waar lees jij in de OP dat het vrijwillig is?quote:Op woensdag 16 december 2015 17:08 schreef Rezania het volgende:
Waarom zou je vrijwillig glutenvrij gaan eten?
Nergens, maar het is tegenwoordig helemaal hip om allemaal rare besjes te eten en jezelf wijs te maken dat gluten de bron van alle kwaad zijn.quote:Op woensdag 16 december 2015 17:13 schreef computergirl het volgende:
[..]
waar lees jij in de OP dat het vrijwillig is?
^ Ditquote:Op woensdag 16 december 2015 17:15 schreef Isdatzo het volgende:
[..]
Nergens, maar het is tegenwoordig helemaal hip om allemaal rare besjes te eten en jezelf wijs te maken dat gluten de bron van alle kwaad zijn.
dat mag gewoon hoor. Net zoals iemand mag kiezen om geen vlees of geen chips meer te eten.quote:Op woensdag 16 december 2015 17:15 schreef Isdatzo het volgende:
[..]
Nergens, maar het is tegenwoordig helemaal hip om allemaal rare besjes te eten en jezelf wijs te maken dat gluten de bron van alle kwaad zijn.
En ik mag ook gewoon vragen waarom dus. Ik zie het probleem hier niet.quote:Op woensdag 16 december 2015 17:17 schreef computergirl het volgende:
[..]
dat mag gewoon hoor. Net zoals iemand mag kiezen om geen vlees of geen chips meer te eten.
Waar zie jij iemand zeggen dat het niet mag?quote:Op woensdag 16 december 2015 17:17 schreef computergirl het volgende:
[..]
dat mag gewoon hoor. Net zoals iemand mag kiezen om geen vlees of geen chips meer te eten.
waarom moet TS zich dan bij jou verantwoorden ?quote:Op woensdag 16 december 2015 17:18 schreef Isdatzo het volgende:
[..]
Waar zie jij iemand zeggen dat het niet mag?
Dat hoeft ze helemaal niet. Ik snap jouw probleem niet.quote:Op woensdag 16 december 2015 17:21 schreef computergirl het volgende:
[..]
waarom moet TS zich dan bij jou verantwoorden ?
Aanrader: er na dertig jaar achterkomen dat je glutenintolerant bent.quote:Op woensdag 16 december 2015 17:13 schreef Isdatzo het volgende:
Aanrader: stop met glutenvrij eten als je geen glutenintolerantie hebt.
Afrader: glutenvrij eten zonder noodzaak.
Ik ben dus sinds vier maanden ook pakjes- en zakjesvrij, op bouillontabletten voo de kippensoep en linzenprut na. Ik schrik soms van wat voor rotzooi er in eten zit, nu ik alle verpakkingen aandachtig moet lezen om er achter te komen of ik het mag of nietquote:Op woensdag 16 december 2015 17:13 schreef Ticootje het volgende:
Pannenkoekenmix van peak, verkrijgbaar bij jumbo. Pannenkoekenmix van ah is niet lekker.
Vers brood is genius van ah goed te doen of voorverpakt van schar is ook prima.
Glutenvrije pasta op basis van rijst is lekkerder dan op basis van mais.
Verder gewoon vers koken, leren koken zonder pakjes en zakjes.
)Heel fijne tips,dank je wel!quote:Op woensdag 16 december 2015 17:19 schreef Ticootje het volgende:
Qua broodbeleg:
Filet american is van sommige merken glutenvrij, roompate ook. Vaak is pure hagelslag glutenvrij, verder kun je smeerkaas of roomkaas gebruiken op brood. Of jam, pindakaas, honing enz enz. Beleg is niet zo lastig.
Diepvrieslasagne heb je bij albert heijn en jumbo. Beide zijn hier favoriet. Ook pizza's zijn prima. Handig om in de vriezer te hebben als nood.
Schar heeft ook croissantjes, die worden hier dan weer niet gewaardeerd.
Brood zou je nog kunnen afwisselen met crackers, ontbijtpap (jumbo) of yoghurt met glutenvrije musli if havermout.
Ineens Coeliak gekregen TS?quote:Op woensdag 16 december 2015 17:03 schreef SnoepTomaatje het volgende:
Zijn er hier mensen die glutenvrij eten?
Ik eet nu zo'n 4 maanden glutenvrij, en dan valt 1 en ander best tegen als je 'gewoon' eten gewend bent.
Op bepaalde gebieden moet je echt je verwachtingen bijstellen.
Maar er zijn altijd wel absolute aan-, of juist afraders.
Misschien helpt dit andere mensen om makkelijker een keus te maken in het 'woud' van glutenvrije producten?
Zal ik beginnen?
[ afbeelding ]
Ik vind het nieuwe desembrood van YAM erg teleurstellend. Heel dik en compact, maar ook erg droog (dat is een probleem met zo'n beetje alle glutenvrije producten geloof ik)
Het enige dat ik momenteel voorgeproduceerd eet is af en toe een koekje of kruidnootjes zoals in deze maand, en heel soms brood.quote:Op woensdag 16 december 2015 17:43 schreef computergirl het volgende:
Om zonder waardeoordeel je frasg te beantwoorden: zoek je heil in voeding die van nature glutevrij zijn.
Als je pakjes- en zakjesvrij wil eten zijn glutenvrije produkten uit de fabriek ongeschikt, er is namelijk een enorme rij aan rare ingredienten nodig om te produceren
Voorheen was de noodzaak tot testen er nooit, ik was toch altijd ziek dus het kwam vast van [insert hier een willekeurige aandoening]quote:Op woensdag 16 december 2015 17:42 schreef LeeHarveyOswald het volgende:
[..]
Ineens Coeliak gekregen TS?
Brood zonder gluten is onmogelijk. Je kan van boekweit wel een vierkante substantie maken, maar brood zal het nooit worden. Dat 'desem' dat hier mooi op het label staat is per definitie niet het geval, desem leeft op de fermentatie van gluten en granen, en voldoet alleen als rijsmiddel als er gluten aanwezig zijn.
Ik zou dan eerder voor tortilla's gaan dan voor glutenvrij 'brood'.quote:Op woensdag 16 december 2015 17:44 schreef SnoepTomaatje het volgende:
[..]
Het enige dat ik momenteel voorgeproduceerd eet is af en toe een kekje of krunootjes zoals in deze maand, en heel soms brood.
De rest bak en maak i k allemaal zelf (wat een werk)
ncp.sagepub.com/content/early/2014/04/15/0884533614529163quote:Op woensdag 16 december 2015 17:37 schreef SnoepTomaatje het volgende:
[..]
Aanrader: er na dertig jaar achterkomen dat je glutenintolerant bent.
Afrader: meteen gaan oordelen. Die discussie is ook een beetje jammer en onnodig.
Die zijn nog viezer dan die zooi die voor brood moet doorgaanquote:Op woensdag 16 december 2015 17:45 schreef LeeHarveyOswald het volgende:
[..]
Ik zou dan eerder voor tortilla's gaan dan voor glutenvrij 'brood'.
Maar de aandoening is dus inderdaad coeliak? Want als je geen coeliak hebt maar wel baat hebt bij een glutenvrij dieet, dan zijn de gluten waarschijnlijk niet je boosdoener maar eerder een toevoeging (bijvoorbeeld lactose, wat veel in deeg-achtige producten gaat).quote:Op woensdag 16 december 2015 17:45 schreef SnoepTomaatje het volgende:
[..]
Voorheen was de noodzaak tot testen er nooit, ik was toch altijd ziek dus het kwam vast van [insert hier een willekeurige aandoening]
Daar kan je wel weer meer mee, dat is een minder storende drager voor je beleg dan een brood dat echt niet te vreten isquote:Op woensdag 16 december 2015 17:46 schreef SnoepTomaatje het volgende:
[..]
Die zijn nog viezer dan die zooi die voor brood moet doorgaan![]()
Het is inderdaad coeliak of iets anders, gluten intolerantie is nooit aangetoond, zie paper boven.quote:Op woensdag 16 december 2015 17:46 schreef LeeHarveyOswald het volgende:
[..]
Maar de aandoening is dus inderdaad coeliak? Want als je geen coeliak hebt maar wel baat hebt bij een glutenvrij dieet, dan zijn de gluten waarschijnlijk niet je boosdoener maar eerder een toevoeging (bijvoorbeeld lactose, wat veel in deeg-achtige producten gaat).
Yep.quote:Op woensdag 16 december 2015 17:46 schreef LeeHarveyOswald het volgende:
[..]
Maar de aandoening is dus inderdaad coeliak? Want als je geen coeliak hebt maar wel baat hebt bij een glutenvrij dieet, dan zijn de gluten waarschijnlijk niet je boosdoener maar eerder een toevoeging (bijvoorbeeld lactose, wat veel in deeg-achtige producten gaat).
dan snap ik je vraag om tips over fabrieksproducten niet eigenlijk.quote:Op woensdag 16 december 2015 17:44 schreef SnoepTomaatje het volgende:
[..]
Het enige dat ik momenteel voorgeproduceerd eet is af en toe een koekje of kruidnootjes zoals in deze maand, en heel soms brood.
De rest bak en maak i k allemaal zelf (wat een werk)
Dat is wel waar inderdaad. Ik ben nog op zoek naar het juiste meel/recept om zelf wraps te maken, nog niet gevonden.quote:Op woensdag 16 december 2015 17:48 schreef LeeHarveyOswald het volgende:
[..]
Daar kan je wel weer meer mee, dat is een minder storende drager voor je beleg dan een brood dat echt niet te vreten is![]()
Pannekoeken (boekweit) bakken zonder suiker, zodat je niet-zoete glutenvrije pannekoeken hebt die je vervolgens belegd.
de aandoening heet coeliakie.quote:Op woensdag 16 december 2015 17:46 schreef LeeHarveyOswald het volgende:
[..]
Maar de aandoening is dus inderdaad coeliak?
Omdat ik eigenlijk soms ook wel wat gemak wil, vooral als ik werk, of veel onderweg ben.quote:Op woensdag 16 december 2015 17:48 schreef computergirl het volgende:
[..]
dan snap ik je vraag om tips over fabrieksproducten niet eigenlijk.
Meeste mensen zijn gewend het engels te gebruiken en daar heb je een korte vorm die op coeliak lijkt. waarschijnlijk daarom.quote:Op woensdag 16 december 2015 17:50 schreef computergirl het volgende:
[..]
de aandoening heet coeliakie.
je kunt heel makkelijk van kikkererwtenmeel een beslag maken met wat olijfolie, zout en warm water. Dat even een uurtje laten staan, daarna eventueel nog wat verdunnen en pannenkoeken van bakken. Kun je beleggen zoals wraps (beleggen, oprollen en in alufolie wikkelen, kun je ze de volgende dag zo mee naar je werk nemen), maar warm zijn ze ook lekker als bijgerecht bij curry's bv. Kikkererwtenmeel is goed verkrijgbaar bij toko of turkse supermarkt (gram flour) en (iets duurder) bij de biowinkel.quote:Op woensdag 16 december 2015 17:49 schreef SnoepTomaatje het volgende:
[..]
Dat is wel waar inderdaad. Ik ben nog op zoek naar het juiste meel/recept om zelf wraps te maken, nog niet gevonden.
Celiac of Coeliac zou het dan zijn, geen enkele reden om het in het Nederlands niet normaal te schrijven.quote:Op woensdag 16 december 2015 17:52 schreef leeell het volgende:
[..]
Meeste mensen zijn gewend het engels te gebruiken en daar heb je een korte vorm die op coeliak lijkt. waarschijnlijk daarom.
En dit gaat over mensen die op basis zelf-diagnose bepaald hebben gluten-intolerant te zijn.quote:Op woensdag 16 december 2015 17:45 schreef leeell het volgende:
[..]
ncp.sagepub.com/content/early/2014/04/15/0884533614529163
Hier blieft dochter de broodjes van de mac absoluut niet.quote:Op woensdag 16 december 2015 20:24 schreef Zelfscanner het volgende:
Cheeseburger bij de mac is wel lekker
Het gaat er dan ook om of de patatten in hetzelfde vet worden gebakken als de kroketten/frikandellen. De friet zelf is het probleem niet.quote:Op woensdag 16 december 2015 23:15 schreef Isdatzo het volgende:
Misschien dat er wat paneermeel van kroketten ofzo achterblijft, maar in de friet of in het vet zit het in elk geval niet.
Dit is inderdaad het probleem...quote:Op woensdag 16 december 2015 23:33 schreef Awsom het volgende:
[..]
Het gaat er dan ook om of de patatten in hetzelfde vet worden gebakken als de kroketten/frikandellen. De friet zelf is het probleem niet.
Als je niet intolerant bent, werkt het placebomatig ook echt goed.quote:Op woensdag 16 december 2015 17:08 schreef Rezania het volgende:
Wat voor voordelen heeft het voor jou gehad tot nu toe? (Oprecht nieuwsgierig.)
Ook sporen van gluten of een korreltje tarwemeel is geen optie. Hier worden ook producten gemeden waar mogelijk sporen van gluten in zitten (dan is het product dus verwerkt in een fabriek waar ook gluten worden verwerkt)quote:Op woensdag 16 december 2015 23:15 schreef Isdatzo het volgende:
Misschien dat er wat paneermeel van kroketten ofzo achterblijft, maar in de friet of in het vet zit het in elk geval niet.
Fructose zit toch ook echt in alles?quote:Op donderdag 17 december 2015 13:12 schreef Deepfreeze het volgende:
Ik vond het fruitbrood van genius best goed te eten. Wel duur, maar veel beter dan de andere genius broden.
Gelukkig was het bij mij voor een tijdelijke medisch dieet en ging het om de fructanen in tarwe ipv de gluten. Uiteindelijk had ik ook geen probleem met die fructanen (wel met lactose en fructose).
In genoeg, gelukkig is het redelijk mild en kan ik het een beetje hebben in combi met genoeg vezels(zoals de rozijnen in dat brood). Maar van een theelepel honing ben ik 3 dagen klaar. Een kwart appeltje is ook teveel. Zeker meerdere dagen na elkaar.quote:Op donderdag 17 december 2015 13:16 schreef Ticootje het volgende:
[..]
Fructose zit toch ook echt in alles?
Waar haal je die rijstpasta. Kunnen we het gewoon hebben over glutenvrije voeding? Wil geen dicussies over wel goed niet goed.quote:Op woensdag 16 december 2015 17:13 schreef Ticootje het volgende:
Glutenvrije pasta op basis van rijst is lekkerder dan op basis van mais.
Mais en rijst bevatten ook glutenquote:Op zaterdag 2 januari 2016 20:12 schreef StefBros het volgende:
Mijn tip is toch gewoon je aangeleerde eetgewoontes aanpassen. Blijf niet in het 'je moet brood en pasta etc. eten want zo hoort het' hangen. Erg vermoeiend als je geen gluten mag.
Ik haal veel inspiratie uit Aziatische en Afrikaanse keukens. Landen waar het rijst/mais is i.p.v. granen.
Ik ontbijt nu meestal met soep zoals in veel landen normaal is. Een keer per maand maak ik kant en klare zakjes met groente/vlees/vis/ei/rijst/eiermie/etc, Die gooi ik in de ochtend in de bouillon, ondertussen even opmaken, en dan is je ontbijt klaar. Kost dus eigenlijk niet meer werk dan bammetjes smeren.
Lunch is meestal restjes van het avondeten aangevuld met wat rauwkost, noten en fruit en een eitje. Of een salade.
Het is onzin om te beweren dat we pas recent granen eten, granen waren de eerste landbouwgewassen in Europa en het midden oosten.quote:Zoek ook eens op Paleo en Fodmap als je recepten zoekt. Die diëten zijn ook glutenvrij.
Oh en dan bedenk ik me toch spontaan een aanrader:
Men maakt sauzen vaak dikker met bloem, dus pakjessaus of zelf saus maken viel al af dacht ik. Ik kwam er achter dat men in de middeleeuwen sauzen bond met rauw eigeel op een website met Nederlandse oude recepten (van voor de tijd dat we graan aten, dat doen we pas zeer recent, daarvoor was het een echt luxeproduct). Ik heb laatst zo verse roodfruitsaus gemaakt voor over een biefstukje. En hoewel het heel raar en vies klinkt, was het echt zo lekker. Je proeft het ei ook niet, het bind enkel. En het was eigenlijk lekkerder dan bloem, wie verwacht dat nou als je rauwe eidooier+fruit leest.
'Doordat deze eiwitten (in rijst, maïs en haver) een andere aminozuursamenstelling hebben dan de gluten in tarwe, gerst en rogge, leveren ze geen problemen op voor mensen die niet tegen gluten kunnen' (Universiteit van Wageningen)quote:Op zaterdag 2 januari 2016 20:30 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Mais en rijst bevatten ook gluten
[..]
Het is onzin om te beweren dat we pas recent granen eten, granen waren de eerste landbouwgewassen in Europa en het midden oosten.
Saus kan je ook gewoon binden met aardappel(meel), met xantaan, alginaat.
Het merk heet "lieke is vrij"quote:Op zondag 20 december 2015 14:42 schreef cb2013 het volgende:
[..]
Waar haal je die rijstpasta. Kunnen we het gewoon hebben over glutenvrije voeding? Wil geen dicussies over wel goed niet goed.
Plus heeft het. Ik proefde zo goed als geen geen verschil met normale pasta.quote:Op zondag 20 december 2015 14:42 schreef cb2013 het volgende:
[..]
Waar haal je die rijstpasta. Kunnen we het gewoon hebben over glutenvrije voeding? Wil geen dicussies over wel goed niet goed.
Zeggen dat ze geen gluten bevatten is niet correct, wijsneus, en in de oudheid at men al veel granen. Onze hele manier van samenleving en beschaving is gebaseerd op de eigenschappen van granen.quote:Op zaterdag 2 januari 2016 21:11 schreef StefBros het volgende:
[..]
'Doordat deze eiwitten (in rijst, maïs en haver) een andere aminozuursamenstelling hebben dan de gluten in tarwe, gerst en rogge, leveren ze geen problemen op voor mensen die niet tegen gluten kunnen' (Universiteit van Wageningen)
Dat we en masse ons hele dieet op granen zijn gaan baseren kwam pas tijdens de industriële revolutie. Een brood maken was voor die tijd flink wat werk, als je zoveel bammetjes wou eten zoals wij nu doen.
Uiteraard kun je sauzen ook binden met andere zaken, maar het gaat toch om tips geven omtrent glutenvrij eten, zuurpruim.
Dit.quote:Op zaterdag 2 januari 2016 22:33 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Onze hele manier van samenleving en beschaving is gebaseerd op de eigenschappen van granen.
Lees Jared Diamond maar eens na. Het hele concept van steden, gecentraliseerd bestuur is gebaseerd op het feit dat je granen massaal kan aanbouwen, opslaan en distributie kan bedrijven.
Ik zeg niet, en heb ook nooit gezegd, dat we geen granen aten. Maar hoeveel we dat nu toe is pas zeer recent. Tevens heb ik ook niet gezegd dat onze samenleving en beschaving wel of niet iets met graan te maken heeft. Maar ik heb het idee dat het niet uitmaakt wat ik zeg, en hoe ik het onderbouw, jij vind het leuk om mensen op jouw bedachte foute feiten te wijzen om te rellen en jezelf goed te voelen. Laten we anders gewoon, ook al eerder gevraagd door TS. verder gaan met voor- en afraders van glutenvrij eten?quote:Op zaterdag 2 januari 2016 22:33 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Zeggen dat ze geen gluten bevatten is niet correct, wijsneus, en in de oudheid at men al veel granen. Onze hele manier van samenleving en beschaving is gebaseerd op de eigenschappen van granen.
Lees Jared Diamond maar eens na. Het hele concept van steden, gecentraliseerd bestuur is gebaseerd op het feit dat je granen massaal kan aanbouwen, opslaan en distributie kan bedrijven.
Neen, de belangrijkste bron van koolhydraten tot de komst van de aardappel waren granen in de vorm van pap, brood en bier. Je roept maar wat, je onderbouwt niets.quote:Op zaterdag 2 januari 2016 23:04 schreef StefBros het volgende:
[..]
Ik zeg niet, en heb ook nooit gezegd, dat we geen granen aten. Maar hoeveel we dat nu toe is pas zeer recent. Tevens heb ik ook niet gezegd dat onze samenleving en beschaving wel of niet iets met graan te maken heeft. Maar ik heb het idee dat het niet uitmaakt wat ik zeg, en hoe ik het onderbouw, jij vind het leuk om mensen op jouw bedachte foute feiten te wijzen om te rellen en jezelf goed te voelen. Laten we anders gewoon, ook al eerder gevraagd door TS. verder gaan met voor- en afraders van glutenvrij eten?
heb je Yam al eens geprobeerd?quote:Op dinsdag 12 januari 2016 18:48 schreef Drizzt_DoUrden het volgende:
Ja, hierzoIk heb sinds april 2012 de diagnose neurologische coeliakie en eet dus strikt glutenvrij. Bij mij is het dus geen hipstergedrag, maar een noodzaak. Als ik per ongeluk gluten binnenkrijg ben ik 4 dagen van de kaart (paniek, draaierig, overgeven, koud zweet en nóg gevoeliger voor omgevingsgeluiden).
Qua brood eet ik Consenza witbrood met pitjes van de Plus (groene verpakking), de gewone witte variant smaakt chemisch (dat proef je uren later nog) en het bruinbrood is enorm saai.
Nee, wel een keer het brood van Genius geprobeerd, maar dat vond ik niks.quote:Op dinsdag 12 januari 2016 20:56 schreef computergirl het volgende:
[..]
heb je Yam al eens geprobeerd?
ik vond Yam best te eten, stevig en qua smaak op niveau van normaal supermarktbroodquote:Op dinsdag 12 januari 2016 22:13 schreef Drizzt_DoUrden het volgende:
[..]
Nee, wel een keer het brood van Genius geprobeerd, maar dat vond ik niks.
Is heel weinig over te vinden omdat het behoorlijk zeldzaam is... bij mij is niet de dunne darm aangetast, maar de zenuwen en kleine hersenenquote:Op woensdag 13 januari 2016 13:16 schreef SnoepTomaatje het volgende:
[..]
Wow bestaat zo'n diagnose?
Ik heb net even gezocht, maar vind er weinig literatuur over?
Hoe kom je aan die diagnose dan?quote:Op woensdag 13 januari 2016 13:18 schreef Drizzt_DoUrden het volgende:
[..]
Is heel weinig over te vinden omdat het behoorlijk zeldzaam is... bij mij is niet de dunne darm aangetast, maar de zenuwen en kleine hersenen
Ik had een overkill aan antistoffen tegen gluten in mijn lijf, maar mijn maag en darmen zagen er picobello uit. Ik heb ze over al m'n klachten verteld (evenwichtsproblemen, last van geluid, draaierigheid, etc.) en ging vervolgens de MRI-scanner in, waar ze er achter kwamen dat ik een cyste in de kleine hersenen heb zitten.quote:Op woensdag 13 januari 2016 13:25 schreef SnoepTomaatje het volgende:
[..]
Hoe kom je aan die diagnose dan?
En wat waren de symptomen waarop ze aansloegen?
Genius heeft ook weer 3 varianten. Wit, bruin en fruit brood. Vond jij ze alle drie niet te eten?quote:Op dinsdag 12 januari 2016 22:13 schreef Drizzt_DoUrden het volgende:
[..]
Nee, wel een keer het brood van Genius geprobeerd, maar dat vond ik niks.
Wat is er niet goed aan een breaker? Dat is gewoon yoghurt...quote:Op zaterdag 2 januari 2016 23:04 schreef StefBros het volgende:
[..]
Ik zeg niet, en heb ook nooit gezegd, dat we geen granen aten. Maar hoeveel we dat nu toe is pas zeer recent. Tevens heb ik ook niet gezegd dat onze samenleving en beschaving wel of niet iets met graan te maken heeft. Maar ik heb het idee dat het niet uitmaakt wat ik zeg, en hoe ik het onderbouw, jij vind het leuk om mensen op jouw bedachte foute feiten te wijzen om te rellen en jezelf goed te voelen. Laten we anders gewoon, ook al eerder gevraagd door TS. verder gaan met voor- en afraders van glutenvrij eten?
Afrader:
Glutenvrije breakers. (Die knijpverpakking-yoghurt). Net als bij degene die lactosevrij zijn, en ze dit heel enthousiast op de verpakking zetten in grote letters, zijn ze dit niet. Er staat een klein sterretje... en als je op de achterkant leest bij het sterretje staat dat het er eigenlijk gewoon wel in zit, maar weinig i.v.m. vergelijkbare producten
Overigens sowieso oppassen, ik wou laatst bij de bakker glutenvrij brood kopen. Ze vroeg 'de echte of de neppe?' De echte maken ze alleen op woensdag, word de hele keuken uitgebreid van te vore gereinigd e.d. De neppe bevat stiekem toch gewoon nog 50 procent granen met gluten...maar mag zich toch zo noemen =/
Voordat ik wist dat ik Crohn heb dacht ik ook een tijd dat ik een glutenintolerantie had en at ik ook genius brood inderdaad; ik vond het rozijnenbrood van genius evenals de bruine bolletjes met zaden heel goed te doenquote:Op donderdag 14 januari 2016 10:52 schreef Ticootje het volgende:
[..]
Genius heeft ook weer 3 varianten. Wit, bruin en fruit brood. Vond jij ze alle drie niet te eten?
Ja die bolletjes zie ik ook wel eens liggen, komen die een beetje in de buurt van normale bruine bolletjes?quote:Op donderdag 14 januari 2016 11:39 schreef Aphrodyte het volgende:
[..]
Voordat ik wist dat ik Crohn heb dacht ik ook een tijd dat ik een glutenintolerantie had en at ik ook genius brood inderdaad; ik vond het rozijnenbrood van genius evenals de bruine bolletjes met zaden heel goed te doen
Qua smaak vond ik wel; maar ze zijn net als de meeste glutenvrije broden wel vrij droog en brokkelig dus je kan ze het beste eten met iets als een salade of jam ofzo; geen beleg dat ook droog isquote:Op donderdag 14 januari 2016 11:40 schreef Ticootje het volgende:
[..]
Ja die bolletjes zie ik ook wel eens liggen, komen die een beetje in de buurt van normale bruine bolletjes?
Het feit dat ze niet gluten-vrij zijn maar zichzelf wel zo verkopen...quote:Op donderdag 14 januari 2016 10:53 schreef Ticootje het volgende:
[..]
Wat is er niet goed aan een breaker? Dat is gewoon yoghurt...
Zijn breakers serieus niet glutenvrij?quote:Op donderdag 14 januari 2016 15:19 schreef StefBros het volgende:
[..]
Het feit dat ze niet gluten-vrij zijn maar zichzelf wel zo verkopen...
Zoals ik zei; de glutenvrije breaker.quote:Op donderdag 14 januari 2016 15:21 schreef Ticootje het volgende:
[..]
Zijn breakers serieus niet glutenvrij?
Dan zouden ze dat op de verpakking moeten vermelden, het is immers bij wet verplicht om allergenen te vermelden.
Ik heb toevallig een breaker aardbij voor mn neus: Yoghurt, suiker 9%, Aardbei, gemodificeerd maïszetmeel, glucose-fructosestroop, kleurend vruchten- en plantenextract, aroma.
Allergie-informatie:
Bevat koemelkeiwit en lactose.
Dit is gewoon gluten vrij.
Ja, waarop ik vraag wat is er mis met een breaker waarop jij zegt dat ze niet glutenvrij zijn. Wat duidelijk onzin is.quote:Op donderdag 14 januari 2016 15:22 schreef StefBros het volgende:
[..]
Zoals ik zei; de glutenvrije breaker.
Je leest verkeerd.quote:Op donderdag 14 januari 2016 15:24 schreef Ticootje het volgende:
[..]
Ja, waarop ik vraag wat is er mis met een breaker waarop jij zegt dat ze niet glutenvrij zijn. Wat duidelijk onzin is.
AH!quote:Op donderdag 14 januari 2016 15:27 schreef StefBros het volgende:
[..]
Je leest verkeerd.
De glutenvrije breaker, die zichzelf zo verkoopt, is niet glutenvrij.
Welk ingrediënt bevat dan gluten?quote:Op donderdag 14 januari 2016 15:27 schreef StefBros het volgende:
[..]
Je leest verkeerd.
De glutenvrije breaker, die zichzelf zo verkoopt, is niet glutenvrij.
Leg uit.quote:Op maandag 20 juni 2016 10:35 schreef raulbouli het volgende:
Jammer dat het niet 100% glutenvrij is....
Als ik dat topic en het voorafgaande teruglees zijn mensen niet alleen " allergies" voor bep levensmiddelen, maar vooral voor de waarheid, kritiek en gezond verstandquote:Op maandag 20 juni 2016 11:47 schreef Iwanius het volgende:
![]()
"glutenvrij eten"..."dit mag ik niet want ik heb een allergie'...Echt deze generatie is m.i.de meest 'zielige' generatie die er maar zijn kan die enkele uitzonderingen daar gelaten die echt wat mankeren en de rest gewoon een mode-trend volgt en daarmee denkt het eeuwige leven te hebben als ze zo 'gezond'eten. Piet en ik hadden er een hele tijd geleden in Allergie als modeverschijnsel moet hardhandig bestreden worden er zo onze mening over en wat blijkt: De meesten mankeren helemaal niks dan alleen wat ze zichzelf aanpraten of verwarren met overgevoeligheid.
Ben net zo als 'Golfer' op leeftijd en kan praktisch alles wat ik in mijn jeugd at nog steeds eten en dat is niet omdat ik glutenvrij of wat dan ook 'vrij'eet/ at.
Tere zieltjes...
Dus alle breakers zijn glutenvrij, behalve de glutenvrije?quote:Op donderdag 14 januari 2016 15:27 schreef StefBros het volgende:
[..]
Je leest verkeerd.
De glutenvrije breaker, die zichzelf zo verkoopt, is niet glutenvrij.
Non-discussie. Als mensen zich beter voelen als ze geen gluten eten moeten ze dat lekker doen. Zolang ze daar maar gewoon zelf de lasten van dragen, en niet tegen iedereen gaan lopen preken dat ze ook glutenvrij moeten eten, of van hun omgeving eisen dat ze onbegrensd rekening met ze houden.quote:Op maandag 20 juni 2016 11:47 schreef Iwanius het volgende:
![]()
"glutenvrij eten"..."dit mag ik niet want ik heb een allergie'...Echt deze generatie is m.i.de meest 'zielige' generatie die er maar zijn kan die enkele uitzonderingen daar gelaten die echt wat mankeren en de rest gewoon een mode-trend volgt en daarmee denkt het eeuwige leven te hebben als ze zo 'gezond'eten. Piet en ik hadden er een hele tijd geleden in Allergie als modeverschijnsel moet hardhandig bestreden worden er zo onze mening over en wat blijkt: De meesten mankeren helemaal niks dan alleen wat ze zichzelf aanpraten of verwarren met overgevoeligheid.
Ben net zo als 'Golfer' op leeftijd en kan praktisch alles wat ik in mijn jeugd at nog steeds eten en dat is niet omdat ik glutenvrij of wat dan ook 'vrij'eet/ at.
Tere zieltjes...
Medewerker pakt met handjes (of er nou handschoenen omheen zitten of niet) glutenvolle broodjes vast, daarna de glutenvrije broodjes... etc... er is constant sprake van kruisbesmetting...quote:
De keuken is niet glutenvrij, dus het is inderdaad glutenarm. Maar als je vriendin er echt flink ziek van wordt dan volgen de mensen in de keuken de protocollen niet en is dat echt wel een reden om verhaal te gaan halen.quote:Op maandag 20 juni 2016 15:12 schreef raulbouli het volgende:
[..]
Medewerker pakt met handjes (of er nou handschoenen omheen zitten of niet) glutenvolle broodjes vast, daarna de glutenvrije broodjes... etc... er is constant sprake van kruisbesmetting...
Vriendin paar keer goed ziek van geworden...het werkt gewoon niet goed in een glutenvolle omgeving....zonder aparte ruimte o.i.d.
Als je een échte glutenallergie zou ik zeker niet op laaggeschoolde horecamedewerkers vertrouwenquote:Op maandag 20 juni 2016 15:12 schreef raulbouli het volgende:
[..]
Medewerker pakt met handjes (of er nou handschoenen omheen zitten of niet) glutenvolle broodjes vast, daarna de glutenvrije broodjes... etc... er is constant sprake van kruisbesmetting...
Vriendin paar keer goed ziek van geworden...het werkt gewoon niet goed in een glutenvolle omgeving....zonder aparte ruimte o.i.d.
Recept voor ongeveer 350mlquote:Op woensdag 16 december 2015 17:39 schreef SnoepTomaatje het volgende:
[..]
Ik ben dus sinds vier maanden ook pakjes- en zakjesvrij, op bouillontabletten voo de kippensoep
Ik geloof dat ik bij een allergie met kans op anafylactische shock sowieso maar nooit uit eten zou gaan. Ik zou er echt niet op vertrouwen dat het wel goed komt in zo'n keuken. Zeker niet met allergie als modeverschijnsel en chefs die eventueel denken 'jaja, weer zo'n zeur'. Is volgens mij daardoor ook al eens mis gegaan.quote:Op maandag 20 juni 2016 16:58 schreef Pietverdriet het volgende:
Als je een échte glutenallergie zou ik zeker niet op laaggeschoolde horecamedewerkers vertrouwen
quote:I still to this day feel a certain sense of sickness when I remember this memory. I was a fucking idiot in college and so were my coworkers.
I worked in this burger joint near the university and we had this girl who always came in and ordered the same thing at least three times a week: cheeseburger, fries, and a coke. But every time she would remind us not to put tomatoes anywhere near her food. We always made fun of her because we thought being allergic to tomatoes is like saying you’re allergic to gluten: it’s an excuse to be a dick.
She would watch us like a fucking hawk to make sure we didn’t put any tomatoes even near her damn food. She even made us remake her burger if it so much as touched a place where a tomato could have been.
We would occasionally fuck with her by putting ketchup packets in her bag, just to see how she reacted. I don’t even remember why we were such big dicks to her, since she wasn’t a bad person...just fucking anal.
Then came the day when someone in the kitchen had enough with her being crazy, and slathered her burger with tomato juice before wrapping it up. I don’t even know why we thought it was a good idea, I think it was just a long night and we had been dealing with her being a tomato psycho for several months and just couldn’t take it anymore.
So we served her the burger and watched her sit down to eat. Nothing happened. She sat there and happily chowed down on her fucking cheeseburger. We all had a good laugh at her expense, because JFC, we had spent so long dealing with her bullshit food allergy.
And then ten minutes later the chick started convulsing. Apparently, tomato allergies are real and she was the tomato unicorn. The restaurant chalked it up to an accidental cross contamination, and she was fine, and thankfully we didn’t get our asses sued. After that, you better fucking believe we took every single allergy seriously, even if it sounded stupid.
So that kids is how I learned not to fuck with people’s food. I still can’t believe I almost fucking killed someone. Tomato girl, I am really sorry.
En dit is opzet, het risico door domheid of onbegrip, gebrek aan kennis of desintresse is groter. (Pinda allergie? We gebruiken geen pindas in de keuken om vervolgens in arachideolie te bakken/frituren)quote:Op dinsdag 21 juni 2016 07:19 schreef Vanyel het volgende:
OMG wat een eng verhaal. Zeker agz ik met mijn kind met anafylactische shockrisico wel zo af en toe uit eten ga.
Mja, maar dan moet je ook maar net een kok hebben die weet dat er in soyasaus vaak tarwe zit, of dat bloem als scheidingsmiddel wordt gebruikt bij rozijnen.quote:Op dinsdag 21 juni 2016 09:05 schreef raulbouli het volgende:
Als we uit eten gaan en dat is niet vaak, dan doen we goed navraag en vragen tegenwoordig of we ook mogen kijken in de keuken en waar het wordt klaargemaakt etc.
Bij bepaalde restaurants is het wel goed geregeld er zijn zelfs (gelukkig) restaurants die alleen maar glutenvrij serveren, dat is helemaal ideaal
Heb je adressen van glutenvrije restaurants?quote:Op dinsdag 21 juni 2016 09:05 schreef raulbouli het volgende:
Als we uit eten gaan en dat is niet vaak, dan doen we goed navraag en vragen tegenwoordig of we ook mogen kijken in de keuken en waar het wordt klaargemaakt etc.
Bij bepaalde restaurants is het wel goed geregeld er zijn zelfs (gelukkig) restaurants die alleen maar glutenvrij serveren, dat is helemaal ideaal
Drie keer is leukerquote:Op dinsdag 21 juni 2016 20:57 schreef computergirl het volgende:
[..]
zo grappig dat deze 2 keer gepost moet worden?
Ik kan je sowieso 1 goede aanbevelen;quote:Op dinsdag 21 juni 2016 10:00 schreef Ticootje het volgende:
[..]
Heb je adressen van glutenvrije restaurants?
Klopt... of denken dat bouillon blokjes onschuldig zijn....Het is vaak de jonge generatie die juist wel weet hoe het moet, waarschijnlijk wordt daar tegenwoordig aandacht aan besteed op schoolquote:Op dinsdag 21 juni 2016 09:08 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Mja, maar dan moet je ook maar net een kok hebben die weet dat er in soyasaus vaak tarwe zit, of dat bloem als scheidingsmiddel wordt gebruikt bij rozijnen.
Zover ik weet zijn die glutenvrijquote:Op woensdag 22 juni 2016 09:08 schreef raulbouli het volgende:
[..]
Klopt... of denken dat bouillon blokjes onschuldig zijn....Het is vaak de jonge generatie die juist wel weet hoe het moet, waarschijnlijk wordt daar tegenwoordig aandacht aan besteed op school
nee hoorquote:Op woensdag 22 juni 2016 09:26 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Zover ik weet zijn die glutenvrij
stelletje idioten....quote:Op dinsdag 21 juni 2016 06:25 schreef Isabeau het volgende:
[..]
Ik geloof dat ik bij een allergie met kans op anafylactische shock sowieso maar nooit uit eten zou gaan. Ik zou er echt niet op vertrouwen dat het wel goed komt in zo'n keuken. Zeker niet met allergie als modeverschijnsel en chefs die eventueel denken 'jaja, weer zo'n zeur'. Is volgens mij daardoor ook al eens mis gegaan.
Yep, verhaal gevonden: http://kitchenette.jezebe(...)ergy-requ-1701675323
[..]
Vertelquote:
Dan mag knorr dat wel eens vermelden dat ze dat van tarwe gemaakte maltodextrine gebruiken en als ze het niet doen, er aardappel of mais bijzetten.quote:Op woensdag 22 juni 2016 14:51 schreef raulbouli het volgende:
maltodextrine... als je 0% gv vrij dieet moet volgen, dan is dat killing.. ondanks dat het onder de 20ppm zit.
Waarom ga je voor de lunch dan niet over op salade e.d.?quote:Op woensdag 16 december 2015 17:42 schreef SnoepTomaatje het volgende:
[..]
)Heel fijne tips,dank je wel!
Dat van die lasagne wist ik niet, dat mis ik wel, al wil ik het binnenkort zelf maken met de bladen van Peak's geloof ik.
Pizza mis ik niet zo eigenlijk.
Gelukkig is avondeten erg makkelijk, ik vind de lunch het moeilijkste moment van de dag, omdat glutenvrij brood en heel duur, en bijna altijd niet te vreten is
friet is altijd in een aparte bakquote:Op woensdag 16 december 2015 23:15 schreef Isdatzo het volgende:
Misschien dat er wat paneermeel van kroketten ofzo achterblijft, maar in de friet of in het vet zit het in elk geval niet.
Friet wordt in de voorbakfabriek tegenwoordig nogal eens voorzien van een coating van zetmeel om het krokanter te laten bakken.quote:Op woensdag 16 december 2015 23:33 schreef Awsom het volgende:
[..]
Het gaat er dan ook om of de patatten in hetzelfde vet worden gebakken als de kroketten/frikandellen. De friet zelf is het probleem niet.
Als dat gluten bevat zijn ze verplicht dat op de zak te zetten.quote:Op woensdag 22 juni 2016 16:12 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Friet wordt in de voorbakfabriek tegenwoordig nogal eens voorzien van een coating van zetmeel om het krokanter te laten bakken.
Zeker niet!quote:
quote:Consumenten die YAM Desembrood in huis hebben kunnen dat beter niet opeten. Het brood van fabrikant YAM Glutenvrij is verontreinigd met een desinfecterend middel waardoor het bitter smaakt.
Het valt niet uit helemaal te sluiten dat mensen ziek worden na het eten van het desembrood, waarschuwt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit woensdag.
Volgens de NVWA is het desinfecterend middel in de vorm van nevel op het product terechtgekomen.
De fabrikant heeft besloten het desembrood direct uit de handel te halen. Het gaat om brood met een houdbaarheidsdatum van 16-6-2016 tot en met 21-6-2016. Consumenten die het in huis hebben, krijgen aankoopbedrag terug.
Zoals bij bouillonblokjes?quote:Op woensdag 22 juni 2016 17:53 schreef Ticootje het volgende:
[..]
Als dat gluten bevat zijn ze verplicht dat op de zak te zetten.
Ik heb een pinda-allergie en arachideolie gebruik ik zelf om te wokken en dat gaat helemaal prima. Als het goed is (*) zit het eiwit waar ik allergisch voor ben niet in de olie.quote:Op dinsdag 21 juni 2016 08:55 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
(Pinda allergie? We gebruiken geen pindas in de keuken om vervolgens in arachideolie te bakken/frituren)
Maar je begrijpt mijn punt?quote:Op woensdag 22 juni 2016 20:47 schreef Isdatzo het volgende:
[..]
Ik heb een pinda-allergie en arachideolie gebruik ik zelf om te wokken en dat gaat helemaal prima. Als het goed is (*) zit het eiwit waar ik allergisch voor ben niet in de olie.
* Elke keer als ik een nieuwe fles open doe ik wel een allergietest, nog nooit last van gehad.
Niet verplicht, want het zit onder de wettelijke 20 ppm.quote:Op woensdag 22 juni 2016 15:20 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Dan mag knorr dat wel eens vermelden dat ze dat van tarwe gemaakte maltodextrine gebruiken en als ze het niet doen, er aardappel of mais bijzetten.
je komt over als een hufter.quote:Op vrijdag 24 juni 2016 00:55 schreef sirdanilot het volgende:
Als je écht zo een ernstige allergie hebt he, dat je er compleet niet goed van wordt als je gluten/pinda/lactose/ wat dan ook eet... val dan andere mensen niet lastig met je ziekte. Eet gewoon niet meer in restaurants (tenzij speciale glutenvrije restaurants), en kook thuis niet meer met prefabproducten maar maak gewoon alles zelf.
Bij mijn studentenvereniging wilde er een keer iemand mee-eten met dodelijke pinda allergie. Haha alsof ik ging riskeren dat er een dooie viel op de vereniging. Die heb ik mooi weggestuurd. Ik kan natuurlijk niet garanderen dat er nergens iets met sporen van pinda's in het proces zit in de keuken van de vereniging.
In feite is het net zoals joden die koosjer moeten eten, die maken ook alles zelf of eten in speciale koosjer restaurants en gaan ook niet lopen miepen zoals veel glutenmensen doen.
Horecapersoneel is daar niet voor opgeleid, en "schoon werken" doet het hem niet bij bv coeliakie of een pinda allergie.quote:Op vrijdag 24 juni 2016 06:34 schreef computergirl het volgende:
[..]
. Als je in horeca werkt moet je gewoon schoon genoeg kunnen werken en weten wat je je gasten voorzet.
Als je in een rolstoel zit, blijf dan gewoon thuis en val andere mensen niet lastig met je behoefte aan rolstoeltoegankelijke wc's, hotels, OV en alles.quote:Op vrijdag 24 juni 2016 00:55 schreef sirdanilot het volgende:
Als je écht zo een ernstige allergie hebt he, dat je er compleet niet goed van wordt als je gluten/pinda/lactose/ wat dan ook eet... val dan andere mensen niet lastig met je ziekte. Eet gewoon niet meer in restaurants (tenzij speciale glutenvrije restaurants), en kook thuis niet meer met prefabproducten maar maak gewoon alles zelf.
Een rolstoelrijder raakt niet in een anafylactische shock als er een drempeltje van een milimeter voor de rolstoeltoegankelijke wc zit.quote:Op vrijdag 24 juni 2016 08:55 schreef Vanyel het volgende:
[..]
Als je in een rolstoel zit, blijf dan gewoon thuis en val andere mensen niet lastig met je behoefte aan rolstoeltoegankelijke wc's, hotels, OV en alles.
Zoiets?
Mensen die in een rolstoel zitten zijn echt invalide. Hoe durf je de vergelijking te maken met je aanstelleritus.quote:Op vrijdag 24 juni 2016 08:55 schreef Vanyel het volgende:
[..]
Als je in een rolstoel zit, blijf dan gewoon thuis en val andere mensen niet lastig met je behoefte aan rolstoeltoegankelijke wc's, hotels, OV en alles.
Zoiets?
quote:Op vrijdag 24 juni 2016 09:51 schreef machtpen het volgende:
[..]
Mensen die in een rolstoel zitten zijn echt invalide. Hoe durf je de vergelijking te maken met je aanstelleritus.
quote:Op vrijdag 24 juni 2016 06:34 schreef computergirl het volgende:
[..]
je komt over als een hufter.
Je kiest niet voor een ernstige allergie en ook niet voor een autoimmuunziekte als coeliakie. Die mensen willen niet als paria opgesloten zitten op hun zolderkamer. Als je in horeca werkt moet je gewoon schoon genoeg kunnen werken en weten wat je je gasten voorzet.
Veel koks in restaurants tegenwoordig hebben nauwelijks of geen koksopleiding, laat staan dat ze wat van allergieen weten. Ze zijn goedkoop en kunnen prefab opwarmen.quote:Op vrijdag 24 juni 2016 10:51 schreef sirdanilot het volgende:
[..]![]()
Wat Piet al zei. Tenzij je een speciale opleiding hebt tot ziekenhuis kok is het gewoon niet te doen om bij zeer ernstige allergieën al het allergeen uit te sluiten.
Wat wil jij, bij een restaurant eten waar je dus in een anafylactische schok kan raken en dood kan gaan, of gewoon je eigen eten eten?
Zelfs als je op vakantie gaat zijn er opties om niet buiten de deur te hoeven eten , b.v. in een hostel of airbnb appartement heb je je eigen keukentje. Je hoeft echt geen paria te zijn. In een restaurant eten is een gunst, geen basisrecht.
Vind ik ook, zoals computermeisje hierbovenquote:
Het zou je sieren als je inhoudelijk op het antwoord op de posts inging, waarbij ik als disclaimer wil melden dat deze post gluten bevat en niet geschikt is als trollenvoer.quote:
Bepaalde allergieën kunnen heel naar en lastig zijn. Allergie voor peper bijvoorbeeld. In bijna alle prefab zit peper , die dat maar eens te regelen.quote:Op vrijdag 24 juni 2016 09:10 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Een rolstoelrijder raakt niet in een anafylactische shock als er een drempeltje van een milimeter voor de rolstoeltoegankelijke wc zit.
Punt is, een kok heeft in meer dan 90% geen idee van allergieen, zelfs al wil hij/zij het goed doen. Stel iemand met een ernstige allergie komt ergens, meld dit en de kok is zo een idioot dat hij denkt dat dit geen probleem is want hij gebruikt het allergeen niet. Echter de olie die hij gebruikt of het scheidingsmiddel dat er bij de rozijnen zit of de prefab die hij gebruikt bevat het. Klant raakt in anafylactische shock, ambulance rijd tegen een paaltje en persoon overlijdt.
De meeste keukens zijn er dan ook niet geschikt voor. Gewoon fysiek vrijwel onmogelijk zaken echt te scheiden.quote:Op vrijdag 24 juni 2016 07:55 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Horecapersoneel is daar niet voor opgeleid, en "schoon werken" doet het hem niet bij bv coeliakie of een pinda allergie.
Sterker nog, als ik een paar pindas eet en de klant geeft mij een hand voor het eerlijke advies kan het pindarest op mijn huid op zijn huid een shock veroorzaken.quote:Op vrijdag 24 juni 2016 19:06 schreef Spanky78 het volgende:
[..]
Bepaalde allergieën kunnen heel naar en lastig zijn. Allergie voor peper bijvoorbeeld. In bijna alle prefab zit peper , die dat maar eens te regelen.
Pinda, levensgevaarlijk en zo ernstig dat de pindasaus drie tafels verderop en anafylactische shock kunnen opleveren.
Schelpdieren is ook zoiets...
De meeste koks hebben geen idee van gluten, laat staan glutenvrij.
Inderdaad zijn veel koks slecht opgeleid. Dat zie je en proef je dan b ook regelmatig.
Niet alleen zou je de keukens moeten scheiden, maar ook de staf, geen verbinding tussen de twee.quote:Op vrijdag 24 juni 2016 19:09 schreef Spanky78 het volgende:
[..]
De meeste keukens zijn er dan ook niet geschikt voor. Gewoon fysiek vrijwel onmogelijk zaken echt te scheiden.
Alles moet apart, dat kan niet altijd.
Een echte vakman al zijn gast altijd iets goeds voorzetten of in ieder geval weten of iets echt niet kan en waarom.
Glutenvrij kan vaak wel iets makkelijker. Een restaurant dat pindasaus in huis heeft kan niet pindavrij werken.quote:Op vrijdag 24 juni 2016 19:13 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Niet alleen zou je de keukens moeten scheiden, maar ook de staf, geen verbinding tussen de twee.
Succes met een glutenvrij gerecht te maken in een keuken van een italiaans restaurant waar ook pizza's worden gemaakt.quote:Op vrijdag 24 juni 2016 19:30 schreef Spanky78 het volgende:
[..]
Glutenvrij kan vaak wel iets makkelijker. Een restaurant dat pindasaus in huis heeft kan niet pindavrij werken.
Ook dat is natuurlijk heel persoonsafhankelijk. Bij welke dosis de shockdrempel gehaald wordt verschilt.quote:Op vrijdag 24 juni 2016 19:06 schreef Spanky78 het volgende:
Pinda, levensgevaarlijk en zo ernstig dat de pindasaus drie tafels verderop en anafylactische shock kunnen opleveren.
Het punt was, dat als je een ernstige pinda allergie (bijvoorbeeld) hebt je er zeer verstandig aan doet niet uit eten te gaan, computermeisje vond dat hufterig, maar zoals gewoonlijk komen dat soort mensen nooit met argumenten anders dan roepen dat het niet eeuwlijk is, of dat ze hun best maar moeten doen in de keuken. Geheel niet gehinderd door enige kennis van zaken.quote:Op vrijdag 24 juni 2016 19:54 schreef Vanyel het volgende:
[..]
Ook dat is natuurlijk heel persoonsafhankelijk. Bij welke dosis de shockdrempel gehaald wordt verschilt.
Maar het kán inderdaad wel.
ik vind sirdanilot een hufter, gebaseerd op hoe hij zich uit.quote:Op vrijdag 24 juni 2016 20:00 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Het punt was, dat als je een ernstige pinda allergie (bijvoorbeeld) hebt je er zeer verstandig aan doet niet uit eten te gaan, computermeisje vond dat hufterig, maar zoals gewoonlijk komen dat soort mensen nooit met argumenten anders dan roepen dat het niet eeuwlijk is, of dat ze hun best maar moeten doen in de keuken. Geheel niet gehinderd door enige kennis van zaken.
Een vriendin van ons heeft een ernstige glutenallergie, wilde voor haar 25 jarige huwelijksfeest persé eten en een feest, nee, was alles besproken.quote:Op vrijdag 24 juni 2016 20:07 schreef computergirl het volgende:
[..]
ik vind sirdanilot een hufter, gebaseerd op hoe hij zich uit.
Hij doelde niet op mensen met dodelijke pinda allergie maar ook mensen met coeliakie die maar binnen moesten blijven, wat gewoon bullshit is. Ik ken genoeg zaken die wel moeite doen voor mensen die niet alles kunnen eten en waar mensen met coeliakie gewoon een leuke avond kunnen hebben.
regel-uitzonderingquote:Op vrijdag 24 juni 2016 20:12 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Een vriendin van ons heeft een ernstige glutenallergie, wilde voor haar 25 jarige huwelijksfeest persé eten en een feest, nee, was alles besproken.
Hebben haar daarna in het ziekenhuis kunnen bezoeken.
Jajaja heel leuk en aardig, natuurlijk kán het. Maar je mag niet van restaurantpersoneel verwachten dat ze daar tot in het extreme aan toe rekening mee houden.quote:Op vrijdag 24 juni 2016 20:39 schreef computergirl het volgende:
[..]
regel-uitzondering
Ken je het verschil? Gluten allergie bestaat overigens niet.
Een kennis van mij heeft ook coeliakie en heeft bijvoorbeeld meegedaan aan een cursus pizza bakken.
In een pizzaria waar normaliter met gewoon meel wordt gebakken. Er is nog nooit iemand ziek geworden.
http://www.glutenfreeamst(...)orkshop-in-amsterda/
Hier een heel overzicht van iemand met coeliakie over uit eten gaan
http://missglutenvrij.nl/category/lifestyle/uit-eten/
Het kan dus echt wel
waarom mag je dat niet? Als een restaurant zelf aankondigt dat ze er mogelijkheden toe hebben en er van te voren overleg is? Wie ben jij dan om te zeggen dat iemand thuis moet blijven?quote:Op vrijdag 24 juni 2016 20:42 schreef Isdatzo het volgende:
[..]
Jajaja heel leuk en aardig, natuurlijk kán het. Maar je mag niet van restaurantpersoneel verwachten dat ze daar tot in het extreme aan toe rekening mee houden.
Heb je heel veel last van heel weinig gluten? Blijf dan lekker thuis, dat is beter voor iedereen. Of ga naar zo'n tent.
Jouw N=1 is natuurlijk meer validequote:Op vrijdag 24 juni 2016 20:39 schreef computergirl het volgende:
[..]
regel-uitzondering
Ken je het verschil? Gluten allergie bestaat overigens niet.
Een kennis van mij heeft ook coeliakie en heeft bijvoorbeeld meegedaan aan een cursus pizza bakken.
In een pizzaria waar normaliter met gewoon meel wordt gebakken. Er is nog nooit iemand ziek geworden.
Aangenaam, ik ben Isdatzo. Ik zeg niet dat iets niet mag, ik vind het alleen niet fair om van restaurants te verwachten dat ze tot onder de 20ppm glutenvrij koken wanneer ze daar niet speciaal op ingericht zijn.quote:Op vrijdag 24 juni 2016 20:48 schreef computergirl het volgende:
[..]
waarom mag je dat niet? Als een restaurant zelf aankondigt dat ze er mogelijkheden toe hebben en er van te voren overleg is? Wie ben jij dan om te zeggen dat iemand thuis moet blijven?
het zijn twee personen, maar ik kan er veel meer linken hoor.quote:Op vrijdag 24 juni 2016 20:49 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Jouw N=1 is natuurlijk meer valide
Me dunkt, ja. Glutenvrij is niet de norm. Als je geen gluten wil dan ga je ergens heen waar ze glutenvrij koken, iedereen blij. Waar gáát dit over zegquote:Op vrijdag 24 juni 2016 20:53 schreef computergirl het volgende:
[..]
Verder moet je zelf maar googelen, maar dat doe je uiteraard niet
je hebt moeite met begrijpend lezen blijkbaar. Het gaat hier over:quote:Op vrijdag 24 juni 2016 20:56 schreef Isdatzo het volgende:
[..]
Me dunkt, ja. Glutenvrij is niet de norm. Als je geen gluten wil dan ga je ergens heen waar ze glutenvrij koken, iedereen blij. Waar gáát dit over zeg.
Begrijpelijke reacties. Als ik zo allergisch was dat ik bij een halve tarwekorrel van m'n stokje ging dan zou ik ook lekker thuis blijven en niet het risico nemen.quote:Op vrijdag 24 juni 2016 21:00 schreef computergirl het volgende:
[..]
je hebt moeite met begrijpend lezen blijkbaar. Het gaat hier over:
enige kerels hier beweren dat mensen die glutenvrij moeten eten niet buiten de deur mogen eten, Nooit.
Ik zeg dat dat onzin is want genoeg voorbeelden dat dat prima mogelijk is.
Snap je het nou?
Jij hebt het over gespecialieerde restaurants ineens, eerder zei jequote:Op vrijdag 24 juni 2016 21:00 schreef computergirl het volgende:
[..]
je hebt moeite met begrijpend lezen blijkbaar. Het gaat hier over:
enige kerels hier beweren dat mensen die glutenvrij moeten eten niet buiten de deur mogen eten, Nooit.
Ik zeg dat dat onzin is want genoeg voorbeelden dat dat prima mogelijk is.
Snap je het nou?
Dit is gewoon wereldvreemde onzin en daar had ik het over.quote:Op vrijdag 24 juni 2016 06:34 schreef computergirl het volgende:
[..]
. Als je in horeca werkt moet je gewoon schoon genoeg kunnen werken en weten wat je je gasten voorzet.
gluten allergie bestaat niet, tarwe allergie wel maar dat heeft niks met gluten te maken.quote:Op vrijdag 24 juni 2016 21:06 schreef Isdatzo het volgende:
[..]
Begrijpelijke reacties. Als ik zo allergisch was dat ik bij een halve tarwekorrel van m'n stokje ging dan zou ik ook lekker thuis blijven en niet het risico nemen.
ik heb het niet over gespecialiseerde restaurants. Ik heb het over restaurants die ook glutenvrij eten serveren als dat nodig. Gewoon gastvrij en zoquote:Op vrijdag 24 juni 2016 21:09 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Jij hebt het over gespecialieerde restaurants ineens, eerder zei je
[..]
Dit is gewoon wereldvreemde onzin en daar had ik het over.
Gespecialiseerd dusquote:Op vrijdag 24 juni 2016 21:14 schreef computergirl het volgende:
[..]
ik heb het niet over gespecialiseerde restaurants. Ik heb het over restaurants die ook glutenvrij eten serveren als dat nodig. Gewoon gastvrij en zo
Precies wat sirdinalot zei in een post waarop jij hem een hufter noemde.quote:Op vrijdag 24 juni 2016 00:55 schreef sirdanilot het volgende:
Als je écht zo een ernstige allergie hebt he, dat je er compleet niet goed van wordt als je gluten/pinda/lactose/ wat dan ook eet... val dan andere mensen niet lastig met je ziekte. Eet gewoon niet meer in restaurants (tenzij speciale glutenvrije restaurants), en kook thuis niet meer met prefabproducten maar maak gewoon alles zelf.
Lijkt me niet dat deze mensen geholpen zijn met een kok die ff geen bloem in de saus doet, niet?quote:Op vrijdag 24 juni 2016 21:12 schreef computergirl het volgende:
. Sommigen zijn heel gevoelig en eten zelfs geen aardappels als ze binnen kilometer van tarweveld gerooid zijn.
Je snapt het punt?quote:Op vrijdag 24 juni 2016 21:12 schreef computergirl het volgende:
[..]
gluten allergie bestaat niet, tarwe allergie wel maar dat heeft niks met gluten te maken.
(Vrijwel) analoog aan wat er bij een allergie gebeurt.quote:Mensen met coeliakie hebben een autoimmuun ziekte waarbij het immuunsysteem de darmwand gaat aanvallen als er gluten binnen komen.
En dan ga je naar een normaal restaurant en vraag je of ze het ook "glutenvrij" kunnen maken? Hierbij is maar één smiley van toepassing:quote:Sommigen zijn heel gevoelig en eten zelfs geen aardappels als ze binnen kilometer van tarweveld gerooid zijn, sommigen kunnen een minimale hoeveelheid handelen zonder ziek te worde.
Ja natuurlijk, wantquote:Op vrijdag 24 juni 2016 21:18 schreef Isdatzo het volgende:
[..]
p
En dan ga je naar een normaal restaurant? Hier is maar één smiley geschikt voor:.
quote:vrijdag 24 juni 2016 06:34 schreef computergirl het volgende:[/b]
[..]
. Als je in horeca werkt moet je gewoon schoon genoeg kunnen werken en weten wat je je gasten voorzet.
die mensen gaan ook niet uit eten, de mensen die niet zo gevoelig zijn welquote:Op vrijdag 24 juni 2016 21:16 schreef Pietverdriet het volgende:
Lijkt me niet dat deze mensen geholpen zijn met een kok die ff geen bloem in de saus doet, niet?
Dus Sirdinalot is geen hufter maar heeft gewoon gelijk.quote:Op vrijdag 24 juni 2016 21:21 schreef computergirl het volgende:
[..]
die mensen gaan ook niet uit eten, de mensen die niet zo gevoelig zijn wel
nee, het iscniet analoog aan een allergie, hier info: https://www.mlds.nl/chronische-ziekten/coeliakie/quote:Op vrijdag 24 juni 2016 21:18 schreef Isdatzo het volgende:
[..]
Je snapt het punt?
[..]
(Vrijwel) analoog aan wat er bij een allergie gebeurt.
[..]
En dan ga je naar een normaal restaurant en vraag je of ze het ook "glutenvrij" kunnen maken? Hierbij is maar één smiley van toepassing:.
ik vind hem een hufter, jij wil in zijn broekjequote:Op vrijdag 24 juni 2016 21:22 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Dus Sirdinalot is geen hufter maar heeft gewoon gelijk.
Hij zegt precies wat jij net zegtquote:Op vrijdag 24 juni 2016 21:24 schreef computergirl het volgende:
[..]
ik vind hem een hufter, jij wil in zijn broekje
quote:Op [url=h
ttp://forum.fok.nl/topic/2269706/2/100#p163255697]vrijdag 24 juni 2016 00:55[/url] schreef sirdanilot het volgende:
Als je écht zo een ernstige allergie hebt he, dat je er compleet niet goed van wordt als je gluten/pinda/lactose/ wat dan ook eet... val dan andere mensen niet lastig met je ziekte. Eet gewoon niet meer in restaurants (tenzij speciale glutenvrije restaurants), en kook thuis niet meer met prefabproducten maar maak gewoon alles zelf.
Dit vind ik overigens wel hoor. Als je er echt van weet, danquote:Op vrijdag 24 juni 2016 21:20 schreef Pietverdriet het volgende:
Gequote van computergirl
Als je in horeca werkt moet je gewoon schoon genoeg kunnen werken en weten wat je je gasten voorzet.
nee, want mensen met coeliakie hebben verschilende gevoeligheid waarbij sommigen extreem streng zijn en sommigen het soms aandurven om wel buiten de deur te enten ondanks dat ze ' er compleet niet goed van wordt ' bij besmetting boven bepaald niveua.quote:Op vrijdag 24 juni 2016 21:27 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Hij zegt precies wat jij net zegt
[..]
Moet je wel in staat zijn die inschatting juist te maken.quote:Op vrijdag 24 juni 2016 21:28 schreef Vanyel het volgende:
[..]
Dit vind ik overigens wel hoor. Als je er echt van weet, dan![]()
Zo niet, wees daar dan gewoon eerlijk over, gaan de mensen die echt last hebben wel ergens anders heen. Betere reclame voor je hut dan loeiend sirenes.
Denk dat hij héél erg duidelijk is, en jij niet kan hebben dat je gewoon fout zit.quote:Op vrijdag 24 juni 2016 21:31 schreef computergirl het volgende:
[..]
nee, want mensen met coeliakie hebben verschilende gevoeligheid waarbij sommigen extreem streng zijn en sommigen het soms aandurven om wel buiten de deur te enten ondanks dat ze ' er compleet niet goed van wordt ' bij besmetting boven bepaald niveua.
Nuance is niet echt je ding, maar ik ben nu echt klaar met deze non-discussie
Ik ben blij dat je het zelf toegeeft.quote:Op vrijdag 24 juni 2016 21:23 schreef computergirl het volgende:
[..]
nee, het iscniet analoog aan een allergie, hier info: https://www.mlds.nl/chronische-ziekten/coeliakie/
Verder nutteloze discussie met iemand die alleen wil drammen om het drammen
En dat laatste beweer ik dus nergens
Coeliakie is géén allergie! Lees jij wel?quote:Op zaterdag 25 juni 2016 12:59 schreef minilot het volgende:
Okee luitjes, vanaf nu weer terug naar het onderwerp, ofwel daadwerkelijke af- en aanraders qua producten.
CUL is niet de juiste plek voor eindeloos gepiep over allergieën. Alvast dank voor de medewerking!
Je kan geen zekere vorm hebben, je hebt het of niet.quote:Op dinsdag 28 juni 2016 16:15 schreef Blik het volgende:
Ik krijg komende vrijdag met zeer grote waarschijnlijk een telefoontje van de kinderarts dat mijn 2 kids een zekere vorm van coeliakie hebben en we thuis over moeten op een glutenvrij dieet. Ik ben al in gesprek met de bank voor een 2de hypotheek
Al best wel bekend met het fenomeen omdat mijn nichtje in zeer extreme mate er last van heeft (die krijgt al buikpijn als er kruisbesmetting is) en mijn zus in iets mindere mate. Maar ik weiger om al die kant-en-klare shit-producten met allerlei e-producten en suikers erin te kopen.
Dus ga dit topic even lezen (los van de laatste bladzijde...) en sta open voor suggesties voor glutenvrij eten
Met zekere vorm bedoel ik dat ze er op een bepaalde manier op reageren, zie ook het voorbeeld van mijn zus en mijn nichtje. Daar zit gewoon verschil in.quote:Op dinsdag 28 juni 2016 16:20 schreef Ticootje het volgende:
[..]
Je kan geen zekere vorm hebben, je hebt het of niet.
Als je 2 kinderen op dieet hebt heb je nog een redelijke kans dat je boven het drempelbedrag uitkomt zodat je 2200 eu kan aftrekken bij de belasting.
Juist kant en klare producten kun je wel vergeten.
Hier is het merk schär verruit favoriet, koekjes, speculaas, tostibrood, crackers, kitkat, enz.
Pasta op rijstbasis vindt de dame lekkerder dan op maisbasis. Dat snap ik goed, die op maisbasis is wat rubberig. Merk: Lieke is vrij.
Brood van Yam en genius wordt graag gegeten. Yam kun je bij jumbo en deka halen, genius bij albertheijn.
Voor pannenkoeken gebruik je boekweitmeel, das een stuk lekkerder dan de kant en klare meel voor pannenkoeken.
Verder moet je gewoon even googlen welke kruiden je nodig hebt voor je nasi, pasta, chili enz enz.
Nibbits zijn glutenvrij (wel het echte merk nemen), magnum ijs ook (ook de echte), veel ijssalons hebben tegenwoordig ook glutenvrije hoorntjes, maar let dan op dat ze glutenvrij scheppen. Het heeft niet erg veel zin als de kruimels van de gewone hoorntjes in het ijs vallen. Verder naturel chips, kikkersnoepjes, cola flesjes, kinderchocola, gummybeertjes...
Als je er eenmaal inzit is het niet zo heel lastig.
Van schär B mix kun je wel prima oliebollen maken, brood heb ik nog niet geprobeerd.quote:Op dinsdag 28 juni 2016 16:35 schreef Blik het volgende:
[..]
Met zekere vorm bedoel ik dat ze er op een bepaalde manier op reageren, zie ook het voorbeeld van mijn zus en mijn nichtje. Daar zit gewoon verschil in.
Met name brood vind ik nog wel een lastige, heb al diverse kant-en-klaar varianten geprobeerd, maar ik vind ze meestal schofterig duur (4 euro voor een paar sneetjes) en/of niet te vreten. Dus ben nog wel op zoek naar goede broodrecepten die ik zelf kan maken
Ik heb een veel simpelere oplossing voor je:quote:Op dinsdag 28 juni 2016 16:35 schreef Blik het volgende:
[..]
Met zekere vorm bedoel ik dat ze er op een bepaalde manier op reageren, zie ook het voorbeeld van mijn zus en mijn nichtje. Daar zit gewoon verschil in.
Met name brood vind ik nog wel een lastige, heb al diverse kant-en-klaar varianten geprobeerd, maar ik vind ze meestal schofterig duur (4 euro voor een paar sneetjes) en/of niet te vreten. Dus ben nog wel op zoek naar goede broodrecepten die ik zelf kan maken
Als ze het daadwerkelijk in ernstige vorm hebben, gooi alle pasta, bloem, brood, koekjes. etc die je in huis hebt weg en maak de gehele keuken heel goed schoon. Alle kookgerei en servies een keer extra door de afwasmachine en haal vervolgens niets meer in huis waar gluten in zitten. De producten gescheiden houden is niet te doen en te risicovol. Je moet er gewoon streng op zijn dat glutenhoudende producten niet in huis komen.quote:Op dinsdag 28 juni 2016 16:15 schreef Blik het volgende:
Ik krijg komende vrijdag met zeer grote waarschijnlijk een telefoontje van de kinderarts dat mijn 2 kids een zekere vorm van coeliakie hebben en we thuis over moeten op een glutenvrij dieet. Ik ben al in gesprek met de bank voor een 2de hypotheek
Al best wel bekend met het fenomeen omdat mijn nichtje in zeer extreme mate er last van heeft (die krijgt al buikpijn als er kruisbesmetting is) en mijn zus in iets mindere mate. Maar ik weiger om al die kant-en-klare shit-producten met allerlei e-producten en suikers erin te kopen.
Dus ga dit topic even lezen (los van de laatste bladzijde...) en sta open voor suggesties voor glutenvrij eten
wat een onzin, je kan de zooi prima scheiden.quote:Op dinsdag 28 juni 2016 16:42 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Als ze het daadwerkelijk in ernstige vorm hebben, gooi alle pasta, bloem, brood, koekjes. etc die je in huis hebt weg en maak de gehele keuken heel goed schoon. Alle kookgerei en servies een keer extra door de afwasmachine en haal vervolgens niets meer in huis waar gluten in zitten. De producten gescheiden houden is niet te doen en te risicovol. Je moet er gewoon streng op zijn dat glutenhoudende producten niet in huis komen.
Lekker eigenwijs, risico is impact maal kansquote:Op dinsdag 28 juni 2016 16:49 schreef Ticootje het volgende:
[..]
wat een onzin, je kan de zooi prima scheiden.
Je hebt daarin 100% gelijk.quote:Op dinsdag 28 juni 2016 16:55 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Lekker eigenwijs, risico is impact maal kans
Het is bij een ernstige vorm het niet waard risico te lopen.
Kan, maar we hebben met kleine kinderen te maken en die willen eten wat hun leeftijdsgenootjes etenquote:Op dinsdag 28 juni 2016 16:41 schreef sirdanilot het volgende:
[..]
Ik heb een veel simpelere oplossing voor je:
- Eet gewoon geen brood meer. Geef een salade of iets anders mee als lunch, of rijst met wat groenten etc. Doen hele volksstammen van over de hele wereld.
- Eet gewoon geen pasta meer. Doen ook hele volksstammen.
- Eet , zoals ik al eeder aangaf in het topic, geen kant en klaar meer en vermijd uit eten gaan zoveel mogelijk.
Rijst en aardappels zitten bijvoorbeeld geen gluten in. Waarom jezelf dan kwellen met peperdure glutenvrije 'pasta'.... Rijstnoedels, glasnoedels etc. kan bijvoorbeeld ook. Sommige soorten soba noedels (boekweit). Etc.
Ik begrijp je punt vwb dat je alles glutenvrij moet maken en het beste met zn allen glutenvrij kunt eten. Maar uit ervaring weet ik dat je, mits je alles strikt gescheiden houdt je prima een gescheiden huishouden qua gluten/glutenvrij erop kunt nahouden. Zoals gezegd hebben mijn zus en nichtje beiden coeliakie, maar haar man en mijn andere nichtje eten niet strikt glutenvrij. En dat werkt prima in 5 jaar tijd, is geen één keer fout gegaan.quote:Op dinsdag 28 juni 2016 16:42 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Als ze het daadwerkelijk in ernstige vorm hebben, gooi alle pasta, bloem, brood, koekjes. etc die je in huis hebt weg en maak de gehele keuken heel goed schoon. Alle kookgerei en servies een keer extra door de afwasmachine en haal vervolgens niets meer in huis waar gluten in zitten. De producten gescheiden houden is niet te doen en te risicovol. Je moet er gewoon streng op zijn dat glutenhoudende producten niet in huis komen.
Dat is sowieso een ding...quote:Op dinsdag 28 juni 2016 19:31 schreef Blik het volgende:
[..]
Kan, maar we hebben met kleine kinderen te maken en die willen eten wat hun leeftijdsgenootjes eten
Ja, mijn nichtje is al wat ouder en die weet ondertussen wat wel/niet mag. Maar mijn zoon van bijna 4 kan dat onderscheid niet maken.quote:
Het is niet over wat jij mag of niet mag; maar wat potentieel gevaarlijk is voor het kind. Je kan een aparte toaster; pannenset etc aanschaffen maar dat is een dure kortetermijn begroting. Dat is wel wat de stichting adviseert.quote:Op dinsdag 28 juni 2016 18:57 schreef Ticootje het volgende:
Dus omdat ik 1 kind heb dat glutenvrij moet eten mag ik geen brood meer eten?
Mijn dochter heeft haar eigen keukenkast, eigen toaster ed.quote:Op dinsdag 28 juni 2016 20:32 schreef Aphrodyte het volgende:
[..]
Het is niet over wat jij mag of niet mag; maar wat potentieel gevaarlijk is voor het kind. Je kan een aparte toaster; pannenset etc aanschaffen maar dat is een dure kortetermijn begroting. Dat is wel wat de stichting adviseert.
Totdat het misgaat, wat zijn dan de gevolgen?quote:Op dinsdag 28 juni 2016 19:35 schreef Blik het volgende:
[..]
Ik begrijp je punt vwb dat je alles glutenvrij moet maken en het beste met zn allen glutenvrij kunt eten. Maar uit ervaring weet ik dat je, mits je alles strikt gescheiden houdt je prima een gescheiden huishouden qua gluten/glutenvrij erop kunt nahouden. Zoals gezegd hebben mijn zus en nichtje beiden coeliakie, maar haar man en mijn andere nichtje eten niet strikt glutenvrij. En dat werkt prima in 5 jaar tijd, is geen één keer fout gegaan.
Maar ik begrijp wel dat het de aanbevolen manier is
Nichtje wordt dan echt ziek, 1-2 dagen thuis blijven met spugen en buikpijn. Bij mijn zus is het minder erg, buikpijn voor een dag. Maar zoals gezegd, nog nooit misgegaan. Het hele gezin is er dan ook mee opgegroeid en iedereen weet precies wat wel/niet kan/mag. Dus dat zit er redelijk goed ingebakken.quote:Op dinsdag 28 juni 2016 22:39 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Totdat het misgaat, wat zijn dan de gevolgen?
Zoals ik zei, hoe ernstig is het.
Een vriendin van ons hoeft maar een kruisbesmetting te krijgen en is ziekenhuisrijp.
Waarom zou je dan halfbakken aan de gang gaan en niet consequent zijn? Gewoon alle producten die gluten bevatten uitbannen uit je huis en andere zaken eten dan brood en koekjes. Kan prima, gewoon een kwestie van wat anders willen eten.quote:Op dinsdag 28 juni 2016 23:14 schreef Blik het volgende:
[..]
Nichtje wordt dan echt ziek, 1-2 dagen thuis blijven met spugen en buikpijn. Bij mijn zus is het minder erg, buikpijn voor een dag. Maar zoals gezegd, nog nooit misgegaan. Het hele gezin is er dan ook mee opgegroeid en iedereen weet precies wat wel/niet kan/mag. Dus dat zit er redelijk goed ingebakken.
En zoals gezegd, de officiële diagnose van de kinderarts moet nog komen, maar alle symptonen geven coeliakie aan (sterk afnemende groei, vaak buikpijn en diarree, coeliakie in de familie), zo erg zelfs dat de kinderarts maar alvast heeft gezegd dat we alvast de overstap naar een gluten vrij dieet moeten gaan maken. Kans dat het iets anders is achtte de arts zeer klein omdat de meeste andere zaken die zoiets zouden kunnen veroorzaken al bij de hielprik getest zijn. Dan hou je nog een aantal zeer sporadisch voorkomende stofwisselingsziektes tegen, maar die kans is dus zeer klein.
Die had mijn schoonmoeder toevallig gekocht afgelopen weekend, zijn idd prima te eten.quote:Op woensdag 29 juni 2016 07:08 schreef Aphrodyte het volgende:
Ik vind deze koekjes heerlijk
[ afbeelding ]
Te koop bij AH; 2,50 per pakje.
Jup.quote:Op woensdag 29 juni 2016 10:40 schreef sirdanilot het volgende:
Glutenvrije koekjes kan overigens prima. Ik heb wel ergens een recept voor koekjes met maizena (nee geen mariakoekjes) ipv bloem. Dat klinkt vies maar het is ontzettend lekker, ze smelten in je mond.
Maar lekker glutenvrij brood, dat gaat gewoon niet. De gluten zijn nodig om de structuur van het brood in stand te houden. Met glutenvrij zul je dus altijd een concessie moeten doen, en dat resulteert in een baksteen of klef brood.
Nou...nee... heb vorige week glutenvrij brood op waarvan ik niet kon geloven dat het glutenvrij was....quote:Op woensdag 29 juni 2016 10:40 schreef sirdanilot het volgende:
Maar lekker glutenvrij brood, dat gaat gewoon niet. De gluten zijn nodig om de structuur van het brood in stand te houden. Met glutenvrij zul je dus altijd een concessie moeten doen, en dat resulteert in een baksteen of klef brood.
vertel vertelquote:Op woensdag 29 juni 2016 13:41 schreef raulbouli het volgende:
[..]
Nou...nee... heb vorige week glutenvrij brood op waarvan ik niet kon geloven dat het glutenvrij was....
Is een merkquote:
Post maar even het merk dan, want ik geloof er niks van.quote:Op woensdag 29 juni 2016 13:41 schreef raulbouli het volgende:
[..]
Nou...nee... heb vorige week glutenvrij brood op waarvan ik niet kon geloven dat het glutenvrij was....
Ach ik weet niet, brood op basis van zuurdesem en roggemeel is ook heel anders van structuur dan een tarwebrood, maar ook erg lekker.quote:Op woensdag 29 juni 2016 16:02 schreef sirdanilot het volgende:
[..]
Post maar even het merk dan, want ik geloof er niks van.
Waarschijnlijk zijn je smaakpapillen zo aangetast door het gebrek aan normaal brood dat je niet anders meer weet.
Dat klopt; maar waarom moeilijk doen als het makkelijk kan. Als ik het makkelijk glutenvrij kan kopen doe ik dat.quote:Op woensdag 29 juni 2016 10:40 schreef sirdanilot het volgende:
Glutenvrije koekjes kan overigens prima. Ik heb wel ergens een recept voor koekjes met maizena (nee geen mariakoekjes) ipv bloem. Dat klinkt vies maar het is ontzettend lekker, ze smelten in je mond.
Maar lekker glutenvrij brood, dat gaat gewoon niet. De gluten zijn nodig om de structuur van het brood in stand te houden. Met glutenvrij zul je dus altijd een concessie moeten doen, en dat resulteert in een baksteen of klef brood.
Met zelf bakken heb je meer controle over de inhoud, zoals geen (overmatig) gebruik van suiker, e-producten, etc.quote:Op woensdag 29 juni 2016 17:03 schreef Aphrodyte het volgende:
[..]
Dat klopt; maar waarom moeilijk doen als het makkelijk kan. Als ik het makkelijk glutenvrij kan kopen doe ik dat.
Brood kan je beter vergeten; crackers zijn gv smakelijker
http://www.glutenvrijethuisbakkerij.nlquote:Op woensdag 29 juni 2016 16:02 schreef sirdanilot het volgende:
[..]
Post maar even het merk dan, want ik geloof er niks van.
Waarschijnlijk zijn je smaakpapillen zo aangetast door het gebrek aan normaal brood dat je niet anders meer weet.
Ja klopt.quote:Op woensdag 29 juni 2016 19:01 schreef Blik het volgende:
[..]
Met zelf bakken heb je meer controle over de inhoud, zoals geen (overmatig) gebruik van suiker, e-producten, etc.
https://www.mareni.com/bier/glutenfreies-bier/quote:Op donderdag 10 augustus 2017 22:07 schreef Faazz het volgende:
Kick!
Ik zoek glutenvrij bier in blik om mee te nemen naar een festival. Ik ben er niet bekend mee, wie kan me een goede pilsner voorstellen?
Ik ben er één tegen gekomen, dat is Saxon gluten vrij bier.
Heeft iemand hier ervaring mee?
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |