SnoepTomaatje | woensdag 16 december 2015 @ 17:03 |
Zijn er hier mensen die glutenvrij eten? Ik eet nu zo'n 4 maanden glutenvrij, en dan valt 1 en ander best tegen als je 'gewoon' eten gewend bent. Op bepaalde gebieden moet je echt je verwachtingen bijstellen. Maar er zijn altijd wel absolute aan-, of juist afraders. Misschien helpt dit andere mensen om makkelijker een keus te maken in het 'woud' van glutenvrije producten? Zal ik beginnen? ![]() Ik vind het nieuwe desembrood van YAM erg teleurstellend. Heel dik en compact, maar ook erg droog (dat is een probleem met zo'n beetje alle glutenvrije producten geloof ik) Het gevulde speculaas van Heja bakkerij is erg lekker! Vooral de variant met roomboter. ![]() De kruidnootjes van Glutenvrij Totaal b.v. (huismerk kennelijk?) zijn erg lekker, tikje groot maar wel smakelijk. ![]() Wat ik echt om te janken vind, dat zijn de corn tortillas van Nuevo Progresso. Die dingen zijn echt niet te vreten, lijkt wel droog bordkarton wat je weg zit te knagen... | |
Rezania | woensdag 16 december 2015 @ 17:08 |
Waarom zou je vrijwillig glutenvrij gaan eten? Wat voor voordelen heeft het voor jou gehad tot nu toe? (Oprecht nieuwsgierig.) | |
Ticootje | woensdag 16 december 2015 @ 17:10 |
Glutenvrije kaiserbroodjes van schar uit de diepvries. | |
Isdatzo | woensdag 16 december 2015 @ 17:13 |
Aanrader: stop met glutenvrij eten als je geen glutenintolerantie hebt. Afrader: glutenvrij eten zonder noodzaak. | |
HaverMoutKoekje | woensdag 16 december 2015 @ 17:13 |
waar lees jij in de OP dat het vrijwillig is? | |
Ticootje | woensdag 16 december 2015 @ 17:13 |
Pannenkoekenmix van peak, verkrijgbaar bij jumbo. Pannenkoekenmix van ah is niet lekker. Vers brood is genius van ah goed te doen of voorverpakt van schar is ook prima. Glutenvrije pasta op basis van rijst is lekkerder dan op basis van mais. Verder gewoon vers koken, leren koken zonder pakjes en zakjes. | |
Ticootje | woensdag 16 december 2015 @ 17:15 |
Oh en als je oliebollen wilt maken: http://www.sightdish.nl/recepten/glutenvrije-oliebollen/ | |
Isdatzo | woensdag 16 december 2015 @ 17:15 |
Nergens, maar het is tegenwoordig helemaal hip om allemaal rare besjes te eten en jezelf wijs te maken dat gluten de bron van alle kwaad zijn. | |
Rezania | woensdag 16 december 2015 @ 17:15 |
^ Dit | |
HaverMoutKoekje | woensdag 16 december 2015 @ 17:17 |
dat mag gewoon hoor. Net zoals iemand mag kiezen om geen vlees of geen chips meer te eten. | |
Rezania | woensdag 16 december 2015 @ 17:17 |
En ik mag ook gewoon vragen waarom dus. Ik zie het probleem hier niet. | |
Isdatzo | woensdag 16 december 2015 @ 17:18 |
Waar zie jij iemand zeggen dat het niet mag? | |
Ticootje | woensdag 16 december 2015 @ 17:19 |
Qua broodbeleg: Filet american is van sommige merken glutenvrij, roompate ook. Vaak is pure hagelslag glutenvrij, verder kun je smeerkaas of roomkaas gebruiken op brood. Of jam, pindakaas, honing enz enz. Beleg is niet zo lastig. Diepvrieslasagne heb je bij albert heijn en jumbo. Beide zijn hier favoriet. Ook pizza's zijn prima. Handig om in de vriezer te hebben als nood. Schar heeft ook croissantjes, die worden hier dan weer niet gewaardeerd. Brood zou je nog kunnen afwisselen met crackers, ontbijtpap (jumbo) of yoghurt met glutenvrije musli if havermout. | |
HaverMoutKoekje | woensdag 16 december 2015 @ 17:21 |
waarom moet TS zich dan bij jou verantwoorden ? | |
Isdatzo | woensdag 16 december 2015 @ 17:24 |
Dat hoeft ze helemaal niet. Ik snap jouw probleem niet. | |
SnoepTomaatje | woensdag 16 december 2015 @ 17:37 |
Aanrader: er na dertig jaar achterkomen dat je glutenintolerant bent. Afrader: meteen gaan oordelen. Die discussie is ook een beetje jammer en onnodig. | |
SnoepTomaatje | woensdag 16 december 2015 @ 17:39 |
Ik ben dus sinds vier maanden ook pakjes- en zakjesvrij, op bouillontabletten voo de kippensoep en linzenprut na. Ik schrik soms van wat voor rotzooi er in eten zit, nu ik alle verpakkingen aandachtig moet lezen om er achter te komen of ik het mag of niet ![]() Ongelooflijk dat ik jaren lang zulke zooi gegeten heb ![]() | |
SnoepTomaatje | woensdag 16 december 2015 @ 17:42 |
)Heel fijne tips,dank je wel! Dat van die lasagne wist ik niet, dat mis ik wel, al wil ik het binnenkort zelf maken met de bladen van Peak's geloof ik. Pizza mis ik niet zo eigenlijk. Gelukkig is avondeten erg makkelijk, ik vind de lunch het moeilijkste moment van de dag, omdat glutenvrij brood en heel duur, en bijna altijd niet te vreten is ![]() | |
LeeHarveyOswald | woensdag 16 december 2015 @ 17:42 |
Ineens Coeliak gekregen TS? Brood zonder gluten is onmogelijk. Je kan van boekweit wel een vierkante substantie maken, maar brood zal het nooit worden. Dat 'desem' dat hier mooi op het label staat is per definitie niet het geval, desem leeft op de fermentatie van gluten en granen, en voldoet alleen als rijsmiddel als er gluten aanwezig zijn. | |
HaverMoutKoekje | woensdag 16 december 2015 @ 17:43 |
Om zonder waardeoordeel je vraag te beantwoorden: zoek je heil in voeding die van nature glutevrij zijn. Als je pakjes- en zakjesvrij wil eten zijn glutenvrije produkten uit de fabriek ongeschikt, er is namelijk een enorme rij aan rare ingredienten nodig om te produceren | |
SnoepTomaatje | woensdag 16 december 2015 @ 17:44 |
Het enige dat ik momenteel voorgeproduceerd eet is af en toe een koekje of kruidnootjes zoals in deze maand, en heel soms brood. De rest bak en maak i k allemaal zelf (wat een werk) | |
SnoepTomaatje | woensdag 16 december 2015 @ 17:45 |
Voorheen was de noodzaak tot testen er nooit, ik was toch altijd ziek dus het kwam vast van [insert hier een willekeurige aandoening] | |
LeeHarveyOswald | woensdag 16 december 2015 @ 17:45 |
Ik zou dan eerder voor tortilla's gaan dan voor glutenvrij 'brood'. | |
leeell | woensdag 16 december 2015 @ 17:45 |
ncp.sagepub.com/content/early/2014/04/15/0884533614529163 | |
SnoepTomaatje | woensdag 16 december 2015 @ 17:46 |
Die zijn nog viezer dan die zooi die voor brood moet doorgaan ![]() ![]() | |
LeeHarveyOswald | woensdag 16 december 2015 @ 17:46 |
Maar de aandoening is dus inderdaad coeliak? Want als je geen coeliak hebt maar wel baat hebt bij een glutenvrij dieet, dan zijn de gluten waarschijnlijk niet je boosdoener maar eerder een toevoeging (bijvoorbeeld lactose, wat veel in deeg-achtige producten gaat). | |
LeeHarveyOswald | woensdag 16 december 2015 @ 17:48 |
Daar kan je wel weer meer mee, dat is een minder storende drager voor je beleg dan een brood dat echt niet te vreten is ![]() Pannekoeken (boekweit) bakken zonder suiker, zodat je niet-zoete glutenvrije pannekoeken hebt die je vervolgens belegd. | |
leeell | woensdag 16 december 2015 @ 17:48 |
Het is inderdaad coeliak of iets anders, gluten intolerantie is nooit aangetoond, zie paper boven. Lijkt me belangrijker dat je opzoek gaat wat er echt is | |
SnoepTomaatje | woensdag 16 december 2015 @ 17:48 |
Yep. Ooit wel op lactose-intolerantie getest, dat heb/had ik gelukkig niet. | |
HaverMoutKoekje | woensdag 16 december 2015 @ 17:48 |
dan snap ik je vraag om tips over fabrieksproducten niet eigenlijk. | |
SnoepTomaatje | woensdag 16 december 2015 @ 17:49 |
Dat is wel waar inderdaad. Ik ben nog op zoek naar het juiste meel/recept om zelf wraps te maken, nog niet gevonden. | |
HaverMoutKoekje | woensdag 16 december 2015 @ 17:50 |
de aandoening heet coeliakie. | |
SnoepTomaatje | woensdag 16 december 2015 @ 17:50 |
Omdat ik eigenlijk soms ook wel wat gemak wil, vooral als ik werk, of veel onderweg ben. Ik vertik het om zelfgebakken pannenkoeken mee te nemen als ik een hele dag onderweg ben, ff een sultana stop je niet meer in je tas. Ik bak al mijn eigen brood, maar probeer ook wel graag af en toe wat voorverpakte producten uit. | |
leeell | woensdag 16 december 2015 @ 17:52 |
Meeste mensen zijn gewend het engels te gebruiken en daar heb je een korte vorm die op coeliak lijkt. waarschijnlijk daarom. | |
DeBlauweKrokodil | woensdag 16 december 2015 @ 19:58 |
Ik heb ook een tijdje verplicht glutenvrij moeten eten. Dat brood maakte ik altijd tosti's of geroosterd brood van anders is het niet te eten. Wat wel heel lekker is, om zelf eierkoeken te bakken. Gewoon met zo'n pak nepmeel van schär. Volgens mij staat het recept op het pak zelf ![]() | |
kipje123 | woensdag 16 december 2015 @ 20:07 |
je kunt heel makkelijk van kikkererwtenmeel een beslag maken met wat olijfolie, zout en warm water. Dat even een uurtje laten staan, daarna eventueel nog wat verdunnen en pannenkoeken van bakken. Kun je beleggen zoals wraps (beleggen, oprollen en in alufolie wikkelen, kun je ze de volgende dag zo mee naar je werk nemen), maar warm zijn ze ook lekker als bijgerecht bij curry's bv. Kikkererwtenmeel is goed verkrijgbaar bij toko of turkse supermarkt (gram flour) en (iets duurder) bij de biowinkel. | |
Leandra | woensdag 16 december 2015 @ 20:16 |
Celiac of Coeliac zou het dan zijn, geen enkele reden om het in het Nederlands niet normaal te schrijven. Consequent coeliak schrijven is als "kar" schrijven wanneer je auto bedoelt, omdat het in het Engels ook "car" is. En dit gaat over mensen die op basis zelf-diagnose bepaald hebben gluten-intolerant te zijn. Dat heeft dus niets met TS te maken. | |
Zelfscanner | woensdag 16 december 2015 @ 20:24 |
Cheeseburger bij de mac is wel lekker | |
Ticootje | woensdag 16 december 2015 @ 23:00 |
Hier blieft dochter de broodjes van de mac absoluut niet. Oh en niet elke mac bakt patat glutenvrij. | |
Ticootje | woensdag 16 december 2015 @ 23:04 |
Er is ook glutenvrij tarwebloem. Dus je kan gewoon prima brood maken wat echt niet onderdoet voor normaal brood. | |
Isdatzo | woensdag 16 december 2015 @ 23:14 |
In friet zit geen gluten hoor ![]() [ Bericht 1% gewijzigd door Isdatzo op 16-12-2015 23:54:02 ] | |
Isdatzo | woensdag 16 december 2015 @ 23:15 |
Misschien dat er wat paneermeel van kroketten ofzo achterblijft, maar in de friet of in het vet zit het in elk geval niet. | |
Awsom | woensdag 16 december 2015 @ 23:33 |
Het gaat er dan ook om of de patatten in hetzelfde vet worden gebakken als de kroketten/frikandellen. De friet zelf is het probleem niet. | |
Isdatzo | woensdag 16 december 2015 @ 23:54 |
Oh, shit man. Dat meen je niet. | |
Awsom | donderdag 17 december 2015 @ 00:02 |
Oké man. | |
Ticootje | donderdag 17 december 2015 @ 12:41 |
Dit is inderdaad het probleem... De patat moet in een schone pan met schoon vet worden gebakken. Ik gebruik thuis gewoon de soeppan tegenwoordig. De frituurpan gebruik ik voor de snacks, de soeppan voor de patat. | |
Zelva | donderdag 17 december 2015 @ 12:43 |
Als je niet intolerant bent, werkt het placebomatig ook echt goed. | |
Ticootje | donderdag 17 december 2015 @ 12:44 |
Ook sporen van gluten of een korreltje tarwemeel is geen optie. Hier worden ook producten gemeden waar mogelijk sporen van gluten in zitten (dan is het product dus verwerkt in een fabriek waar ook gluten worden verwerkt) Wanneer je coeliakie hebt is elke inname van gluten funest, hoe klein het ook is. Dus inderdaad, de patat in een pan waar de kroketten of frikandellen in zijn geweest kan niet. | |
Deepfreeze | donderdag 17 december 2015 @ 13:12 |
Ik vond het fruitbrood van genius best goed te eten. Wel duur, maar veel beter dan de andere genius broden. Gelukkig was het bij mij voor een tijdelijke medisch dieet en ging het om de fructanen in tarwe ipv de gluten. Uiteindelijk had ik ook geen probleem met die fructanen (wel met lactose en fructose). | |
Ticootje | donderdag 17 december 2015 @ 13:16 |
Fructose zit toch ook echt in alles? | |
Deepfreeze | donderdag 17 december 2015 @ 13:54 |
In genoeg, gelukkig is het redelijk mild en kan ik het een beetje hebben in combi met genoeg vezels(zoals de rozijnen in dat brood). Maar van een theelepel honing ben ik 3 dagen klaar. Een kwart appeltje is ook teveel. Zeker meerdere dagen na elkaar. Maar er is mee te leven hoor, ik vond de tarwe beperking veel erger ![]() | |
BorisZeGreat | donderdag 17 december 2015 @ 23:12 |
Ik moet zelf ook een glutenvrij dieet volgen sinds 1 jaar (wegens coeliakie). Opzich is het allemaal best goed te doen als je eenmaal weet wat je wel en niet mag eten. Ik kan aanbevelen om je eigen brood te bakken, aangezien dit veel lekkerder is dan kant en klaar brood. Dit is namelijk erg droog en naar mijn mening alleen goed om tosti's van te maken. Ik koop mijn meel in bij le poole(Twello). Als je interesse hebt kan ik wel wat recepten doorgeven ![]() Verder kan ik aanbevelen om inderdaad geen pakjes of kant en klaar meuk te kopen, aangezien dit eigenlijk altijd minder smaakt dan de glutenvariant. Buiten dit is zelf maken natuurlijk ook veel lekkerder! Ook kan je beter vaak alternatieven kopen dan glutenvrije varianten. Zo kan je bijvoorbeeld in plaats van tortilla's, tortilla chips gebruiken(pas op, niet alle soorten zijn glutenvrij) voor je mexicaanse gerechten. Het heeft er bij mij in ieder geval voor gezorgd dat ik een stuk beter ben gaan kijken wat ik eet en ook dat ik nu gezonder eet. Stel vooral vragen als je deze hebt, en wie weet kan ik je verder helpen! | |
cb2013 | zondag 20 december 2015 @ 14:42 |
Waar haal je die rijstpasta. Kunnen we het gewoon hebben over glutenvrije voeding? Wil geen dicussies over wel goed niet goed. | |
StefBros | zaterdag 2 januari 2016 @ 20:12 |
Mijn tip is toch gewoon je aangeleerde eetgewoontes aanpassen. Blijf niet in het 'je moet brood en pasta etc. eten want zo hoort het' hangen. Erg vermoeiend als je geen gluten mag. Ik haal veel inspiratie uit Aziatische en Afrikaanse keukens. Landen waar het rijst/mais is i.p.v. granen. Ik ontbijt nu meestal met soep zoals in veel landen normaal is. Een keer per maand maak ik kant en klare zakjes met groente/vlees/vis/ei/rijst/eiermie/etc, Die gooi ik in de ochtend in de bouillon, ondertussen even opmaken, en dan is je ontbijt klaar. Kost dus eigenlijk niet meer werk dan bammetjes smeren. Lunch is meestal restjes van het avondeten aangevuld met wat rauwkost, noten en fruit en een eitje. Of een salade. Zoek ook eens op Paleo en Fodmap als je recepten zoekt. Die diëten zijn ook glutenvrij. Oh en dan bedenk ik me toch spontaan een aanrader: Men maakt sauzen vaak dikker met bloem, dus pakjessaus of zelf saus maken viel al af dacht ik. Ik kwam er achter dat men in de middeleeuwen sauzen bond met rauw eigeel op een website met Nederlandse oude recepten (van voor de tijd dat we graan aten, dat doen we pas zeer recent, daarvoor was het een echt luxeproduct). Ik heb laatst zo verse roodfruitsaus gemaakt voor over een biefstukje. En hoewel het heel raar en vies klinkt, was het echt zo lekker. Je proeft het ei ook niet, het bind enkel. En het was eigenlijk lekkerder dan bloem, wie verwacht dat nou als je rauwe eidooier+fruit leest. =/ | |
RobinOok | zaterdag 2 januari 2016 @ 20:16 |
Ik. Vrij normaal in bijvoorbeeld custard of hollandaise of mayonaise. Roodfruitsaus daarentegen, over de biefstuk, dat klinkt echt smerig. | |
Pietverdriet | zaterdag 2 januari 2016 @ 20:30 |
Mais en rijst bevatten ook gluten Het is onzin om te beweren dat we pas recent granen eten, granen waren de eerste landbouwgewassen in Europa en het midden oosten. Saus kan je ook gewoon binden met aardappel(meel), met xantaan, alginaat. | |
StefBros | zaterdag 2 januari 2016 @ 21:11 |
'Doordat deze eiwitten (in rijst, maïs en haver) een andere aminozuursamenstelling hebben dan de gluten in tarwe, gerst en rogge, leveren ze geen problemen op voor mensen die niet tegen gluten kunnen' (Universiteit van Wageningen) Dat we en masse ons hele dieet op granen zijn gaan baseren kwam pas tijdens de industriële revolutie. Een brood maken was voor die tijd flink wat werk, als je zoveel bammetjes wou eten zoals wij nu doen. Uiteraard kun je sauzen ook binden met andere zaken, maar het gaat toch om tips geven omtrent glutenvrij eten, zuurpruim. [ Bericht 7% gewijzigd door StefBros op 02-01-2016 21:19:09 ] | |
Ticootje | zaterdag 2 januari 2016 @ 21:31 |
Het merk heet "lieke is vrij" | |
CafeRoker | zaterdag 2 januari 2016 @ 21:34 |
Plus heeft het. Ik proefde zo goed als geen geen verschil met normale pasta. | |
Pietverdriet | zaterdag 2 januari 2016 @ 22:33 |
Zeggen dat ze geen gluten bevatten is niet correct, wijsneus, en in de oudheid at men al veel granen. Onze hele manier van samenleving en beschaving is gebaseerd op de eigenschappen van granen. Lees Jared Diamond maar eens na. Het hele concept van steden, gecentraliseerd bestuur is gebaseerd op het feit dat je granen massaal kan aanbouwen, opslaan en distributie kan bedrijven. | |
Isdatzo | zaterdag 2 januari 2016 @ 22:36 |
Dit. | |
StefBros | zaterdag 2 januari 2016 @ 23:04 |
Ik zeg niet, en heb ook nooit gezegd, dat we geen granen aten. Maar hoeveel we dat nu toe is pas zeer recent. Tevens heb ik ook niet gezegd dat onze samenleving en beschaving wel of niet iets met graan te maken heeft. Maar ik heb het idee dat het niet uitmaakt wat ik zeg, en hoe ik het onderbouw, jij vind het leuk om mensen op jouw bedachte foute feiten te wijzen om te rellen en jezelf goed te voelen. Laten we anders gewoon, ook al eerder gevraagd door TS. verder gaan met voor- en afraders van glutenvrij eten? Afrader: Glutenvrije breakers. (Die knijpverpakking-yoghurt). Net als bij degene die lactosevrij zijn, en ze dit heel enthousiast op de verpakking zetten in grote letters, zijn ze dit niet. Er staat een klein sterretje... en als je op de achterkant leest bij het sterretje staat dat het er eigenlijk gewoon wel in zit, maar weinig i.v.m. vergelijkbare producten ![]() Overigens sowieso oppassen, ik wou laatst bij de bakker glutenvrij brood kopen. Ze vroeg 'de echte of de neppe?' De echte maken ze alleen op woensdag, word de hele keuken uitgebreid van te vore gereinigd e.d. De neppe bevat stiekem toch gewoon nog 50 procent granen met gluten...maar mag zich toch zo noemen =/ | |
Pietverdriet | zaterdag 2 januari 2016 @ 23:10 |
Neen, de belangrijkste bron van koolhydraten tot de komst van de aardappel waren granen in de vorm van pap, brood en bier. Je roept maar wat, je onderbouwt niets. | |
Drizzt_DoUrden | dinsdag 12 januari 2016 @ 18:48 |
Ja, hierzo ![]() Qua brood eet ik Consenza witbrood met pitjes van de Plus (groene verpakking), de gewone witte variant smaakt chemisch (dat proef je uren later nog ![]() Verder zijn er bij o.a. de AH en de Lidl glutenvrije pasta's te vinden (spaghetti, fusilli, etc.) en doe ik voor lasagne de glutenvrije bladen van Peak's, voor pizza een glutenvrije bodem van Schär. De aardappels en rijst die ik koop zijn sowieso glutenvrij (aardappels iig standaard glutenvrij) en verder kun je overal wel een glutenvrije variant van vinden, gelukkig maar. Hebben andere coeliaken hier trouwens ook een heftiger reactie bij caffeïne en alcohol? Ik was al overgestapt naar caffeïnevrije koffie, maar laat dat sinds een week of twee ook staan. Drink nu liever thee. Qua alcohol ben je aangewezen op glutenvrij bier (smaakt meestal niet echt geweldig), wijn of rum. Ben na een paar glazen al flink aangeschoten, ongeveer twee keer zo snel als mensen die gewoon aan het bier kunnen (en ik tot 4 jaar geleden kon). | |
HaverMoutKoekje | dinsdag 12 januari 2016 @ 20:56 |
heb je Yam al eens geprobeerd? | |
Drizzt_DoUrden | dinsdag 12 januari 2016 @ 22:13 |
Nee, wel een keer het brood van Genius geprobeerd, maar dat vond ik niks. | |
HaverMoutKoekje | dinsdag 12 januari 2016 @ 22:26 |
ik vond Yam best te eten, stevig en qua smaak op niveau van normaal supermarktbrood | |
SnoepTomaatje | woensdag 13 januari 2016 @ 13:14 |
Ik vind de meerzaden-variant van Genius lekkerder dan Yam brood ![]() | |
SnoepTomaatje | woensdag 13 januari 2016 @ 13:16 |
Wow bestaat zo'n diagnose? ![]() Ik heb net even gezocht, maar vind er weinig literatuur over? | |
Drizzt_DoUrden | woensdag 13 januari 2016 @ 13:18 |
Is heel weinig over te vinden omdat het behoorlijk zeldzaam is... bij mij is niet de dunne darm aangetast, maar de zenuwen en kleine hersenen ![]() | |
SnoepTomaatje | woensdag 13 januari 2016 @ 13:25 |
Hoe kom je aan die diagnose dan? En wat waren de symptomen waarop ze aansloegen? | |
Drizzt_DoUrden | woensdag 13 januari 2016 @ 13:27 |
Ik had een overkill aan antistoffen tegen gluten in mijn lijf, maar mijn maag en darmen zagen er picobello uit. Ik heb ze over al m'n klachten verteld (evenwichtsproblemen, last van geluid, draaierigheid, etc.) en ging vervolgens de MRI-scanner in, waar ze er achter kwamen dat ik een cyste in de kleine hersenen heb zitten. | |
raulbouli | donderdag 14 januari 2016 @ 10:28 |
Mijn vriendin heeft coeliakie en eet al jaren glutenvrij, ik eet dat ook gewoon mee thuis. Heb er geen problemen mee. Er zit echt heel veel verschil in brood, zelf bakken is wel het lekkerst, maar ook het meest tijdrovend. Zelf alles bakken en koken is het beste en het lekkerste, gelukkig kook ik graag, dus dat is wel een meevaller :p | |
Ticootje | donderdag 14 januari 2016 @ 10:52 |
Genius heeft ook weer 3 varianten. Wit, bruin en fruit brood. Vond jij ze alle drie niet te eten? | |
Ticootje | donderdag 14 januari 2016 @ 10:53 |
Wat is er niet goed aan een breaker? Dat is gewoon yoghurt... | |
Aphrodyte | donderdag 14 januari 2016 @ 11:39 |
Voordat ik wist dat ik Crohn heb dacht ik ook een tijd dat ik een glutenintolerantie had en at ik ook genius brood inderdaad; ik vond het rozijnenbrood van genius evenals de bruine bolletjes met zaden heel goed te doen ![]() | |
Ticootje | donderdag 14 januari 2016 @ 11:40 |
Ja die bolletjes zie ik ook wel eens liggen, komen die een beetje in de buurt van normale bruine bolletjes? | |
Aphrodyte | donderdag 14 januari 2016 @ 11:52 |
Qua smaak vond ik wel; maar ze zijn net als de meeste glutenvrije broden wel vrij droog en brokkelig dus je kan ze het beste eten met iets als een salade of jam ofzo; geen beleg dat ook droog is ![]() | |
StefBros | donderdag 14 januari 2016 @ 15:19 |
Het feit dat ze niet gluten-vrij zijn maar zichzelf wel zo verkopen... | |
Ticootje | donderdag 14 januari 2016 @ 15:21 |
Zijn breakers serieus niet glutenvrij? Dan zouden ze dat op de verpakking moeten vermelden, het is immers bij wet verplicht om allergenen te vermelden. Ik heb toevallig een breaker aardbij voor mn neus: Yoghurt, suiker 9%, Aardbei, gemodificeerd maïszetmeel, glucose-fructosestroop, kleurend vruchten- en plantenextract, aroma. Allergie-informatie: Bevat koemelkeiwit en lactose. Dit is gewoon gluten vrij. | |
StefBros | donderdag 14 januari 2016 @ 15:22 |
Zoals ik zei; de glutenvrije breaker. | |
Ticootje | donderdag 14 januari 2016 @ 15:24 |
Ja, waarop ik vraag wat is er mis met een breaker waarop jij zegt dat ze niet glutenvrij zijn. Wat duidelijk onzin is. | |
StefBros | donderdag 14 januari 2016 @ 15:27 |
Je leest verkeerd. De glutenvrije breaker, die zichzelf zo verkoopt, is niet glutenvrij. | |
Ticootje | donderdag 14 januari 2016 @ 15:32 |
AH! Dat is echt heel slecht. wtf. | |
cb2013 | zondag 19 juni 2016 @ 12:38 |
Nieuw leven. Action heeft boekwijtmeel, broodmix en pannenkoekenmix glutenvrij | |
Zelfscanner | zondag 19 juni 2016 @ 14:07 |
Bij de mac een glutenvrije cheeseburger ![]() | |
raulbouli | maandag 20 juni 2016 @ 10:35 |
Jammer dat het niet 100% glutenvrij is.... | |
Pietverdriet | maandag 20 juni 2016 @ 10:58 |
Welk ingrediënt bevat dan gluten? | |
Ticootje | maandag 20 juni 2016 @ 11:08 |
Leg uit. | |
#ANONIEM | maandag 20 juni 2016 @ 11:47 |
![]() ![]() Ben net zo als 'Golfer' op leeftijd en kan praktisch alles wat ik in mijn jeugd at nog steeds eten en dat is niet omdat ik glutenvrij of wat dan ook 'vrij'eet/ at. Tere zieltjes... ![]() | |
Pietverdriet | maandag 20 juni 2016 @ 12:11 |
jep, als je geen allergie hebt hoor je er niet bij. | |
Pietverdriet | maandag 20 juni 2016 @ 12:23 |
Als ik dat topic en het voorafgaande teruglees zijn mensen niet alleen " allergies" voor bep levensmiddelen, maar vooral voor de waarheid, kritiek en gezond verstand | |
MutedFaith | maandag 20 juni 2016 @ 13:52 |
Dus alle breakers zijn glutenvrij, behalve de glutenvrije? Vreemd verhaal. En volgens de Breaker-website zijn er helemaal geen breakers die zich als 'glutenvrij' profileren, voornamelijk omdat ze allemaal glutenvrij zijn. | |
MutedFaith | maandag 20 juni 2016 @ 13:55 |
Non-discussie. Als mensen zich beter voelen als ze geen gluten eten moeten ze dat lekker doen. Zolang ze daar maar gewoon zelf de lasten van dragen, en niet tegen iedereen gaan lopen preken dat ze ook glutenvrij moeten eten, of van hun omgeving eisen dat ze onbegrensd rekening met ze houden. Maar datzelfde geldt ook voor vegetariërs, mensen die echt een allergie hebben, iemand die geen paprika lust of mensen die hun biefstuk graag grijs gebakken eten. | |
raulbouli | maandag 20 juni 2016 @ 15:12 |
Medewerker pakt met handjes (of er nou handschoenen omheen zitten of niet) glutenvolle broodjes vast, daarna de glutenvrije broodjes... etc... er is constant sprake van kruisbesmetting... Vriendin paar keer goed ziek van geworden...het werkt gewoon niet goed in een glutenvolle omgeving....zonder aparte ruimte o.i.d. | |
Ticootje | maandag 20 juni 2016 @ 15:20 |
De keuken is niet glutenvrij, dus het is inderdaad glutenarm. Maar als je vriendin er echt flink ziek van wordt dan volgen de mensen in de keuken de protocollen niet en is dat echt wel een reden om verhaal te gaan halen. Wij eten ook wel eens in een pannenkoekenrestaurant waar ze glutenvrije pannenkoeken hebben, als je het gewoon goed aanpakt in de keuken is er een minimale kans op kruisbesmetting. Laat ik zo zeggen, mijn eigen keuken is ook niet glutenvrij. | |
Pietverdriet | maandag 20 juni 2016 @ 16:58 |
Als je een échte glutenallergie zou ik zeker niet op laaggeschoolde horecamedewerkers vertrouwen | |
killerkip69 | dinsdag 21 juni 2016 @ 01:28 |
Recept voor ongeveer 350ml 150 gr selderij in blokjes 100 gr wortel in blokjes 100 gr ui in blokjes 50 gr tomaat 70 gr courgette in blokjes 1 teentje knoflook 1 blaadje laurier naar keuze Handje verse kruiden (thijm, basilicum, rosemarijn enz) Bosje peterselie 300gr grof zout 1 el extravergine olijfolie 30 gr witte wijn 1. Maal in een keukenmachine alle groente fijn. 2. Zet een pan op het vuur doe daar het groente mengel plus het zout, de wijn en olijfolie bij. Laat het geheel 20 minuten koken. Wel opletten en roeren met een spatel tegen aankoeken! 3. Eventueel langer koken als het mengsel vloeibaar blijft. 4. Zoals gebruikelijk in steriele potjes doen en eventueel stereliseren. 5. Nadat het afgekoelt is in de vriezer bewaren en gebruiken. Credits go to femmie. | |
Isabeau | dinsdag 21 juni 2016 @ 06:25 |
Ik geloof dat ik bij een allergie met kans op anafylactische shock sowieso maar nooit uit eten zou gaan. Ik zou er echt niet op vertrouwen dat het wel goed komt in zo'n keuken. Zeker niet met allergie als modeverschijnsel en chefs die eventueel denken 'jaja, weer zo'n zeur'. Is volgens mij daardoor ook al eens mis gegaan. Yep, verhaal gevonden: http://kitchenette.jezebe(...)ergy-requ-1701675323
| |
Vanyel | dinsdag 21 juni 2016 @ 07:19 |
OMG wat een eng verhaal. Zeker agz ik met mijn kind met anafylactische shockrisico wel zo af en toe uit eten ga. | |
Pietverdriet | dinsdag 21 juni 2016 @ 08:55 |
En dit is opzet, het risico door domheid of onbegrip, gebrek aan kennis of desintresse is groter. (Pinda allergie? We gebruiken geen pindas in de keuken om vervolgens in arachideolie te bakken/frituren) Het gebruik van prefab waarvan je maar net moet weten wat er in zit, hulpmiddelen, etc. Daarom zijn de mensen die geen allergie hebben maar het wel claimen te hebben zo contraproductief, ze zorgen ervoor dat mensen met een echte allergie minder of niet serieus genomen worden. Acht gangen lang zeuren dat er geen zuivel gebruikt mag worden en dan een irish coffee bestellen met veel slagroom. | |
raulbouli | dinsdag 21 juni 2016 @ 09:05 |
Als we uit eten gaan en dat is niet vaak, dan doen we goed navraag en vragen tegenwoordig of we ook mogen kijken in de keuken en waar het wordt klaargemaakt etc. Bij bepaalde restaurants is het wel goed geregeld er zijn zelfs (gelukkig) restaurants die alleen maar glutenvrij serveren, dat is helemaal ideaal ![]() | |
Pietverdriet | dinsdag 21 juni 2016 @ 09:08 |
Mja, maar dan moet je ook maar net een kok hebben die weet dat er in soyasaus vaak tarwe zit, of dat bloem als scheidingsmiddel wordt gebruikt bij rozijnen. | |
machtpen | dinsdag 21 juni 2016 @ 09:29 |
Ticootje | dinsdag 21 juni 2016 @ 10:00 |
Heb je adressen van glutenvrije restaurants? | |
Soury | dinsdag 21 juni 2016 @ 20:26 |
HaverMoutKoekje | dinsdag 21 juni 2016 @ 20:57 |
zo grappig dat deze 2 keer gepost moet worden? | |
Soury | dinsdag 21 juni 2016 @ 21:01 |
Drie keer is leuker ![]() | |
raulbouli | woensdag 22 juni 2016 @ 09:06 |
Ik kan je sowieso 1 goede aanbevelen; tapasontmoeting.nl (zit in Nijmegen) | |
raulbouli | woensdag 22 juni 2016 @ 09:08 |
Klopt... of denken dat bouillon blokjes onschuldig zijn....Het is vaak de jonge generatie die juist wel weet hoe het moet, waarschijnlijk wordt daar tegenwoordig aandacht aan besteed op school | |
Pietverdriet | woensdag 22 juni 2016 @ 09:26 |
Zover ik weet zijn die glutenvrij | |
HaverMoutKoekje | woensdag 22 juni 2016 @ 11:23 |
nee hoor | |
FANN | woensdag 22 juni 2016 @ 11:26 |
stelletje idioten.... | |
Pietverdriet | woensdag 22 juni 2016 @ 13:00 |
Vertel Wat is er glutenhoudend aan (Knorr in deze) Rundvleesbouillonblokjes Zout, plantaardig vet (palm, boter (shea, sal)), smaakversterker (E621, E627, E631), aardappelzetmeel, rundvleesextract 2,2%, suiker, maltodextrine,aroma (bevat MELK), kleurstof E150c, voedingszuur E330, specerijen (kurkuma, SELDERIJZAAD), peterselie. Groentebouillonblokjes Zout, palmvet, smaakversterker (E621, E631, E627), groenten 4,9% (ui, wortel, tomaat), volledig geharde palmvet, suiker, peterselie, gebrande suikerstroop, specerijen (SELDERIJZAAD, nootmuskaat, kurkuma, peterselie), maltodextrine, aroma, citroensappoeder, gistextract. | |
raulbouli | woensdag 22 juni 2016 @ 14:51 |
maltodextrine... als je 0% gv vrij dieet moet volgen, dan is dat killing.. ondanks dat het onder de 20ppm zit. | |
Pietverdriet | woensdag 22 juni 2016 @ 15:20 |
Dan mag knorr dat wel eens vermelden dat ze dat van tarwe gemaakte maltodextrine gebruiken en als ze het niet doen, er aardappel of mais bijzetten. | |
erodome | woensdag 22 juni 2016 @ 16:02 |
Waarom ga je voor de lunch dan niet over op salade e.d.? We zijn heel gewoon hier om brood te eten voor de lunch, maar dat hoeft niet voor een goed gebalanceerd dieet. Zou zelf het "brood" idee loslaten, want zonder gluten is brood meestal alleen maar teleurstellend. Salade, soepje, groente, perfecte alternatieven voor de lunch. Of als je toch iets brood achtigs wil hebben kijken naar "flatbread", wat dus niet hoeft te rijzen, daarin heb je meer mogelijke alternatieven die niet gelijk teleurstellend zijn. Is alleen wat bewerkelijker aangezien je het vaak het beste gewoon zelf kan maken als je zeker wil zijn. Soepen e.d. zijn trouwens erg fijn, kan je in grotere hoeveelheden maken en dan portie's invriezen. Daardoor heb je snel iets voorhanden, hoef je niet elke keer de keukenprinses uit te hangen voor iedere maaltijd. | |
#ANONIEM | woensdag 22 juni 2016 @ 16:08 |
friet is altijd in een aparte bak | |
Pietverdriet | woensdag 22 juni 2016 @ 16:12 |
Friet wordt in de voorbakfabriek tegenwoordig nogal eens voorzien van een coating van zetmeel om het krokanter te laten bakken. | |
Ticootje | woensdag 22 juni 2016 @ 17:53 |
Als dat gluten bevat zijn ze verplicht dat op de zak te zetten. | |
Ticootje | woensdag 22 juni 2016 @ 17:53 |
Zeker niet! Veel snackbars lappen dat mooi aan de laars. | |
Postbus100 | woensdag 22 juni 2016 @ 18:33 |
Omdat hier het YAM-brood werd aangehaald: http://www.nu.nl/eten-en-(...)middel-bevatten.html
| |
Pietverdriet | woensdag 22 juni 2016 @ 20:23 |
Zoals bij bouillonblokjes? | |
Isdatzo | woensdag 22 juni 2016 @ 20:47 |
Ik heb een pinda-allergie en arachideolie gebruik ik zelf om te wokken en dat gaat helemaal prima. Als het goed is (*) zit het eiwit waar ik allergisch voor ben niet in de olie. * Elke keer als ik een nieuwe fles open doe ik wel een allergietest, nog nooit last van gehad. | |
Pietverdriet | woensdag 22 juni 2016 @ 20:57 |
Maar je begrijpt mijn punt? | |
Isdatzo | woensdag 22 juni 2016 @ 21:01 |
Uiteraard. | |
raulbouli | donderdag 23 juni 2016 @ 10:58 |
Niet verplicht, want het zit onder de wettelijke 20 ppm. Net zoals met heel veel producten... het is allemaal wel flink verbetert in de afgelopen jaren, maar nog steeds veel addertjes onder het gras helaas. | |
sirdanilot | vrijdag 24 juni 2016 @ 00:55 |
Als je écht zo een ernstige allergie hebt he, dat je er compleet niet goed van wordt als je gluten/pinda/lactose/ wat dan ook eet... val dan andere mensen niet lastig met je ziekte. Eet gewoon niet meer in restaurants (tenzij speciale glutenvrije restaurants), en kook thuis niet meer met prefabproducten maar maak gewoon alles zelf. Bij mijn studentenvereniging wilde er een keer iemand mee-eten met dodelijke pinda allergie. Haha alsof ik ging riskeren dat er een dooie viel op de vereniging. Die heb ik mooi weggestuurd. Ik kan natuurlijk niet garanderen dat er nergens iets met sporen van pinda's in het proces zit in de keuken van de vereniging. In feite is het net zoals joden die koosjer moeten eten, die maken ook alles zelf of eten in speciale koosjer restaurants en gaan ook niet lopen miepen zoals veel glutenmensen doen. | |
HaverMoutKoekje | vrijdag 24 juni 2016 @ 06:34 |
je komt over als een hufter. Je kiest niet voor een ernstige allergie en ook niet voor een autoimmuunziekte als coeliakie. Die mensen willen niet als paria opgesloten zitten op hun zolderkamer. Als je in horeca werkt moet je gewoon schoon genoeg kunnen werken en weten wat je je gasten voorzet. | |
Pietverdriet | vrijdag 24 juni 2016 @ 07:55 |
Horecapersoneel is daar niet voor opgeleid, en "schoon werken" doet het hem niet bij bv coeliakie of een pinda allergie. | |
Vanyel | vrijdag 24 juni 2016 @ 08:55 |
Als je in een rolstoel zit, blijf dan gewoon thuis en val andere mensen niet lastig met je behoefte aan rolstoeltoegankelijke wc's, hotels, OV en alles. Zoiets? | |
Pietverdriet | vrijdag 24 juni 2016 @ 09:10 |
Een rolstoelrijder raakt niet in een anafylactische shock als er een drempeltje van een milimeter voor de rolstoeltoegankelijke wc zit. Punt is, een kok heeft in meer dan 90% geen idee van allergieen, zelfs al wil hij/zij het goed doen. Stel iemand met een ernstige allergie komt ergens, meld dit en de kok is zo een idioot dat hij denkt dat dit geen probleem is want hij gebruikt het allergeen niet. Echter de olie die hij gebruikt of het scheidingsmiddel dat er bij de rozijnen zit of de prefab die hij gebruikt bevat het. Klant raakt in anafylactische shock, ambulance rijd tegen een paaltje en persoon overlijdt. [ Bericht 25% gewijzigd door Pietverdriet op 24-06-2016 09:19:45 ] | |
machtpen | vrijdag 24 juni 2016 @ 09:51 |
Mensen die in een rolstoel zitten zijn echt invalide. Hoe durf je de vergelijking te maken met je aanstelleritus. | |
Vanyel | vrijdag 24 juni 2016 @ 09:52 |
![]() ![]() ![]() Mensen die in een rolstoel zitten overlijden niet aan hun handicap. Heb je Piets post hierboven gelezen? Dat is geen grapje, dat gebeurt echt. | |
sirdanilot | vrijdag 24 juni 2016 @ 10:51 |
![]() ![]() Wat Piet al zei. Tenzij je een speciale opleiding hebt tot ziekenhuis kok is het gewoon niet te doen om bij zeer ernstige allergieën al het allergeen uit te sluiten. Wat wil jij, bij een restaurant eten waar je dus in een anafylactische schok kan raken en dood kan gaan, of gewoon je eigen eten eten? Zelfs als je op vakantie gaat zijn er opties om niet buiten de deur te hoeven eten , b.v. in een hostel of airbnb appartement heb je je eigen keukentje. Je hoeft echt geen paria te zijn. In een restaurant eten is een gunst, geen basisrecht. | |
Pietverdriet | vrijdag 24 juni 2016 @ 12:18 |
Veel koks in restaurants tegenwoordig hebben nauwelijks of geen koksopleiding, laat staan dat ze wat van allergieen weten. Ze zijn goedkoop en kunnen prefab opwarmen. | |
HaverMoutKoekje | vrijdag 24 juni 2016 @ 13:31 |
Triest ventje zeg | |
Drizzt_DoUrden | vrijdag 24 juni 2016 @ 13:40 |
Jammer van al die trolls hier ![]() | |
sirdanilot | vrijdag 24 juni 2016 @ 14:58 |
Vind ik ook, zoals computermeisje hierboven ![]() | |
Pietverdriet | vrijdag 24 juni 2016 @ 15:51 |
Het zou je sieren als je inhoudelijk op het antwoord op de posts inging, waarbij ik als disclaimer wil melden dat deze post gluten bevat en niet geschikt is als trollenvoer. | |
Spanky78 | vrijdag 24 juni 2016 @ 19:06 |
Bepaalde allergieën kunnen heel naar en lastig zijn. Allergie voor peper bijvoorbeeld. In bijna alle prefab zit peper , die dat maar eens te regelen. Pinda, levensgevaarlijk en zo ernstig dat de pindasaus drie tafels verderop en anafylactische shock kunnen opleveren. Schelpdieren is ook zoiets... De meeste koks hebben geen idee van gluten, laat staan glutenvrij. Inderdaad zijn veel koks slecht opgeleid. Dat zie je en proef je dan b ook regelmatig. | |
Spanky78 | vrijdag 24 juni 2016 @ 19:09 |
De meeste keukens zijn er dan ook niet geschikt voor. Gewoon fysiek vrijwel onmogelijk zaken echt te scheiden. Alles moet apart, dat kan niet altijd. Een echte vakman al zijn gast altijd iets goeds voorzetten of in ieder geval weten of iets echt niet kan en waarom. | |
Pietverdriet | vrijdag 24 juni 2016 @ 19:12 |
Sterker nog, als ik een paar pindas eet en de klant geeft mij een hand voor het eerlijke advies kan het pindarest op mijn huid op zijn huid een shock veroorzaken. | |
Pietverdriet | vrijdag 24 juni 2016 @ 19:13 |
Niet alleen zou je de keukens moeten scheiden, maar ook de staf, geen verbinding tussen de twee. | |
Spanky78 | vrijdag 24 juni 2016 @ 19:30 |
Glutenvrij kan vaak wel iets makkelijker. Een restaurant dat pindasaus in huis heeft kan niet pindavrij werken. | |
Pietverdriet | vrijdag 24 juni 2016 @ 19:32 |
Succes met een glutenvrij gerecht te maken in een keuken van een italiaans restaurant waar ook pizza's worden gemaakt. | |
Vanyel | vrijdag 24 juni 2016 @ 19:54 |
Ook dat is natuurlijk heel persoonsafhankelijk. Bij welke dosis de shockdrempel gehaald wordt verschilt. Maar het kán inderdaad wel. | |
Pietverdriet | vrijdag 24 juni 2016 @ 20:00 |
Het punt was, dat als je een ernstige pinda allergie (bijvoorbeeld) hebt je er zeer verstandig aan doet niet uit eten te gaan, computermeisje vond dat hufterig, maar zoals gewoonlijk komen dat soort mensen nooit met argumenten anders dan roepen dat het niet eeuwlijk is, of dat ze hun best maar moeten doen in de keuken. Geheel niet gehinderd door enige kennis van zaken. | |
HaverMoutKoekje | vrijdag 24 juni 2016 @ 20:07 |
ik vind sirdanilot een hufter, gebaseerd op hoe hij zich uit. Hij doelde niet op mensen met dodelijke pinda allergie maar ook mensen met coeliakie die maar binnen moesten blijven, wat gewoon bullshit is. Ik ken genoeg zaken die wel moeite doen voor mensen die niet alles kunnen eten en waar mensen met coeliakie gewoon een leuke avond kunnen hebben. | |
Vanyel | vrijdag 24 juni 2016 @ 20:08 |
Ik snap dat punt. Wij zijn daarom ook een paar jaar niet uiteten geweest. Gewoon omdat je nooit zeker weet of ze het snappen. Mijn punt is dat je bijvoorbeeld ook bij een ernstige allergie wb gevolgen toch een relatief hoge drempel kunt hebben. Dan kun je dus wel uiteten als ze in de keuken een beetje hun best willen doen, maar niet als ze zo raar gaan doen als die debielen in het hamburgertentverhaal. Of in de korte versie: het is niet zo zwartwit. | |
Pietverdriet | vrijdag 24 juni 2016 @ 20:12 |
Een vriendin van ons heeft een ernstige glutenallergie, wilde voor haar 25 jarige huwelijksfeest persé eten en een feest, nee, was alles besproken. Hebben haar daarna in het ziekenhuis kunnen bezoeken. | |
HaverMoutKoekje | vrijdag 24 juni 2016 @ 20:39 |
regel-uitzondering Ken je het verschil? Gluten allergie bestaat overigens niet. Een kennis van mij heeft ook coeliakie en heeft bijvoorbeeld meegedaan aan een cursus pizza bakken. In een pizzaria waar normaliter met gewoon meel wordt gebakken. Er is nog nooit iemand ziek geworden. http://www.glutenfreeamst(...)orkshop-in-amsterda/ Hier een heel overzicht van iemand met coeliakie over uit eten gaan http://missglutenvrij.nl/category/lifestyle/uit-eten/ Het kan dus echt wel | |
Isdatzo | vrijdag 24 juni 2016 @ 20:42 |
Jajaja heel leuk en aardig, natuurlijk kán het. Maar je mag niet van restaurantpersoneel verwachten dat ze daar tot in het extreme aan toe rekening mee houden. Heb je heel veel last van heel weinig gluten? Blijf dan lekker thuis, dat is beter voor iedereen. Of ga naar zo'n tent. | |
HaverMoutKoekje | vrijdag 24 juni 2016 @ 20:48 |
waarom mag je dat niet? Als een restaurant zelf aankondigt dat ze er mogelijkheden toe hebben en er van te voren overleg is? Wie ben jij dan om te zeggen dat iemand thuis moet blijven? | |
Pietverdriet | vrijdag 24 juni 2016 @ 20:49 |
Jouw N=1 is natuurlijk meer valide | |
Isdatzo | vrijdag 24 juni 2016 @ 20:53 |
Aangenaam, ik ben Isdatzo. Ik zeg niet dat iets niet mag, ik vind het alleen niet fair om van restaurants te verwachten dat ze tot onder de 20ppm glutenvrij koken wanneer ze daar niet speciaal op ingericht zijn. Verder moet je vooral doen waar je zin in hebt, 't zal mij wat boeien. | |
HaverMoutKoekje | vrijdag 24 juni 2016 @ 20:53 |
het zijn twee personen, maar ik kan er veel meer linken hoor. Hier iemand die over hele wereld reist voor rolstoel tennis http://glutenvrijreizen.blogspot.nl Hele site vol reviews over glutenvrij eten buiten de deur http://metzondergluten.com Verder moet je zelf maar googelen, maar dat doe je uiteraard niet | |
Isdatzo | vrijdag 24 juni 2016 @ 20:56 |
Me dunkt, ja. Glutenvrij is niet de norm. Als je geen gluten wil dan ga je ergens heen waar ze glutenvrij koken, iedereen blij. Waar gáát dit over zeg ![]() | |
HaverMoutKoekje | vrijdag 24 juni 2016 @ 21:00 |
je hebt moeite met begrijpend lezen blijkbaar. Het gaat hier over: enige kerels hier beweren dat mensen die glutenvrij moeten eten niet buiten de deur mogen eten, Nooit. Ik zeg dat dat onzin is want genoeg voorbeelden dat dat prima mogelijk is. Snap je het nou? | |
Isdatzo | vrijdag 24 juni 2016 @ 21:06 |
Begrijpelijke reacties. Als ik zo allergisch was dat ik bij een halve tarwekorrel van m'n stokje ging dan zou ik ook lekker thuis blijven en niet het risico nemen. | |
Pietverdriet | vrijdag 24 juni 2016 @ 21:09 |
Jij hebt het over gespecialieerde restaurants ineens, eerder zei je Dit is gewoon wereldvreemde onzin en daar had ik het over. | |
HaverMoutKoekje | vrijdag 24 juni 2016 @ 21:12 |
gluten allergie bestaat niet, tarwe allergie wel maar dat heeft niks met gluten te maken. Mensen met coeliakie hebben een autoimmuun ziekte waarbij het immuunsysteem de darmwand gaat aanvallen als er gluten binnen komen. Sommigen zijn heel gevoelig en eten zelfs geen aardappels als ze binnen kilometer van tarweveld gerooid zijn, sommigen kunnen een minimale hoeveelheid handelen zonder ziek te worde. | |
HaverMoutKoekje | vrijdag 24 juni 2016 @ 21:14 |
ik heb het niet over gespecialiseerde restaurants. Ik heb het over restaurants die ook glutenvrij eten serveren als dat nodig. Gewoon gastvrij en zo | |
Pietverdriet | vrijdag 24 juni 2016 @ 21:16 |
Gespecialiseerd dus Precies wat sirdinalot zei in een post waarop jij hem een hufter noemde. Lijkt me niet dat deze mensen geholpen zijn met een kok die ff geen bloem in de saus doet, niet? | |
Isdatzo | vrijdag 24 juni 2016 @ 21:18 |
Je snapt het punt? (Vrijwel) analoog aan wat er bij een allergie gebeurt. En dan ga je naar een normaal restaurant en vraag je of ze het ook "glutenvrij" kunnen maken? Hierbij is maar één smiley van toepassing: ![]() | |
Pietverdriet | vrijdag 24 juni 2016 @ 21:20 |
Ja natuurlijk, want
| |
Isdatzo | vrijdag 24 juni 2016 @ 21:20 |
Ah ja. Hoezo onredelijk? | |
HaverMoutKoekje | vrijdag 24 juni 2016 @ 21:21 |
die mensen gaan ook niet uit eten, de mensen die niet zo gevoelig zijn wel | |
Isdatzo | vrijdag 24 juni 2016 @ 21:21 |
Vraag je dan ook aan de kok of hij weet of de aardappels in de buurt van een tarweveld gestaan hebben? | |
Pietverdriet | vrijdag 24 juni 2016 @ 21:22 |
Dus Sirdinalot is geen hufter maar heeft gewoon gelijk. | |
HaverMoutKoekje | vrijdag 24 juni 2016 @ 21:23 |
nee, het iscniet analoog aan een allergie, hier info: https://www.mlds.nl/chronische-ziekten/coeliakie/ Verder nutteloze discussie met iemand die alleen wil drammen om het drammen En dat laatste beweer ik dus nergens | |
HaverMoutKoekje | vrijdag 24 juni 2016 @ 21:24 |
ik vind hem een hufter, jij wil in zijn broekje ![]() | |
Pietverdriet | vrijdag 24 juni 2016 @ 21:27 |
Hij zegt precies wat jij net zegt
| |
Vanyel | vrijdag 24 juni 2016 @ 21:28 |
Dit vind ik overigens wel hoor. Als je er echt van weet, dan ![]() Zo niet, wees daar dan gewoon eerlijk over, gaan de mensen die echt last hebben wel ergens anders heen. Betere reclame voor je hut dan loeiend sirenes. | |
HaverMoutKoekje | vrijdag 24 juni 2016 @ 21:31 |
nee, want mensen met coeliakie hebben verschilende gevoeligheid waarbij sommigen extreem streng zijn en sommigen het soms aandurven om wel buiten de deur te enten ondanks dat ze ' er compleet niet goed van wordt ' bij besmetting boven bepaald niveua. Nuance is niet echt je ding, maar ik ben nu echt klaar met deze non-discussie | |
Pietverdriet | vrijdag 24 juni 2016 @ 21:31 |
Moet je wel in staat zijn die inschatting juist te maken. Een klant die zegt dat hij een pinda allergie heeft wordt al heel snel vertaald met gerecht zonder pindas. | |
Pietverdriet | vrijdag 24 juni 2016 @ 21:32 |
Denk dat hij héél erg duidelijk is, en jij niet kan hebben dat je gewoon fout zit. | |
sirdanilot | zaterdag 25 juni 2016 @ 11:18 |
Wow, deze discussie ![]() Druip maar gewoon af, computermeisje, dat is voor iedereen beter. | |
MutedFaith | zaterdag 25 juni 2016 @ 11:29 |
Ik ben blij dat je het zelf toegeeft. | |
minilot | zaterdag 25 juni 2016 @ 12:59 |
Okee luitjes, vanaf nu weer terug naar het onderwerp, ofwel daadwerkelijke af- en aanraders qua producten. CUL is niet de juiste plek voor eindeloos gepiep over allergieën. Alvast dank voor de medewerking! ![]() | |
Blik | dinsdag 28 juni 2016 @ 16:15 |
Ik krijg komende vrijdag met zeer grote waarschijnlijk een telefoontje van de kinderarts dat mijn 2 kids een zekere vorm van coeliakie hebben en we thuis over moeten op een glutenvrij dieet. Ik ben al in gesprek met de bank voor een 2de hypotheek ![]() Al best wel bekend met het fenomeen omdat mijn nichtje in zeer extreme mate er last van heeft (die krijgt al buikpijn als er kruisbesmetting is) en mijn zus in iets mindere mate. Maar ik weiger om al die kant-en-klare shit-producten met allerlei e-producten en suikers erin te kopen. Dus ga dit topic even lezen (los van de laatste bladzijde...) en sta open voor suggesties voor glutenvrij eten | |
Isdatzo | dinsdag 28 juni 2016 @ 16:16 |
Coeliakie is géén allergie! Lees jij wel? | |
Ticootje | dinsdag 28 juni 2016 @ 16:20 |
Je kan geen zekere vorm hebben, je hebt het of niet. Als je 2 kinderen op dieet hebt heb je nog een redelijke kans dat je boven het drempelbedrag uitkomt zodat je 2200 eu kan aftrekken bij de belasting. Juist kant en klare producten kun je wel vergeten. Hier is het merk schär verruit favoriet, koekjes, speculaas, tostibrood, crackers, kitkat, enz. Pasta op rijstbasis vindt de dame lekkerder dan op maisbasis. Dat snap ik goed, die op maisbasis is wat rubberig. Merk: Lieke is vrij. Brood van Yam en genius wordt graag gegeten. Yam kun je bij jumbo en deka halen, genius bij albertheijn. Voor pannenkoeken gebruik je boekweitmeel, das een stuk lekkerder dan de kant en klare meel voor pannenkoeken. Verder moet je gewoon even googlen welke kruiden je nodig hebt voor je nasi, pasta, chili enz enz. Nibbits zijn glutenvrij (wel het echte merk nemen), magnum ijs ook (ook de echte), veel ijssalons hebben tegenwoordig ook glutenvrije hoorntjes, maar let dan op dat ze glutenvrij scheppen. Het heeft niet erg veel zin als de kruimels van de gewone hoorntjes in het ijs vallen. Verder naturel chips, kikkersnoepjes, cola flesjes, kinderchocola, gummybeertjes... Als je er eenmaal inzit is het niet zo heel lastig. [ Bericht 26% gewijzigd door Ticootje op 28-06-2016 16:27:10 ] | |
Blik | dinsdag 28 juni 2016 @ 16:35 |
Met zekere vorm bedoel ik dat ze er op een bepaalde manier op reageren, zie ook het voorbeeld van mijn zus en mijn nichtje. Daar zit gewoon verschil in. Met name brood vind ik nog wel een lastige, heb al diverse kant-en-klaar varianten geprobeerd, maar ik vind ze meestal schofterig duur (4 euro voor een paar sneetjes) en/of niet te vreten. Dus ben nog wel op zoek naar goede broodrecepten die ik zelf kan maken | |
Ticootje | dinsdag 28 juni 2016 @ 16:39 |
Van schär B mix kun je wel prima oliebollen maken, brood heb ik nog niet geprobeerd. | |
sirdanilot | dinsdag 28 juni 2016 @ 16:41 |
Ik heb een veel simpelere oplossing voor je: - Eet gewoon geen brood meer. Geef een salade of iets anders mee als lunch, of rijst met wat groenten etc. Doen hele volksstammen van over de hele wereld. - Eet gewoon geen pasta meer. Doen ook hele volksstammen. - Eet , zoals ik al eeder aangaf in het topic, geen kant en klaar meer en vermijd uit eten gaan zoveel mogelijk. Rijst en aardappels zitten bijvoorbeeld geen gluten in. Waarom jezelf dan kwellen met peperdure glutenvrije 'pasta'.... Rijstnoedels, glasnoedels etc. kan bijvoorbeeld ook. Sommige soorten soba noedels (boekweit). Etc. | |
Pietverdriet | dinsdag 28 juni 2016 @ 16:42 |
Als ze het daadwerkelijk in ernstige vorm hebben, gooi alle pasta, bloem, brood, koekjes. etc die je in huis hebt weg en maak de gehele keuken heel goed schoon. Alle kookgerei en servies een keer extra door de afwasmachine en haal vervolgens niets meer in huis waar gluten in zitten. De producten gescheiden houden is niet te doen en te risicovol. Je moet er gewoon streng op zijn dat glutenhoudende producten niet in huis komen. | |
Ticootje | dinsdag 28 juni 2016 @ 16:49 |
wat een onzin, je kan de zooi prima scheiden. | |
Pietverdriet | dinsdag 28 juni 2016 @ 16:55 |
Lekker eigenwijs, risico is impact maal kans Het is bij een ernstige vorm het niet waard risico te lopen. | |
Aphrodyte | dinsdag 28 juni 2016 @ 18:44 |
Je hebt daarin 100% gelijk. Dat is ook wat de coeliakie stichting adviseert. | |
Ticootje | dinsdag 28 juni 2016 @ 18:57 |
Dus omdat ik 1 kind heb dat glutenvrij moet eten mag ik geen brood meer eten? | |
Blik | dinsdag 28 juni 2016 @ 19:31 |
Kan, maar we hebben met kleine kinderen te maken en die willen eten wat hun leeftijdsgenootjes eten | |
Blik | dinsdag 28 juni 2016 @ 19:35 |
Ik begrijp je punt vwb dat je alles glutenvrij moet maken en het beste met zn allen glutenvrij kunt eten. Maar uit ervaring weet ik dat je, mits je alles strikt gescheiden houdt je prima een gescheiden huishouden qua gluten/glutenvrij erop kunt nahouden. Zoals gezegd hebben mijn zus en nichtje beiden coeliakie, maar haar man en mijn andere nichtje eten niet strikt glutenvrij. En dat werkt prima in 5 jaar tijd, is geen één keer fout gegaan. Maar ik begrijp wel dat het de aanbevolen manier is | |
Ticootje | dinsdag 28 juni 2016 @ 19:36 |
Dat is sowieso een ding... | |
Blik | dinsdag 28 juni 2016 @ 19:39 |
Ja, mijn nichtje is al wat ouder en die weet ondertussen wat wel/niet mag. Maar mijn zoon van bijna 4 kan dat onderscheid niet maken. Maar goed, misschien is helemaal geen brood geven dan juist wel een oplossing want dan kunnen er ook geen misverstanden zijn. Maar eens even goed over nadenken | |
SnoepTomaatje | dinsdag 28 juni 2016 @ 19:57 |
De Lidl verkoopt gewoon glutenvrije pasta, voor een leuke prijs. | |
Aphrodyte | dinsdag 28 juni 2016 @ 20:32 |
Het is niet over wat jij mag of niet mag; maar wat potentieel gevaarlijk is voor het kind. Je kan een aparte toaster; pannenset etc aanschaffen maar dat is een dure kortetermijn begroting. Dat is wel wat de stichting adviseert. | |
Ticootje | dinsdag 28 juni 2016 @ 20:44 |
Mijn dochter heeft haar eigen keukenkast, eigen toaster ed. | |
Pietverdriet | dinsdag 28 juni 2016 @ 22:39 |
Totdat het misgaat, wat zijn dan de gevolgen? Zoals ik zei, hoe ernstig is het. Een vriendin van ons hoeft maar een kruisbesmetting te krijgen en is ziekenhuisrijp. | |
Blik | dinsdag 28 juni 2016 @ 23:14 |
Nichtje wordt dan echt ziek, 1-2 dagen thuis blijven met spugen en buikpijn. Bij mijn zus is het minder erg, buikpijn voor een dag. Maar zoals gezegd, nog nooit misgegaan. Het hele gezin is er dan ook mee opgegroeid en iedereen weet precies wat wel/niet kan/mag. Dus dat zit er redelijk goed ingebakken. En zoals gezegd, de officiële diagnose van de kinderarts moet nog komen, maar alle symptonen geven coeliakie aan (sterk afnemende groei, vaak buikpijn en diarree, coeliakie in de familie), zo erg zelfs dat de kinderarts maar alvast heeft gezegd dat we alvast de overstap naar een gluten vrij dieet moeten gaan maken. Kans dat het iets anders is achtte de arts zeer klein omdat de meeste andere zaken die zoiets zouden kunnen veroorzaken al bij de hielprik getest zijn. Dan hou je nog een aantal zeer sporadisch voorkomende stofwisselingsziektes tegen, maar die kans is dus zeer klein. | |
Pietverdriet | dinsdag 28 juni 2016 @ 23:18 |
Waarom zou je dan halfbakken aan de gang gaan en niet consequent zijn? Gewoon alle producten die gluten bevatten uitbannen uit je huis en andere zaken eten dan brood en koekjes. Kan prima, gewoon een kwestie van wat anders willen eten. | |
Blik | dinsdag 28 juni 2016 @ 23:22 |
Laten we alsjeblieft niet van alles een discussiepunt gaan maken, dat is hoe zij het doen en het werkt aangezien het nog nooit fout is gegaan. En overigens hebben we alle traditionele producten al de deur uitgedaan. We hebben geen pasta, brood, etc thuis op dit moment. Al is het maar omdat we kleine kinderen thuis hebben die willen eten wat hun ouders eten Verder ben ik meer geïnteresseerd in afraders en aanraders en goede broodrecepten | |
sirdanilot | woensdag 29 juni 2016 @ 00:41 |
Natuurlijk willen kinderen eten wat hun leeftijdsgenootjes etc. eten. Maar ze zullen uiteindelijk moeten leren dat ze anders zijn vanwege hun ziekte, en dat ze dus simpelweg niet hetzelfde kunnen eten. Hoe eerder ze dat duidelijk hebben, hoe beter. Bovendien is het onderschied tussen glutenvrij brood en normaal brood moeilijker te maken voor hen, dan als ze gewoon helemaal iets anders eten. | |
Aphrodyte | woensdag 29 juni 2016 @ 07:08 |
Ik vind deze koekjes heerlijk ![]() Te koop bij AH; 2,50 per pakje. | |
Blik | woensdag 29 juni 2016 @ 09:37 |
Die had mijn schoonmoeder toevallig gekocht afgelopen weekend, zijn idd prima te eten. | |
sirdanilot | woensdag 29 juni 2016 @ 10:40 |
Glutenvrije koekjes kan overigens prima. Ik heb wel ergens een recept voor koekjes met maizena (nee geen mariakoekjes) ipv bloem. Dat klinkt vies maar het is ontzettend lekker, ze smelten in je mond. Maar lekker glutenvrij brood, dat gaat gewoon niet. De gluten zijn nodig om de structuur van het brood in stand te houden. Met glutenvrij zul je dus altijd een concessie moeten doen, en dat resulteert in een baksteen of klef brood. | |
Ticootje | woensdag 29 juni 2016 @ 10:42 |
Jup. | |
raulbouli | woensdag 29 juni 2016 @ 13:41 |
Nou...nee... heb vorige week glutenvrij brood op waarvan ik niet kon geloven dat het glutenvrij was.... | |
Blik | woensdag 29 juni 2016 @ 14:01 |
vertel vertel ![]() | |
Pietverdriet | woensdag 29 juni 2016 @ 14:04 |
Is een merk I cant believe its glutenfree.jpg Daar smeer je dan deze margarine op ![]() ![]() [ Bericht 0% gewijzigd door Pietverdriet op 29-06-2016 16:05:00 ] | |
sirdanilot | woensdag 29 juni 2016 @ 16:02 |
Post maar even het merk dan, want ik geloof er niks van. Waarschijnlijk zijn je smaakpapillen zo aangetast door het gebrek aan normaal brood dat je niet anders meer weet. | |
Pietverdriet | woensdag 29 juni 2016 @ 16:40 |
Ach ik weet niet, brood op basis van zuurdesem en roggemeel is ook heel anders van structuur dan een tarwebrood, maar ook erg lekker. | |
Aphrodyte | woensdag 29 juni 2016 @ 17:03 |
Dat klopt; maar waarom moeilijk doen als het makkelijk kan. Als ik het makkelijk glutenvrij kan kopen doe ik dat. Brood kan je beter vergeten; crackers zijn gv smakelijker ![]() | |
Blik | woensdag 29 juni 2016 @ 19:01 |
Met zelf bakken heb je meer controle over de inhoud, zoals geen (overmatig) gebruik van suiker, e-producten, etc. | |
raulbouli | vrijdag 1 juli 2016 @ 20:40 |
http://www.glutenvrijethuisbakkerij.nl | |
Aphrodyte | vrijdag 1 juli 2016 @ 22:31 |
Ja klopt. Maar ik zei net al dat ik het liever makkelijk heb als dat kan. | |
killerkip69 | zaterdag 9 juli 2016 @ 23:31 |
Oskri repen, zijn nog lekker ook. | |
Faazz | donderdag 10 augustus 2017 @ 22:07 |
Kick! Ik zoek glutenvrij bier in blik om mee te nemen naar een festival. Ik ben er niet bekend mee, wie kan me een goede pilsner voorstellen? Ik ben er één tegen gekomen, dat is Saxon gluten vrij bier. Heeft iemand hier ervaring mee? | |
Ticootje | vrijdag 11 augustus 2017 @ 04:34 |
Ik dacht dat pils door het proces gewoon glutenvrij was, maar speciaal bier niet. Edit: hoe blonder en helderder het bier, hoe lager het glutenpercentage. Het percentage ligt enorm laag. In sommige glutenvrije producten zitten ook gewoon gluten maar onder een wettelijke vastgestelde norm. Als je een allergie hebt zou je pils kunnen proberen, bij een strikt glutenvrij dieet zegt heineken dat het vooral je eigen verantwoordelijkheid is. Albert heijn heeft bavaria glutenvrij. [ Bericht 38% gewijzigd door Ticootje op 11-08-2017 04:45:42 ] | |
Sotchi2014 | vrijdag 11 augustus 2017 @ 04:54 |
https://www.mareni.com/bier/glutenfreies-bier/ Ervaring niet, maar in Duitsland heb je zat keuze. |