en ze rekenen driedubbel voor hun diensten,lolquote:Op woensdag 8 juni 2016 13:34 schreef de_boswachter het volgende:
Ik laat dat meestal door een groep zigeuners doen. Die komen hier langs de deuren.
Huh wat ?quote:Op woensdag 8 juni 2016 13:37 schreef THEFXR het volgende:
[..]
en ze rekenen driedubbel voor hun diensten,lol
Misschien toch al een beter alternatief dan jouw vorige voorstel:quote:Op woensdag 8 juni 2016 13:20 schreef THEFXR het volgende:
Dit systeem schijnt goed te zijn, al snap ik niet waarom.
http://www.worksharptools(...)arpening-system.html
tuurlijk, wilde gewoon weten of het goed voor je messen was met een fijne korrel, aangezien een messenslijper ook bandmachines gebruikt.quote:Op woensdag 8 juni 2016 17:21 schreef golfer het volgende:
[..]
Misschien toch al een beter alternatief dan jouw vorige voorstel:
CUL / Messen slijpen met een schuurmachine of dremel
welke messen slijp je erop en welke korrel in de wetstone?quote:Op woensdag 8 juni 2016 18:35 schreef Stokken_en_stenen het volgende:
Zo'n ding gebruik ik een simpele wetsteen met twee korrelgroten/kanten.
Voornamelijk vleesmessen.quote:Op woensdag 8 juni 2016 18:53 schreef THEFXR het volgende:
[..]
welke messen slijp je erop en welke korrel in de wetstone?
Een aanzetstaal is van staal en die zet alleen de snede van je mes netjes recht.quote:Op zondag 12 juni 2016 18:21 schreef THEFXR het volgende:
wat is het verschil tussen aanzetstaal en slijpstaaf? en is er verschil in techniek.
aah, ik dacht dat diamant en keramisch een aanzetstaal was voor de hardere staalsoorten, maar een stalen aanzetstaal werkt voor iedere hardheid?quote:Op zondag 12 juni 2016 18:32 schreef Spanky78 het volgende:
[..]
Een aanzetstaal is van staal en die zet alleen de snede van je mes netjes recht.
Een slijpstaaf is van saffierglas en daarmee slijp je daadwerkelijk je snede.
Techniek is ongeveer gelijk, alhoewel je met een slijpstaaf rustig en maar een paar halen doet. En je begint niet loodrecht, maar houdt gewoon de hoek vannjensnede aan.
is ook goed getest, jammer dat het 70 euro moet kosten.quote:Op zondag 12 juni 2016 13:21 schreef devlinmr het volgende:
Gebruik zelf die minosharp uit de op. Werkt prima en makkelijk.
Nee, keramisch slijpt echt, alhoewel het wel vaak een heel fijne grit is.quote:Op zondag 12 juni 2016 18:34 schreef THEFXR het volgende:
[..]
aah, ik dacht dat diamant en keramisch een aanzetstaal was voor de hardere staalsoorten, maar een stalen aanzetstaal werkt voor iedere hardheid?
Daar begrijp ik niks van. Volgens mij is een aanzetstaal bedoeld om bramen weg te nemen. Waar dat staal ook van gemaakt is.quote:Op zondag 12 juni 2016 18:34 schreef THEFXR het volgende:
[..]
aah, ik dacht dat diamant en keramisch een aanzetstaal was voor de hardere staalsoorten, maar een stalen aanzetstaal werkt voor iedere hardheid?
Fanatiek!quote:Op vrijdag 18 augustus 2017 18:36 schreef Skv het volgende:
Up.
Heb de laatste 2 weken een Spyderco sharpmaker gekocht, een Torx setje, blauwe Loctite, messen olie, 2 soorten stropping compound, een strop op plankje en twee messen: een Spyderco Delica 4 Zome en een Kershaw Cryo. En nog 2 lanyards in bestelling.
Gisteren de Cryo geslepen en snel afgewerkt met alleen de fijne strop. Vrij fraai resultaat voor de eerste keer!
Eigenlijk buigt het de 'edge' netjes recht. Dus braampjes ook. Volgens mij slijpt zon staat minimaal, maar altijd wel een beetje. Een diamant of slijpstaaf die slijpt wel echt met fijne grit. Dus om snel de scherpte er weer op te zetten.quote:Op woensdag 13 juli 2016 20:36 schreef krakkemieke het volgende:
[..]
Daar begrijp ik niks van. Volgens mij is een aanzetstaal bedoeld om bramen weg te nemen. Waar dat staal ook van gemaakt is.
