Dus onder de 100kW mag je zo maar gewoon zelf aan je eigen gasinstallatie knoeien? Volgens mij was het toch echt iets ingewikkelder dan dat. Bovendien is de ketel als dusdanig gekeurd en als een branderautomaat wordt vervangen moet het ding opnieuw gekeurd worden. Zo maar een nieuw branderautomaatje met de post sturen zal dus niet gaan.quote:Op dinsdag 17 januari 2017 22:11 schreef Deshain het volgende:
[..]
Er is geen enkele aanleiding om aan te nemen dat TS een installatie >100 kW heeft hangen dus deze argumentatie slaat de plank geheel mis..
Weet ik veel, daarom ook het '?' aan het eind.quote:Op dinsdag 17 januari 2017 22:21 schreef Deshain het volgende:
[..]
kW, wat heeft kV hier nou weer mee te maken?
Maar wie eist dat het ding gekeurd moet worden?quote:Op dinsdag 17 januari 2017 22:25 schreef Stoney3K het volgende:
Dus onder de 100kW mag je zo maar gewoon zelf aan je eigen gasinstallatie knoeien? Volgens mij was het toch echt iets ingewikkelder dan dat. Bovendien is de ketel als dusdanig gekeurd en als een branderautomaat wordt vervangen moet het ding opnieuw gekeurd worden. Zo maar een nieuw branderautomaatje met de post sturen zal dus niet gaan.
Je zegt het zelf al: De verzekering (brand, inboedel) en het energiebedrijf. En als het een ketel van de woningbouwvereniging is, die woningbouwvereniging zelf.quote:Op dinsdag 17 januari 2017 22:36 schreef hottentot het volgende:
[..]
Maar wie eist dat het ding gekeurd moet worden?
TS mag doen met zijn ketel wat hij wil, enige consequentie is dat als hij dingen fout doet de verzekering moeilijk kan doen of zijn gas word afgesloten bij bepaalde constateringen.
Ik zeg alleen dat TS verantwoordelijk kan worden gehouden voor dingen die hij fout doet.quote:Op dinsdag 17 januari 2017 22:38 schreef Stoney3K het volgende:
[..]
Je zegt het zelf al: De verzekering (brand, inboedel) en het energiebedrijf. En als het een ketel van de woningbouwvereniging is, die woningbouwvereniging zelf.
Dat er nu geen politie-agentje langs komt om een bon uit te schrijven wil niet zeggen dat de ketel niet aan bepaalde eisen moet voldoen.
Klopt, uit mijn hoofd sinds 1997 al niet meer, sindsdien is verwarmingsmonteur een vrij beroep.quote:Op dinsdag 17 januari 2017 22:25 schreef Stoney3K het volgende:
[..]
Dus onder de 100kW mag je zo maar gewoon zelf aan je eigen gasinstallatie knoeien? Volgens mij was het toch echt iets ingewikkelder dan dat.
Zwaarder dan 100kW gasgestookt of zwaarder dan 20kW indien niet gasgestookt wel ja. Waar haal je vandaan dat dit moet als je het zo stellig verkondigt?quote:Bovendien is de ketel als dusdanig gekeurd en als een branderautomaat wordt vervangen moet het ding opnieuw gekeurd worden.
Dat wil het wel degelijk zeggen, dit is WGR en die 'eis' is er gewoon niet.quote:Op dinsdag 17 januari 2017 22:38 schreef Stoney3K het volgende:
Dat er nu geen politie-agentje langs komt om een bon uit te schrijven wil niet zeggen dat de ketel niet aan bepaalde eisen moet voldoen.
Wel een beetje sneu om er pas in dit topic op terug te komen (op die WA). En pas een maand later.quote:Op dinsdag 17 januari 2017 22:37 schreef hottentot het volgende:
[..]
Het is dan ook niet zo dat ik elke posting bij plaatsing lees, was even nieuwsgierig en besloot terug te lezen.
Maar vind hem wel grappig, pot verwijt de ketel.
Je kan er donder op zeggen dat dat voor consumententoestellen ook in een NEN staat. Bovendien heeft de ketel als geheel een CE keur, niet de branderautomaat als losstaand onderdeel. Als een gebruiker de branderautomaat zou verwisselen dan is het apparaat niet meer conform en vervalt de CE keuring.quote:Op dinsdag 17 januari 2017 22:41 schreef Deshain het volgende:
Zwaarder dan 100kW gasgestookt of zwaarder dan 20kW indien niet gasgestookt wel ja. Waar haal je vandaan dat dit moet als je het zo stellig verkondigt?
En dan wel een wet of centraal aangestuurde norm, niet de kleine lettertjes van het polisblad van je opstalverzekering.
Dat is heel relevant: TS claimt nonconformiteit van een onderdeel, als dat onderdeel niet door een consument kan worden vervangen dan is ook de dienst van het plaatsen meegerekend in die nonconformiteit. Met andere woorden: Branderautomaat en plaatsing kunnen niet los van elkaar worden gezien en zijn één product, wat moet worden vervangen.quote:Alle argumentatie dat TS het niet zelf mag doen is en onnozel en irrelevant voor dit topic.
1. De NEN verbied TS niet om zelf zijn cv te repareren.quote:Op dinsdag 17 januari 2017 22:50 schreef Stoney3K het volgende:
Je kan er donder op zeggen dat dat voor consumententoestellen ook in een NEN staat. Bovendien heeft de ketel als geheel een CE keur, niet de branderautomaat als losstaand onderdeel. Als een gebruiker de branderautomaat zou verwisselen dan is het apparaat niet meer conform en vervalt de CE keuring.
Dus als TS toevallig van beroep CV monteur is, dan heeft hij andere rechten aangaande garantie dan als hij bakker zou zijn.quote:Op dinsdag 17 januari 2017 22:50 schreef Stoney3K het volgende:
Van een consument kan niet in alle redelijkheid worden verwacht dat hij kundig genoeg is om een branderautomaat te vervangen, tenzij die consument toevallig ook verwarmingsmonteur is. Dat dat nu niet keihard in een wet staat is minder relevant, het principe "redelijkheid en billijkheid" is hier leidend.
In dit geval dus wel, dan had TS er dus voor kunnen kiezen om het onderdeel los op te laten sturen.quote:Op dinsdag 17 januari 2017 22:56 schreef hottentot het volgende:
[..]
Dus als TS toevallig van beroep CV monteur is, dan heeft hij andere rechten aangaande garantie dan als hij bakker zou zijn.![]()
De NEN normen betreffen de inrichting van de gehele installatie, brandveiligheid en rookgas afvoer.quote:Op dinsdag 17 januari 2017 22:50 schreef Stoney3K het volgende:
[..]
Je kan er donder op zeggen dat dat voor consumententoestellen ook in een NEN staat. Bovendien heeft de ketel als geheel een CE keur, niet de branderautomaat als losstaand onderdeel. Als een gebruiker de branderautomaat zou verwisselen dan is het apparaat niet meer conform en vervalt de CE keuring.
Nu haal je twee dingen door elkaar, een compleet apparaat binnen de garantieperiode is niet relevant voor deze discussie betreffende een vervangend onderdeel geinstalleerd door een derde partij voor een apparaat waar geen garantie meer op zit.quote:Een webshop stuurt je ook geen nieuwe motor van je wasmachine als die stuk is. Dan komen ze de wasmachine halen en brengen ze hem gerepareerd terug.
Dit is een interpretatie en een mening.quote:Dat is heel relevant: TS claimt nonconformiteit van een onderdeel, als dat onderdeel niet door een consument kan worden vervangen dan is ook de dienst van het plaatsen meegerekend in die nonconformiteit. Met andere woorden: Branderautomaat en plaatsing kunnen niet los van elkaar worden gezien en zijn één product, wat moet worden vervangen.
Van een consument kan niet in alle redelijkheid worden verwacht dat hij kundig genoeg is om een branderautomaat te vervangen, tenzij die consument toevallig ook verwarmingsmonteur is.
Als de reparateur een falende branderautomaat constateert die hij een week geleden heeft ingebouwd, en die onder garantie verwisselt, dan hoort die tijd toch niet op de consument te worden afgerekend?quote:Op woensdag 18 januari 2017 13:59 schreef Fer het volgende:
Maar ontopic vind ik een slechte zaak als dit soort reparaties onder consumentenrecht vallen. In gevallen zoals deze is de reparateur eenmalig opgeroepen voor een reparatie tegen normaal tarief. Een diagnose wordt gesteld en reparateur voert deze uit. Het is technisch nog heel goed mogelijk dat er een oorzaak van het falen in de ketel blijft zitten. Niet alles is te meten of te voorzien.
Ja maar we hebben het hier niet over een week he. De meeste reparatiebedrijven hanteren maar 3 maanden volledige garantie. Ik vermoed dat hier de fabrikant iets meer garantie geeft op het onderdeel.quote:Op donderdag 19 januari 2017 11:38 schreef Stoney3K het volgende:
[..]
Als de reparateur een falende branderautomaat constateert die hij een week geleden heeft ingebouwd, en die onder garantie verwisselt, dan hoort die tijd toch niet op de consument te worden afgerekend?
Zelfde verhaal als ik in mijn auto een nieuwe koppeling laat monteren en het ding houdt er een week later mee op. Koppeling krijg ik gratis, maar ik zou het uurloon van de monteur moeten betalen die het ding (onder garantie) vervangt?
De meeste reparaties/installaties worden gewoon correct en conform uitgevoerd dus ik denk niet dat jouw soep zo heet gegeten wordt.quote:Op woensdag 18 januari 2017 13:59 schreef Fer het volgende:
Maar ontopic vind ik een slechte zaak als dit soort reparaties onder consumentenrecht vallen. In gevallen zoals deze is de reparateur eenmalig opgeroepen voor een reparatie tegen normaal tarief. Een diagnose wordt gesteld en reparateur voert deze uit. Het is technisch nog heel goed mogelijk dat er een oorzaak van het falen in de ketel blijft zitten. Niet alles is te meten of te voorzien.
Logisch gevolg hiervan zou zijn dat reparateurs geen oude machines meer aannemen voor reparatie of alleen repararen na een zeer gedegen diagnose ofwel de kosten voor garantie verwerken in het tarief. Resultaat is dat repararen onbetaalbaar duur zal worden en bij iedere storing de ketel vervangen zal worden. Denk niet dat we zoiets moeten willen in de toekomst.
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |