussen winst maken om in je levensonderhoud te kunnen voorzien, en winstbejag ten koste van alles. Dat snap je zelf toch ook wel zeker? | |
Graf..Coudenhove..Kalergi | zondag 6 augustus 2017 @ 11:16 |
In dit land zal dit wel zo zijn ja ![]() ![]() | |
anndb | zondag 6 augustus 2017 @ 11:19 |
Elk bedrijf zal altijd zo veel mogelijk winst willen maken. Zal echt een 0,001% zijn dat zegt nou, zo, ik heb brood op de plank nu is het genoeg. We zijn er klaar mee en houden het stabiel zo. | |
Pietverdriet | zondag 6 augustus 2017 @ 12:05 |
https://www.amazon.de/Die(...)id=1502013576&sr=1-9 https://www.amazon.de/War(...)id=1502013576&sr=1-1 https://www.amazon.de/Die(...)d=1502013721&sr=1-33 https://www.amazon.de/So-(...)id=1502013775&sr=1-3 Net zei je nog "Ik heb sowieso weinig sympathie voor dit soort bedrijven. Zij zijn niet biologisch uit morele/principiële afwegingen, maar puur uit een economische afweging. (winstbejag)" | |
Pietverdriet | zondag 6 augustus 2017 @ 12:07 |
Niet erg slim ook, zit het dan ff tegen ben je failliet | |
Pietverdriet | zondag 6 augustus 2017 @ 12:09 |
Ammoniakdampen, stof van veren, bodem, stront, bacterien, etc allemaal zaken die ik niet wil inademen. Als je een keer even een kijkje neemt, okay, maar als je er dagelijks aan het werk bent met omwoelen en schoonmaken is dat zeer af te raden zonder bescherming er naar binnen te gaan. | |
Spanky78 | zondag 6 augustus 2017 @ 12:18 |
Er in de buurt wonen is ook zeker niet gezond. Daarom hebben veel stallen tegenwoordig al luchtwassers. Er valt best nog wel eea te verbeteren aan veehouderij in Europa. Maar zolang de supermarkt de macht heeft en boeren niet mogen samenwerken wordt elke cent eruit geknepen. Zeker als we dan ook nog 10x zo slecht en vervuilender gehouden Aziatische kip geïmporteerd mag worden met amper controle of extra kosten. | |
Pietverdriet | zondag 6 augustus 2017 @ 14:59 |
Zie toch vooral de consument als drijvende kracht daarachter die niet weet wat kwaliteit is en er niet voor wil betalen. | |
fluitbekzeenaald2.0 | zondag 6 augustus 2017 @ 15:02 |
Daarom is het juist onzin om de verantwoordelijkheid bij de consument te leggen. Die nemen die verantwoordelijkheid meestal niet uit zichzelf en dan gebeurt er dus niets. | |
#ANONIEM | zondag 6 augustus 2017 @ 15:02 |
Eens, wel met die kanttekening dat niet iedereen het kán betalen natuurlijk. (dan zou je kunnen kiezen voor minder, maar op een gegeven moment is ook daar de rek uit) | |
Pietverdriet | zondag 6 augustus 2017 @ 15:09 |
Dat noem je democratie. In de UK is ecologische en lokale producten juist heel hot, mensen gaan voor kwaliteit. In NL loopt dat achter. Verantwoordelijkheid moet juist meer bij de mensen komen, dit eierschandaal laat zien dat overheden weer eens falen in handhaving en in het optreden bij het schandaal. De VWA informeert onvolledig, te laat en deelt niet alle info met buitenlandse afnemers. | |
Pietverdriet | zondag 6 augustus 2017 @ 15:10 |
Tja, de grote overheid is een erg dure hobby, en faalt bovendien. | |
fluitbekzeenaald2.0 | zondag 6 augustus 2017 @ 16:48 |
Nee, dat noem je belangrijke kwesties afschuiven op een partij waarvan je weet dat die er weinig mee gaan doen. Het zou wel kunnen dat die food hype ook in Nederland terechtkomt, maar ten eerste weet je niet hoelang dat nog duurt en ten tweede kan het ook zo weer voorbij zijn. De hele reden waarom we controlerende instanties hebben is nou juist zodat je meer zekerheid hebt, hoewel ik natuurlijk ook weet dat die niet afdoende zijn. Maar gaan zitten wachten tot het volk opeens massaal het licht ziet gaat nog minder werken. | |
Pietverdriet | zondag 6 augustus 2017 @ 17:17 |
Als je mensen behandeld als kleuters zonder verantwoording zullen ze die ook niet nemen. | |
Lunaste | zondag 6 augustus 2017 @ 17:45 |
Weet iemand hier of het dan veilig is om kippevlees te eten? Lijkt me dan ook niet toch ![]() | |
bloodymary1 | zondag 6 augustus 2017 @ 18:01 |
En het ruimen is al weer flink bezig. | |
bloodymary1 | zondag 6 augustus 2017 @ 18:03 |
Van wat ik gelezen heb is dat wel veilig. Voor kippenvlees worden alleen vleeskuikens gebruikt tot maximaal 12 weken oud. Dan worden ze geslacht en de stallen volledig gereinigd. De bloedluizen krijgen daar nooit kans om te komen, dus ook geen bestrijdingsmiddel gebruikt. | |
fluitbekzeenaald2.0 | zondag 6 augustus 2017 @ 18:10 |
Vrees dat het daar te laat voor is ![]() | |
Pietverdriet | zondag 6 augustus 2017 @ 19:41 |
Legkippen zijn geen vleeskippen, verschillende soorten, verschillende bedrijven, andere manier van werken. | |
Farenji | zondag 6 augustus 2017 @ 20:06 |
Hebben vleeskippen geen last van bloedluis? | |
bloodymary1 | zondag 6 augustus 2017 @ 21:20 |
Nee, daar worden ze niet oud genoeg voor en die hokken worden heel vaak helemaal schoongemaakt als ze naar de slacht gaan (om de 12 weken of zo). | |
Loekie1 | zondag 6 augustus 2017 @ 21:27 |
Maar ik verwacht wel van biologische bedrijven dat ze opletten, de website checken of het bedrijf gecertificeerd is voor bloedluisbestrijding en vragen wat er in een middel zit en als ze daar een ontwijkend antwoord op krijgen, dit niet toelaten in hun stal. | |
Loekie1 | zondag 6 augustus 2017 @ 21:28 |
Ze worden maar zes weken, daarna worden ze geslacht. De zes weken dat ze leven, wordt er niet schoongemaakt. Die kippen zitten na een paar weken in een gigantische vieze bende, hoorde ik op de radio. Het leven van een vleeskip Het meest gehouden productiedier in Nederland is de vleeskip. Of beter gezegd: het vleeskuiken, want ouder dan zes weken wordt deze kip niet. De eieren worden machinaal uitgebroed. Na het uitbroeden worden de kuikens in kratten naar een mesterij vervoerd. Daar komt het kuiken in een stal waar het samen met achttien tot twintig soortgenoten één vierkante meter ruimte moet delen. De kuikentjes groeien razend snel, waardoor er op het einde veel te weinig ruimte in de stal is. De overvolle stallen worden tijdens het afmesten niet schoongemaakt. De dieren staan hun leven lang in hun eigen poep. https://www.wakkerdier.nl/vee-industrie/vleeskuikens | |
Loekie1 | zondag 6 augustus 2017 @ 21:35 |
Door de combinatie van een vochtige, zure vloer en te weinig beweging, krijgen ze ammoniakbrandwonden zoals voetzoollaesies en brandhakken. Na zes weken is het kuikentje vetgemest en veranderd in een vleesklomp van 2,3 kilo, letterlijk een kleuter met het gewicht van een volwassene. Hijgend zakken ze door hun poten op weg naar de voerbak. Miljoenen kuikens sterven nog voordat ze de slachtleeftijd hebben bereikt. Om zoveel mogelijk kuikens de slachtleeftijd wel te laten halen, wordt er veel antibiotica gebruikt. Bij de vangst gaat het er ruw aan toe. Miljoenen kuikens breken hun poten of vleugels door de kuikenvegers die 8.000 kuikens per uur opvegen, of tijdens de handmatige vangst. Sinds 1 januari 2012 zijn er nieuwe Europese richtlijnen voor verdoving bij de slacht. Eerder was de dieronvriendelijke waterbadmethode gebruikelijk, waarbij de kippen vaak slechts gedeeltelijk verdoofd werden. De meeste Nederlandse slachterijen zijn nu overgestapt op verdoving met CO2 of op een methode waarbij de kuikens worden verdoofd met een stroomstoot door het hoofd. De ouderdieren zijn ook gefokt op vraatzucht. Maar zij mogen niet zo snel groeien als hun kinderen, want te zware ouderdieren gaan te vroeg dood. Zij zitten daarom op een permanent hongerdieet om hun groei te remmen. Na zo'n 17 maanden hongerlijden worden zij verwerkt in soepen en snacks. https://www.wakkerdier.nl/vee-industrie/vleeskuikens | |
bloodymary1 | zondag 6 augustus 2017 @ 21:36 |
Ja dat zeg ik, het is maximaal 12 weken. Maar vaak ook korter. Ik ben het overigens met je eens dat dat een vreselijke situatie is hoor. | |
Spanky78 | zondag 6 augustus 2017 @ 21:40 |
Ik niet helemaal. Deels eens, deels niet. Er zit een element in van informatie die niet wordt gegeven of verdraaid door diverse partijen. Zowel grote bedrijven als wakker dier en andere NGO. Er wordt door sommige partijen bewust niets gezegd of juist zand gestrooid in de ogen van de consument. Ik heb grote moeite met ah en dergelijken die ten koste van alles meer marge moet halen. Op 'betere' kip zit een hoger percentage marge. De enige reden om het te verkopen. Maar ook met wakker dier die niet alleen voor de dieren zijn, maar ook vooral om zichzelf in stand te houden. Natuurlijk heb je de burger die vindt dat de boel netjes moet. Maar je hebt net zo goed de consument die zich veelal laat leiden door de neuropsychologische trucs in de winkel. Vroeger.kon je dan nog praten over vrije wil (zo die al bestaat). Maar inmiddels is de marketingstrategie zo geraffineerd dat heel veel mensen zelf niet meer beslissen, dat denken ze slechts. We gaan een kant op waar onze psychologie/hersens tegen ons gebruikt worden.als je weet wat Facebook van iedereen weet en kan beïnvloeden aan meningen. Dan weet je al wie de volgende verkiezingen wint in de usa. Of iig dat deze te koop is op.een manier die niet meer te vergelijken nis met voorheen. Met voedsel is dat evenzo.Tenzij je zelf expert wordt. En dan bedoel ik niet naprater van de vega beweging, maar echt weet hoe voedsel in elkaar steekt. | |
Pietverdriet | woensdag 9 augustus 2017 @ 23:43 |
NVWA wist eind 2016 van fipronil maar vond ingrijpen niet noodzakelijk http://www.destentor.nl/d(...)odzakelijk~a1231bbd/ | |
Pietverdriet | woensdag 9 augustus 2017 @ 23:47 |
Kabinet informeerde kamer niet http://www.destentor.nl/d(...)erbijsterd~a3cc93bf/ | |
derLudolf | donderdag 10 augustus 2017 @ 08:51 |
Fipronilwaarden lagen bovendien nog ruim onder de Europese waarden. https://www.pluimveeweb.n(...)bedraagt-0-72-mg-kg/ |