abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
pi_158247668
quote:
1s.gif Op maandag 14 december 2015 21:49 schreef Zo-is-dat het volgende:
Nieuwe desems all over the place! O+ *O*
nu nog gaan bakken ermee volgend weekend. Levine gebruikt in haar recepten in Broodboek maar 20 gram van dit zuurdesem prutje, is dat normaal? :@
pi_158247791
quote:
1s.gif Op maandag 14 december 2015 22:00 schreef computergirl het volgende:

[..]

nu nog gaan bakken ermee volgend weekend. Levine gebruikt in haar recepten in Broodboek maar 20 gram van dit zuurdesem prutje, is dat normaal? :@
Bij het wit desem brood bedoel je? Dat klopt want je mengt t met water en bloem tot in totaal 170 gram en gebruikt het de volgende dag pas, dan is het eigenlijk allemaal weer desem :)

Veel succes alvast en veel plezier! T is zo tof met desem en dan ook nog zelf gemaakte O+
  Moderator / FOK!Fotograaf maandag 14 december 2015 @ 22:25:25 #203
11389 crew  qltel
Meneer Rewimo
pi_158248553
quote:
1s.gif Op maandag 14 december 2015 19:34 schreef computergirl het volgende:

[..]

in NL zelf bij AH, en Ekoplaza
Van de week maar eens halen dan, bedankt voor de info.
  Moderator / FOK!Fotograaf woensdag 16 december 2015 @ 17:40:37 #204
11389 crew  qltel
Meneer Rewimo
pi_158287359
Ik wil morgen even bij de molen langsrijden en dan gelijk roggemeel halen om eens een desem proberen te maken. Nu hebben ze 3 verschillende: Duits Roggemeel Type 1150, Duits Roggemeel Volkoren & Duitse Roggebloem Type 610. Maakt dat nog wat uit?
pi_158288180
Liefst bio omdat daar de gewenste beestjes meer op zitten. Verder boeit het niet zo.
  Moderator / FOK!Fotograaf woensdag 16 december 2015 @ 18:51:34 #206
11389 crew  qltel
Meneer Rewimo
pi_158288755
Jamaar, die is duurder (18 cent per kilo :P )

Goede tip, biologisch dus! Met beestjes.

Ik neem de biologische volkorenvariant wel. Klinkt me het beste in de oren.
pi_158288859
quote:
0s.gif Op woensdag 16 december 2015 18:51 schreef qltel het volgende:
Jamaar, die is duurder (18 cent per kilo :P )

Goede tip, biologisch dus! Met beestjes.

Ik neem de biologische volkorenvariant wel. Klinkt me het beste in de oren.
volgens mij hebben de vezels bij zuurdesem weinig toegevoegde waarde. Je gebruikt uiteindelijk ook maar klein beetje desem per brood
  Moderator / FOK!Fotograaf woensdag 16 december 2015 @ 20:53:36 #208
11389 crew  qltel
Meneer Rewimo
pi_158291965
quote:
1s.gif Op woensdag 16 december 2015 18:56 schreef computergirl het volgende:

[..]

volgens mij hebben de vezels bij zuurdesem weinig toegevoegde waarde. Je gebruikt uiteindelijk ook maar klein beetje desem per brood
Ben ik blij dat ik eindelijk een keuze heb gemaakt, breng je me weer aan het twijfelen.. :)
pi_158292045
quote:
0s.gif Op woensdag 16 december 2015 20:53 schreef qltel het volgende:

[..]

Ben ik blij dat ik eindelijk een keuze heb gemaakt, breng je me weer aan het twijfelen.. :)
haha! Terwijl ik mijn eerste zuurdesem nog moet bakken 8)7 Nep-expert ben ik :D
  Moderator / FOK!Fotograaf woensdag 16 december 2015 @ 20:56:12 #210
11389 crew  qltel
Meneer Rewimo
pi_158292060
quote:
1s.gif Op woensdag 16 december 2015 20:55 schreef computergirl het volgende:

[..]

haha! Terwijl ik mijn eerste zuurdesem nog moet bakken 8)7 Nep-expert ben ik :D
Hm, dat zou mijn volgende vraag zijn, hoe bak ik er een brood mee.. :)
pi_158292128
quote:
0s.gif Op woensdag 16 december 2015 20:56 schreef qltel het volgende:

[..]

Hm, dat zou mijn volgende vraag zijn, hoe bak ik er een brood mee.. :)
ik doe vaak Levine na
http://uitdekeukenvanarden.blogspot.nl/p/recepten-index.html
  Moderator / FOK!Fotograaf woensdag 16 december 2015 @ 20:59:43 #212
11389 crew  qltel
Meneer Rewimo
pi_158292183
quote:
Ik had er al zitten kijken. Maar ze heeft geen recept voor een gewoon brood.
pi_158292337
quote:
0s.gif Op woensdag 16 december 2015 20:59 schreef qltel het volgende:

[..]

Ik had er al zitten kijken. Maar ze heeft geen recept voor gewoon een brood.
wel in haar boek maar dat is zoveel typen :P
Er zitten hier een paar desem experts (echte dan....) misschien hebben die een goede voor je. Je bent sowieso minimaal een week bezig om het beesje in leven te krijgen
  Moderator / FOK!Fotograaf woensdag 16 december 2015 @ 21:04:58 #214
11389 crew  qltel
Meneer Rewimo
pi_158292386
quote:
1s.gif Op woensdag 16 december 2015 21:03 schreef computergirl het volgende:

[..]

wel in haar boek maar dat is zoveel typen :P
Er zitten hier een paar desem experts (echte dan....) misschien hebben die een goede voor je. Je bent sowieso minimaal een week bezig om het beesje in leven te krijgen
We zien wel.. :) Eerst idd maar eens leven in de desem krijgen..

[edit] boek besteld, ik had nog wat bol.com-bonnen liggen..:)
  zaterdag 19 december 2015 @ 10:00:48 #215
401892 Helsinki
Avec persévérance.
pi_158351548
Ik zit inmiddels op dag 8 met m'n desem. Bubbeltjes te zien, verdubbelt alleen niet echt. Groeit wel iets maar verder gebeurt er niet veel. Gisteravond een lepeltje in een glas water laten vallen en toen bleef het wel drijven. Zou ik er al mee kunnen bakken of nog langer wachten?
pi_158351588
quote:
1s.gif Op zaterdag 19 december 2015 10:00 schreef Helsinki het volgende:
Ik zit inmiddels op dag 8 met m'n desem. Bubbeltjes te zien, verdubbelt alleen niet echt. Groeit wel iets maar verder gebeurt er niet veel. Gisteravond een lepeltje in een glas water laten vallen en toen bleef het wel drijven. Zou ik er al mee kunnen bakken of nog langer wachten?
Daar kun je zo te lezen wel mee bakken. :Y
pi_158352019
Glutenvrij bakdagje vandaag. Kerststol staat voor de tweede rijs. Tijd voor banketstaaf en brioche :Y)
mag het weten
  zaterdag 19 december 2015 @ 10:53:45 #218
401892 Helsinki
Avec persévérance.
pi_158352072
quote:
1s.gif Op zaterdag 19 december 2015 10:05 schreef Isegrim het volgende:

[..]

Daar kun je zo te lezen wel mee bakken. :Y
Heb even foto's gemaakt :@.



pi_158352432
Nou Helsinki, we gaan redelijk gelijk op. Bij mij nu ook geen verdubbeling meer maar wel duidelijke bubbels.
Moet even googelen op die drijftest begrijp ik. :D
  zaterdag 19 december 2015 @ 11:42:23 #220
401892 Helsinki
Avec persévérance.
pi_158352641
quote:
1s.gif Op zaterdag 19 december 2015 11:25 schreef computergirl het volgende:
Nou Helsinki, we gaan redelijk gelijk op. Bij mij nu ook geen verdubbeling meer maar wel duidelijke bubbels.
Moet even googelen op die drijftest begrijp ik. :D
[ link | afbeelding ]
Ja inderdaad! :D. Ververs jij elke dag?
pi_158352664
quote:
0s.gif Op zaterdag 19 december 2015 11:42 schreef Helsinki het volgende:

[..]

Ja inderdaad! :D. Ververs jij elke dag?
ja nu nog wel, maar wil dus ook dit weekend er mee gaan bakken en dan de desem uit logeren sturen in de koelkast
pi_158353468
Verdubbelen doet het niet altijd hoor. Gebeurt wel eens, maar vaker niet dan wel zou ik zeggen. Geur en bubbeltjes zeggen veel meer.
pi_158353479
Oh ja, en de drijftest. Die is wel aardig foolproof.
  zaterdag 19 december 2015 @ 14:26:12 #224
401892 Helsinki
Avec persévérance.
pi_158355288
Nou, dan ga ik het morgen maar proberen. Ik wilde hem vanavond verversen. Hoe ver van tevoren doe je dat normaal gesproken?
pi_158355389
quote:
0s.gif Op zaterdag 19 december 2015 14:26 schreef Helsinki het volgende:
Nou, dan ga ik het morgen maar proberen. Ik wilde hem vanavond verversen. Hoe ver van tevoren doe je dat normaal gesproken?
welk recept? Vaak moet je avond van te voren al beginnen (bij Levine)
pi_158355721
quote:
0s.gif Op zaterdag 19 december 2015 14:26 schreef Helsinki het volgende:
Nou, dan ga ik het morgen maar proberen. Ik wilde hem vanavond verversen. Hoe ver van tevoren doe je dat normaal gesproken?
Wij doen het de dag van tevoren. Sommigen doen het veel korter van tevoren.
pi_158375035
quote:
1s.gif Op zaterdag 19 december 2015 14:31 schreef computergirl het volgende:

[..]

welk recept? Vaak moet je avond van te voren al beginnen (bij Levine)
En , we zijn onderweg.....
Recept van Levine, met gebuild meel ipv bloem. Moet tijdens eerste rijs twee keer vouwen, dit was na eerste vouwsessie na 45 minuten.

vouwsessie 2 na 90 minuten, nu anderhalf a 3 uur wachten tot verdubbeld

2.5 uur later....

en we beginnen aan de 2e rijs
Recept vraagt om rijsmandje, dus gister nog even naar kookwinkel geracet om 16.45....


ik dacht al dat mandje veuls te groot was, we zijn nu 3 uur verder

na 3.5 uur gok ik erop dat hij klaar is voor de oven. Misschien iets te vroeg want vingertest geeft op ene plek een deukje en andere plek veert die snel terug.
brood wilde niet zo makkelijk uit mand ondanks laag bloem.
Wel flinke 'oven spring'


nou lieve kijkbuis ovenvriendjes, hier is dan het resultaat.
nogal een gedrocht :D
teveel ovenspring misschien, toch te kort gerezen? niet genoeg stoom ondanks regelmatig met de plantenspuit wat spuiten?


[ Bericht 3% gewijzigd door HaverMoutKoekje op 20-12-2015 19:22:39 ]
pi_158384677
Leuk al die tussenfoto's. Ben benieuwd naar het eindresultaat.

Worden er ook nog kerststollen gebakken? Ik ga er morgen eentje maken, volgens recept van Levine, maar zonder spijs en sucade. Ik heb wel nog gedroogde cranberries liggen, zou het lekker zijn om die erdoor te doen? En dan mee laten wellen met de krenten en rozijnen?
pi_158385208
quote:
0s.gif Op zondag 20 december 2015 17:36 schreef Bleie het volgende:
Leuk al die tussenfoto's. Ben benieuwd naar het eindresultaat.

Worden er ook nog kerststollen gebakken? Ik ga er morgen eentje maken, volgens recept van Levine, maar zonder spijs en sucade. Ik heb wel nog gedroogde cranberries liggen, zou het lekker zijn om die erdoor te doen? En dan mee laten wellen met de krenten en rozijnen?
ik heb zelfde recept gemaakt met sucade en zonder spijs maar dan kerstbollen gemaakt ipv stol.
cranberries zijn flink gezoet, misschien worden ze van wellen wat zuurder wat denk ik (voor mij) een welkome aanvulling zou zijn
pi_158385287
Spannend computergirl! Ziet er goed uit! :D
pi_158385541
quote:
1s.gif Op zondag 20 december 2015 17:58 schreef Zo-is-dat het volgende:
Spannend computergirl! Ziet er goed uit! :D
ja he, zuurdesem novice alert....
is hij nou verdubbeld? Ik kan het zo lastig zien in dat mandje
  zondag 20 december 2015 @ 18:42:12 #232
401892 Helsinki
Avec persévérance.
pi_158386701
Ziet er inderdaad goed uit! Hier gebeurde er maar weinig met m'n deeg. Maakte wit desembrood van Levine. Niet verdubbeld, slap deeg. Jammer!
pi_158386739
quote:
1s.gif Op zondag 20 december 2015 18:06 schreef computergirl het volgende:

[..]

ja he, zuurdesem novice alert....
is hij nou verdubbeld? Ik kan het zo lastig zien in dat mandje
Je kan zichtbare ringetjes tellen eventueel omdat je zo'n mooie voor foto hebt.

Hij is in ieder geval gerezen! :D je kan t best testen met kijken hoe t deeg terug veert als je het met je vinger zacht in drukt als het langzaam terug veert is t goed
pi_158386770
quote:
1s.gif Op zondag 20 december 2015 18:42 schreef Helsinki het volgende:
Ziet er inderdaad goed uit! Hier gebeurde er maar weinig met m'n deeg. Maakte wit desembrood van Levine. Niet verdubbeld, slap deeg. Jammer!
Wat jammer! Had je wel goede gluten ontwikkeling na t kneden? En het deeg goed op spanning gebracht met het vormen? Dat zou er voor moeten zorgen dat het niet slap is en dat het gas een netwerk heeft om in vast te blijven zitten
  Moderator / FOK!Fotograaf zondag 20 december 2015 @ 19:08:37 #235
11389 crew  qltel
Meneer Rewimo
pi_158387273
Hier staat trouwens ook een desem die het hopelijk doet. Ik zit nu op dag 4 met de aanwijzingen van Levine. Volgens mij is het vandaag wel gegroeid en ik zag er ook wat luchtbelletjes in. Eerst zat het in een plastic bakje maar daarin is het lastig om te zien of het groeit, dus heb ik 't nu in een appelmoespot gedaan.

Levine d'r boek is trouwens ook binnen. Leuk om te lezen, staan leuke dingen in.
pi_158387352
quote:
0s.gif Op zondag 20 december 2015 19:08 schreef qltel het volgende:

Levine d'r boek is trouwens ook binnen. Leuk om te lezen, staan leuke dingen in.
ik ben fan, en doe binnenkort ook een cursus bij haar (vloerbrood en kleine broodjes, beide kan ik wat techniek in gebruiken)

[ Bericht 8% gewijzigd door HaverMoutKoekje op 20-12-2015 19:23:34 ]
  Moderator / FOK!Fotograaf zondag 20 december 2015 @ 19:43:46 #237
11389 crew  qltel
Meneer Rewimo
pi_158388083
quote:
0s.gif Op zondag 20 december 2015 19:12 schreef computergirl het volgende:

[..]

ik ben fan, en doe binnenkort ook een cursus bij haar (vloerbrood en kleine broodjes, beide kan ik wat techniek in gebruiken)
Gelijk heb je, het is ook best betaalbaar.
pi_158388850
quote:
0s.gif Op zondag 20 december 2015 19:12 schreef computergirl het volgende:

[..]

ik ben fan, en doe binnenkort ook een cursus bij haar (vloerbrood en kleine broodjes, beide kan ik wat techniek in gebruiken)
Oh wat leuk! Zou ik ook weleens willen doen. Ben ook erg fan van haar, en bak met enige regelmaat uit haar boek.
pi_158388915
Weet iemand toevallig of je een 'mishandelde' (lees: weken in de koelkast zonder verversen) desem die naar azijn ruikt nog kan reanimeren?
pi_158389974
quote:
0s.gif Op zondag 20 december 2015 20:14 schreef Trusten het volgende:
Weet iemand toevallig of je een 'mishandelde' (lees: weken in de koelkast zonder verversen) desem die naar azijn ruikt nog kan reanimeren?
Ja dat moet wel lukken. Staat er nu een laagje zwartig vocht op?
  Moderator / FOK!Fotograaf zondag 20 december 2015 @ 20:44:52 #241
11389 crew  qltel
Meneer Rewimo
pi_158389994
M'n desem groeit! Nu hij in een pot zit kan ik 't duidelijk zien. Ik heb 'm om 5 uur ververst voor dag 4 en nu is er 1/3 bij.

quote:
0s.gif Op zondag 20 december 2015 20:14 schreef Trusten het volgende:
Weet iemand toevallig of je een 'mishandelde' (lees: weken in de koelkast zonder verversen) desem die naar azijn ruikt nog kan reanimeren?
Zonder verstand van zaken zou ik zeggen: probeer 'm te verversen?
pi_158390930
quote:
1s.gif Op zondag 20 december 2015 20:44 schreef douche-eendje het volgende:

[..]

Ja dat moet wel lukken. Staat er nu een laagje zwartig vocht op?
Ja zoiets, beetje theewater kleur. Dat heb ik er doorheen geroerd (had ergens anders al gelezen dat je dat wel moet doen, om nog te weten hoeveel hydratie het heeft) en net ververst ...
pi_158391202
Je kunt hooch erdoor roeren maar je kunt het ook weggooien. Die hydratatie zou ik me niet heel druk om maken. Na een paar keer voeren is die toch weer in orde.
pi_158391473
Laatste spambericht van mijn zuurdesem avontuur:
pi_158391542
Nice! :)
pi_158391789
quote:
1s.gif Op zondag 20 december 2015 21:26 schreef computergirl het volgende:
Laatste spambericht van mijn zuurdesem avontuur:
[ link | afbeelding ]
Mooi!
pi_158392367
quote:
1s.gif Op zondag 20 december 2015 21:26 schreef computergirl het volgende:
Laatste spambericht van mijn zuurdesem avontuur:
[ link | afbeelding ]
Tof!! :D *O*
  Moderator / FOK!Fotograaf zondag 20 december 2015 @ 21:50:35 #248
11389 crew  qltel
Meneer Rewimo
pi_158392368
Wauw, mooi broodje.
pi_158392733
Waar waarom in het nou zo'n gedrocht, lieve experts?
  Moderator / FOK!Fotograaf maandag 21 december 2015 @ 08:11:35 #250
11389 crew  qltel
Meneer Rewimo
pi_158401765
M'n desem is vannacht behoorlijk gegroeid. Toen ik 'm in de pot deed was hij tot het streepje..



(dit is dag 4)
pi_158401852
Ziet er goed uit qltel
  maandag 21 december 2015 @ 08:26:46 #252
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_158401874
quote:
1s.gif Op zondag 20 december 2015 21:59 schreef computergirl het volgende:
Waar waarom in het nou zo'n gedrocht, lieve experts?
[ link | afbeelding ][ link | afbeelding ]
Vind het een mooi brood
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_158401998
quote:
0s.gif Op maandag 21 december 2015 08:26 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Vind het een mooi brood
:D
  maandag 21 december 2015 @ 08:41:57 #254
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_158402036
quote:
1s.gif Op maandag 21 december 2015 08:38 schreef computergirl het volgende:

[..]

:D
Ik meen het, ik hou niet van die brave fijnkruimige blokjes van de bakker
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  Moderator / FOK!Fotograaf maandag 21 december 2015 @ 08:56:16 #255
11389 crew  qltel
Meneer Rewimo
pi_158402211
quote:
1s.gif Op maandag 21 december 2015 08:23 schreef computergirl het volgende:
Ziet er goed uit qltel
Dat vond ik ook. Tot gisteren twijfelde ik enorm of ik goed bezig was, maar toen ik 'm vanmorgen zag!

Ik ben het trouwens met Piet eens. Ziet er mooi uit. Lekker dikke korst, mooi kruim. Ze zien er op de foto nogal klein uit, maar misschien zie ik dat verkeerd..
pi_158402248
quote:
0s.gif Op maandag 21 december 2015 08:56 schreef qltel het volgende:

[..]

Dat vond ik ook. Tot gisteren twijfelde ik enorm of ik goed bezig was, maar toen ik 'm vanmorgen zag!

bij mij ging hij na dag 4 opeens een paar dagen in de slaapstand, maar uiteindelijk weer in actie gekomen paar dagen later met weekend de verwarming aan overdag.
Roggedesem is volgens mij wat makkelijker in leven te krijgen en houden, dat wordt mijn volgende poging
pi_158402404
quote:
1s.gif Op zondag 20 december 2015 21:59 schreef computergirl het volgende:
Waar waarom in het nou zo'n gedrocht, lieve experts?
[ link | afbeelding ][ link | afbeelding ]
Wat dieper insnijden de volgende keer zou de vorm ten goede komen.
pi_158402606
quote:
1s.gif Op maandag 21 december 2015 09:13 schreef Isegrim het volgende:

[..]

Wat dieper insnijden de volgende keer zou de vorm ten goede komen.
^O^
Volgende broodaankoop in de planning is lamé mesje
pi_158403152
quote:
1s.gif Op zondag 20 december 2015 21:59 schreef computergirl het volgende:
Waar waarom in het nou zo'n gedrocht, lieve experts?
[ link | afbeelding ][ link | afbeelding ]
Niks gedrocht! Prachtig gebarsten! O+
pi_158403310
quote:
1s.gif Op maandag 21 december 2015 09:29 schreef computergirl het volgende:

[..]

^O^
Volgende broodaankoop in de planning is lamé mesje
Wij hebben die niet. :D Wij gebruiken gewoon een scherp mesje (molenmesje).
pi_158403578
Oh :D mijn boterham-smeer mesje is van mindere kwaliteit dan, of ik moet gewoon betere techniek ontwikkelen
  Moderator / FOK!Fotograaf maandag 21 december 2015 @ 10:36:28 #262
11389 crew  qltel
Meneer Rewimo
pi_158403589
Ik gebruik er altijd een gekartelde Victorinox voor.

pi_158403615
Inknippen met een schaar geeft ook leuke effecten.
pi_158403651
Oh ja, wel eens filmpje gezien dat ze leuk patroon maken in busbrood met hele rij scharen aan elkaar
pi_158403656
Knipbrood. :P
  maandag 21 december 2015 @ 10:41:51 #266
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_158403668
quote:
1s.gif Op maandag 21 december 2015 10:20 schreef Isegrim het volgende:

[..]

Wij hebben die niet. :D Wij gebruiken gewoon een scherp mesje (molenmesje).
Die gebruik ik ook, alternatief is een breekmesje
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_158410150
quote:
1s.gif Op zondag 4 oktober 2015 17:43 schreef Zo-is-dat het volgende:
Ik heb ook nog maanzaadbroodjes gebakken

Voor:
[ afbeelding ]

Zo leuk met die spikkels :D

En na:

[ afbeelding ]
Heb je een recept ? Dat wil ik ook maken namelijk !!
U MAD?
pi_158442636
Vandaag krentenbollen gebakken. Ik moet zeggen ze zijn erg lekker

  Moderator / FOK!Fotograaf woensdag 23 december 2015 @ 12:55:49 #269
11389 crew  qltel
Meneer Rewimo
pi_158466019
Die zien er erg lekker uit.

Heb je er vruchtenbroodpoeder bij gebruikt of een ander recept?

Mijn zuurdesem (dag 6) groeide net de pot uit. Toen ik het deksel opendraaide zat het eraan geplakt, nu er lucht bij komt en ik even heb geschud zakt het wel een beetje terug. En het is nog wel zo'n grote appelmoespot.
pi_158466439
quote:
0s.gif Op woensdag 23 december 2015 12:55 schreef qltel het volgende:
Die zien er erg lekker uit.

Heb je er vruchtenbroodpoeder bij gebruikt of een ander recept?

Mijn zuurdesem (dag 6) groeide net de pot uit. Toen ik het deksel opendraaide zat het eraan geplakt, nu er lucht bij komt en ik even heb geschud zakt het wel een beetje terug. En het is nog wel zo'n grote appelmoespot.
met hoeveel kilo meel voer je hem dan per dag :D
pi_158466725
quote:
0s.gif Op woensdag 23 december 2015 12:55 schreef qltel het volgende:
Die zien er erg lekker uit.

Heb je er vruchtenbroodpoeder bij gebruikt of een ander recept?

Mijn zuurdesem (dag 6) groeide net de pot uit. Toen ik het deksel opendraaide zat het eraan geplakt, nu er lucht bij komt en ik even heb geschud zakt het wel een beetje terug. En het is nog wel zo'n grote appelmoespot.
Nee gewoon de goedkoopste bloem van de AH (nog nooit krentenbollen gemaakt dus..). Heb het recept van Levine gebruikt en we hadden 10 krentenbollen die binnen 2 uur op waren.
  woensdag 23 december 2015 @ 13:35:29 #272
401892 Helsinki
Avec persévérance.
pi_158466939
Vanochtend:





ik ga er van het weekend weer mee bakken. Poging 2 :).
pi_158467049
Snoezige bubbels Helsinki.
Ik heb nu een Roggedesem staat die veel makkelijk lijkt qua activiteit. Ga er binnenkort pistoletjes mee proberen te bakken
  Moderator / FOK!Fotograaf woensdag 23 december 2015 @ 14:28:18 #274
11389 crew  qltel
Meneer Rewimo
pi_158468179
quote:
1s.gif Op woensdag 23 december 2015 13:14 schreef computergirl het volgende:

[..]

met hoeveel kilo meel voer je hem dan per dag :D
:)

Ik zit nu op dag 6, dus.

100 gram van het mengsel van dag 4
100 gram water
100 gram tarwebloem

Deze foto heb ik net gemaakt.



Toen ik 'm een uurtje of wat geleden opendraaide zaten er grote bellen tot bovenin de pot. Hij is nu weer wat teruggezakt. Ik had toen ook nog een foto gemaakt, maar die is helaas wat onscherp.



Vrijdag maar eens wat proberen te bakken ermee. Wellicht de desemstokbroodjes uit Levine d'r boek.
pi_158468379
Zoveel bubbels als de onderste foto heb ik nog niet gehad :D
  Moderator / FOK!Fotograaf woensdag 23 december 2015 @ 15:07:52 #276
11389 crew  qltel
Meneer Rewimo
pi_158469183
quote:
1s.gif Op woensdag 23 december 2015 14:34 schreef computergirl het volgende:
Zoveel bubbels als de onderste foto heb ik nog niet gehad :D
Ik was ook wat verrast eerlijk gezegd. :)
  Moderator / FOK!Fotograaf donderdag 24 december 2015 @ 13:02:39 #277
11389 crew  qltel
Meneer Rewimo
pi_158494066
de desem bubbelt nog steeds en kan vanaf vandaag gebruikt worden. Morgen ga ik dus maar eens desemstokbrood bakken uit Levine d'r boek.

Alle bakfanaten hier succes met bakken de komende dagen en fijne feestdagen gewenst.. >:O
pi_158494536
Ik heb notenbroodjes met roggedesem nu staan voor de 1e rijs. Uit Levine d'r boek.
  Moderator / FOK!Fotograaf donderdag 24 december 2015 @ 14:08:16 #279
11389 crew  qltel
Meneer Rewimo
pi_158495395
quote:
1s.gif Op donderdag 24 december 2015 13:25 schreef computergirl het volgende:
Ik heb notenbroodjes met roggedesem nu staan voor de 1e rijs. Uit Levine d'r boek.
Spannend! Ik ben benieuwd naar het resultaat.

Ik neem morgen in elk geval geen risico en bak ook voor alle zekerheid maar een paar stokbrodjes met gist. Dan kunnen we ook mooi vergelijken.
pi_158495591
quote:
1s.gif Op donderdag 24 december 2015 13:25 schreef computergirl het volgende:
Ik heb notenbroodjes met roggedesem nu staan voor de 1e rijs. Uit Levine d'r boek.
Die zijn heel lekker! Een van de favorieten hier :)
pi_158495652
quote:
1s.gif Op donderdag 24 december 2015 14:15 schreef Zo-is-dat het volgende:

[..]

Die zijn heel lekker! Een van de favorieten hier :)
deeg bleef redelijk plakkerig, bij jou ook? Lijkt vaker zo met (deel) rogge
pi_158498303
Nou....tja...
Beetje overprooved denk ik (planning liep fout), en dat insnijden gaat ook met molenmesje vrij knudde. Morgen pas proeven


[ Bericht 2% gewijzigd door HaverMoutKoekje op 24-12-2015 16:46:15 ]
pi_158499498
quote:
10s.gif Op donderdag 24 december 2015 16:38 schreef computergirl het volgende:
Nou....tja...
Beetje overprooved denk ik (planning liep fout), en dat insnijden gaat ook met molenmesje vrij knudde. Morgen pas proeven
[ link | afbeelding ]
Prima resultaat hoor! Bij mij hebben deze broodjes ook altijd maar een beetje ovenrijs, hoe ik ze ook in snij ze barsten nooit erg mooi. Doet niks aan de smaak af :9
pi_158515362
Kerststol, met een rijtje amarenekersen in de spijs

  vrijdag 25 december 2015 @ 10:31:44 #285
401485 Molo
Völlig losgelöst
pi_158515449
Oef, dat ziet er goed uit zeg!
Oh how you'd have a happy life, if you did the things you like
  vrijdag 25 december 2015 @ 10:48:16 #286
401892 Helsinki
Avec persévérance.
pi_158515716
quote:
1s.gif Op vrijdag 25 december 2015 10:26 schreef Trusten het volgende:
Kerststol, met een rijtje amarenekersen in de spijs

[ afbeelding ]
Prachtig! Mooie foto ook.

Ik heb gisteravond nog een brood staan bakken. Eerste keer, maar ben best tevreden (behalve met crappy telefoon foto's }:|.)




pi_158516129
quote:
0s.gif Op vrijdag 25 december 2015 10:48 schreef Helsinki het volgende:

[..]

Prachtig! Mooie foto ook.

Ik heb gisteravond nog een brood staan bakken. Eerste keer, maar ben best tevreden (behalve met crappy telefoon foto's }:|.)

[ afbeelding ]
[ afbeelding ]
[ afbeelding ]
[ afbeelding ]
Ziet er allebei goed uit!

Ik snij ons kerstbrood over een uurtje of zo aan, ben benieuwd hoe het is geworden.
pi_158521041
quote:
0s.gif Op vrijdag 25 december 2015 10:48 schreef Helsinki het volgende:

[..]

Prachtig! Mooie foto ook.

Ik heb gisteravond nog een brood staan bakken. Eerste keer, maar ben best tevreden (behalve met crappy telefoon foto's }:|.)

[ afbeelding ]
[ afbeelding ]
[ afbeelding ]
[ afbeelding ]
met je zuurdesem?
pi_158521097
quote:
1s.gif Op vrijdag 25 december 2015 10:26 schreef Trusten het volgende:
Kerststol, met een rijtje amarenekersen in de spijs

[ afbeelding ]
Prachtig! _O_
pi_158522195
quote:
1s.gif Op vrijdag 25 december 2015 15:08 schreef Isegrim het volgende:

[..]

Prachtig! _O_
Thanks, was zelf ook wel blij met het resultaat en nog lekker ook :)
  Moderator / FOK!Fotograaf vrijdag 25 december 2015 @ 16:16:26 #291
11389 crew  qltel
Meneer Rewimo
pi_158522243
Ziezo, mijn eerste zuurdesem-experiment zit erop.

Ik heb het zuurdesemstokbroodrecept uit het boek van Levine gebruikt. Wat een gedoe is dat trouwens. Eerst maak je een te slap en vreselijk kleverig deeg omdat er teveel water in zit en dan moet je moeite gaan doen om het nog een beetje in vorm te houden omdat het zo slap is. Maar goed, er zijn 3 broodjes uit ontstaan.



Het heeft een mooie structuur maar het heeft niet de karakteristieke zuurdesemsmaak die ik ken van bijvoorbeeld Duits brood. Het is trouwens wel veerkrachtiger, ik neem aan dat dat van het zuurdesem komt?

Bij dit soort gelegenheden bak ik meestal iets wat ik stokbrood noem, maar het niet is. Simpel witbroodrecept (met gist), wat ik in stukken van +/- 150 gram verdeel en dan vorm als broodjes (met de handpalm dus) en daarna min of meer langwerpig maak. Die zien er dus zo uit..



En ze smaken meestal prima, dus dat zal nu ook wel zo zijn.
  Moderator / FOK!Fotograaf vrijdag 25 december 2015 @ 16:20:12 #292
11389 crew  qltel
Meneer Rewimo
pi_158522295
quote:
1s.gif Op vrijdag 25 december 2015 10:26 schreef Trusten het volgende:
Kerststol, met een rijtje amarenekersen in de spijs

[ afbeelding ]
Wauw, dat ziet er mooi uit. Het spijs ook zelf gemaakt? Ik heb tot nut oe altijd met kant-en-jklaar spijs gewerkt, maar zag pas op 24 kitchen dat dat simpel zelf te maken is.
quote:
0s.gif Op vrijdag 25 december 2015 10:48 schreef Helsinki het volgende:

[..]

Ik heb gisteravond nog een brood staan bakken. Eerste keer, maar ben best tevreden (behalve met crappy telefoon foto's }:|.)
Eerste keer? Je had er toch al meer gemaakt?? Het ziet er in elk geval uit als een brood.. :) Mooie structuur ook, zo te zien.
  zaterdag 26 december 2015 @ 10:25:13 #293
401892 Helsinki
Avec persévérance.
pi_158536148
quote:
0s.gif Op vrijdag 25 december 2015 16:20 schreef qltel het volgende:

[..]

Wauw, dat ziet er mooi uit. Het spijs ook zelf gemaakt? Ik heb tot nut oe altijd met kant-en-jklaar spijs gewerkt, maar zag pas op 24 kitchen dat dat simpel zelf te maken is.

[..]

Eerste keer? Je had er toch al meer gemaakt?? Het ziet er in elk geval uit als een brood.. :) Mooie structuur ook, zo te zien.
Eerste keer busbrood voor mij :P. Ben verder wel tevreden en de smaak is goed (ondanks dat ik busbroden verder niet veel aan vind).
quote:
1s.gif Op vrijdag 25 december 2015 15:06 schreef computergirl het volgende:

[..]

met je zuurdesem?
Nee, maar daar wil ik straks, na het werk, mee gaan bakken. Het brood met spekjes en bieslook uit Levine haar boek. Ik gebruik wel een klein beetje gist omdat ik anders wel heel laat klaar ben en ga nog een aantal andere dingen bakken dus dan is dat handiger.
pi_158536180
spannend! ^O^
  Moderator / FOK!Fotograaf zaterdag 26 december 2015 @ 10:42:46 #295
11389 crew  qltel
Meneer Rewimo
pi_158536490
quote:
0s.gif Op zaterdag 26 december 2015 10:25 schreef Helsinki het volgende:

[..]

Eerste keer busbrood voor mij :P. Ben verder wel tevreden en de smaak is goed (ondanks dat ik busbroden verder niet veel aan vind).
Ik maak een aantal busbroden per week. Niet spannend, maar wel veel lekkerder dan die je in de winkel koopt.. :)
pi_158537019
Waarom is busbrood niet spannend? In het boek van Levine staan er toch echt een aantal heerlijke recepten van. Ik vind de vorm vaak een stuk praktischer dan van brood dat niet in een vorm is gebakken.

Ik had voor kerst broodjes gebakken en kerstbrood. Smaakte allemaal heerlijk, al had het kerstbrood nog iets langer gebakken moeten worden.





  zondag 27 december 2015 @ 14:47:29 #297
401892 Helsinki
Avec persévérance.
pi_158568319
Ik heb ook weer wat gebakken. Was van plan om met m'n desem te gaan bakken maar dat is er niet van gekomen. Dinsdag hoop ik (vrije dag).



pi_158568716
Ik vind die bolletjeskrans er heel profi uitzien vooral
  zondag 27 december 2015 @ 15:09:59 #299
401892 Helsinki
Avec persévérance.
pi_158569111
Dankje!

Laatste:



Erg lekker brood :).
pi_158586077
quote:
17s.gif Op zondag 27 december 2015 15:09 schreef Helsinki het volgende:
Dankje!

Laatste:

[ afbeelding ]

Erg lekker brood :).
met rogge?
abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')