Verschillende redenen.quote:Op woensdag 10 februari 2016 14:30 schreef Probably_on_pcp het volgende:
[..]
En welke reden hebben ze daar voor dan?
Dat gaat over Hubble foto's.quote:Op woensdag 10 februari 2016 14:31 schreef ChrisCarter het volgende:
[..]
Verschillende redenen.
http://hubblesite.org/gal(...)ng_of_color/tool.php
Is een uitleg van bijvoorbeeld space-fotos. Maar ook om bepaalde contrasten aan te tonen, het wat "ooglijker" te maken voor publiek.
Op welke foto? Op de eerste raakt de gele lijn steen 2 ruim niet, op de tweede foto komt hij ineens tot aan die steen. Dat is geen 'perspectief' hoor.quote:Op woensdag 10 februari 2016 14:29 schreef Probably_on_pcp het volgende:
[..]
Ten eerste je hebt hier met perspectief te maken. Wanneer je de heuvel afkijkt dan lijken afstanden korter dan wanneer je er tegenop kijkt. De gele lijn raakt de achterste steen net niet aan.
Teken eens de juiste lijn dan? Volgens mij moet je namelijk de gele lijn op de tweede foto groen kleuren en dan klopt het prima.quote:En verder is de gele lijn enigszins moeilijk 100% kloppend te krijgen, maar dat hij schuin naar links gaat dat mag duidelijk zijn. Als je de gele lijn aanpast naar aanleiding van jouw constatering, dan zou de rat-steen juist alleen nog maar verder het beeld in moeten komen.
In veel gevallen geven andere filters ook meer / andere informatie dan natuurlijk licht. Voor wetenschappelijke doeleinden zijn foto's in natuurlijk licht meestal niet zo heel interessant.quote:Op woensdag 10 februari 2016 14:31 schreef ChrisCarter het volgende:
[..]
Verschillende redenen.
http://hubblesite.org/gal(...)ng_of_color/tool.php
Is een uitleg van bijvoorbeeld space-fotos. Maar ook om bepaalde contrasten aan te tonen, het wat "ooglijker" te maken voor publiek.
Wat logisch is, er zal wel een filter op zitten ivm UV stralen enzo lijkt me.quote:Op woensdag 10 februari 2016 14:34 schreef Bosbeetle het volgende:
Ik heb hem even de goede blauwe kleur gegeven
[ afbeelding ]
Op deze manier is de dial ongeveer de reference kleuren
vs
[ afbeelding ]
ik geloof dat ze bij nasa beter weten hoe de kleur correctie aan te passen. Ik denk ook dat er een reden voor is dat dat vlakje rood is in hun foto alleen het zou wel tof van ze zijn als ze dat ook uitleggen. Je ziet bijvoorbeeld duidelijk aan alle andere onderdelen van de rover dat mijn foto te blauw is er zit een blauwe waas over alles.quote:Op woensdag 10 februari 2016 14:36 schreef ChrisCarter het volgende:
[..]
Wat logisch is, er zal wel een filter op zitten ivm UV stralen enzo lijkt me.
Bovendien is een foto bewerken in photoshop natuurlijk iets anders dan een foto nemen met een ander kleurfilter.quote:Op woensdag 10 februari 2016 14:39 schreef Bosbeetle het volgende:
[..]
ik geloof dat ze bij nasa beter weten hoe de kleur correctie aan te passen. Ik denk ook dat er een reden voor is dat dat vlakje rood is in hun foto alleen het zou wel tof van ze zijn als ze dat ook uitleggen. Je ziet bijvoorbeeld duidelijk aan alle andere onderdelen van de rover dat mijn foto te blauw is er zit een blauwe waas over alles.
Nouja zoals ik het begreep gebruiken ze die dial om te zien dat het klopt. Dan is het vreemd dat ze een foto online zetten waar 1 van de vlakjes van die dial duidelijk rood is terwijl hij blauw zou moeten zijn. Nogmaals er zal een reden voor zijn maar leg dat dan uit.quote:Op woensdag 10 februari 2016 14:40 schreef Molurus het volgende:
[..]
Bovendien is een foto bewerken in photoshop natuurlijk iets anders dan een foto nemen met een ander kleurfilter.
Het lijkt me eerlijk gezegd logischer dat ze die sundial gebruiken om het moment van de dag te bepalen dan om kleurfilters te ijken.quote:Op woensdag 10 februari 2016 14:42 schreef Bosbeetle het volgende:
[..]
Nouja zoals ik het begreep gebruiken ze die dial om te zien dat het klopt. Dan is het vreemd dat ze een foto online zetten waar 1 van de vlakjes van die dial duidelijk rood is terwijl hij blauw zou moeten zijn. Nogmaals er zal een reden voor zijn maar leg dat dan uit.
https://en.wikipedia.org/wiki/MarsDialquote:Op woensdag 10 februari 2016 14:45 schreef Molurus het volgende:
[..]
Het lijkt me eerlijk gezegd logischer dat ze die sundial gebruiken om het moment van de dag te bepalen dan om kleurfilters te ijken.
Weet je zeker dat die dial voor dat laatste wordt gebruikt?
Trouwens die van mij is overduidelijk fout hoorquote:The colors on the corners are for calibrating colors, and the inner circles for greyscale.[4]
Je kunt stenen G en H als referentiepunt gebruiken voor de groene en gele lijn. Je kunt ze misschien niet met 100% precisie goed krijgen maar de algehele lijn klopt wel.quote:Op woensdag 10 februari 2016 14:35 schreef De_Hertog het volgende:
[..]
Op welke foto? Op de eerste raakt de gele lijn steen 2 ruim niet, op de tweede foto komt hij ineens tot aan die steen. Dat is geen 'perspectief' hoor.
[..]
Teken eens de juiste lijn dan? Volgens mij moet je namelijk de gele lijn op de tweede foto groen kleuren en dan klopt het prima.
Waarmee maar weer blijkt hoe moeilijk het is op basis van twee verschillende foto's iets proberen te bewijzen.
quote:Op dinsdag 9 februari 2016 18:31 schreef ATuin-hek het volgende:
[..]
Om te beginnen ziet die steen er wat mij betreft niet uit als een knaagdier... Hoe zie jij die er precies in?
quote:Op woensdag 10 februari 2016 13:27 schreef ATuin-hek het volgende:
[..]
Je kan het dus niet uitleggen hoe je daar een knaagdier in ziet?
Speciaal voor de mensen met visuele beperkingenquote:Op woensdag 10 februari 2016 14:17 schreef ChrisCarter het volgende:
Je kunt zelfs zonder na te meten zien dat het helemaal niet hetzelfde stuk is. En dat met die ratIk zie er ook geen rat in, sorry.
Het oog matcht netjes, en mensen zijn sowieso erg goed in het herkennen van ogen.quote:Op woensdag 10 februari 2016 15:12 schreef jogy het volgende:
[..]
Speciaal voor de mensen met visuele beperkingen
[ afbeelding ]
Het kan een gevalletje pareidolie zijn maar het lijkt zeker wel op een knaagedier. Ik heb het niet 1 op 1 qua verhoudingen geschaald maar het spijt me zeer, als je er echt geen knaagdier in kan zien (ongeacht of het er één is of niet) dan ligt het echt niet aan de gelijkenis.quote:Op woensdag 10 februari 2016 15:17 schreef Molurus het volgende:
[..]
Het oog matcht netjes, en mensen zijn sowieso erg goed in het herkennen van ogen.
Maar de rest van het lichaam... de anatomie klopt als je het mij vraagt geen bal van.
Oh, ik kan er wel een knaagdier in zien hoor. Menselijke patroonherkenning is mij niet vreemd.quote:Op woensdag 10 februari 2016 15:25 schreef jogy het volgende:
[..]
Het kan een gevalletje pareidolie zijn maar het lijkt zeker wel op een knaagedier. Ik heb het niet 1 op 1 qua verhoudingen geschaald maar het spijt me zeer, als je er echt geen knaagdier in kan zien (ongeacht of het er één is of niet) dan ligt het echt niet aan de gelijkenis.
En dat is het punt wat ik heel de hele tijd probeer te maken: deze twee foto's zijn te vaag om een goed bewijs te krijgen.quote:Op woensdag 10 februari 2016 14:52 schreef Probably_on_pcp het volgende:
[..]
Je kunt stenen G en H als referentiepunt gebruiken voor de groene en gele lijn. Je kunt ze misschien niet met 100% precisie goed krijgen maar de algehele lijn klopt wel.
En er liggen toch gewoon 3 stenen op de groene lijn?quote:Op woensdag 10 februari 2016 13:52 schreef Molurus het volgende:
[..]
Ik zie vooral meer zand dan in de eerste foto. Verder zou het fijn zijn als je kwalificaties van mijn persoon achterwege laat, het begint te vervelen.
Ook dat.quote:Op woensdag 10 februari 2016 15:40 schreef ATuin-hek het volgende:
[..]
En er liggen toch gewoon 3 stenen op de groene lijn?
Het is pareidolie, zo spannend is het dus niet.quote:Op woensdag 10 februari 2016 15:25 schreef jogy het volgende:
[..]
Het kan een gevalletje pareidolie zijn maar het lijkt zeker wel op een knaagedier. Ik heb het niet 1 op 1 qua verhoudingen geschaald maar het spijt me zeer, als je er echt geen knaagdier in kan zien (ongeacht of het er één is of niet) dan ligt het echt niet aan de gelijkenis.
Boeiend, dat is het punt niet.quote:Op woensdag 10 februari 2016 15:46 schreef Apekoek het volgende:
[..]
Het is pareidolie, zo spannend is het dus niet.
Ik zie er ook wel een knaagdier in, klopt. Maar toch gek dat sommige mensen niet kunnen accepteren dat het pareidolie is en dat het dus niet spannender wordt dan dat.quote:
Dat was me idd ook opgevallen. We hebben het hier over een veranderlijke omgevingquote:Op woensdag 10 februari 2016 15:44 schreef Molurus het volgende:
[..]
Ook dat.
Zoals gezegd... het enige verschil dat mij echt opvalt is de hoeveelheid zand ten opzichte van de eerste foto.
Ooh op die manierquote:Op woensdag 10 februari 2016 15:12 schreef jogy het volgende:
[..]
[..]
[..]
Speciaal voor de mensen met visuele beperkingen
[ afbeelding ]
Lees de rest van zijn topics eens, dat is standaard bij hem en trouwens ook nogal standaard in dit subforum.quote:Op woensdag 10 februari 2016 17:22 schreef Stompzinnig het volgende:
Wat een arrogantie van TS. Valse beweringen over wat de wetenschappelijke benadering is. Mensen persoonlijk aanvallen als ze het niet met hem eens zijn. Tunnelvisie. Niet reageren op inhoudelijk commentaar. Wetenschappelijk bewijs 'ontkrachten' met emotionele berichten.
Ik houd me verder buiten deze (in mijn ogen vrijwel inhoudsloze) discussie, omdat ik nu zelf op de persoon aan het spelen ben.
Oh brilliant ! en nu kunnen ze ons allemaal vertelleen hoe wij dingen zien/bekijken.quote:Op woensdag 10 februari 2016 14:34 schreef Probably_on_pcp het volgende:
[..]
Dat gaat over Hubble foto's.
Op Mars krijg je foto's van lanschappen met zand en stenen. Hoe is dit van toepassing op stenen en zand:
Natural Color
The colors in this image of a galaxy were chosen to simulate the colors that our eyes might see if we were able to visit it in a spacecraft.
Representative Color
Representative color helps scientists visualize what would otherwise be invisible, such as the appearance of an object in infrared light.
Enhanced Color
Enhancing the visible colors in an image often brings out an object's subtle structural detail.
Even een kleine aanpassing, want er zouden er meer zijn die het wel geloven dan niet zelfde als de maanlanding!quote:Op woensdag 10 februari 2016 21:40 schreef Tingo het volgende:
[..]
Oh brilliant ! en nu kunnen ze ons allemaal vertelleen hoe wij dingen zien/bekijken.
We kunnen allemaal naar 'n mooie foto/schilderij/beeld kijken en allemaal veel verschilende interpretaties/meningen enz.over hebben.
Over tien jaren of zo gaan ze 'n Mission to Mars faken, en sommige mensen gaan 't toch niet geloven.
quote:Op woensdag 10 februari 2016 15:12 schreef jogy het volgende:
Speciaal voor de mensen met visuele beperkingen
[ afbeelding ]
Te vaag? Het zijn foto's met een redelijk goeie resolutie. Je kunt gewoon de stenen identificeren in beide foto's.quote:Op woensdag 10 februari 2016 15:38 schreef De_Hertog het volgende:
En dat is het punt wat ik heel de hele tijd probeer te maken: deze twee foto's zijn te vaag om een goed bewijs te krijgen.
De groene lijnen komen redelijk overeen hoor. Het lijkt misschien alsof hij in foto 2 er direct tegen aan komt, maar als je de lijn doortrekt dan zie je dat dat wel meevalt:quote:Een kleine afwijking op een cruciaal punt en het loopt mis, en die lijnen zitten vol afwijkingen:
• Op foto 2 loopt de groene lijn ineens 'tegen' steen 1 aan terwijl deze op foto 1 er achter langs loopt.
De top van de steen is niet belangrijk, het gaat erom dat in foto 1 de gele lijn door het midden van steen G is getrokken. In foto 2 is hij ook ongeveer door het midden van steen 2 getrokken met een hele minieme foutmarge.quote:• Op foto 1 loopt de gele lijn over de top van steen G, op foto 2 loopt deze er voor langs.
En als je de groene lijn dan nog iets preciezer zou tekenen in foto 2, dan zou hij meer naar links komen te liggen en zou de rat-steen juist nog meer het beeld in moeten komen.quote:• Op foto 1 loopt de groene lijn over het punt waar steen 3 de grond raakt. Op foto 2 loopt deze op 1/3e van de zijkant.
Dat is omdat je vanaf de heuvel naar beneden kijkt. Het kleinste hoogteverschil bij de gele lijn kan ervoor zorgen dat het achterliggende gebied "verdwijnt".quote:• De gele lijn komt op de tweede foto dichter bij het punt waar steen 3 de grond raakt, terwijl deze op de eerste foto een flink eind er van af zit.
Zoveel onzekerheden en onduidelijkheden is nogal overdreven. De groene en gele lijn kunnen hooguit iets meer naar rechts liggen op foto 2.quote:Als je dit allemaal op 'perspectief' of 'kan nooit helemaal nauwkeurig zijn' wilt gooien, prima, maar dan kun je echt niet met zekerheid stellen dat die steen niet onder die hoop zand kan liggen, bijvoorbeeld. Zo veel onzekerheden en onduidelijkheden, dat ik er bij blijf: op basis van deze foto's is onmogelijk te bewijzen dat de ratvormige steen verdwenen is.
Als je twijfels hebt bij E, F en G laat jouw analyse dan zien.quote:En dan ben ik hier nog ver met je mee gegaan: ik heb aangenomen dat de identificatie klopt, terwijl ik sowieso mijn twijfels heb over de hoek bij E, F en G, en tot slot hebben we het niet eens gehad over mogelijk verplaatste stenen. Er zit sowieso meer zand op foto 2, dus er is minstens één storm langs geweest tussen de foto's in. Wie zegt dat alle stenen nog op dezelfde plek liggen?
Als er plotseling zoveel extra zand ligt, hoe kan het dan dat de sporen van de rover van een paar weken terug nog steeds te zien zijn?quote:Op woensdag 10 februari 2016 15:44 schreef Molurus het volgende:
[..]
Ook dat.
Zoals gezegd... het enige verschil dat mij echt opvalt is de hoeveelheid zand ten opzichte van de eerste foto.
Welke 3 stenen heb je het over?quote:Op woensdag 10 februari 2016 15:40 schreef ATuin-hek het volgende:
[..]
En er liggen toch gewoon 3 stenen op de groene lijn?
2) volgt niet uit 1).quote:Op donderdag 11 februari 2016 16:05 schreef Probably_on_pcp het volgende:
[..]
1) Als er plotseling zoveel extra zand ligt, hoe kan het dan dat de sporen van de rover van een paar weken terug nog steeds te zien zijn?
2) Er is dus geen zandstorm langs gekomen.
De sporen van de rover van weken terug zijn nog te zien op het grote panorama. Die sporen zijn in ieder geval niet onder het zand bedolven.quote:Op woensdag 10 februari 2016 16:25 schreef ATuin-hek het volgende:
[..]
Dat was me idd ook opgevallen. We hebben het hier over een veranderlijke omgeving
Welke valse bewering doe ik dan over de wetenschappelijke benadering?quote:Op woensdag 10 februari 2016 17:22 schreef Stompzinnig het volgende:
Wat een arrogantie van TS. Valse beweringen over wat de wetenschappelijke benadering is. Mensen persoonlijk aanvallen als ze het niet met hem eens zijn. Tunnelvisie. Niet reageren op inhoudelijk commentaar. Wetenschappelijk bewijs 'ontkrachten' met emotionele berichten.
Ik houd me verder buiten deze (in mijn ogen vrijwel inhoudsloze) discussie, omdat ik nu zelf op de persoon aan het spelen ben.
Waar baseer je dat op dat er meer zand lijkt te liggen?quote:Op donderdag 11 februari 2016 16:08 schreef Molurus het volgende:
[..]
2) volgt niet uit 1).
En al zou dat wel het geval zijn dan nog is het interessant om te weten waarom er minimaal meer zand lijkt te liggen in de tweede foto.
Je hebt alleen geen toegang tot de rauwe data. Als je dat zou hebben dan zou je kunnen meten, nu meet je op zaken die niets te maken hebben met nauwkeurige metingen maar te maken hebben met het mooi presenteren van zaken.quote:Op donderdag 11 februari 2016 16:11 schreef Probably_on_pcp het volgende:
[..]
Welke valse bewering doe ik dan over de wetenschappelijke benadering?
Ik zeg alleen meten = weten. Je moet data verzamelen om je bestaande hypothese te testen.
Kennelijk ben jij beter in het herkennen van ratten dan van zand. Waarvan akte.quote:Op donderdag 11 februari 2016 16:11 schreef Probably_on_pcp het volgende:
[..]
Waar baseer je dat op dat er meer zand lijkt te liggen?
Dat wat ik zei over de wetenschappelijke methode ging over de steen die op een bot lijkt.quote:Op donderdag 11 februari 2016 16:12 schreef Bosbeetle het volgende:
[..]
Je hebt alleen geen toegang tot de rauwe data. Als je dat zou hebben dan zou je kunnen meten, nu meet je op zaken die niets te maken hebben met nauwkeurige metingen maar te maken hebben met het mooi presenteren van zaken.
Ik stel je een serieuze vraag. Hoe kom je tot de conclusie dat er meer zand lijkt te liggen in foto 2?quote:Op donderdag 11 februari 2016 16:14 schreef Molurus het volgende:
[..]
Kennelijk ben jij beter in het herkennen van ratten dan van zand. Waarvan akte.
Niet persee, de onderzoeken die ze doen doen ze volgens de wetenschappelijke methode het al dan niet dingen over het hoofd zien en of links laten liggen heeft niets met onwetenschappelijk te maken maar eerder met prioriteiten en of over het hoofd zien.quote:Op donderdag 11 februari 2016 16:16 schreef Probably_on_pcp het volgende:
Dus als Nasa dan voorbij rijdt aan een steen die lijkt op een bot, terwijl de rover daar is om stenen te onderzoeken, dan is dat onwetenschappelijk.
De hoofdprioriteit van de rover missies is op zoek gaan naar bewijs van leven. De belangrijkste taak van de rovers is om gaten te boren in stenen om ze vervolgens te analyseren.quote:Op donderdag 11 februari 2016 16:19 schreef Bosbeetle het volgende:
[..]
Niet persee, de onderzoeken die ze doen doen ze volgens de wetenschappelijke methode het al dan niet dingen over het hoofd zien en of links laten liggen heeft niets met onwetenschappelijk te maken maar eerder met prioriteiten en of over het hoofd zien.
Volgensmij heeft de rover niet eens apperatuur aan boord om in zulke kleine stenen te boren, die boor missies gaan (correct me if Im wrong) over gaten in rostlagen en niet over kleine boringen in debrie achtige stenen.quote:Op donderdag 11 februari 2016 16:21 schreef Probably_on_pcp het volgende:
[..]
De hoofdprioriteit van de rover missies is op zoek gaan naar bewijs van leven. De belangrijkste taak van de rovers is om gaten te boren in stenen om ze vervolgens te analyseren.
De steen die op een bot lijkt past prima in dat plaatje.
Omdat de steen op een bot lijkt?quote:Op donderdag 11 februari 2016 16:21 schreef Probably_on_pcp het volgende:
[..]
De steen die op een bot lijkt past prima in dat plaatje.
In de eerste foto zijn veel meer kleine steentjes zichtbaar. De tweede foto ziet eruit alsof daar een stoflaag overheen ligt.quote:Op donderdag 11 februari 2016 16:17 schreef Probably_on_pcp het volgende:
[..]
Ik stel je een serieuze vraag. Hoe kom je tot de conclusie dat er meer zand lijkt te liggen in foto 2?
Laat je je nu niet beïnvloeden door de kleuren van beide foto's? Foto 2 heeft meer een zandkleur dan foto 1, maar kun je laten zien waardoor je denkt dat er meer zand ligt in foto 2?
Dat is toch helemaal niet leuk man....quote:Op donderdag 11 februari 2016 16:25 schreef Erasmo het volgende:
@Probably_on_pcp: Wat houdt jou en andere theorie aanhangers tegen om geld bij elkaar te leggen en een vliegtuigje te huren? Zo'n grote rover moet je makkelijk kunnen vinden op een Canadees eiland.
Om er nog maar over te zwijgen dat er op dat eiland tig maanden per jaar sneeuw ligt.quote:Op donderdag 11 februari 2016 16:26 schreef Bosbeetle het volgende:
[..]
Dat is toch helemaal niet leuk man....
The drill on the Mars Curiosity rover functions as a hammer and chisel. The hammer has six levels of intensity from gentle taps to vigorous bangs, all at 30 times per second. The drill produces holes that are slightly smaller than an American dime: 1.6 centimeters (0.63 inches) in diameter and 6.4 centimeters (2.5 inches) deep.quote:Op donderdag 11 februari 2016 16:25 schreef Bosbeetle het volgende:
[..]
Volgensmij heeft de rover niet eens apperatuur aan boord om in zulke kleine stenen te boren, die boor missies gaan (correct me if Im wrong) over gaten in rostlagen en niet over kleine boringen in debrie achtige stenen.
En hoe groot is die steen die op een bot lijkt staat daar een scalebar bij?quote:Op donderdag 11 februari 2016 16:31 schreef Probably_on_pcp het volgende:
[..]
The drill on the Mars Curiosity rover functions as a hammer and chisel. The hammer has six levels of intensity from gentle taps to vigorous bangs, all at 30 times per second. The drill produces holes that are slightly smaller than an American dime: 1.6 centimeters (0.63 inches) in diameter and 6.4 centimeters (2.5 inches) deep.
Dit zijn de tests die op Aarde zijn uitgevoerd:
[ afbeelding ]
http://space.gizmodo.com/(...)-holes-on-1733961382
Ook heeft de rover een laser waarmee analyses kunnen worden uitgevoerd:
[ afbeelding ]
Ten laser-zap points from the ChemCam at John Klein on Sol 183. Image credit: NASA/JPL-Caltech/LANL/IRAP/CNES/LPGNantes/IAS/C
Moet volgens niet zo'n probleem zijn om die ene steen te onderzoeken.
Ik had het niet over stenen identificeren, al is dat ook al minstens één keer fout gegaan. Maar ik heb het over lijnen trekken, waarbij je zelf al zegt dat dit niet 100% precies kan. Om exacte lijnen te krijgen moet je punten identificeren, niet stenen. Met een lijn van een steen naar de andere kom je er niet.quote:Op donderdag 11 februari 2016 15:59 schreef Probably_on_pcp het volgende:
[..]
Te vaag? Het zijn foto's met een redelijk goeie resolutie. Je kunt gewoon de stenen identificeren in beide foto's.
Die stippellijn komt onder het punt waar de steen de grond raakt weer te voorschijn, dus hij raakt de steen. In ieder geval zoals je hem hier getekend hebt.quote:De groene lijnen komen redelijk overeen hoor. Het lijkt misschien alsof hij in foto 2 er direct tegen aan komt, maar als je de lijn doortrekt dan zie je dat dat wel meevalt:
Natuurlijk is de top van die steen wel belangrijk. Als de lijn daar niet overheen loopt verspringt de lijn en de hoek, afhankelijk van je andere referentiepunt. Hieronder heb ik met rood een lijn getekend die de top van steen G en het punt waar steen 2 de grond raakt. Zoals je ziet loopt deze lijn heel anders.quote:De top van de steen is niet belangrijk, het gaat erom dat in foto 1 de gele lijn door het midden van steen G is getrokken. In foto 2 is hij ook ongeveer door het midden van steen 2 getrokken met een hele minieme foutmarge.
Ik denk dat jij het punt waar steen 3 de grond raakt verkeerd inschat op foto 2. Dit ligt bij jouw lijnen nu op de gele lijn (en niet meer op de groene). Mee eens?quote:En als je de groene lijn dan nog iets preciezer zou tekenen in foto 2, dan zou hij meer naar links komen te liggen en zou de rat-steen juist nog meer het beeld in moeten komen.
Zo moeilijk is het dus juist wel. En een deel van het probleem waarom wij beide een andere mening hebben over die lijntjes is omdat je een lijn tekent op een 2d afbeelding en hier een 3d ruimte van probeert te maken. Want wat zijn volgens jou de 'raakpunten' van de lijnen? Gaat de gele lijn bijvoorbeeld 'over' steen G heen, of er 'door'? Raakt de groene lijn de punten waar steen 2 en 3 de grond raken, of 'hangt' deze ergens boven? Enzovoorts. Je lijnen ze te weinig precies om ook maar iets te bewijzen.quote:Zoveel onzekerheden en onduidelijkheden is nogal overdreven. De groene en gele lijn kunnen hooguit iets meer naar rechts liggen op foto 2.
Zo moeilijk is kijken in perspectief nou ook weer niet.
Wilde je ontkennen dat er op foto 2 meer zand is te zien dan op foto 1?quote:Er is dus geen zandstorm langs gekomen.
hehe ik doe voor mijn werk niet anders en ik moet zeggen zonder simulaties kom ik er niet uit. (ik probeer uit 2d microscopie data 3d structuren te extrapoleren)quote:Op donderdag 11 februari 2016 16:36 schreef De_Hertog het volgende:
Zo moeilijk is het dus juist wel. En een deel van het probleem waarom wij beide een andere mening hebben over die lijntjes is omdat je een lijn tekent op een 2d afbeelding en hier een 3d ruimte van probeert te maken.
Dat vind ik stiekem nog het beste argument van allemaal als ik erover nadenkquote:Op donderdag 11 februari 2016 16:27 schreef Erasmo het volgende:
[..]
Om er nog maar over te zwijgen dat er op dat eiland tig maanden per jaar sneeuw ligt.
Eigenlijk doe ik veel te moeilijk, even een veel simpeler vraag: waarom zijn jouw lijnen kaarsrecht? Het oppervlak wat we hier zien is dat totaal niet. Wie zegt dat een lijn van steen X via steen Y naar steen Z recht moet lopen?quote:Op donderdag 11 februari 2016 15:59 schreef Probably_on_pcp het volgende:
Zo moeilijk is kijken in perspectief nou ook weer niet.
In foto 1 kijk je tegen de heuvel op en zul je alle stenen, groot en klein, duidelijker in beeld zien.quote:Op donderdag 11 februari 2016 16:26 schreef Molurus het volgende:
[..]
In de eerste foto zijn veel meer kleine steentjes zichtbaar. De tweede foto ziet eruit alsof daar een stoflaag overheen ligt.
Okay goed idee. Doe mij wat geld dan.quote:Op donderdag 11 februari 2016 16:25 schreef Erasmo het volgende:
@Probably_on_pcp: Wat houdt jou en andere theorie aanhangers tegen om geld bij elkaar te leggen en een vliegtuigje te huren? Zo'n grote rover moet je makkelijk kunnen vinden op een Canadees eiland.
Begin een kickstarterquote:Op donderdag 11 februari 2016 16:43 schreef Probably_on_pcp het volgende:
[..]
Okay goed idee. Doe mij wat geld dan.
Ja precies. Het ziet er verraderlijk simpel uit maar zodra je een beetje gaat nadenken besef je dat het gewoon nooit kan kloppen zo.quote:Op donderdag 11 februari 2016 16:38 schreef Bosbeetle het volgende:
[..]
hehe ik doe voor mijn werk niet anders en ik moet zeggen zonder simulaties kom ik er niet uit. (ik probeer uit 2d microscopie data 3d structuren te extrapoleren)
Mja, dan nog. Als dit werkelijk op aarde genomen foto's zijn - dan zou het mogelijk moeten zijn om het landschap / de heuvels die daarin zichtbaar zijn, terug te vinden. Of daar nu sneeuw op ligt of niet.quote:Op donderdag 11 februari 2016 16:41 schreef jogy het volgende:
[..]
Dat vind ik stiekem nog het beste argument van allemaal als ik erover nadenk.
Edit: Al zouden de beelden en de (fictieve) drama (in principe) natuurlijk van te voren opgenomen kunnen zijn. De rover heeft niet bepaald een livestream (toch?)
Eventueel, al is dat kleine stukje landschap zoeken op 510.100.000 km² eventueel wel een beetje vergelijkbaar met het zoeken van een speld in een landschap van hooibergenquote:Op donderdag 11 februari 2016 16:54 schreef Molurus het volgende:
[..]
Mja, dan nog. Als dit werkelijk op aarde genomen foto's zijn - dan zou het mogelijk moeten zijn om het landschap / de heuvels die daarin zichtbaar zijn, terug te vinden. Of daar nu sneeuw op ligt of niet.
Wat dat betreft verbaast het mij een beetje dat niemand daar naar zoekt. (Voor wie denkt dat de foto's op aarde zijn genomen natuurlijk. Aangezien ik dat niet denk ga ik er ook niet naar zoeken, dat moge duidelijk zijn.)
Je gaat natuurlijk niet het hele aardoppervlak onderzoeken.quote:Op donderdag 11 februari 2016 16:56 schreef jogy het volgende:
[..]
Eventueel, al is dat kleine stukje landschap zoeken op 510.100.000 km² eventueel wel een beetje vergelijkbaar met het zoeken van een speld in een landschap van hooibergen.
Kwestie van een flinke schotelantenne en een microgolf scannerquote:Op donderdag 11 februari 2016 17:04 schreef Semisane het volgende:
Die rovers worden toch op afstand bestuurd? Dan is het achterhalen van een signaal niet zo heel lastig op dat eiland, zoveel op afstand bestuurde rovers zullen er niet zijn in die gebieden, signalen zijn dus redelijk makkelijk te onderscheppen en eventueel te trianguleren.
Of je beseft je dat het opzetten van een operatie om in het geheim rovers op Aarde te laten rondrijden i.p.v. op Mars enkele factoren moeilijker is dan de rovers gewoon op Mars haar rondjes te laten rijden.
Hoewel de realiteit al lastig genoeg is, is de realiteit simuleren nog vele malen lastiger.
Ja minimaal. Als je hem zo tekent dat hij net achter steen 1 langsgaat, dan komt de plek van de rat-steen juist alleen maar meer het beeld in.quote:Op donderdag 11 februari 2016 16:36 schreef De_Hertog het volgende:
Die stippellijn komt onder het punt waar de steen de grond raakt weer te voorschijn, dus hij raakt de steen. In ieder geval zoals je hem hier getekend hebt.
In foto 1 loopt de gele lijn van steen G langs steen 2 bijna recht omhoog vanuit je gezichtsveld.quote:Natuurlijk is de top van die steen wel belangrijk. Als de lijn daar niet overheen loopt verspringt de lijn en de hoek, afhankelijk van je andere referentiepunt. Hieronder heb ik met rood een lijn getekend die de top van steen G en het punt waar steen 2 de grond raakt. Zoals je ziet loopt deze lijn heel anders.
[ afbeelding ]
Nee daar ben ik het niet mee eens. Je laat je teveel beïnvloeden door het perspectief. In foto 1 kun je duidelijk zien dat je tegen een heuvel op kijkt. Dit beinvloedt bij jou teveel hoe serieus je de lijnen neemt. Daarom is het belangrijk referentie punten te hebben in de vorm van stenen G en H.quote:Ik denk dat jij het punt waar steen 3 de grond raakt verkeerd inschat op foto 2. Dit ligt bij jouw lijnen nu op de gele lijn (en niet meer op de groene). Mee eens?
Ik ben altijd behoorlijk goed geweest in ruimtemeetkunde en zo moeilijk is dit allemaal niet.quote:Zo moeilijk is het dus juist wel. En een deel van het probleem waarom wij beide een andere mening hebben over die lijntjes is omdat je een lijn tekent op een 2d afbeelding en hier een 3d ruimte van probeert te maken. Want wat zijn volgens jou de 'raakpunten' van de lijnen? Gaat de gele lijn bijvoorbeeld 'over' steen G heen, of er 'door'? Raakt de groene lijn de punten waar steen 2 en 3 de grond raken, of 'hangt' deze ergens boven? Enzovoorts. Je lijnen ze te weinig precies om ook maar iets te bewijzen.
Als je al op basis van deze foto's een bewijs zou willen leveren moet je niet alleen stenen identificeren, maar ook punten. En door die punten kun je dan lijnen trekken. Maar ik vraag me af of die punten, met deze foto's, voldoende te identificeren zijn. De lijnen op basis van stenen die je nu hebt zijn te vaag om ook maar iets te bewijzen.
Op foto 2 lijkt het zanderiger te zijn, maar ik denk dat dat vooral te maken heeft met de kleur van de foto. Ik zie geen hard bewijs dat het in foto 2 echt plotseling zanderiger is geworden. Steen 1 en steen C zijn heel goed van bovenaf te zien en ik zie geen enkele aanwijzing dat daar op de bovenkant van die stenen een zandlaag ligt.quote:Wilde je ontkennen dat er op foto 2 meer zand is te zien dan op foto 1?
Ruimtemeetkunde is iets waar ik altijd erg goed in ben geweest en je opmerking dat "het nooit kan kloppen zo" is nogal overtrokken.quote:Op donderdag 11 februari 2016 16:46 schreef De_Hertog het volgende:
[..]
Ja precies. Het ziet er verraderlijk simpel uit maar zodra je een beetje gaat nadenken besef je dat het gewoon nooit kan kloppen zo.
Al schaam ik mezelf wel dat ik nu pas door heb dat die lijnen helemaal niet recht moeten zijn.
Deze ingenieur claimt voor Nasa gewerkt te hebben en hij ontdekte "onregelmatigheden" met de communicatie met de rover.quote:Op donderdag 11 februari 2016 17:04 schreef Semisane het volgende:
Die rovers worden toch op afstand bestuurd? Dan is het achterhalen van een signaal niet zo heel lastig op dat eiland, zoveel op afstand bestuurde rovers zullen er niet zijn in die gebieden, signalen zijn dus redelijk makkelijk te onderscheppen en eventueel te trianguleren.
Of je beseft je dat het opzetten van een operatie om in het geheim rovers op Aarde te laten rondrijden i.p.v. op Mars enkele factoren moeilijker is dan de rovers gewoon op Mars haar rondjes te laten rijden.
Hoewel de realiteit al lastig genoeg is, is de realiteit simuleren nog vele malen lastiger.
Ik weet niet precies waar je hiermee op doelt.quote:Op donderdag 11 februari 2016 17:15 schreef De_Hertog het volgende:
Ik heb even twee foto's bewerkt om het nog eens goed te illustreren. Dit zijn de 'Three Arch Rocks', en hier is het perspectief al iets makkelijker te achterhalen omdat ze in het water liggen.
[ afbeelding ]
[ afbeelding ]
Je bent het dus met me eens dat hij ('minimaal') anders loopt?quote:Op donderdag 11 februari 2016 17:13 schreef Probably_on_pcp het volgende:
[..]
Ja minimaal. Als je hem zo tekent dat hij net achter steen 1 langsgaat, dan komt de plek van de rat-steen juist alleen maar meer het beeld in.
Die logica ontgaat me. Maar je neemt dus bewust een ander referentie-punt bij foto 2 dan foto 1? 'Het midden van beide punten' is namelijk niet hetzelfde op beide foto's.quote:In foto 1 loopt de gele lijn van steen G langs steen 2 bijna recht omhoog vanuit je gezichtsveld.
In foto 2 kijk je vanuit een andere hoek en nu loopt de lijn niet van boven naar onder, maar van links naar rechts. Daarom moet je oppassen in foto 2 met het te serieus nemen van de top van de steen. Omdat je in foto 2 er recht tegen aankijkt, maakt het nogal een verschil als je het punt linksonder neemt of de top van de steen, Deze twee punten resulteren in een verschil van de hoek van de lijn. Je kunt het beste beide punten nemen en dan daarvan het midden nemen.
Die 'stenen' zijn veel te groot om als referentiepunt te nemen. Zeker als je niet accepteert dat er meer zand ligt op foto 2 is het punt waar een steen de grond raakt juist het enige referentie-punt dat je kunt nemen.quote:Nee daar ben ik het niet mee eens. Je laat je teveel beïnvloeden door het perspectief. In foto 1 kun je duidelijk zien dat je tegen een heuvel op kijkt. Dit beinvloedt bij jou teveel hoe serieus je de lijnen neemt. Daarom is het belangrijk referentie punten te hebben in de vorm van stenen G en H.
Moeten we de lijnen nu wel of niet serieus nemen?quote:Je kunt niet met 100% precisie de lijnen trekken, maar je kunt ze nog steeds redelijk nauwkeurig trekken.
Dat meerdere lijnen die vanuit perspectief A recht door meerdere punten lopen in perspectief B óók recht door meerdere punten lopen kan nooit kloppen, nee.quote:Op donderdag 11 februari 2016 17:16 schreef Probably_on_pcp het volgende:
[..]
Ruimtemeetkunde is iets waar ik altijd erg goed in ben geweest en je opmerking dat "het nooit kan kloppen zo" is nogal overtrokken.
Met identificatie van 'alle' stenen is de exacte plek van de rat-steen nog steeds niet op een betrouwbare manier te bewijzen. Zelfs als je punten (in plaats van stenen) gaat identificeren vraag ik me af of je kunt bewijzen dat die steen weg is.quote:Daarom moesten ook eerst in foto 1 en 2 alle stenen geïdentificeerd worden. Zonder deze identificatie is het bepalen van de plek van de rat-steen niet op een betrouwbare manier te doen.
Waar ik hiermee op doel is dat een 2D lijn die op een 3D foto meerdere punten verbindt niet kaarsrecht hoeft te zijn. En àls een lijn die meerdere punten verbindt op foto A kaarsrecht is, zal deze dit op een foto vanuit een ander perspectief niet zijn.quote:Op donderdag 11 februari 2016 17:27 schreef Probably_on_pcp het volgende:
[..]
Ik weet niet precies waar je hiermee op doelt.
Over welke artikel gaat het? Want om nou een heel blog te gaan door pluizen vind ik wel wat gortig.quote:Op donderdag 11 februari 2016 17:19 schreef Probably_on_pcp het volgende:
[..]
Deze ingenieur claimt voor Nasa gewerkt te hebben en hij ontdekte "onregelmatigheden" met de communicatie met de rover.
https://astroengineer.wor(...)pirit-full-document/
Ik zou verwachten dat (met al die biljoen-dollar hi-tech space cameras) wat van de drie lunar rovers vinden.quote:Op donderdag 11 februari 2016 16:25 schreef Erasmo het volgende:
@Probably_on_pcp: Wat houdt jou en andere theorie aanhangers tegen om geld bij elkaar te leggen en een vliegtuigje te huren? Zo'n grote rover moet je makkelijk kunnen vinden op een Canadees eiland.
Goed punt ja, zonder referentie kan dat varieren van een paar cm tot meer dan een meter. (Als het niet meer is.)quote:Op donderdag 11 februari 2016 17:36 schreef theguyver het volgende:
maare even voor mijn beeld, die hamster cavia wat het ook mag zijn.
Hoe groot is die?
Er is geloof ik niet erg duidelijk uit te halen in verhouding hoe groot ie wel niet is.
Het is vrij duidelijk dat het zand tegen de achterkant van steen 3 aan ligt.quote:Op donderdag 11 februari 2016 17:39 schreef De_Hertog het volgende:
[..]
Dat meerdere lijnen die vanuit perspectief A recht door meerdere punten lopen in perspectief B óók recht door meerdere punten lopen kan nooit kloppen, nee.
[..]
Met identificatie van 'alle' stenen is de exacte plek van de rat-steen nog steeds niet op een betrouwbare manier te bewijzen. Zelfs als je punten (in plaats van stenen) gaat identificeren vraag ik me af of je kunt bewijzen dat die steen weg is.
Zelfs als ik je identificatie van alle stenen volg heb je nog op geen enkele manier aangetoond dat de 'bult' tussen steen 2 en 3 niet de ratvormige steen kan zijn, zeker als we de lijnen 'niet te serieus moeten nemen'.
Je focust je nu steeds op een deel van de groene lijn dat er totaal niet toe doet. Als je rechte lijnen gaat trekken door de hele foto heen, ja dan wordt de lijn steeds onbetrouwbaarder als de helling niet egaal omhoog gaat.quote:Op donderdag 11 februari 2016 17:29 schreef De_Hertog het volgende:
Je bent het dus met me eens dat hij ('minimaal') anders loopt?
De stenen zijn niet te groot om als referentiepunt te nemen. Groot of klein maakt niet uit, het gaat om herkenbare punten van stenen die op beide foto's in beide perspectieven te gebruiken zijn.quote:Die 'stenen' zijn veel te groot om als referentiepunt te nemen. Zeker als je niet accepteert dat er meer zand ligt op foto 2 is het punt waar een steen de grond raakt juist het enige referentie-punt dat je kunt nemen.
Je kunt niet met 100% precisie werken, maar je kunt met dit soort foto's met genoeg precisie werken om hopelijk bepaalde conclusies te trekken.quote:Moeten we de lijnen nu wel of niet serieus nemen?
Omdat we hier niet te maken hebben met een buggle piste. De helling loopt redelijk egaal omhoog op het stuk dat we analyseren. Als je op zo'n klein stukje helling met zo weinig onderlinge hoogteverschillen en stijltes lijnen gaat trekken naar eigen inzicht, dan ben je nog verder van huis.quote:Op donderdag 11 februari 2016 17:40 schreef De_Hertog het volgende:
Nogmaals: waarom zijn (en blijven) jouw lijnen recht?
Dat kan niet omdat het niet dezelfde stenen zijn:quote:Op donderdag 11 februari 2016 19:35 schreef ATuin-hek het volgende:
En wat nou als de cavia steen links steen 2 is rechts? En steen 2 links dan steen 1 rechts. Waarom kan dat niet?
Als ik het plaatje zo bekijk, dan zou de rat net zo groot kunnen zijn als een boom of zelfs een heuvel..quote:Op donderdag 11 februari 2016 19:40 schreef Probably_on_pcp het volgende:
[..]
Omdat we hier niet te maken hebben met een buggle piste. De helling loopt redelijk egaal omhoog op het stuk dat we analyseren. Als je op zo'n klein stukje helling met zo weinig onderlinge hoogteverschillen en stijltes lijnen gaat trekken naar eigen inzicht, dan ben je nog verder van huis.
Rechte lijnen trekken op een landschap als dit is dan ook een stuk verradelijker:
[ afbeelding ]
Dus het is al een steen, mooi.. next!quote:Op donderdag 11 februari 2016 19:44 schreef Probably_on_pcp het volgende:
[..]
Dat kan niet omdat het niet dezelfde stenen zijn:
[ afbeelding ]
[ afbeelding ]
[ afbeelding ]
Je identificeert die hoop zand nu steeds als behorende bij 'Steen 3'. Ik dacht even dat je een typefout maakte, tot je met die schuine rand kwam. De schuine rand lijkt eerder steen 3 ja, maar die gele lijn sluit toch juist naadloos aan op steen 2, de voorste steen dus? De contour loopt gewoon door naar die steen aan de rechterkant.quote:Op donderdag 11 februari 2016 19:25 schreef Probably_on_pcp het volgende:
[..]
Het is vrij duidelijk dat het zand tegen de achterkant van steen 3 aan ligt.
(..)
Ook is de hoek die omlijnt is met paars gewoon open en bloot zonder hinder te zien in foto 2, terwijl je rondom die hoek in foto 2 toch enig relief zou moeten zien als de rat-steen daar nog ligt. Maar in plaats daarvan volgt het zand precies de neergaande lijn van steen 3:
Tsja. Er zijn op foto twee duidelijk twee schuine randen: de 'hoop zand' en de achterste steen. Op de eerste foto is maar één schuine rand te zien, de andere stenen hebben afgeronde onderkanten. Waar is die andere schuine rand überhaupt heen?quote:Daarbij is ook duidelijk te zien dat onder de rat-steen lege ruimtes te zien zijn aan de voorkant, maar aan de achterkant zijn die niet te zien. Het kan natuurlijk dat een steen aan 1 kant helemaal bedolven is en aan de andere kant volledig open en ontdaan van zand, maar hoe waarschijnlijk is dat?
En al die andere diensten die raketten kunnen volgen, dat zijn vele duizenden mensen, en die zouden dan generatie na generatie in het complot zittenquote:Op dinsdag 9 februari 2016 16:47 schreef De_Hertog het volgende:
[..]
Goed punt ja. Gaan de Chinezen en Russen in jouw verhaal mee in dit complot? Ze hebben namelijk beide de techniek om Amerikaanse claims te controleren en de motivatie om het te melden als de boel nep blijkt te zijn.
Ik focus me op de hele lijn. Er zijn zo veel punten die niet overeenkomen dat het onmogelijk te zeggen is waar de lijn nog 'betrouwbaar' is.quote:Op donderdag 11 februari 2016 19:37 schreef Probably_on_pcp het volgende:
[..]
Je focust je nu steeds op een deel van de groene lijn dat er totaal niet toe doet. Als je rechte lijnen gaat trekken door de hele foto heen, ja dan wordt de lijn steeds onbetrouwbaarder als de helling niet egaal omhoog gaat.
Je kijkt nu naar de grove indeling (een hellend vlak) maar op de schaal waar je vervolgens die stenen mee aan het plaatsen bent kan ieder klein kuiltje of richeltje je positionering onderuit halen.quote:Als je van H naar 2 gaat dan is dat 50% korter dan van H via 2 naar 1. Dus van H naar 2 is betrouwbaarder dan van H naar 1 op een helling. In foto is is duidelijk te zien dat je van H naar 2 niet over een buggle piste heengaat maar dat de helling redelijk egaal omhoog gaat, en van 2 naar 1 gaat hij ook redelijk egaal omhoog. Maar we kunnen niet zeggen dat je van H naar 1 precies een helling hebt van 40 graden over de gehele lengte. Omdat dit niet zo is, kunnen over langere afstanden de lijnen meer gaan afwijken.
Je kunt ze inderdaad als herkenningspunt, of orientatiepunt, gebruiken, maar ze zijn echt te groot om lijnen te trekken waarmee je één specifieke steen, en dan ook nog een relatief kleine, exact kunt positioneren.quote:De stenen zijn niet te groot om als referentiepunt te nemen. Groot of klein maakt niet uit, het gaat om herkenbare punten van stenen die op beide foto's in beide perspectieven te gebruiken zijn.
Nee. Ik denk niet eens dat het steeds rechte lijnen moeten zijn. En ik weet nog steeds niet welke punten de lijn op foto 1 zou moeten raken, en welke hij alleen 'overheen' ligt. Echt, om met iets te komen wat enigszins richting een bewijs gaat zul je met lijnen door referentiepunten moeten komen. En ik denk nog steeds dat deze foto's daar te weinig informatie voor beiden.quote:We zijn het er allebei over eens dat de groene en gele lijn redelijk kloppen toch?
Aangezien je überhaupt niet vind dat hier meer zand ligt verder, waar komt die ene hoop zand ineens vandaan?quote:En verder ben ik het met je eens dat het zand tussen stenen 2 en 3 moeilijk te plaatsen is. Ik heb mezelf eerst ook afgevraagd of de rat-steen niet gewoon een berg zand was, maar na nog beter te kijken ben ik voor mezelf tot de conclusie gekomen dat de rat-steen weg is. Zie ook mijn vorige post.
Ik vraag ook niet om 'eigen inzicht', sterker nog, ik heb juist het idee dat dat hier gedaan is. Ik vraag om referentiepunten.quote:Op donderdag 11 februari 2016 19:40 schreef Probably_on_pcp het volgende:
[..]
Omdat we hier niet te maken hebben met een buggle piste. De helling loopt redelijk egaal omhoog op het stuk dat we analyseren. Als je op zo'n klein stukje helling met zo weinig onderlinge hoogteverschillen en stijltes lijnen gaat trekken naar eigen inzicht, dan ben je nog verder van huis.
Ja, daar heb je een heel goed punt, dat scheelt alweer 95%quote:Op donderdag 11 februari 2016 17:01 schreef Molurus het volgende:
[..]
Je gaat natuurlijk niet het hele aardoppervlak onderzoeken.Sowieso is meer dan 70% daarvan water, en het deel dat werkelijk lijkt op Mars is zeer beperkt. Er zijn maar een paar plaatsen die potentieel in aanmerking komen.
Wel meer dan 95%. Er zijn echt maar een paar plaatsen op aarde waar je een foto zou kunnen nemen die daar enigszins op lijkt. Dus als die foto's op aarde zijn genomen dan zou het niet heel lastig moeten zijn om die plaats te vinden.quote:Op donderdag 11 februari 2016 21:52 schreef jogy het volgende:
[..]
Ja, daar heb je een heel goed punt, dat scheelt alweer 95%.
Dan zou dit wel een goed startpunt zijn iig.quote:Op donderdag 11 februari 2016 22:04 schreef Molurus het volgende:
[..]
Wel meer dan 95%. Er zijn echt maar een paar plaatsen op aarde waar je een foto zou kunnen nemen die daar enigszins op lijkt. Dus als die foto's op aarde zijn genomen dan zou het niet heel lastig moeten zijn om die plaats te vinden.
En dat zou ik veel overtuigender vinden dan een vermiste steen-rat.
Great marketing. Not so great beer.quote:Op donderdag 11 februari 2016 18:42 schreef Lichtkogel het volgende:
Heineken heeft zelfs een hele biertap op Mars gezet, kijk maar:
Ik volg je niet meer. Je zult even met plaatjes moeten komen.quote:Op donderdag 11 februari 2016 20:04 schreef De_Hertog het volgende:
[..]
Je identificeert die hoop zand nu steeds als behorende bij 'Steen 3'. Ik dacht even dat je een typefout maakte, tot je met die schuine rand kwam. De schuine rand lijkt eerder steen 3 ja, maar die gele lijn sluit toch juist naadloos aan op steen 2, de voorste steen dus? De contour loopt gewoon door naar die steen aan de rechterkant.
[..]
Tsja. Er zijn op foto twee duidelijk twee schuine randen: de 'hoop zand' en de achterste steen. Op de eerste foto is maar één schuine rand te zien, de andere stenen hebben afgeronde onderkanten. Waar is die andere schuine rand überhaupt heen?
het zou natuurlijk niet opvallen als ze daar met zo'n dure op afstandbestuurbare ruimte auto overheen gaan lopen crossen, gewoon voor de lol.quote:Op donderdag 11 februari 2016 22:25 schreef jogy het volgende:
[..]
Dan zou dit wel een goed startpunt zijn iig.
[ afbeelding ]
http://www.nasa.gov/image(...)s-edging-mount-sharp
(Zou op zich wel hilarisch zijn als NASA zo dom is maar ik betwijfel het)
Sorry maar nu ben je toch echt aan het overdrijven. Zo veel punten die niet overeenkomen?quote:Op donderdag 11 februari 2016 20:13 schreef De_Hertog het volgende:
[..]
Ik focus me op de hele lijn. Er zijn zo veel punten die niet overeenkomen dat het onmogelijk te zeggen is waar de lijn nog 'betrouwbaar' is.
Nee daar heb je dus volkomen ongelijk in als je kijkt naar foto 1. Bij foto 1 heb je een goed beeld van de helling en kun je met overtuiging zeggen dat er geen grote hoogte en diepteverschillen zijn op het hellende vlak van H naar 3 naar 2.quote:Je kijkt nu naar de grove indeling (een hellend vlak) maar op de schaal waar je vervolgens die stenen mee aan het plaatsen bent kan ieder klein kuiltje of richeltje je positionering onderuit halen.
Ik heb nu al meerdere malen gezegd dat je rekening moet houden met een kleine foutmarge:quote:Je kunt ze inderdaad als herkenningspunt, of orientatiepunt, gebruiken, maar ze zijn echt te groot om lijnen te trekken waarmee je één specifieke steen, en dan ook nog een relatief kleine, exact kunt positioneren.
Nee het zullen ook niet honderd procent perfecte lijnen zijn, maar het hebben van referentiepunten en het enigszins in kunnen schatten van de helling kunnen je gewoon een redelijk nauwkeurig beeld geven van de situatie in twee foto's vanuit verschillende perspectieven.quote:Nee. Ik denk niet eens dat het steeds rechte lijnen moeten zijn. En ik weet nog steeds niet welke punten de lijn op foto 1 zou moeten raken, en welke hij alleen 'overheen' ligt. Echt, om met iets te komen wat enigszins richting een bewijs gaat zul je met lijnen door referentiepunten moeten komen. En ik denk nog steeds dat deze foto's daar te weinig informatie voor beiden.
Die hoop zand ligt in foto 1 achter steen 3 en is daarom niet te zien. En vergeet ook niet dat je van een heuvel naar beneden kijkt dus de hoop zand kan er daarom groter uitzien dan hij in werkelijkheid is. Hier zie je van de zijkant de situatie:quote:Aangezien je überhaupt niet vind dat hier meer zand ligt verder, waar komt die ene hoop zand ineens vandaan?
Je bent wederom aan het overdrijven, waardoor ik het idee krijg dat je het gewoon niet wilt zien. Je zegt dat we geen idee hebben hoe die ruimte eruit ziet in 3D?? Serieus? Geen idee? Dus we zouden bij foto 1 net zo goed naar beneden kunnen kijken en bij foto 2 kijken we eigenlijk omhoog?quote:Op donderdag 11 februari 2016 20:16 schreef De_Hertog het volgende:
[..]
Ik vraag ook niet om 'eigen inzicht', sterker nog, ik heb juist het idee dat dat hier gedaan is. Ik vraag om referentiepunten.
En daarnaast heb ik het niet over de globale helling. Met het formaat van de stenen die je aan het identificeren bent kan die helling er best eens zo uitzien als op de foto die je plaatste. Je hebt geen idee hoe die ruimte er in 3D uit ziet, hoe kun je dan weten dat die lijnen recht moeten lopen?
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |