Geen saus!quote:Op donderdag 19 mei 2016 23:55 schreef probeer het volgende:
Piet,
Heb jij toevallig wellicht suggesties voor een lekker sausje bij een T-bone steak?
(of zeg je 'och, als je een goed stuk hebt zit daar al zo veel smaak aan waardoor een sausje een beetje te veel van het goede wordt .. houd het bij wat champignons/paddenstoelen'?)
En misschien ook een groenten-bijgerecht wat daar goed bij past? (eventueel naast een gepofte aardappel?)
Dank voor de tips. Ze liggen momenteel in de koelkast te wachten tot morgen. Ze zijn echter met 2,5 cm dikte een beetje aan de dunne kant, en dat samen met mijn idee dat het kleinere stukje (ben ff de naam kwijt en haal ze sowieso door elkaar) wat sneller gaart, maakt dat ik er naar neig om ze een uurtje op 57 graden in de oven te leggen (ik heb een prima oven en een goede vleesthermometer, dat moet wel op 1-2 graden nauwkeurig lukken) en daarna aanbakken in een hete pan. Dan lijkt me de kans het kleinst dat ik de kerntemperatuur te heet laat worden en met een doorbakken steak zit, wat helemaal doodzonde is. Heb helaas geen goede bbq. Vind baktijd altijd maar onnauwkeurig (zeker bij afwijkende dikte) en dat voelen helemaal onzin.quote:Op vrijdag 20 mei 2016 00:07 schreef derLudolf het volgende:
Zeker een uur van te voren uit de koelkast halen, droog deppen en zouten. Eerst trekt het zout vocht uit het vlees, maar dat wordt later weer opgenomen inclusief zout.
Veel meer vind ik nodig qua smaakJa na het bakken misschien nog een beetje peper maar met niet.
En laten rusten na het bakkendan is het heerlijk en ben je geen saus nodig.
Dat was inderdaad ook mijn idee, maar was bang dat het een beetje te saai is. Wat eigenlijk onzin is, want heerlijk vlees.quote:
Ik ga het proberen, dank!quote:Op vrijdag 20 mei 2016 08:19 schreef Pietverdriet het volgende:
Saus voor over de T Bone, wat ik lekker vind is wat port en fond inkoken, daar een stuk blauwschimmelkaas in smelten en wat gehakte walnoten erdoorheen.
Dat is de ossenhaas. Daarom ben ik ook niet zo dol op T-bone, als de entrecote perfect is, is de haas te ver door.quote:Op vrijdag 20 mei 2016 00:34 schreef probeer het volgende:
[..]
Dank voor de tips. Ze liggen momenteel in de koelkast te wachten tot morgen. Ze zijn echter met 2,5 cm dikte een beetje aan de dunne kant, en dat samen met mijn idee dat het kleinere stukje (ben ff de naam kwijt en haal ze sowieso door elkaar) wat sneller gaart,
Wellicht dat er wat bloed uitkomtquote:Op maandag 23 mei 2016 21:29 schreef wiskundenoob het volgende:
Hey piet, wat is dat zwart spul dat uit drumsticks komt wanneer die poten in water of zijn eigen vocht wordt gekookt.
Bloed stolt en wordt zwart als het wordt gekookt?quote:Op maandag 23 mei 2016 21:41 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Wellicht dat er wat bloed uitkomt
Als je hele kippenpoten neemt zie je aan de kant waar ze uit het karkas zitten bot met doorbloed merg, dat is, als het een tijdje geen zuurstof heeft gehad donkerroodbruin, verhit je dat wordt het aardig richting zwart, niet zoals koolstof.quote:Op maandag 23 mei 2016 21:48 schreef wiskundenoob het volgende:
[..]
Bloed stolt en wordt zwart als het wordt gekookt?
1. Beter goede rijpe diepvriesaardbeien dan waterig zure versequote:Op donderdag 26 mei 2016 21:25 schreef Zo-is-dat het volgende:
Vraagje: ik ga morgen sorbet ijs maken van aardbeien
1. Zou ik beter diepvries aardbeien nemen of zouden ze al zoet genoeg zijn?
2. Kan ik glucose siroop evt vervangen door golden syrup? Dat heb ik namelijk al staan![]()
3. Of moet ik wachten tot de zomer om sorbet ijs van aardbeien te willen maken?
Dank! Wat is jou recept voor aardbeien sorbet dan?quote:Op donderdag 26 mei 2016 21:38 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
1. Beter goede rijpe diepvriesaardbeien dan waterig zure verse
2. Ik gebruik gewoon kristalsuiker, heb nog nooit golden syrup gebruikt, vind suiker beter smaken dan glucose
quote:Op zaterdag 16 april 2016 15:35 schreef Knuck-les het volgende:
Over asperges gesproken. Mooi filmpje over hoe je ze klaar maakt:
200 gram kristalsuiker, 500 gram rijpe lambada aardbeien, staafmixer erin en de suiker goed oplossen, koelen en dan in de ijsmachine. Mijn ervaring is dat het dan zo romig wordt alsof er room in zitquote:Op donderdag 26 mei 2016 21:52 schreef Zo-is-dat het volgende:
[..]
Dank! Wat is jou recept voor aardbeien sorbet dan?
Ja, dat kan, en ik heb geen idee waar je in NL een goede worst vind voor een currywurstquote:Op donderdag 26 mei 2016 22:50 schreef Fer het volgende:
Hey Piet, kun je Duitse curry saus zelfs maken en waar vind je in Nederland een goede Duitse worst?
Ik kook de schillen eerst in water, haal het door een zeef en kook in dat schillenwater de asperges. Dan vries ik het water in en gebruik het de volgende keer weer om schillen in te koken, zeef het en daarna de asperges weer. Zo maak je een zeer geconcentreerde aspergefond, die een goddelijk lekkere soep geeft.quote:Op zaterdag 16 april 2016 15:35 schreef Knuck-les het volgende:
Over asperges gesproken. Mooi filmpje over hoe je ze klaar maakt:
Wetsteen. Een aanzetstaal is om hem scherp te houden niet om scherp te makenquote:Op donderdag 2 juni 2016 13:48 schreef Quir het volgende:
Piet, ik heb een Wüsthof koksmes welke bot begint te worden, wat is de beste manier om hem weer scherp te krijgen? Aanzetstaal of een messenslijper?
Een keer goed laten slijpen door iemand die weet wat ie doet, daarna bijhouden met aanzetstaalquote:Op donderdag 2 juni 2016 13:48 schreef Quir het volgende:
Piet, ik heb een Wüsthof koksmes welke bot begint te worden, wat is de beste manier om hem weer scherp te krijgen? Aanzetstaal of een messenslijper?
quote:Op donderdag 2 juni 2016 14:17 schreef derLudolf het volgende:
[..]
Wetsteen. Een aanzetstaal is om hem scherp te houden niet om scherp te maken
En als ik me avontuurlijk voel, kan ik hem zelf slijpen met een wetsteen? Zoja, met welke grit? En kan ik gewoon een aanzetstaal van het internet plukken of moet ik nog specifiek ergens op letten?quote:Op donderdag 2 juni 2016 15:37 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Een keer goed laten slijpen door iemand die weet wat ie doet, daarna bijhouden met aanzetstaal
Zelf een mes wetten is een kunst. Als je het goed doet kun je er zonder problemen mee scheren. Maar een mes compleet vernaggelen is makkelijker.quote:Op donderdag 2 juni 2016 15:54 schreef Quir het volgende:
[..]
[..]
En als ik me avontuurlijk voel, kan ik hem zelf slijpen met een wetsteen? Zoja, met welke grit? En kan ik gewoon een aanzetstaal van het internet plukken of moet ik nog specifiek ergens op letten?
quote:Op zaterdag 16 april 2016 15:35 schreef Knuck-les het volgende:
Over asperges gesproken. Mooi filmpje over hoe je ze klaar maakt:
Dat is wel een goede. Heb zelf wat molenmesjes liggen, waarvan eentje al heel oud die nog best scherp is, maar die veel scherper kan. Misschien eens die oude gebruiken om te oefenen. Mocht ik het verkloten is er geen man over boord.quote:Op donderdag 2 juni 2016 21:24 schreef z80 het volgende:
[..]
Als je wilt leren wetten van een mes begin dan met een molenmesje.
Dan doe ik dat een keer, laat ik hem voor nu door iemand slijpen. Als iemand nog iets te zeggen heeft over het aanzetstaal lees ik dat vanzelf wel. Bedankt voor de reacties!quote:Op donderdag 2 juni 2016 21:24 schreef z80 het volgende:
[..]
Zelf een mes wetten is een kunst. Als je het goed doet kun je er zonder problemen mee scheren. Maar een mes compleet vernaggelen is makkelijker.
Als je wilt leren wetten van een mes begin dan met een molenmesje.
De snackbar bij mijn ouders in het dorp maakt ze met alleen paddenstoelen en room.quote:Op vrijdag 10 juni 2016 20:02 schreef emmyemmy het volgende:
Piet, mijn vriend is ontzettend gek op mijn bief/paddenstoelen/bier stoof. Ik wilde eigenlijk eens proberen of ik daar kroketten van kan maken. Kan ik van mijn stoof dan een salpicon/een soort van krokettenvulling maken of gaat dat niet werken denk je?
Ja zoiets dacht ik idd ook aan. Wist alleen niet of ik echt een salpicon zou willen maken of gewoon het heel stevig maken en die in vormpjes invriezen ofzoquote:Op vrijdag 10 juni 2016 20:07 schreef derLudolf het volgende:
[..]
De snackbar bij mijn ouders in het dorp maakt ze met alleen paddenstoelen en room.
Ik zou denken, vervang een deel van de room door bier? En neem extra vet rundvlees, zodat dat het binden van de Room overneemt?![]()
Verder geen idee, nog nooit zelf gemaakt. Ben er niet zo dol op en een snackbar die ze zelf maakt
Ik denk dat dat prima kan. Zo maak ik kroketten van Sichuan stoofvlees. Dat lijkt me best vergelijkbaar. Recept hier: http://www.aziatische-ingredienten.nl/bitterballen/quote:Op vrijdag 10 juni 2016 20:02 schreef emmyemmy het volgende:
Piet, mijn vriend is ontzettend gek op mijn bief/paddenstoelen/bier stoof. Ik wilde eigenlijk eens proberen of ik daar kroketten van kan maken. Kan ik van mijn stoof dan een salpicon/een soort van krokettenvulling maken of gaat dat niet werken denk je?
Dat is inderdaad een van de inspiraties geweest! Thanksquote:Op vrijdag 10 juni 2016 20:58 schreef RobinOok het volgende:
[..]
Ik denk dat dat prima kan. Zo maak ik kroketten van Sichuan stoofvlees. Dat lijkt me best vergelijkbaar. Recept hier: http://www.aziatische-ingredienten.nl/bitterballen/
Ja, gaat prima, vergeet de gelatine niet, dan is het stevig als je het koud verwerkt, maar dikvloeibaar als je het eet.quote:Op vrijdag 10 juni 2016 20:02 schreef emmyemmy het volgende:
Piet, mijn vriend is ontzettend gek op mijn bief/paddenstoelen/bier stoof. Ik wilde eigenlijk eens proberen of ik daar kroketten van kan maken. Kan ik van mijn stoof dan een salpicon/een soort van krokettenvulling maken of gaat dat niet werken denk je?
Dat kan zeker, is erg lekker. Let wel op dat vanwege de wat steviger textuur je misschien iets steviger smaak wilt hebben aan je vulling. Vooral omdat je met een deel zetmeel bindt kan dat de smaak wat dempen.quote:Op vrijdag 10 juni 2016 20:02 schreef emmyemmy het volgende:
Piet, mijn vriend is ontzettend gek op mijn bief/paddenstoelen/bier stoof. Ik wilde eigenlijk eens proberen of ik daar kroketten van kan maken. Kan ik van mijn stoof dan een salpicon/een soort van krokettenvulling maken of gaat dat niet werken denk je?
quote:Op vrijdag 10 juni 2016 21:01 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Ja, gaat prima, vergeet de gelatine niet, dan is het stevig als je het koud verwerkt, maar dikvloeibaar als je het eet.
Top, ga het binnenkort maar eens proberen danquote:Op vrijdag 10 juni 2016 21:02 schreef Spanky78 het volgende:
[..]
Dat kan zeker, is erg lekker. Let wel op dat vanwege de wat steviger textuur je misschien iets steviger smaak wilt hebben aan je vulling. Zeker als je met zetmeel bindt kan dat de smaak wat dempen.
Ik heb geloof ik eens een boeuf bourguinonnekroket gegeten als amuse ergens... Was best lekker.quote:Op vrijdag 10 juni 2016 21:02 schreef emmyemmy het volgende:
[..]
[..]
Top, ga het binnenkort maar eens proberen dan
Als dit lukt ga ik denk ik lekker veel experimenteren met het ideequote:Op vrijdag 10 juni 2016 21:04 schreef Spanky78 het volgende:
[..]
Ik heb geloof ik eens een boeuf bourguinonnekroket gegeten als amuse ergens... Was best lekker.
Heb toch zomervakantiequote:Op vrijdag 10 juni 2016 21:18 schreef RobinOok het volgende:
Het is alleen kutveel werk en valt altijd weer tegen.
Maar eenmaal een paar batches in de vriezer is het juist weer fastfood en enkel genieten.
Wat vind je er dan zo veel werk aan?quote:Op vrijdag 10 juni 2016 21:18 schreef RobinOok het volgende:
Het is alleen kutveel werk en valt altijd weer tegen.
Maar eenmaal een paar batches in de vriezer is het juist weer fastfood en enkel genieten.
De salpicon in een spuitzak en een lange worst spuiten op het werkbladquote:Op vrijdag 10 juni 2016 22:00 schreef Spanky78 het volgende:
[..]
Wat vind je er dan zo veel werk aan?
Je maakt een ragout (salpicon als je een snob bent), je spreidt het uit op wat folie en laat afkoelen. Oprollen tot worst en laten opstijven, dan bloem, ei paneer... Ik vind het echt best meevallen? 1 pan, alleen het paneren is een beetje een trucje met de juist hand werken enzo
Als je veel maakt heb je er nog een paar keer plezier van ook!
Dat kan ook, ik draai de boel graag in vershoudfolie, kan ik ze mooi portioneren zoals worstjes en de avond vooraf bijna kant en klaar hebbenquote:Op vrijdag 10 juni 2016 22:22 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
De salpicon in een spuitzak en een lange worst spuiten op het werkblad
Panko! Altijd panko!quote:
Zal het onthoudenquote:Op vrijdag 10 juni 2016 22:42 schreef RobinOok het volgende:
[..]
Panko! Altijd panko!
Eerst door een iets fijner gemaakte panko, dan tweede keer door gewone.
Ja, weet ik ook niet, maar elke keer weer heb ik een beetje spijt.quote:Op vrijdag 10 juni 2016 22:00 schreef Spanky78 het volgende:
[..]
Wat vind je er dan zo veel werk aan?
Ik heb dat met kaasfondue, vanwege de afwasquote:Op vrijdag 10 juni 2016 22:46 schreef RobinOok het volgende:
[..]
Ja, weet ik ook niet, maar elke keer weer heb ik een beetje spijt.
Misschien omdat je een dag/nacht moet wachten en daarn niet per definitie meer zin hebt.
Heb ik met bonen weken ook altijd. Spijt, de volgende dag.
Met wassen had ik dat vroeger ook. Maar nu een wasdroger, dan kun je het meteen afmaken. Veeeel fijner. Scheelt echt. Nou ja, okay, het zal mijn afwijking zijn, maar toch.
