abonnement Unibet Coolblue
pi_162586915
Door jouw post Franny denk ik hieraan: wat inderdaad als een kind op zijn 26e opeens besluit geen kunstenaar meer te worden? Wat doe je dan? Je legt de verantwoordelijk voor de keuze zo ontzettend bij het kind neer. Mooi als het goed gaat, maar het risico op een gevoel van falen als de keus suboptimaal bleek is enorm. Ik ken toch een hele stapel volwassene die nu iets zegt als "waren mijn ouders maar wat strikter geweest en gezegd dat ik de HAVO moest gaan in plaats van freelancen op de MAVO". Dat komt dan uiteindelijk met een omweg heus wel 'goed', maar het doet wel wat met je eigenwaarde. Een jonge adolescent is cognitief nog niet in staat om al zijn keuzes te overzien en te grote keuzes kunnen ook enorm beangstigend zijn. Waar grijp je in als ouders en waar heb je vertrouwen dat het zijn weg wel vindt?
I'm not troubled or sad, I'm just ready for bed.
  zondag 29 mei 2016 @ 12:00:50 #152
423656 Moppert
omgwtfbbqroflwouters
pi_162586998
quote:
0s.gif Op zondag 29 mei 2016 11:48 schreef Clubsoda het volgende:

[..]

Tuurlijk. Maar als ik vind dat een kind kaas op zijn brood móet eten, omdat ik vind dat moeders bepalen wat er op de boterham gaat en niet peuters, dan past het niet echt binnen dat gedachtegoed, of wel? Wat "moet" is toch voor iedereen verschillend?
Imho valt dat wel binnen de gedachtengoed van UP.

Mijn kinderen moeten soms ook iets anders op brood kiezen omdat ik vind dat het moet.
En ik van mening ben dat ik daar een valide en goede reden voor heb.

Het is nadenken over grenzen niet het hebben van geen grenzen.

Mijn kinderen moeten heel veel, gewoon omdat ik dat wil, ik neem dan idd wel de tijd om het ze uit te leggen en veel begrip te hebben voor het feit dat ik dan echt een super rotmens ben.
En hoe de moeder van pietjeputjeschepper de kinderen wel zonder zitje in de auto laat.
En dat is allemaal leuk en aardig voor hun en ze kunnen mopperen en janken wat ze willen, maar voor mij is een gordel om en in een zitje een must, geen discussie over mogelijk :)

Zo weten mijn kinderen heel goed de paar grenzen die ik wel heb, en het zijn er niet veel en ik ben heel meeverend maar niet op alle gebieden en dat hoeft ook niet imho.

Up is niet het volgen van het kind, maar meer bewust zijn van wat je eigen gedrag als ouders teweegbrengt. Dat je als ouders soms de keus maakt om het nu even simpel op te lossen, of een kind de zin te geven, of juist onnodig streng bent en alleen bezig bent met het hier en nu.

UP is vooral het in het oog houden van de lange-termijndoelen van je opvoeding, daar
steeds bij stilstaan. Om niet de verkeerde methodes te gebruiken die op de korte
termijn wel effect hebben, maar slechte invloed hebben op de lange termijn.
Pick your battles, kies je grenzen en wees consequent maar sta enorm open voor feedback.
En wat nu je bloed doet koken en je onwijs boos maakt misschien niet iets is wat er op de lange termijn toe doet. En dat je daar op focussen misschien juist je lange termijndoel tegenwerkt

Dat het zinvol is om af te gaan zien van de gebruikelijke manier van opvoeden: dingen aan kinderen te doen ('doing things to kids'), en over te gaan tot het samenwerken met kinderen ('working with kids').
Toen onze mop een mopje was,
Was ze aardig om te zien;
Nu bromt zij alle dagen
En bijt nog bovendien.
pi_162587189
Helder Moppert, en hoe je het beschrijft ligt het ook niet mijlenver bij mijn ideeën over opvoeden vandaan :Y Het is wel anders dan wat ik ook over UP gelezen heb. Maar goed, ik ben ook alweer een tijdje uit allerlei groepjes vandaan omdat ik er wat sip van werd.

Ik denk overigens niet dat UP noch democratisch onderwijs grenzeloos is. Zeker niet. Waar het me om gaat is dat als je alles overlaat aan de intrinsieke motivatie van een kind in de strikte zin, je dat passief maakt als leerkracht. Omdat je gaat wachten tot een kind iets heeft gevonden wat het leuk vindt en je daar achteraan hobbelt. Juíst in de extrinsieke motivatie kun je enorm veel betekenen om te motiveren maar dat vraagt wel veel van je didactische kwaliteiten en je moet voortdurend autonomie en verbinding bieden. En ik geloof direct dat dat op democratische scholen wel gebeurt, maar het komt uit de promotiepraatjes zo weinig naar voren.
I'm not troubled or sad, I'm just ready for bed.
  Moderator zondag 29 mei 2016 @ 12:10:36 #154
5428 crew  miss_sly
pi_162587239
quote:
0s.gif Op zondag 29 mei 2016 11:45 schreef Clubsoda het volgende:
Ik vind UP en democratische scholen helemaal niet zo ver uit elkaar liggen. Bij beide gaat het erom dat je kinderen aanspreekt op hun intrinsieke motivatie en dat dat de belangrijkste reden is dat ze dingen wel of niet doen. Ik vraag me af of dat een houdbaar concept is.

Het idee achter intrinsieke motivatie is dat je een activiteit onderneemt zuiver en alleen omdat die activiteit je plezier bezorgt. Alle andere redenen (omdat ik een doel wil bereiken, omdat ik geloof in het doel erachter, omdat het de harmonie bewaart) is geen intrinsieke motivatie maar extrinsiek. De activiteit zelf motiveert namelijk niet, maar iets wat je denkt met de activiteit te bereiken. Er is een heel scala binnen de extrinsieke motivatie, variërend tussen "ik doe dit omdat de juf dat wil" en "ik doe mijn statistiekpracticum omdat ik het nodig hem op mijn droomopleiding af te kunnen ronden". De grijstinten dus.

Overigens is mijn punt niet dat kinderen op een democratische school 'wereldvreemd' zouden zijn. Ik denk dat het een maatschappijbreed fenomeen is dat (jonge) mensen het gevoel hebben dat ze niet geslaagd zijn als ze niet op alle vlakken (opleiding, werk, sociaal leven, hobby's) voortdurend piekervaringen beleven.
Nee, de vergelijking tussen UP en democratisch onderwijs is niet gek. Die tussen UP en het doen van je belastingaangifte wel.

Intrinsieke motivatie is dat je gemotiveerd wordt door iets in jezelf om iets te doen. Er is geen externe prikkel als straf of beloning. Het gaat om de intrinsieke waarde van de activiteit op dat moment of een bepaald doel dat je vanuit je zelf wil behalen. Dus niet het ontsnappen aan straf of het krijgen van beloning.

Het is overigens echt een wijdverbreid misverstand dat UP grenzeloos is.
And the young, they can lose hope cause they can't see beyond today,. ..
The wisdom that the old can't give away
  zondag 29 mei 2016 @ 12:10:54 #155
37150 livelink
keek op mijn week ( © DJ11)
pi_162587247
Ik moet eerlijk zeggen dat ik nog steeds niet echt een beeld heb van wat een democratische school nou precies is. Wat ik wel heb geleerd van mijn jongste is dat het een mooi gegeven is dat niet alles op de vastgestelde leeftijd volgens de vastgestelde normen af moet zijn.

Het was voor mij als ouder wel even slikken dat t/m zijn 8e het enige vastgelegde doel mbt school was dat hij elke dag naar school moest gaan en zoveel mogelijk in zijn klas moest zijn. Maar ik moest toegeven dat dat op dat moment het hoogst haalbare was en nog moeilijk genoeg.

En ik heb vervolgens de omslag meegemaakt naar het moment dat hij ineens echt wilde gaan leren en ontzettend zijn best ging doen op school. En al zijn achterstanden waren vanaf dat moment in no time weggewerkt. Dus intrinsieke motivatie kan heel veel teweeg brengen. Ik geloof daar wel in.
Als je goed om je heen kijkt zie je dat alles gekleurd is.
  Moderator zondag 29 mei 2016 @ 12:17:45 #156
5428 crew  miss_sly
pi_162587419
Dat inderdaad, die vastgestelde normen voor vastgestelde leeftijden. Het is zo star en er is zo weinig ruimte voor het kind.
S las voor ze naar school ging. Haar kleuterjuf pakte dat prima op, had oog voor haar nieuwsgierigheid en leergierigheid en heeft daar best wat mee gedaan.
In groep 3 kon dat niet. Er is geen ruimte voor, tenzij een kind mijlenver boven anderen uitsteekt of heel erg onderaan bungelt. Verder moet iedereen in het stramien van de gemiddelde leerling. Ik snap dat prima, maar ik vind het zo jammer om te zien dat haar leergierigheid en nieuwsgierigheid, haar zin om dingen te onderzoeken en uit te zoeken langzaam minder worden, vanuit het idee dat ze die dingen wel aangeboden krijgt op het moment dat school daarmee komt. Het is zo passief en afwachtend, volgend.
And the young, they can lose hope cause they can't see beyond today,. ..
The wisdom that the old can't give away
  zondag 29 mei 2016 @ 12:21:42 #157
4756 Kyara
1 + 1 = 3
pi_162587501
Ik heb eigenlijk ook niet echt een beeld van democratische scholen maar ik vrees dat M. het nogal overweldigend zou vinden en de structuur zou missen.
  zondag 29 mei 2016 @ 12:37:33 #158
37150 livelink
keek op mijn week ( © DJ11)
pi_162587895
Ik hoop dat als je inderdaad voor de Democratische School kiest, je er ook regelmatig over zal posten miss_sly. Daar ben ik dan wel heel nieuwsgierig naar. En dan zowel de voordelen, maar ook de nadelen of dus eigenlijk alles waar je als ouder en kind tegenaan loopt. Ik heb net gezocht, maar ik kon niks vinden met echte ervaringsverhalen van ouders.

Een soort blog zou wel interessant zijn.
Als je goed om je heen kijkt zie je dat alles gekleurd is.
pi_162588563
quote:
0s.gif Op zondag 29 mei 2016 09:25 schreef Clubsoda het volgende:

[..]

In Groenekan? Ik zie er veel op FB over voorbijkomen en hoewel ik het aan de ene kant heel fascinerend en mooi vind klinken zou ik het toch niet aandurven denk ik.
Ja die. Ik vind het ook spannend, maar heb gelukkig een vriendin van wie de 3jarige binnenkort naar hun kdv gaat, dus ik heb anderhalf jaar om van dichterbij te bekijken of het echt zo mooi is als ik denk.

Ik ben op een voorlichting geweest en daar klonk het zeker niet of de leerkracht passief ging afwachten, maar juist of die de hele dag hard werkt om kinderen te stimuleren en inspireren, zonder ze te laten moeten. Klinkt heel moeilijk, maar de voorbeelden van dingen die ze ddan doen om te leren vond ik mooi.
Wat me ook erg aanspreekt is dat iedereen zijn eigen lijn mag volgen. Zowel in 'leerplan' als met dagindeling, langer pauze kunnen hebben als je dat nodig hebt en 's middags verder (want bso geïntegreerd), vakantie op het moment dat het jou uitkomt etc.
Op zaterdag 24 februari 2024 16:25 schreef Claudia_x het volgende:
Sterker nog, als ik reacties als die van @:vanyel lees, dan vraag ik me af of ik niet op het verkeerde geslacht val. :Y)
  zondag 29 mei 2016 @ 13:39:57 #160
11682 Moonah
Jolie femme
pi_162589429
quote:
0s.gif Op zondag 29 mei 2016 11:45 schreef Clubsoda het volgende:

Het idee achter intrinsieke motivatie is dat je een activiteit onderneemt zuiver en alleen omdat die activiteit je plezier bezorgt.
Jij hebt een ander idee van intrinsieke motivatie dan ik. Plezier kan één van de beweegrenenen zijn om intrinsiek gemotiveerd te zijn.
quote:
Alle andere redenen (omdat ik een doel wil bereiken, omdat ik geloof in het doel erachter, omdat het de harmonie bewaart) is geen intrinsieke motivatie maar extrinsiek. De activiteit zelf motiveert namelijk niet, maar iets wat je denkt met de activiteit te bereiken. Er is een heel scala binnen de extrinsieke motivatie, variërend tussen "ik doe dit omdat de juf dat wil" en "ik doe mijn statistiekpracticum omdat ik het nodig hem op mijn droomopleiding af te kunnen ronden". De grijstinten dus.
Veel van jouw grijstinten vallen (zoals ik het heb geleerd) onder intrinsieke motivatie.

quote:
1s.gif Op zondag 29 mei 2016 13:04 schreef Vanyel het volgende:

Ik ben op een voorlichting geweest en daar klonk het zeker niet of de leerkracht passief ging afwachten, maar juist of die de hele dag hard werkt om kinderen te stimuleren en inspireren, zonder ze te laten moeten. Klinkt heel moeilijk, maar de voorbeelden van dingen die ze dan doen om te leren vond ik mooi.
Precies! De leerkracht wordt veel meer coach/begeleider/observator dan kennisoverdrager. Het kind heeft een interesse/zit in een fase, de leerkracht sluit daar dan op aan. Heeft kennis van de leerlijnen (bv het kunnen tellen in sprongen van 10 voor- en achteruit is voorwaarde om te komen tot handig optellen en aftrekken). Gaat op zoek naar activiteiten die uitdagend en stimulerend zijn voor het kind en een vervolg/verdieping/verbreding bieden op hetgeen waar het kind op dat moment/in die fase mee bezig is. Een 'rijke leeromgeving' creëren. En dat kan soms/regelmatig ook best sturend gebeuren. Immers, de leerkracht heeft het grotere geheel/het uiteindelijke doel voor ogen.
In het conventionele onderwijs wordt wat mij betreft juist veel passiever lesgegeven. Zoals Sly al omschreef, gebonden aan jaargroepen. In groep 3 wordt aanvankelijk lezen aangeboden, in groep 4 wordt dat geautomatiseerd. In groep 4 wordt kennis gemaakt met tafels, in groep 5 worden die geautomatiseerd. En weliswaar wordt er tegenwoordig op vrijwel alle scholen op minimaal 3 niveau's gedifferentieerd, maar het jaargroepsysteem blijft leidend.

Sly, ik ben jalooooeeeers!
"Bloemen zijn rood jongeman... "
Zo. Dan witte gullie dè ôk wir.
  zondag 29 mei 2016 @ 13:42:18 #161
11682 Moonah
Jolie femme
pi_162589499
Ik maak een topic over onderwijs aan. Lijkt me fijn meningen/ervaringen/discussies bij elkaar te hebben staan. :)

[ Bericht 13% gewijzigd door Moonah op 29-05-2016 13:54:34 ]
"Bloemen zijn rood jongeman... "
Zo. Dan witte gullie dè ôk wir.
pi_162594732
Heeft iemand hier ervaring met verlof aanvragen buiten de vakanties om?
Wij gaan in december een reis naar Zuid Amerika maken maar onze oudste dochter heeft natuurlijk maar twee weken kerstvakantie. Omdat we in de zomervakantie niet weg kunnen (vanwege verhuizing werk man) willen we graag de vijf dagen voor de kerstvakantie extra vrij vragen op school zodat je ruim een week langer hebt voor zo'n verre reis.
Werkgever van man heeft een verklaring opgesteld maar nu las ik ergens dat verlof alleen wordt goedgekeurd als je een eigen bedrijf hebt en niet als je in loondienst bent. Weet iemand dat?
No one can make you feel inferior without your consent - Eleanor Roosevelt
  zondag 29 mei 2016 @ 16:35:14 #163
11682 Moonah
Jolie femme
pi_162594997
quote:
0s.gif Op zondag 29 mei 2016 16:27 schreef geppie het volgende:
Heeft iemand hier ervaring met verlof aanvragen buiten de vakanties om?
Wij gaan in december een reis naar Zuid Amerika maken maar onze oudste dochter heeft natuurlijk maar twee weken kerstvakantie. Omdat we in de zomervakantie niet weg kunnen (vanwege verhuizing werk man) willen we graag de vijf dagen voor de kerstvakantie extra vrij vragen op school zodat je ruim een week langer hebt voor zo'n verre reis.
Werkgever van man heeft een verklaring opgesteld maar nu las ik ergens dat verlof alleen wordt goedgekeurd als je een eigen bedrijf hebt en niet als je in loondienst bent. Weet iemand dat?
Ga in overleg met school. Zoals ik het lees zullen ze best akkoord gaan (op onze school iig wel).
"Bloemen zijn rood jongeman... "
Zo. Dan witte gullie dè ôk wir.
pi_162595252
quote:
0s.gif Op zondag 29 mei 2016 16:27 schreef geppie het volgende:
Heeft iemand hier ervaring met verlof aanvragen buiten de vakanties om?
Wij gaan in december een reis naar Zuid Amerika maken maar onze oudste dochter heeft natuurlijk maar twee weken kerstvakantie. Omdat we in de zomervakantie niet weg kunnen (vanwege verhuizing werk man) willen we graag de vijf dagen voor de kerstvakantie extra vrij vragen op school zodat je ruim een week langer hebt voor zo'n verre reis.
Werkgever van man heeft een verklaring opgesteld maar nu las ik ergens dat verlof alleen wordt goedgekeurd als je een eigen bedrijf hebt en niet als je in loondienst bent. Weet iemand dat?
Ja ervaring. Bij onze school schriftelijk aanvragen en met duidelijke argumentering verlof gekregen. Zou voor jou ook geen probleem verwachten. Had vorige keer zelf eerst bij juf aangegeven dat ik verlof ging vragen.
Wat een gave plannen!
Met een meidenkwartet
  zondag 29 mei 2016 @ 16:47:03 #165
125853 Ticootje
<3 6970 <3
pi_162595404
Ja ervaring mee, het is behoorlijk streng en directeuren mogen niet zonaar vrij geven. De inspectie is erg streng en deelt tegenwoordig ook gewoon behoorlijke boetes uit.

Hier kon ik ze van school houden, op eigen risico.
I am unconditionally and irrevocably in love with him.
I'm 97% sure you don't like me, I'm 100% sure I don't care.
pi_162595622
Volgens mij is onze directrice ook wel erg streng en ik ben dus een beetje bang dat ons verzoek wordt afgewezen. Terwijl ze in mijn beleving in die week alleen maar een beetje aan het knutselen zijn en het kerstdiner hebben :')
No one can make you feel inferior without your consent - Eleanor Roosevelt
  zondag 29 mei 2016 @ 16:55:33 #167
423656 Moppert
omgwtfbbqroflwouters
pi_162595642
Hier is verhuizing al niet een reden genoeg om vrij te krijgen, en is het lastig lastig.
Want volgens school hebben de kinderen dan extra vrij, en dat kan dus niet bij een zomervakantie.
Dat hebben ze trouwens helemaal niet want de week die ze missen, beginnen ze ook weer eerder in de andere regio.

En ik vind het super zuur want ik heb juist alles op alles gezet om ze het schooljaar zo goed als mogelijk is af te laten maken, :( zodat juist de continuïteit van de lesstof er bleef.
Niet alsof ik er wat aan kan doen dat de ene regio eerder vakantie heeft en onze veel later. :')
Toen onze mop een mopje was,
Was ze aardig om te zien;
Nu bromt zij alle dagen
En bijt nog bovendien.
pi_162595735
quote:
0s.gif Op zondag 29 mei 2016 16:55 schreef Moppert het volgende:
Hier is verhuizing al niet een reden genoeg om vrij te krijgen, en is het lastig lastig.
Want volgens school hebben de kinderen dan extra vrij, en dat kan dus niet bij een zomervakantie.
Dat hebben ze trouwens helemaal niet want de week die ze missen, beginnen ze ook weer eerder in de andere regio.

En ik vind het super zuur want ik heb juist alles op alles gezet om ze het schooljaar zo goed als mogelijk is af te laten maken, :( zodat juist de continuïteit van de lesstof er bleef.
Niet alsof ik er wat aan kan doen dat de ene regio eerder vakantie heeft en onze veel later. :')
En als je de nieuwe school contact op laat nemen met oude school?
No one can make you feel inferior without your consent - Eleanor Roosevelt
  zondag 29 mei 2016 @ 16:59:15 #169
125853 Ticootje
<3 6970 <3
pi_162595742
Oh kinderen van 5 zijn maar gedeeltelijk leerplichtig, dan heb je nog wel een kansje.
I am unconditionally and irrevocably in love with him.
I'm 97% sure you don't like me, I'm 100% sure I don't care.
pi_162595780
Mijn oudste wordt in oktober 8 jaar ;)
No one can make you feel inferior without your consent - Eleanor Roosevelt
  zondag 29 mei 2016 @ 17:02:35 #171
423656 Moppert
omgwtfbbqroflwouters
pi_162595816
I
quote:
0s.gif Op zondag 29 mei 2016 16:59 schreef geppie het volgende:

[..]

En als je de nieuwe school contact op laat nemen met oude school?
Ik ga nu iig dat proberen idd, en vragen of ze daar de laatste week daar al ingeschreven kunnen worden. Bovendien Heb ik bewijs dat het huis is aangekocht begin april.. Niet zo heel gek is het dan om 4 juli daar de laatste week school mee te pakken en om te verhuizen. School was heel makkelijk toen het in het begin ging om verhuizen midden schooljaar, maar ik koos voor zolang mogelijk school en zo min mogelijk verhuis stress -O-
Toen onze mop een mopje was,
Was ze aardig om te zien;
Nu bromt zij alle dagen
En bijt nog bovendien.
pi_162595990
quote:
0s.gif Op zondag 29 mei 2016 16:54 schreef geppie het volgende:
Volgens mij is onze directrice ook wel erg streng en ik ben dus een beetje bang dat ons verzoek wordt afgewezen. Terwijl ze in mijn beleving in die week alleen maar een beetje aan het knutselen zijn en het kerstdiner hebben :')
Snap ik! Was ik ook. Maar gewoon aanvragen. Misschien valt het mee.

Moppert wat een stomme situatie.
Met een meidenkwartet
  zondag 29 mei 2016 @ 21:02:29 #173
4756 Kyara
1 + 1 = 3
pi_162602886
Wat stom Moppert :( Maar jullie gaan dus echt naar een andere regio verhuizen? Ben wel benieuwd waar je helemaal naar toe gaat. Grote stap?
pi_162603365
quote:
0s.gif Op zondag 29 mei 2016 16:27 schreef geppie het volgende:
Heeft iemand hier ervaring met verlof aanvragen buiten de vakanties om?
Wij gaan in december een reis naar Zuid Amerika maken maar onze oudste dochter heeft natuurlijk maar twee weken kerstvakantie. Omdat we in de zomervakantie niet weg kunnen (vanwege verhuizing werk man) willen we graag de vijf dagen voor de kerstvakantie extra vrij vragen op school zodat je ruim een week langer hebt voor zo'n verre reis.
Werkgever van man heeft een verklaring opgesteld maar nu las ik ergens dat verlof alleen wordt goedgekeurd als je een eigen bedrijf hebt en niet als je in loondienst bent. Weet iemand dat?
gewoon aanvragen op school. Bij onze school mag je 1x per jaar een x aantal dagen vragen.
♥ A ♥ & ♥ T ♥
When you were born, you were crying and everyone around you was smiling. Live your life so that when you die, you're smiling and everyone around you is crying.
  zondag 29 mei 2016 @ 21:18:21 #175
423656 Moppert
omgwtfbbqroflwouters
pi_162603526
quote:
2s.gif Op zondag 29 mei 2016 21:02 schreef Kyara het volgende:
Wat stom Moppert Maar jullie gaan dus echt naar een andere regio verhuizen? Ben wel benieuwd waar je helemaal naar toe gaat. Grote stap?
Weer terug naar de regio als waar ik vandaan kom, ik heb al jaren enorme heimwee.
Kleine vissersdorpjes waar alles op dezelfde manier moet past niet bij mij en al helemaal niet bij mijn rebelse middelste.
Toen onze mop een mopje was,
Was ze aardig om te zien;
Nu bromt zij alle dagen
En bijt nog bovendien.
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')