Net was je nog fundamenteel tegen de waarden, blijkbaar kende je ze helemaal niet. Nu kom je met een wollig en vaag verhaal wat nergens concreet wordt.quote:Op zaterdag 29 oktober 2016 21:27 schreef arie_bc het volgende:
[..]
Ik snap dat jij dat vindt.
Wat daar staat kan ik inderdaad niet tegen zijn, echter zodra het toegepast wordt in de echte wereld Zoë je dat vrijheid niet zo eenvoudig te definiëren is.
Zo kan je kijken naar positieve en negatieve vrijheden, waar het libertarische principe maar een van de twee erkend.
Bovendien is het veel te positief over de vrije markt theorie. Zo vergeten ze dat de vrije markt alleen in theorie werkt met volledige informatie gelijkheid, wat in praktijk verre van waarheid is.
Knaap bij mij op school ook, die eindigde als een afwijkende papierkwaliteitquote:Op zondag 30 oktober 2016 09:52 schreef Kaas- het volgende:
Niks mis met een beetje kinderarbeid. Ik draaide op m'n 15e ook al stiekem nachtdiensten.
Mooi dat jij vindt dat de vraag (naar tevredenheid) beantwoord is.quote:Op zondag 30 oktober 2016 10:35 schreef Klopkoek het volgende:
[..]
Ja zeg, de jongeren in pakweg Duitsland en Denemarken groeien voor galg en rad op. Komen nooit meer Nobelprijswinnaars vandaan.
Enfin, nachtdiensten zijn sowieso niet gezond voor de ontwikkeling van kinderen en hersenen. Daarom is het in veel landen strikt verboden - het hypothekeert de toekomstige welvaart van landen en individuen. In andere landen is het enkel op papier verboden en weer ergens anders geheel niet.
Los van wat men hier zelf van vindt: de vraag van arie_bc is hiermee beantwoord.
Dat komt omdat er meer bij de waarden horen dan alleen die wollige lege container begrippen als persoonlijke vrijheid en NAP.quote:Op zondag 30 oktober 2016 13:14 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Net was je nog fundamenteel tegen de waarden, blijkbaar kende je ze helemaal niet. Nu kom je met een wollig en vaag verhaal wat nergens concreet wordt.
En die is?quote:Op zondag 30 oktober 2016 13:23 schreef arie_bc het volgende:
[..]
Anders gezegd denk ik dat mijn opvatting juist leiden tot maximale persoonlijke vrijheid bezien over alle individuen binnen de samenleving.
Ik vind dat jij en nogal wat anderen hier vreselijk aan het trollen zijn gelijk nerdjes in een Apple topicquote:Op zondag 30 oktober 2016 13:51 schreef Kaas- het volgende:
POL / Het Grote Libertarisme Topic #50
Wat vind jij hier eigenlijk van Piet? Ben jij de eerste libertarier die erop durft te reageren in plaats van er elke keer 'overheen te lezen'?
Draai er eens niet omheen en wees de eerste die er inhoudelijk op in durft te gaan. Als ik een potentiële stemmer ben op de LP, maar ik heb met mijn onderneming zojuist een boete gekregen omdat de nr.2 van deze partij mij opgespoord en beboet heeft vanuit de overheid, hoe ga je me dan overtuigen om dit door de vingers te zien en toch op jullie te stemmen?quote:Op zondag 30 oktober 2016 13:56 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Ik vind dat jij en nogal wat anderen hier vreselijk aan het trollen zijn gelijk nerdjes in een Apple topic
Bull, jij komt hier niet voor een discussie, maar om poep te roepen.quote:Op zondag 30 oktober 2016 14:00 schreef Kaas- het volgende:
[..]
Draai er eens niet omheen en wees de eerste die er inhoudelijk op in durft te gaan. Als ik een potentiële stemmer ben op de LP, maar ik heb met mijn onderneming zojuist een boete gekregen omdat de nr.2 van deze partij mij opgespoord en beboet heeft vanuit de overheid, hoe ga je me dan overtuigen om dit door de vingers te zien en toch op jullie te stemmen?
Jammer. De zoveelste die het laat afweten.quote:Op zondag 30 oktober 2016 14:01 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Bull, jij komt hier niet voor een discussie, maar om poep te roepen.
Maar dat zeg ik toch ook niet? Dat is het hele punt niet van wat ik zei over flexibilisering.quote:Op zondag 30 oktober 2016 13:20 schreef arie_bc het volgende:
[..]
Mooi dat jij vindt dat de vraag (naar tevredenheid) beantwoord is.
Ik denk dat een krantenwijk op je 15de niet onder de zeer kwalijke kinderarbeid valt waar jij het eerder over had.
Dan had je aan Piet natuurlijk wel de verkeerde. Die heeft al jaren geen inhoudelijke reactie meer gegevenquote:Op zondag 30 oktober 2016 14:03 schreef Kaas- het volgende:
[..]
Jammer. De zoveelste die het laat afweten.
Voorlopig blijft dus overeind dat het onverdedigbaar is, maar ik blijf geduldig wachten op het eventuele moment dat iemand het aandurft om te proberen.
Nee scheet, als jij hier serieus bezig was geweest ipv mee te trollen met de rest was je serieus genomen.quote:Op zondag 30 oktober 2016 14:03 schreef Kaas- het volgende:
[..]
Jammer. De zoveelste die het laat afweten.
Voorlopig blijft dus overeind dat het onverdedigbaar is, maar ik blijf geduldig wachten op het eventuele moment dat iemand het aandurft om te proberen.
Hij wil niet serieus reageren op een serieuze post en verdedigt dat dan door te roepen dat dat zogenaamd is omdat de man achter die serieuze post stiekem heus niet serieus is. Of zo. Bewijst met name eens te meer dat het onverdedigbaar is. Ik probeer het nog een keer wanneer anderen online zijn.quote:Op zondag 30 oktober 2016 14:13 schreef 99.999 het volgende:
[..]
Dan had je aan Piet natuurlijk wel de verkeerde. Die heeft al jaren geen inhoudelijke reactie meer gegeven
Je hebt aan duke een uitstekend maatje, je gaat hem hard achterna in trollgehalte.quote:Op zondag 30 oktober 2016 14:46 schreef Kaas- het volgende:
[..]
Hij wil niet serieus reageren op een serieuze post en verdedigt dat dan door te roepen dat dat zogenaamd is omdat de man achter die serieuze post stiekem heus niet serieus is. Of zo. Bewijst met name eens te meer dat het onverdedigbaar is. Ik probeer het nog een keer wanneer anderen online zijn.
Kan je afdoen als getroll, maar als de meest prominente SGP'er van allemaal in het dagelijkse leven zou strijden tegen religie zou dat eveneens vragen oproepen die beantwoord dienen te worden.quote:LinkedIn-profiel van de nr.2 van de Libertarische Partij:
https://www.linkedin.com/in/vollebergh
"Juridisch medewerker handhaving @ Provincie Groningen
Inhoud werk: Verbetering van monitoring en registratie van groene toezicht- en handhavingsacties"
Deze jongen die tien jaar over de studie deed en er toen voor koos om in zijn startbaan eerlijke ondernemers namens de overheid op te zadelen met milieuboetes (en er prat opgaat de handhaving zelfs nog lekker aan te scherpen) is nationaal de nr. 2 van de Libertarische Partij.
Hele week bezig met nadenken over hoe de overheid nog groter en repressiever kan worden naar ondernemers toe. 's Avonds "minder overheid!!!1!" roepen op partijbijeenkomsten als de grote belofte en een-na-beste man van de hele partij.
*koekoek*
Op z'n LinkedIn staat overigens "landelijke politieke partij" want hij vindt het zelf blijkbaar ook nogal gênant om met naam en toenaam te vermelden
Stropopquote:Op zondag 30 oktober 2016 14:56 schreef Kaas- het volgende:
Is er hier wellicht één aanhanger van de Libertarische Partij die uit durft te leggen wat hier zo normaal aan is? Er zijn nogal wat aanhangers op Fok, dus er zal er toch wel eentje zijn die i.t.t. Piet de handschoen durft op te pakken? Hoe legt de LP onderstaande situatie uit aan potentiële stemmers?
[..]
Dankquote:Op zondag 30 oktober 2016 15:39 schreef Bart2002 het volgende:
Een heel aardig artikel over een diepgaand onderzoek over de opkomst en ondergang van "vrije" markten:
https://www.nrc.nl/nieuws(...)ang-5032183-a1529012
Ik wist niet wens dat die bestonden.quote:Op zondag 30 oktober 2016 15:39 schreef Bart2002 het volgende:
Een heel aardig artikel over een diepgaand onderzoek over de opkomst en ondergang van "vrije" markten:
https://www.nrc.nl/nieuws(...)ang-5032183-a1529012
Daarom staat 'vrije' ook tussen aanhalingstekens. Stiekem weet de auteur wel dat de markten niet werkelijk vrij waren maar de invloed van de staat erg groot was (zie het VOC voorbeeld). Maar dat past niet goed in zijn conclusie, waarin de staat de vrijheid moet beperken en uiteraard meer belasting moet heffen.quote:Op zondag 30 oktober 2016 15:49 schreef Paper_Tiger het volgende:
[..]
Ik wist niet wens dat die bestonden.
Tegelijkertijd is het natuurlijk wel dezelfde vrije markt die China uit de armoede heeft getrokken. Jaja.quote:Op zondag 30 oktober 2016 15:57 schreef Wegenbouwer het volgende:
[..]
Daarom staat 'vrije' ook tussen aanhalingstekens. Stiekem weet de auteur wel dat de markten niet werkelijk vrij waren maar de invloed van de staat erg groot was (zie het VOC voorbeeld). Maar dat past niet goed in zijn conclusie, waarin de staat de vrijheid moet beperken en uiteraard meer belasting moet heffen.
twitter:robwijnberg twitterde op zondag 30-10-2016 om 12:32:36@jessefrederik @AlexanderNL @rcbregman geld ontstond helemaal niet als ruilmiddel (en als we wisten hoe t werkte, brak de opstand uit) reageer retweet
Ik ben aanhanger van (een groot deel) van het gedachtegoed van de partij, heb bvb wel het programma gelezen en de nodige kritiek erop geleverd, maar ik houd me totaal niet bezig met de poppetjes en intern gedoe.quote:Op zondag 30 oktober 2016 14:56 schreef Kaas- het volgende:
Is er hier wellicht één aanhanger van de Libertarische Partij die uit durft te leggen wat hier zo normaal aan is? Er zijn nogal wat aanhangers op Fok, dus er zal er toch wel eentje zijn die i.t.t. Piet de handschoen durft op te pakken? Hoe legt de LP onderstaande situatie uit aan potentiële stemmers?
Nice!quote:Op zondag 30 oktober 2016 15:39 schreef Bart2002 het volgende:
Een heel aardig artikel over een diepgaand onderzoek over de opkomst en ondergang van "vrije" markten:
https://www.nrc.nl/nieuws(...)ang-5032183-a1529012
quote:„Ons onderzoek toont aan dat de kapitaalmarkt niet de aanjager van de economische groei is, maar juist het gevolg ervan. Er accumuleert vermogen bij een kleine elite en dat zoekt een uitweg. Dan vormt zich een markt waarop kapitaal verhandeld wordt. Maar de welvaart van de betreffende samenleving is dan al over haar hoogtepunt heen.”
Dit is ook wel een stukje "ongemakkelijke waarheid":quote:
We kunnen heel eenvoudig weer naar zo'n periode toe gaan door een revolutie te ontketenen.quote:Op zondag 30 oktober 2016 16:31 schreef Bart2002 het volgende:
"Onze generatie ziet die periode als een soort onwrikbaar ijkpunt en denkt dat dat de natuurlijke staat van de dingen is, maar het is juist de uitzondering.”
Ik had geen plannen. Wel moet er iets gebeuren, iets zoals in de laatste alinea b.v. Ik vind het vooral verontrustend voor mijn kinderen, dat zij het verval van de maatschappij gaan ondervinden. Het is natuurlijk al een tijdje gaande en wordt steeds erger.quote:Op zondag 30 oktober 2016 16:32 schreef Papierversnipperaar het volgende:
[..]
We kunnen heel eenvoudig weer naar zo'n periode toe gaan door een revolutie te ontketenen.
Dan moet je slikken en stikken.quote:
Deze libetarier niet iig. Ik ben helemaal voor een kleine overheid maar bedrijven die moedwillig het milieu verknallen mogen van mij per direct gesloten worden.quote:
Ik vind jou eigenlijk wel redelijk "normaal" in jouw denkbeelden in vergelijking tot wat hier geregeld langskomt.quote:
Hier kun je als libertariër vrij kort over zijn lijkt me: niet uit te leggen en volstrekt ongeloofwaardig.quote:Op zondag 30 oktober 2016 14:56 schreef Kaas- het volgende:
Is er hier wellicht één aanhanger van de Libertarische Partij die uit durft te leggen wat hier zo normaal aan is? Er zijn nogal wat aanhangers op Fok, dus er zal er toch wel eentje zijn die i.t.t. Piet de handschoen durft op te pakken? Hoe legt de LP onderstaande situatie uit aan potentiële stemmers?
[..]
Kan je afdoen als getroll, maar als de meest prominente SGP'er van allemaal in het dagelijkse leven zou strijden tegen religie zou dat eveneens vragen oproepen die beantwoord dienen te worden.
Een elite die politieke macht verwerft is per definitie afbreuk aan de vrije markt. Het is niet meer dan logisch dat als de overheid zo groeit, zich overal mee bemoeit, de belastingen zo hoog zijn en de centrale banken zo veel invloed uitoefenen op de economie, dat er steeds meer economische ongelijkheid is.quote:Op zondag 30 oktober 2016 16:31 schreef Bart2002 het volgende:
[..]
Dit is ook wel een stukje "ongemakkelijke waarheid":
"Door de vrijemarkteconomie stijgt in eerste instantie de welvaart verder, maar al snel ontwikkelt zich een kleine elite die meer profiteert dan de rest en die ook politieke macht verwerft. Om haar macht en invloed te behouden, schermt deze elite zich steeds verder af en begint zij dwangmiddelen toe te passen. Voor de opgepotte rijkdom vindt zij steeds minder rendabele toepassingen binnen die samenleving en het geld wordt in speculatieve beleggingen gestopt of erbuiten geïnvesteerd. Dan zet de daling van de welvaart in en raakt de maatschappij in verval.”
Dat verval is nu realiteit aan het worden:
"Onze generatie ziet die periode als een soort onwrikbaar ijkpunt en denkt dat dat de natuurlijke staat van de dingen is, maar het is juist de uitzondering.”
Ergo, anno 2016 zie je dat de mensen dan vervolgens die onzin opnieuw slikken i.p.v. er iets aan te gaan doen.quote:Als mensen in de toekomst in de geschiedenisboeken lezen over 'quantatative easing' lachen ze zich een breuk en vragen ze zich af hoe mensen toch in dat soort onzin konden trappen.
Heel veel valt er niet aan te doen, maar ik geloof nou ook niet dat er veel mensen zijn die hier fundamenteel bezwaar tegen maken.quote:Op maandag 31 oktober 2016 10:38 schreef Iwanius het volgende:
Dat is durf hebben met je laatste regel.
[..]
Ergo, anno 2016 zie je dat de mensen dan vervolgens die onzin opnieuw slikken i.p.v. er iets aan te gaan doen.
Een serieuze vraag: als je het niet wilt slikken wat kun je er dan aan doen? Waar te beginnen?quote:Op maandag 31 oktober 2016 10:38 schreef Iwanius het volgende:
Ergo, anno 2016 zie je dat de mensen dan vervolgens die onzin opnieuw slikken i.p.v. er iets aan te gaan doen.
Hierarchievorming creert ongelijkheid. Je kunt politiek en markt niet eenvoudig scheiden. Een conceptuele onderscheiding aanbrengen in je eigen hoofd is niet voldoende.quote:Op zondag 30 oktober 2016 23:01 schreef heiden6 het volgende:
[..]
Een elite die politieke macht verwerft is per definitie afbreuk aan de vrije markt. Het is niet meer dan logisch dat als de overheid zo groeit, zich overal mee bemoeit, de belastingen zo hoog zijn en de centrale banken zo veel invloed uitoefenen op de economie, dat er steeds meer economische ongelijkheid is.
Het bestaan van een centrale bank is natuurlijk überhaupt onverenigbaar met de vrije markt. Dat rijke mensen gekke dingen gaan doen met hun geld is niet zo gek als de centrale bank structureel zorgt voor inflatie en ook nog eens de rentes dusdanig manipuleert dat je welvaart verdampt waar je bij staat. Inflatie is sowieso de meest regressieve belasting van allemaal. Als mensen in de toekomst in de geschiedenisboeken lezen over 'quantatative easing' lachen ze zich een breuk en vragen ze zich af hoe mensen toch in dat soort onzin konden trappen.
Overiegns, het idee dat economische vrijheid tot economische ongelijkheid is gebaseerd op onderbuikgevoelens en niet op feiten.
Less Economic Freedom Equals More Income Inequality
Je reageert niet op de feiten maar komt weer met dit soort marxistische tegeltjeswijsheden. Daar kan kan ik niet zo veel mee.quote:Op dinsdag 1 november 2016 11:31 schreef deelnemer het volgende:
[..]
Hierarchievorming creert ongelijkheid. Je kunt politiek en markt niet eenvoudig scheiden. Een conceptuele onderscheiding aanbrengen in je eigen hoofd is niet voldoende.
Een feit betekent niet veel zonder inzicht.quote:Op dinsdag 1 november 2016 12:55 schreef heiden6 het volgende:
[..]
Je reageert niet op de feiten maar komt weer met dit soort marxistische tegeltjeswijsheden. Daar kan kan ik niet zo veel mee.
quote:Op dinsdag 1 november 2016 15:17 schreef deelnemer het volgende:
[quote]. Je gelooft dat je de natuurlijke samenhang der dingen kunt weg definieren.
Nee.
Nee.quote:Je stelt je de samenleving voor als bestaande uit losse individuen. Dat is een onjuist uitgangspunt.
Joh, je meent het...quote:Op woensdag 9 november 2016 09:35 schreef Klopkoek het volgende:
Haha, die libertariër Yernaz valt wel aardig door de mand met zijn Trump adoratie (zonet bij WNL).
Libertarisme is slechts een dun laagje vernis?
Yernaz is geen libertariër (hij is een objectivist), maar heb helaas ook wel mensen gezien die zich wel degelijk libertariër noemen en Trump steunden als minste van twee kwaden.quote:Op woensdag 9 november 2016 09:35 schreef Klopkoek het volgende:
Haha, die libertariër Yernaz valt wel aardig door de mand met zijn Trump adoratie (zonet bij WNL).
Libertarisme is slechts een dun laagje vernis?
Wat is het verschil? Anders dan dat Ayn Randdebiel haarzelf zo noemde.quote:Op woensdag 9 november 2016 10:07 schreef heiden6 het volgende:
[..]
Yernaz is geen libertariër (hij is een objectivist)
Dat is als de communistische richtingenstrijd. Niemand vindt een ander een ware lolbetarier.quote:Op woensdag 9 november 2016 10:10 schreef Klopkoek het volgende:
[..]
Wat is het verschil? Anders dan dat Ayn Randdebiel haarzelf zo noemde.
Objectivisme is een veel bredere filosofie met allerlei implicaties (zoals over het bestaan van eventuele goden), terwijl libertarisme alleen een politieke theorie is gebaseerd op bepaalde principes (eigendomsrecht, NAP). Binnen het libertarisme heb je in grote lijnen twee stromingen, waarvan minarchisme/klassiek-liberalisme (nachtwakersstaat, overheid als beschermer van rechten en verder niets) beter overeenkomst met de politieke onderdelen van het objectivisme dan anarchokapitalisme/voluntarisme.quote:Op woensdag 9 november 2016 10:10 schreef Klopkoek het volgende:
[..]
Wat is het verschil? Anders dan dat Ayn Randdebiel haarzelf zo noemde.
quote:Rand also disagreed with libertarians on foreign policy. For example, most libertarians - including Ron Paul - oppose military intervention against Iran, while the Ayn Rand Institute has supported forceful intervention in Iran.
Rand denounced Arabs as "primitive" and "one of the least developed cultures" who "are typically nomads." Consequently, Rand contended Arab resentment for Israel was a result of the Jewish state being "the sole beachhead of modern science and civilization on their (Arabs) continent", while decreeing that "when you have civilized men fighting savages, you support the civilized men, no matter who they are." (Many libertarians were highly critical of Israeli government at the time.)
Sandeep Jaitly of Fekete Research says that real libertarians do not follow Rand's philosophy.
Murray Rothbard - founder of modern libertarianism, chief academic officer of leading libertarian think tank the Mises Institute, and one of the most important thinkers in the Austrian School of Economics - argued in 1972 that Rand was a champion for her own aggrandizement, not for liberty or reason.
Dit vind ik zelf een uitspraak die de essentie van het verschil weergeeft. En libertariër zou zeggen, verdediging is toegestaan, maar geweld initiëren niet. En als de meer beschaafde persoon of groep geweld initiëert, zit die persoon of groep toch fout. (Bovendien zou je dan ook je twijfels moeten hebben bij het niveau van beschaving!) Bovenstaande gedachtgegang vind ik persoonlijk echt levensgevaarlijk.quote:"when you have civilized men fighting savages, you support the civilized men, no matter who they are."
Murray Rothbard had zelf ook extreme standpunten t.a.v. menselijk ras en akelige ideeën over aangeboren verschillen in intelligentie tussen blank en zwart.quote:Op woensdag 9 november 2016 14:51 schreef Wegenbouwer het volgende:
Ondanks dat Rand veel gemene dingen over andere libertariers riep en ook op normale manier meningsverschillen uitte, gaat het mij veel te ver haar geen libertarier te noemen, gezien haar kijk op de overheid en persoonlijke vrijheden.
No true Scotsman enzo.
Dat lijkt me nogal een aanname. Het is niet alsof alle libertariers eensgezind zijn wat betreft hoe zaken aangepakt dienen te worden.quote:Op woensdag 9 november 2016 11:34 schreef heiden6 het volgende:
[..]
Dit vind ik zelf een uitspraak die de essentie van het verschil weergeeft. En libertariër zou zeggen, verdediging is toegestaan, maar geweld initiëren niet.
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |