Waar het meestal al fout gaat is dat mensen 's middags 30 liter bier van 20 graden in de koelkast leggen, en dan verwachten dat het net zo koud is als die paar biertjes die er normaal in liggen. Een koelkast kan dat gewoon niet aan, die heeft meer tijd nodig om grote hoeveelheden te koelen.
Als nou al je bier al een graad of 12 is dan hoeft het niet zo lang meer in de koelkast of in het ijs om een graad of 7 te worden. De truc is dus om vroeg te beginnen met koelen en het in stappen te doen met de koelkast en het bad met ijs/bak met ijs als de laatste stap. IJs maken moet je dus ook vroeg mee beginnen, want een vrieskist kan wel snel ijsblokjes maken, maar ook niet 20 liter tegelijk.
Verder koelt blik sneller dan glas, maar het warmt ook weer sneller op. Dus je kunt glas ook gebruiken om laten we zeggen de heflt van de koelkastvoorraad buiten koud te houden en die ruimte te gebruiken om het bier wat nog een graad of 12 is. Voor het voorkoelen moet je de koele nachten gebruiken, het moet uiteraard afgeschermd van de zon staan, als je de flessen of blikken nat maakt voor het je ze buiten zet koelen ze sneller af. Ook in een bak met kraanwater koelt bier al flink voor trouwens. Ook heb je bij de supermarkt of slijter vaak dat het bier wat achter staat koeler is dan dat in de winkel, daar kun je best om vragen als je grote hoeveelheden haalt.
Ik zit zelf altijd in de zomer met deze problematiek, en het lukt mij ook om het bier koud genoeg te serveren. Het vraagt alleen wat planning en het besef dat je gewoon niet de capaciteit hebt om tientallen liters in een paar uur van 20 graden naar 5 graden te krijgen.
Wees gehoorzaam. Alleen samen krijgen we de vrijheid eronder.