abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
  zaterdag 16 april 2016 @ 09:47:49 #1
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_161463858


Vorige delen teruglezen? Klik op de topictitel.
Of op deze link! Topicreeks: Het grote vraag Piet hoe maak ik het klaar topic

Hier verder dus, deel 58 alweer ;)
Alweer van dit topic, waar ijdele ijsbeer piet culinaire vragen beantwoordt, maar waar ook anderen welkom zijn raad te geven.

Vorige delen teruglezen? Klik op de topictitel.
Of op deze link! Topicreeks: Het grote vraag Piet hoe maak ik het klaar topic

Nieuwe Ronde, nieuwe adviezen

Innovatief en vernieuwend sinds 2004

De reden waarom hij deze reeks opende en blijf bedrijven is niet alleen de meerdere eer en glorie, en streling van mijn zijn enorme ego, dan zou het wel "het grote hoe maak ik Piet klaar topic" heten, maar vooral wil hij er voor zorgen dat er beter gegeten en gekookt wordt.
Koken is meer dan pakjes aanmaken, het is wat moois maken van plantjes en beestjes, eten moet gelukkig maken.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  zaterdag 16 april 2016 @ 09:48:34 #2
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_161463867
Darn, ging mis met TT
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  zaterdag 16 april 2016 @ 15:35:08 #3
141808 Knuck-les
ik bats je moeder.
pi_161469139
Over asperges gesproken. Mooi filmpje over hoe je ze klaar maakt:

pi_162340823
Piet,

Heb jij toevallig wellicht suggesties voor een lekker sausje bij een T-bone steak?

(of zeg je 'och, als je een goed stuk hebt zit daar al zo veel smaak aan waardoor een sausje een beetje te veel van het goede wordt .. houd het bij wat champignons/paddenstoelen'?)

En misschien ook een groenten-bijgerecht wat daar goed bij past? (eventueel naast een gepofte aardappel?)
"Pools are perfect for holding water"
  Moderator vrijdag 20 mei 2016 @ 00:07:16 #5
417715 crew  derLudolf
allround beunhaas
pi_162341055
Zeker een uur van te voren uit de koelkast halen, droog deppen en zouten. Eerst trekt het zout vocht uit het vlees, maar dat wordt later weer opgenomen inclusief zout.

Veel meer vind ik nodig qua smaak :) Ja na het bakken misschien nog een beetje peper maar met niet.

En laten rusten na het bakken :Y dan is het heerlijk en ben je geen saus nodig.
Kranplätze müssen verdichtet sein
  vrijdag 20 mei 2016 @ 00:08:09 #6
401485 Molo
Völlig losgelöst
pi_162341075
quote:
0s.gif Op donderdag 19 mei 2016 23:55 schreef probeer het volgende:
Piet,

Heb jij toevallig wellicht suggesties voor een lekker sausje bij een T-bone steak?

(of zeg je 'och, als je een goed stuk hebt zit daar al zo veel smaak aan waardoor een sausje een beetje te veel van het goede wordt .. houd het bij wat champignons/paddenstoelen'?)

En misschien ook een groenten-bijgerecht wat daar goed bij past? (eventueel naast een gepofte aardappel?)
Geen saus!

Alleen peper en zout :9~
Oh how you'd have a happy life, if you did the things you like
pi_162341541
quote:
1s.gif Op vrijdag 20 mei 2016 00:07 schreef derLudolf het volgende:
Zeker een uur van te voren uit de koelkast halen, droog deppen en zouten. Eerst trekt het zout vocht uit het vlees, maar dat wordt later weer opgenomen inclusief zout.

Veel meer vind ik nodig qua smaak :) Ja na het bakken misschien nog een beetje peper maar met niet.

En laten rusten na het bakken :Y dan is het heerlijk en ben je geen saus nodig.
Dank voor de tips. Ze liggen momenteel in de koelkast te wachten tot morgen. Ze zijn echter met 2,5 cm dikte een beetje aan de dunne kant, en dat samen met mijn idee dat het kleinere stukje (ben ff de naam kwijt en haal ze sowieso door elkaar) wat sneller gaart, maakt dat ik er naar neig om ze een uurtje op 57 graden in de oven te leggen (ik heb een prima oven en een goede vleesthermometer, dat moet wel op 1-2 graden nauwkeurig lukken) en daarna aanbakken in een hete pan. Dan lijkt me de kans het kleinst dat ik de kerntemperatuur te heet laat worden en met een doorbakken steak zit, wat helemaal doodzonde is. Heb helaas geen goede bbq. Vind baktijd altijd maar onnauwkeurig (zeker bij afwijkende dikte) en dat voelen helemaal onzin.

Mening?

Edit: Al moet een goede kerntemperatuur in een pan ook wel lukken, met thermometer ..

quote:
1s.gif Op vrijdag 20 mei 2016 00:08 schreef Molo het volgende:

[..]

Geen saus!

Alleen peper en zout :9~
Dat was inderdaad ook mijn idee, maar was bang dat het een beetje te saai is. Wat eigenlijk onzin is, want heerlijk vlees.
"Pools are perfect for holding water"
  vrijdag 20 mei 2016 @ 08:19:30 #8
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_162343703
Saus voor over de T Bone, wat ik lekker vind is wat port en fond inkoken, daar een stuk blauwschimmelkaas in smelten en wat gehakte walnoten erdoorheen.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_162357909
quote:
0s.gif Op vrijdag 20 mei 2016 08:19 schreef Pietverdriet het volgende:
Saus voor over de T Bone, wat ik lekker vind is wat port en fond inkoken, daar een stuk blauwschimmelkaas in smelten en wat gehakte walnoten erdoorheen.
Ik ga het proberen, dank!
"Pools are perfect for holding water"
pi_162358491
quote:
0s.gif Op vrijdag 20 mei 2016 00:34 schreef probeer het volgende:

[..]

Dank voor de tips. Ze liggen momenteel in de koelkast te wachten tot morgen. Ze zijn echter met 2,5 cm dikte een beetje aan de dunne kant, en dat samen met mijn idee dat het kleinere stukje (ben ff de naam kwijt en haal ze sowieso door elkaar) wat sneller gaart,
Dat is de ossenhaas. Daarom ben ik ook niet zo dol op T-bone, als de entrecote perfect is, is de haas te ver door.
Wees gehoorzaam. Alleen samen krijgen we de vrijheid eronder.
pi_162359867
Nja, ik zou de kern op iets van 50 laten komen en dan afgrillen in gloeiend hete pan... Liefst in geklaarde boter...kort.

Dan is de kern waarschijnlijk nog niet te warm. Sous vide op 57 is al dik rose en met afgrillen is hij dan ineens doorbakken.

Overigens is dit wat mij betreft een stuk dat je wat.rauwer kunt eten juist vanwege dat stukje haas.

Ook lekker op de bbq trouwens.
Whatever...
  vrijdag 20 mei 2016 @ 23:16:45 #12
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_162368362
Lekker op kamertemp laten komen en dan heet en kort grillen. Maar goed, ik wil mijn steaks rood
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_162446278
Hey piet, wat is dat zwarte spul dat uit drumsticks komt wanneer die poten in water of zijn eigen vocht worden gekookt.

[ Bericht 1% gewijzigd door wiskundenoob op 23-05-2016 21:47:35 ]
  maandag 23 mei 2016 @ 21:41:28 #14
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_162446634
quote:
0s.gif Op maandag 23 mei 2016 21:29 schreef wiskundenoob het volgende:
Hey piet, wat is dat zwart spul dat uit drumsticks komt wanneer die poten in water of zijn eigen vocht wordt gekookt.
Wellicht dat er wat bloed uitkomt
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_162446950
quote:
1s.gif Op maandag 23 mei 2016 21:41 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Wellicht dat er wat bloed uitkomt
Bloed stolt en wordt zwart als het wordt gekookt?
  maandag 23 mei 2016 @ 21:53:08 #16
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_162447106
quote:
1s.gif Op maandag 23 mei 2016 21:48 schreef wiskundenoob het volgende:

[..]

Bloed stolt en wordt zwart als het wordt gekookt?
Als je hele kippenpoten neemt zie je aan de kant waar ze uit het karkas zitten bot met doorbloed merg, dat is, als het een tijdje geen zuurstof heeft gehad donkerroodbruin, verhit je dat wordt het aardig richting zwart, niet zoals koolstof.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_162526247
Vraagje: ik ga morgen sorbet ijs maken van aardbeien
1. Zou ik beter diepvries aardbeien nemen of zouden ze al zoet genoeg zijn?
2. Kan ik glucose siroop evt vervangen door golden syrup? Dat heb ik namelijk al staan :)
3. Of moet ik wachten tot de zomer om sorbet ijs van aardbeien te willen maken? O-)
  donderdag 26 mei 2016 @ 21:38:12 #18
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_162526634
quote:
1s.gif Op donderdag 26 mei 2016 21:25 schreef Zo-is-dat het volgende:
Vraagje: ik ga morgen sorbet ijs maken van aardbeien
1. Zou ik beter diepvries aardbeien nemen of zouden ze al zoet genoeg zijn?
2. Kan ik glucose siroop evt vervangen door golden syrup? Dat heb ik namelijk al staan :)
3. Of moet ik wachten tot de zomer om sorbet ijs van aardbeien te willen maken? O-)
1. Beter goede rijpe diepvriesaardbeien dan waterig zure verse
2. Ik gebruik gewoon kristalsuiker, heb nog nooit golden syrup gebruikt, vind suiker beter smaken dan glucose
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_162527049
quote:
1s.gif Op donderdag 26 mei 2016 21:38 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

1. Beter goede rijpe diepvriesaardbeien dan waterig zure verse
2. Ik gebruik gewoon kristalsuiker, heb nog nooit golden syrup gebruikt, vind suiker beter smaken dan glucose
Dank! Wat is jou recept voor aardbeien sorbet dan? :)
pi_162528707
Hey Piet, kun je Duitse curry saus zelfs maken en waar vind je in Nederland een goede Duitse worst?
.
pi_162530788
quote:
0s.gif Op zaterdag 16 april 2016 15:35 schreef Knuck-les het volgende:
Over asperges gesproken. Mooi filmpje over hoe je ze klaar maakt:

:9

En soep draaien v/d schillen, wat' n maal. :Y)
  dinsdag 31 mei 2016 @ 16:42:37 #22
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_162647363
quote:
1s.gif Op donderdag 26 mei 2016 21:52 schreef Zo-is-dat het volgende:

[..]

Dank! Wat is jou recept voor aardbeien sorbet dan? :)
200 gram kristalsuiker, 500 gram rijpe lambada aardbeien, staafmixer erin en de suiker goed oplossen, koelen en dan in de ijsmachine. Mijn ervaring is dat het dan zo romig wordt alsof er room in zit
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  dinsdag 31 mei 2016 @ 16:43:27 #23
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_162647379
quote:
1s.gif Op donderdag 26 mei 2016 22:50 schreef Fer het volgende:
Hey Piet, kun je Duitse curry saus zelfs maken en waar vind je in Nederland een goede Duitse worst?
Ja, dat kan, en ik heb geen idee waar je in NL een goede worst vind voor een currywurst
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  dinsdag 31 mei 2016 @ 16:48:14 #24
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_162647483
quote:
0s.gif Op zaterdag 16 april 2016 15:35 schreef Knuck-les het volgende:
Over asperges gesproken. Mooi filmpje over hoe je ze klaar maakt:

Ik kook de schillen eerst in water, haal het door een zeef en kook in dat schillenwater de asperges. Dan vries ik het water in en gebruik het de volgende keer weer om schillen in te koken, zeef het en daarna de asperges weer. Zo maak je een zeer geconcentreerde aspergefond, die een goddelijk lekkere soep geeft.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_162691080
Piet, ik heb een Wüsthof koksmes welke bot begint te worden, wat is de beste manier om hem weer scherp te krijgen? Aanzetstaal of een messenslijper?
"Social order at the expense of liberty is hardly a bargain."
  Moderator donderdag 2 juni 2016 @ 14:17:48 #26
417715 crew  derLudolf
allround beunhaas
pi_162691841
quote:
5s.gif Op donderdag 2 juni 2016 13:48 schreef Quir het volgende:
Piet, ik heb een Wüsthof koksmes welke bot begint te worden, wat is de beste manier om hem weer scherp te krijgen? Aanzetstaal of een messenslijper?
Wetsteen. Een aanzetstaal is om hem scherp te houden niet om scherp te maken
Kranplätze müssen verdichtet sein
  donderdag 2 juni 2016 @ 15:37:17 #27
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_162693903
quote:
5s.gif Op donderdag 2 juni 2016 13:48 schreef Quir het volgende:
Piet, ik heb een Wüsthof koksmes welke bot begint te worden, wat is de beste manier om hem weer scherp te krijgen? Aanzetstaal of een messenslijper?
Een keer goed laten slijpen door iemand die weet wat ie doet, daarna bijhouden met aanzetstaal
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_162694359
quote:
1s.gif Op donderdag 2 juni 2016 14:17 schreef derLudolf het volgende:

[..]

Wetsteen. Een aanzetstaal is om hem scherp te houden niet om scherp te maken
quote:
1s.gif Op donderdag 2 juni 2016 15:37 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Een keer goed laten slijpen door iemand die weet wat ie doet, daarna bijhouden met aanzetstaal
En als ik me avontuurlijk voel, kan ik hem zelf slijpen met een wetsteen? Zoja, met welke grit? En kan ik gewoon een aanzetstaal van het internet plukken of moet ik nog specifiek ergens op letten?
"Social order at the expense of liberty is hardly a bargain."
  donderdag 2 juni 2016 @ 21:24:32 #29
63722 z80
I fink you freaky
pi_162702367
quote:
14s.gif Op donderdag 2 juni 2016 15:54 schreef Quir het volgende:

[..]

[..]

En als ik me avontuurlijk voel, kan ik hem zelf slijpen met een wetsteen? Zoja, met welke grit? En kan ik gewoon een aanzetstaal van het internet plukken of moet ik nog specifiek ergens op letten?
Zelf een mes wetten is een kunst. Als je het goed doet kun je er zonder problemen mee scheren. Maar een mes compleet vernaggelen is makkelijker.
Als je wilt leren wetten van een mes begin dan met een molenmesje.
Go away or i will replace you withe a very small shell script.
Der Gesunde weiß nicht, wie reich er ist.
If you torture the data long enough, it will confess to anything.
pi_162702694
quote:
0s.gif Op zaterdag 16 april 2016 15:35 schreef Knuck-les het volgende:
Over asperges gesproken. Mooi filmpje over hoe je ze klaar maakt:

:9~ :9~ :9~
Somebody that I used to know
  donderdag 2 juni 2016 @ 21:40:23 #31
33232 Againzender
Vriend van de show
pi_162702826
quote:
0s.gif Op donderdag 2 juni 2016 21:24 schreef z80 het volgende:

[..]

Als je wilt leren wetten van een mes begin dan met een molenmesje.
Dat is wel een goede. Heb zelf wat molenmesjes liggen, waarvan eentje al heel oud die nog best scherp is, maar die veel scherper kan. Misschien eens die oude gebruiken om te oefenen. Mocht ik het verkloten is er geen man over boord.
[b]Op maandag 6 september 2010 00:28 schreef tong80 het volgende:[/b]
GVD Wat moet jij een trotse vader zijn :)
:P
pi_162704735
quote:
0s.gif Op donderdag 2 juni 2016 21:24 schreef z80 het volgende:

[..]

Zelf een mes wetten is een kunst. Als je het goed doet kun je er zonder problemen mee scheren. Maar een mes compleet vernaggelen is makkelijker.
Als je wilt leren wetten van een mes begin dan met een molenmesje.
Dan doe ik dat een keer, laat ik hem voor nu door iemand slijpen. Als iemand nog iets te zeggen heeft over het aanzetstaal lees ik dat vanzelf wel. Bedankt voor de reacties!
"Social order at the expense of liberty is hardly a bargain."
pi_162898232
Piet, mijn vriend is ontzettend gek op mijn bief/paddenstoelen/bier stoof. Ik wilde eigenlijk eens proberen of ik daar kroketten van kan maken. Kan ik van mijn stoof dan een salpicon/een soort van krokettenvulling maken of gaat dat niet werken denk je?
  Moderator vrijdag 10 juni 2016 @ 20:07:37 #34
417715 crew  derLudolf
allround beunhaas
pi_162898384
quote:
0s.gif Op vrijdag 10 juni 2016 20:02 schreef emmyemmy het volgende:
Piet, mijn vriend is ontzettend gek op mijn bief/paddenstoelen/bier stoof. Ik wilde eigenlijk eens proberen of ik daar kroketten van kan maken. Kan ik van mijn stoof dan een salpicon/een soort van krokettenvulling maken of gaat dat niet werken denk je?
De snackbar bij mijn ouders in het dorp maakt ze met alleen paddenstoelen en room.

Ik zou denken, vervang een deel van de room door bier? En neem extra vet rundvlees, zodat dat het binden van de Room overneemt? :?

Verder geen idee, nog nooit zelf gemaakt. Ben er niet zo dol op en een snackbar die ze zelf maakt :+
Kranplätze müssen verdichtet sein
pi_162898468
quote:
1s.gif Op vrijdag 10 juni 2016 20:07 schreef derLudolf het volgende:

[..]

De snackbar bij mijn ouders in het dorp maakt ze met alleen paddenstoelen en room.

Ik zou denken, vervang een deel van de room door bier? En neem extra vet rundvlees, zodat dat het binden van de Room overneemt? :?

Verder geen idee, nog nooit zelf gemaakt. Ben er niet zo dol op en een snackbar die ze zelf maakt :+
Ja zoiets dacht ik idd ook aan. Wist alleen niet of ik echt een salpicon zou willen maken of gewoon het heel stevig maken en die in vormpjes invriezen ofzo :P
  vrijdag 10 juni 2016 @ 20:58:17 #36
232606 RobinOok
Patroonheilige van CUL
pi_162900331
quote:
0s.gif Op vrijdag 10 juni 2016 20:02 schreef emmyemmy het volgende:
Piet, mijn vriend is ontzettend gek op mijn bief/paddenstoelen/bier stoof. Ik wilde eigenlijk eens proberen of ik daar kroketten van kan maken. Kan ik van mijn stoof dan een salpicon/een soort van krokettenvulling maken of gaat dat niet werken denk je?
Ik denk dat dat prima kan. Zo maak ik kroketten van Sichuan stoofvlees. Dat lijkt me best vergelijkbaar. Recept hier: http://www.aziatische-ingredienten.nl/bitterballen/
pi_162900425
quote:
1s.gif Op vrijdag 10 juni 2016 20:58 schreef RobinOok het volgende:

[..]

Ik denk dat dat prima kan. Zo maak ik kroketten van Sichuan stoofvlees. Dat lijkt me best vergelijkbaar. Recept hier: http://www.aziatische-ingredienten.nl/bitterballen/
Dat is inderdaad een van de inspiraties geweest! Thanks :)
  vrijdag 10 juni 2016 @ 21:01:33 #38
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_162900499
quote:
0s.gif Op vrijdag 10 juni 2016 20:02 schreef emmyemmy het volgende:
Piet, mijn vriend is ontzettend gek op mijn bief/paddenstoelen/bier stoof. Ik wilde eigenlijk eens proberen of ik daar kroketten van kan maken. Kan ik van mijn stoof dan een salpicon/een soort van krokettenvulling maken of gaat dat niet werken denk je?
Ja, gaat prima, vergeet de gelatine niet, dan is het stevig als je het koud verwerkt, maar dikvloeibaar als je het eet.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_162900550
quote:
0s.gif Op vrijdag 10 juni 2016 20:02 schreef emmyemmy het volgende:
Piet, mijn vriend is ontzettend gek op mijn bief/paddenstoelen/bier stoof. Ik wilde eigenlijk eens proberen of ik daar kroketten van kan maken. Kan ik van mijn stoof dan een salpicon/een soort van krokettenvulling maken of gaat dat niet werken denk je?
Dat kan zeker, is erg lekker. Let wel op dat vanwege de wat steviger textuur je misschien iets steviger smaak wilt hebben aan je vulling. Vooral omdat je met een deel zetmeel bindt kan dat de smaak wat dempen.
Whatever...
pi_162900552
quote:
1s.gif Op vrijdag 10 juni 2016 21:01 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Ja, gaat prima, vergeet de gelatine niet, dan is het stevig als je het koud verwerkt, maar dikvloeibaar als je het eet.
quote:
0s.gif Op vrijdag 10 juni 2016 21:02 schreef Spanky78 het volgende:

[..]

Dat kan zeker, is erg lekker. Let wel op dat vanwege de wat steviger textuur je misschien iets steviger smaak wilt hebben aan je vulling. Zeker als je met zetmeel bindt kan dat de smaak wat dempen.
Top, ga het binnenkort maar eens proberen dan :)
pi_162900651
quote:
0s.gif Op vrijdag 10 juni 2016 21:02 schreef emmyemmy het volgende:

[..]

[..]

Top, ga het binnenkort maar eens proberen dan :)
Ik heb geloof ik eens een boeuf bourguinonnekroket gegeten als amuse ergens... Was best lekker.

Zelf kroketten maken is dankbaar en ze worden bijna altijd heel lekker. Ook lekker met restjes kaas of rauwe ham etcetc.
Whatever...
pi_162900714
quote:
0s.gif Op vrijdag 10 juni 2016 21:04 schreef Spanky78 het volgende:

[..]

Ik heb geloof ik eens een boeuf bourguinonnekroket gegeten als amuse ergens... Was best lekker.
Als dit lukt ga ik denk ik lekker veel experimenteren met het idee :9
  vrijdag 10 juni 2016 @ 21:18:27 #43
232606 RobinOok
Patroonheilige van CUL
pi_162901248
Het is alleen kutveel werk en valt altijd weer tegen. :)
Maar eenmaal een paar batches in de vriezer is het juist weer fastfood en enkel genieten.
pi_162902329
quote:
0s.gif Op vrijdag 10 juni 2016 21:18 schreef RobinOok het volgende:
Het is alleen kutveel werk en valt altijd weer tegen. :)
Maar eenmaal een paar batches in de vriezer is het juist weer fastfood en enkel genieten.
Heb toch zomervakantie
pi_162902829
quote:
0s.gif Op vrijdag 10 juni 2016 21:18 schreef RobinOok het volgende:
Het is alleen kutveel werk en valt altijd weer tegen. :)
Maar eenmaal een paar batches in de vriezer is het juist weer fastfood en enkel genieten.
Wat vind je er dan zo veel werk aan?

Je maakt een ragout (salpicon als je een snob bent), je spreidt het uit op wat folie en laat afkoelen. Oprollen tot worst en laten opstijven, dan bloem, ei paneer... Ik vind het echt best meevallen? 1 pan, alleen het paneren is een beetje een trucje met de juist hand werken enzo :)

Als je veel maakt heb je er nog een paar keer plezier van ook!
Whatever...
pi_162903597
Panko of gewone kruim? :9
  vrijdag 10 juni 2016 @ 22:22:20 #47
6990 golfer
Ouwe jongere
pi_162903724
Dubbel paneren. Eerst met fijngestampte paneer, dan nog een keer door het eimengsel en dan door de grove paneer.
There is no greater joy than be taken for an imbecile by an idiot. (Oscar Wilde)
Poef.....gone! ©golfer
  vrijdag 10 juni 2016 @ 22:22:37 #48
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_162903736
quote:
0s.gif Op vrijdag 10 juni 2016 22:00 schreef Spanky78 het volgende:

[..]

Wat vind je er dan zo veel werk aan?

Je maakt een ragout (salpicon als je een snob bent), je spreidt het uit op wat folie en laat afkoelen. Oprollen tot worst en laten opstijven, dan bloem, ei paneer... Ik vind het echt best meevallen? 1 pan, alleen het paneren is een beetje een trucje met de juist hand werken enzo :)

Als je veel maakt heb je er nog een paar keer plezier van ook!
De salpicon in een spuitzak en een lange worst spuiten op het werkblad
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_162903765
quote:
0s.gif Op vrijdag 10 juni 2016 22:19 schreef emmyemmy het volgende:
Panko of gewone kruim? :9
Wat je lekker vindt, panko is wat knapperiger.
Whatever...
pi_162903959
quote:
1s.gif Op vrijdag 10 juni 2016 22:22 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

De salpicon in een spuitzak en een lange worst spuiten op het werkblad
Dat kan ook, ik draai de boel graag in vershoudfolie, kan ik ze mooi portioneren zoals worstjes en de avond vooraf bijna kant en klaar hebben :). Ook mooi in te vriezen zonder frostbite.
Whatever...
pi_162903972
Nou, na al deze info komt het vast wel goed. Van de spuitzak had ik idd ook gelezen en was ik van plan
  vrijdag 10 juni 2016 @ 22:42:32 #52
232606 RobinOok
Patroonheilige van CUL
pi_162904625
quote:
0s.gif Op vrijdag 10 juni 2016 22:19 schreef emmyemmy het volgende:
Panko of gewone kruim? :9
Panko! Altijd panko!
Eerst door een iets fijner gemaakte panko, dan tweede keer door gewone.
pi_162904681
quote:
1s.gif Op vrijdag 10 juni 2016 22:42 schreef RobinOok het volgende:

[..]

Panko! Altijd panko!
Eerst door een iets fijner gemaakte panko, dan tweede keer door gewone.
Zal het onthouden
  vrijdag 10 juni 2016 @ 22:46:46 #54
232606 RobinOok
Patroonheilige van CUL
pi_162904824
quote:
0s.gif Op vrijdag 10 juni 2016 22:00 schreef Spanky78 het volgende:

[..]

Wat vind je er dan zo veel werk aan?

Ja, weet ik ook niet, maar elke keer weer heb ik een beetje spijt.
Misschien omdat je een dag/nacht moet wachten en daarna niet per definitie weer zin hebt om verder te gaan. Heb ik met bonen weken ook altijd. Spijt, de volgende dag.

Met wassen had ik dat vroeger ook. Maar nu een wasdroger, dan kun je het meteen afmaken. Veeeel fijner. Scheelt echt. Nou ja, okay, het zal mijn afwijking zijn, maar toch.
pi_162904886
quote:
1s.gif Op vrijdag 10 juni 2016 22:46 schreef RobinOok het volgende:

[..]

Ja, weet ik ook niet, maar elke keer weer heb ik een beetje spijt.
Misschien omdat je een dag/nacht moet wachten en daarn niet per definitie meer zin hebt.
Heb ik met bonen weken ook altijd. Spijt, de volgende dag.

Met wassen had ik dat vroeger ook. Maar nu een wasdroger, dan kun je het meteen afmaken. Veeeel fijner. Scheelt echt. Nou ja, okay, het zal mijn afwijking zijn, maar toch.
Ik heb dat met kaasfondue, vanwege de afwas :P

Ok, ik snap het. Heb het met sommige klusjes ook. Ik vind asperges schillen bijvoorbeeld echt gen probleem, maar ik haat eieren pellen bijvoorbeeld.
Whatever...
  vrijdag 10 juni 2016 @ 22:53:33 #56
232606 RobinOok
Patroonheilige van CUL
pi_162905149
quote:
0s.gif Op vrijdag 10 juni 2016 22:48 schreef Spanky78 het volgende:

[..]

maar ik haat eieren pellen bijvoorbeeld.
Kwarteleitjes! Altijd spijt. En toch koop ik ze steeds weer. :)
pi_162905515
quote:
1s.gif Op vrijdag 10 juni 2016 22:53 schreef RobinOok het volgende:

[..]

Kwarteleitjes! Altijd spijt. En toch koop ik ze steeds weer. :)
Ik heb nog nachtmerries van pannen met honderden eieren die veel te vers waren en dan gekookt en gepeld moesten.... Zonder schade! (wel aan mijn vingers, want altijd vergis je je in de hoeveelheid koud water die nodig is om honderden eieren een beetje te koelen....
Whatever...
pi_162920105
Piet, heb je nog een tip voor wat ik bij pangasiusfilet moet serveren? Ik vind die vis gewoon chill en wil die vanavond op tafel hebben, maar ben voor de rest inspiratieloos.
  zaterdag 11 juni 2016 @ 17:39:37 #59
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_162920164
quote:
0s.gif Op zaterdag 11 juni 2016 17:37 schreef Kaas- het volgende:
Piet, heb je nog een tip voor wat ik bij pangasiusfilet moet serveren? Ik vind die vis gewoon chill en wil die vanavond op tafel hebben, maar ben voor de rest inspiratieloos.
Een braakzak? Ik vind pangasius echt een vreselijk smerig stuk vis.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  zaterdag 11 juni 2016 @ 18:02:45 #60
100126 Maraca
#cijferfetisjist
pi_162920710
quote:
0s.gif Op zaterdag 11 juni 2016 17:37 schreef Kaas- het volgende:
Piet, heb je nog een tip voor wat ik bij pangasiusfilet moet serveren? Ik vind die vis gewoon chill en wil die vanavond op tafel hebben, maar ben voor de rest inspiratieloos.
Als de braakzak van Piet hem niet gaat worden, kun je er ook een vispakketje van maken. Groente die je lekker vind + citroen en de vis inpakken in aluminiumfolie en dan in de oven :9
Verily i say unto you; dost thou even hoist, brethren? - Jesus (Psalm 22)
  zaterdag 11 juni 2016 @ 18:41:44 #61
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_162921700
quote:
0s.gif Op zaterdag 11 juni 2016 18:02 schreef Maraca het volgende:

[..]

Als de braakzak van Piet hem niet gaat worden, kun je er ook een vispakketje van maken. Groente die je lekker vind + citroen en de vis inpakken in aluminiumfolie en dan in de oven :9
Heerlijk met een rode poon of rode mul
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_162921810
quote:
0s.gif Op zaterdag 11 juni 2016 18:02 schreef Maraca het volgende:

[..]

Als de braakzak van Piet hem niet gaat worden, kun je er ook een vispakketje van maken. Groente die je lekker vind + citroen en de vis inpakken in aluminiumfolie en dan in de oven :9
Heb er couscous, spinazie, cherrytomaten en knoflook bij gehaald. Advies van een andere fokker.

En 12 verschillende bieren.
  zaterdag 11 juni 2016 @ 18:54:15 #63
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_162922038
quote:
7s.gif Op zaterdag 11 juni 2016 18:45 schreef Kaas- het volgende:

[..]

Heb er couscous, spinazie, cherrytomaten en knoflook bij gehaald. Advies van een andere fokker.

En 12 verschillende bieren.
Koop de volgende keer een schelvis, poon, kabeljauw ofzo, daar kan je wat lekkers mee
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_162922138
quote:
0s.gif Op zaterdag 11 juni 2016 17:37 schreef Kaas- het volgende:
Piet, heb je nog een tip voor wat ik bij pangasiusfilet moet serveren? Ik vind die vis gewoon chill en wil die vanavond op tafel hebben, maar ben voor de rest inspiratieloos.
Pangasius en tilapia zijn echt verschrikkelijk goor. Bovendien worden ze onder heel onfrisse omstandigheden gekweekt, en met veel chemicaliën. Niet erg goed voor dierenwelzijn dus en niet erg gezond.

Advies om het te bereiden:
1. Zachtjes ontdooien in de magnetron.
2. Roep de poes
3. Doe vis in bak van poes
4. Ga naar de markt
5. Koop een lekkere vis van Hollandse zeebodem die in het seizoen is, en waarschijnlijk niet eens duurder dan je pangasiusfilet. Vergelijkbaar met tilapia zijn eigenlijk alle vissen met witte vis erin. Dus de vissen die piet zei maar bv ook schol zeebaars etc.
Let's all accept each other's differences and different opinions and live together in harmony :)
pi_162922176
Als je echt budgetvis uit de vriezer wil (niks mis mee, wordt aan boord supervers ingevroren): bij de Dirk had je altijd schol filets uti de diepvries. Weet niet of dt nog steeds zo is. Die waren prima kwaliteit.
Let's all accept each other's differences and different opinions and live together in harmony :)
pi_162922374
Probleem met pangagius is dat er altijd veel water in zit. Ben er ook niet kapot van. Die van de AH is nog wel te doen maar van de Jumbo is gewoon gare waterige zooi eigenlijk.

Andere vis is inderdaad lekkerder. Zeewolf, zalm, kabeljauw, scholletje. Maar dat is allemaal iets duurder.
  zaterdag 11 juni 2016 @ 19:08:36 #67
401485 Molo
Völlig losgelöst
pi_162922467
Water erin is niet het probleem, de vis zelf smaakt gewoon echt vies en dat is dan alleen wat je proeft. Vis is zoals eerder gezegd ook gewoon in ontzettend vieze omstandigheden gekweekt.
Oh how you'd have a happy life, if you did the things you like
pi_162922643
Maarja, laat die jongen lekker eten wat hij wil. :P
  zaterdag 11 juni 2016 @ 19:24:30 #69
232606 RobinOok
Patroonheilige van CUL
pi_162923052
quote:
1s.gif Op zaterdag 11 juni 2016 19:08 schreef Molo het volgende:
Water erin is niet het probleem, de vis zelf smaakt gewoon echt vies en dat is dan alleen wat je proeft. Vis is zoals eerder gezegd ook gewoon in ontzettend vieze omstandigheden gekweekt.
Een varken leeft ook in de modder en vreet ook ons afval. Waarom mag het dan wel?
  zaterdag 11 juni 2016 @ 19:33:28 #70
401485 Molo
Völlig losgelöst
pi_162923351
quote:
0s.gif Op zaterdag 11 juni 2016 19:24 schreef RobinOok het volgende:

[..]

Een varken leeft ook in de modder en vreet ook ons afval. Waarom mag het dan wel?
Daar komt ook een rioleringsstelsel van een zooi fabrieken uit in zijn voerbak?
Oh how you'd have a happy life, if you did the things you like
pi_162923405
Whehe. Nja ik flikker er wat bloem en kruiden op en dan aan beide kanten bakken en hopelijk valt het mee.

Dan die couscousrommel met spinazie en cherrytomaten en knoflook, plus bier en dan is het misschien nog wel wat.
pi_162923463
quote:
0s.gif Op zaterdag 11 juni 2016 19:24 schreef RobinOok het volgende:

Een varken leeft ook in de modder en vreet ook ons afval. Waarom mag het dan wel?
Nou, ik heb net begrepen deze week dat varkens geen afval meer mogen krijgen als voer! Wat vroeger heel normaal was voor bijv restaurants, dat overgebleven voedsel naar de varkensboeren ging, dat mag nu dus niet meer.
Iemand die zijn eigen varkentje slacht mag het misschien nog wel, maar voor de vleesindustrie is het verboden.
"Dear life, When I said "can my day get any worse?" it was a rhetorical question, not a challenge."
  zaterdag 11 juni 2016 @ 19:36:57 #73
401485 Molo
Völlig losgelöst
pi_162923467
Je moet overigens lekker eten wat je wilt hoor, maar ik hoef het niet, eet liever een boterham dan ;)

Genoeg mensen die het wel kopen en eten dus neem aan dat die het wel lekker vinden
Oh how you'd have a happy life, if you did the things you like
  zaterdag 11 juni 2016 @ 19:45:47 #74
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_162923808
quote:
0s.gif Op zaterdag 11 juni 2016 19:36 schreef Isabeau het volgende:

[..]

Nou, ik heb net begrepen deze week dat varkens geen afval meer mogen krijgen als voer! Wat vroeger heel normaal was voor bijv restaurants, dat overgebleven voedsel naar de varkensboeren ging, dat mag nu dus niet meer.
Iemand die zijn eigen varkentje slacht mag het misschien nog wel, maar voor de vleesindustrie is het verboden.
Ik weet wel dat er fabrikanten zijn die varkensvoer maken van overproductie en mislukte productie uit de levensmiddelenindustrie, koekjes die te bruin zijn of teveel breuk hebben, jam die niet wil stollen, etc etc.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_162923851
quote:
1s.gif Op zaterdag 11 juni 2016 19:45 schreef Pietverdriet het volgende:

Ik weet wel dat er fabrikanten zijn die varkensvoer maken van overproductie en mislukte productie uit de levensmiddelenindustrie, koekjes die te bruin zijn of teveel breuk hebben, jam die niet wil stollen, etc etc.
Maar dat zal wel 'schoon' eten zijn, waar ze vroeger ook bijv rot/beschimmeld eten kregen in van die grote tonnen.
"Dear life, When I said "can my day get any worse?" it was a rhetorical question, not a challenge."
  zaterdag 11 juni 2016 @ 20:27:32 #76
232606 RobinOok
Patroonheilige van CUL
pi_162925287
Het gaat er gewoon om dat het eten traceerbaar moet zijn. Met afval van restaurants en huishoudens is dat niet zo. Vandaar dat dat niet meer naar de varkens mag. Aan de ene kant jammer, aan de andere kant wel goed, denk ik.
pi_162926878
ochja alle restjes die op de compost worden gegooid waar vervolgens weer groente uit groeit, laten we dan ook maar geen groente meer eten want die groeien ook op restafval.

nee gekheid, dat het voer traceerbaar moet zijn lijkt me niet zo gek met alle fratsen van tegenwoordig.
  zaterdag 11 juni 2016 @ 22:36:43 #78
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_162930119
quote:
0s.gif Op zaterdag 11 juni 2016 19:47 schreef Isabeau het volgende:

[..]

Maar dat zal wel 'schoon' eten zijn, waar ze vroeger ook bijv rot/beschimmeld eten kregen in van die grote tonnen.
Oh zeker, vriend van mij werkt bij zo een bedrijf, het is prima spul, het voldoet alleen niet aan de normen.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  zaterdag 11 juni 2016 @ 22:38:34 #79
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_162930186
quote:
0s.gif Op zaterdag 11 juni 2016 20:27 schreef RobinOok het volgende:
Het gaat er gewoon om dat het eten traceerbaar moet zijn. Met afval van restaurants en huishoudens is dat niet zo. Vandaar dat dat niet meer naar de varkens mag. Aan de ene kant jammer, aan de andere kant wel goed, denk ik.
Als ik een varken zou houden zou ik ze met restaurantafval verzorgen, net zoals de kippen van mijn schoonouders dat werden. Heerlijke eieren trouwens, jammer dat mijn schoonouders te oud zijn geworden om kippen te houden.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_162950529
quote:
1s.gif Op zaterdag 11 juni 2016 22:38 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Als ik een varken zou houden zou ik ze met restaurantafval verzorgen, net zoals de kippen van mijn schoonouders dat werden. Heerlijke eieren trouwens, jammer dat mijn schoonouders te oud zijn geworden om kippen te houden.
Dat (voeren met restaurant afval) is dus heel erg verboden in NL. Ook als je alleen maar je eigen varken(s) er mee voert. Het probleem is dat er bij een restaurant overgebleven voedsel van de borden van mensen naar de varkens gaat, en als een van de gasten ziek was zou dat theoretisch gezien over kunnen gaan op de varkens die dat eten. En dan kun je een probleem krijgen met de volksgezondheid en zo. Vroeger werden varkens ook met afvalvoedsel uit ziekenhuizen gevoerd, dat mag ook niet meer vanwege dezelfde reden.

Onze varkentjes (net weer drie nieuwe gekocht vorige week) krijgen wel afval van de groenten- en de broodkraam van de markt. Daar heeft nog niemand van gegeten, dus dat mag dan weer wel :)
"If cats looked like frogs we'd realize what nasty, cruel little bastards they are." ~ Terry Pratchett.
Kom eens kijken F&F / Op de Beestenboerderij, Deel III!
  zondag 12 juni 2016 @ 18:51:18 #81
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_162951125
quote:
1s.gif Op zondag 12 juni 2016 18:31 schreef Miss_Isis het volgende:

[..]

Dat (voeren met restaurant afval) is dus heel erg verboden in NL. Ook als je alleen maar je eigen varken(s) er mee voert. Het probleem is dat er bij een restaurant overgebleven voedsel van de borden van mensen naar de varkens gaat, en als een van de gasten ziek was zou dat theoretisch gezien over kunnen gaan op de varkens die dat eten. En dan kun je een probleem krijgen met de volksgezondheid en zo. Vroeger werden varkens ook met afvalvoedsel uit ziekenhuizen gevoerd, dat mag ook niet meer vanwege dezelfde reden.

Onze varkentjes (net weer drie nieuwe gekocht vorige week) krijgen wel afval van de groenten- en de broodkraam van de markt. Daar heeft nog niemand van gegeten, dus dat mag dan weer wel :)
Over regelwaan gesproken.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_162952997
quote:
1s.gif Op zondag 12 juni 2016 18:31 schreef Miss_Isis het volgende:

[..]

Dat (voeren met restaurant afval) is dus heel erg verboden in NL. Ook als je alleen maar je eigen varken(s) er mee voert. Het probleem is dat er bij een restaurant overgebleven voedsel van de borden van mensen naar de varkens gaat, en als een van de gasten ziek was zou dat theoretisch gezien over kunnen gaan op de varkens die dat eten. En dan kun je een probleem krijgen met de volksgezondheid en zo. Vroeger werden varkens ook met afvalvoedsel uit ziekenhuizen gevoerd, dat mag ook niet meer vanwege dezelfde reden.

Onze varkentjes (net weer drie nieuwe gekocht vorige week) krijgen wel afval van de groenten- en de broodkraam van de markt. Daar heeft nog niemand van gegeten, dus dat mag dan weer wel :)
ligt er maar net aan wat je onder restaurant voedsel verstaat.
bij een restaurant blijft wel meer over dan alleen het eten op de borden van de gasten.

net zoals oud brood van de bakker, groente van de groenteboer/markt. allemaal niets mis mee.
pi_163185165
Ik ben met een eerste poging rabarber koken bezig.
Rabarber (met gember, rode peper, kaneel en sinaasappel)
Het is tot een mooie moes gekookt maar het is veel te zuur. Ik heb er al wat stevia bij gedaan maar vind het nog te zuur.
Helaas heb ik geen kalk in huis. Is er een manier om het minder zuur te krijgen? (Room erbij?)
If you can't beat them, arrange to have them beaten. -George Carlin.
  dinsdag 21 juni 2016 @ 13:00:24 #84
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_163185299
quote:
1s.gif Op dinsdag 21 juni 2016 12:54 schreef valentijn101 het volgende:
Ik ben met een eerste poging rabarber koken bezig.
Rabarber (met gember, rode peper, kaneel en sinaasappel)
Het is tot een mooie moes gekookt maar het is veel te zuur. Ik heb er al wat stevia bij gedaan maar vind het nog te zuur.
Helaas heb ik geen kalk in huis. Is er een manier om het minder zuur te krijgen? (Room erbij?)
Baking soda, gaat wel schuimen dan. Rabarber is nu eenmaal vreselijk zuur.
Je hebt drie keuzes. Ontzuren, maskeren of verdunnen
Ontzuren: kalk, bakingsoda, (chemische reactie breekt het zuur af) of lang op een laag vuur laten pruttelen, zuur verdampt dan ( zo ontzuur ik tomaten bv) maar wel opletten dat het niet aanbrand.
Maskeren: bv door veel suiker toe te voegen.
Verdunnen, voeg bv appels, aardbeien of uien toe en gaar deze.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_163185440
quote:
1s.gif Op dinsdag 21 juni 2016 13:00 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Baking soda, gaat wel schuimen dan. Rabarber is nu eenmaal vreselijk zuur.
Je hebt drie keuzes. Ontzuren, maskeren of verdunnen
Ontzuren: kalk, bakingsoda, (chemische reactie breekt het zuur af) of lang op een laag vuur laten pruttelen, zuur verdampt dan ( zo ontzuur ik tomaten bv) maar wel opletten dat het niet aanbrand.
Maskeren: bv door veel suiker toe te voegen.
Verdunnen, voeg bv appels, aardbeien of uien toe en gaar deze.
Oehh, bakingsoda heb ik. ik ga het proberen. Dank je wel :Y)
If you can't beat them, arrange to have them beaten. -George Carlin.
  dinsdag 21 juni 2016 @ 13:11:14 #86
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_163185478
quote:
1s.gif Op dinsdag 21 juni 2016 13:08 schreef valentijn101 het volgende:

[..]

Oehh, bakingsoda heb ik. ik ga het proberen. Dank je wel :Y)
Niet teveel gebruiken, anders smaakt je rababer straks naar zeep. Kleine beetjes en blijven proeven. Beter wat te zuur dan te laf en zepig
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_163185583
quote:
1s.gif Op dinsdag 21 juni 2016 13:11 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Niet teveel gebruiken, anders smaakt je rababer straks naar zeep. Kleine beetjes en blijven proeven. Beter wat te zuur dan te laf en zepig
2 mspuntjes was genoeg... Hij is heerlijk nu.. Jumm :9~ Bedankt voor alle hulp ^O^
If you can't beat them, arrange to have them beaten. -George Carlin.
pi_163201346
Piet, wat is guson, of grisson of hoe je het ook schrijft wat ze steeds in kook programma's zeggen?
  dinsdag 21 juni 2016 @ 22:23:30 #89
232606 RobinOok
Patroonheilige van CUL
pi_163201872
Cuisson? Dat is de mate van garing. Bijvoorbeeld rose of doorbakken of whatever.
pi_163204383
quote:
1s.gif Op dinsdag 21 juni 2016 22:23 schreef RobinOok het volgende:
Cuisson? Dat is de mate van garing. Bijvoorbeeld rose of doorbakken of whatever.
_O_ , eindelijk dankjewel.
  woensdag 22 juni 2016 @ 08:40:55 #91
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_163207967
Letterlijk betekent het gewoom garen.
'le temps de cuisson d'un poule de Bresse, d'un gauteau'
De baktijd van een kip, een taart
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_163212155
quote:
1s.gif Op woensdag 22 juni 2016 08:40 schreef Pietverdriet het volgende:
Letterlijk betekent het gewoom garen.
'le temps de cuisson d'un poule de Bresse, d'un gauteau'
De baktijd van een kip, een taart
Alleen wordt het Franse woord gebruikt om een Franse ambitie te benadrukken. Dus niet gaar in de zin van het heeft genoeg verhitting gehad, maar gaar in de zin van het heeft precies genoeg verhitting gehad, niet te weinig maar ook niet teveel. Gaar kan ook overgaar betekenen.
Wees gehoorzaam. Alleen samen krijgen we de vrijheid eronder.
  woensdag 22 juni 2016 @ 13:06:31 #93
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_163212602
quote:
0s.gif Op woensdag 22 juni 2016 12:41 schreef Weltschmerz het volgende:

[..]

Alleen wordt het Franse woord gebruikt om een Franse ambitie te benadrukken. Dus niet gaar in de zin van het heeft genoeg verhitting gehad, maar gaar in de zin van het heeft precies genoeg verhitting gehad, niet te weinig maar ook niet teveel. Gaar kan ook overgaar betekenen.
Tja, de beperkte kennis van Frans bij deze tv personen kan ik niets mee, het is het werkwoord garen. Het begrip gaar zoals jij het nu gebruikt is cuit in het frans, overgaar trop cuit.
Zo is Juste à droite precies goed, maar letterlijk, gewoon rechts,
:P

[ Bericht 5% gewijzigd door Pietverdriet op 22-06-2016 13:17:15 ]
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_163212856
quote:
1s.gif Op woensdag 22 juni 2016 13:06 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Tja, de beperkte kennis van Frans bij deze tv personen kan ik niets mee, het is het werkwoord garen. Het begrip gaar zoals jij het nu gebruikt is cuit in het frans, overgaar trop cuit.

Het punt is dat het woord garing vooral wordt geassocieerd met 'voorbij het punt' en cuisson met 'op het punt'. Dus behalve dat het een beetje chic doen is, is het ook betere communicatie.
Wees gehoorzaam. Alleen samen krijgen we de vrijheid eronder.
pi_163212979
Cuisson betekent gewoon haring. Niets meer if minder.

Ook niet voor chefkoks. Cuisson kan namelijk ook helemaal ruk zijn...of niet gaar genoeg, of overgaar.

Daarnaaast zegt het ook iets over de manier van garen, een verbrande maar perfect a point gebakken biefstuk heeft nog steeds een slechte cuusson ☺
Whatever...
  woensdag 22 juni 2016 @ 13:31:18 #96
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_163213125
quote:
0s.gif Op woensdag 22 juni 2016 13:24 schreef Spanky78 het volgende:
Cuisson betekent gewoon haring. Niets meer if minder.

Ook niet voor chefkoks. Cuisson kan namelijk ook helemaal ruk zijn...of niet gaar genoeg, of overgaar.

Daarnaaast zegt het ook iets over de manier van garen, een verbrande maar perfect a point gebakken biefstuk heeft nog steeds een slechte cuusson ☺
Tja, haring wordt weer zonder warmte gegaart
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  woensdag 22 juni 2016 @ 13:35:56 #97
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_163213264
quote:
0s.gif Op woensdag 22 juni 2016 13:18 schreef Weltschmerz het volgende:

[..]

Het punt is dat het woord garing vooral wordt geassocieerd met 'voorbij het punt' en cuisson met 'op het punt'. Dus behalve dat het een beetje chic doen is, is het ook betere communicatie.
Nee, is het niet, want minstens 95% van de Nederlanders heeft heen idee wat ze proberen te zeggen. Een Fransman zal de termen van garing gebruiken die van toepassing zijn voor wat ze klaarmaken. Bij rood vlees bv Bleu, Saignant, rosé, a point, bien cuit
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_163213353
quote:
1s.gif Op woensdag 22 juni 2016 13:35 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Nee, is het niet, want minstens 95% van de Nederlanders heeft heen idee wat ze proberen te zeggen. Een Fransman zal de termen van garing gebruiken die van toepassing zijn voor wat ze klaarmaken. Bij rood vlees bv Bleu, Saignant, rosé, a point, bien cuit
Het punt is dat als je cuisson gebruikt ipv garing, je daarmee de nadruk legt op het feit dat die niet zozeer voldoende moet zijn, maar dat die goed moet zijn, dus ook niet te ver door. Dat is alleen al omdat je een ander woord gebruikt dan het gewone Nederlandse met bijbehorende associaties.
Wees gehoorzaam. Alleen samen krijgen we de vrijheid eronder.
  woensdag 22 juni 2016 @ 13:45:08 #99
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_163213490
quote:
0s.gif Op woensdag 22 juni 2016 13:39 schreef Weltschmerz het volgende:

[..]

Het punt is dat als je cuisson gebruikt ipv garing, je daarmee de nadruk legt op het feit dat die niet zozeer voldoende moet zijn, maar dat die goed moet zijn, dus ook niet te ver door. Dat is alleen al omdat je een ander woord gebruikt dan het gewone Nederlandse met bijbehorende associaties.
Okay, er zijn drie vormen van communicatieboodschappen
1. Wat de zender probeert te zeggen
2. Wat de boodschap eigenlijk zegt
3. Wat de ontvanger begrijpt
Dat wat je wilt zeggen, dat wat je zegt en wat men begrijpt.
Er is hier duidelijk een discrepantie tussen 1, 2 en 3
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_163213641
quote:
1s.gif Op woensdag 22 juni 2016 13:45 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Okay, er zijn drie vormen van communicatieboodschappen
1. Wat de zender probeert te zeggen
2. Wat de boodschap eigenlijk zegt
3. Wat de ontvanger begrijpt
Dat wat je wilt zeggen, dat wat je zegt en wat men begrijpt.
Er is hier duidelijk een discrepantie tussen 1, 2 en 3
Ik denk dat het in die zin effectieve communicatie is omdat de gebruiker met die al dan niet pretentieuze term duidelijk maakt dat er iets anders bedoeld wordt dan alleen maar 'gaar' in de zin van voldoende verhit.

Op de vraag is 'Is het gaar?' kun je namelijk antwoorden met 'al lang'. Op de vraag 'Is de cuisson goed' kun je antwoorden met 'niet meer', in relatie tot dezelfde toestand van het eten. Daarmee sluit het gebruik van het Franse woord dus een ander criterium in en ben je preciezer in wat je wil zeggen.
Wees gehoorzaam. Alleen samen krijgen we de vrijheid eronder.
abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')