abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
pi_190799821
ik doe ongeveer een uur met een keer doorslaan halverwege en een keer voordat ik begin met bakken.
freedom is just another word for nothing left to lose
pi_190800876
Zo, beslag staat in de oven voor de eerste rijs. Zo de pan maar eens klaarzetten.

3 kwartier, platslaan/krenten erdoor mixen, en nog 3 kwartier rijzen.
pi_190801009
Zo, de eerste 20 zijn gebakken :9 De eerste is geproefd en ze zijn weer lekker ^O^
freedom is just another word for nothing left to lose
pi_190801034
quote:
0s.gif Op dinsdag 31 december 2019 11:32 schreef Lot_1 het volgende:
Zo, de eerste 20 zijn gebakken :9 De eerste is geproefd en ze zijn weer lekker ^O^
Foto's willen we!
pi_190801399
quote:
0s.gif Op dinsdag 31 december 2019 10:37 schreef Tinkepink het volgende:
Ik heb ze 3 uur laten rijzen zonder terugslaan. Ze waren perfect.
Zo lang :o

Ik mag wel opschieten _O-
"Dear life, When I said "can my day get any worse?" it was a rhetorical question, not a challenge."
  Moderator dinsdag 31 december 2019 @ 11:59:16 #216
417715 crew  derLudolf
allround beunhaas
pi_190801687
quote:
0s.gif Op dinsdag 31 december 2019 11:47 schreef Isabeau het volgende:

[..]

Zo lang :o

Ik mag wel opschieten _O-
2x45min is ook goed :Y
Kranplätze müssen verdichtet sein
  Moderator dinsdag 31 december 2019 @ 11:59:53 #217
417715 crew  derLudolf
allround beunhaas
pi_190801703
quote:
0s.gif Op dinsdag 31 december 2019 11:33 schreef cafca het volgende:

[..]

Foto's willen we!
Imgur doet kut :( app geüpdate en alles.
Kranplätze müssen verdichtet sein
pi_190801794
quote:
1s.gif Op maandag 30 december 2019 23:03 schreef Lot_1 het volgende:

[..]

@:Friday12: ik denk een stuk of 40, maar precies weet ik het niet.

ik ben klaar en het zijn er exact 38 :)
freedom is just another word for nothing left to lose
pi_190802021
"Ik dit niet meer, Ik dit nooit meer
Ik niet meer kan, Niet meer ik
Dit niet meer, Ik niet meer" - Strani
pi_190802089
quote:
^O^
  Moderator dinsdag 31 december 2019 @ 14:48:11 #221
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_190806269
quote:
0s.gif Op dinsdag 31 december 2019 09:18 schreef qltel het volgende:

[..]

Eerlijk gezegd heb ik het recept van een vriend die hier uitgebreid mee geëxperimenteerd heeft. Eerst sloegen we nog vaker terug, maar daar werden ze te luchtig van. Vandaar dus 3 a 4x. In elk geval is het zo, dat je op deze manier de ingrediënten de tijd geeft om smaak te ontwikkelen. Ik heb vrij veel ervaring met brood en hoe langer een brood rijst, hoe meer smaak. En een oliebol is in de basis eigenlijk gefrituurd brooddeeg.
Leuk, ik ga zo dan maar mijn eerste beslag maken. Ik bak ze altijd net na het eten.

Niet terugslaan vlak voor het bakken: open structuur maar erg vette bollen
Wel terugslaan vlak voor het bakken: wat dichtere structuur maar geen vette bollen

Ik sla dus wel altijd terug vlak voor het bakken (of eigenlijk doe ik dat tijdens het scheppen met de portioneerlepel)

Dan heb je nog die het hele ei gebruiken (doe ik wel) of alleen de dooier. Ik laat per ei 50ml vocht weg uit mijn beslag. Dus 500g meel = 500g vocht meestal, met 2 eieren is het 400g vocht.
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
pi_190807208
Kan je ook 'half terugslaan' :+ Ik vind mijn bollen namelijk best 'compact' en heb ze liever wat luchtiger. Maar vet vind ik ook niet lekker.
"Dear life, When I said "can my day get any worse?" it was a rhetorical question, not a challenge."
  dinsdag 31 december 2019 @ 15:32:38 #223
486092 Zilverberk
Neem ook een abo!
pi_190807543
750 gram bloem leverde hier 49 bollen op. De vulling is alleen niet eerlijk verdeeld, blijkbaar niet goed geroerd. Ik denk dat ik een grotere kom had moeten gebruiken.
  Moderator dinsdag 31 december 2019 @ 15:41:18 #224
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_190807833
quote:
10s.gif Op dinsdag 31 december 2019 15:22 schreef Isabeau het volgende:
Kan je ook 'half terugslaan' :+ Ik vind mijn bollen namelijk best 'compact' en heb ze liever wat luchtiger. Maar vet vind ik ook niet lekker.
Ja dat is wat ik doe met bakken, dus ik sla niet echt het hele deeg terug, maar schep wat ruwer met de portioneerlepel, dan worden ze niet zo vast vast, maar ook niet te open en vet.
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
pi_190808087
Wat in vredesnaam is terugslaan?
Ik flikker alles in een kom, laat het minstens een uur staan en ga dan bakken. Ze vallen altijd bij iedereen in de smaak.
  dinsdag 31 december 2019 @ 15:56:22 #226
486092 Zilverberk
Neem ook een abo!
pi_190808238
quote:
0s.gif Op dinsdag 31 december 2019 15:50 schreef Het_Liegebeest het volgende:
Wat in vredesnaam is terugslaan?
Ik flikker alles in een kom, laat het minstens een uur staan en ga dan bakken. Ze vallen altijd bij iedereen in de smaak.
Terugslaan is het beslag doorroeren nadat het is gerezen. Zo haal je de grote luchtbellen eruit.
pi_190808376
quote:
0s.gif Op dinsdag 31 december 2019 15:56 schreef Zilverberk het volgende:

[..]

Terugslaan is het beslag doorroeren nadat het is gerezen. Zo haal je de grote luchtbellen eruit.
Aha, zo leer je nog eens wat.
En dan meteen bakken of weer laten staan?
pi_190809679
Hoe belangrijk is vers vet? Ik heb geen zin om de frituurpan te verversen :X
  Miss 200.000.000! dinsdag 31 december 2019 @ 16:53:54 #229
367000 roos94
pi_190809717
Langs 2 kramen geweest beide hebben ze geen bollen zonder krenten gvd
pi_190810219
quote:
:Y)
pi_190810490
quote:
0s.gif Op dinsdag 31 december 2019 16:53 schreef roos94 het volgende:
Langs 2 kramen geweest beide hebben ze geen bollen zonder krenten gvd
Nutella bollen kopen? 😜
pi_190810541
quote:
1s.gif Op dinsdag 31 december 2019 16:53 schreef Zo-is-dat het volgende:
Hoe belangrijk is vers vet? Ik heb geen zin om de frituurpan te verversen :X
Best wel belangrijk, anders smaken de bollen naar oude olie...
pi_190811817
quote:
0s.gif Op dinsdag 31 december 2019 17:20 schreef Yinny het volgende:

[..]

Best wel belangrijk, anders smaken de bollen naar oude olie...
Manlief heeft zich opgeofferd O-) dat worden frisse bollen! *O*
pi_190812101
quote:
7s.gif Op vrijdag 30 december 2016 08:18 schreef sigme het volgende:

[..]

De meneer in het filmpje hieronder doet het ook in een pannetje. Ik denk dat hij zonnebloemolie gebruikt, kijk het filmpje even, hij noemt wel wat hij gebruikt. Hij vertelt ook dat er vroeger natuurlijk slechts keuze was uit reuzel en geklaarde boter. Dus als je oma ouderwets bakte, gebruikte ze reuzel of geklaarde boter. Reuzel kan je kopen in de supermarkt als 'ossewit'. Geklaarde boter kennen we tegenwoordig onder de naam 'ghee'.
Ik geef de voorkeur aan reuzel.
[..]

Wat een werk! ;(
Dag jongens tot ziens, tot in betere tijden.
  Moderator dinsdag 31 december 2019 @ 18:04:52 #235
417715 crew  derLudolf
allround beunhaas
pi_190812141
quote:
7s.gif Op vrijdag 30 december 2016 08:18 schreef sigme het volgende:

[..]

De meneer in het filmpje hieronder doet het ook in een pannetje. Ik denk dat hij zonnebloemolie gebruikt, kijk het filmpje even, hij noemt wel wat hij gebruikt. Hij vertelt ook dat er vroeger natuurlijk slechts keuze was uit reuzel en geklaarde boter. Dus als je oma ouderwets bakte, gebruikte ze reuzel of geklaarde boter. Reuzel kan je kopen in de supermarkt als 'ossewit'. Geklaarde boter kennen we tegenwoordig onder de naam 'ghee'.
Ik geef de voorkeur aan reuzel.
[..]

Ossewit is toch runder er, daarom osse.
Kranplätze müssen verdichtet sein
pi_190813157
quote:
1s.gif Op dinsdag 31 december 2019 18:04 schreef derLudolf het volgende:

[..]

Ossewit is toch runder er, daarom osse.
Je hebt gelijk :Y
ik moet verrassend weinig
Es ist heute schlecht und wird nun täglich schlechter werden, – bis das Schlimmste kommt
  Moderator dinsdag 31 december 2019 @ 18:39:45 #237
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_190813290


Ik ben er blij mee. Dit zijn de 'naturel'bollen, krentenbollen moeten nog een uurtje rijzen.
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
  Moderator dinsdag 31 december 2019 @ 18:41:01 #238
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_190813331
quote:
14s.gif Op dinsdag 31 december 2019 18:36 schreef sigme het volgende:

[..]

Je hebt gelijk :Y
Met reuzel krijg je 'smoutebollen' en als ze afgekoeld zijn kun je een klein laagje wit vet er op blijven zien.
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
pi_190813384
quote:
0s.gif Op dinsdag 31 december 2019 18:41 schreef djkoelkast het volgende:

[..]

Met reuzel krijg je 'smoutebollen' en als ze afgekoeld zijn kun je een klein laagje wit vet er op blijven zien.
Met ossewit krijg je dat witte laagje ook :Y.
Maar ook uit olie vind ik dat je oliebollen nog warm uit 't vet moet eten.
ik moet verrassend weinig
Es ist heute schlecht und wird nun täglich schlechter werden, – bis das Schlimmste kommt
  Moderator dinsdag 31 december 2019 @ 18:48:11 #240
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_190813604
quote:
7s.gif Op dinsdag 31 december 2019 18:42 schreef sigme het volgende:

[..]

Met ossewit krijg je dat witte laagje ook :Y.
Maar ook uit olie vind ik dat je oliebollen nog warm uit 't vet moet eten.
Ossewit smaakt alleen totaal anders dan reuzel. Beiden geven wel smaak mee.
Ik bak mijn patat in ossewit, maar zou er mijn oliebollen niet in bakken.
Is natuurlijk net wat je voorkeur heeft ;) In Duitsland koop je reuzel gewoon in pakjes in de supermarkt, naast de boter.
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')