abonnement Unibet Coolblue
pi_160026001
Pasta ala zalmanera

Nodig : Pasta (verse)
Gerookte zalm
Basillicum
Slagroom
2 eiren
parmasan
spinazie (zonder shit)



Pata koken en een papje maken van één ei en een dooier roeren met de kaas slagroom wat zout. Ik heb geen afmetingen ik doe het op de gok
In de pan gooien en roeren en de zalm erbij

Klaar, spinazie erbij kan je er ook door heen roeren. :Y)
NMNS: Taart Soury is geen probleem, die leg ik wel ergens vast in een keuken met wat rookgerei.
Muizen? Kleine harige opdonders met een kaas fixatie., en Lucie Ball die gillend op een tafel staat in een oudbollige tv serie. En een vaste PI is KUT !!!! NIET doen
pi_160026097
jammie! :9~
...
  † In Memoriam † zaterdag 20 februari 2016 @ 02:10:22 #228
337566 MaryMouse
Lucky's Mouse
pi_160061399
TVP, morgen of zo bitterballen recept posten.

recept voor banketbakkersroom in de OP _O_

Oh, ik heb wel het recept voor Peruviaanse Cavia :)

You better lose yourself in the music
The moment, you own it, you better never let it go
  † In Memoriam † zaterdag 20 februari 2016 @ 02:17:07 #229
337566 MaryMouse
Lucky's Mouse
pi_160061529
Ow :D

quote:
De bedoeling is dus, dat er tips en recepten gepost worden, die makkelijk, snel én lekker zijn.
Mag ook gezond zijn, maar hoeft zéker niet, want we zijn toch al oud.

We hebben wel iets anders te doen dan urenlang in de keuken staan om dingen te maken die anderen dan weer binnen 5 minuten naar binnen schoffelen. Of die kruiswoordpuzzels niet af moeten, of de geraniums zichzelf water geven, nee toch. :{w
Bitterballen recept.....
Koop een pakkie kwekkeboom bitterballen, verhit de frituurpan tot 180graden. Flikker de bitterballen in het mandje, laat het mandje in het vet zakken. Zet de kookwekker op 5 minuten!
Als de kookwekker piept, mandje omhooghalen en de bitterballen laten uitlekken voor je ze serveert.
Lekker met mosterd :)
You better lose yourself in the music
The moment, you own it, you better never let it go
  zaterdag 20 februari 2016 @ 02:17:19 #230
181124 chufi
Hace frio o no?
pi_160061534
quote:
14s.gif Op zaterdag 20 februari 2016 02:10 schreef MaryMouse het volgende:
TVP, morgen of zo bitterballen recept posten.

recept voor banketbakkersroom in de OP _O_

Oh, ik heb wel het recept voor Peruviaanse Cavia :)

Ik heb net de bitternallen op, dus ik hoef even geen cavia.. Maar we zijn benieuwd naar het recept
Edit: je bent sneller dan verwacht
Cuando haya sol, hay Chufi
Musica Español
Come On
  † In Memoriam † zaterdag 20 februari 2016 @ 02:19:03 #231
337566 MaryMouse
Lucky's Mouse
pi_160061558
quote:
0s.gif Op zaterdag 20 februari 2016 02:17 schreef chufi het volgende:

[..]

Ik heb net de bitternallen op, dus ik hoef even geen cavia.. Maar we zijn benieuwd naar het recept
Edit: je bent sneller dan verwacht
Het echte recept komt nog wel, maar kost iets meer tijd om voor te bereiden ;)
You better lose yourself in the music
The moment, you own it, you better never let it go
pi_160061574
quote:
14s.gif Op zaterdag 20 februari 2016 02:10 schreef MaryMouse het volgende:
TVP, morgen of zo bitterballen recept posten.

recept voor banketbakkersroom in de OP _O_

Oh, ik heb wel het recept voor Peruviaanse Cavia :)

^O^
  zaterdag 20 februari 2016 @ 02:26:10 #233
181124 chufi
Hace frio o no?
pi_160061645
quote:
10s.gif Op zaterdag 20 februari 2016 02:19 schreef MaryMouse het volgende:

[..]

Het echte recept komt nog wel, maar kost iets meer tijd om voor te bereiden ;)
Zonder pakje of zakje dus
Cuando haya sol, hay Chufi
Musica Español
Come On
  † In Memoriam † zaterdag 20 februari 2016 @ 02:28:21 #234
337566 MaryMouse
Lucky's Mouse
pi_160061671
quote:
0s.gif Op zaterdag 20 februari 2016 02:26 schreef chufi het volgende:

[..]

Zonder pakje of zakje dus
Het gelatineblaadje komt uit een zakje, de rest niet echt (ok, peperkorrels, zout, roomboter en zo zitten ook in zakjes/pakjes)
You better lose yourself in the music
The moment, you own it, you better never let it go
  zaterdag 20 februari 2016 @ 02:29:01 #235
181124 chufi
Hace frio o no?
pi_160061677
quote:
0s.gif Op zaterdag 20 februari 2016 02:28 schreef MaryMouse het volgende:

[..]

Het gelatineblaadje komt uit een zakje, de rest niet echt (ok, peperkorrels, zout, roomboter en zo zitten ook in zakjes/pakjes)
Ok dat mag
Cuando haya sol, hay Chufi
Musica Español
Come On
  † In Memoriam † zaterdag 20 februari 2016 @ 03:05:44 #236
337566 MaryMouse
Lucky's Mouse
pi_160061979
Bitterballen maken is eigenlijk wel een 40+ bezigheid want stapjes en je kan het even een paar uurtjes vergeten :)

1) de basis
400 g mager kalfsvlees (kalfslapjes bijv.)
650 ml water
1 tl gekneusde peperkorrels
1 tl zout
Bouquet garni (Ui in schijfjes, wortel in stukjes, stuk prei in ringetjes, en wat peterselie in een zakdoek of zakje binden)
Vlees met zout en peperkorrels in een pan met koud water doen en op het vuur (of electra) zetten. Aan de kook brengen. Zodra het kookt, vuur lager zetten, met een schuimspaan het schuim eraf scheppen. Zakje met bouquet garni in de pan bij het vlees doen.'Tegen de kook aanhouden' van het geheel, nog een half uurtje laten 'pruttelen' (pas op voor droogkoken! )
Pan van het vuur halen, geheel rustig laten afkoelen. Mag na afkoelen met pan en al best in de koelkast, morgen verder :)

2. de ballen

Snijd het kalfsvlees in kleine blokjes (max 5x5mm). Schep eventueel vet van de bouillon, zeef de bouillon door een kaasdoek of schone theedoek zodat je een heldere bouillon overhoudt.
80 gram roomboter
100 gram bloem
blaadje gelatine
50 ml slagroom
2 eidooiers
1 el zeer fijngehakte peterselie
mespunt nootmuskaat
zout & peper naar smaak
1 tl mosterd
Week de gelatine in koud water.
Smeld de boter in een pan met dikke bodem en laat deze bruisen, maar niet bruin worden en verbranden!. Roer met een lepel of garde de bloem erdoor en laat dit doorgaren tot het goudgeel of zo van kleur is, maar zeker niet bruin (of verbrand zwart). Als de massa loslaat van de bodem, beetje bij beetje de bouillon erdoor roeren (dus niet in een keer plens alles erbij :N ). Beetje bouillon toevoegen, als het een mooie gelijkmatige massa is, volgende plens bouillon erbij.
Deze roux rustig aan op middelpit gaar laten worden, minuutje of 3. Proef ! Ongare bloem smaakt :r
Als de roux mooi glanst en niet meer melig smaakt is ie goed :Y
Knijp de gelatine uit en roer door de roux. Dan de slagroom, eidooiers, peterselie, nootmuskaat, mosterd en zout en peper doorroeren.
Roer de blokjes vlees erdoor. De ragout is nu klaar (en weer opgewarmd ook lekker met een stokbroodje). Laat afkoelen in de koelkast.

3. de cruciale 'gaat ie lekken of niet' stap
bloem
2 eiwitten losgeklopt
paneermeel
Klop de eiwitten los, maar niet 'op geklopt', dus nog wel tegen het vloeibare aan.
Pak een ijsbolletjes tang, of twee lepels, of gewoon je twee handen. Haal de ragout uit de koelkast en maak er gelijke bolletjes van.
Rol de bolletjes door de bloem en zorg dat de bloem ook echt overal zit. Overtollige bloem afkloppen. (dit voorkomt straks het 'lekken' van de bitterballen)
Haal de bebloemde bolletjes door de losgeklopte eiwitten.
Dan ruim door de paneermeel halen voor zijn krokante jasje

3 dagen in de koelkast te bewaren en ongeveer 2 maanden in de vriezer.

4. het bakken
Frituurpan met frituurvet of -olie
180 graden verwarmen.
Ongeveer 3 minuutjes in de olie als ze uit de koelkast komen, 5 minuutjes als ze uit de vriezer komen.

Succes ^O^

Ow, en lekker met mosterd (en kaas!)

[ Bericht 0% gewijzigd door MaryMouse op 20-02-2016 03:10:46 ]
You better lose yourself in the music
The moment, you own it, you better never let it go
  † In Memoriam † zaterdag 20 februari 2016 @ 03:08:52 #237
337566 MaryMouse
Lucky's Mouse
pi_160062000
TLDR

Verkorte versie: Koop een pakkie bitterballen bij de Super, gooi ze in het frituurvet van 180graden, en bam! 5 minuten later :9

Nog steeds lekker met mosterd :Y
You better lose yourself in the music
The moment, you own it, you better never let it go
  zaterdag 20 februari 2016 @ 03:12:01 #238
181124 chufi
Hace frio o no?
pi_160062022
Best wel veel werk. Maar kroketten kun je er ook van maken neem ik aan
Cuando haya sol, hay Chufi
Musica Español
Come On
  † In Memoriam † zaterdag 20 februari 2016 @ 03:13:34 #239
337566 MaryMouse
Lucky's Mouse
pi_160062031
quote:
0s.gif Op zaterdag 20 februari 2016 03:12 schreef chufi het volgende:
Best wel veel werk. Maar kroketten kun je er ook van maken neem ik aan
:Y dan geen balletjes van maken maar worstjes van de ragout :)
Ik vind bitterballen alleen net even wat lekkerder :@
You better lose yourself in the music
The moment, you own it, you better never let it go
  zaterdag 20 februari 2016 @ 03:15:04 #240
181124 chufi
Hace frio o no?
pi_160062041
quote:
0s.gif Op zaterdag 20 februari 2016 03:13 schreef MaryMouse het volgende:

[..]

:Y dan geen balletjes van maken maar worstjes van de ragout :)
Ik vind bitterballen alleen net even wat lekkerder :@
Heb je niet gelijk een hele staaf zou ik maar zeggen.. Iets doseerbaarder
Cuando haya sol, hay Chufi
Musica Español
Come On
  † In Memoriam † zaterdag 20 februari 2016 @ 03:17:32 #241
337566 MaryMouse
Lucky's Mouse
pi_160062055
quote:
0s.gif Op zaterdag 20 februari 2016 03:15 schreef chufi het volgende:

[..]

Heb je niet gelijk een hele staaf zou ik maar zeggen.. Iets doseerbaarder
Ik zit mij nu te bedenken.... Die blikjes kant-en-klare ragout, die je bij de super kunt kopen (en die ik per definitie te zout vind, maar dat terzijde), ik denk dat je die ook best kunt gebruiken om zelf bitterballen of kroketten mee te maken :Y
You better lose yourself in the music
The moment, you own it, you better never let it go
  zaterdag 20 februari 2016 @ 03:21:33 #242
181124 chufi
Hace frio o no?
pi_160062078
quote:
0s.gif Op zaterdag 20 februari 2016 03:17 schreef MaryMouse het volgende:

[..]

Ik zit mij nu te bedenken.... Die blikjes kant-en-klare ragout, die je bij de super kunt kopen (en die ik per definitie te zout vind, maar dat terzijde), ik denk dat je die ook best kunt gebruiken om zelf bitterballen of kroketten mee te maken :Y
Mijn moeder maakte vroeger ooit kroketten.. Waarvan en hoe ... geen idee.. ze was au-pair in Frankrijk geweest,,, Of het er iets mee van doen heeft weet ik niet.. Maar goed wie weet ga ik het ooit proberen..
Cuando haya sol, hay Chufi
Musica Español
Come On
  † In Memoriam † zaterdag 20 februari 2016 @ 03:23:40 #243
337566 MaryMouse
Lucky's Mouse
pi_160062090
quote:
0s.gif Op zaterdag 20 februari 2016 03:21 schreef chufi het volgende:

[..]

Mijn moeder maakte vroeger ooit kroketten.. Waarvan en hoe ... geen idee.. ze was au-pair in Frankrijk geweest,,, Of het er iets mee van doen heeft weet ik niet.. Maar goed wie weet ga ik het ooit proberen..
:Y bitterballen en croquetten mogen dan wel heel nederlands nu zijn, de basis is echt gelegd door Auguste Escoffier, eigenlijk was wat wij nu een 'vette hap' noemen, 130 jaar geleden Haute Cuisine :D
You better lose yourself in the music
The moment, you own it, you better never let it go
pi_160062825
quote:
2s.gif Op zaterdag 20 februari 2016 03:05 schreef MaryMouse het volgende:
Bitterballen maken is eigenlijk wel een 40+ bezigheid want stapjes en je kan het even een paar uurtjes vergeten :)

Bedankt muis, dat ik 's morgens vroeg zit te kwijlen. o|O

Binnenkort jarig en mijn vader drie dagen later. Dat vieren we altijd in 1x en dan komt dit mooi op tafel te staan. _O_
L2B's Mixcloud
pi_160064556
quote:
2s.gif Op zaterdag 20 februari 2016 03:05 schreef MaryMouse het volgende:
Bitterballen maken is eigenlijk wel een 40+ bezigheid want stapjes en je kan het even een paar uurtjes vergeten :)

1) de basis
400 g mager kalfsvlees (kalfslapjes bijv.)
650 ml water
1 tl gekneusde peperkorrels
1 tl zout
Bouquet garni (Ui in schijfjes, wortel in stukjes, stuk prei in ringetjes, en wat peterselie in een zakdoek of zakje binden)
Vlees met zout en peperkorrels in een pan met koud water doen en op het vuur (of electra) zetten. Aan de kook brengen. Zodra het kookt, vuur lager zetten, met een schuimspaan het schuim eraf scheppen. Zakje met bouquet garni in de pan bij het vlees doen.'Tegen de kook aanhouden' van het geheel, nog een half uurtje laten 'pruttelen' (pas op voor droogkoken! )
Pan van het vuur halen, geheel rustig laten afkoelen. Mag na afkoelen met pan en al best in de koelkast, morgen verder :)

2. de ballen

Snijd het kalfsvlees in kleine blokjes (max 5x5mm). Schep eventueel vet van de bouillon, zeef de bouillon door een kaasdoek of schone theedoek zodat je een heldere bouillon overhoudt.
80 gram roomboter
100 gram bloem
blaadje gelatine
50 ml slagroom
2 eidooiers
1 el zeer fijngehakte peterselie
mespunt nootmuskaat
zout & peper naar smaak
1 tl mosterd
Week de gelatine in koud water.
Smeld de boter in een pan met dikke bodem en laat deze bruisen, maar niet bruin worden en verbranden!. Roer met een lepel of garde de bloem erdoor en laat dit doorgaren tot het goudgeel of zo van kleur is, maar zeker niet bruin (of verbrand zwart). Als de massa loslaat van de bodem, beetje bij beetje de bouillon erdoor roeren (dus niet in een keer plens alles erbij :N ). Beetje bouillon toevoegen, als het een mooie gelijkmatige massa is, volgende plens bouillon erbij.
Deze roux rustig aan op middelpit gaar laten worden, minuutje of 3. Proef ! Ongare bloem smaakt :r
Als de roux mooi glanst en niet meer melig smaakt is ie goed :Y
Knijp de gelatine uit en roer door de roux. Dan de slagroom, eidooiers, peterselie, nootmuskaat, mosterd en zout en peper doorroeren.
Roer de blokjes vlees erdoor. De ragout is nu klaar (en weer opgewarmd ook lekker met een stokbroodje). Laat afkoelen in de koelkast.

3. de cruciale 'gaat ie lekken of niet' stap
bloem
2 eiwitten losgeklopt
paneermeel
Klop de eiwitten los, maar niet 'op geklopt', dus nog wel tegen het vloeibare aan.
Pak een ijsbolletjes tang, of twee lepels, of gewoon je twee handen. Haal de ragout uit de koelkast en maak er gelijke bolletjes van.
Rol de bolletjes door de bloem en zorg dat de bloem ook echt overal zit. Overtollige bloem afkloppen. (dit voorkomt straks het 'lekken' van de bitterballen)
Haal de bebloemde bolletjes door de losgeklopte eiwitten.
Dan ruim door de paneermeel halen voor zijn krokante jasje

3 dagen in de koelkast te bewaren en ongeveer 2 maanden in de vriezer.

4. het bakken
Frituurpan met frituurvet of -olie
180 graden verwarmen.
Ongeveer 3 minuutjes in de olie als ze uit de koelkast komen, 5 minuutjes als ze uit de vriezer komen.

Succes ^O^

Ow, en lekker met mosterd (en kaas!)
Ik vind het een prachtig verslag _O_ serieus :D

maar daar ga ik niet aan beginnen dat weet ik nu al :D

maar top dat het hier staat O+
  † In Memoriam † woensdag 2 maart 2016 @ 01:45:27 #246
337566 MaryMouse
Lucky's Mouse
pi_160359207
Ik heb nogal wat oudere kookboeken en ja, het recept voor omeletten staat daar als volgt in:

Omeletten
Omeletten zijn goedgeklopte eieren, gekruid met zout en peper, die in een koekenpan (liefst met hoge rand) worden gaar gemaakt.
Men handelt als volgt:
In een koekenpan wordt wat boter opgelost. De goed geklopte en gekruide eieren, vermengd met een scheutje room of melk, doet men nu in de pan. Men houdt met een vork de eieren van de bodem los. Als de eieren stollen vormt men de omelet in model en keert deze uit de pan op een schotel. Men bestrijkt de omelet met wat boter om een glanzend geheel te verkrijgen.
Een omelet moet de vorm hebben van een puntbroodje. Vaak wordt een omelet gebakken als een pannekoek en dan omgevougen. Deze methode is niet juist.
Bron: De Kunst van het Koken - J.A. Weerheijm (ergens jaren '50 vorige eeuw)
You better lose yourself in the music
The moment, you own it, you better never let it go
  Trouwste user 2022 woensdag 2 maart 2016 @ 12:27:04 #247
7889 tong80
Spleenheup
pi_160364069
Straks kookcursus aan huis. Voedseldeskundige. Ik zak te vaak door het ijs. Zelfs als ik niet schaats. Gaan we samen een uur koken. Heb ik verdomme de saucijsebroodjes al opgegeten. Had zin in iets warms. Nu broccoli en aardappelen zonder vlees. Heb nog wel eieren. Past dat bij broccoli ? Lijkt wel op boerenkool. Ik kan al niet koken voor het koken moet beginnen. Ik hoop niet dat ze snel aangebrand is. Wel effe de eierwekker zetten. Ze is welkom, ben geen uitsmijter.

:P
Ik noem een Tony van Heemschut,een Loeki Knol,een Brammetje Biesterveld en natuurlijk een Japie Stobbe !
pi_160579069
quote:
2s.gif Op zaterdag 20 februari 2016 03:08 schreef MaryMouse het volgende:
TLDR

Verkorte versie: Koop een pakkie bitterballen bij de Super, gooi ze in het frituurvet van 180graden, en bam! 5 minuten later :9

Nog steeds lekker met mosterd :Y
Zoals gezegd heb ik het vandaag afgemaakt, maar was zo stom om de eiwitten bij de roux te flikkeren, met als gevolg dat natuurlijk de boel veel te dun werd. :') Drie gelatineblaadjes toevoegen aan de wederom opgewarmde roux bleek een goede oplossing te zijn en ik moet eerlijk toegeven dat ik nog nooit zulke lekkere bitterballen heb gegeten. ^O^ Echt fantastisch en niet lek te krijgen! :D

SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
L2B's Mixcloud
  † In Memoriam † zaterdag 12 maart 2016 @ 07:41:35 #249
337566 MaryMouse
Lucky's Mouse
pi_160607011
quote:
0s.gif Op donderdag 10 maart 2016 22:26 schreef Lucky2Bastard het volgende:

[..]

Zoals gezegd heb ik het vandaag afgemaakt, maar was zo stom om de eiwitten bij de roux te flikkeren, met als gevolg dat natuurlijk de boel veel te dun werd. :') Drie gelatineblaadjes toevoegen aan de wederom opgewarmde roux bleek een goede oplossing te zijn en ik moet eerlijk toegeven dat ik nog nooit zulke lekkere bitterballen heb gegeten. ^O^ Echt fantastisch en niet lek te krijgen! :D

SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
^O^ Goed opgelost met de gelatine. Ziet er :9 uit.
You better lose yourself in the music
The moment, you own it, you better never let it go
  zaterdag 12 maart 2016 @ 09:15:23 #250
181124 chufi
Hace frio o no?
pi_160607694
Mij een beetje te vroeg voor bitterballen, maar ze lijken me wel heel lekker
Cuando haya sol, hay Chufi
Musica Español
Come On
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')