FOK!forum / Culinesse à gogo / Ei rauw eten
Atakwoensdag 31 mei 2017 @ 14:28
Ik maak vaak omelet en dan roerbak ik het wit en laat ik het geel in tact. Sommige mensen zeggen dat 1 op de zoveel eieren besmet kan zijn maar als er zo'n kans is dan is het beter om het door te bakken denk ik zo. Toch zie ik heel veel mensen dit niet doen. Wat doen jullie zelf?
DKSwoensdag 31 mei 2017 @ 14:31
Dat heet dan toch geen omelet maar spiegelei?

Ik doe het al jaren op dezelfde manier als jij en ben nooit ziek geworden ervan.
maffehenkiewoensdag 31 mei 2017 @ 14:33
Gewoon doen ja, vind het niet te eten als de dooier helemaal gestold is :r
Atakwoensdag 31 mei 2017 @ 14:33
quote:
0s.gif Op woensdag 31 mei 2017 14:31 schreef DKS het volgende:
Dat heet dan toch geen omelet maar spiegelei?

Ik doe het al jaren op dezelfde manier als jij en ben nooit ziek geworden ervan.
In een omelet voeg je ook andere dingen bij wat ik dus doe. Ik roerbak dan alles behalve het geel.
DKSwoensdag 31 mei 2017 @ 14:35
quote:
1s.gif Op woensdag 31 mei 2017 14:33 schreef Atak het volgende:

[..]

In een omelet voeg je ook andere dingen bij wat ik dus doe. Ik roerbak dan alles behalve het geel.
Je haalt dat gele bolletje er eerst uit??
Atakwoensdag 31 mei 2017 @ 14:38
quote:
1s.gif Op woensdag 31 mei 2017 14:35 schreef DKS het volgende:

[..]

Je haalt dat gele bolletje er eerst uit??
Nee. Die laat ik gewoon in de pan en raak ze niet aan.
DKSwoensdag 31 mei 2017 @ 14:41
quote:
1s.gif Op woensdag 31 mei 2017 14:38 schreef Atak het volgende:

[..]

Nee. Die laat ik gewoon in de pan en raak ze niet aan.
Ik kan me er eerlijk gezegd geen voorstelling van maken.
Je roerbakt het wit maar je blijft van het gele bolletje af??
Maar het kan vast geen kwaad als je dat bolletje niet bakt.
nanukwoensdag 31 mei 2017 @ 14:42
Salmonella zit voor zover ik weet aan de buitenkant van het ei. Met het breken van de schaal kan het echter wel de binnenkant besmetten. Als je dus voorzichtig breekt en niet in de buurt van het geel komt zou het moeten gaan. Geen garantie.
Atakwoensdag 31 mei 2017 @ 14:47
quote:
1s.gif Op woensdag 31 mei 2017 14:41 schreef DKS het volgende:

[..]


Je roerbakt het wit maar je blijft van het gele bolletje af??

Exact. Je hebt daar skills voor nodig.
DKSwoensdag 31 mei 2017 @ 14:49
quote:
1s.gif Op woensdag 31 mei 2017 14:47 schreef Atak het volgende:

[..]

Exact. Je hebt daar skills voor nodig.
Dat blijkt.
nogeenoudebekendewoensdag 31 mei 2017 @ 14:52
quote:
0s.gif Op woensdag 31 mei 2017 14:42 schreef nanuk het volgende:
Salmonella zit voor zover ik weet aan de buitenkant van het ei. Met het breken van de schaal kan het echter wel de binnenkant besmetten. Als je dus voorzichtig breekt en niet in de buurt van het geel komt zou het moeten gaan. Geen garantie.
Ja of je eieren even wassen. :').

Maar helaas is dat dus een hoax. Salmonella kan zich al in het eigeel nestelen voordat het ei überhaupt uit de kip is.
nogeenoudebekendewoensdag 31 mei 2017 @ 14:56
Overigens is de kans op salmonellabesmetting door een ei vele malen kleiner dan bij kip zelf.
Karstmanwoensdag 31 mei 2017 @ 14:59
quote:
1s.gif Op woensdag 31 mei 2017 14:47 schreef Atak het volgende:

[..]

Exact. Je hebt daar skills voor nodig.
Maar dat gele bolletje ligt wel in de hete pan? dan bakt het toch ook...
Atakwoensdag 31 mei 2017 @ 15:01
quote:
2s.gif Op woensdag 31 mei 2017 14:59 schreef Karstman het volgende:

[..]

Maar dat gele bolletje ligt wel in de hete pan? dan bakt het toch ook...
Nee. Het geel is lichter dus dat blijft dobberen op de oppervlakte terwijl het wit zwaarder is dus dat kom in contact met de pan.
DKSwoensdag 31 mei 2017 @ 15:05
quote:
2s.gif Op woensdag 31 mei 2017 14:59 schreef Karstman het volgende:

[..]

Maar dat gele bolletje ligt wel in de hete pan? dan bakt het toch ook...
Ik begrijp het ook niet helemaal.
Karstmanwoensdag 31 mei 2017 @ 15:06
Ik begrijp er geen reet van. Kun je even een foto maken (of van internet trekken) van wat er uit je pan komt als je klaar bent met bakken?
Atakwoensdag 31 mei 2017 @ 15:13
Zo moeilijk is het toch niet of zitten jullie nu te trollen?

Het wit = raak ik aan

Het geel = raak ik niet aan

Zo moeilijk is het niet en simpeler kan ik het ook niet maken.
Enixwoensdag 31 mei 2017 @ 15:16
Je raakt het eigeel niet aan, maar je bakt het dus wel :')
DKSwoensdag 31 mei 2017 @ 15:18
quote:
0s.gif Op woensdag 31 mei 2017 15:13 schreef Atak het volgende:
Zo moeilijk is het toch niet of zitten jullie nu te trollen?

Het wit = raak ik aan

Het geel = raak ik niet aan

Zo moeilijk is het niet en simpeler kan ik het ook niet maken.
Nee ik zit niet te trollen maar wat jij beschrijft noemen we hier een spiegelei.
Karstmanwoensdag 31 mei 2017 @ 15:18
En hoe roerbak je zonder het geel aan te raken?

En blijft het geel snotterig of wordt het hard?
Karstmanwoensdag 31 mei 2017 @ 15:19
quote:
1s.gif Op woensdag 31 mei 2017 15:18 schreef DKS het volgende:

[..]

Nee ik zit niet te trollen maar wat jij beschrijft noemen we hier een spiegelei.
dit ja
Pietverdrietwoensdag 31 mei 2017 @ 15:22
Rauw ei bevat vaak de parasiet Nochuncutopic Cutuserus die veroorzaakt bij mensen zaken als een vergroot zelfbeeld, irritant gedrag, onsamenhangende uitspraken doen. Meestal eindigen deze mensen als buttboy in een colombiaans bordeel.
Deze parasiet gaat niet dood door je eieren in te vriezen, omdat ze het verschil niet weten tussen zichzelf en een bacterie
#ANONIEMwoensdag 31 mei 2017 @ 15:23
wat ik doe is ik zet de pan wat op z'n zij en schep dan wat olie en schep dat boven op dat geel. tot er een vliesje onstaat.

niet zo moeilijk en vind het lekkerder smaken.
Karstmanwoensdag 31 mei 2017 @ 15:27
quote:
1s.gif Op woensdag 31 mei 2017 15:22 schreef Pietverdriet het volgende:
Rauw ei bevat vaak de parasiet Nochuncutopic Cutuserus die veroorzaakt bij mensen zaken als een vergroot zelfbeeld, irritant gedrag, onsamenhangende uitspraken doen. Meestal eindigen deze mensen als buttboy in een colombiaans bordeel.
Deze parasiet gaat niet dood door je eieren in te vriezen, omdat ze het verschil niet weten tussen zichzelf en een bacterie
En daarom heeft Piet z'n eigen topic in CUL.
Atakwoensdag 31 mei 2017 @ 15:29
quote:
1s.gif Op woensdag 31 mei 2017 15:18 schreef DKS het volgende:

[..]

Nee ik zit niet te trollen maar wat jij beschrijft noemen we hier een spiegelei.
Het is geen spiegelei want ik voeg er ook champignons en andere dingen bij. :')
Atakwoensdag 31 mei 2017 @ 15:30
quote:
2s.gif Op woensdag 31 mei 2017 15:18 schreef Karstman het volgende:
En hoe roerbak je zonder het geel aan te raken?

En blijft het geel snotterig of wordt het hard?
Nee. De buitenkant wordt dicht geschroeid en van binnen blijft het rauw.
Atakwoensdag 31 mei 2017 @ 15:31
Snotterig wordt het als je het wit niet doorbakt.
DKSwoensdag 31 mei 2017 @ 15:33
quote:
1s.gif Op woensdag 31 mei 2017 15:31 schreef Atak het volgende:
Snotterig wordt het als je het wit niet doorbakt.
En dat smerige navelstrengachtige ding laat je er ook gewoon in?
Postbus100woensdag 31 mei 2017 @ 15:33
Ik snap het wel. TS bakt gewoon een eitje in een koekenpan, maakt een roerei van het eiwit, schept om het gele gedeelte heen zodat het geel intact blijft, en haalt de pan van het vuur zodra het witte gedeelte gestold is maar het geel nog vloeibaar. Zo moeilijk is het niet.
Atakwoensdag 31 mei 2017 @ 15:35
quote:
0s.gif Op woensdag 31 mei 2017 15:33 schreef Postbus100 het volgende:
Ik snap het wel. TS bakt gewoon een eitje in een koekenpan, maakt een roerei van het eiwit, schept om het gele gedeelte heen zodat het geel intact blijft, en haalt de pan van het vuur zodra het witte gedeelte gestold is maar het geel nog vloeibaar. Zo moeilijk is het niet.
Begrijpende lezers. _O_
Postbus100woensdag 31 mei 2017 @ 15:43
quote:
1s.gif Op woensdag 31 mei 2017 15:35 schreef Atak het volgende:

[..]

Begrijpende lezers. _O_
En ik was nog wel zo slecht in begrijpend lezen op de basisschool :@
Rezaniawoensdag 31 mei 2017 @ 15:57
Als het eigeel nog een beetje vloeibaar is. :~
Atakwoensdag 31 mei 2017 @ 16:14
quote:
1s.gif Op woensdag 31 mei 2017 15:43 schreef Postbus100 het volgende:

[..]

En ik was nog wel zo slecht in begrijpend lezen op de basisschool :@
Eigenlijk was het ook niet zo moeilijk. Op Fok is het niveau gewoon lager. :')
Spanky78woensdag 31 mei 2017 @ 23:03
quote:
1s.gif Op woensdag 31 mei 2017 15:22 schreef Pietverdriet het volgende:
Rauw ei bevat vaak de parasiet Nochuncutopic Cutuserus die veroorzaakt bij mensen zaken als een vergroot zelfbeeld, irritant gedrag, onsamenhangende uitspraken doen. Meestal eindigen deze mensen als buttboy in een colombiaans bordeel.
Deze parasiet gaat niet dood door je eieren in te vriezen, omdat ze het verschil niet weten tussen zichzelf en een bacterie
Volgens mij een Turkse machoparasiet :D
Spanky78woensdag 31 mei 2017 @ 23:07
Seriously : als het eigeel tussen 55-60 graden is, zijn de meeste bacteriën gedood en is het heel nog vloeibaar.

Dus zelfs een besmet ei mijn je netjes als spiegelei eten.

Overigens kan ik ook gewoon mayonaise Etc. Met rauw eigeel. Nederlandse eieren zijn weinig besmet. Daarnaast kunnen de bacteriën niet goed tegen het zuur uit mayo.
RobinOokwoensdag 31 mei 2017 @ 23:47
De salmonellabesmetting zit meestal aan de buitenkant. Dus best een zo clean mogelijke cut maken en ei er in 1 keer uit laten glijden. Eieren splitsen dmv het heen en weer "gieten" van de dooier in de twee halve schalen is af te raden. Niet dat ik me daar iets van aantrek, maar als je wel bang bent voor salmonella is dat misschien goed om te weten.

Verder wat Spanky zegt, salmonella overleeft de 55C niet en dat wordt zo'n eitje al gauw. Ik heb in ieder geval nog nooit een koud of lauw spiegelei gegeten.
nanukdonderdag 1 juni 2017 @ 09:38
quote:
0s.gif Op woensdag 31 mei 2017 23:47 schreef RobinOok het volgende:
De salmonellabesmetting zit meestal aan de buitenkant.
Dat dacht ik ook maar eerder in dit draadje werd ik daarop teruggefloten. Heel kort zoeken levert op dat besmetting door het hele ei en zeker door de hele kip zit.

Besmette eieren is ongeveer 1 op 3000. Verder kan een gezonde volwassene het meestal wel aan met een normale weerstand. Gewaarschuwd wordt voor gebruik van rouw ei uit meerdere eieren en dan zeker als het product nog even staat. Dat opgeklopte toetje waarvan ik de spelling niet weet (bahverwah) is berucht.
Atakdonderdag 1 juni 2017 @ 09:49
quote:
0s.gif Op woensdag 31 mei 2017 23:47 schreef RobinOok het volgende:
De salmonellabesmetting zit meestal aan de buitenkant. Dus best een zo clean mogelijke cut maken en ei er in 1 keer uit laten glijden. Eieren splitsen dmv het heen en weer "gieten" van de dooier in de twee halve schalen is af te raden. Niet dat ik me daar iets van aantrek, maar als je wel bang bent voor salmonella is dat misschien goed om te weten.

Verder wat Spanky zegt, salmonella overleeft de 55C niet en dat wordt zo'n eitje al gauw. Ik heb in ieder geval nog nooit een koud of lauw spiegelei gegeten.
Wassen van de buitenkant is belangrijk maar de vraag is hoeveel je het er vanaf krijgt.
nanukdonderdag 1 juni 2017 @ 10:02
quote:
1s.gif Op donderdag 1 juni 2017 09:49 schreef Atak het volgende:

[..]

Wassen van de buitenkant is belangrijk maar de vraag is hoeveel je het er vanaf krijgt.
Lees dit eens lees je überhaupt je eigen topic?
http://www.food-info.net/nl/qa/qa-saf46.htm
#ANONIEMdonderdag 1 juni 2017 @ 10:08
quote:
0s.gif Op woensdag 31 mei 2017 15:33 schreef Postbus100 het volgende:
Ik snap het wel. TS bakt gewoon een eitje in een koekenpan, maakt een roerei van het eiwit, schept om het gele gedeelte heen zodat het geel intact blijft, en haalt de pan van het vuur zodra het witte gedeelte gestold is maar het geel nog vloeibaar. Zo moeilijk is het niet.
Zo begrijp ik het ook, maar ben wel benieuwd naar een voorbeeldpic.

Dan kan ik beoordelen aan welke risico's TS wordt blootgesteld.

[ Bericht 4% gewijzigd door #ANONIEM op 01-06-2017 10:10:31 ]
Splackavellie02donderdag 1 juni 2017 @ 10:16
quote:
1s.gif Op woensdag 31 mei 2017 14:47 schreef Atak het volgende:

[..]

Exact. Je hebt daar skills voor nodig.
Of het onvermogen te begrijpen wat roerbakken is. Gezien de vragen die je hier over eten stelt, weet ik wel op welke van de twee ik mijn geld zou zetten
Karstmandonderdag 1 juni 2017 @ 10:35
quote:
1s.gif Op donderdag 1 juni 2017 10:16 schreef Splackavellie02 het volgende:

[..]

Of het onvermogen te begrijpen wat roerbakken is. Gezien de vragen die je hier over eten stelt, weet ik wel op welke van de twee ik mijn geld zou zetten
En onvermogen te begrijpen wat een omelet is. Het zou me niet verbazen als hij ook spaghetti in de bami doet in plaats van mie.
Splackavellie02donderdag 1 juni 2017 @ 10:42
quote:
2s.gif Op donderdag 1 juni 2017 10:35 schreef Karstman het volgende:

[..]

En onvermogen te begrijpen wat een omelet is. Het zou me niet verbazen als hij ook spaghetti in de bami doet in plaats van mie.
Mij ook niet. Een gebakken ei met gebakken groente ernaast is geen omelet: dat is gebakken ei met gebakken groente.
RobinOokdonderdag 1 juni 2017 @ 11:33
quote:
0s.gif Op donderdag 1 juni 2017 09:38 schreef nanuk het volgende:
Heel kort zoeken levert op dat besmetting door het hele ei en zeker door de hele kip zit.
Heel kort zoeken levert dat bij mij niet op hoor. Heel kort zoeken levert bij mij op dat de salmonella in de kip zit, ja, maar bij eieren voornamelijk aan de buitenkant.

Dus als jij beter kunt zoeken zou ik graag een linkje krijgen....
Atakdonderdag 1 juni 2017 @ 15:38
Voor de auti's die het nog steeds niet begrijpen. :7

34tba0j.jpg
Spanky78donderdag 1 juni 2017 @ 15:55
quote:
0s.gif Op donderdag 1 juni 2017 11:33 schreef RobinOok het volgende:

[..]

Heel kort zoeken levert dat bij mij niet op hoor. Heel kort zoeken levert bij mij op dat de salmonella in de kip zit, ja, maar bij eieren voornamelijk aan de buitenkant.

Dus als jij beter kunt zoeken zou ik graag een linkje krijgen....
Voor zover ik weet is het ei vrijwel altijd steriel van binnen, de besmetting zit aan de buitenkant, nabesmetting door kippenstront. Salmonella komt uit de darmen van de kip.

Vroeger was dit risico allemaal een stuk hoger, maar inmiddels is de besmettingsgraad erg laag.

Ik maak trouwens gewoon mayo met rauw ei. Nog nooit ziek van geweest.
Splackavellie02donderdag 1 juni 2017 @ 16:06
quote:
0s.gif Op donderdag 1 juni 2017 15:38 schreef Atak het volgende:
Voor de auti's die het nog steeds niet begrijpen. :7

[ afbeelding ]
Moeilijk, een foto draaien.
Pietverdrietdonderdag 1 juni 2017 @ 16:43
Is TS nu eigenlijk te dom om te poepen, een troll of een possetje imitator?
DKSdonderdag 1 juni 2017 @ 16:58
quote:
0s.gif Op donderdag 1 juni 2017 15:38 schreef Atak het volgende:
Voor de auti's die het nog steeds niet begrijpen. :7

[ afbeelding ]
Een gepimpt spiegelei dus.
Spanky78donderdag 1 juni 2017 @ 17:27
quote:
1s.gif Op donderdag 1 juni 2017 16:43 schreef Pietverdriet het volgende:
Is TS nu eigenlijk te dom om te poepen, een troll of een possetje imitator?
Alles tegelijk
Splackavellie02donderdag 1 juni 2017 @ 17:28
quote:
1s.gif Op donderdag 1 juni 2017 16:58 schreef DKS het volgende:

[..]

Een gepimpt spiegelei dus.
Nee joh, een geroerbakt omelet, zie je toch duidelijk?

:')
Olevrijdag 2 juni 2017 @ 13:57
Goed topic!
nanukdinsdag 6 juni 2017 @ 09:30
quote:
0s.gif Op donderdag 1 juni 2017 11:33 schreef RobinOok het volgende:

[..]

Heel kort zoeken levert dat bij mij niet op hoor. Heel kort zoeken levert bij mij op dat de salmonella in de kip zit, ja, maar bij eieren voornamelijk aan de buitenkant.

Dus als jij beter kunt zoeken zou ik graag een linkje krijgen....
CUL / Ei rauw eten
RobinOokdinsdag 6 juni 2017 @ 10:04
quote:
Okay. Geen bron dus. Thank you.
nanukdinsdag 6 juni 2017 @ 10:15
quote:
1s.gif Op dinsdag 6 juni 2017 10:04 schreef RobinOok het volgende:

[..]

Okay. Geen bron dus. Thank you.
Tenzij je een bron alleen erkent als het borrelt en er water uit komt zie ik toch wel heel duidelijk op een website (eigendom) van de Wageningse universiteit een heel duidelijk verhaal staan. Voor jou informatie de WU mag je gerust een autoriteit noemen op het gebied van landbouw.
RobinOokdinsdag 6 juni 2017 @ 13:04
Ik had eerder over dat linkje naar food-info heengelezen. Was handiger geweest als je die even herhaalt haf ipv een linkje naar Fok. ;(

In dat linkje staan mogelijke besmettingen met mogelijke salmonella bacteriën. Niets over de waarschijnlijkheid en kans. Verder ook nergens op internet info die zou suggereren dat de besmetting meestal of net zo vaak binnen in het ei zit. Dus ik hou het liever bij wat ik al dacht. Dank je.
nanukdinsdag 6 juni 2017 @ 13:26
quote:
0s.gif Op dinsdag 6 juni 2017 13:04 schreef RobinOok het volgende:
Ik had eerder over dat linkje naar food-info heengelezen. Was handiger geweest als je die even herhaalt haf ipv een linkje naar Fok. ;(
Het is handiger al je de moeite neemt een topic door te lezen in plaats van binnenvallen en wat roepen. Het staat nota bene bijna naast de posting waar jij op reageert. En dan na er op gewezen worden niet de moeite nemen het nog eens door te lezen.....

quote:
In dat linkje staan mogelijke besmettingen met mogelijke salmonella bacteriën. Niets over de waarschijnlijkheid en kans. Verder ook nergens op internet info die zou suggereren dat de besmetting meestal of net zo vaak binnen in het ei zit. Dus ik hou het liever bij wat ik al dacht. Dank je.
Tja, kom je hier om kennis op te doen of om te bevestigen dat je altijd gelijk hebt? Ik heb gelukkig van dit topic geleerd dat de besmetting ook aan de binnenkant kan zitten en ook heb ik geleerd dat het over het algemeen wel mee valt. Dus durf ik zelf rauw ei te eten maar weet ook dat ik het niet voor moet zetten aan kwetsbare groepen mensen zoals kinderen of mensen die toch al ziek zijn.
RobinOokdinsdag 6 juni 2017 @ 13:47
Ben altijd benieuwd naar nieuwe kennis. Even dacht ik dat er nieuwe inzichten waren, maar niet dus. Doei.