Kwarteleitjes! Altijd spijt. En toch koop ik ze steeds weer.quote:Op vrijdag 10 juni 2016 22:48 schreef Spanky78 het volgende:
[..]
maar ik haat eieren pellen bijvoorbeeld.
Ik heb nog nachtmerries van pannen met honderden eieren die veel te vers waren en dan gekookt en gepeld moesten.... Zonder schade! (wel aan mijn vingers, want altijd vergis je je in de hoeveelheid koud water die nodig is om honderden eieren een beetje te koelen....quote:Op vrijdag 10 juni 2016 22:53 schreef RobinOok het volgende:
[..]
Kwarteleitjes! Altijd spijt. En toch koop ik ze steeds weer.
Een braakzak? Ik vind pangasius echt een vreselijk smerig stuk vis.quote:Op zaterdag 11 juni 2016 17:37 schreef Kaas- het volgende:
Piet, heb je nog een tip voor wat ik bij pangasiusfilet moet serveren? Ik vind die vis gewoon chill en wil die vanavond op tafel hebben, maar ben voor de rest inspiratieloos.
Als de braakzak van Piet hem niet gaat worden, kun je er ook een vispakketje van maken. Groente die je lekker vind + citroen en de vis inpakken in aluminiumfolie en dan in de ovenquote:Op zaterdag 11 juni 2016 17:37 schreef Kaas- het volgende:
Piet, heb je nog een tip voor wat ik bij pangasiusfilet moet serveren? Ik vind die vis gewoon chill en wil die vanavond op tafel hebben, maar ben voor de rest inspiratieloos.
Heerlijk met een rode poon of rode mulquote:Op zaterdag 11 juni 2016 18:02 schreef Maraca het volgende:
[..]
Als de braakzak van Piet hem niet gaat worden, kun je er ook een vispakketje van maken. Groente die je lekker vind + citroen en de vis inpakken in aluminiumfolie en dan in de oven
Heb er couscous, spinazie, cherrytomaten en knoflook bij gehaald. Advies van een andere fokker.quote:Op zaterdag 11 juni 2016 18:02 schreef Maraca het volgende:
[..]
Als de braakzak van Piet hem niet gaat worden, kun je er ook een vispakketje van maken. Groente die je lekker vind + citroen en de vis inpakken in aluminiumfolie en dan in de oven
Koop de volgende keer een schelvis, poon, kabeljauw ofzo, daar kan je wat lekkers meequote:Op zaterdag 11 juni 2016 18:45 schreef Kaas- het volgende:
[..]
Heb er couscous, spinazie, cherrytomaten en knoflook bij gehaald. Advies van een andere fokker.
En 12 verschillende bieren.
Pangasius en tilapia zijn echt verschrikkelijk goor. Bovendien worden ze onder heel onfrisse omstandigheden gekweekt, en met veel chemicaliën. Niet erg goed voor dierenwelzijn dus en niet erg gezond.quote:Op zaterdag 11 juni 2016 17:37 schreef Kaas- het volgende:
Piet, heb je nog een tip voor wat ik bij pangasiusfilet moet serveren? Ik vind die vis gewoon chill en wil die vanavond op tafel hebben, maar ben voor de rest inspiratieloos.
Een varken leeft ook in de modder en vreet ook ons afval. Waarom mag het dan wel?quote:Op zaterdag 11 juni 2016 19:08 schreef Molo het volgende:
Water erin is niet het probleem, de vis zelf smaakt gewoon echt vies en dat is dan alleen wat je proeft. Vis is zoals eerder gezegd ook gewoon in ontzettend vieze omstandigheden gekweekt.
Daar komt ook een rioleringsstelsel van een zooi fabrieken uit in zijn voerbak?quote:Op zaterdag 11 juni 2016 19:24 schreef RobinOok het volgende:
[..]
Een varken leeft ook in de modder en vreet ook ons afval. Waarom mag het dan wel?
Nou, ik heb net begrepen deze week dat varkens geen afval meer mogen krijgen als voer! Wat vroeger heel normaal was voor bijv restaurants, dat overgebleven voedsel naar de varkensboeren ging, dat mag nu dus niet meer.quote:Op zaterdag 11 juni 2016 19:24 schreef RobinOok het volgende:
Een varken leeft ook in de modder en vreet ook ons afval. Waarom mag het dan wel?
Ik weet wel dat er fabrikanten zijn die varkensvoer maken van overproductie en mislukte productie uit de levensmiddelenindustrie, koekjes die te bruin zijn of teveel breuk hebben, jam die niet wil stollen, etc etc.quote:Op zaterdag 11 juni 2016 19:36 schreef Isabeau het volgende:
[..]
Nou, ik heb net begrepen deze week dat varkens geen afval meer mogen krijgen als voer! Wat vroeger heel normaal was voor bijv restaurants, dat overgebleven voedsel naar de varkensboeren ging, dat mag nu dus niet meer.
Iemand die zijn eigen varkentje slacht mag het misschien nog wel, maar voor de vleesindustrie is het verboden.
Maar dat zal wel 'schoon' eten zijn, waar ze vroeger ook bijv rot/beschimmeld eten kregen in van die grote tonnen.quote:Op zaterdag 11 juni 2016 19:45 schreef Pietverdriet het volgende:
Ik weet wel dat er fabrikanten zijn die varkensvoer maken van overproductie en mislukte productie uit de levensmiddelenindustrie, koekjes die te bruin zijn of teveel breuk hebben, jam die niet wil stollen, etc etc.
Oh zeker, vriend van mij werkt bij zo een bedrijf, het is prima spul, het voldoet alleen niet aan de normen.quote:Op zaterdag 11 juni 2016 19:47 schreef Isabeau het volgende:
[..]
Maar dat zal wel 'schoon' eten zijn, waar ze vroeger ook bijv rot/beschimmeld eten kregen in van die grote tonnen.
Als ik een varken zou houden zou ik ze met restaurantafval verzorgen, net zoals de kippen van mijn schoonouders dat werden. Heerlijke eieren trouwens, jammer dat mijn schoonouders te oud zijn geworden om kippen te houden.quote:Op zaterdag 11 juni 2016 20:27 schreef RobinOok het volgende:
Het gaat er gewoon om dat het eten traceerbaar moet zijn. Met afval van restaurants en huishoudens is dat niet zo. Vandaar dat dat niet meer naar de varkens mag. Aan de ene kant jammer, aan de andere kant wel goed, denk ik.
Dat (voeren met restaurant afval) is dus heel erg verboden in NL. Ook als je alleen maar je eigen varken(s) er mee voert. Het probleem is dat er bij een restaurant overgebleven voedsel van de borden van mensen naar de varkens gaat, en als een van de gasten ziek was zou dat theoretisch gezien over kunnen gaan op de varkens die dat eten. En dan kun je een probleem krijgen met de volksgezondheid en zo. Vroeger werden varkens ook met afvalvoedsel uit ziekenhuizen gevoerd, dat mag ook niet meer vanwege dezelfde reden.quote:Op zaterdag 11 juni 2016 22:38 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Als ik een varken zou houden zou ik ze met restaurantafval verzorgen, net zoals de kippen van mijn schoonouders dat werden. Heerlijke eieren trouwens, jammer dat mijn schoonouders te oud zijn geworden om kippen te houden.
Over regelwaan gesproken.quote:Op zondag 12 juni 2016 18:31 schreef Miss_Isis het volgende:
[..]
Dat (voeren met restaurant afval) is dus heel erg verboden in NL. Ook als je alleen maar je eigen varken(s) er mee voert. Het probleem is dat er bij een restaurant overgebleven voedsel van de borden van mensen naar de varkens gaat, en als een van de gasten ziek was zou dat theoretisch gezien over kunnen gaan op de varkens die dat eten. En dan kun je een probleem krijgen met de volksgezondheid en zo. Vroeger werden varkens ook met afvalvoedsel uit ziekenhuizen gevoerd, dat mag ook niet meer vanwege dezelfde reden.
Onze varkentjes (net weer drie nieuwe gekocht vorige week) krijgen wel afval van de groenten- en de broodkraam van de markt. Daar heeft nog niemand van gegeten, dus dat mag dan weer wel
ligt er maar net aan wat je onder restaurant voedsel verstaat.quote:Op zondag 12 juni 2016 18:31 schreef Miss_Isis het volgende:
[..]
Dat (voeren met restaurant afval) is dus heel erg verboden in NL. Ook als je alleen maar je eigen varken(s) er mee voert. Het probleem is dat er bij een restaurant overgebleven voedsel van de borden van mensen naar de varkens gaat, en als een van de gasten ziek was zou dat theoretisch gezien over kunnen gaan op de varkens die dat eten. En dan kun je een probleem krijgen met de volksgezondheid en zo. Vroeger werden varkens ook met afvalvoedsel uit ziekenhuizen gevoerd, dat mag ook niet meer vanwege dezelfde reden.
Onze varkentjes (net weer drie nieuwe gekocht vorige week) krijgen wel afval van de groenten- en de broodkraam van de markt. Daar heeft nog niemand van gegeten, dus dat mag dan weer wel
Baking soda, gaat wel schuimen dan. Rabarber is nu eenmaal vreselijk zuur.quote:Op dinsdag 21 juni 2016 12:54 schreef valentijn101 het volgende:
Ik ben met een eerste poging rabarber koken bezig.
Rabarber (met gember, rode peper, kaneel en sinaasappel)
Het is tot een mooie moes gekookt maar het is veel te zuur. Ik heb er al wat stevia bij gedaan maar vind het nog te zuur.
Helaas heb ik geen kalk in huis. Is er een manier om het minder zuur te krijgen? (Room erbij?)
Oehh, bakingsoda heb ik. ik ga het proberen. Dank je welquote:Op dinsdag 21 juni 2016 13:00 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Baking soda, gaat wel schuimen dan. Rabarber is nu eenmaal vreselijk zuur.
Je hebt drie keuzes. Ontzuren, maskeren of verdunnen
Ontzuren: kalk, bakingsoda, (chemische reactie breekt het zuur af) of lang op een laag vuur laten pruttelen, zuur verdampt dan ( zo ontzuur ik tomaten bv) maar wel opletten dat het niet aanbrand.
Maskeren: bv door veel suiker toe te voegen.
Verdunnen, voeg bv appels, aardbeien of uien toe en gaar deze.
Niet teveel gebruiken, anders smaakt je rababer straks naar zeep. Kleine beetjes en blijven proeven. Beter wat te zuur dan te laf en zepigquote:Op dinsdag 21 juni 2016 13:08 schreef valentijn101 het volgende:
[..]
Oehh, bakingsoda heb ik. ik ga het proberen. Dank je wel
2 mspuntjes was genoeg... Hij is heerlijk nu.. Jummquote:Op dinsdag 21 juni 2016 13:11 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Niet teveel gebruiken, anders smaakt je rababer straks naar zeep. Kleine beetjes en blijven proeven. Beter wat te zuur dan te laf en zepig
quote:Op dinsdag 21 juni 2016 22:23 schreef RobinOok het volgende:
Cuisson? Dat is de mate van garing. Bijvoorbeeld rose of doorbakken of whatever.
Alleen wordt het Franse woord gebruikt om een Franse ambitie te benadrukken. Dus niet gaar in de zin van het heeft genoeg verhitting gehad, maar gaar in de zin van het heeft precies genoeg verhitting gehad, niet te weinig maar ook niet teveel. Gaar kan ook overgaar betekenen.quote:Op woensdag 22 juni 2016 08:40 schreef Pietverdriet het volgende:
Letterlijk betekent het gewoom garen.
'le temps de cuisson d'un poule de Bresse, d'un gauteau'
De baktijd van een kip, een taart
Tja, de beperkte kennis van Frans bij deze tv personen kan ik niets mee, het is het werkwoord garen. Het begrip gaar zoals jij het nu gebruikt is cuit in het frans, overgaar trop cuit.quote:Op woensdag 22 juni 2016 12:41 schreef Weltschmerz het volgende:
[..]
Alleen wordt het Franse woord gebruikt om een Franse ambitie te benadrukken. Dus niet gaar in de zin van het heeft genoeg verhitting gehad, maar gaar in de zin van het heeft precies genoeg verhitting gehad, niet te weinig maar ook niet teveel. Gaar kan ook overgaar betekenen.
Het punt is dat het woord garing vooral wordt geassocieerd met 'voorbij het punt' en cuisson met 'op het punt'. Dus behalve dat het een beetje chic doen is, is het ook betere communicatie.quote:Op woensdag 22 juni 2016 13:06 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Tja, de beperkte kennis van Frans bij deze tv personen kan ik niets mee, het is het werkwoord garen. Het begrip gaar zoals jij het nu gebruikt is cuit in het frans, overgaar trop cuit.
Tja, haring wordt weer zonder warmte gegaartquote:Op woensdag 22 juni 2016 13:24 schreef Spanky78 het volgende:
Cuisson betekent gewoon haring. Niets meer if minder.
Ook niet voor chefkoks. Cuisson kan namelijk ook helemaal ruk zijn...of niet gaar genoeg, of overgaar.
Daarnaaast zegt het ook iets over de manier van garen, een verbrande maar perfect a point gebakken biefstuk heeft nog steeds een slechte cuusson ☺
Nee, is het niet, want minstens 95% van de Nederlanders heeft heen idee wat ze proberen te zeggen. Een Fransman zal de termen van garing gebruiken die van toepassing zijn voor wat ze klaarmaken. Bij rood vlees bv Bleu, Saignant, rosé, a point, bien cuitquote:Op woensdag 22 juni 2016 13:18 schreef Weltschmerz het volgende:
[..]
Het punt is dat het woord garing vooral wordt geassocieerd met 'voorbij het punt' en cuisson met 'op het punt'. Dus behalve dat het een beetje chic doen is, is het ook betere communicatie.
Het punt is dat als je cuisson gebruikt ipv garing, je daarmee de nadruk legt op het feit dat die niet zozeer voldoende moet zijn, maar dat die goed moet zijn, dus ook niet te ver door. Dat is alleen al omdat je een ander woord gebruikt dan het gewone Nederlandse met bijbehorende associaties.quote:Op woensdag 22 juni 2016 13:35 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Nee, is het niet, want minstens 95% van de Nederlanders heeft heen idee wat ze proberen te zeggen. Een Fransman zal de termen van garing gebruiken die van toepassing zijn voor wat ze klaarmaken. Bij rood vlees bv Bleu, Saignant, rosé, a point, bien cuit
Okay, er zijn drie vormen van communicatieboodschappenquote:Op woensdag 22 juni 2016 13:39 schreef Weltschmerz het volgende:
[..]
Het punt is dat als je cuisson gebruikt ipv garing, je daarmee de nadruk legt op het feit dat die niet zozeer voldoende moet zijn, maar dat die goed moet zijn, dus ook niet te ver door. Dat is alleen al omdat je een ander woord gebruikt dan het gewone Nederlandse met bijbehorende associaties.
Ik denk dat het in die zin effectieve communicatie is omdat de gebruiker met die al dan niet pretentieuze term duidelijk maakt dat er iets anders bedoeld wordt dan alleen maar 'gaar' in de zin van voldoende verhit.quote:Op woensdag 22 juni 2016 13:45 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Okay, er zijn drie vormen van communicatieboodschappen
1. Wat de zender probeert te zeggen
2. Wat de boodschap eigenlijk zegt
3. Wat de ontvanger begrijpt
Dat wat je wilt zeggen, dat wat je zegt en wat men begrijpt.
Er is hier duidelijk een discrepantie tussen 1, 2 en 3
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |