quote:Op woensdag 7 oktober 2015 00:40 schreef Koettie het volgende:
Kan nu gelukkig al. Hebben ook mooi afscheid genomen en vooral heel erg op tijd. Hij kon nog erg genieten van eten dus allemaal dingen gevoerd die hij normaal nooit mocht. Mayonaise, kaas, spek, zulke dingen. En nog spelen, hoewel hij na een paar minuten wel moe was. Dus hij was nog helder en blij. Onze grootste nachtmerrie was dat er 'te' laat zouden zijn en hij echt niet meer van het leven genoot. Dierenarts kwam thuis en dat was ook fijn. Heel rustig en op zn gemak ingeslapen op zijn favoriete plekje. We hebben ons best gedaan en hopelijk heeft hij nu rust.
Nu heel erg wennen allemaal. Hij was er 14 jaar elke dag bij.
Theoretisch gezien kan het wel. Vertoont zij ook ander krols gedrag zoals het aannemen van de paringshouding? (door de voorpoten zakken en haar achterkant omhoog houden?) Of ander krols-gedrag?quote:Op dinsdag 6 oktober 2015 23:28 schreef Ireth het volgende:
Kan het zijn dat mijn katje (30 mei geboren) nu al krols gaat worden? Ze is de laatste dagen steeds aanhankelijker aan het worden, mauwen en dan tegen je aan schuren? Indien ja, mag ze dan nu wel al geholpen worden of is dat nog te vroeg?
SPOILEROm spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt. Bij een krolse kat kan je wel een SHAM dekking proberen, dan ovuleert zij en is zij even niet meer krols. Maar de meest zekere methode is toch de sterilisatie. Ik zie helaas veel ongewenst drachtige tienerpoezen, die door de eigenaar "even naar buiten" gelaten zijn. Op tijd steriliseren!
Te laat steriliseren (>2 jaar leeftijd) is trouwens niet zo fijn voor de dierenarts en heeft ook meer kans op de complicaties. De katten slaan nogal snel vet in hun buik, dus bij een oudere poes is de operatie een stuk moeilijker dan bij een slanke 6 maanden oude kat.
quote:Op woensdag 7 oktober 2015 08:26 schreef DigitaleDierenArts het volgende:
[..]
Theoretisch gezien kan het wel. Vertoont zij ook ander krols gedrag zoals het aannemen van de paringshouding? (door de voorpoten zakken en haar achterkant omhoog houden?) Of ander krols-gedrag?
In de VS en ook in sommige NL asiels worden de kittens al op de leeftijd van 6-8 weken gesteriliseerd. Dus alles kan. Het is wel wat veiliger om de sterilisatie te laten uitvoeren op de leeftijd vanaf 5-6 maanden en/of vanaf het lichaamsgewicht van minimaal 2 kg. Dat ivm wat hogere narcose risico op een jonge leeftijd. Aan de andere kant wil jij echt geen ongewenste kittens en zeker niet op deze jonge leeftijd.![]()
Dus als zij inderdaad krols is, moet je haar of snel laten steriliseren. Of nog 1-2 maandjes afwachten totdat zij wat groter wordt, maar dan moet je de poezel goed binnen houden en niet bij katers laten. Krolse kat in huis is overigens geen feest voor de eigenaar... Ik ben geen voorstander van de poezen pil, zeker bij zo'n jong kitten, omdat de kans op een zogenaamd Dolly parton syndroom is nogal grootZe mag gelukkig niet naar buiten dus een 'oeps-nestje' zit er niet in. Dat 'aanbieden' doet ze nog niet, maar ze is gewoon veel aanhankelijker dan voorheen. Lijkt ook steeds meer te worden, ze wordt echt knuffeliger en dan mauwen en 'praten'. We zien wel hoe het verder gaat. Het is zeer zeker de bedoeling dat ze geholpen gaat worden maar dan het liefst wel ná de 6 maandenSPOILEROm spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt. Bij een krolse kat kan je wel een SHAM dekking proberen, dan ovuleert zij en is zij even niet meer krols. Maar de meest zekere methode is toch de sterilisatie. Ik zie helaas veel ongewenst drachtige tienerpoezen, die door de eigenaar "even naar buiten" gelaten zijn. Op tijd steriliseren!
Te laat steriliseren (>2 jaar leeftijd) is trouwens niet zo fijn voor de dierenarts en heeft ook meer kans op de complicaties. De katten slaan nogal snel vet in hun buik, dus bij een oudere poes is de operatie een stuk moeilijker dan bij een slanke 6 maanden oude kat.Dus mocht ze voor die tijd al krolsheid gaan krijgen dan bijten we maar ff op onze tandjes en slapen we maar ff met oordopjes in
Goedemiddag! Kan ik u ergens mee helpen?
Wat ben ik blij te lezen dat je zo goed afscheid hebt kunnen nemen. Dat zijn laatste weken nog een mooie tijd zijn geweest, met veel lekkers.quote:Op woensdag 7 oktober 2015 00:40 schreef Koettie het volgende:
Kan nu gelukkig al. Hebben ook mooi afscheid genomen en vooral heel erg op tijd. Hij kon nog erg genieten van eten dus allemaal dingen gevoerd die hij normaal nooit mocht. Mayonaise, kaas, spek, zulke dingen. En nog spelen, hoewel hij na een paar minuten wel moe was. Dus hij was nog helder en blij. Onze grootste nachtmerrie was dat er 'te' laat zouden zijn en hij echt niet meer van het leven genoot. Dierenarts kwam thuis en dat was ook fijn. Heel rustig en op zn gemak ingeslapen op zijn favoriete plekje. We hebben ons best gedaan en hopelijk heeft hij nu rust.
Nu heel erg wennen allemaal. Hij was er 14 jaar elke dag bij.
Bedankt voor je lieve berichtje!quote:Op woensdag 7 oktober 2015 10:51 schreef deedeetee het volgende:
[..]
Wat ben ik blij te lezen dat je zo goed afscheid hebt kunnen nemen. Dat zijn laatste weken nog een mooie tijd zijn geweest, met veel lekkers.Ik hoop ook met veel zonneschijn !
Ik heb de laatste weken nog vaker aan jullie gedacht.
Heel veel sterkte met wennen aan het gemis van die mooie lieverd. Na zoveel tijd samen komt het hard aan als hij er zomaar opeens niet meer bij is.![]()
fijne da heb je die alles goed uitlegde en hopelijk ook veel steun gaf in een moeilijke tijd
Helaas kunnen heel veel katten niet samen leven. In dit geval waarschijnlijk het beste wat je op kan hopen is dat zij elkaar leren tolereren, maar de beste vrienden worden zij waarschijnlijk nooit.quote:Op woensdag 7 oktober 2015 18:11 schreef Peejtur het volgende:
Kitten rent nu veel achter de kleine aan. Tot blazen en grommen aan toe van de oudste. Oudste is dan ook redelijk gestrest op dit moment. Hoe kan ik dit minder krijgen? Ze zitten nu 9 weken bij elkaar. Oudste slaat en bijt kleine ook maar kleine lijkt het niks te deren.
De kleine lijkt nu gestopt te zijn met plassen en poepen buiten de bak.
Deze vraag is heel slecht te beoordelen zonder de pics van het kittenquote:Op donderdag 8 oktober 2015 20:22 schreef douche-eendje het volgende:
Hoi DDA![]()
Mijn moeder heeft enkele weken geleden bij iemand een kitten gehaald... Nu was ik daar gisteravond en kreeg ik het hyperactieve haarballetje in mijn handen gedrukt, om eens te voelen want er zit een bultje op de buik. Gezien de locatie leek het op een navelbreuk(je). Nu heb ik geen verstand van katten en wat handig is: ze moet nog gesteriliseerd worden, kan het herstellen van de navelbreuk wachten tot sterilisatie? En hoe oud moet een kitten zijn voor sterilisatie?
Dat is de foto van 1/2 Doeraq, niet alleen van zijn knieënquote:
Ik denk het wel. Of in ieder geval iets waardoor Doeraq niet aan zijn hechtingen kan knagen. Het zou zonde zijn van alle inspanningen van de chirurg als Doeraq het vervolgens open bijt. Kijk bij Mooncollars oid, die zijn wat "dierenvriendelijker". Kijk wel goed dat Doeraq niet bij zijn knie kan als hij zo'n kraag om heeft. Het is verstandig om te oefenen voorgaand aan de operatie. Dan kan de poezel alvast wennen aan de kraag.quote:[ afbeelding ]
Vandaag bij de orthopeed geweest en nu is het afwachten wanneer doeraq aan zijn linker knie geopereerd wordt. Hij voelde/hoorde dat het schuurde dus is er al wat kraakbeen weggesleten. Rechts heeft gelukkig geen haast dus die komt over 6 maanden wel.
Nu ben ik alleen vergeten te vragen of doeraq een kap om moet dus moet hij een kap om dda ?
Ratjes staan natuurlijk bekend dat zij snel bultjes ontwikkelen, ook lipomen (vetbulten). Als je haar in het algemeen slank houdt, dan is er ook minder kans dat een vetbult verder gaat groeien.quote:Op vrijdag 9 oktober 2015 07:27 schreef Cici het volgende:
Hallo DDA!
Mijn ratje Buttje, heeft een vetbult bij haar buttje![]()
Nu wil de dierenarts liever haar niet opereren ivm narcose e.d.
En ze heeft er geen last van.
Maar zijn er bepaalde voedingsmiddelen die zo'n vetbult laat groeien?
Of ligt het niet aan voedsel?
Is het gewoon pech?
Hopelijk komt er geen volgende gezondheidscrisisquote:Op vrijdag 9 oktober 2015 17:36 schreef Miss_Isis het volgende:
Hoi lieve DiDA, ik wilde nog even laten weten dat het met Cookie's teentje helemaal goed lijkt te zijn gekomen inmiddelsEigenlijk was het na 2 dagen al niet meer te merken dat ze er pijn aan had. Ze had afgelopen zondag alweer gewoon getraind zonder problemen, en gisteren in het bos ging het ook prima. Alleen Nori snuffelde er afgelopen week nog soms aan en dan gaf ze heel lief een paar likjes over het sneue teentje
maar, alles is dus weer prima! Nu vol goede moed afwachten op de volgende gezondheidscrisis
Zij is idd mooi slank.quote:Op zondag 11 oktober 2015 10:02 schreef DigitaleDierenArts het volgende:
[..]
Ratjes staan natuurlijk bekend dat zij snel bultjes ontwikkelen, ook lipomen (vetbulten). Als je haar in het algemeen slank houdt, dan is er ook minder kans dat een vetbult verder gaat groeien.
Gewoon proberen lijkt me.quote:Op dinsdag 13 oktober 2015 17:53 schreef Astwice het volgende:
Is het ook mogelijk om een vraag te stellen over paarden?
Heb ik ook gedaan. Niet het gebied van DDA, maar ze heeft collega'squote:Op dinsdag 13 oktober 2015 17:53 schreef Astwice het volgende:
Is het ook mogelijk om een vraag te stellen over paarden?
Natuurlijk!quote:Op dinsdag 13 oktober 2015 17:53 schreef Astwice het volgende:
Is het ook mogelijk om een vraag te stellen over paarden?
SPOILEROm spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
Bij honden zijn druiven, krenten en rozijnen zeker giftig. Dat is meerdere malen beschreven in de wetenschappelijke literatuur. Hoeveel een hond er van moet eten en hoe het precies werkt is nog niet bekend. Blijkbaar is de ene hond gevoeliger dan de andere. Het kan dus wel nierfalen veroorzaken, dus liever gewoon niet geven. Aan de andere kant moet je ook niet gelijk panisch worden als een Labrador een paar druiven of krenten opeet.quote:Op dinsdag 13 oktober 2015 23:06 schreef valentijn101 het volgende:
Even een kort vraagje tussendoor.
De ene website zegt dat druiven giftig zijn voor katten. (Net als voor honden)
De andere zegt dat dit een broodje aap is.
Kan ik stoppen met druiven en druiventakjes te verstoppen voor mijn gespuis?
Mijn gespuis wordt overal hebberig van. Als iets ook maar verdacht wordt van eetbaar zijn staan ze er letterlijk met hun neus bovenop. Proberen er snel aan te likken en als het eetbaar is proberen ze het te pikken.quote:Op woensdag 14 oktober 2015 08:40 schreef computergirl het volgende:
Dat kattenbeest van mij wordt alleen hebberig van vleeswaren, chips en koekjes ipv fruit.
Saar is niet gesteriliseerd, toch? En Lex is een gecastreerde rammelaar?quote:Op woensdag 14 oktober 2015 09:21 schreef NijntjesUk het volgende:
Saar en Lex zijn nog steeds aan het trommelen naar elkaar. En maar schudden met die kontjes![]()
Verder geen bloedvergieten ofzo, maar ik vraag me gewoon af of dit een keer stopt. Bij Saar en Oekie was t alleen de eerste die trommelde en dat was maar heel zelden. Oekie interesseerde het helemaal niks.
quote:Op woensdag 14 oktober 2015 09:46 schreef valentijn101 het volgende:
De kluis gaat niet werken DiDa. Ze hebben de combinatie al gezien
T zijn twee zeugjes (cavia's dus, ik zag dat ik dat vergeten was te vermeldenquote:Op woensdag 14 oktober 2015 10:42 schreef DigitaleDierenArts het volgende:
[..]
Saar is niet gesteriliseerd, toch? En Lex is een gecastreerde rammelaar?
Slapen zij wel bij elkaar? Verzorgen zij elkaars vacht?
Hebben zij genoeg ruimte om even weg te gaan en apart van elkaar te kunnen chillen?
quote:Op woensdag 14 oktober 2015 14:13 schreef _Dido_ het volgende:
Hallo DiDA,
Wilde nog even vertellen dat ik met de katten naar de dierenarts ben geweest. Ze zijn idd aan de zware kant (maar niet heel erg, gelukkig). Ze hebben een gratis slimfit-programma en volgende week heb ik een intake daarvoor. Nogmaals dank voor je advies!
Sorry, ik wist het niet meer. Dacht dat het bunnies waren (Nijntjesquote:Op woensdag 14 oktober 2015 18:40 schreef NijntjesUk het volgende:
[..]
T zijn twee zeugjes (cavia's dus, ik zag dat ik dat vergeten was te vermelden).
Ze slapen vaak samen. Ze wassen elkaar niet. Ze hebben de ruimte en liggen ook weleens apart van elkaar, maar met name Saartje houdt van dr rust.
Ja, dat bedoel ik. Als zij bij elkaar slapen en niet knarsetanden, lijkt de relatie toch redelijk ok te zijn. Je heb blijkbaar 2 nogal dominante zeugjes, maar als het niet escaleert in het vechten is er eigenlijk niks aan de hand. Misschien zouden zij ooit elkaar helemaal accepteren, maar misschien ook niet.quote:Op woensdag 14 oktober 2015 23:14 schreef NijntjesUk het volgende:
Nog niet zo lang (in mijn ogen).
Sinds begin juli.
Wat bedoel je precies met benaderen?
Ze kunnen ook prima tegen elkaar aan liggen zonder te knarsetanden ofzo.
SPOILEROm spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
quote:Op donderdag 15 oktober 2015 09:13 schreef DigitaleDierenArts het volgende:
[..]
Ja, dat bedoel ik. Als zij bij elkaar slapen en niet knarsetanden, lijkt de relatie toch redelijk ok te zijn. Je heb blijkbaar 2 nogal dominante zeugjes, maar als het niet escaleert in het vechten is er eigenlijk niks aan de hand. Misschien zouden zij ooit elkaar helemaal accepteren, maar misschien ook niet.SPOILEROm spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.SPOILEROm spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
quote:Op donderdag 15 oktober 2015 09:31 schreef NijntjesUk het volgende:
Misschien iets met geur? Als ze allebei neutraal ruiken (dus misschien in hun ogen stinken).
Ze vechten gelukkig nooit. Dan hoef ik me dus geen zorgen te maken. Bedankt, DiDa!
quote:Op donderdag 15 oktober 2015 09:59 schreef Candaasje het volgende:
[..]Dat over in 1 auto rondrijden heb ik ook gehoord. Ik vraag mij af wie dat ooit verzonnen heeft.SPOILEROm spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.![]()
Volgens mij heeft het ook met de geur te maken. Toen wij nog caafs hadden, namen we ze altijd samen mee naar de DA, ookal had er maar één wat. Als we dat niet deden, was het oorlog als de zieke terugkwam. Door de DA-stank (sorry DDAquote:Op donderdag 15 oktober 2015 09:31 schreef NijntjesUk het volgende:
Misschien iets met geur? Als ze allebei neutraal ruiken (dus misschien in hun ogen stinken).
Ze vechten gelukkig nooit. Dan hoef ik me dus geen zorgen te maken. Bedankt, DiDa!
Ik heb daar een soort van ervaring mee. De laatste keer dat ik met Harry voor controle naar de analoge dierenarts moest heb ik Loes (omdat ze makkelijk te pakken was en Harry 2 weken daarvoor een hele dag bij de dierenarts heeft gezeten en Loes bij zijn thuiskomst ongeveer anderhalve week tegen hem heeft zitten blazen) ook meegenomen, allebei in dezelfde reiskooi, in de hoop dus om huiselijk geweld verder te voorkomen.quote:Op donderdag 15 oktober 2015 21:33 schreef Sorella het volgende:
Ze zeggen dat je dat met katten ook moet doen maar ik zie me eigen niet met 2 kattentassen slepen waarvan er 1 dan 3 uur daar in moet blijven terwijl de ander geopereerd wordt.
Misschien scheelt het omdat Doeraq daarna toch een paar weken in de bench moet.quote:Op donderdag 15 oktober 2015 23:14 schreef tonja het volgende:
[..]
Ik heb daar een soort van ervaring mee. De laatste keer dat ik met Harry voor controle naar de analoge dierenarts moest heb ik Loes (omdat ze makkelijk te pakken was en Harry 2 weken daarvoor een hele dag bij de dierenarts heeft gezeten en Loes bij zijn thuiskomst ongeveer anderhalve week tegen hem heeft zitten blazen) ook meegenomen, allebei in dezelfde reiskooi, in de hoop dus om huiselijk geweld verder te voorkomen.
Bij thuiskomst begon Loes weer meteen met blazen, maar dat nam de volgende dag wel al af. Het was minder agressief, dat wel. Maar of het daadwerkelijk zin heeft gehad, daar zal ik nooit achter komen want Harry overleed 2 dagen na het bezoek aan de dierenarts.
Geen idee of dat zal schelen.quote:Op donderdag 15 oktober 2015 23:28 schreef Sorella het volgende:
[..]
Misschien scheelt het omdat Doeraq daarna toch een paar weken in de bench moet.
Ik zal wel zien hoe het gaat over een paar weken, de operatie staat gepland voor ergens in november.
Beide in een reismand gaat hem niet worden ben als de dood dat er dan gevochten gaat worden door de stress.
Mijn kittens hebben stronghold en broadline gehad.quote:Op donderdag 15 oktober 2015 20:12 schreef Catch22- het volgende:
Zijn er "totaal oplossingen" tegen vlooien én wormen voor katten? Nu doen we het los (pipet en pil).
Liefst niet in pilvorm, bij 1 poes is dat nogal een probleem.
Mooi.quote:Op vrijdag 16 oktober 2015 08:11 schreef valentijn101 het volgende:
[..]
Mijn kittens hebben stronghold en broadline gehad.
Broadline werkt tegen vlooien, teken, oormijten, lintwormen en spoelwormen.quote:Op donderdag 15 oktober 2015 20:12 schreef Catch22- het volgende:
Zijn er "totaal oplossingen" tegen vlooien én wormen voor katten? Nu doen we het los (pipet en pil).
Liefst niet in pilvorm, bij 1 poes is dat nogal een probleem.
Gecondoleerdquote:Op donderdag 15 oktober 2015 21:55 schreef Gala6183 het volgende:
Hallo DiDa,
vorig jaar hebben wij onze lieve grote mooie geweldige Berner Sennen moeten laten inslapen, hij was pas 5.
Nee helaas kan dat niet. Als het ooit zou kunnen, dan zou het een Nobel-prijs waardige medische doorbraak betekenen, want maligne histiocytose / histiocytaire sarcomen komen bij mensen ook voor. Er wordt veel onderzoek in NL gedaan naar MH en andere kankersoorten bij honden aan de Universiteit Utrecht. Helaas komt bij Berners, Flatcoated Retrievers en Golden Retrievers bepaalde soorten kanker heel vaak voor. Zie bijv dit onderzoek: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24231621 Ten minste 55% van de Berners en 64% van Flatcoates gaan dood aan kanker. Behalve Maligne histiocytose komt bij Berners ook vaak andere soorten kanker voor: Maligne lymfoom en mastocytoom. Helaas meerdere Berners in de praktijk, die jonger waren dan 6 jaar daardoor moeten inslapen. Sterker nog, geregeld Berners van 2-3 jaar oud gezien waar de diagnose Maligne lymfoom of Maligne histiocytose uit kwam rollen.quote:Hij bleek maligne histiocytose te hebben, dat kennelijk vaker voorkomt bij dit ras. Kun je pups hierop screenen, of met fokken voorkomen dat die genetische afwijking (dat is het toch?) wordt doorgegeven?
SPOILEROm spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
Het een sluit het ander niet uitquote:
Komt ie buiten? Kunnen het teken zijn?quote:Op zaterdag 17 oktober 2015 12:56 schreef Goudhartje het volgende:
Mijn kater heeft van die kleine bultjes achter zijn oor, nek en kop. En ik denk ook dat hij een korstje heeft door het te hard krabben.
Lastig. Je kan natuurlijk van tevoren niet voorspellen hoe oud de hond zou worden. Gemiddelde leeftijd van een ras zegt nog niks over de individuele hond. Wel hebben sommige rassen in het algemeen meer gezondheidsproblemen dan andere, maar helaas kan ik tegenwoordig ook geen ras aanwijzen dat helemaal vrij is van erfelijke ziektes.quote:Op vrijdag 16 oktober 2015 21:58 schreef Gala6183 het volgende:
[..]
Het een sluit het ander niet uit
Bedankt voor je uitgebreide antwoord dida. Onze dierenarts was er dus niet bekend mee helaas, maar zelfs als het vroeg herkend wordt wordt een hond er niet oud mee. Geen idee of er weer een hond komt hier, en zo ja wat voor een.
Eerst vlooien en/of oormijten uitsluiten en/of behandelen (bijv. met Stronghold of Multi X of Broadline). Als dan niet helpen, naar de analoge dierenarts voor nader onderzoek.quote:Op zaterdag 17 oktober 2015 12:56 schreef Goudhartje het volgende:
Mijn kater heeft van die kleine bultjes achter zijn oor, nek en kop. En ik denk ook dat hij een korstje heeft door het te hard krabben.
quote:Op zondag 18 oktober 2015 10:05 schreef HyrulePrincess het volgende:
Hoi DA![]()
Wat kan ik doen zodat mijn kat stopt met krabbelen aan mijn bank? Ik heb twee katers, ze hebben twee grote krabpalen waar ze lekker in kunnen klimmen, slapen en nageltjes krabbelen en ze maken daar ook goed gebruik van. Nou vind 1 van de 2 katers het leuk om zijn nagels in mijn bank te zetten en te krabbelen. Hij weet volgens mij wel dat het niet mag want als ik in de kamer ben loopt hij netjes naar de krabpaal, maar als ik in de kamer ernaast zit hoor ik hem aan de bank krabben. Als ik dan de kamer in kom sprint hij snel weg omdat hij volgens mij wel weet dat het niet mag. Als hij het doet als ik in de kamer ben straf ik hem wel
Krabben is een natuurlijk kattengedrag. Een kat moet zijn territorium markeren. "Je" huis is zijn territorium en het moet dus goed gemarkeerd worden. Dan doet de kat het liefst met zijn voorpootjes, want daar zitten de geurklieren + er zijn duidelijke krabsporen te zien voor andere katten. Dat is dus gewoon een normaal gedrag en straffen werkt vaak niet of averechts (net als bij het afleren/aanleren van elk ander gedrag bij een dier trouwens. Bij mensen werkt het straffen vast en zeker wel goed, omdat een mens kan je dingen uitleggen. Maar zelfs bij mensen schijnt het straffen toch minder goed werken dan belonen voor het goed gedragquote:maar ik ben natuurlijk niet de hele dag thuis.
Wat kan ik hier aan doen? Ik wil graag een nieuwe bank maar wil die niet kopen voordat ik zeker weet dat meneer zich gedraagd.
Alvast bedankt
Hoi DAquote:Op maandag 19 oktober 2015 10:10 schreef DigitaleDierenArts het volgende:
[..]
[..]
Krabben is een natuurlijk kattengedrag. Een kat moet zijn territorium markeren. "Je" huis is zijn territorium en het moet dus goed gemarkeerd worden. Dan doet de kat het liefst met zijn voorpootjes, want daar zitten de geurklieren + er zijn duidelijke krabsporen te zien voor andere katten. Dat is dus gewoon een normaal gedrag en straffen werkt vaak niet of averechts (net als bij het afleren/aanleren van elk ander gedrag bij een dier trouwens. Bij mensen werkt het straffen vast en zeker wel goed, omdat een mens kan je dingen uitleggen. Maar zelfs bij mensen schijnt het straffen toch minder goed werken dan belonen voor het goed gedrag)
Anyway, je moet dus het krabben op je bank voorkomen door 1. aantrekkelijke alternatieven te bieden, 2. voorkomen dat de bank aantrekkelijk is voor de poezel.
1. Zo veel mogelijk krabmogelijkheden in de directe omgeving van de bank en elders anders in het huis bieden. Een goede krabpaal moet aan de volgende eisen voldoen: voldoende hoog zijn, zodat de poezel zich helemaal kan strekken tussen het krabben; het oppervlak moet precies goed zijn (dat is even zoeken wat je kan leuk vindt, in het algemeen moet het ruw zijn en niet te hard); de krabpaal moet zeer stevig staan en niet dreigen om te vallen (als het wiebelt, zou je kat het waarschijnlijk afkeuren). Een kat wil ook niet omlopen om ergens te gaan krabben. Hij/zij wil natuurlijk markeren langs zijn vaste "looproutes" en misschien niet geïnteresseerd om ergens in een hoekje te gaan krabben. Je kan proberen om een krabpaal te plaatsen tussen de deur waar de kat de kamer binnenkomt en de bank.
Krabpalen kan je extra aantrekkelijk maken door hun in te sprayen/wrijven met valeriaan of kattenkruid. Je kat naar de krabpaal lokken met het voer en vervolgens zachtjes zijn voorpootjes wrijven/krabben over de krabpaal (als dat geen stress geeft voor de poezel!).
Stress zo veel mogelijk vermijden/ voorkomen, want een gestreste kat gaat krabben. Eventueel Feliway gebruiken.
2. Nadat je kat voldoende alternatieven heeft om te krabben, kan je je bank "onaantrekkelijk" maken. Je kan Keef off van Beaphar gebruiken, dat vinden de katten niet lekker ruiken (wel eerst even testen dat het geen vlekken geeft op je dure bank) Of je kan de bank verpakken in aluminium folie als je weg ben. Helaas vinden sommige katten al.folie juist heel leuk, dus het werkt niet altijd. Je kan een stuk harde gladde plastic op die plek op de bank waar je kat krabt bevestigen (met een dubbelzijdige tape?), dan kan je kat daar niet krabben.
Succes!
Dat is geen aanname, dat is een feitquote:Op maandag 19 oktober 2015 11:37 schreef HyrulePrincess het volgende:
[..]
Hoi DA
Thanks voor de reactie
Ik gebruikte eerst de plantenspuit, maar als hij nu aan de bank krabbelt roep ik meestal hard zijn naam en dan sprint hij weg. Het rare is dat we 1 krabpaal hebben die tot het plafond gaat en eentje van 1,5 meter hoog die echt pal naast de bank staat. Als de kat in de kamer loopt gaat hij vaak netjes naar de krabpaal toe om te krabbelen, hij klimt er ook elke dag wel paar keer in en de katjes spelen er samen ook in, de krabpalen zijn dus wel goedgekeurd! Ook slapen ze elke dag erin, vaak in de hangmandjes.
Het lijkt wel alsof de kat te lui is soms om naar de krabpaal te lopen
2 stappen is dus echt te veel. Misschien kan je een krabplankje/paal direct tegen de bank plaatsen?quote:want hij krabbelt alleen aan de bank als hij er op geslapen heeft, terwijl als hij even twee stappen opzij doet hij al bij de krabpaal staat *zucht*.
quote:Ik ga je tips zeker proberenIk zal belonen als hij krabpaal gebruikt en kijken of ik de bank onaantrekkelijk kan maken!
De krabpaal staat al tegen de bank aan, de bank staat aan 1 kant tegen de muur en de andere kant staat de krabpaal maar de kat slaapt op de leuning die tegen de muur aan staat. Misschien die leuning maar iets opleggen zodat hij aan de andere kant gaat slapen, maar ik ga ook de andere spulletjes die je zei even proberenquote:Op maandag 19 oktober 2015 11:54 schreef DigitaleDierenArts het volgende:
[..]
Dat is geen aanname, dat is een feitWaarom zou een kat elders naar toe lopen als hij een perfecte krabplek dichterbij heeft? Wat is zijn motivatie? Zij naam roepen of een plantenspuit is alleen aandacht geven, vindt hij misschien zelfs leuk.
[..]
2 stappen is dus echt te veel. Misschien kan je een krabplankje/paal direct tegen de bank plaatsen?
[..]
Een jaar geleden hebben wij een nieuwe bank gekocht. Perfecte krabstof, lekker ruw, maar toen hadden we een zeer gehoorzame en lieve kat waarvan we zeker wisten dat hij er niks mee zou doen. Dus daarom onze perfecte bank gekocht!quote:Op maandag 19 oktober 2015 13:28 schreef HyrulePrincess het volgende:
[..]
De krabpaal staat al tegen de bank aan, de bank staat aan 1 kant tegen de muur en de andere kant staat de krabpaal maar de kat slaapt op de leuning die tegen de muur aan staat. Misschien die leuning maar iets opleggen zodat hij aan de andere kant gaat slapen, maar ik ga ook de andere spulletjes die je zei even proberen
Bedankt voor je tips! Dat met een doek doen wij ook wel eens ja, het vervelende is dat de kat heel vaak braaf aan de krabpaal krabbelt dus hij weet dat het daar moet, alleen soms is hij gewoon te lui om erheen te lopenquote:Op maandag 19 oktober 2015 14:05 schreef Twinky het volgende:
[..]
Een jaar geleden hebben wij een nieuwe bank gekocht. Perfecte krabstof, lekker ruw, maar toen hadden we een zeer gehoorzame en lieve kat waarvan we zeker wisten dat hij er niks mee zou doen. Dus daarom onze perfecte bank gekocht!
Kat ging dood, nieuwe kitten aangeschaft en toen we die thuis uit het mandje lieten, liep hij recht op de bank af en ging eraan krabben. Was echt het eerste wat hij deed
Wat wij hebben gedaan:
1. Aluminiumfolie over de verticale delen. Maakte veel kabaal voor onszelf, zag er niet uit maar schrok wel af, bank was niet meer aantrekkelijk. Dat hebben we een week gedaan, toen was het aluminiumfolie helemaal verpieterd.
2. (werkte het beste) bij de HEMA een goedkoop groot dekbedovertrek 2mx2m gekocht, opengeknipt zodat je een lap hebt van 4x2, dat over de bank gelegd. De gladde stof krabt niet lekker en je kunt er ook geen grip op zetten. Die heeft er gewoon een maand dag en nacht gelegen, tot hij gewend was lekker te krabben aan zijn krabpaal.
3. Na die maand, haalden we, op het moment dat één van ons op de bank zat, de doek er in delen af. In eerste instantie was dit om te testen of hij nog zou krabben maar bleken hele effectieve 'training-momenten' te zijn: hij probeerde soms te krabben, dan tikten we zijn pootjes aan en stopte hij ermee. Dit heeft ook een maand geduurd, toen deden we alleen nog 's nachts de doek erover en nu blijft hij er helemaal af.
Succes
Krabplankje aan de muur, of als ie horizontaal aan de bank krabt, krabmat(ten) aanschaffen en er evt. een over de leuning leggen? Mandje op de leuning, en dan -als het mandje goedgekeurd is- het mandje evt. verplaatsen zodat ie meeverhuisd en ergens anders gaat liggen? Mandjes aan de muur rond de ligplek, dat ie nog wel ongeveer op die plek maar dan hoger gaat liggen (en dus toch al moet verplaatsen als ie wakker wordt)?quote:Op maandag 19 oktober 2015 13:28 schreef HyrulePrincess het volgende:
[..]
De krabpaal staat al tegen de bank aan, de bank staat aan 1 kant tegen de muur en de andere kant staat de krabpaal maar de kat slaapt op de leuning die tegen de muur aan staat. Misschien die leuning maar iets opleggen zodat hij aan de andere kant gaat slapen, maar ik ga ook de andere spulletjes die je zei even proberen
En DDA gaf al aan dat je niet moet straffen, maar hier nog even op inhakenquote:Op zondag 18 oktober 2015 10:05 schreef HyrulePrincess het volgende:
Als ik dan de kamer in kom sprint hij snel weg omdat hij volgens mij wel weet dat het niet mag. Als hij het doet als ik in de kamer ben straf ik hem wel maar ik ben natuurlijk niet de hele dag thuis.
Pff, lastig.... De katten in een bench opsluiten: niet doen, geeft erg veel stress en leren zij niks van.quote:Op maandag 19 oktober 2015 12:07 schreef _Dido_ het volgende:
Hallo DiDA,
Ik heb weer een vraag! Sinds kort komt er enkele keren per week een hond bij mij over de vloer. Mijn katten zijn niet gewend aan honden, dus dat is reuze spannend. Een van de twee lijkt er wel goed mee om te kunnen gaan, maar de andere niet. Dat ligt ook aan de hond: die heeft de neiging erg op de katten te fixeren en zodra ze in beweging komen, springt ze op.
Hond en katten hoeven geen vriendjes te worden, maar het zou wel fijn zijn als de katten zich wat relaxter voelen in hun eigen huis en gewoon naar de bak durven te gaan en durven te eten als de hond in de buurt is. Bovendien zullen ze t.z.t. huisgenootjes worden. Hoe kan ik hier het beste mee omgaan?
Wat ik al gedaan heb:
- Hond en katten een week in aparte ruimtes houden.
- Tegelijk een snoepje geven, zodat ze elkaar gaan associëren met iets positiefs.
Ik heb gelezen dat het ook een idee kan zijn om de katten in een bench op tafel te zetten, zodat de kat veilig zit, maar niet kan vluchten en de hond er dus niet achteraan kan jagen. Misschien is dat een plan?
Lees graag jouw suggesties, want het is niet leuk om een gestreste kat te hebben
quote:Op maandag 19 oktober 2015 15:11 schreef Holyme het volgende:
En DDA gaf al aan dat je niet moet straffen, maar hier nog even op inhaken De kat weet niet zozeer dat ie niet aan de bank mag krabben, de kat weet dat als hij zijn natuurlijke gedrag vertoont en jij dat ziet, hij gestraft wordt. Resultaat: de kat blijft het gedrag vertonen, maar reageert op jou, en door te straffen beschadig je hooguit de band tussen jou en de kat. De kat zal hierdoor het gedrag niet afleren. Doel is dus niet het natuurlijke gedrag af te leren, maar het in goede banen te leiden zodat beide partijen er tevreden mee zijn
SPOILEROm spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
Er is, met 4 honden, 3 katten, 2 geiten, 3 caafs en een lading kippen helaas altijd een volgende gezondheidscrisisquote:Op zondag 11 oktober 2015 10:05 schreef DigitaleDierenArts het volgende:
[..]
Hopelijk komt er geen volgende gezondheidscrisis![]()
Door dat teentje zeker geen Nimrod voor Cookie dit jaar?
Laatst las ik op FB een soortgelijk verhaal, en heb er toen over nagedacht hoe je dit handig zou kunnen aanpakken. Dus hier mijn (niet diergeneeskundig onderlegde en niet gevraagdequote:Op maandag 19 oktober 2015 12:07 schreef _Dido_ het volgende:
Hallo DiDA,
Ik heb weer een vraag! Sinds kort komt er enkele keren per week een hond bij mij over de vloer. Mijn katten zijn niet gewend aan honden, dus dat is reuze spannend. Een van de twee lijkt er wel goed mee om te kunnen gaan, maar de andere niet. Dat ligt ook aan de hond: die heeft de neiging erg op de katten te fixeren en zodra ze in beweging komen, springt ze op.
Hond en katten hoeven geen vriendjes te worden, maar het zou wel fijn zijn als de katten zich wat relaxter voelen in hun eigen huis en gewoon naar de bak durven te gaan en durven te eten als de hond in de buurt is. Bovendien zullen ze t.z.t. huisgenootjes worden. Hoe kan ik hier het beste mee omgaan?
Wat ik al gedaan heb:
- Hond en katten een week in aparte ruimtes houden.
- Tegelijk een snoepje geven, zodat ze elkaar gaan associëren met iets positiefs.
Ik heb gelezen dat het ook een idee kan zijn om de katten in een bench op tafel te zetten, zodat de kat veilig zit, maar niet kan vluchten en de hond er dus niet achteraan kan jagen. Misschien is dat een plan?
Lees graag jouw suggesties, want het is niet leuk om een gestreste kat te hebben
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |