abonnement Unibet Coolblue
pi_159683212
quote:
0s.gif Op vrijdag 5 februari 2016 17:26 schreef Bramito het volgende:
Misschien wordt het dan meer een chemiehobby dan een kookhobby.
Inderdaad.
Je moet het ook een beetje zien vanuit mijn queeste tegen "kookonzin".
En Spanky deed het heel goed. Ik nomineer hem voor user van de maand. :)
vrijdag 9 december 2016 15:58 schreef Ringo het volgende:
Welke discussie? Ik zie alleen maar harige kerels die elkaar de rug inzepen.
  vrijdag 5 februari 2016 @ 19:18:02 #152
157897 Bramito
Espeen ies dieferent!
pi_159684523
quote:
0s.gif Op vrijdag 5 februari 2016 17:59 schreef Bart2002 het volgende:

[..]

Inderdaad.
Je moet het ook een beetje zien vanuit mijn queeste tegen "kookonzin".
En Spanky deed het heel goed. Ik nomineer hem voor user van de maand. :)
Eigenlijk ben je een soort Heston Blumenthal. :P
Siesta & Fiesta!
pi_159695631
quote:
0s.gif Op vrijdag 5 februari 2016 17:15 schreef Bart2002 het volgende:

[..]

Er zijn teveel variabelen en onzekerheden. Verder is het resultaat subjectief want afhankelijk van "smaak".
Maar ik werd vooral getriggerd omdat ik las dat je beter geen tomaat gebruikt alsof dat een soort natuurwet is. Het plan van degene die er over begon leek me uitstekend.
Maar laat mij maar zeuren hoor, ik zou de kookhobby graag iets wetenschappelijker willen benaderen, in die zin dat ik graag wil begrijpen hoe, en ik welke mate, ingrediënten, rituelen en tijden in verhouding staan tot het eindresultaat, maar ik weet ook wel dat dat niet kan waarschijnlijk.
Ik zie zelf geen reden waarom je er geen tomaat in zou mogen doen.
Sterker nog, ben dol op tomatenbouillon.
Die kun je op 2 manieren maken:

• veel tomaat toevoegen aan een heel sterke runderbouillon, laten trekken en dan zeven

• sterke runderbouillon clarifieren met een clarifique (eiwit, gehakt, gesneden knolselderij, ui, wortel, prei) en een flinke hoeveelheid tomatenpuree.

Maar bij het trekken van bouillons en jus ben ik het gebruik van tomaatafval nooit uit de weg gegaan en heb daarbij ook geen hinder gezien.
Tomaat bevat veel glutaminaat en dat geeft weer dat umami dat in bouillonblokjes zit in de vorm van gistextract of E621.
Groepsimmuniteit mag wel het resultaat zijn, maar niet het doel... - Vallon
  zaterdag 6 februari 2016 @ 08:40:18 #154
232606 RobinOok
Patroonheilige van CUL
pi_159697007
Clarificeren met gehakt
Is dat niet een contradictio in terminis?

( kweenie hoor, ik heb nog nooit mijn bouillon geclarificeerd met eiwit)
  zaterdag 6 februari 2016 @ 09:01:43 #155
157897 Bramito
Espeen ies dieferent!
pi_159697118
quote:
0s.gif Op zaterdag 6 februari 2016 08:40 schreef RobinOok het volgende:
Clarificeren met gehakt
Is dat niet een contradictio in terminis?

( kweenie hoor, ik heb nog nooit mijn bouillon geclarificeerd met eiwit)
Kan wel hoor:

Siesta & Fiesta!
  zaterdag 6 februari 2016 @ 09:02:53 #156
146413 MutedFaith
Netwerkverdeelkastje
pi_159697127
Je blendert gehakt, eiwitten en tomatenpuree tot een prut, mikt dat in de bouillon en kookt t een tijdje door. De eiwitten vormen een gestolde koek waar alle onzuiverheden uit de bouillon bij ingekapseld worden. Door een neteldoek halen en je bouillon is helder. Keuze van vlees (of vid) en groente hangt af van de soort en smaak, aangezien de tomaat en het gehakt natuurlijk ook nog smaak afgeven aan je bouillon. Bij visboullion kun je witvis ipv gehakt gebruiken, en in plaats van tomaat kun je ook fijngesneden andere groenten gebruiken.

Geen idee waarom t werkt. Wellicht door de (extra) eiwitten in t vlees?
[b]Op dinsdag 30 mei 2006 15:15 schreef veldmuis het volgende:[/b]
Zelfs voor een newbie kom je niet intelligent over.
pi_159697242
ik heb het pas een keer nodig gehad, toen heb ik een schone eierschaal meegekookt. Hielp ook.
Op zaterdag 24 februari 2024 16:25 schreef Claudia_x het volgende:
Sterker nog, als ik reacties als die van @:vanyel lees, dan vraag ik me af of ik niet op het verkeerde geslacht val. :Y)
  zaterdag 6 februari 2016 @ 09:33:19 #158
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_159697384
Je kan de boullion ook zeven, af laten koelen, en dan met een eiwit klaren.
Of invriezen en dan met een neteldoek erom laten dooien.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_159697943
quote:
0s.gif Op zaterdag 6 februari 2016 08:40 schreef RobinOok het volgende:
Clarificeren met gehakt
Is dat niet een contradictio in terminis?

( kweenie hoor, ik heb nog nooit mijn bouillon geclarificeerd met eiwit)
Nou, het gehakt maakt dan ook niet helder, het zorgt enkel voor meer smaak omdat je bij het helder maken ook een deel van de smaak weghaalt. Ter compensatie dus.
Het eiwit maakt het helder.
Groepsimmuniteit mag wel het resultaat zijn, maar niet het doel... - Vallon
  zaterdag 6 februari 2016 @ 10:18:57 #160
232606 RobinOok
Patroonheilige van CUL
pi_159698011
Ik hou het wel bij ice filtration.
Geen gehakt nodig want geen smaakverlies, geen eiwit nodig en dooiers over en helderder resultaat bovendien.

Clarifying Chickenbroth
  zaterdag 6 februari 2016 @ 19:18:40 #161
63722 z80
I fink you freaky
pi_159709302
is er iemand die mij een recept kan geven hoe ik zelf Mochi balletjes van kleefrijst meel kan maken?
vandaag weer kant en klaar Mochi mee genomen een zakje kleefrijstmeel en zelf te proberen.
Go away or i will replace you withe a very small shell script.
Der Gesunde weiß nicht, wie reich er ist.
If you torture the data long enough, it will confess to anything.
  zaterdag 6 februari 2016 @ 20:46:45 #162
232606 RobinOok
Patroonheilige van CUL
pi_159711675
Ik ben er zelf niet dol op, dus dan voel je ook niet snel de behoefte om het zelf te maken. Maar heb de vraag al wel vaker gehoord, dus ben nu wel nieuwsgierig. Maar goed, er staat zoveel op mijn "ooit nog eens maken lijst", dat kan nog wel even duren....
  zaterdag 6 februari 2016 @ 20:57:06 #163
63722 z80
I fink you freaky
pi_159711979
quote:
0s.gif Op zaterdag 6 februari 2016 20:46 schreef RobinOok het volgende:
Ik ben er zelf niet dol op, dus dan voel je ook niet snel de behoefte om het zelf te maken. Maar heb de vraag al wel vaker gehoord, dus ben nu wel nieuwsgierig. Maar goed, er staat zoveel op mijn "ooit nog eens maken lijst", dat kan nog wel even duren....
ik ben er inmiddels wel achter dat het geen Mochi mag heten indien gemaakt van kleefrijstmeel maar dango.
Go away or i will replace you withe a very small shell script.
Der Gesunde weiß nicht, wie reich er ist.
If you torture the data long enough, it will confess to anything.
  zaterdag 6 februari 2016 @ 21:04:04 #164
232606 RobinOok
Patroonheilige van CUL
pi_159712188
Doe eens een foto dan, van wat je na wil maken?
  zaterdag 6 februari 2016 @ 21:15:28 #165
63722 z80
I fink you freaky
pi_159712539
quote:
0s.gif Op zaterdag 6 februari 2016 21:04 schreef RobinOok het volgende:
Doe eens een foto dan, van wat je na wil maken?
gewoon de Mochi balletjes. gevuld met of bonenpasta of kokosrasp.
maar inmiddels wel wat gevonden dat als basis kan dienen.
http://opvlaamsewijze.nl/recept-hanami-dango/
Go away or i will replace you withe a very small shell script.
Der Gesunde weiß nicht, wie reich er ist.
If you torture the data long enough, it will confess to anything.
pi_159714690
Wie weet er een lekker recept met bloemen? Iets zoets zoals bv een muffin met echt die bloemige smaak... :) thx!
~ Bonito La Risa ~
  zondag 7 februari 2016 @ 08:31:52 #167
157897 Bramito
Espeen ies dieferent!
pi_159718840
quote:
0s.gif Op zaterdag 6 februari 2016 19:18 schreef z80 het volgende:
is er iemand die mij een recept kan geven hoe ik zelf Mochi balletjes van kleefrijst meel kan maken?
vandaag weer kant en klaar Mochi mee genomen een zakje kleefrijstmeel en zelf te proberen.
Dat doen ze toch in een broodmachine of zo?
Siesta & Fiesta!
  zondag 7 februari 2016 @ 10:23:03 #168
232606 RobinOok
Patroonheilige van CUL
pi_159719617
Een combinatie tussen een broodbakmachine en een rijstkoker. :Y


Omdat de traditonele manier nogal euh bewerkelijk is:


Maar thuis gebruiken mensen meestal kleefrijstmeel en een magnetron. ;)
pi_159748049
quote:
0s.gif Op vrijdag 5 februari 2016 17:15 schreef Bart2002 het volgende:

[..]
Maar laat mij maar zeuren hoor, ik zou de kookhobby graag iets wetenschappelijker willen benaderen, in die zin dat ik graag wil begrijpen hoe, en ik welke mate, ingrediënten, rituelen en tijden in verhouding staan tot het eindresultaat, maar ik weet ook wel dat dat niet kan waarschijnlijk.
Deze opmerking bracht mij deze site: http://www.cookingforengineers.com/ in herinnering. Vind je vast leuk.
"A push and a rush and the land we stand on is ours" - Turrican
Whiskyplankje
  zaterdag 13 februari 2016 @ 10:23:53 #170
343196 RingBewoner
In het echt ben ik grappiger
pi_159881173
Vanmiddag Forel halen en vanavond klaarmaken in de oven. Nog goeden tips hier? Uiteraard gaan we gebruik maken van citroen, zout, ui, knoflook en wat andere specerijen.
UI Made bij VanilleKwark.
  zaterdag 13 februari 2016 @ 10:32:50 #171
401485 Molo
Völlig losgelöst
pi_159881285
Venkel plakken erin is lekker, of dille
Oh how you'd have a happy life, if you did the things you like
pi_159881625
quote:
0s.gif Op zaterdag 6 februari 2016 10:18 schreef RobinOok het volgende:
Ik hou het wel bij ice filtration.
Geen gehakt nodig want geen smaakverlies, geen eiwit nodig en dooiers over en helderder resultaat bovendien.

[ link | afbeelding ]Clarifying Chickenbroth
Dit geeft inderdaad een superhelder resultaat en geen omkijken naar. Wel uitkijken met opnieuw verwarmen ivm stolsels.
  zaterdag 13 februari 2016 @ 12:57:43 #173
343196 RingBewoner
In het echt ben ik grappiger
pi_159883307
quote:
1s.gif Op zaterdag 13 februari 2016 10:32 schreef Molo het volgende:
Venkel plakken erin is lekker, of dille
Dille wilden we ook zeker gaan gebruiken. Venkel staat nu ook op de lijst ^O^
UI Made bij VanilleKwark.
pi_159883568
quote:
0s.gif Op vrijdag 5 februari 2016 16:33 schreef Bart2002 het volgende:

[..]

Nou, ik twijfel er niet aan dat het bestaat.
En ik ga zeker het verschil proeven tussen een "gekookte" biefstuk en een gebakken biefstuk.
Het ging mij meer om het bouillonnetje, of al die rituelen toegevoegde waarde hebben en of de tijd en moeite in verhouding staat tot een betere smaak (een subjectief gebeuren al). Ik neem zoiets zeker aan van de kenners maar te bewijzen valt het niet. En dat zou ik graag zien, dat het wat minder alchemie is, het kookgebeuren. Meer van IF THEN ELSE zeg maar.
Als je echt geintersseerd bent lers je: Harold mcgee, over eten en koken.

Hij legt in zijn boek de basis van alle processen in je eten uit tijdens het koken, bakken, braden. Waarom een beetje zuur helpt bij pocheren of waarom jenmet een hogere pH meer baksmaak krijgt.
Whatever...
pi_159883693
quote:
0s.gif Op zaterdag 6 februari 2016 02:34 schreef Wantie het volgende:

[..]

Ik zie zelf geen reden waarom je er geen tomaat in zou mogen doen.
Sterker nog, ben dol op tomatenbouillon.
Die kun je op 2 manieren maken:

• veel tomaat toevoegen aan een heel sterke runderbouillon, laten trekken en dan zeven

• sterke runderbouillon clarifieren met een clarifique (eiwit, gehakt, gesneden knolselderij, ui, wortel, prei) en een flinke hoeveelheid tomatenpuree.

Maar bij het trekken van bouillons en jus ben ik het gebruik van tomaatafval nooit uit de weg gegaan en heb daarbij ook geen hinder gezien.
Tomaat bevat veel glutaminaat en dat geeft weer dat umami dat in bouillonblokjes zit in de vorm van gistextract of E621.
Mijn enige reden is persoonlijke smaak. Voor wildbouillon houd ik niet zo van het zure van tomaat. Bovendien wil ik de pH hoog genoeg houden voor een goede naillardsmaak. Ik houd verder ook gewoon van wat afwisseling, dus ik voeg niet overal dezelfde smaken toe.

Maar ik maak ook wel eens tomatensoep hoor. Er zit inderdaad veel glutamaat in tomaten, ook in het afval.
Whatever...
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')