abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
pi_157835210
quote:
11s.gif Op donderdag 26 november 2015 13:33 schreef LuDann het volgende:
Ik zou heel graag een keer kalkoen klaarmaken, maar dat is denk ik iets wat ik beter volgend jaar kan proberen denk ik, als ik wat meer kookervaring heb?
Ik vind het niet zo bijzonder, het is weer eens wat anders dan kip maar vooral een geimporteerde armeluistraditie. Het is wel een hele grote kip, dus als je er met je timing/temperatuur naast zit zit je er met een kalkoen verder naast dan met een kip. Dat een kip nog een half uurtje nodig heeft terwijl iedereen al met het bestek in de aanslag zit is iets wat velen overkomt. Bij kalkoen is het dan snel een uur of meer en daar wordt het niet gezelliger van.
Wees gehoorzaam. Alleen samen krijgen we de vrijheid eronder.
  donderdag 26 november 2015 @ 15:18:13 #152
401485 Molo
Völlig losgelöst
pi_157835280
Ik heb ooit een recept gezien waarin ze een kalkoen ontdoen van de botten en dan in 1 lap gebruiken, met vulling ertussen en dan oprollen.
Leek me veel lekkerder dan traditionele kalkoen, die stiekem toch vaak gortdroog of moddervet is.

Ik heb nog geen idee wat we gaan doen, alleen traditioneel hier met mijn familie iets met zalm en toast vooraf en daarna bedenken we nog wel. Schoonfamilie is nog helemaal een raadsel :D
Oh how you'd have a happy life, if you did the things you like
pi_157836063
Hmm ja, ik wil mensen niet te lang laten wachten inderdaad.

Ik heb trouwens nog nooit kalkoen gegeten op die manier, het is vooral het idee wat me leuk lijkt. Staat zo leuk, zo'n hele vogel op tafel. :P
pi_157847325
Ik vind kalkoen klaarmaken eigenlijk niet zo heel ingewikkeld, en wel heel lekker. Uitdrogen is wel een risico, maar ik leg er meestal spek overheen + een bak met water onderin de oven, en dan gaat het altijd goed. Timing is ook nooit een probleem, ongeveer 20 minuten per 500 gram kalkoen.

Je kan natuurlijk ook beginnen met een kip. Het recept dat hier eerder gepost werd, is heerlijk. En dat kan je best een keertje nu al in het weekend uitproberen, zodat je het met Kerst niet voor het eerst doet.
  vrijdag 27 november 2015 @ 07:36:37 #155
319877 BzP
Devildriver_
pi_157853994
Ik eet
quote:
0s.gif Op donderdag 26 november 2015 21:58 schreef Bleie het volgende:
Ik vind kalkoen klaarmaken eigenlijk niet zo heel ingewikkeld, en wel heel lekker. Uitdrogen is wel een risico, maar ik leg er meestal spek overheen + een bak met water onderin de oven, en dan gaat het altijd goed. Timing is ook nooit een probleem, ongeveer 20 minuten per 500 gram kalkoen.

Je kan natuurlijk ook beginnen met een kip. Het recept dat hier eerder gepost werd, is heerlijk. En dat kan je best een keertje nu al in het weekend uitproberen, zodat je het met Kerst niet voor het eerst doet.
Ik eet al mn hele leven kalkoen met kerst (engelse roots)
Een kalkoen van 6 kilo op tafel ziet er fantastisch uit.
En inderdaad is spek wel cruciaal, en mn ma doet om de zoveel tijd met vocht wat in de bak zit over de kalkoen gieten met een lepel, zo blijft die lekker sappig.
Verder maakt ze de stuffing altijd apart in de oven anders wordt het zo'n kwebbelige zooi.
Als je het apart maakt in een ovenschaal krijg je een krokant laagje erop.
Heerlijk met gravy!

Jezus wat heb ik zin in kerst (lees eten) nu!
Voeg toe op ps4 voor BF1 deviidriver_
May the Orse be with you
pi_157898373
Ik zou het simpeler houden Ludann, als je nog nooit voor een groep gekookt hebt. Een stoofpot ofzo (in van die kleine potjes geserveerd ziet dat er ook leuk uit), want daar kan qua timing veel minder mee mis gaan. Mocht je wel iets ingewikkelder willen doen, dan zou ik sowieso van te voren even oefenen.

Ik heb nog geen idee wat ik met kerst ga doen! :o Met oud en nieuw moet ik wel een hapje bedenken om mee te nemen. Ik wil het liefst iets met groente doen, want dat zal er niet zo veel zijn. Maar ik ben vooralsnog inspiratieloos.
freedom is just another word for nothing left to lose
pi_157899985
Is dit wat;

Oranje paprika met roomkaas
http://www.leukerecepten.(...)paprika-met-roomkaas


Courgettechips
http://www.sugarfreemom.c(...)hips/#_a5y_p=3138489


En verder de tapasachtige hapjes zoals olijven, champignons met knoflook en peterselie, zongedroogde tomaatjes.
pi_157900329
edit verkeerde topic
Wees gehoorzaam. Alleen samen krijgen we de vrijheid eronder.
  zondag 29 november 2015 @ 15:21:49 #159
409579 LuDann
All the way
pi_157900433
Oh die pepertjes zien er leuk uit zeg! O+

quote:
0s.gif Op zondag 29 november 2015 13:51 schreef Lot_1 het volgende:
Ik zou het simpeler houden Ludann, als je nog nooit voor een groep gekookt hebt. Een stoofpot ofzo (in van die kleine potjes geserveerd ziet dat er ook leuk uit), want daar kan qua timing veel minder mee mis gaan. Mocht je wel iets ingewikkelder willen doen, dan zou ik sowieso van te voren even oefenen.

Ik heb nog geen idee wat ik met kerst ga doen! :o Met oud en nieuw moet ik wel een hapje bedenken om mee te nemen. Ik wil het liefst iets met groente doen, want dat zal er niet zo veel zijn. Maar ik ben vooralsnog inspiratieloos.
Ja, ik zal me niet meteen voor de leeuwen gooien. :P

Oefenen van tevoren ben ik sowieso van plan. :Y Ik ben van plan om naar aanleiding van het Allerhande Kerstfestival te beslissen wat het gaat worden. Geen culinair hoogstandje, maar je moet ergens beginnen. :)
  zondag 29 november 2015 @ 16:17:44 #160
47102 Elvi
miemkwien
pi_157901979
Advies gevraagd...

Mn moeder wil tweede kerstdag iemand uitnodigen en dan wil ze "iets met hapjes" doen en dat dat dan als avondeten fungeert. Ik heb zo'n vaag vermoeden dat ik dus de lul ben om die hapjes te gaan maken :P

Hoe pak ik dit het beste aan (het is voor 4 personen)? Gewoon kleine tapas-hapjes kopen (echt snacks) of moet ik het zien als een soort proeverij van bijvoorbeeld 10 gangen? Wat is een betere keuze?
  zondag 29 november 2015 @ 16:31:08 #161
401485 Molo
Völlig losgelöst
pi_157902282
Als jij de lul bent qua koken, mag jij het beslissen neem ik aan.
Dus doe lekker waar je zelf zin in hebt ^O^
Alles is best toch?
Oh how you'd have a happy life, if you did the things you like
pi_157902651
Oh thanks, MrsDuck, die pepertjes zien er enorm leuk uit! ^O^
freedom is just another word for nothing left to lose
  zondag 29 november 2015 @ 16:55:37 #163
409579 LuDann
All the way
pi_157902796
Ik ben dol op hapjes-als-avondeten. O+

Je zou kunnen kijken naar tapas inderdaad. Kopen is saai. :P Er zijn online genoeg recepten te vinden voor snelle en makkelijke tapas.
pi_157902832
quote:
0s.gif Op zondag 29 november 2015 15:21 schreef LuDann het volgende:
Oefenen van tevoren ben ik sowieso van plan. :Y Ik ben van plan om naar aanleiding van het Allerhande Kerstfestival te beslissen wat het gaat worden. Geen culinair hoogstandje, maar je moet ergens beginnen. :)
Prima begin hoor! :Y
freedom is just another word for nothing left to lose
pi_157903486
quote:
0s.gif Op zondag 29 november 2015 15:21 schreef LuDann het volgende:
Oh die pepertjes zien er leuk uit zeg! O+

[..]

Ja, ik zal me niet meteen voor de leeuwen gooien. :P

Oefenen van tevoren ben ik sowieso van plan. :Y Ik ben van plan om naar aanleiding van het Allerhande Kerstfestival te beslissen wat het gaat worden. Geen culinair hoogstandje, maar je moet ergens beginnen. :)
Joh, dat is toch prima! Ik vind het sowieso al super dat je jezelf leert koken nu. En soms zit het hem ook in kleine dingen. Boontjes met een plakje spek eromheen even aanbakken, is bijvoorbeeld echt heel simpel, maar ziet er net even wat feestelijker uit dan gewoon gekookte boontjes serveren. Komt vast goed!
pi_157904844
quote:
5s.gif Op zondag 29 november 2015 16:17 schreef Elvi het volgende:
Advies gevraagd...

Mn moeder wil tweede kerstdag iemand uitnodigen en dan wil ze "iets met hapjes" doen en dat dat dan als avondeten fungeert. Ik heb zo'n vaag vermoeden dat ik dus de lul ben om die hapjes te gaan maken :P

Hoe pak ik dit het beste aan (het is voor 4 personen)? Gewoon kleine tapas-hapjes kopen (echt snacks) of moet ik het zien als een soort proeverij van bijvoorbeeld 10 gangen? Wat is een betere keuze?
ik zou een avondje doorsnacken ervan maken. Dat doen wij ergens in de week vanaf kerstavond tot 31 dec. Ik zet een zootje hapjes op tafel zoals, olijven, blauwe kaas dip met witlof, gevulde pepers enz. En daarnaast warme hapjes die er tussendoor komen zoals kippenvleugels. De hele avond happen waarbij borrelen doorgaat in avondeten in borrelen.
  zondag 29 november 2015 @ 19:25:42 #167
409579 LuDann
All the way
pi_157906563
quote:
0s.gif Op zondag 29 november 2015 17:23 schreef Bleie het volgende:

[..]

Joh, dat is toch prima! Ik vind het sowieso al super dat je jezelf leert koken nu. En soms zit het hem ook in kleine dingen. Boontjes met een plakje spek eromheen even aanbakken, is bijvoorbeeld echt heel simpel, maar ziet er net even wat feestelijker uit dan gewoon gekookte boontjes serveren. Komt vast goed!
Dank je! Ik vind het belangrijk dat mijn dochter straks leert wat echt eten is. De basis voor een levenslange voorkeur wordt in haar jeugd gelegd en ik wil graag vermijden dat die voorkeur bestaat uit magnetronvoer. Dat is mijn grote motivatie en tot mijn eigen verbazing vind ik dat hele koken-gebeuren nog best leuk ook. :P
  zondag 29 november 2015 @ 19:45:58 #168
47102 Elvi
miemkwien
pi_157907111
quote:
0s.gif Op zondag 29 november 2015 18:15 schreef Oceanonix het volgende:

[..]

ik zou een avondje doorsnacken ervan maken. Dat doen wij ergens in de week vanaf kerstavond tot 31 dec. Ik zet een zootje hapjes op tafel zoals, olijven, blauwe kaas dip met witlof, gevulde pepers enz. En daarnaast warme hapjes die er tussendoor komen zoals kippenvleugels. De hele avond happen waarbij borrelen doorgaat in avondeten in borrelen.
Dat is wel een goeie... Gewone hapjes op tafel en afwisselen met iets warms. Dat scheelt ook een hoop werk denk ik :P
pi_157907646
quote:
0s.gif Op zondag 29 november 2015 19:25 schreef LuDann het volgende:

[..]

Dank je! Ik vind het belangrijk dat mijn dochter straks leert wat echt eten is. De basis voor een levenslange voorkeur wordt in haar jeugd gelegd en ik wil graag vermijden dat die voorkeur bestaat uit magnetronvoer. Dat is mijn grote motivatie en tot mijn eigen verbazing vind ik dat hele koken-gebeuren nog best leuk ook. :P
*O*
pi_157907693
quote:
0s.gif Op zondag 29 november 2015 19:45 schreef Elvi het volgende:

[..]

Dat is wel een goeie... Gewone hapjes op tafel en afwisselen met iets warms. Dat scheelt ook een hoop werk denk ik :P
Ik doe zoiets vaak met verjaardagen, en zorg dan ook voor bijv quiche en iets als gehaktbrood, kipvleugeltjes, enz.
  maandag 30 november 2015 @ 20:35:06 #172
313219 vinnypassy
Everything is in our mind.
pi_157929496
Tweede kerstdag gaan we lekker burgerlijk gourmetten met de familie, dus wilde ik mezelf eerste kerstdag verwennen met iets wat relatief licht en niet super moeilijk is:

Voor: tonijnceviche met wasabi-avocadopurree en rode biet
Hoofd: kreeft met avocado-wasabi-limoenpurree
Na: citrusvruchtencurd met balsamico.

Moet lukken. Moeten vooral ook mooie bordjes worden. :)
  maandag 30 november 2015 @ 20:44:39 #173
401485 Molo
Völlig losgelöst
pi_157929843
Voor en hoofd met erg overeen komende smaken zou ik niet snel doen. Is een andere saus/puree bij een van beiden geen beter idee?
Oh how you'd have a happy life, if you did the things you like
  maandag 30 november 2015 @ 20:48:52 #174
313219 vinnypassy
Everything is in our mind.
pi_157929995
Ik twijfel inderdaad nog. Enerzijds gemakkelijk omdat ik voor één persoon kook en dus niet veel hoef weg te gooien en ik het leuk vind als gerechten met elkaar in verband staan, maar die purree bij de ceviche wordt wellicht nog wat anders. Ik wil wel eens iets met mierikswortel proberen en dan de avocado weglaten. Tips zijn in ieder geval welkom.

Edit: ik heb ook nog nooit pastinaak op, maar om een of andere manier denk ik dat pastinaakpurree met mierikswortel o.i.d. ook wel bij die ceviche zou kunnen passen. Iemand een idee?
  maandag 30 november 2015 @ 20:56:54 #175
401485 Molo
Völlig losgelöst
pi_157930269
Ik ben zelf geen ceviche liefhebber maar zou daar meer frisheid bij doen, dus niet op avocado basis. Want vettig.
Kreeft dan weer wel, met zoete tuinerwtjes crčme met avocado erbij ofzo. Maar goed, je kunt zo enorm veel kanten op ermee.

Ik ben gewoon klassiek ingesteld, noem het saai, mag ook :P
Oh how you'd have a happy life, if you did the things you like
abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')