Mijn Cryo is echt scheermesscherp. Stiekem toch een beetje trots dat dat gelukt is bij de eerste poging :-)quote:Op vrijdag 18 augustus 2017 19:12 schreef Spanky78 het volgende:
[..]
Fanatiek!
Voor zeer harde messen is stroppen top. Doe je dat regelmatig hoef je niet al te vaak te slijpen.
Voor zachtere messen is af en toe slijpen toch wel fijn.
Ik ben een liefhebber van keukenmessen... Dus Japans damast enzo. Daarbij werkt stroppen echt fantastisch.
Voor outdoormessen is slijpen meestal wel handig. Mijn Buckknife is toch minder hard. Spyderco maakt ook mooie mesjes.
quote:Op vrijdag 18 augustus 2017 20:45 schreef Skv het volgende:
[..]
Mijn Cryo is echt scheermesscherp. Stiekem toch een beetje trots dat dat gelukt is bij de eerste poging :-)
kan je er ook straigh edge mee slijpen?quote:Op vrijdag 18 augustus 2017 18:36 schreef Skv het volgende:
Up.
Heb de laatste 2 weken een Spyderco sharpmaker gekocht, een Torx setje, blauwe Loctite, messen olie, 2 soorten stropping compound, een strop op plankje en twee messen: een Spyderco Delica 4 Zome en een Kershaw Cryo. En nog 2 lanyards in bestelling.
Gisteren de Cryo geslepen en snel afgewerkt met alleen de fijne strop. Vrij fraai resultaat voor de eerste keer!
Ik denk het wel ja. Met de strop althans wel. Misschien is een leren wel handiger voor straight edge. Daar heb ik geen ervaring mee.quote:Op vrijdag 18 augustus 2017 21:57 schreef THEFXR het volgende:
[..]
kan je er ook straigh edge mee slijpen?
[ afbeelding ]
Kan je kort je techniek met stroppen toelichten? Ik kan mezelf vast nog verbeteren.quote:Op vrijdag 18 augustus 2017 19:12 schreef Spanky78 het volgende:
[..]
Fanatiek!
Voor zeer harde messen is stroppen top. Doe je dat regelmatig hoef je niet al te vaak te slijpen.
Voor zachtere messen is af en toe slijpen toch wel fijn.
Ik ben een liefhebber van keukenmessen... Dus Japans damast enzo. Daarbij werkt stroppen echt fantastisch.
Voor outdoormessen is slijpen meestal wel handig. Mijn Buckknife is toch minder hard. Spyderco maakt ook mooie mesjes.
Zeker. Daar is hij zo ongeveer voor bedoeld.quote:Op vrijdag 18 augustus 2017 21:57 schreef THEFXR het volgende:
[..]
kan je er ook straigh edge mee slijpen?
[ afbeelding ]
Dit is wel een aardig filmpjequote:Op zaterdag 19 augustus 2017 09:52 schreef Skv het volgende:
[..]
Kan je kort je techniek met stroppen toelichten? Ik kan mezelf vast nog verbeteren.
slijpen doe je niet met een strop, ik weet zeker dat het met een strop niet gaat lukken. ik bedoel dus echt slijpen.quote:Op zaterdag 19 augustus 2017 11:02 schreef Spanky78 het volgende:
[..]
Dit is wel een aardig filmpje
Ik heb een paar heel.scherpe keukenmessen. Daarvoor heb ik vrij fijn stropping paste. Voor een scheermes gebruik je dat ook. Een outdoormes mag iets grover.
Een kan besmeren en volledig laten drogen en dan zo'n 10 keer per kant stroppen. Je voelt en hoort of de hoek goed is.
Dan nog een keer of tien met de niet gecompounde zijde. Afwassen en klaar.
Doe dit 1x per 2 weken en dan is slijpen zelden nodig.
Dat zeg ik ook niet. Een goed scherp geslepen mes houd je heel lang vlijmscherp met stroppen.quote:Op zaterdag 19 augustus 2017 11:28 schreef THEFXR het volgende:
[..]
slijpen doe je niet met een strop, ik weet zeker dat het met een strop niet gaat lukken. ik bedoel dus echt slijpen.
Vanwege het feit dat het een molenmes is misschien wel. Maar ik zou hem eerst slijpen en daarna regelmatig stroppen.quote:Op zaterdag 19 augustus 2017 11:29 schreef Zith het volgende:
Ik heb al zo'n 10 jaar een Robert herder koksmes, nooit echt geslepen... Snijdt nog prima maar sommige stukken zijn duidelijk minder scherp. Zitten geen zichtbare oneffenheden op. Is stoppen dan genoeg?
mmm, ik heb echt een zware baard, dus slijpen zal echt moeten. vandaar ook mijn vraag. dan kan ik de totale kosten van een straight inschatten. Het lijkt mij financieel niet echt te doen om hem elke maand op te sturen voor te slijpen.quote:Op zaterdag 19 augustus 2017 11:54 schreef Spanky78 het volgende:
[..]
Dat zeg ik ook niet. Een goed scherp geslepen mes houd je heel lang vlijmscherp met stroppen.
Je maakt een bot mes er niet zomaar scherp mee.
Ben je een Marokkaan?quote:Op woensdag 8 juni 2016 21:49 schreef krakkemieke het volgende:
Ik heb een vlakke slijpsteen, geen idee welke korrel.
Ik heb altijd een mes bij me, dus ik wil dat ook kunnen slijpen.
Deze pagina heeft me geholpen: http://www.knivesandtools(...)pen-op-een-steen.htm
Als je een strop naast je acheerplek hangt en hem even een paar keer aanhaalt voor het scheren... Volgens mij hoef je hem dan echt veel minder vaak te gaan slijpen.quote:Op zaterdag 19 augustus 2017 12:04 schreef THEFXR het volgende:
[..]
mmm, ik heb echt een zware baard, dus slijpen zal echt moeten. vandaar ook mijn vraag. dan kan ik de totale kosten van een straight inschatten. Het lijkt mij financieel niet echt te doen om hem elke maand op te sturen voor te slijpen.
ik heb het niet over goedkoop, maar laten slijpen is niet goedkoop en weinig adressenquote:Op zaterdag 19 augustus 2017 12:30 schreef Spanky78 het volgende:
[..]
Als je een strop naast je acheerplek hangt en hem even een paar keer aanhaalt voor het scheren... Volgens mij hoef je hem dan echt veel minder vaak te gaan slijpen.
En geld... Als je goedkoop wilt dan koop je een philischaaf...
Want alleen die hebben messen op zak?quote:
Precies! Mijn vredelievende vader had ook een zakmes. En ik vind het erg handig. Vooral als je onderweg zo'n blisterverpakking open wil maken!quote:Op zaterdag 19 augustus 2017 19:26 schreef CrashO het volgende:
[..]
Want alleen die hebben messen op zak?
Ik loop ook al jaren elke dag met een zakmes. En kan toch echt meer schade doen met een baksteen, dan met dat mesje wat in mijn zak zit...
Zakmessen zijn gewoon handig
Dit jaquote:Op zaterdag 19 augustus 2017 19:29 schreef krakkemieke het volgende:
[..]
Precies! Mijn vredelievende vader had ook een zakmes. En ik vind het erg handig. Vooral als je onderweg zo'n blisterverpakking open wil maken!
Nee, een aanzetstaal slijpt niet. Een aanzetstaal zet de braampjes netjes recht, zoals je zegt.quote:Op vrijdag 18 augustus 2017 19:14 schreef Spanky78 het volgende:
[..]
Eigenlijk buigt het de 'edge' netjes recht. Dus braampjes ook. Volgens mij slijpt zon staat minimaal, maar altijd wel een beetje. Een diamant of slijpstaaf die slijpt wel echt met fijne grit. Dus om snel de scherpte er weer op te zetten.
Uieindelijk haal je altijd wat staal weg, al waren het wat braampjes. Slijpen kun je het inderdaad niet noemen. Maar het is fysiek onmogelijk om helemaal geen staal weg te 'slijpen' bij een aanzetstaal. Dat bedoel ik met minimaal.quote:Op zaterdag 19 augustus 2017 19:45 schreef krakkemieke het volgende:
[..]
Nee, een aanzetstaal slijpt niet. Een aanzetstaal zet de braampjes netjes recht, zoals je zegt.
Een scherp mes heeft de vorm van een V, die bramen maken het meer zoals een zaag. Een aanzetstaal maakt dat de bramen weer recht zijn, zodat je weer kunt snijden. Een bot mes heeft niet de vorm van een V, maar van een U. Dan moet je het slijpen.
Op die manier ja!quote:Op maandag 21 augustus 2017 23:40 schreef Spanky78 het volgende:
[..]
Uieindelijk haal je altijd wat staal weg, al waren het wat braampjes. Slijpen kun je het inderdaad niet noemen. Maar het is fysiek onmogelijk om helemaal geen staal weg te 'slijpen' bij een aanzetstaal. Dat bedoel ik met minimaal.
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |