abonnementen ibood.com bol.com Coolblue
  donderdag 24 december 2015 @ 02:40:02 #1
1124 Mark
Awesome dad from hell
pi_158488646
registreer om deze reclame te verbergen
The Gathering:
358rsw7.jpg

Biografie:
Het begin: Always... & Almost a Dance (1989-1993)

The Gathering wordt in 1989 opgericht door de broers Hans Rutten en René Rutten en Bart Smits. Niet veel later komen Hugo Prinsen Geerligs, Jelmer Wiersma en Frank Boeijen daarbij, en speelt de band regelmatig live in het clubcircuit.

In 1992 brengt The Gathering zijn debuutalbum Always... uit, gestoeld op het aan populariteit winnende genre deathmetal, maar laat een duidelijk eigen geluid horen. Grunter Bart Smits wordt bijgestaan door zang van Marike Groot (ex-Little Mary Big) en de nummers zijn door keyboardpartijen voorzien van een symfonisch tintje. Always... wordt goed ontvangen in binnen- en buitenland en de band sleept een aantal festivaloptredens in de wacht. Daarnaast speelt de band zich in de kijker als voorprogramma van Faith No More in Ahoy' Rotterdam.

Ondanks de droomstart die de band aanvankelijk maakt, zijn een aantal bandleden ontevreden over het heavy groepsgeluid. De zoektocht naar een nieuw geluid kost het vertrek van zangeres Marike Groot en van Bart Smits, die meer de gothickant op wil. Hun plaats wordt opgevuld door Niels Duffhues en Martine van Loon. Na de bezettingswisseling begint men aan het opnemen van het album Almost a Dance, dat moeizaam tot stand komt. Er zijn problemen met de platenmaatschappij en bij het verschijnen van het album in 1993 vallen ook de reacties tegen. Het geluid is een stuk minder heftig geworden en wordt door de critici vernietigend gerecenseerd. Tijdens de daaropvolgende tournee verlaten Duffhues en Van Loon de band.

Doorbraak: Mandylion & Nighttime Birds (1995-1997)

Na een periode van bezinning maakt The Gathering een verrassende comeback met het album Mandylion in 1995. De band is verhuisd naar een nieuwe platenmaatschappij en heeft Anneke van Giersbergen aangetrokken, een zangeres met geschoolde vocalen. Het geluid op Mandylion ontstijgt de metal en manoeuvreert zich in de richting van de progressieve rock beïnvloed door gothic metal en psychedelica. Er is veel ruimte voor atmosferische passages en langere epische stukken waardoor er een mooie balans ontstaat tussen heavy en gevoelig. Met name de stem van Van Giersbergen maakt de plaat toegankelijk voor een brede doelgroep. De plaat wordt dan ook jubelend ontvangen door zowel metal- als rockpubliek en de single Strange Machines bereikt nummer 37 in de Single Top 100. Van Mandylion worden meer dan 130.000 exemplaren verkocht en het album staat maandenlang in de Album Top 100.

Door het succes van Mandylion vertrekt The Gathering uitgebreid op tournee in de Benelux, Duitsland en Zwitserland. Gedurende de zomer is de groep te zien op elk zichzelf respecterend Nederlands openluchtfestival en doet in augustus een afsluitend optreden op Lowlands. In het najaar van 1996 begint The Gathering met het opnemen van een nieuw album, dat de succesvolle voorganger moet gaan overtreffen.

Het vierde album Nighttime Birds verschijnt in 1997 en borduurt grotendeels voort op Mandylion, maar is wel iets rustiger en meer op pop georiënteerd. In mei speelt de band op Pinkpop en met de positieve kritieken in de achterzak gaat de band in het najaar opnieuw uitgebreid toeren. The Gathering staat onder meer op het Deense Roskilde Festival.

Een andere muzikale koers (1998-2007)

Het vijfde album van The Gathering komt uit in 1998 - een dubbel-cd getiteld How To Measure A Planet? - en is geproduceerd door Attie Bauw (Fight, The Scorpions en Tröckener Kecks) en opgenomen in verschillende studio's in Amsterdam. Het album laat de meer ingetogen kant van de groep horen. Naast gitaren is er ook ruim plaats voor toetsen en samples. Het bombastische heeft plaatsgemaakt voor overwegend rustig materiaal. Het album wordt voorafgegaan door de single 'Liberty Bell'. The Gathering toert door de Verenigde Staten, Mexico en Engeland.

In 1999 ontstaat een relletje tijdens de Amerikaanse tournee als de groep bij een gepland concert in Colorado verstek laat gaan. Naderhand blijkt dat de groep nooit op de hoogte was geweest van de boeking. In het voorjaar start The Gathering zijn eigen label, Psychonaut Records. In november verschijnen daarop door Attie Bauw geremasterde versies van de twee eerste albums, Always... en Almost a Dance. Verder kondigt de groep een dubbele live-cd en een verzamelalbum met B-kantjes en divers studiomateriaal aan. Een ruzie met platenlabel Century Media zet dit plan echter op losse schroeven. Uiteindelijk besluiten band en label zich te beperken tot een enkele live-cd, Superheat.

Begin januari 2000 verschijnt het livealbum Superheat, dat net als de voorgaande albums de Album Top 100 haalt. In de zomer verschijnt tevens het nieuwe studioalbum If Then Else, waarbij strijkers en blazers worden gebruikt om de sound te verbreden. In augustus speelt de band weer op Lowlands.

The Gathering Mexico City World Tour 2001 trekt in januari 2001 duizenden enthousiaste Mexicaanse The Gatheringfans. Demo-opnamen en een onuitgebrachte 7-inchsingle uit de periode 1990-1991 staan verzameld op het album Downfall, dat in april uitkomt inclusief een bonus-cd-rom met een videoregistratie van een concert in w2 Concertzaal te 's-Hertogenbosch. De band speelt voor de tweede keer op het Roskilde Festival in Denemarken.

Zonder toestemming van de band brengt het label Century Media in 2002 de dvd In Motion uit. Datzelfde jaar slaat de band op de ep Black Light District een nieuwe weg in met het lange openingsnummer en verwerken de muzikanten invloeden uit de alternatieve gitaarmuziek en van bands die in de jaren tachtig platen uitbrachten onder het Britse label 4AD.

In 2003 heeft The Gathering na twee jaar een nieuw album afgerond, getiteld Souvenirs, en komt op 24 februari in Nederland en Europa en op 12 maart in de rest van de wereld uit op het eigen Psychonaut Records. Souvenirs telt tien tracks, geproduceerd door Zlaya Hadzich (bekend van o.a. Sonic Youth, Motorpsycho, Low en Agrésion). Vanaf maart gaat de band op tournee door Duitsland, Frankrijk, Spanje, Portugal, Oostenrijk, Zwitserland en Tsjechië. In mei is de Benelux aan de beurt waarna de groep afreist naar Polen en Engeland. De single 'You Learn About It' komt uit op 14 april. De band wordt uitgenodigd voor het Glastonbury Festival in England. The Gathering speelt in augustus hoogtepunten uit hun carrière tijdens twee semiakoestische optredens in Lux te Nijmegen. De opnamen van de optredens verschijnen aan het begin van 2004 op het livealbum Sleepy Buildings. Bassist Hugo Prinsen Geerligs verlaat om privéredenen The Gathering. Op 16 november doet hij in 013 in Tilburg zijn laatste optreden. Hij wordt vervangen door Marjolein Kooijman. Zij is inmiddels afgestudeerd aan de Rockacademie in Tilburg.

In februari 2004 maakt The Gathering een tournee door Amerika, waar de band voor uitverkochte zalen staat in onder meer Chili en Mexico. Eind mei vertrekt de band voor de eerste keer naar Rusland. Op 29 mei geeft de band een optreden in club DK Gorbunova, dat plaats biedt aan tweeduizend man. Andere landen waar de groep speelt, zijn Griekenland, Rusland, Frankrijk, Duitsland en Hongarije. The Gathering staat in juni op Parkpop in Den Haag.

In navolging van het semiakoestische livealbum Sleepy Buildings neemt The Gathering in 2005 een live-dvd op in dezelfde stijl. De opnamen vinden plaats in Paradiso te Amsterdam op 23 mei. Het is de enige keer dat de band dit jaar live te zien is, omdat zangeres Anneke van Giersbergen in februari bevalt van haar zoontje. De dvd A Sound Relief bevat naast de concertregistratie een bonusschijfje met impressies van de tournee van 2004, een Nederlandse en een Italiaanse tv-special over de band en animatieclips bij zes nummers. Ondertussen brengt het oude label Century Media het album Accessories: Rarities & B-Sides uit. De tienjarige verjaardag van het album Mandylion wordt gevierd met de uitgave van een speciale luxe-editie. Voor de opnamen van het negende album Home gaat de band in november 2005 samen met producer Attie Bauw een speciale studio in, gebouwd in een oude kerk in het plaatsje Maurik.

Op 8 februari 2006 studeert bassiste Marjolein Kooijman af aan de Rockacademie door met haar bands The Gathering en Le Dimanche op te treden in De Groene Engel te Oss. Het album Home komt in april uit. De dvd A Sound Relief krijgt op 15 maart in de Melkweg een Edison Music Award. Door een infectie aan de bronchiën en bijholtes kan zangeres Anneke van Giersbergen niet optreden en moeten in april en mei optredens in Europa worden afgezegd. De band hoopt de tournee in juni te kunnen hervatten. Tijdens de Muzikantendag op 27 mei in de Melkweg te Amsterdam krijgt Anneke van Giersbergen een Duiveltje uitgereikt in de categorie Beste Zangeres. De muziekprijs van het Nationaal Pop Instituut is voor de beste Nederlandse popmuzikanten en het beste poppodium van het afgelopen jaar. Van Giersbergen is door haar collega-muzikanten gekozen door een internetstemming. The Gathering speelt in augustus op het Szigetfestival in Boedapest. Eind 2006 begint The Gathering een clubtournee in Nederland.

Afscheid Anneke van Giersbergen (2007)

Begin 2007 gaat de clubtournee nog door, waarna de band vertrekt naar Amerika. Intussen krijgt de band twee Live XS Awards - voor beste Nederlandse liveact en de Outstanding Achievement Award 2007. In maart nemen ze in Chili de dvd A Noise Severe op, die eind 2007 zal verschijnen en ook worden uitgebracht als livealbum. Tegelijk zal er een live dubbel-cd verschijnen. In mei staat The Gathering in het voorprogramma van Lacuna Coil in de VS en Canada. Na terugkomst van deze tournee wordt bekendgemaakt dat Anneke van Giersbergen de band gaat verlaten om haar eigen Agua de Annique op te richten. Na een aantal festivals geeft The Gathering in augustus zijn laatste concert met Van Giersbergen als frontvrouw.

Silje Wergeland (2008-heden)

Sinds begin 2008 is The Gathering weer actief bezig met het schrijven van nieuw materiaal, en in april 2009 komt het album The West Pole uit. De nieuwe zangeres van The Gathering is Silje Wergeland, afkomstig van de Noorse band Octavia Sperati. Ook is op The West Pole een aantal gastmuzikanten te horen, onder wie de Nederlandse zangeres Anne van den Hoogen en de Mexicaanse zangeres Marcela Bovio. Het album is geproduceerd door de gitarist René Rutten en gemixt en gemasterd door Zlaya Hadzich.

Disclosure (2012)

29 mei 2012 verscheen op de website van The Gathering de nieuwe single 'Meltdown', wat ook verscheen op het op 12 september 2012 uitgekomen album Disclosure.

2014: hiaat en 25 jarig bestaan

In 2014 maakt Marjolein Kooijman bekend te zullen stoppen met The Gathering om zich op haar andere muzikale werkzaamheden te kunnen richten. Dit is reden voor de band om een hiaat voor nog onbepaalde tijd in te lassen. Enige tijd later maakte de band bekend op 9 november een 2-tal concerten te gaan geven in het kader van het 25-jarig bestaan. Deze 2 concerten waren snel uitverkocht.
We used to hate people - Now we just make fun of them - It's more effective that way
Elk jaar Towel Day!(2)](3)
Dommage arachide-fromage
  donderdag 24 december 2015 @ 02:42:04 #2
1124 Mark
Awesome dad from hell
pi_158488653
OP voorzien van werkende foto en Nederlandse ipv Engelse tekst :)
We used to hate people - Now we just make fun of them - It's more effective that way
Elk jaar Towel Day!(2)](3)
Dommage arachide-fromage
  maandag 4 januari 2016 @ 14:59:47 #4
1124 Mark
Awesome dad from hell
pi_158818256
registreer om deze reclame te verbergen
Hier trouwens een link naar een prima opname van de avondshow op 9-11-2014:

We used to hate people - Now we just make fun of them - It's more effective that way
Elk jaar Towel Day!(2)](3)
Dommage arachide-fromage
  dinsdag 7 juni 2016 @ 22:28:25 #5
456593 Jinkx
It's Monsoon season!
pi_162828674
Ik heb Mandylion opgezet. Heerlijk. Anneke heeft toch wel de mooiste zangstem die ik ken.
  Moderator woensdag 8 juni 2016 @ 09:39:58 #6
27682 crew  Bosbeetle
terminaal verdwaald
pi_162835143
De LPs van het 25jarige jubileum concert staan bij ons vaak op :) Klinkt als een tof concert (ik kon er helaas niet bij zijn) mijn vriendin, gehenna en trashcanman staan wel in het boekje ^O^
En mochten we vallen dan is het omhoog. - Krang (uit: Pantani)
My favourite music is the music I haven't yet heard - John Cage
Water: ijskoud de hardste - Gehenna
LPs | CDs
  woensdag 8 juni 2016 @ 09:43:54 #7
1124 Mark
Awesome dad from hell
pi_162835203
registreer om deze reclame te verbergen
Was idd tof, ik vond 's middags wel een iets beter concert :)

Vorige maand naar een akoestisch solo-optreden van Anneke geweest, was erg leuk en grappig.
We used to hate people - Now we just make fun of them - It's more effective that way
Elk jaar Towel Day!(2)](3)
Dommage arachide-fromage
  woensdag 8 juni 2016 @ 10:24:01 #8
35098 Metalfreak
Maar bijt niet
pi_162835900
quote:
17s.gif Op dinsdag 7 juni 2016 22:28 schreef Jinkx het volgende:
Ik heb Mandylion opgezet. Heerlijk. Anneke heeft toch wel de mooiste zangstem die ik ken.
Haha, da's toevallig, Ik heb 'm sinds deze week ook maar weer eens ergens uit de mottenballen getrokken. Was het eigenlijk een beetje vergeten, maar eigenlijk is het toch een heel goed album. Werd er aan herinnerd doordat 3FM vorige week een keer Strange Machines draaide...
Don't let my username fool you...
  woensdag 8 juni 2016 @ 10:57:22 #9
226981 Gehenna
Volksmenner
pi_162836512
quote:
0s.gif Op woensdag 8 juni 2016 10:24 schreef Metalfreak het volgende:

[..]
Werd er aan herinnerd doordat 3FM vorige week een keer Strange Machines draaide...
:o 's nachts? of is iemand straks zijn baan kwijt daar? :P
  woensdag 8 juni 2016 @ 11:11:35 #10
35098 Metalfreak
Maar bijt niet
pi_162836827
quote:
10s.gif Op woensdag 8 juni 2016 10:57 schreef Gehenna het volgende:

[..]

:o 's nachts? of is iemand straks zijn baan kwijt daar? :P
Nee, overdag, Michiel Veenstra draaide het :o
Don't let my username fool you...
  woensdag 8 juni 2016 @ 11:14:13 #11
1124 Mark
Awesome dad from hell
pi_162836897
Is ook gewoon een "hitje" geweest
We used to hate people - Now we just make fun of them - It's more effective that way
Elk jaar Towel Day!(2)](3)
Dommage arachide-fromage
pi_162845387
Toevallig gisteravond weer eens zitten YouTuben (oa het laatste concert) :o

Laatst m'n ouders meegenomen naar Annekes 'klassieke' theaterhow (met Arstidir), helemaal onder de indruk. Ze gaan dit najaar ook mee naar haar akoestische tour (de Nieuwe Madonna). Bij The Gentle Storm laat ik ze maar thuis :P

[ Bericht 6% gewijzigd door ZwarteMagika op 08-06-2016 18:14:12 ]
  Moderator donderdag 1 december 2016 @ 13:43:01 #13
27682 crew  Bosbeetle
terminaal verdwaald
pi_167021876
Anneke heeft vandaag haar nieuwe band bekend gemaakt genaamd vuur. https://www.facebook.com/(...)ts/10154840355274216

Heavy, melodic and progressive zou leuk kunnen uitpakken.

Cyl1t-LWgAIPxYH.jpg:large
En mochten we vallen dan is het omhoog. - Krang (uit: Pantani)
My favourite music is the music I haven't yet heard - John Cage
Water: ijskoud de hardste - Gehenna
LPs | CDs
pi_167022514
Hmm als het gaat klinken als de de muziek in de laatste paar seconden, wordt het een beetje standaard symfonische metal :X

Maar we wachten rustig af :Y (The Gathering waren met hun oude album ook een fijne uitzondering in dat genre)
  donderdag 1 december 2016 @ 15:01:57 #15
13973 ranja
image means nothing
pi_167023435
Ik ben een beetje uitgekeken op Anneke sinds ze bij The Gathering weg is eigenlijk. Wil Vuur best een kans geven maar mijn verwachtingen zijn erg laag.
Zo goed als The Gathering ná Anneke zal het toch niet worden.
  Moderator donderdag 1 december 2016 @ 15:07:37 #16
27682 crew  Bosbeetle
terminaal verdwaald
pi_167023542
quote:
0s.gif Op donderdag 1 december 2016 14:12 schreef Gehenna het volgende:
Hmm als het gaat klinken als de de muziek in de laatste paar seconden, wordt het een beetje standaard symfonische metal :X

Maar we wachten rustig af :Y (The Gathering waren met hun oude album ook een fijne uitzondering in dat genre)
:') had nog niet gezien dat er ook muziek bij stond.
En mochten we vallen dan is het omhoog. - Krang (uit: Pantani)
My favourite music is the music I haven't yet heard - John Cage
Water: ijskoud de hardste - Gehenna
LPs | CDs
pi_167034752
Werd er ook nog niet heel enthousiast van, maar toch wel benieuwd. Ook zin in de laatste Gentle Storm show :)
  FOK!-Schrikkelbaas vrijdag 2 december 2016 @ 11:41:21 #18
2057 Tokus
www.metalfan.nl
pi_167043471
quote:
0s.gif Op donderdag 1 december 2016 14:12 schreef Gehenna het volgende:
Hmm als het gaat klinken als de de muziek in de laatste paar seconden, wordt het een beetje standaard symfonische metal :X

Maar we wachten rustig af :Y (The Gathering waren met hun oude album ook een fijne uitzondering in dat genre)
ik verwacht niet dat het heel veel anders wordt dan The Gentle Storm (de harde versie), afgezien van dat er minder Arjen-riffs inzitten. De band is voor 5/6e hetzelfde als de liveband van The Gentle Storm, he.
Nothing lasts forever but the certainty of change
  FOK!-Schrikkelbaas zaterdag 3 december 2016 @ 13:13:16 #19
2057 Tokus
www.metalfan.nl
pi_167071239
en de eerste show van VUUR in Nederland is bevestigd: Dynamo Metalfest op 15 juli in Eindhoven.
Nothing lasts forever but the certainty of change
  donderdag 8 december 2016 @ 21:02:30 #20
1124 Mark
Awesome dad from hell
pi_167199103
Nieuwe plaat:

Dear people! Out of the blue a new release!
The Gathering - Blueprints (demos and outtakes) 2CD

Pre order now at our Gathering webshop, also available as a discount package (CD with limited edition T-shirt):

https://www.webshopgathering.com

24 tracks of outtakes, demos & unreleased songs taken from The Gathering’s ‘Souvenirs' and ‘Home' recordings (2001-2005). Never released tracks, rough mixes, songs we couldn't combine with other album material, live jams and experimental soundscapes on a double album with detailed liner notes from the band!

Beautiful designed digi-pack with artwork made by Gema Pérez. The release is accompanied by a 16 page booklet with liner notes written by René, Frank, Anneke and Hans.

You can listen to 'Blister', an unreleased song recorded during our 'Home' album writing sessions here:

https://thegathering.bandcamp.com
We used to hate people - Now we just make fun of them - It's more effective that way
Elk jaar Towel Day!(2)](3)
Dommage arachide-fromage
  vrijdag 16 december 2016 @ 12:02:34 #21
1124 Mark
Awesome dad from hell
pi_167366777
Hans en Rene hebben ook een project:

Last year René and Hans Rutten worked together with Gema Pérez, Anne van den Hoogen (who worked with The Gathering on The West Pole's track 'Capital of Nowhere') and Mirte Heutmekers on a debut album. We are calling ourselves Habitants.

Habitants is the living proof that atmosphere, talent and honest music can still prevail in an ailing music industry. With a solid rock history, Hans & René Rutten, members of Dutch band the Gathering (on hiatus since 2013), decided to start a new band in 2015. Soon they found an extra guitar player and songwriter in Gema Pérez.
When they started rehearsing in their hometown Nijmegen, they found their proper dark atmosphere and identity in a very natural way. It soon became clear to the three members that they needed clear vocals to contrast with the (dark) music.
René and Hans knew Anne van den Hoogen (vocalist Rosemary & Garlic) when they worked with her recording The Gathering’s ‘The West Pole’ album back in 2009. After recruiting Mirte Heutmekers on bass guitar, the band was complete and ready to go.
With a mix of atmospheric and dynamic melodies and soft and heavy electronic and organic beats, the music of Habitants can be best described as film music noir. A slow rollercoaster ride from bright colorful lights to uncomfortable pit dark caves.
Habitants literally wants to take you to another world. To find this new habitat, both guitar players (and spouses) René and Gema, searched and rehearsed a lot to find their unique guitar sound. René even built his own guitar fx pedals to find the right sound and feeling.
Habitants wants to arrive with substance, style and spirit, so they take time to write music and work on their debut album, which is planned for the end of 2017. They hope to start playing live before or after this release.. #HABITANTS

https://www.facebook.com/habitantsmusic/videos/447468305640700/
We used to hate people - Now we just make fun of them - It's more effective that way
Elk jaar Towel Day!(2)](3)
Dommage arachide-fromage
  donderdag 16 februari 2017 @ 10:48:30 #22
1124 Mark
Awesome dad from hell
pi_168935234
Habitants is gelanceerd:


Middels crowdfunding gaan ze proberen om een plaat te financieren:https://www.indiegogo.com/projects/habitants-rock#/
We used to hate people - Now we just make fun of them - It's more effective that way
Elk jaar Towel Day!(2)](3)
Dommage arachide-fromage
pi_168935570
quote:
2s.gif Op donderdag 16 februari 2017 10:48 schreef Mark het volgende:
Habitants is gelanceerd:


Middels crowdfunding gaan ze proberen om een plaat te financieren:https://www.indiegogo.com/projects/habitants-rock#/
Leuker dan verwacht! :)
  Moderator woensdag 17 januari 2018 @ 16:34:36 #25
27682 crew  Bosbeetle
terminaal verdwaald
pi_176568956
quote:
:D korte hiatus :D
En mochten we vallen dan is het omhoog. - Krang (uit: Pantani)
My favourite music is the music I haven't yet heard - John Cage
Water: ijskoud de hardste - Gehenna
LPs | CDs
pi_176571569
quote:
Het festival is al bijna uitverkocht :P
14 SHADES OF GREY
Nothing is black or white. Nothing is wrong or right. But everything is 14 shades of grey.
pi_188901777
Er komt dus binnenkort weer een (korte) tour van The Gathering, zie https://gathering.nl/ De AutoReverse tour.
Ik weet niet helemaal in welke bezetting...
Wel lekker blijven plakken hè?
  FOK!-Schrikkelbaas donderdag 12 september 2019 @ 09:04:53 #28
2057 Tokus
www.metalfan.nl
pi_188906080
quote:
0s.gif Op woensdag 11 september 2019 20:47 schreef Brammie1 het volgende:
Ik weet niet helemaal in welke bezetting...
ik vermoed gewoon in de normale bezetting, anders had er vast wel duidelijk bijgestaan als er ook nog diverse oud-bandleden mee zouden touren.
Nothing lasts forever but the certainty of change
pi_188906274
Al een tijdje kaartjes :s)
pi_188914684
Helaas zal ik deze tour aan mij voorbij moeten laten gaan. Geen van de show heeft een positieve match met mijn agenda. Wie gaat er dan ook een optreden plannen tijdens Progpower? :{w :+
Anyways ik ga er vanuit dat de tour grote deels dezelfde set heeft als tijdens Prognosis.
14 SHADES OF GREY
Nothing is black or white. Nothing is wrong or right. But everything is 14 shades of grey.
abonnementen ibood.com bol.com Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')