Als je denkt dat de wetenschap wetenschappers koud laat dan kun je daar niet verder naast zitten.quote:Op zondag 10 januari 2016 16:20 schreef tybo het volgende:
Mijn indruk van wat wetenschap doet om bewijs te leveren als het gaat om het leven.
Een wetenschapper denkt alles uit tot het punt dat er niets meer uit te zoeken valt en er alleen maar een papiertje is overgebleven waarop met ingewikkelde berekeningen bewezen wordt wat iets is en of iets bestaat of niet.
Er zit totaal geen gevoel of leven meer in, het is koude, kille en onpersoonlijk data. Het leven wat doen, voelen en ervaren eigenlijk is wordt door het denken daarmee helemaal dood gedacht.
Ik heb het ook niet over wetenschappers, ik heb het over wetenschap.quote:Op zondag 10 januari 2016 16:23 schreef Molurus het volgende:
[..]
Als je denkt dat de wetenschap wetenschappers koud laat dan kun je daar niet verder naast zitten.
Het is me eerlijk gezegd een raadsel wat je dan bedoelt met "koude, kille en onpersoonlijke data".quote:Op zondag 10 januari 2016 16:37 schreef tybo het volgende:
[..]
Ik heb het ook niet over wetenschappers, ik heb het over wetenschap.
Ik begrijp heus wel dat een wetenschapper positieve gevoelens kan hebben over zijn onderzoek.
De antwoorden die voortkomen uit al die ingewikkelde berekeningen, formules, enz is niets meer dan alleen maar data. 1+1=2, wat heeft die som te maken met het gevoelsleven van een mens.quote:Het is me eerlijk gezegd een raadsel wat je dan bedoelt met "koude, kille en onpersoonlijke data".
Niets, en dat is ook de bedoeling. Het is wetenschap omdat het voor iedereen hetzelfde is. Als het afhankelijk zou zijn van het gevoelsleven, zou het niet voor iedereen hetzelfde zijn.quote:Op zondag 10 januari 2016 16:58 schreef tybo het volgende:
[..]
De antwoorden die voortkomen uit al die ingewikkelde berekeningen, formules, enz is niets meer dan alleen maar data. 1+1=2, wat heeft die som te maken met het gevoelsleven van een mens.
Precies wat ik bedoel er zit geen leven inquote:Niets, en dat is ook de bedoeling. Het is wetenschap omdat het voor iedereen hetzelfde is. Als het afhankelijk zou zijn van het gevoelsleven, zou het niet voor iedereen hetzelfde zijn.
Op welke manier doet dat afbreuk aan de wetenschappelijke methode?quote:Op zondag 10 januari 2016 17:04 schreef tybo het volgende:
[..]
Precies wat ik bedoel er zit geen leven in
het doet geen afbreuk het gaat alleen maar om kennis/weten meer dan dat is het nietquote:Op zondag 10 januari 2016 17:05 schreef Ser_Ciappelletto het volgende:
[..]
Op welke manier doet dat afbreuk aan de wetenschappelijke methode?
Denk je dat als je dit filmpje vaker plaatst jij het beter gaat bevatten?quote:Op zondag 10 januari 2016 18:57 schreef alwaysbenice het volgende:
Jammer dat zo weinig het Delayed Choice Quantum Eraser experiment niet bevatten
2 van de 33 respondenten gelooft dus in een speciale rol voor bewustzijn in kwantumfysica, uit een groep van natuurkundigen, wiskundigen en filosofen.quote:A poll was conducted at a quantum mechanics conference in 2011 using 33 participants (including physicists, mathematicians, and philosophers). Researchers found that 6% of participants indicated that they believed the observer "plays a distinguished physical role (e.g., wave-function collapse by consciousness)". They also mention that "Popular accounts have sometimes suggested that the Copenhagen interpretation attributes such a role to consciousness. In our view, this is to misunderstand the Copenhagen interpretation."
Ik vind het wel niet zo'n goede zet van Mlodinov (de fysicus) om vervolgens samen met Chopra een boek te schrijven.quote:Op zondag 10 januari 2016 15:32 schreef Molurus het volgende:
[..]
Dat is minimaal een goed voorbeeld daarvan, zeker.
Dat Chopra hier degene is die op het podium zit en niet deze natuurkundige is wat mij betreft om te janken.
Ik weet eerlijk gezegd niet of ik het wel eens ben met deze stelling. De discussie niet aangaan lijkt me ook geen oplossing.quote:Op zondag 10 januari 2016 19:53 schreef Columbiafan het volgende:
[..]
Ik vind het wel niet zo'n goede zet van Mlodinov (de fysicus) om vervolgens samen met Chopra een boek te schrijven.
zoals Johan Braeckman ook aanhaalt in de context van ID'ers (zie vanaf ongeveer 36:50) heeft iemand als Chopra a priori het 'debat' al gewonnen doordat iemand met de status van Mlodinow de discussie aangaat met hem.
https://www.goodreads.com(...)ar-of-the-worldviews
Als een aantal intelligente individuen dit soort uitspraken doen ("met DMT beland je in een andere dimensie") dan wil ik er op zijn minst serieus over nadenken en het zelf ervaren voordat ik het afdoe als stom geneuzel. Niet dat ik jou daarvan beschuldig.quote:Op zondag 10 januari 2016 13:31 schreef Molurus het volgende:
[..]
Zonder onderbouwing blijft dat bij een autoriteitsargument. De wetenschappelijke basis ontbreekt volledig. Dan kan iemand die erin gelooft nog zo intelligent zijn, het wordt daar niet wetenschappelijker van.
Er zijn tenslotte ook intelligente theisten en intelligente alien believers.
Ik snap waar je op doelt. Maar ik stel dit: als ik zeker weet dat er binnen mijn leven geen antwoord gaat komen op bepaalde levensvragen, dan gebruik ik mijn intuïtie om te bepalen hoe ik die beantwoord. Ik heb dan geen ander instrument meer, de ratio brengt je heel ver maar het brengt je niet ver genoeg.quote:Op zondag 10 januari 2016 13:31 schreef Molurus het volgende:
De praktijk wijst uit dat ten aanzien van zaken die we niet begrijpen intuitie buitengewoon onbetrouwbaar is. Dit is overigens ook wat wat Niels Bohr bedoelt met zijn uitspraak 'if quantum mechanics hasn't profoundly shocked you, you haven't understood it yet': het druist nu juist tegen alle menselijke intuitie in. En daarom kan intuitie de prullenbak in in dit geval.
(Hint: waar komt menselijke intuitie vandaan denk je?)
Bewuste ervaringen zijn niet meetbaar. Hersenactiviteit en neurotransmitters zijn te meten, wat iemand voelt of doormaakt is niet te meten.quote:
SPOILEROm spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
Inmiddels wel, absolute aanrader voor iedereen:quote:Op zaterdag 9 januari 2016 12:49 schreef Molurus het volgende:
Dit is wel een goede presentatie, staat helaas niet op youtube:
Daniel Dennett - The Magic Of Consciousness.
Het moet dan wel beginnen bij een empirische of filosofische basis. "Intelligent persoon X geloof Y" kan ik niks mee. Het kan ook niet onderzocht worden of wat dan ook.quote:Op zondag 10 januari 2016 21:17 schreef Libertarisch het volgende:
[..]
Als een aantal intelligente individuen dit soort uitspraken doen ("met DMT beland je in een andere dimensie") dan wil ik er op zijn minst serieus over nadenken en het zelf ervaren voordat ik het afdoe als stom geneuzel. Niet dat ik jou daarvan beschuldig.
Ik heb ook het Christendom een serieuze kans gegeven omdat zoveel intelligente mensen daarin geloven. Na het lezen van de bijbel kon ik deze visie niet erg serieus meer nemen.
Hier begrijp ik nou helemaal niks van he. Waarom moeten vragen die je niet kunt beantwoorden per se worden beantwoord? Wat is er nou precies mis met 'ik weet het niet'?quote:Op zondag 10 januari 2016 21:17 schreef Libertarisch het volgende:
[..]
Ik snap waar je op doelt. Maar ik stel dit: als ik zeker weet dat er binnen mijn leven geen antwoord gaat komen op bepaalde levensvragen, dan gebruik ik mijn intuïtie om te bepalen hoe ik die beantwoord. Ik heb dan geen ander instrument meer, de ratio brengt je heel ver maar het brengt je niet ver genoeg.
Je kunt prima empirisch onderzoek doen naar bewuste ervaringen. Zo is het volslagen onmogelijk om in de hersenen te constateren dat mensen hierin schuine lijnen zien:quote:Op zondag 10 januari 2016 21:17 schreef Libertarisch het volgende:
[..]
Bewuste ervaringen zijn niet meetbaar. Hersenactiviteit en neurotransmitters zijn te meten, wat iemand voelt of doormaakt is niet te meten.
Goed punt. Vergis ik me of ben jij anders gaan denken over dit soort zaken?quote:Op zaterdag 9 januari 2016 15:52 schreef Libertarisch het volgende:
Wat wel even belangrijk is om te vermelden is dat het menselijk intellect en de menselijke zintuigen beperkt zijn. De kans dat de mens dus de "waarheid" of de "realiteit" volledig zal begrijpen is minimaal. De nieuw-atheïstische hypothese die stelt dat de big bang vanuit het niets is ontstaan en dat alles toeval is en dat het huidige leven alles is wat er is, vind ik intellectueel en emotioneel ontoereikend.
Wat mij betreft helemaal geen goed punt, daar geen enkele nieuwe atheist dit beweert.quote:
Slecht punt, sowieso maakt het voor de waarheid niks uit of iemand een stelling emotioneel of intellectueel ontoereikend vindt.quote:Op maandag 11 januari 2016 19:57 schreef JerryWesterby het volgende:
[..]
Goed punt. Vergis ik me of ben jij anders gaan denken over dit soort zaken?
Dit lijkt me een nogal zweverige claim. Omdat mensen de vragen kunnen stellen, zijn we in staat te proberen antwoorden te zoeken op die vragen. Als we niet zouden 'geloven' dat we geen vaardigheden hebben om de waarheid te achterhalen, dan kunnen we beter stoppen met de wetenschap en allemaal de Bijbel gaan lezen.quote:Wetenschap berust dus op een noodzakelijke filosofische aanname: een geloof dat we de cognitieve en intellectuele vaardigheden hebben om de waarheid te achterhalen over het universum.
Deze conlusie is op niks gebaseerd.quote:(..) Er moet dus meer aan de hand zijn.
Wederom conclusies a la ad ignorantiam. Geloven in iets zonder bewijs is iets heel anders dan het 'geloof' in onze kennis omdat het waar is. Daarnaast, ik hoor graag een alternatief voor het 'geloven in onze kennis' als je denkt dat er iets beters is om de wereld te verklaren.quote:Het feit dat we rationeel kunnen denken en dat het universum rationeel in elkaar zit, zodat we het kunnen begrijpen, is een onverklaarbaar toeval als wij niets meer dan bij toeval ontstane triviale verschijnseltjes zijn. Het vertrouwen op onze kennis wordt dan een kwestie van een nergens op gebaseerd geloof. Niet dat er persé iets mis is met geloof. We kunnen niets beginnen zonder uit te gaan van bepaalde zaken die we op basis van geloof accepteren. Maar het moet wel plausibel zijn, en hoe minder je het hoeft te doen hoe beter.
Hier is geen enkele indicatie voor. Dit is pure baloney, Deepak Chopra stijl. Wellicht dat je wat termen uit de kwantumfysica kunt gebruiken om de zaak te verduidelijken?quote:Een betere hypothese is dat er een connectie is tussen denken en het universum. Het universum als rationele gedachte. Wie weet bestaat er een rationeel universum omdat er rationeel denken bestaat, en niet andersom.
Dat komt omdat dat werkt, al sinds de oudheid. De jongen die niet naar zijn zwaardtrainer luisterde. eindigde zonder hoofd of met zijn darmen op de grond in zijn eerste gevecht. De jongen die niet naar zijn vader luisterde bij het zaaien en oogsten verhongerde met zijn gezin.quote:Op zaterdag 9 januari 2016 20:12 schreef Libertarisch het volgende:
[..]
Volgens mij niet. Er wordt juist heel veel waarde gehecht aan kennis die wordt overgedragen van de 1 op de ander. Wij nemen heel veel kennis aan voor waar ook al hebben wij er zelf nooit onderzoek naar gedaan. We vertrouwen de wetenschappers dan maar.
quote:Op maandag 11 januari 2016 20:46 schreef Evolved het volgende:
Wellicht dat je wat termen uit de kwantumfysica kunt gebruiken om de zaak te verduidelijken?
Ja het is echt ongelofelijk soms (die flimpjes ga ik eens kijken voor de gein). Ik zag laatst het volledige debat tussen Sam Harris en Deepak op ABC news (je hebt laatst al een stukje gepost volgens mij). Echt tenenkrommend, groot respect voor Harris dat hij zo rustig blijft. Op een gegeven moment zegt Deepak:quote:Op maandag 11 januari 2016 20:55 schreef Molurus het volgende:
[..]
Ja... als dit niet een veel voorkomende strategie van zweefteven was zou ik erom kunnen lachen. Maar zo werkt het echt: gooi gewoon allerlei lastige wetenschappelijke begrippen in de mix, en dan maar hopen dat er geen natuurkundigen in je publiek zitten.
Je stuk is incoherent. Lees het nog maar eens na.quote:Op maandag 11 januari 2016 20:46 schreef Evolved het volgende:
[..]
Slecht punt, sowieso maakt het voor de waarheid niks uit of iemand een stelling emotioneel of intellectueel ontoereikend vindt.
[..]
Dit lijkt me een nogal zweverige claim. Omdat mensen de vragen kunnen stellen, zijn we in staat te proberen antwoorden te zoeken op die vragen. Als we niet zouden 'geloven' dat we geen vaardigheden hebben om de waarheid te achterhalen, dan kunnen we beter stoppen met de wetenschap en allemaal de Bijbel gaan lezen.
[..]
Deze conlusie is op niks gebaseerd.
[..]
Wederom conclusies a la ad ignorantiam. Geloven in iets zonder bewijs is iets heel anders dan het 'geloof' in onze kennis omdat het waar is. Daarnaast, ik hoor graag een alternatief voor het 'geloven in onze kennis' als je denkt dat er iets beters is om de wereld te verklaren.
[..]
Hier is geen enkele indicatie voor. Dit is pure baloney, Deepak Chopra stijl. Wellicht dat je wat termen uit de kwantumfysica kunt gebruiken om de zaak te verduidelijken?
Ja, het is zo nu en dan zo bont dat je je echt afvraagt: is this for real, of word ik hier gewoon gigantisch in de maling genomen?quote:Op maandag 11 januari 2016 21:07 schreef Evolved het volgende:
[..]
Ja het is echt ongelofelijk soms (die flimpjes ga ik eens kijken voor de gein). Ik zag laatst het volledige debat tussen Sam Harris en Deepak op ABC news (je hebt laatst al een stukje gepost volgens mij). Echt tenenkrommend, groot respect voor Harris dat hij zo rustig blijft. Op een gegeven moment zegt Deepak:
"In the absence of a conscious entity, the moon remains a radically ambiguous and ceaselessly flowing quantum soup"![]()
![]()
![]()
Ik viel echt van mijn stoel van verbazing, dit slaat werkelijk nergens op (die man is sowieso gigantisch irritant). Zo jammer dat er door dit soort spindokters van deze termen worden gebruikt.
Natuurlijk is er een connectie met bewustzijn. Zie al die citaten ergens hierboven in de topic.quote:Op zondag 10 januari 2016 15:22 schreef Molurus het volgende:
[..]
Dat lijkt me inderdaad een veel logischer interpretatie. Maar dat is nou precies wat mensen die graag een link leggen tussen kwantumfysica en bewustzijn niet willen horen natuurlijk. Dan is het direct gedaan met de speciale rol voor bewustzijn in de kwantumfysica.
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |