MrSalazar | zondag 13 september 2015 @ 17:17 |
Ik ga voor Cava. Prosecco is niet zo lekker, en champagne te duur. Wat is jullie keus? | |
spijkerbroek | zondag 13 september 2015 @ 17:20 |
Geen van allen. Ik hou niet zo van bubbels. | |
RobinOok | zondag 13 september 2015 @ 17:20 |
1, Cava 2. Crémant 3. Prosecco 4. Sekt 5. Champagne (Ik haat betalen voor "een merknaam" en dat is champagne)5 [ Bericht 4% gewijzigd door RobinOok op 14-09-2015 08:55:05 ] | |
MrSalazar | zondag 13 september 2015 @ 17:23 |
Cremant kende ik nog niet. Sekt staat bij mij op 2. | |
RobinOok | zondag 13 september 2015 @ 17:27 |
Ja, is gewoon Champagne van buiten de Champage regio. :-) Dat noemden ze vroeger volgens mij Champenoise. Gelukkig nu niet meer, want ik vind dat nogal kinderachtig en nep klinken. Als een soort Jip & Janneke champagne. ![]() Nee, crémant, klinkt sukken beter! ![]() | |
MrSalazar | zondag 13 september 2015 @ 17:30 |
Ja. Had t net opgezocht. | |
Pietverdriet | maandag 14 september 2015 @ 08:21 |
Leuk idee voor een feestje, bubbels proeven. Neem een stel flessen bubbels (cava, champagne, sekt, cremant, krimsekt, etc) en wikkel ze in alufolie en daarna in plastic folie. Haal de kurken er van af en laat iemand anders ze nummeren. Nu weet niemand wat er in welke fles zit. Hang een groot vel papier op en ga lekker proeven, schrijf op wat men van de verschillende flessen vindt en geef een cijfer. Aan het eind van de avond onthul je dan welke wijn wint. Ik voorspel, zeer verrassende resultaten, vooral met mensen die altijd beweren dat échte champagne toch echt het lekkerste is. | |
Bramito | maandag 14 september 2015 @ 08:46 |
Dit, maar mijn ervaringen met sekt en prosecco zijn beperkt. | |
Pietverdriet | maandag 14 september 2015 @ 08:56 |
Er heel erg lekkere Cava's en Sekts, maar ook verschrikkelijk smerige, dit is ook waar voor cremant, en voor prosecco of champagne. Het lekkerst zijn echter in mijn beleving goede Sekt en Cava. | |
Bramito | maandag 14 september 2015 @ 09:35 |
Gewoon lekker veel proeven. Ik vind soms een cava heel lekker en als ik hem dan later weer proef vind ik 'm minder. Het ligt soms echt aan het moment. | |
golfer | maandag 14 september 2015 @ 12:26 |
1. Cava 2. Cremant 3. Sekt 4. Champagne 5. Prosecco | |
Z | maandag 14 september 2015 @ 17:21 |
Naast het feit dat je een punt hebt: champagne is (te) duur, is een dergelijke test tamelijk nietszeggend. Mensen zijn meestal geneigd om bij zo'n test de voorkeur te geven aan het zoetste/makkelijkst te drinken drankje. Daarnaast is genieten van een drankje veel meer dan alleen de smaak. Een goed verhaal, een mooi etiket, het gezelschap, het moment, et cetera. Dat alles maakt een drankje lekkerder. Ik hou zelf van alle bubbels en kan Vouvray nog toevoegen aan het lijstje. En wisten jelui dat er ook prima "champagnes" in Engeland gemaakt worden? Bijvoorbeeld Nyetimber of Ridgeview. | |
Pietverdriet | maandag 14 september 2015 @ 17:24 |
Hoezo nietszeggend? Als mensen blind de sekt of de cava van 10-15 euro het lekkerst vinden en champagne van 80 euro de fles niet te zuipen, waarom zou je dan champagne kopen? Voor de pats? Het gelul? Het etiket? | |
Z | maandag 14 september 2015 @ 17:28 |
Omdat zo'n test de werkelijkheid niet nabootst. Ga jij voortaan je wijntjes geblindeerd drinken in een restaurant? | |
Bramito | maandag 14 september 2015 @ 17:34 |
Misschien is het daarom juist veelzeggend. Ik snap wel wat je bedoelt hoor, maar het is juist interessant om te kijken wat mensen vinden als het alleen om smaak gaat. Dat mensen de voorkeur geven aan het zoetste of makkelijkste te drinken drankje, komt absoluut niet overeen met mijn ervaring. | |
LadyOracle | maandag 14 september 2015 @ 17:40 |
Het hangt nogal af van je publiek. In het algemeen, met ongetrainde wijndrinkers, is het wel zo dat ze gaan voor relatief simpel en fruitig. Ik heb lang in een slijterij gewerkt en je weet dan van tevoren dat iedereen met oud en nieuw komt voor de champagne. Nu ja, je kunt mensen geven wat ze vragen, of je kunt mensen geven wat ze willen. In de meeste mensen bedoelen mensen gewoon een willekeurige bubbeltjeswijn en houden ze niet zo van het voor champagne zo kenmerkende zuur. | |
Bramito | maandag 14 september 2015 @ 17:46 |
Die moet je ook niet op je feestje uitnodigen ![]() | |
LadyOracle | maandag 14 september 2015 @ 17:56 |
Toch champagne. Met het risico dat Piet los gaat ;-) maar ik vind champagne wel toegevoegde waarde hebben t.o.v. crémant en sekt. Ik hou van stevige zuren en de kenmerkende toastgeur vind je in andere mousseux meestal niet terug. Dat is gegeneraliseerd, want ik heb ook weleens een heel fijne crémant gedronken en zeker waardeloze champagne, maar ja, als ik moet kiezen, dan toch... En de prijs speelt in zekere zin ook een rol - juist omdat het wat duurder is en ik het niet vaak kan betalen, is champagne dan dus wel een echte verwennerij waar ik die enkele keer extra van geniet. Dat het duur is, is deels marketing, zeker bij de grote huizen. Maar het is erg arbeidsintensief, de grond is duur en het duurt lang voor je een fles champagne hebt. Dus het alleen op marketing gooien is een beetje flauw. Met de hand je druiven plukken en een minimale rijpingstijd die bijna twee keer zo lang is als bij Cava zorgen er gewoon voor dat het een duur product is. Prosecco vind ik ook lekker, maar is gewoon een heel andere wijn en die moet je niet eens met champagne, crémant, etc. willen vergelijken. Er zit ook veel kwaliteitsverschil tussen verschillende prosecco's. De goedkoopste wijnen worden gewoon met bubbels volgespoten en hebben dus nogal agressieve bubbels, net als cola. Verder is het meestal frizzante en geen spumante. Een fatsoenlijke prosecco vind ik echter heel fijn in de zomer op een terrasje of in de tuin. Maar het is ook maar net wat je zoekt en voor welke gelegenheid. Ik heb vorig jaar op een beurs een mousserende wijn op uit de Gaillac (L'enclos des roses) en dat vond ik ook echt prima. Zoiets zou ik bijvoorbeeld kopen voor een feestje waar ook mensen komen die niet zo vaak wijn drinken, want kwalitatief prima en wat vriendelijker en fruitiger. Overigens een leuk weetje: op mousserende wijn zit meer belasting dan op stille wijn. Daar moest de EU nu eens wat aan doen! ;-) Juist wel, veel goedkoper. ;-) Bij voorkeur zelfs geheelonthouders en Schultenbraudrinkers. Dan blijft er meer geld over voor mijn wijn. | |
Pietverdriet | maandag 14 september 2015 @ 18:04 |
Ik heb ook wijnproeverijen en andere proeverijen zo georganiseerd, ook in en samen met restaurants. Ilya Gort deed ook een leuke test, dezelfde wijn in drie verschillende flessen, een lichte glazen fles, een zware glazen fles en een plastic fles. Mensen vonden die in de zware fles het lekkerst. Het was dezelfde wijn maar toch vonden mensen de zware glazen fles lekkerder. Daarom, blind proeven uit dezelfde glazen, dan is de enige variatie de wijn zelf. | |
Pietverdriet | maandag 14 september 2015 @ 18:05 |
Ik raad je aan eens een dubbelblinde proeverij te doen, kijken of je echt de champagne er uit haalt en je deze het lekkerste vind. | |
LadyOracle | maandag 14 september 2015 @ 18:17 |
Heb ik met champagne nooit gedaan, wel met andere dingen. Kwaliteit haal je er gewoon uit als je getraind bent. (En ja, dat ben ik, gecertificeerd enz.) Nogmaals, voor de duidelijkheid, ik zeg niet dat champagne altijd beter of lekkerder is dan alle andere mousserende wijnen - absoluut niet, want ik drink liever een supermarktprosecco dan een Piper Heidsieck NV bijvoorbeeld - maar wel dat goede champagne kwaliteiten heeft die je zelden bij andere mousserende wijnen ziet en dat ik daar toevallig erg gelukkig van word. [ Bericht 0% gewijzigd door LadyOracle op 14-09-2015 18:24:13 ] | |
Z | maandag 14 september 2015 @ 19:31 |
Misschien moeten we een keer een proeverijtje doen. | |
LadyOracle | maandag 14 september 2015 @ 19:37 |
Dat is sowieso altijd gezellig! Heb helaas alleen geen champagnebudget op het moment. *snif* Ben tijdelijk over op speciaalbier, ivm betaalbaarder. Maar wijn is toch mijn ware liefde. <3 | |
Bramito | maandag 14 september 2015 @ 19:55 |
Juist omdat je de kwaliteit eruit haalt moet je het eens doen. Neem dan ook een wat exclusievere brut nature cava. Verder heeft ieder zn smaak. Het zijn sowieso andere druiven dus het is een beetje appels en peren. | |
LadyOracle | maandag 14 september 2015 @ 20:23 |
Ik bedoelde nooit blind, voor alle duidelijkheid. Verder wel ook kwalitatief goede mousseux-anders-dan-champagne op, vooral cava. ![]() Enneh, niet zozeer appels en peren als wel pinots en parellada's. :-D | |
Ferdii | maandag 14 september 2015 @ 20:55 |
1) cremant de Bourgogne 2) cremant de Loire 3) sekt 4) cava 5) champagne 6) prosecco | |
Ferdii | maandag 14 september 2015 @ 20:57 |
Mag ik vragen welke champagnes jij dan van dusdanig goede kwaliteit vind en tevens betaalbaar? | |
Ferdii | maandag 14 september 2015 @ 21:05 |
Wat een onzin, champagne is 90% marketing, grote Merken die druiven opkopen en met veel poespas op de markt zetten (ala moet chandon) Verderop heb je prima mousserende wijnen van dezelfde kwaliteit voor een kwart van de prijs Een cremant wordt op exact dezelfde wijze gemaakt en is nog geen derde van de prijs | |
LadyOracle | maandag 14 september 2015 @ 21:28 |
Nee. Andere grond, ander klimaat, andere druivensoorten, andere maximumopbrengst per hectare. Dus krijg je een ander product. De anti-champagnelobby is gewoon een beetje irritant. Er is zat mis met de regelgeving, er zijn vraagtekens te plaatsen bij de handelswijze van de grote bedrijven, en zeker bij de pogingen het gebied op te rekken, maar dat maakt het niet per se een slecht product. Als jij het vies vindt, drink je lekker iets anders. Je hoeft van mij echt geen champagne te drinken. | |
Bramito | maandag 14 september 2015 @ 21:30 |
Ik begreep wat je bedoelde. Als dat dus een keer doet moet je er eens zo'n cava tussen zetten. | |
LadyOracle | maandag 14 september 2015 @ 21:51 |
Ik heb geen vast merk, ik laat me bij een lokale specialist adviseren. Meestal flessen rond de 30/40 euro. En dat zijn dan dus niet de grote huizen. Van de grote merken vind ik Billecart Salmon brut rosé heel ok, maar dat valt voor mij niet meer onder betaalbaar. Met Moët hoef je bij mij ook niet aan te komen, dat vind ik zonde van het geld. | |
golfer | maandag 14 september 2015 @ 22:38 |
Iwanius maar eens vragen. Die drinkt ongeveer elke dag wel een fles Champagne en vaak zitter daar erg exclusieve exemplaren bij. | |
RobinOok | maandag 14 september 2015 @ 22:54 |
Ja, het wordt tijd dat ook hij zijn plasje komt doen. | |
habitue | maandag 14 september 2015 @ 23:27 |
Cava . . . Prosecco . . . . Tomatensap . . . . . . . . . . . Champagne Maar ik vind sowieso bubbels niet zo heel bijonder, dus ik koop eigenlijk nooit een fles boven de 10e en dan heb je waarchijnlijk altijd bocht als je champagne koopt. | |
Bramito | dinsdag 15 september 2015 @ 07:37 |
Het is toch al heel lang duidelijk wat Iwanius vindt? Ik zou zijn flessen wel allemaal eens willen proeven, daar zitten vast een aantal hele spectaculaire tussen. | |
Pietverdriet | dinsdag 15 september 2015 @ 08:09 |
Enige tijd geleden is de champagnestreek groter geworden, wat het jaar daarvoor nog minne bubbels waren is nu ineens echte champagne/ | |
Z | dinsdag 15 september 2015 @ 09:22 |
Maar dan moeten ze zich nu wel aan de appellationregels van de Champagne houden. LadyOracle maakt een goed punt. | |
RobinOok | dinsdag 15 september 2015 @ 09:25 |
Ja, dat is ook weer waar. Maar hij kan hier misschien nog iets interssants aan de discussie toevoegen. | |
Ferdii | dinsdag 15 september 2015 @ 11:38 |
Dat doen ze maar al te graag als daardoor hun grond het vijf voudige waard is. Ik zeg ook niet dat champagne per definitie niet lekker is, maar wel dat je prijs/kwaliteit ten opzichte van andere bubbels veruit teveel betaald | |
Ferdii | dinsdag 15 september 2015 @ 11:40 |
Daarbij blijft het jammer dat er grote bedrijven bestaan die geen enkele wijngaard bezitten, maar wel een stempel drukken op de regio | |
Z | dinsdag 15 september 2015 @ 11:47 |
Zelf geen druiven hebben, is toch heel normaal? Zou mij niet verbazen dit bij een meerderheid van de wijnen het geval is. Ook bij kwaliteitswijnen. Van wiki: Négociants, who are also called Wine Merchants/Traders, were the dominant force in the wine trade until the last 25 years for various reasons: • Historically the owners of vineyards and producers of wine had no direct access to buyers. • It was too expensive for growers to purchase the wine presses and bottling lines necessary to produce a finished wine. • Owning only a small portion of a particular high-quality single vineyard (lieu-dit) meant that a grower often had insufficient wine from a parcel to vinify on its own. Under French inheritance laws, vineyard holdings were often split until offspring owned no more than a single row of grapes, not enough to fill a barrel. Since prices for a premier cru are typically higher than for wines from a larger area like a village or region, the grower could make more money selling off the production as the premier cru rather than blending it into a less specific appellation. Many négociants are also vineyard owners in their own right. In Burgundy for instance, négociants as Bouchard Père et Fils and Faiveley are among the largest owners of vineyards.[10] Well-known examples in Burgundy are Maison Louis Jadot, Joseph Drouhin and Vincent Girardin, in Beaujolais Georges Duboeuf and Guigal, Jean-Luc Colombo, Mirabeau in Provence, and Jaboulet in the Rhône. | |
Bramito | dinsdag 15 september 2015 @ 11:55 |
Er staat mij vaag iets bij dat Piper-Heidsieck geen eigen druiven heeft, maar misschien heb ik het mis hoor. | |
Pietverdriet | dinsdag 15 september 2015 @ 11:58 |
De regels voor het maken van wijn en hoe je die vervolgens mag noemen zijn in Frankrijk werkelijk soms zo absurd. Zo mag je wel irrigeren maar dan wordt je wijn een vin de table, hoewel je wijn waarschijnlijk beter wordt als je de stokken wat water geeft als ze staan te verdrogen in een droge zomer. In nieuwe wijnlanden mag je veel en veel meer doen om een zeer goede wijn te maken van constante kwaliteit, irrigatie, toevoegen van most etc. Geen wonder dat deze zo succesvol zijn | |
Pietverdriet | dinsdag 15 september 2015 @ 12:09 |
Dat is waar, maar dat neemt niet weg dat er daarvoor geen goede bubbels vandaan kwamen, of dat de champagne daardoor lekkerder is. Mijn enige punt is verder dat als je mensen blind laat proeven men champagne meestal niet lekker wordt gevonden. Het eindigde in mijn ervaring meestal onderaan, samen met krimsekt en sommige prosecco's Cava en Sekt eindigen steevast hoog, ook bij mensen die grote verhalen hebben over champagne. Er zullen best liefhebber zijn die de echte champagne er uit halen en lekkerder vinden, maar als de meesten Cava en Sekt lekkerder vinden, waarom zou je dan aan deze mensen Champagne willen aanraden of verkopen? Ik trek regelmatig een flesje Sekt en Cava open, gewoon omdat het lekker is, en voor het geld wat ik bespaar koop ik mij een paar kreeften of porterhouse steaks. | |
Bramito | dinsdag 15 september 2015 @ 12:17 |
Frankrijk is natuurlijk ook heel succesvol met hun wijnen. Het is niet zo dat de nieuwe landen Frankrijk uit de markt hebben geduwd ofzo. | |
misteriks | dinsdag 15 september 2015 @ 12:24 |
dit topic ![]() Het is maar wat je lekker vind. Je hebt champagne's die hun geld niet waard zijn, zoals ook bij cava's , prosecco's etc. Hoe kan je in godsnaam een ranking maken gebaseerd op niets anders de regio waar de betreffende schuimwijn, al dan niet een melange, is aangemaakt ![]() | |
misteriks | dinsdag 15 september 2015 @ 12:26 |
Omdat de markt globaler wordt. Frankrijk heeft geluk dat het zijn wijnen naar nieuwe bestemmingen (lees China) kan exporteren, want binnen europa, en al zeker bij zijn buurlanden hebben franse wijnen stevig terrein moeten prijsgeven richting bvb Chileense/USA/AUS-wijnen | |
Bramito | dinsdag 15 september 2015 @ 12:28 |
Proef een fles of 20 van alle soorten Schuimwijn (regio's zijn het punt niet) en maak op basis van die ervaring een ranking. En ja, het is eigenlijk onzinnig. Appels met peren zoals ik al eerder aangaf, maar het blijft leuk. | |
misteriks | dinsdag 15 september 2015 @ 12:29 |
Dat is omdat het gezoete bubbels zijn. Een geoefende proever kan toch wel een onderscheid maken en de vaker complexe smaakervaring van een kwalitateitsvolle Champagne meer apprecieren dan de vaak nogal vlakke smaak die vele Sekt's hebben | |
Pietverdriet | dinsdag 15 september 2015 @ 12:33 |
De Franse wijn had in NL 20 jaar geleden nog een marktaandeel van meer dan 50%, tegenwoordig zitten ze op een 32% marktaandeel, terwijl de hoeveelheid verkochte wijn blijft stijgen daalt niet alleen het percentage marktaandeel van de Franse wijn, maar ook de absolute hoeveelheid die ze in NL verkopen. | |
Pietverdriet | dinsdag 15 september 2015 @ 12:35 |
Je mist nog steeds het punt. | |
Bramito | dinsdag 15 september 2015 @ 12:37 |
Dat maakt ze niet onsuccesvol. Ze verliezen ook terein tov van Spaanse wijnen maar ze blijven een niet te negeren speler. Wat ik bedoel te zeggen is dat tot nu toe hun strategie werkt. | |
misteriks | dinsdag 15 september 2015 @ 12:38 |
![]() | |
LadyOracle | dinsdag 15 september 2015 @ 12:39 |
Niet. Dat is bij mij bij verkoop ook nooit het uitgangspunt geweest. Uiteindelijk werkt dat ook tegen je, je klanten komen gelukkiger terug als je goed luistert naar wat ze willen dan wanneer je ze klakkeloos geeft wat ze vragen omdat ze ergens hebben gehoord of gelezen dat iets goed is. Ik doe nu iets heel anders, maar dat mis ik nog wel. Supergrappig soms, mensen die een Kardonnè willen, of een Champagne van 1.50 (appelcider...) of een paar merlotten. :-) | |
Bramito | dinsdag 15 september 2015 @ 12:40 |
Wat hebben die cijfers nou weer te maken met het verhaal welke bubbels je lekkerder vindt? Ja, Fransen zijn goed in het verkopen van hun wijn. | |
misteriks | dinsdag 15 september 2015 @ 12:48 |
niets mis met een intressant plaatje toch? | |
Bramito | dinsdag 15 september 2015 @ 12:56 |
Wat is hiet zo interessant aan? Duitsland importeerde 30 miljoen flessen Cava maar dat was een daling van 24%. Lekker belangrijk. | |
bloodymary1 | dinsdag 15 september 2015 @ 15:17 |
Ik drink heel veel bubbels. Maar ik vind dat je ze helemaal niet zo kunt rangschikken. Per soort zit er zoveel verschil in. Eigenlijk is het allemaal hetzelfde alleen uit een andere streek. En de een is beter dan de ander binnen die streken. Heb ook wel eens hele lekkere Fonkelwijn gedronken (de Zuid-Afrikaanse variant). | |
bloodymary1 | dinsdag 15 september 2015 @ 15:20 |
Hier wordt trouwens de Prosecco wel laag gewaardeerd, maar dat komt denk ik omdat iedereen die troep van de supermarkt koopt en kent. Als je een DOCG gekwalificeerde Prosecco uit Valdobbiabene hebt (het Proseccodorp bij uitstek), dan kan die alle andere soorten bubbels toch wel overwinnen. | |
bloodymary1 | dinsdag 15 september 2015 @ 15:31 |
Hoezo een ander klimaat? Het klimaat in de Champagne-Ardennes is toch hetzelfde als bijvoorbeeld van andere streken in Noord-Frankrijk waar cremants vandaan komen? | |
Pietverdriet | dinsdag 15 september 2015 @ 15:42 |
Ze produceren nog maar 2/3 van wat ze 15 jaar geleden produceerden. | |
Bramito | dinsdag 15 september 2015 @ 16:09 |
Volgens mij is het nu weer iets meer dan dat. Ik snap je punt wel, maar ze produceren en verkopen nog verschrikkelijk veel wijn over de hele wereld en de literprijs is relatief hoog. Daar kunnen ze echt in een hoop landen nog wat van leren. Het sowieso de trend in Europa dat de er steeds minder wijn geproduceerd wordt. Er is/was een overschot en er lopen programma's om wijngebieden om te zetten naar andere producten. Er wordt betaald om te rooien. | |
charon | dinsdag 15 september 2015 @ 16:49 |
Ik mis de Franciacorta. | |
_Newman_ | dinsdag 15 september 2015 @ 17:25 |
ja kijk dit filmpje en vraag je af of je wel graag franse champagne wil... | |
Z | dinsdag 15 september 2015 @ 17:27 |
LadyOracle | dinsdag 15 september 2015 @ 18:22 |
23761Niet per se. Hangt ook nogal af van welke klimaatindeling je volgt, maar ik neem aan dat je je voor kunt stellen dat er wel een verschil is tussen bijvoorbeeld de Loire (dichter bij zee), Champagnestreek en Elzas (meer landinwaarts, hoogteverschil) qua klimaat. Tussen Saumur en Epernay zit 450 kilometer, tussen Epernay en Riquewihr zo'n 300. | |
#ANONIEM | donderdag 17 september 2015 @ 00:01 |
Vind je? Ik vind het wel meevallen. Volgens mij heb je mij nergens een Cristal van Louis Roederer of een gehypte Armand de Brignac of voor mij part een Krug zien bestellen als ik buiten de deur eet. Daarbij drink bijna alleen maar champagne als ik buiten de deur ben,hoe raar dit ook klinkt. En dan bestel ik meestal merken in de betere restaurants die ik niet ken maar mij wel wat lijken. Thuis zie je mij zelden een fles opentrekken en die keren zijn op 1 hand te tellen als je het per maand wilt berekenen. Zelfde als met sigaar roken. Doe ik ook amper. Alleen buiten de deur. V.w.b. mijn voorliefde voor champagnes en waarom, is dat een oude discussie waar CUL collega Piet en ik het eerder oneens over bleven. Ik heb na 40-50+ jaren alles al gehoord, gelezen,bezocht en zelfs geproefd op bubbel gebied dat ik er wel een beetje klaar mee ben en de oeverloze discussies meer zie als een kakofonie van zoveel meningen. Ik stel mij op het punt dat een smaak altijd persoonsgebonden is en zolang je dat aanhoudt geniet dan van het moment dat je een fles champagne, cremant,sekt,cava of wat dan ook opentrekt. Oh ja. Voor mijn wijn en bubbelcollectie heb ik deze drie flessen vanmiddag gekocht voor een zacht prijsje omdat degene van wie ze waren momenteel wat krap bij kas zat en tja...dan ben ik altijd bereid iemand even te helpen. ![]() Over een maandje of wat bestaat er een kans dat ik naar een hele exclusieve en besloten proeverij ga van een diehard verzamelaar die een wijncollectie heeft waar je U tegen zegt en dan vooral omdat hij er een paar hele zelfdzame Château Latours heeft staan die ik nog nooit geproefd heb. (jaren 10-20-30 van wat ik hoorde) Wordt vervolgd! [ Bericht 3% gewijzigd door #ANONIEM op 17-09-2015 00:12:19 ] | |
Catch22- | donderdag 17 september 2015 @ 00:14 |
Drink alleen champagne, flesje veuve cliquot met oud en nieuw | |
#ANONIEM | donderdag 17 september 2015 @ 00:18 |
Veuve is altijd mijn 'Coca cola' ( = champagne waar je nooit de plank mee kan mis slaan) champagne geweest boven de standaard Moet die in verhouding zijn prijs-kwaliteit niet waarmaakt. | |
#ANONIEM | donderdag 17 september 2015 @ 07:40 |
Bedankt dat je even hebt uitgelegd hoe zoiets gaat. De term blind-proeven zou mij niets zeggen namelijk. | |
habitue | donderdag 17 september 2015 @ 08:35 |
Gozer je eet elke dag zowat 2 keer buiten de deur. ![]() | |
mytec | donderdag 17 september 2015 @ 13:30 |
dit inderdaad. Bests fles ooit geproefd qua mouserende wijn- prosecco Valdobbiadene- cartizze , Huis even kwijt. Champagne is aan veel meer regels gebonden maar niet altijd lekkerder. Staat op Netflix een leuke docu over het maken van champagne. Edit: deze http://www.docwine.it/IT/(...)re-v8+.php?idVar=392 Destijds 25 voor betaald op het vliegveld. [ Bericht 15% gewijzigd door mytec op 17-09-2015 13:43:47 ] | |
Captain_Fabulous | donderdag 17 september 2015 @ 16:59 |
Door de temperatuurstijgingen in de afgelopen decenia, hebben sommige Engelse wijngebieden nu hetzelfde klimaat als de Champagne vroeger had. En produceren daarom uitstekende bubbelwijnen. Champagne uit de champagne, wordt nu soms gemaakt uit druiven die eigenlijk in een ander klimaat staan dan dechampagne streek vroeger had, dus is dat dan wel echte champagne, kun je je afvragen! (en als ik uit m'n nek klets, dan is dat de schuld van de BBC, want daar heb ik dat gezien!) | |
Pietverdriet | vrijdag 18 september 2015 @ 08:04 |
Mais, Des Rostbeef, zay zoo not 'ave ze TERROIRRRRE! | |
Barcaconia | vrijdag 18 september 2015 @ 08:14 |
Niks mis met alle soorten, zolang de smaak goed is. Ik vind het feestelijk om een goede echte champagne open te trekken omdat het "gewoon echt is". Maar voor de bijzondere smaak hoeft dat ook weer niet persé, meer voor de ambiance. Meestal heb ik een goede Loire (Crèmant) liggen voor een kwart van de prijs van een Clicquot en dat doet het altijd meer dan prima. Nu heb ik op aanraden van mijn wijnhandel een Villa Conchi meegenomen. Een lichte brut van, zogezegd, hoge kwaliteit. Ik ben erg benieuwd. Het zit mijns inziens altijd in de smaak, niet in de naam. | |
Captain_Fabulous | vrijdag 18 september 2015 @ 09:21 |
Ik wil iedereen bedanken voor de mooie ideen, bij de start van het nieuwe Dr Who seizoen zal er morgen een passend bbbeltje op tafel staan voor een scherpe prijs dankzij jullie! | |
Pietverdriet | zaterdag 19 september 2015 @ 23:00 |
We drinken nu een flesje sekt van Chardoney, lekker, maar vind een Riesling nog lekkerder. | |
Underdoggy | zondag 20 september 2015 @ 19:21 |
Prosecco is gewoon heel ander product, kan ook lekker zijn, maar verwacht geen toast, complexiteit en fijne bubbels. Champagne is meestal aardig goed gelet op de regelgeving, prosecco is meestal troep. Aan beide kanten natuurlijke vele uitzonderingen | |
mytec | zondag 20 september 2015 @ 20:42 |
Dat klopt maar dat geld ook voor sekt en cava, Champagne is heel anders omdat het ook tijd krijgt om anders te worden. Als ik het goed heb kan dat ook helemaal niet met de cava en prosecco's omdat de druivensoort niet voor lang bewaren is. Maar dat maakt het niet minder lekker voor mij, ik kan genieten van een goede prosecco en ook van een champagne ( veel minder gehad vanwege de prijs). | |
Pietverdriet | zondag 20 september 2015 @ 20:54 |
Witte wijn rijpt helemaal niet na op de fles, hij wordt niet beter als je hem lang laat liggen. | |
Underdoggy | zondag 20 september 2015 @ 21:07 |
Goede Champagne (of andere witte wijn) ontwikkeld zich wel degelijk op de fles. Zeker niet elke wijn (Idem met rood), maar dit is echt gewoon lulkoek. | |
mytec | zondag 20 september 2015 @ 21:26 |
Zie deze link voor wat mythes http://www.winepros.org/aftertaste/3-myths.htm lang niet alle wijnen worden er beter van, de meeste eigenlijk niet. Maar "vintage" champagne wel degelijk, dus niet de goedkoopste flessen maar alleen grand cru's. Normale wijn max 4 jaar op een fles, grand cru's 20+ is mogelijk. | |
Dauthi | maandag 21 september 2015 @ 15:01 |
Zolang de wijn "leeft" en niet is vermoord met sulfiet verandert de wijn gewoon over een periode van tijd. En dus zal witte wijn ook "rijpen". Sterker, een trockenbeerenauslese kan je langer laten liggen dan een grand cru rode wijn. | |
Dauthi | maandag 21 september 2015 @ 15:02 |
Je kan in Nederland nauwelijks een fles Berlucchi vinden, laat staan het echt goede spul ![]() | |
Pietverdriet | maandag 21 september 2015 @ 15:07 |
Maar rijpt hij ook? Ik betwijfel dat, het rijpen van rode wijn is vooral het veranderen van de Tannine in de wijn, en in witte wijn zitten geen tannines. | |
Dauthi | maandag 21 september 2015 @ 15:17 |
Dat ligt aan jouw definitie van rijpen. Als dat voor jouw alleen het verzachten van tannines is, tja dan maak je het lastig. De smaak verandert onder invloed van de gist die er in zit, de oxidatie en de zuurtegraad van de wijn heeft ook invloed. Fenolen uit het hout van het vat heeft ook invloed. De ene witte wijn kan het beter hebben dan de andere. Zo kan een Riesling, een Gewurztraminer, Sauternes, Muscat er zeker wat aan hebben. Uiteindelijk ligt het helemaal aan de wijn zelf, een rode wijn is per definitie ook geen ligwijn. Een beaujolais nouveau kan je ook geen 20 jaar neerleggen. | |
Z | maandag 21 september 2015 @ 15:21 |
![]() | |
#ANONIEM | dinsdag 22 september 2015 @ 14:58 |
![]() Vanmorgen vroeg gewoon,omdat ik er zin in had, (en 'Miep' was er ook) alvorens ik op pad ging. Iets zegt mij dat de rest vd fles vanavond ofzo verder aan de beurt komt. Lekker! | |
Underdoggy | dinsdag 22 september 2015 @ 21:22 |
en belangrijk, bij goede Champagnes (en andere goede mousserende wijnen op gist) verandert de mousse naar een fijnere (prettigere) mousse die je kunstmatig gewoon niet krijgt | |
charon | woensdag 23 september 2015 @ 21:38 |
Ik heb gelukkig klanten in Mantova en omgeving. Die zijn echt héél lastig. Ben je er net geweest, moet je er wéér heen. | |
MrSalazar | woensdag 23 september 2015 @ 21:43 |
![]() | |
Dauthi | donderdag 24 september 2015 @ 17:31 |
Bij COOP betaal je 10 euro voor een Berlucchi rose, was dat maar zo'n feest in Nederland. Want ze zijn verrassend goed binnen te houden. Maar goed als je echt goede wijn wil, is het in Nederland toch niet te krijgen. Je betaalt ten eerste de hoofdprijs, en ten tweede hebben ze het dan nog niet... Als je op zoek bent naar Chablis dan hebben ze het in alle vormen van ondrinkbaar. | |
mytec | donderdag 24 september 2015 @ 17:49 |
Dit spul is dus de moeite waard ? http://www.bernabei.it/franciacorta-docg-61-brut-berlucchi zal binnenkort eens rondkijken wat dat hier kost. zal ook eens kijken bij de COOP(adriatica) | |
Dauthi | donderdag 24 september 2015 @ 20:00 |
Het is gewoon een groot merk Franciacorta, net als bijvoorbeeld de Asti Spumante van Martini, of van Ferrari. Het zijn dus niet de beste Franciacortes die er geproduceerd worden, maar een vergelijking met Moët&Chandon mag je volgens mij wel trekken. | |
mytec | donderdag 24 september 2015 @ 21:12 |
asti van martini vind ik niet echt lekker, maar zal binnenkorst eens bij een wijnzaak kijken wat een flesje kost. Gewone supermarkt had alleen prosecco, asti en pignoletto frizante. | |
Ferdii | donderdag 24 september 2015 @ 21:51 |
Hier heb je een punt ![]() | |
Dauthi | vrijdag 25 september 2015 @ 16:14 |
Ja, het gaat gewoon om het merk qua grote. Het is groot en niet noodzakelijk representatief voor wat er mogelijk is binnen de stijl. Dat geldt voor Martini, Berlucchi, Ferrari, en een lading andere merken. Net als dat een biodynamische champagne echt een wereld van verschil is met iedere Moët. | |
Musil | zondag 27 september 2015 @ 19:48 |
Interessant topic! Ik moet eerlijk bekennen dat ik geen expert ben op het gebied van mousserende wijnen. Van wat ik tot dusver geproefd heb wint de champagne bij mij, cava vind ik qua smaak net iets interessanter dan prosecco, maar welke ik kies ligt ook aan het moment. Maar het is bij mij een beetje appels met peren, want het zou maar zo kunnen dat ik toevallig van de ene soort wat betere versies heb geproefd dan van de andere, en dat mijn voorkeur daar vandaan komt. Desalniettemin heb ik het idee dat er wel bepaalde smaakeigenschappen specifiek in champagne terugkomen die ik meer waardeer. Cremant heb ik nog nooit op en daar ben ik derhalve wel benieuwd naar. Als ik eens niet zo'n arme sloeber ben als nu, dan ga ik eens zo'n blindproeverij doen. Ben erg benieuwd wat ik dan vind. |