Waar?Manjar das GarçasBelém, PA, Brazilië
Rua Dr. Assis s/nº - Parque Ambiental Mangal das Garças, Cidade Velha
Wat?Buffet restaurant, met typisch eten uit de regio. Er is ook à la carte, maar voor het zelfde geld heb je keuze uit heel veel hele lekkere gerechten, dus iedereen neemt het buffet.
Buffet restaurants hebben in NL een slechte naam, bij een buffet word je niet meteen enthousiast en denk je aan oud/doorgekookt/smakeloos eten. In Brazilië zijn de meeste restaurants buffets en je vind ze in alle prijs en kwaliteitsklassen, van ontzettend goedkoop met weinig keuze (en een prima, maar zeker niet bijzondere kwaliteit) tot restaurants van dit kaliber met een zéér goede kwaliteit, waar mening NL restaurant dat 3x zo duur is een puntje aan kan zuigen. Je vindt 'restaurantes ao kilo' (waar je je bord na het vullen weegt en een bonnetje haalt om later af te rekenen, hoeveel je eet bepaalt de prijs) en je vindt normale buffet restaurants waar je zoveel mag eten als je wilt. Dit restaurant is van het laatste type.
Wat heb je gegeten?Er is een grote keuze uit lokale gerechten uit de streek, zowel koude voorgerechten en salades als warme gerechten met vis, seafood en vlees. Ook is er een uitgebreide keuze aan desserts met lokale vruchten etc. Anders dan wat je meestal ziet, houdt men zich niet strikt aan de lokale gerechten maar doet men er ook wat creatiefs mee. De standaard lokale gerechten kun je immers goedkoper krijgen als streetfood (tacacá, vatapá, maniçoba etc.).Men bereidt hier de beste/duurste ingrediënten uit de Amazone, denk aan verschillende soorten vissen, garnalen, seafood, rundvlees, lokale vruchten, etc.
Wat toppertjes:
Filhote com molho de tucupi: Filhote is een heerlijke zachte vis, die een beetje deed denken aan zalm maar ook wel aan de betere witvis. De tucupi saus (tucupi is het sap uit de maniok, wat enigszins zuur/gefermenteerd is) met jambu (een lokale groente waar je tong van gaat tintelen) was overheerlijk, en de vis was heerlijk zacht en zeker niet overcooked, wat vaak een risico is in Brazilië.
Carne com queijo de Marajó: Heerlijk rundvlees (heel mals en rosé van binnen ipv grauw gebakken wat je nogal eens ziet in Brazilië), en een heerlijke lokale kaas geproduceerd op het eiland Marajó. Echt heel erg lekker.
Camarão: Heerlijke verse garnalen met een saus waarvan ik de naam vergeten ben, het was een heerlijk romige saus. Ik denk dat er kokosmelk in zat maar dat weet ik niet zeker. Ik had echter liever de garnalen in een wat lichtere saus gehad, maar goed dit was ook heel lekker.
Pescada com pesto de castanha de pará: Heerlijke gegrilde vis met een pesto van paranoten, die van hier uit de regio komen. Echt heel erg lekker en ook creatief om een lokaal ingrediënt voor iets nieuws te gebruiken, want pesto is niet Braziliaans maar de noten dus wel.
Ook de verse palmhart, geroosterd, was echt heel lekker. Maar ik denk dat de meeste europeanen geen palmhart lusten omdat het een heel specifieke smaak heeft. Maar deze was echt heel lekker, zeker in combinatie met de garnalen.
Qua desserts:
Torta de açaí: Açaí is een klein paars-bruin vruchtje uit het bos wat hier massaal door mensen elke dag gegeten wordt, het komt nu langzaam maar zeker ook naar Europa en de VS als zijnde health food. Maar de echte verse açaí is nog alleen hier te verkrijgen, en je moet ook opletten waar je het koopt omdat het heel snel bederft. Goedkope açaí = risico op voedselvergiftiging. De taart ervan was echt heel lekker en er zat zeker de beste açaí in, men legde ook wat verse vruchtjes erbij als garnering (die kun je niet eten maar daaraan kun je zien dat het top kwaliteit açaí was).
Doce de cupuaçu: Cupuaçu is mijn favoriete vrucht, beetje zurig en met een uniek niet te omschrijven aroma. Een doce is simpelweg een zoete gelei ervan. Wel maar een klein beetje nemen want het was wel heel erg zoet.
Torta de bacuri: Ook bacuri is een lokale vrucht, de smaak ervan lijkt enigszins op mango, maar is romiger, als je het sap drinkt heet het een romig mondgevoel alsof er melk in zit. Heerlijke taart, heb 2 stukken genomen ondanks dat ik al propvol zat...
DrinkenEr was een uitgebreide bar, maar ik was met mensen die niet drinken dus dan drink ik ook gewoon een sapje. Ze hebben vers sap van lokale vruchten zoals cupuaçu en tapereba. Ze zullen vast ook cocktails hebben (caipirinha
) daar heb ik niet op gelet.
AmbianceLive muziek (van die bossa nova achtige muziek wat wel relaxed is en erbij past). Gelukkig stond de muziek niet te hard, wat je nogal eens hebt, dus de ambiance was puik. Het restaurant zit in een 'ramada', een soort heel grote overkapping van riet. Normaal hebben die geen muren maar het restaurant zit dan nog achter glazen muren zodat er airco mogelijk is (geen overbodige luxe).
Er loopt een pier van het restaurant naar de rivier Guamá, over het mangrove landschap, je hebt daar een prachtig uitzicht. Onder het restaurant zit een botenmuseum als je dat leuk vindt.
KostenHet buffet is onbeperkt voor omgerekend minder dan 20 euro. Voor braziliaanse begrippen is dit top-class maar voor NL begrippen is het natuurlijk goedkoop voor zulke kwaliteit.
Voor Iwanius niet geschikt want je raakt je geld hier gewoon niet kwijt al ga je naar de beste restaurants
Eindoordeel?Je moet sowieso naar Belém gaan als je naar Brazilië wil, het is helemaal niet toeristisch terwijl het er echt goed toeven is, je kunt van hier uitstapjes maken de amazone in, boottochten, de stad zelf is leuk etc. Als je in Belém gaat is deze plek niet te missen qua culinaire hoogstaandheid. Wel van tevoren reserveren of rekening houden met dat je even moet wachten voor je binnen mag. En neem een paraplu mee, niet iedereen van ons had een paraplu en toen we weg wilden moesten we lang wachten tot de stortregen ophield
Kom voor de lunch want dat is de belangrijkste maaltijd hier, dus het is dan het drukste en je gerecht is dan het meest vers omdat het steeds wordt aangevuld.
Cijfer: dikke 9Ik heb wel foto's maar daar sta ik zelf op dus ik moet even gaan photoshoppen zo
Let's all accept each other's differences and different opinions and live together in harmony :)