To each their own inderdaad en het belangrijkste is dat we gewoon bestaan an sich.quote:Op zaterdag 9 januari 2016 01:34 schreef Metalfrost het volgende:
Ik snap niet dat mensen zich in willen spannen om achter de waarheid van de kern van de geest te komen. De een vindt dat bewustzijn ontstaan wordt door de stroompjes in de hersenen, de ander geeft aan dat het een ziel betreft die het lichaam aanstuurt.
Ja dat klopt wel, het topic is er ook niet zo zeer voor bedoeld om mensen te overtuigen van mijn overtuiging, maar vooral om mensen aan het denken te zetten, waarom men eigenlijk wat gelooft.quote:Hoe men het ook wendt of keert, de discussie blijft aan, maar houdt niet op.
.
Ja TS heeft blijkbaar door dat dat van hem alleen maar een geloof is en wil atheïsme op hetzelfde niveau zetten.quote:Op zaterdag 9 januari 2016 12:24 schreef Molurus het volgende:
Even een stapje terug:
Wat is een ziel?
Overigens... atheisme is niet het geloof dat er geen god bestaat (of geen ziel bestaat, etc), maar de verwerping van die hypothese. Dit is niet hetzelfde. Niet geloven dat er een god bestaat is iets anders dan geloven dat er geen god bestaat.
Bekende misvatting helaas.
Yep. Een laatste wanhopige strohalm voor mensen die de rationele theologie hebben laten varen. Helaas voor TS is het een strohalm die niet werkt.quote:Op zaterdag 9 januari 2016 12:30 schreef t4rt4rus het volgende:
[..]
Ja TS heeft blijkbaar door dat dat van hem alleen maar een geloof is en wil atheïsme op hetzelfde niveau zetten.
En stuk voor stuk zijn ze onzin.quote:Op zaterdag 9 januari 2016 00:52 schreef alwaysbenice het volgende:
Maar de specifieke redenen staan hier: www.EvidenceForTheSoul.com
Het bericht is niet meer voor de link geschreven dan voor het verhaal, ik had de verkeerd laten staan waardoor het inderdaad meer alleen op een betoog lijkt voor de website.quote:Op zaterdag 9 januari 2016 12:23 schreef t4rt4rus het volgende:
Nu heb je best een groot bericht getypt maar uit eindelijk is het gewoon een link dump zonder zou echt iets te vertellen over het onderzoek naar de ziel.
Dus kan je alles weggooien en je laatste alinea uitbreiden?
Het is meer een waarneming gebaseerd op verschillende bewijsmaterialen.quote:Op zaterdag 9 januari 2016 12:30 schreef t4rt4rus het volgende:
[..]
Ja TS heeft blijkbaar door dat dat van hem alleen maar een geloof is en wil atheïsme op hetzelfde niveau zetten.
Het idee dat mensen zoals Nye en Dawkins een positieve claim doen dat er geen goden of zielen bestaan lijkt me op helemaal niets gebaseerd. Dat beweren ze namelijk niet.quote:Op zaterdag 9 januari 2016 13:22 schreef alwaysbenice het volgende:
[..]
Het is meer een waarneming gebaseerd op verschillende bewijsmaterialen.
Daar is geen consensus over, maar ik raad iedereen aan om dit experiment te bekijken en zelf tot een oordeel te komen:quote:Op zaterdag 9 januari 2016 12:41 schreef Molurus het volgende:
[..]
En stuk voor stuk zijn ze onzin.
1) Er is geen enkel empirisch bewijs dat bewustzijn een bijzondere rol speelt in kwantumfysica. Dat is gewoon een foutieve interpretatie van het begrip "waarnemer".
Het is geen issue in de wetenschappelijke wereld. Dat er mensen zijn die geloven dat bewustzijn er iets mee te maken heeft lijkt me niet zo'n interessante constatering.quote:
Een buitengewoon populair filmpje dat ik al had gezien.quote:Op zaterdag 9 januari 2016 13:37 schreef alwaysbenice het volgende:
maar ik raad iedereen aan om dit experiment te bekijken en zelf tot een oordeel te komen:
Nee, deze conclusie is volstrekt onjuist. Als die juist was dan zou je dit experiment kunnen gebruiken om te constateren of entiteit X een bewustzijn heeft, en dat kan niet.quote:Op zaterdag 9 januari 2016 13:37 schreef alwaysbenice het volgende:
Een variatie op het bekende dubbele spleet experiment die uitsluit dat de apparatuur voor de instorting zorgt.
Het is een van de grootste vraagstukken van quantum mechanica.quote:Op zaterdag 9 januari 2016 13:41 schreef Molurus het volgende:
[..]
Het is geen issue in de wetenschappelijke wereld. Dat er mensen zijn die geloven dat bewustzijn er iets mee te maken heeft lijkt me niet zo'n interessante constatering.
Als dat je criterium voor 'consensus' is dan bestaat nergens een consensus voor.
Het is niet onjuist, of je ontkent het resultaat of je snapt het experiment niet. Het laat zien dat het experiment direct verbonden is met een 'weter' over het experiment, het enige dat kan weten is bewustzijn.quote:Nee, deze conclusie is volstrekt onjuist. Als die juist was dan zou je dit experiment kunnen gebruiken om te constateren of entiteit X een bewustzijn heeft, en dat kan niet.
Ja, wellicht is grotere plaatje wel net zo uitgebreid dat het te vergelijken is met een mier de een computer probeert te snappen.quote:Op zaterdag 9 januari 2016 15:52 schreef Libertarisch het volgende:
Wat wel even belangrijk is om te vermelden is dat het menselijk intellect en de menselijke zintuigen beperkt zijn. De kans dat de mens dus de "waarheid" of de "realiteit" volledig zal begrijpen is minimaal. De nieuw-atheïstische hypothese die stelt dat de big bang vanuit het niets is ontstaan en dat alles toeval is en dat het huidige leven alles is wat er is, vind ik intellectueel en emotioneel ontoereikend.
Die houding zie je ontzettend vaak bij new-atheists inderdaad. Ik moet altijd wel lachen als mensen zulke uitspraken doen. Neem bijvoorbeeld dat ontzettend mongoloïde voorwoord van Dawkins in Krauss' z'n boekje 'a universe from nothing' waar hij het vergelijkt met The Origin of Species.quote:Op zaterdag 9 januari 2016 15:52 schreef Libertarisch het volgende:
Wat wel even belangrijk is om te vermelden is dat het menselijk intellect en de menselijke zintuigen beperkt zijn. De kans dat de mens dus de "waarheid" of de "realiteit" volledig zal begrijpen is minimaal. De nieuw-atheïstische hypothese die stelt dat de big bang vanuit het niets is ontstaan en dat alles toeval is en dat het huidige leven alles is wat er is, vind ik intellectueel en emotioneel ontoereikend.
Hoe kom je daarbij?quote:Op zaterdag 9 januari 2016 13:46 schreef alwaysbenice het volgende:
[..]
Het is een van de grootste vraagstukken van quantum mechanica.
Ik durf wel te stellen dat ik het 1 en ander weet van kwantumfysica. Probeer het eens met iets anders dan een ad hom.quote:Op zaterdag 9 januari 2016 13:46 schreef alwaysbenice het volgende:
[..]
Het is niet onjuist, of je ontkent het resultaat of je snapt het experiment niet.
quote:Op zaterdag 9 januari 2016 13:46 schreef alwaysbenice het volgende:
Het laat zien dat het experiment direct verbonden is met een 'weter' over het experiment, het enige dat kan weten is bewustzijn.
Definieer "bewustzijn" dan gelijk ook even als je wilt.quote:Op zaterdag 9 januari 2016 13:46 schreef alwaysbenice het volgende:
Bovendien is bewustzijn al een feit, jij weet dat je bestaat als bewustzijn. Sterker nog, het is het enige dat je echt zeker kan weten in deze wereld.
"Niets" betekent in deze context "de afwezigheid van alle vormen van materie en energie". Dat is iets anders dan de zweverige noties die er van "niets" bestaan in de filosofie.quote:Op zaterdag 9 januari 2016 15:52 schreef Libertarisch het volgende:
De nieuw-atheïstische hypothese die stelt dat de big bang vanuit het niets is ontstaan en dat alles toeval is en dat het huidige leven alles is wat er is, vind ik intellectueel en emotioneel ontoereikend.
Zoals daar verwoord heb ik die houding nog nooit gezien eerlijk gezegd. Wellicht is het juist dat dat het lachwekkend maakt.quote:Op zaterdag 9 januari 2016 17:25 schreef Discombobulate het volgende:
[..]
Die houding zie je ontzettend vaak bij new-atheists inderdaad. Ik moet altijd wel lachen als mensen zulke uitspraken doen.
Doe je nou alsof het bewustzijn vraagstuk geen plaats heeft in QM?quote:
Klopt.quote:Op zaterdag 9 januari 2016 17:48 schreef alwaysbenice het volgende:
[..]
Doe je nou alsof het bewustzijn vraagstuk geen plaats heeft in QM?
Je realiseert je dat in deze lijst van quotes Wigner de enige is die een relatie legt tussen kwantumfysica en bewustzijn?quote:Op zaterdag 9 januari 2016 17:48 schreef alwaysbenice het volgende:
Alleen al de founders hadden vaak een sterke neiging naar het idee dat bewustzijn er iets mee te maken heeft en dat is vandaag de dag nog zo;
[ afbeelding ]
Massimo Pigliucci heeft anders wel een goed stukje kritiek geschreven waar hij geen goed woord over heeft voor mensen zoals Dawkins en Krauss en hun "new atheism"quote:Op zaterdag 9 januari 2016 17:43 schreef Molurus het volgende:
[..]
Zoals daar verwoord heb ik die houding nog nooit gezien eerlijk gezegd. Wellicht is het juist dat dat het lachwekkend maakt.
Ah, Pigliucci. Straks even lezen.quote:Op zaterdag 9 januari 2016 18:35 schreef Discombobulate het volgende:
[..]
Massimo Pigliucci heeft anders wel een goed stukje kritiek geschreven waar hij geen goed woord over heeft voor mensen zoals Dawkins en Krauss en hun "new atheism"
https://scientiasalon.wor(...)d-atheist-movements/
Dat is waar jij in gelooft. Het gaat ook niet of iets onaangenaam of onrechtvaardig is om te accepteren maar waar je in wilt geloven. Jij zal net zo goed bewust of "onbewust" het onaangenaam of onrechtvaardig kunnen vinden om te accepteren dat het "leven" niet eindigt met de dood.quote:Op zaterdag 9 januari 2016 18:31 schreef DuizendGezichten het volgende:
Ik kan me niet aan de indruk onttrekken dat de eindigheid van het bestaan voor veel mensen, onbewust dan wel bewust, te onaangenaam of te onrechtvaardig is om te accepteren. In het verlengde liggen argumenten als zou het Universum nutteloos zijn, zonder het metafysische, of minder mooi.
Een simpele vraag: geloof jij dat wij met behulp van wetenschap (een menselijk construct en per definitie beperkt) alle vraagstukken des levens kunnen oplossen en de hele realiteit kunnen kennen?quote:Op zaterdag 9 januari 2016 17:45 schreef Molurus het volgende:
Overigens vind ik de term "nieuw atheisme" al enigszins lachwekkend. "There is nothing new about the new atheism. We're just recent." - Christopher Hitchens.
Nee.quote:Op zaterdag 9 januari 2016 19:35 schreef Libertarisch het volgende:
[..]
Een simpele vraag: geloof jij dat wij met behulp van wetenschap (een menselijk construct en per definitie beperkt) alle vraagstukken des levens kunnen oplossen en de hele realiteit kunnen kennen?
Directe ervaring is een kennismethode.quote:Op zaterdag 9 januari 2016 19:40 schreef Molurus het volgende:
[..]
Nee.
Maar als je me vraagt: denk je dat er andere kennismethodes bestaan dan wetenschap, dan is het antwoord eveneens nee. Ik durf nog net niet keihard te beweren dat die niet kunnen bestaan, maar momenteel bestaan ze in elk geval niet.
Wat is daar eigenlijk onwetenschappelijk aan?quote:Op zaterdag 9 januari 2016 20:00 schreef Libertarisch het volgende:
[..]
Directe ervaring is een kennismethode.
Het is mij niet geheel duidelijk hoe iemand die experimenteert met psychedelica nu een expert is ten aanzien van hoe dat werkt. Dat is net zoiets als zeggen dat wij allemaal deskundigen zijn ten aanzien van normaal bewustzijn. Het lijkt me duidelijk dat dat ab-so-luut niet het geval is.quote:Op zaterdag 9 januari 2016 20:00 schreef Libertarisch het volgende:
Deze kerel is vooral benoemd vanwege onderzoek naar psychedelische middelen en metafysische conclusies die hij heeft getrokken naar aanleiding van zijn ervaring met psychedelische middelen.
Terence moet je altijd met een korreltje zout nemen. Hij beweert overigens nergens dat zijn verhaaltjes juist zijn. Hij wou gewoon dat je zijn ideeën entertainde. Hij kan overigens super goed praten.quote:Op zaterdag 9 januari 2016 20:00 schreef Libertarisch het volgende:
[..]
Directe ervaring is een kennismethode.
Deze kerel is vooral beroemd vanwege onderzoek naar psychedelische middelen en metafysische conclusies die hij heeft getrokken naar aanleiding van zijn ervaring met psychedelische middelen.
Volgens mij niet. Er wordt juist heel veel waarde gehecht aan kennis die wordt overgedragen van de 1 op de ander. Wij nemen heel veel kennis aan voor waar ook al hebben wij er zelf nooit onderzoek naar gedaan. We vertrouwen de wetenschappers dan maar.quote:Op zaterdag 9 januari 2016 20:05 schreef Molurus het volgende:
Er wordt teveel waarde gehecht aan 'ervaringsdeskundigheid' wat mij betreft.
Ik heb zelf ook ervaring met psychedelica, maar hoezo leidt dat tot nieuwe kennis?quote:Op zaterdag 9 januari 2016 20:12 schreef Libertarisch het volgende:
[..]
Volgens mij niet. Er wordt juist heel veel waarde gehecht aan kennis die wordt overgedragen van de 1 op de ander. Wij nemen heel veel kennis aan voor waar ook al hebben wij er zelf nooit onderzoek naar gedaan. We vertrouwen de wetenschappers dan maar.
Met directe ervaring bedoel ik eigenlijk spirituele ervaring. Je kunt een bepaalde openbaring hebben en "weten" dat er meer is. Je kunt met behulp van DMT zelfs in andere dimensies belanden en met aliens praten....
Soms is het belangrijk op je intuïtie te vertrouwen, als het gaat om dit soort filosofische of metafysische vraagstukken.
Sowieso op dit moment nog, we zijn nog maar een paar honderd jaar echt bezig, moet je voorstellen wat er te bereiken is als je nog 500, 1000, 1.000.000 of 1.000.000.000.000 jaar de tijd hebt om te onderzoeken.quote:Op zaterdag 9 januari 2016 20:14 schreef Libertarisch het volgende:
De wetenschap is belangrijk tot op een bepaald niveau maar bij sommige vraagstukken schiet het gewoon tekort.
Again, een gedeelde trip komt schijnbaar best wel eens voor, zowel gedeelde hallucinaties hier als een gedeelde trip on the other side.quote:Op zaterdag 9 januari 2016 20:17 schreef Discombobulate het volgende:
[..]
Ik heb zelf ook ervaring met psychedelica, maar hoezo leidt dat tot nieuwe kennis?
Stel ik rook DMT en ik heb de ervaring dat ik in een andere dimensie zit. Hoe weet ik dat ik daadwerkelijk in een andere dimensie zit? Waarom niet tevreden zijn met het antwoord dat je geen idee hebt?
Echt of niet echt, de ervaring is precies hetzelfde. Waarom zou je dan een extra labeltje "echtheid" er aan vast willen plakken en waar haal je die kennis vandaan?
Dit dus.quote:Op zaterdag 9 januari 2016 20:17 schreef Discombobulate het volgende:
[..]
Ik heb zelf ook ervaring met psychedelica, maar hoezo leidt dat tot nieuwe kennis?
Stel ik rook DMT en ik heb de ervaring dat ik in een andere dimensie zit. Hoe weet ik dat ik daadwerkelijk in een andere dimensie zit? Waarom niet tevreden zijn met het antwoord dat je geen idee hebt?
Echt of niet echt, de ervaring is precies hetzelfde. Waarom zou je dan een extra labeltje "echtheid" er aan vast willen plakken en waar haal je die kennis vandaan?
Heb jij een breakthrough gehad op DMT/Ayahuasca? Inclusief pratende aliens?quote:Op zaterdag 9 januari 2016 20:17 schreef Discombobulate het volgende:
[..]
Ik heb zelf ook ervaring met psychedelica, maar hoezo leidt dat tot nieuwe kennis?
Stel ik rook DMT en ik heb de ervaring dat ik in een andere dimensie zit. Hoe weet ik dat ik daadwerkelijk in een andere dimensie zit? Waarom niet tevreden zijn met het antwoord dat je geen idee hebt?
Echt of niet echt, de ervaring is precies hetzelfde. Waarom zou je dan een extra labeltje "echtheid" er aan vast willen plakken en waar haal je die kennis vandaan?
Ja, tuurlijk is het een fysieke invloed. Zonder DMT ontmoet je geen aliens. Maar de ervaring zelf is niet fysiek. Het is hoe dan ook een mentale gebeurtenis.quote:Op zaterdag 9 januari 2016 20:23 schreef Molurus het volgende:
[..]
Wat de invloed van deze stofjes is moge voor de meeste trippers onduidelijk zijn, maar 1 ding lijkt me duidelijk: dat is een fysieke invloed.
Peer review is in deze een heel krachtig middel. Er is voor een beginnend wetenschapper niks mooier dan een bestaande theorie experimenteel ontkrachten. Reken maar dat beginnende studenten daar heel wat mee bezig zijn, en meestal komt het niet tot zo'n ontkrachting van een idee.quote:Op zaterdag 9 januari 2016 20:12 schreef Libertarisch het volgende:
[..]
Volgens mij niet. Er wordt juist heel veel waarde gehecht aan kennis die wordt overgedragen van de 1 op de ander. Wij nemen heel veel kennis aan voor waar ook al hebben wij er zelf nooit onderzoek naar gedaan. We vertrouwen de wetenschappers dan maar.
Wat bedoel je met "spirituele" in deze? Deze toelichting verduidelijkt niets.quote:Op zaterdag 9 januari 2016 20:12 schreef Libertarisch het volgende:
Met directe ervaring bedoel ik eigenlijk spirituele ervaring. Je kunt een bepaalde openbaring hebben en "weten" dat er meer is.
Dit lijkt me vooral een interpretatie van die ervaringen. En zover ik dat kan beoordelen - ik heb die ervaringen zelf ook gehad - slaat deze interpretatie he-le-maal nergens op.quote:Op zaterdag 9 januari 2016 20:12 schreef Libertarisch het volgende:
Je kunt met behulp van DMT zelfs in andere dimensies belanden en met aliens praten....
Juist bij dit soort vraagstukken is intuitie waardeloos.quote:Op zaterdag 9 januari 2016 20:12 schreef Libertarisch het volgende:
Soms is het belangrijk op je intuïtie te vertrouwen, als het gaat om dit soort filosofische of metafysische vraagstukken.
Zoals alles is.quote:Op zaterdag 9 januari 2016 20:26 schreef Libertarisch het volgende:
Ja, tuurlijk is het een fysieke invloed. Zonder DMT ontmoet je geen aliens. Maar de ervaring zelf is niet fysiek. Het is hoe dan ook een mentale gebeurtenis.
De veronderstelling dat de ervaring zelf niet fysiek is - en dat is vooral dat: een veronderstelling - leidt onvermijdbaar tot het lichaam-geestprobleem, zoals ook besproken in de video's over substantiedualisme in het begin van dit topic.quote:Op zaterdag 9 januari 2016 20:26 schreef Libertarisch het volgende:
[..]
Ja, tuurlijk is het een fysieke invloed. Zonder DMT ontmoet je geen aliens. Maar de ervaring zelf is niet fysiek. Het is hoe dan ook een mentale gebeurtenis.
Een heleboel intelligente mensen zijn het niet met je eens.quote:Op zaterdag 9 januari 2016 20:31 schreef Molurus het volgende:
Dit lijkt me vooral een interpretatie van die ervaringen. En zover ik dat kan beoordelen - ik heb die ervaringen zelf ook gehad - slaat deze interpretatie he-le-maal nergens op.
Waarom? Wij hebben het hier over onoplosbare problemen, zaken die de wetenschap niet kan begrijpen. Juist dán heb je intuitie nodig.quote:Op zaterdag 9 januari 2016 20:31 schreef Molurus het volgende:
Juist bij dit soort vraagstukken is intuitie waardeloos.
De bewuste ervaring bestaat gewoon. Zoveel is duidelijk. Een orgasme is niet stofje X+stofje Y in hersendeel X en hersendeel Y maar een orgasme is een ervaring die correleert met bepaalde stofjes in de hersenen maar een orgasme is een ervaring.quote:Op zaterdag 9 januari 2016 20:35 schreef Molurus het volgende:
[..]
De veronderstelling dat de ervaring zelf niet fysiek is - en dat is vooral dat: een veronderstelling - leidt onvermijdbaar tot het lichaam-geestprobleem, zoals ook besproken in de video's over substantiedualisme in het begin van dit topic.
Het is een fundamenteel onoplosbaar probleem. Bovendien gaat de hele veronderstelling kapot aan het scheermes van Ockham alleen al.
Ockham is geen absolute waarheid.....quote:Op zaterdag 9 januari 2016 20:35 schreef Molurus het volgende:
Het is een fundamenteel onoplosbaar probleem. Bovendien gaat de hele veronderstelling kapot aan het scheermes van Ockham alleen al.
Komt waarschijnlijk omdat in de tijd van Sartre en Camus, het niet zo opdringerig leek. Puur omdat ze toen niet echt veel mensen mee hadden, nu hebben ze bijna iedereen mee. Maar het is niet nieuw atheïsme ik denk dat het gewoon deze tijdsgeest is, waarin de media veel agressiever was dan in de tijd van Camus of Sartre.quote:Op zaterdag 9 januari 2016 17:45 schreef Molurus het volgende:
Overigens vind ik de term "nieuw atheisme" al enigszins lachwekkend. "There is nothing new about the new atheism. We're just recent." - Christopher Hitchens.
Goed, de vraag was niet aan mij gericht maar de wijze waarop definities worden gebruikt zegt vaak iets over iemands achtergrond.quote:Op zaterdag 9 januari 2016 17:56 schreef Molurus het volgende:
[..]
Overigens heb je nog geen enkele definitie gegeven van deze begrippen:
- ziel
- weten
- bewustzijn
Ja, daar gaat het 'Do It Yourself Evidence' stuk over op de sitequote:Op zaterdag 9 januari 2016 23:38 schreef Sneeuw-Leeuw het volgende:
Als TS echt interesse heeft in theologie:
https://en.wikipedia.org/wiki/The_Case_for_God
Among the themes of the book are apophatic theology and intellectualism versus practice. Armstrong claims that the fundamental reality, later called God, Brahman, nirvana or Tao, transcends human concepts and thoughts, and can only be known through devoted religious practice
Ik heb Armstrong nooit gelezen en weet niet of het wat is maar je kan wel een kopie vinden op het internet.
Verder is er nog de negatieve theologie.
Bestaat de ziel? Tsja ik kan ook maar een ding aanraden en dat is praktiseren en er zelf achter komen wellicht zijn er dingen waar we niet bij kunnen met menselijke intelligentie.
Zonder onderbouwing blijft dat bij een autoriteitsargument. De wetenschappelijke basis ontbreekt volledig. Dan kan iemand die erin gelooft nog zo intelligent zijn, het wordt daar niet wetenschappelijker van.quote:Op zaterdag 9 januari 2016 20:38 schreef Libertarisch het volgende:
[..]
Een heleboel intelligente mensen zijn het niet met je eens.
De praktijk wijst uit dat ten aanzien van zaken die we niet begrijpen intuitie buitengewoon onbetrouwbaar is. Dit is overigens ook wat wat Niels Bohr bedoelt met zijn uitspraak 'if quantum mechanics hasn't profoundly shocked you, you haven't understood it yet': het druist nu juist tegen alle menselijke intuitie in. En daarom kan intuitie de prullenbak in in dit geval.quote:Op zaterdag 9 januari 2016 20:38 schreef Libertarisch het volgende:
[..]
Waarom? Wij hebben het hier over onoplosbare problemen, zaken die de wetenschap niet kan begrijpen. Juist dán heb je intuitie nodig.
'Correleert'?quote:Op zaterdag 9 januari 2016 20:38 schreef Libertarisch het volgende:
[..]
De bewuste ervaring bestaat gewoon. Zoveel is duidelijk. Een orgasme is niet stofje X+stofje Y in hersendeel X en hersendeel Y maar een orgasme is een ervaring die correleert met bepaalde stofjes in de hersenen maar een orgasme is een ervaring.
Er wordt de nieuwe atheisten vaak agressiviteit verweten. Ik begrijp dat niet helemaal: het zijn buitengewoon milde mensen vergeleken bij hun religieuze tegenhangers.quote:Op zaterdag 9 januari 2016 23:33 schreef Sneeuw-Leeuw het volgende:
[..]
Komt waarschijnlijk omdat in de tijd van Sartre en Camus, het niet zo opdringerig leek. Puur omdat ze toen niet echt veel mensen mee hadden, nu hebben ze bijna iedereen mee. Maar het is niet nieuw atheïsme ik denk dat het gewoon deze tijdsgeest is, waarin de media veel agressiever was dan in de tijd van Camus of Sartre.
Maar misschien zeg ik nu hele vreemde dingen.
Het zegt in elk geval iets over die vermeende relatie met kwantumfysica. Want die relatie kan niet afhangen van de gebruikte betekenis, of de achtergrond van degene die de term gebruikt. Dat zal een concrete relatie moeten zijn - als die bestaat.quote:Op zondag 10 januari 2016 08:59 schreef Elzies het volgende:
[..]
Goed, de vraag was niet aan mij gericht maar de wijze waarop definities worden gebruikt zegt vaak iets over iemands achtergrond.
Tegelijkertijd zijn alle termen voor meerdere betekenissen vatbaar. Wat zegt dat over de term en wat zegt dat over degene die deze term hanteert?
Dit lijkt me een psychologisch vraagstuk, dat eigenlijk niets te maken heeft met de vraag of bewustzijn 'niet-fysiek' is. Ook een interessant en lastig vraagstuk trouwens, maar ongerelateerd wat mij betreft.quote:Op zondag 10 januari 2016 08:59 schreef Elzies het volgende:
Waarom krijgt de ene persoon een spirituele boost wanneer hij/zij het heeft over de ziel en trekt de ander daar weer een vies gezicht bij? Omdat de een gelooft in een non-fysiek bestaan buiten de materiële werkelijkheid en de ander een dergelijk onstoffelijk bestaan verwerpt?
Goede vragen. Vooralsnog denk ik niet dat die laatste twee elkaar uberhaupt uitsluiten.quote:Op zondag 10 januari 2016 08:59 schreef Elzies het volgende:
Wat is weten? Spiritueel intuïtief weten of juist overdraagbare kennis?
Daar kunnen materialisten niet alleen niet omheen, het lijkt me een puur materialistische kijk op dingen.quote:Op zondag 10 januari 2016 08:59 schreef Elzies het volgende:
Wat is bewustzijn? Die constante gewaarwording die je zelfs tot in je dromen achtervolgt. Dat wat het 'ik ben ik' gevoel verschaft en zichzelf de vraag stelt wat het doel van zijn bestaan is. Want zelfs de doorgewinterde materialist kan niet om de stelling heen dat wij van oorsprong sterrenstof zijn die zichzelf in een bepaalde loop van evolutie de vraag ging stellen wie en wat hij was. Alsof een minuscuul deel van het heelal wakker werd en zich de vraag stelde, wie ben ik?
Ik denk het is de media, die gewoon agressiever is geworden niet? Hoewel je zowel religieuze als atheïsten ziet schelden onder een youtube filmpje, denk ik dat de meeste elkaar haten terwijl ze niet eens weten waarom.quote:Op zondag 10 januari 2016 13:32 schreef Molurus het volgende:
[..]
Er wordt de nieuwe atheisten vaak agressiviteit verweten. Ik begrijp dat niet helemaal: het zijn buitengewoon milde mensen vergeleken bij hun religieuze tegenhangers.
Met "nieuwe atheisten" bedoel ik dan eigenlijk vooral de bekende publieke atheisten zoals Dawkins, Dennett, Krauss, Harris, Hitchens, etc. Ik denk niet dat je deze mensen kunt verwijten dat ze niet weten wat ze tegen geloof hebben. Ze weten heel goed waar ze het over hebben.quote:Op zondag 10 januari 2016 13:52 schreef Sneeuw-Leeuw het volgende:
[..]
Ik denk het is de media, die gewoon agressiever is geworden niet? Hoewel je zowel religieuze als atheïsten ziet schelden onder een youtube filmpje, denk ik dat de meeste elkaar haten terwijl ze niet eens weten waarom.
In mijn ervaring zijn ongelovigen gemiddeld beter geinformeerd ten aanzien van wat het geloof inhoudt dan gelovigen zelf. Maar ook daar is nog heel wat gebrek aan kennis, dat klopt.quote:Op zondag 10 januari 2016 13:52 schreef Sneeuw-Leeuw het volgende:
Er is heel veel misinformatie en mensen weten niet eens meer wat het geloof inhoudt de gelovige noch de ongelovige. Om die termen even losjes te gebruiken.
Je ziet dat bij alle religies. Hoeveel mensen wel niet van mening zijn dat moslims zich in het bijzonder verantwoordelijk zouden moeten voelen voor de daden van ISIS bijvoorbeeld.... (inclusief christenen trouwens... go figure. Kennelijk zien ze de onzin daarvan alleen als het over hun eigen geloof gaat.)quote:Op zondag 10 januari 2016 13:52 schreef Sneeuw-Leeuw het volgende:
Er zijn ook atheïsten die het meer intellectueel benaderen zonder een agenda daarnaast, die vind ik prima, kan ik prima mee praten. Mensen die de kruistochten in mijn schoenen willen leggen neem ik niet serieus.
Aah ja, de religieuze grijpen vaak naar Satre en Camus die dan de oude atheïsten zijn en deze de nieuwe. En ik heb nooit echt een boek gelezen van ze, dus ik kan er niet over oordelen.quote:Op zondag 10 januari 2016 14:02 schreef Molurus het volgende:
[..]
Met "nieuwe atheisten" bedoel ik dan eigenlijk vooral de bekende publieke atheisten zoals Dawkins, Dennett, Krauss, Harris, Hitchens, etc. Ik denk niet dat je deze mensen kunt verwijten dat ze niet weten wat ze tegen geloof hebben. Ze weten heel goed waar ze het over hebben.
De essentie van het geloof, is denk ik dat de gelovige zich in de handen van God legt. Dat wil zeggen opoffering, veel mensen gelovig als niet gelovig begrijpen denk ik niet, dat als je dit doet. Je weliswaar jezelf opoffert. Het probleem en gevaarlijke is wanneer leg je jezelf in de handen van God? Wat als je denkt dat je van God mensen de kop moet afhakken, en dit dan doen denkend dat dit is wat God van je wil. Dat is terecht het vraagstuk wat de religieuze zich moet afvragen. Wat dat betreft is het christendom er duidelijk in, je gaat voor God, en alles wat van hem afleidt doe je niet. Dit is echter bijna niet haalbaar voor niemand.quote:In mijn ervaring zijn ongelovigen gemiddeld beter geinformeerd ten aanzien van wat het geloof inhoudt dan gelovigen zelf. Maar ook daar is nog heel wat gebrek aan kennis, dat klopt
Net zoals ik moe wordt van kerken die dood en verdoemenis preken, vind ik ook dat de moslimgemeenschap zijn best moet doen, om haat predikers buiten de deur te houden. De probleem van islam is vaak de sharia... Dat is het enige probleem dat ik zie, dat die religie een wetssysteem heeft die boven de staat wordt getild. Ook in mijn catechismus staat echter het geloof gaat voor de staat. Dus stel ik werk in een apotheek en mijn geloof vraagt mij geen abortus te doen zegt mijn catechismus moet ik de rug recht houden. Echter doet een collega van mij het dan wel en heb ik dat recht nog. Stel ik heb dat recht niet meer, moet ik wellicht geen apotheker worden.quote:Je ziet dat bij alle religies. Hoeveel mensen wel niet van mening zijn dat moslims zich in het bijzonder verantwoordelijk zouden moeten voelen voor de daden van ISIS bijvoorbeeld.... (inclusief christenen trouwens... go figure. Kennelijk zien ze de onzin daarvan alleen als het over hun eigen geloof gaat.)
Wat meer nuance is in beide gevallen zeker gewenst.
Het is geen 'weter', maar een 'meter'. Die meter kan perfect onpersoonlijk zijn.quote:Op zaterdag 9 januari 2016 13:46 schreef alwaysbenice het volgende:
[..]
Het is een van de grootste vraagstukken van quantum mechanica.
[..]
Het is niet onjuist, of je ontkent het resultaat of je snapt het experiment niet. Het laat zien dat het experiment direct verbonden is met een 'weter' over het experiment, het enige dat kan weten is bewustzijn.
Bovendien is bewustzijn al een feit, jij weet dat je bestaat als bewustzijn. Sterker nog, het is het enige dat je echt zeker kan weten in deze wereld.
Ja, als je geloof reduceert tot het christendom of tot de abrahamistische geloven. Er zijn genoeg geloven die helemaal niet gaan om opoffering.quote:Op zondag 10 januari 2016 14:19 schreef Sneeuw-Leeuw het volgende:
[..]
De essentie van het geloof, is denk ik dat de gelovige zich in de handen van God legt. Dat wil zeggen opoffering.
En in de meeste zo niet alle praktische QM experimenten is die meter dat ook.quote:Op zondag 10 januari 2016 15:14 schreef Ser_Ciappelletto het volgende:
[..]
Het is geen 'weter', maar een 'meter'. Die meter kan perfect onpersoonlijk zijn.
Als ik mij niet vergis, stort de golffunctie in omdat iedere meting energie vereist (bijv. ook waarom Maxwell's Demon geen reëel gedachtenexperiment is). Die energie komt niet van het bekijken van een papier, maar van het meten van een van de eigenschappen.quote:Op zondag 10 januari 2016 15:17 schreef Molurus het volgende:
[..]
En in de meeste zo niet alle praktische QM experimenten is die meter dat ook.
Nu zou je natuurlijk nog kunnen beweren dat golffuncties instorten, niet als de meter meet, maar pas als de weter de meetgegevens bekijkt... maar dan wordt het een wel heel erg krampachtig argument. Het is volstrekt onfalsificeerbaar, en behelst onnodig veel aannames.
Dat lijkt me inderdaad een veel logischer interpretatie. Maar dat is nou precies wat mensen die graag een link leggen tussen kwantumfysica en bewustzijn niet willen horen natuurlijk. Dan is het direct gedaan met de speciale rol voor bewustzijn in de kwantumfysica.quote:Op zondag 10 januari 2016 15:20 schreef Ser_Ciappelletto het volgende:
[..]
Als ik mij niet vergis, stort de golffunctie in omdat iedere meting energie vereist (bijv. ook waarom Maxwell's Demon geen reëel gedachtenexperiment is). Die energie komt niet van het bekijken van een papier, maar van het meten van een van de eigenschappen.
Die rol was er sowieso al niet. Dat is een verzinsel van flapdrollen als die Indiase mafketel en andere zweefteven.quote:Op zondag 10 januari 2016 15:22 schreef Molurus het volgende:
[..]
Dat lijkt me inderdaad een veel logische interpretatie. Maar dat is nou precies wat mensen die graag een link leggen tussen kwantumfysica en bewustzijn niet willen horen natuurlijk. Dan is het direct gedaan met de speciale rol voor bewustzijn in de kwantumfysica.
Bedoel je deepak chopra?quote:Op zondag 10 januari 2016 15:28 schreef Ser_Ciappelletto het volgende:
[..]
Die rol was er sowieso al niet. Dat is een verzinsel van flapdrollen als die Indiase mafketel en andere zweefteven.
Voordat een wetenschapper überhaupt met strak gezicht kan beweren dat bewustzijn een rol speelt bij de kwantummechanica, moet hij eerst een duidelijke notie hebben van wat bewustzijn precies inhoudt, tot op natuurkundig niveau. Zo ver ik weet, bestaat dat nog niet.
Ik heb dat niet hardop zo uitgesproken, maar dat was ook mijn gedachte bij dit topic ja.quote:Op zondag 10 januari 2016 15:28 schreef Ser_Ciappelletto het volgende:
[..]
Die rol was er sowieso al niet. Dat is een verzinsel van flapdrollen als die Indiase mafketel en andere zweefteven.
Er zijn helaas best wel wat wetenschappers die een loopje nemen met dit idee, of die minimaal niet voldoende hun best doen om te benadrukken dat "waarnemer" ook een meetintrument kan zijn. Hoe moet het gewone volk hier nog iets van begrijpen?quote:Op zondag 10 januari 2016 15:28 schreef Ser_Ciappelletto het volgende:
Voordat een wetenschapper überhaupt met strak gezicht kan beweren dat bewustzijn een rol speelt bij de kwantummechanica, moet hij eerst een duidelijke notie hebben van wat bewustzijn precies inhoudt, tot op natuurkundig niveau. Zo ver ik weet, bestaat dat nog niet.
Dat is minimaal een goed voorbeeld daarvan, zeker.quote:
Wetenschappers zijn over het algemeen niet erg goed in het populariseren van ideeën. Dat is het gevolg van leven in een bubbel waarin zulke nuances heel vanzelfsprekend zijn.quote:Op zondag 10 januari 2016 15:31 schreef Molurus het volgende:
Er zijn helaas best wel wat wetenschappers die een loopje nemen met dit idee, of die minimaal niet voldoende hun best doen om te benadrukken dat "waarnemer" ook een meetintrument kan zijn. Hoe moet het gewone volk hier nog iets van begrijpen?
quote:Op zondag 10 januari 2016 15:32 schreef Molurus het volgende:
[..]
Dat is minimaal een goed voorbeeld daarvan, zeker.
Dat Chopra hier degene is die op het podium zit en niet deze natuurkundige is wat mij betreft om te janken.
Ik vond deze altijd wel grappig die parodie.quote:
Klopt, en helemaal mee eens. Wat dat betreft zou er best wat meer geinvesteerd mogen worden in wetenschaps-PR. Het gaat niet alleen om onderzoek, maar ook om het verkopen daarvan.quote:Op zondag 10 januari 2016 15:41 schreef Ser_Ciappelletto het volgende:
[..]
Wetenschappers zijn over het algemeen niet erg goed in het populariseren van ideeën. Dat is het gevolg van leven in een bubbel waarin zulke nuances heel vanzelfsprekend zijn.
Ga maar eens lesgeven in je vakgebied, dan pas ze je hoeveel dingen die jij heel gewoon vindt, absoluut niet gewoon zijn voor het klootjesvolk...
Ik heb al een biceps. Jij ook, hopelijk.quote:Op zondag 10 januari 2016 15:41 schreef Sneeuw-Leeuw het volgende:
[..]
[..]
Ik vond deze altijd wel grappig die parodie.
Als je denkt dat de wetenschap wetenschappers koud laat dan kun je daar niet verder naast zitten.quote:Op zondag 10 januari 2016 16:20 schreef tybo het volgende:
Mijn indruk van wat wetenschap doet om bewijs te leveren als het gaat om het leven.
Een wetenschapper denkt alles uit tot het punt dat er niets meer uit te zoeken valt en er alleen maar een papiertje is overgebleven waarop met ingewikkelde berekeningen bewezen wordt wat iets is en of iets bestaat of niet.
Er zit totaal geen gevoel of leven meer in, het is koude, kille en onpersoonlijk data. Het leven wat doen, voelen en ervaren eigenlijk is wordt door het denken daarmee helemaal dood gedacht.
Ik heb het ook niet over wetenschappers, ik heb het over wetenschap.quote:Op zondag 10 januari 2016 16:23 schreef Molurus het volgende:
[..]
Als je denkt dat de wetenschap wetenschappers koud laat dan kun je daar niet verder naast zitten.
Het is me eerlijk gezegd een raadsel wat je dan bedoelt met "koude, kille en onpersoonlijke data".quote:Op zondag 10 januari 2016 16:37 schreef tybo het volgende:
[..]
Ik heb het ook niet over wetenschappers, ik heb het over wetenschap.
Ik begrijp heus wel dat een wetenschapper positieve gevoelens kan hebben over zijn onderzoek.
De antwoorden die voortkomen uit al die ingewikkelde berekeningen, formules, enz is niets meer dan alleen maar data. 1+1=2, wat heeft die som te maken met het gevoelsleven van een mens.quote:Het is me eerlijk gezegd een raadsel wat je dan bedoelt met "koude, kille en onpersoonlijke data".
Niets, en dat is ook de bedoeling. Het is wetenschap omdat het voor iedereen hetzelfde is. Als het afhankelijk zou zijn van het gevoelsleven, zou het niet voor iedereen hetzelfde zijn.quote:Op zondag 10 januari 2016 16:58 schreef tybo het volgende:
[..]
De antwoorden die voortkomen uit al die ingewikkelde berekeningen, formules, enz is niets meer dan alleen maar data. 1+1=2, wat heeft die som te maken met het gevoelsleven van een mens.
Precies wat ik bedoel er zit geen leven inquote:Niets, en dat is ook de bedoeling. Het is wetenschap omdat het voor iedereen hetzelfde is. Als het afhankelijk zou zijn van het gevoelsleven, zou het niet voor iedereen hetzelfde zijn.
Op welke manier doet dat afbreuk aan de wetenschappelijke methode?quote:Op zondag 10 januari 2016 17:04 schreef tybo het volgende:
[..]
Precies wat ik bedoel er zit geen leven in
het doet geen afbreuk het gaat alleen maar om kennis/weten meer dan dat is het nietquote:Op zondag 10 januari 2016 17:05 schreef Ser_Ciappelletto het volgende:
[..]
Op welke manier doet dat afbreuk aan de wetenschappelijke methode?
Denk je dat als je dit filmpje vaker plaatst jij het beter gaat bevatten?quote:Op zondag 10 januari 2016 18:57 schreef alwaysbenice het volgende:
Jammer dat zo weinig het Delayed Choice Quantum Eraser experiment niet bevatten
2 van de 33 respondenten gelooft dus in een speciale rol voor bewustzijn in kwantumfysica, uit een groep van natuurkundigen, wiskundigen en filosofen.quote:A poll was conducted at a quantum mechanics conference in 2011 using 33 participants (including physicists, mathematicians, and philosophers). Researchers found that 6% of participants indicated that they believed the observer "plays a distinguished physical role (e.g., wave-function collapse by consciousness)". They also mention that "Popular accounts have sometimes suggested that the Copenhagen interpretation attributes such a role to consciousness. In our view, this is to misunderstand the Copenhagen interpretation."
Ik vind het wel niet zo'n goede zet van Mlodinov (de fysicus) om vervolgens samen met Chopra een boek te schrijven.quote:Op zondag 10 januari 2016 15:32 schreef Molurus het volgende:
[..]
Dat is minimaal een goed voorbeeld daarvan, zeker.
Dat Chopra hier degene is die op het podium zit en niet deze natuurkundige is wat mij betreft om te janken.
Ik weet eerlijk gezegd niet of ik het wel eens ben met deze stelling. De discussie niet aangaan lijkt me ook geen oplossing.quote:Op zondag 10 januari 2016 19:53 schreef Columbiafan het volgende:
[..]
Ik vind het wel niet zo'n goede zet van Mlodinov (de fysicus) om vervolgens samen met Chopra een boek te schrijven.
zoals Johan Braeckman ook aanhaalt in de context van ID'ers (zie vanaf ongeveer 36:50) heeft iemand als Chopra a priori het 'debat' al gewonnen doordat iemand met de status van Mlodinow de discussie aangaat met hem.
https://www.goodreads.com(...)ar-of-the-worldviews
Als een aantal intelligente individuen dit soort uitspraken doen ("met DMT beland je in een andere dimensie") dan wil ik er op zijn minst serieus over nadenken en het zelf ervaren voordat ik het afdoe als stom geneuzel. Niet dat ik jou daarvan beschuldig.quote:Op zondag 10 januari 2016 13:31 schreef Molurus het volgende:
[..]
Zonder onderbouwing blijft dat bij een autoriteitsargument. De wetenschappelijke basis ontbreekt volledig. Dan kan iemand die erin gelooft nog zo intelligent zijn, het wordt daar niet wetenschappelijker van.
Er zijn tenslotte ook intelligente theisten en intelligente alien believers.
Ik snap waar je op doelt. Maar ik stel dit: als ik zeker weet dat er binnen mijn leven geen antwoord gaat komen op bepaalde levensvragen, dan gebruik ik mijn intuïtie om te bepalen hoe ik die beantwoord. Ik heb dan geen ander instrument meer, de ratio brengt je heel ver maar het brengt je niet ver genoeg.quote:Op zondag 10 januari 2016 13:31 schreef Molurus het volgende:
De praktijk wijst uit dat ten aanzien van zaken die we niet begrijpen intuitie buitengewoon onbetrouwbaar is. Dit is overigens ook wat wat Niels Bohr bedoelt met zijn uitspraak 'if quantum mechanics hasn't profoundly shocked you, you haven't understood it yet': het druist nu juist tegen alle menselijke intuitie in. En daarom kan intuitie de prullenbak in in dit geval.
(Hint: waar komt menselijke intuitie vandaan denk je?)
Bewuste ervaringen zijn niet meetbaar. Hersenactiviteit en neurotransmitters zijn te meten, wat iemand voelt of doormaakt is niet te meten.quote:
SPOILEROm spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
Inmiddels wel, absolute aanrader voor iedereen:quote:Op zaterdag 9 januari 2016 12:49 schreef Molurus het volgende:
Dit is wel een goede presentatie, staat helaas niet op youtube:
Daniel Dennett - The Magic Of Consciousness.
Het moet dan wel beginnen bij een empirische of filosofische basis. "Intelligent persoon X geloof Y" kan ik niks mee. Het kan ook niet onderzocht worden of wat dan ook.quote:Op zondag 10 januari 2016 21:17 schreef Libertarisch het volgende:
[..]
Als een aantal intelligente individuen dit soort uitspraken doen ("met DMT beland je in een andere dimensie") dan wil ik er op zijn minst serieus over nadenken en het zelf ervaren voordat ik het afdoe als stom geneuzel. Niet dat ik jou daarvan beschuldig.
Ik heb ook het Christendom een serieuze kans gegeven omdat zoveel intelligente mensen daarin geloven. Na het lezen van de bijbel kon ik deze visie niet erg serieus meer nemen.
Hier begrijp ik nou helemaal niks van he. Waarom moeten vragen die je niet kunt beantwoorden per se worden beantwoord? Wat is er nou precies mis met 'ik weet het niet'?quote:Op zondag 10 januari 2016 21:17 schreef Libertarisch het volgende:
[..]
Ik snap waar je op doelt. Maar ik stel dit: als ik zeker weet dat er binnen mijn leven geen antwoord gaat komen op bepaalde levensvragen, dan gebruik ik mijn intuïtie om te bepalen hoe ik die beantwoord. Ik heb dan geen ander instrument meer, de ratio brengt je heel ver maar het brengt je niet ver genoeg.
Je kunt prima empirisch onderzoek doen naar bewuste ervaringen. Zo is het volslagen onmogelijk om in de hersenen te constateren dat mensen hierin schuine lijnen zien:quote:Op zondag 10 januari 2016 21:17 schreef Libertarisch het volgende:
[..]
Bewuste ervaringen zijn niet meetbaar. Hersenactiviteit en neurotransmitters zijn te meten, wat iemand voelt of doormaakt is niet te meten.
Goed punt. Vergis ik me of ben jij anders gaan denken over dit soort zaken?quote:Op zaterdag 9 januari 2016 15:52 schreef Libertarisch het volgende:
Wat wel even belangrijk is om te vermelden is dat het menselijk intellect en de menselijke zintuigen beperkt zijn. De kans dat de mens dus de "waarheid" of de "realiteit" volledig zal begrijpen is minimaal. De nieuw-atheïstische hypothese die stelt dat de big bang vanuit het niets is ontstaan en dat alles toeval is en dat het huidige leven alles is wat er is, vind ik intellectueel en emotioneel ontoereikend.
Wat mij betreft helemaal geen goed punt, daar geen enkele nieuwe atheist dit beweert.quote:
Slecht punt, sowieso maakt het voor de waarheid niks uit of iemand een stelling emotioneel of intellectueel ontoereikend vindt.quote:Op maandag 11 januari 2016 19:57 schreef JerryWesterby het volgende:
[..]
Goed punt. Vergis ik me of ben jij anders gaan denken over dit soort zaken?
Dit lijkt me een nogal zweverige claim. Omdat mensen de vragen kunnen stellen, zijn we in staat te proberen antwoorden te zoeken op die vragen. Als we niet zouden 'geloven' dat we geen vaardigheden hebben om de waarheid te achterhalen, dan kunnen we beter stoppen met de wetenschap en allemaal de Bijbel gaan lezen.quote:Wetenschap berust dus op een noodzakelijke filosofische aanname: een geloof dat we de cognitieve en intellectuele vaardigheden hebben om de waarheid te achterhalen over het universum.
Deze conlusie is op niks gebaseerd.quote:(..) Er moet dus meer aan de hand zijn.
Wederom conclusies a la ad ignorantiam. Geloven in iets zonder bewijs is iets heel anders dan het 'geloof' in onze kennis omdat het waar is. Daarnaast, ik hoor graag een alternatief voor het 'geloven in onze kennis' als je denkt dat er iets beters is om de wereld te verklaren.quote:Het feit dat we rationeel kunnen denken en dat het universum rationeel in elkaar zit, zodat we het kunnen begrijpen, is een onverklaarbaar toeval als wij niets meer dan bij toeval ontstane triviale verschijnseltjes zijn. Het vertrouwen op onze kennis wordt dan een kwestie van een nergens op gebaseerd geloof. Niet dat er persé iets mis is met geloof. We kunnen niets beginnen zonder uit te gaan van bepaalde zaken die we op basis van geloof accepteren. Maar het moet wel plausibel zijn, en hoe minder je het hoeft te doen hoe beter.
Hier is geen enkele indicatie voor. Dit is pure baloney, Deepak Chopra stijl. Wellicht dat je wat termen uit de kwantumfysica kunt gebruiken om de zaak te verduidelijken?quote:Een betere hypothese is dat er een connectie is tussen denken en het universum. Het universum als rationele gedachte. Wie weet bestaat er een rationeel universum omdat er rationeel denken bestaat, en niet andersom.
Dat komt omdat dat werkt, al sinds de oudheid. De jongen die niet naar zijn zwaardtrainer luisterde. eindigde zonder hoofd of met zijn darmen op de grond in zijn eerste gevecht. De jongen die niet naar zijn vader luisterde bij het zaaien en oogsten verhongerde met zijn gezin.quote:Op zaterdag 9 januari 2016 20:12 schreef Libertarisch het volgende:
[..]
Volgens mij niet. Er wordt juist heel veel waarde gehecht aan kennis die wordt overgedragen van de 1 op de ander. Wij nemen heel veel kennis aan voor waar ook al hebben wij er zelf nooit onderzoek naar gedaan. We vertrouwen de wetenschappers dan maar.
quote:Op maandag 11 januari 2016 20:46 schreef Evolved het volgende:
Wellicht dat je wat termen uit de kwantumfysica kunt gebruiken om de zaak te verduidelijken?
Ja het is echt ongelofelijk soms (die flimpjes ga ik eens kijken voor de gein). Ik zag laatst het volledige debat tussen Sam Harris en Deepak op ABC news (je hebt laatst al een stukje gepost volgens mij). Echt tenenkrommend, groot respect voor Harris dat hij zo rustig blijft. Op een gegeven moment zegt Deepak:quote:Op maandag 11 januari 2016 20:55 schreef Molurus het volgende:
[..]
Ja... als dit niet een veel voorkomende strategie van zweefteven was zou ik erom kunnen lachen. Maar zo werkt het echt: gooi gewoon allerlei lastige wetenschappelijke begrippen in de mix, en dan maar hopen dat er geen natuurkundigen in je publiek zitten.
Je stuk is incoherent. Lees het nog maar eens na.quote:Op maandag 11 januari 2016 20:46 schreef Evolved het volgende:
[..]
Slecht punt, sowieso maakt het voor de waarheid niks uit of iemand een stelling emotioneel of intellectueel ontoereikend vindt.
[..]
Dit lijkt me een nogal zweverige claim. Omdat mensen de vragen kunnen stellen, zijn we in staat te proberen antwoorden te zoeken op die vragen. Als we niet zouden 'geloven' dat we geen vaardigheden hebben om de waarheid te achterhalen, dan kunnen we beter stoppen met de wetenschap en allemaal de Bijbel gaan lezen.
[..]
Deze conlusie is op niks gebaseerd.
[..]
Wederom conclusies a la ad ignorantiam. Geloven in iets zonder bewijs is iets heel anders dan het 'geloof' in onze kennis omdat het waar is. Daarnaast, ik hoor graag een alternatief voor het 'geloven in onze kennis' als je denkt dat er iets beters is om de wereld te verklaren.
[..]
Hier is geen enkele indicatie voor. Dit is pure baloney, Deepak Chopra stijl. Wellicht dat je wat termen uit de kwantumfysica kunt gebruiken om de zaak te verduidelijken?
Ja, het is zo nu en dan zo bont dat je je echt afvraagt: is this for real, of word ik hier gewoon gigantisch in de maling genomen?quote:Op maandag 11 januari 2016 21:07 schreef Evolved het volgende:
[..]
Ja het is echt ongelofelijk soms (die flimpjes ga ik eens kijken voor de gein). Ik zag laatst het volledige debat tussen Sam Harris en Deepak op ABC news (je hebt laatst al een stukje gepost volgens mij). Echt tenenkrommend, groot respect voor Harris dat hij zo rustig blijft. Op een gegeven moment zegt Deepak:
"In the absence of a conscious entity, the moon remains a radically ambiguous and ceaselessly flowing quantum soup"![]()
![]()
![]()
Ik viel echt van mijn stoel van verbazing, dit slaat werkelijk nergens op (die man is sowieso gigantisch irritant). Zo jammer dat er door dit soort spindokters van deze termen worden gebruikt.
Natuurlijk is er een connectie met bewustzijn. Zie al die citaten ergens hierboven in de topic.quote:Op zondag 10 januari 2016 15:22 schreef Molurus het volgende:
[..]
Dat lijkt me inderdaad een veel logischer interpretatie. Maar dat is nou precies wat mensen die graag een link leggen tussen kwantumfysica en bewustzijn niet willen horen natuurlijk. Dan is het direct gedaan met de speciale rol voor bewustzijn in de kwantumfysica.
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |