abonnement Unibet Coolblue
pi_174037377
'Defensie had dood militairen in Mali door mortierongeluk kunnen voorkomen'

De mortiergranaat die vorig jaar twee Nederlandse militairen doodde tijdens een oefening, maakte deel uit van een partij van duizenden granaten die niet veilig waren. Defensie was ervan op de hoogte dat de mortiergranaten ondeugdelijk waren.

Dat zegt Jean Debie, voorzitter van de defensievakbond VBM, tegen RTL Nieuws. Als defensie de eigen veiligheidsprocedures had gevolgd, was het ongeluk niet gebeurd, stelt hij. Het incident kostte de 29-jarige Henry Hoving en zijn 24-jarige collega Kevin Roggeveld het leven. Een derde militair raakte zwaargewond.
Advies: granaten afkeuren

De partij mortiergranaten werd in 2006/2007 met spoed besteld voor de missie die Nederland destijds in Afghanistan uitvoerde. Vanuit Bulgarije, waar de mortiergranaten waren gemaakt, werd de partij overgebracht naar het munitiedepot van defensie in Veenhuizen.

Voordat ze in gebruik werden genomen, adviseerde een keurmeester van defensie in een rapport om de partij af te keuren. De granaten zouden onveilig zijn. Defensie heeft het rapport van de keurmeester 'bewust genegeerd', zegt Debie. Hij spreekt van 'een bittere pil voor de nabestaanden'. "Dat deze mensen om het leven zijn gekomen, was niet nodig geweest."
Verschillende onderdelen

Het defect bleek te worden veroorzaakt doordat de mortiergranaten niet uit dezelfde onderdelen waren samengesteld. De staartdelen, het granaatlichaam en buisdelen verschilden onderling van elkaar, terwijl in de papieren stond dat het om één en dezelfde soort granaat ging. Ze hadden namelijk één label. Dat was voor de keurmeester reden te adviseren de partij niet in gebruik te nemen. Het risico daarbij is dat iedere granaat zich anders kan gedragen als hij wordt afgeschoten.

De partij mortiergranaten belandde toch in Afghanistan en werd ingezet in Uruzgan. Aan het eind van de missie in Uruzgan (2010) werden de resterende granaten teruggebracht naar Nederland. Ze zijn daarna niet opnieuw geïnspecteerd, zegt Debie. Vervolgens werden ze in 2014 naar Mali gebracht, waar Nederland een nieuwe missie onder VN-vlag begon.
Ontploft in de buis

Bij de mortieroefening 6 juli vorig jaar in Kidal werd gebruikgemaakt van een granaat van de ondeugdelijke partij. De granaat ontplofte in de buis en de twee militairen hadden geen schijn van kans. De partij werd kort daarop door defensie vernietigd.

Jean Debie zegt tegen RTL Nieuws dat uit de gebruiksaanwijzing van de mortieren later naar voren kwam dat er nog meer mis was met de mortieren. De zogenaamde maskerveiligheid stond onjuist ingesteld. De maskerveiligheid is een beveiliging die ervoor moet zorgen dat een granaat pas kan ontploffen als de granaat de schietbuis minstens 40 meter verlaten heeft. Maar bij de ondeugdelijke partij was die afstand ingesteld tussen 75 centimeter en 10 meter, zegt Debie.
Medische voorzieningen schieten tekort

Het incident is voor de defensieorganisatie bijzonder pijnlijk. Eerder kwam een commando om het leven toen hij moest trainen op een schietbaan die niet veilig was. Nu gaat het dus om militairen die moesten trainen met granaten die niet veilig zijn.

Morgen presenteert de Onderzoeksraad voor de Veiligheid de conclusies van een onderzoek naar de toedracht van het ongeluk. Volgens bronnen van RTL Nieuws is de raad ook kritisch over de medische voorzieningen in Mali. Die zouden niet voldoen aan de normen die Defensie zichzelf stelt, en vormen zo een extra risico voor de uitgezonden militairen.

Defensie wilde niet reageren tegen RTL Nieuws. Het wacht eerst het verschijnen van het rapport af.

RTL Nieuws

'Onbegrijpelijk dat defensie gebruikmaakte van ondeugdelijke explosieven'

Ad van Riel, deskundige op het gebied van explosieven, zegt geschokt te zijn dat defensie gebruik heeft gemaakt van ondeugdelijke mortiergranaten. "Als de keurmeester een partij explosieven afkeurt, heeft hij daar alle reden toe. Zo'n partij kan niet alsnog in omloop worden gebracht. Dat is voor mij onbegrijpelijk."

"Het advies van de keurmeester moet altijd serieus genomen worden", zegt Van Riel tegen RTL Nieuws. "Als hij een partij explosieven afkeurt, dan moet die terug naar de leverancier. Daar kan wat mij betreft geen enkele discussie over bestaan."

Vandaag werd bekend dat twee Nederlandse militairen in Mali vorig jaar om het leven kwamen door een ongeluk met een granaat uit een partij van duizenden granaten die niet veilig waren. Defensie wist dat de granaten ondeugdelijk waren, maar deed daar niets mee.

Onbestaanbaar

Van Riel benadrukt dat er geen enkel mogelijk denkbare reden is om af te wijken van die procedure. "Defensie heeft wel wat uit te leggen. Wat hier is gebeurd, is onbestaanbaar."

"Dit zijn zaken waar je normaal gesproken alleen over hoort vanuit het buitenland. In Nederland vinden we dat we alles goed hebben georganiseerd. Ik ken de procedures bij Defensie. Daar is zeker verzaakt."

Bittere pil

Defensievakbond VBM sprak van een 'bittere pil' voor de nabestaanden. "Dat deze mensen om het leven zijn gekomen, was niet nodig geweest", oordeelde voorzitter Jean Debie.

RTL Nieuws
  woensdag 27 september 2017 @ 19:54:41 #177
304498 Nibb-it
Dirc die maelre
pi_174038349
Heeft Hennis al geschokt gereageerd?
  woensdag 27 september 2017 @ 20:17:48 #178
445329 detaris
Bonenteller en rekenmeester
pi_174038928
Goh...
  woensdag 27 september 2017 @ 20:50:02 #180
445329 detaris
Bonenteller en rekenmeester
pi_174040000
quote:
0s.gif Op woensdag 27 september 2017 20:21 schreef AchJa het volgende:
Herkent zich niet in... etc...
Het duurt enige tijd voordat het ingezette herstel en trendbreuk zijn weg vind naar de werkvloer.etc etc....

En verder herkennen wij ons niet in dit beeld. Er is vast wel ergens een pax of schaal 3.5 die we kunnen offeren.
pi_174045529
RemkoTheulings twitterde op woensdag 21-06-2017 om 15:37:45 Mindef Hennis "voelt zich verantwoordelijk" voor schietincident, maar schermt met eigen rapport, dat in september v… https://t.co/VucXSCXTUN reageer retweet
Er komt alleen net even een ander rapport roet in het eten gooien excellentie...
pi_174047670
Zal niet de eerste en niet de laatste keer zijn.
De vorige keer met die mijnen hebben ze die man helemaal kapot gemaakt.
1/10 Van de rappers dankt zijn bestaan in Amerika aan de Nederlanders die zijn voorouders met een cruiseschip uit hun hongerige landen ophaalde om te werken op prachtige plantages.
"Oorlog is de overtreffende trap van concurrentie."
  donderdag 28 september 2017 @ 09:33:36 #183
304498 Nibb-it
Dirc die maelre
pi_174048003
quote:
0s.gif Op donderdag 28 september 2017 00:42 schreef AchJa het volgende:
Mindef Hennis "voelt zich verantwoordelijk" voor schietincident
Nou, ik heb een verrassing voor haar...
  Eindredactie Frontpage / Forummod donderdag 28 september 2017 @ 11:40:21 #184
168091 crew  Cobra4
mr. Dkut
pi_174049737
quote:
Medische zorg

Na het ongeluk kreeg het gewonde slachtoffer goede eerste hulp, schrijft de OVV. Maar daarna werd hij naar een Togolees hospitaal gebracht, dat Nederland gebruikte voor traumabehandeling. Dat voldeed niet aan de Nederlandse militaire richtlijnen. De Togolese artsen traden volgens de raad weinig doortastend op en voerden geen goed onderzoek uit naar het letsel.

De OVV zegt dat er eerder al twijfels waren binnen Defensie over het Togolese hospitaal, maar daar werd niet goed op gereageerd. Er werd besloten om het hospitaal alleen te gebruiken in extreme gevallen, terwijl er juist dan goede medische zorg nodig is.

Ook na het ongeluk in Mali bleef Defensie bij zijn medische beleid en werd er niet opnieuw gekeken naar de mogelijkheden voor acute medische zorg.

(NOS)
"Any officer who goes into action without his sword is improperly dressed." - "Mad Jack" Churchill DSO MC
  Eindredactie Frontpage / Forummod donderdag 28 september 2017 @ 11:43:37 #185
168091 crew  Cobra4
mr. Dkut
pi_174049808
quote:
Hennis: plicht om herhaling mortierongeval te voorkomen

Minister Hennis noemt het "onze plicht om herhaling te voorkomen" na de conclusies van de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) dat Defensie ernstig tekort is geschoten bij het waarborgen van de veiligheid van Nederlandse militairen in Mali.

Bij een ongeval met een mortier kwamen daar twee militairen om en raakte een derde zwaar gewond. Volgens de onderzoeksraad deugde de munitieveiligheid niet en was de acute medische zorg niet op orde.

Zin geschrapt

Het ministerie stuurde vanmorgen een persbericht waarin stond dat de conclusies van de onderzoeksraad hard zijn aangekomen. Even later kwam er een rectificatie, waarin die zin geschrapt was. Waarom is niet duidelijk.

Het ongeluk in Mali heeft volgens Hennis ons allemaal diep geraakt. "De veiligheid en gezondheid van onze militairen staat bij iedereen voorop. Het is onze plicht om herhaling te voorkomen en volledige openheid van zaken te bieden aan de nabestaanden en onze medewerkers."
Aanbevelingen overgenomen

Defensie neemt de aanbevelingen van de onderzoeksraad vanzelfsprekend over, schrijft Hennis. Die gaan onder meer over beter toezicht op de staat van wapens en munitie en verbetering van de acute medische zorg tijdens missies.

Volgens de minister zijn er direct na het ongeval al maatregelen genomen. Zo worden de bewuste mortieren en granaten niet meer gebruikt en is de munitieopslag in Mali aangepast.

Defensie zal binnen zes maanden met een uitgebreidere reactie komen op het rapport van de OVV. De Tweede Kamer wil snel een debat over de kwestie.

(NOS)
RaymondKnops twitterde op donderdag 28-09-2017 om 10:51:19 Alle reden voor spoedig debat over OVV-rapport. Defensie schoot 'ernstig tekort' bij dodelijk mortierongeluk Mali https://t.co/5QPKBG4pOe reageer retweet
"Any officer who goes into action without his sword is improperly dressed." - "Mad Jack" Churchill DSO MC
  Eindredactie Frontpage / Forummod donderdag 28 september 2017 @ 12:31:35 #186
168091 crew  Cobra4
mr. Dkut
pi_174050621
"Any officer who goes into action without his sword is improperly dressed." - "Mad Jack" Churchill DSO MC
pi_174052794
quote:
0s.gif Op donderdag 28 september 2017 11:43 schreef Cobra4 het volgende:

[..]

RaymondKnops twitterde op donderdag 28-09-2017 om 10:51:19 Alle reden voor spoedig debat over OVV-rapport. Defensie schoot 'ernstig tekort' bij dodelijk mortierongeluk Mali https://t.co/5QPKBG4pOe reageer retweet
De politiek is schuldig samen eigenlijk met het laffe gedrag van officieren om niet de barricaden op te gaan wanneer het leger met afgekeurde zooi op pad wordt gestuurd.
1/10 Van de rappers dankt zijn bestaan in Amerika aan de Nederlanders die zijn voorouders met een cruiseschip uit hun hongerige landen ophaalde om te werken op prachtige plantages.
"Oorlog is de overtreffende trap van concurrentie."
  Eindredactie Frontpage / Forummod donderdag 28 september 2017 @ 17:14:35 #188
168091 crew  Cobra4
mr. Dkut
pi_174055550
quote:
'Defensie 100 procent verantwoordelijk voor dood van mij zoon'

"Wat ik ze het meest kwalijk neem, is dat dit bekend was", zegt Greetje Groenbroek, de moeder van een van de twee militairen die vorig jaar in Mali sneuvelden door een mortiergranaat. "In het onderzoeksrapport stonden alleen maar rode kruizen, het was fout op fout. Bovendien hadden ze drie jaar de tijd om de mortieren te keuren, toen ze terugkwamen uit Afghanistan. Dat is nooit gebeurd. Ik vind het onvoorstelbaar."

De zoon van Greetje Groenbroek kwam op 6 juli vorig jaar om het leven, net buiten de Nederlandse basis in Mali. Tijdens een oefening ontplofte een granaat. Hij en een andere mortierschutter kwamen om het leven. "Ik ben razend", zegt Groenbroek in een interview met RTV Noord. Je helpt mensen daar omdat het er onveilig is, en vervolgens komen onze eigen mensen om het leven door grove nalatigheid."

Uit het onderzoeksrapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) blijkt dat Defensie ernstig tekort is geschoten in de zorg voor de veiligheid van de Nederlandse militairen in Mali. Volgens de OVV deugde de munitieveiligheid niet en was de acute medische zorg niet op orde.

Groenbroek denkt dat Defensie wist met wat voor mortieren er werd gewerkt. "De jongens zelf niet, maar Den Haag wist dit. In het aankoopbewijs stond dat ze niet konden garanderen dat het veilig was, en ook dat de Amerikanen het zelf niet gebruikten. Daar hadden ze lering uit moeten trekken. Dit is grove nalatigheid."

De nabestaanden zijn van plan juridische stappen te ondernemen. "Defensie is 100 procent verantwoordelijk voor de dood van mijn zoon. Iemand binnen defensie heeft bewust het risico genomen en de aanbeveling naast zich neergelegd. Ze komen hier niet mee weg wat ons betreft, hier moeten koppen rollen."

Wat er uit een eventueel vervolgtraject zal volgen, van één ding is Groenbroek zich goed bewust: "We krijgen de jongens er niet mee terug. Mijn kleindochter moet haar leven lang zonder haar vader. Daar kan ik me woest over maken, maar ik ben er in eerste instantie natuurlijk heel verdrietig over."


(NOS)
Video via de link
"Any officer who goes into action without his sword is improperly dressed." - "Mad Jack" Churchill DSO MC
  Eindredactie Frontpage / Forummod donderdag 28 september 2017 @ 17:19:55 #189
168091 crew  Cobra4
mr. Dkut
pi_174055646
quote:
Hennis: aftreden lost niets op, ik moet optreden

Minister van Defensie Hennis vindt niet dat ze moet aftreden vanwege het kritische rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) over de dood van twee militairen door een mortiergranaat. In het rapport staat dat Defensie ernstig tekort is geschoten bij het waarborgen van de veiligheid van Nederlandse militairen in Mali.

De minister benadrukt dat ze politiek verantwoordelijk is. "Maar ik weet niet of aftreden iets oplost", zegt ze in een reactie op het rapport. "Liever treed ik op om herhaling te voorkomen."

Premier Rutte vindt dat Hennis kan aanblijven. "Zij gaat nu zich verdedigen, dat kan ze heel goed, daar heeft ze mij niet bij nodig", aldus Rutte bij inloop van de formatiegesprekken.

Bij het ongeluk vorig jaar kwamen twee militairen om en raakte een derde zwaargewond. Volgens de onderzoeksraad deugde de munitieveiligheid niet en was de acute medische zorg niet op orde.

De conclusie van het rapport is hard binnen gekomen, zegt Hennis. "Iedereen stelt zichzelf de vraag: wat had ik kunnen doen om dit te voorkomen."

Het ongeluk in Mali heeft volgens Hennis iedereen bij Defensie diep geraakt. "De veiligheid en gezondheid van onze militairen staat bij iedereen voorop. Het is onze plicht om herhaling te voorkomen en volledige openheid van zaken te bieden aan de nabestaanden en onze medewerkers."
Defensie neemt de aanbevelingen van de onderzoeksraad vanzelfsprekend over, meldt Hennis. Die gaan onder meer over beter toezicht op de staat van wapens en munitie en verbetering van de acute medische zorg tijdens missies.

Volgens de minister zijn er direct na het ongeval al maatregelen genomen. Zo worden de bewuste mortieren en granaten niet meer gebruikt en is de munitieopslag in Mali aangepast.

Defensie zal binnen zes maanden met een uitgebreidere reactie komen op het rapport van de OVV.

De Tweede Kamer reageert geschokt op het rapport. Volgende week is er een debat over de kwestie.

(NOS)
"Any officer who goes into action without his sword is improperly dressed." - "Mad Jack" Churchill DSO MC
  Eindredactie Frontpage / Forummod donderdag 28 september 2017 @ 17:21:08 #190
168091 crew  Cobra4
mr. Dkut
pi_174055674
"Any officer who goes into action without his sword is improperly dressed." - "Mad Jack" Churchill DSO MC
  Eindredactie Frontpage / Forummod donderdag 28 september 2017 @ 17:56:58 #191
168091 crew  Cobra4
mr. Dkut
pi_174056348
quote:
Politici verbijsterd om onderzoeksrapport Mali

In de Tweede Kamer reageren politici verbijsterd op het onderzoeksrapport over het mortierongeluk in Mali. Ze eisen uitleg van minister Hennis.

(Telegraaf)
Video via de link
"Any officer who goes into action without his sword is improperly dressed." - "Mad Jack" Churchill DSO MC
pi_174056436
Hennis, wat een k wijf :')
"Academics, people who know the word for coal in seventeen languages but gape and stammer when asked to lay a fire."
  donderdag 28 september 2017 @ 18:05:49 #193
38496 Perrin
Toekomst. Made in Europe.
pi_174056484
quote:
0s.gif Op donderdag 28 september 2017 17:56 schreef Cobra4 het volgende:

[..]

Video via de link
Het materieel is al jaren om te huilen en nu zijn ze verbijsterd?
Vóór het internet dacht men dat de oorzaak van domheid een gebrek aan toegang tot informatie was. Inmiddels weten we beter.
  Eindredactie Frontpage / Forummod donderdag 28 september 2017 @ 18:15:00 #194
168091 crew  Cobra4
mr. Dkut
pi_174056630
quote:
18s.gif Op donderdag 28 september 2017 18:05 schreef Perrin het volgende:

[..]

Het materieel is al jaren om te huilen en nu zijn ze verbijsterd?
Die boterberg op de hoofden is weer groot......
"Any officer who goes into action without his sword is improperly dressed." - "Mad Jack" Churchill DSO MC
  Eindredactie Frontpage / Forummod donderdag 28 september 2017 @ 18:15:30 #195
168091 crew  Cobra4
mr. Dkut
pi_174056640
quote:
0s.gif Op donderdag 28 september 2017 18:02 schreef Stephen_Dedalus het volgende:
Hennis, wat een k wijf :')


Iets met ego.......
"Any officer who goes into action without his sword is improperly dressed." - "Mad Jack" Churchill DSO MC
  donderdag 28 september 2017 @ 19:36:43 #196
343757 BorisDeLul
Komt hier niet meer
pi_174058249
Is het misschien eens tijd voor de militairen om het werk neer te leggen?
  Moderator donderdag 28 september 2017 @ 21:45:33 #197
257132 crew  Awsom
pi_174061612
quote:
15s.gif Op donderdag 28 september 2017 19:36 schreef BorisDeLul het volgende:
Is het misschien eens tijd voor de militairen om het werk neer te leggen?
Militaire Ambtenarenwet 1931, Artikel 12i

quote:
• Het is de militair ambtenaar in werkelijke dienst niet toegestaan om deel te nemen aan een staking.

• Het is de militair ambtenaar in werkelijke dienst toegestaan om deel te nemen aan andere vormen van collectieve actie tenzij deelname aan die collectieve actie de operationele inzet van de krijgsmacht kan verstoren of belemmeren.

pi_174062010
"Jullie" zijn een stelletje slappelingen met je "we mogen niet staken", wat ik hier vaak hoor van degenen die bij defensie werken.
Je moet natuurlijk wel solidair zijn en massaal gaan staken, niet met 100 man.
Stel dat je op het malieveld staat met 20/30.000 man, gaan ze dan iedereen disciplinaire maatregelen opleggen ? ik denk het niet :N
pi_174062398
quote:
0s.gif Op donderdag 28 september 2017 22:00 schreef bluemoon23 het volgende:
"Jullie" zijn een stelletje slappelingen met je "we mogen niet staken", wat ik hier vaak hoor van degenen die bij defensie werken.
Als je niet kunt leven met de regelgeving had je het pak niet aan moeten trekken en de eed/ belofte niet af moeten leggen...
pi_174067472
quote:
0s.gif Op donderdag 28 september 2017 22:18 schreef AchJa het volgende:

[..]

Als je niet kunt leven met de regelgeving had je het pak niet aan moeten trekken en de eed/ belofte niet af moeten leggen...
Zitten daar ook geen verplichtingen aan vast vanuit de regering? Zoals dat je bijvoorbeeld niet half bewapend op pad gestuurd mag worden.
1/10 Van de rappers dankt zijn bestaan in Amerika aan de Nederlanders die zijn voorouders met een cruiseschip uit hun hongerige landen ophaalde om te werken op prachtige plantages.
"Oorlog is de overtreffende trap van concurrentie."
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')