Je mist nog steeds het punt.quote:Op dinsdag 15 september 2015 12:29 schreef misteriks het volgende:
Een geoefende proever kan toch wel een onderscheid maken en de vaker complexe smaakervaring van een kwalitateitsvolle Champagne meer apprecieren dan de vaak nogal vlakke smaak die vele Sekt's hebben
Dat maakt ze niet onsuccesvol. Ze verliezen ook terein tov van Spaanse wijnen maar ze blijven een niet te negeren speler. Wat ik bedoel te zeggen is dat tot nu toe hun strategie werkt.quote:Op dinsdag 15 september 2015 12:33 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
De Franse wijn had in NL 20 jaar geleden nog een marktaandeel van meer dan 50%, tegenwoordig zitten ze op een 32% marktaandeel, terwijl de hoeveelheid verkochte wijn blijft stijgen daalt niet alleen het percentage marktaandeel van de Franse wijn, maar ook de absolute hoeveelheid die ze in NL verkopen.
Niet. Dat is bij mij bij verkoop ook nooit het uitgangspunt geweest. Uiteindelijk werkt dat ook tegen je, je klanten komen gelukkiger terug als je goed luistert naar wat ze willen dan wanneer je ze klakkeloos geeft wat ze vragen omdat ze ergens hebben gehoord of gelezen dat iets goed is.quote:Op dinsdag 15 september 2015 12:09 schreef Pietverdriet het volgende:
als de meesten Cava en Sekt lekkerder vinden, waarom zou je dan aan deze mensen Champagne willen aanraden of verkopen?
niets mis met een intressant plaatje toch?quote:Op dinsdag 15 september 2015 12:40 schreef Bramito het volgende:
Wat hebben die cijfers nou weer te maken met het verhaal welke bubbels je lekkerder vindt? Ja, Fransen zijn goed in het verkopen van hun wijn.
Hoezo een ander klimaat? Het klimaat in de Champagne-Ardennes is toch hetzelfde als bijvoorbeeld van andere streken in Noord-Frankrijk waar cremants vandaan komen?quote:Op maandag 14 september 2015 21:28 schreef LadyOracle het volgende:
[..]
Nee.
Andere grond, ander klimaat, andere druivensoorten, andere maximumopbrengst per hectare. Dus krijg je een ander product.
Ze produceren nog maar 2/3 van wat ze 15 jaar geleden produceerden.quote:Op dinsdag 15 september 2015 12:37 schreef Bramito het volgende:
[..]
Dat maakt ze niet onsuccesvol. Ze verliezen ook terein tov van Spaanse wijnen maar ze blijven een niet te negeren speler. Wat ik bedoel te zeggen is dat tot nu toe hun strategie werkt.
Niet per se. Hangt ook nogal af van welke klimaatindeling je volgt, maar ik neem aan dat je je voor kunt stellen dat er wel een verschil is tussen bijvoorbeeld de Loire (dichter bij zee), Champagnestreek en Elzas (meer landinwaarts, hoogteverschil) qua klimaat. Tussen Saumur en Epernay zit 450 kilometer, tussen Epernay en Riquewihr zo'n 300.quote:Op dinsdag 15 september 2015 15:31 schreef bloodymary1 het volgende:
[..]
Hoezo een ander klimaat? Het klimaat in de Champagne-Ardennes is toch hetzelfde als bijvoorbeeld van andere streken in Noord-Frankrijk waar cremants vandaan komen?
Vind je? Ik vind het wel meevallen. Volgens mij heb je mij nergens een Cristal van Louis Roederer of een gehypte Armand de Brignac of voor mij part een Krug zien bestellen als ik buiten de deur eet.quote:Op maandag 14 september 2015 22:38 schreef golfer het volgende:
Iwanius maar eens vragen. Die drinkt ongeveer elke dag wel een fles Champagne en vaak zitter daar erg exclusieve exemplaren bij.
Bedankt dat je even hebt uitgelegd hoe zoiets gaat. De term blind-proeven zou mij niets zeggen namelijk.quote:Op maandag 14 september 2015 08:21 schreef Pietverdriet het volgende:
Leuk idee voor een feestje, bubbels proeven. Neem een stel flessen bubbels (cava, champagne, sekt, cremant, krimsekt, etc) en wikkel ze in alufolie en daarna in plastic folie. Haal de kurken er van af en laat iemand anders ze nummeren.
Nu weet niemand wat er in welke fles zit.
Hang een groot vel papier op en ga lekker proeven, schrijf op wat men van de verschillende flessen vindt en geef een cijfer.
Aan het eind van de avond onthul je dan welke wijn wint.
Ik voorspel, zeer verrassende resultaten, vooral met mensen die altijd beweren dat échte champagne toch echt het lekkerste is.
Gozer je eet elke dag zowat 2 keer buiten de deur.quote:Op donderdag 17 september 2015 00:01 schreef Iwanius het volgende:
[..]
Vind je? Ik vind het wel meevallen. Volgens mij heb je mij nergens een Cristal van Louis Roederer of een gehypte Armand de Brignac of voor mij part een Krug zien bestellen als ik buiten de deur eet.
Daarbij drink bijna alleen maar champagne als ik buiten de deur ben,hoe raar dit ook klinkt.
En dan bestel ik meestal merken in de betere restaurants die ik niet ken maar mij wel wat lijken. Thuis zie je mij zelden een fles opentrekken en die keren zijn op 1 hand te tellen als je het per maand wilt berekenen. Zelfde als met sigaar roken. Doe ik ook amper. Alleen buiten de deur.
V.w.b. mijn voorliefde voor champagnes en waarom, is dat een oude discussie waar CUL collega Piet en ik het eerder oneens over bleven. Ik heb na 40-50+ jaren alles al gehoord, gelezen,bezocht en zelfs geproefd op bubbel gebied dat ik er wel een beetje klaar mee ben en de oeverloze discussies meer zie als een kakofonie van zoveel meningen.
Ik stel mij op het punt dat een smaak altijd persoonsgebonden is en zolang je dat aanhoudt geniet dan van het moment dat je een fles champagne, cremant,sekt,cava of wat dan ook opentrekt.
Oh ja.
Voor mijn wijn en bubbelcollectie heb ik deze drie flessen vanmiddag gekocht voor een zacht prijsje omdat degene van wie ze waren momenteel wat krap bij kas zat en tja...dan ben ik altijd bereid iemand even te helpen.![]()
Over een maandje of wat bestaat er een kans dat ik naar een hele exclusieve en besloten proeverij ga van een diehard verzamelaar die een wijncollectie heeft waar je U tegen zegt en dan vooral omdat hij er een paar hele zelfdzame Château Latours heeft staan die ik nog nooit geproefd heb. (jaren 10-20-30 van wat ik hoorde)
Wordt vervolgd!
dit inderdaad. Bests fles ooit geproefd qua mouserende wijn- prosecco Valdobbiadene- cartizze , Huis even kwijt. Champagne is aan veel meer regels gebonden maar niet altijd lekkerder. Staat op Netflix een leuke docu over het maken van champagne.quote:Op dinsdag 15 september 2015 15:20 schreef bloodymary1 het volgende:
Hier wordt trouwens de Prosecco wel laag gewaardeerd, maar dat komt denk ik omdat iedereen die troep van de supermarkt koopt en kent. Als je een DOCG gekwalificeerde Prosecco uit Valdobbiadene hebt (het Proseccodorp bij uitstek), dan kan die alle andere soorten bubbels toch wel overwinnen.
Door de temperatuurstijgingen in de afgelopen decenia, hebben sommige Engelse wijngebieden nu hetzelfde klimaat als de Champagne vroeger had. En produceren daarom uitstekende bubbelwijnen. Champagne uit de champagne, wordt nu soms gemaakt uit druiven die eigenlijk in een ander klimaat staan dan dechampagne streek vroeger had, dus is dat dan wel echte champagne, kun je je afvragen!quote:Op maandag 14 september 2015 17:21 schreef Z het volgende:
En wisten jelui dat er ook prima "champagnes" in Engeland gemaakt worden? Bijvoorbeeld Nyetimber of Ridgeview.
Mais, Des Rostbeef, zay zoo not 'ave ze TERROIRRRRE!quote:Op donderdag 17 september 2015 16:59 schreef Captain_Fabulous het volgende:
[..]
Door de temperatuurstijgingen in de afgelopen decenia, hebben sommige Engelse wijngebieden nu hetzelfde klimaat als de Champagne vroeger had. En produceren daarom uitstekende bubbelwijnen. Champagne uit de champagne, wordt nu soms gemaakt uit druiven die eigenlijk in een ander klimaat staan dan dechampagne streek vroeger had, dus is dat dan wel echte champagne, kun je je afvragen!
(en als ik uit m'n nek klets, dan is dat de schuld van de BBC, want daar heb ik dat gezien!)
Prosecco is gewoon heel ander product, kan ook lekker zijn, maar verwacht geen toast, complexiteit en fijne bubbels.quote:Op donderdag 17 september 2015 13:30 schreef mytec het volgende:
[..]
dit inderdaad. Bests fles ooit geproefd qua mouserende wijn- prosecco Valdobbiadene- cartizze , Huis even kwijt. Champagne is aan veel meer regels gebonden maar niet altijd lekkerder. Staat op Netflix een leuke docu over het maken van champagne.
Edit: deze http://www.docwine.it/IT/(...)re-v8+.php?idVar=392 Destijds 25 voor betaald op het vliegveld.
Dat klopt maar dat geld ook voor sekt en cava, Champagne is heel anders omdat het ook tijd krijgt om anders te worden. Als ik het goed heb kan dat ook helemaal niet met de cava en prosecco's omdat de druivensoort niet voor lang bewaren is. Maar dat maakt het niet minder lekker voor mij, ik kan genieten van een goede prosecco en ook van een champagne ( veel minder gehad vanwege de prijs).quote:Op zondag 20 september 2015 19:21 schreef Underdoggy het volgende:
[..]
Prosecco is gewoon heel ander product, kan ook lekker zijn, maar verwacht geen toast, complexiteit en fijne bubbels.
Champagne is meestal aardig goed gelet op de regelgeving, prosecco is meestal troep. Aan beide kanten natuurlijke vele uitzonderingen
Witte wijn rijpt helemaal niet na op de fles, hij wordt niet beter als je hem lang laat liggen.quote:Op zondag 20 september 2015 20:42 schreef mytec het volgende:
[..]
Dat klopt maar dat geld ook voor sekt en cava, Champagne is heel anders omdat het ook tijd krijgt om anders te worden. Als ik het goed heb kan dat ook helemaal niet met de cava en prosecco's omdat de druivensoort niet voor lang bewaren is. Maar dat maakt het niet minder lekker voor mij, ik kan genieten van een goede prosecco en ook van een champagne ( veel minder gehad vanwege de prijs).
Goede Champagne (of andere witte wijn) ontwikkeld zich wel degelijk op de fles. Zeker niet elke wijn (Idem met rood), maar dit is echt gewoon lulkoek.quote:Op zondag 20 september 2015 20:54 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Witte wijn rijpt helemaal niet na op de fles, hij wordt niet beter als je hem lang laat liggen.
Zie deze link voor wat mythes http://www.winepros.org/aftertaste/3-myths.htm lang niet alle wijnen worden er beter van, de meeste eigenlijk niet. Maar "vintage" champagne wel degelijk, dus niet de goedkoopste flessen maar alleen grand cru's. Normale wijn max 4 jaar op een fles, grand cru's 20+ is mogelijk.quote:Op zondag 20 september 2015 21:07 schreef Underdoggy het volgende:
[..]
Goede Champagne (of andere witte wijn) ontwikkeld zich wel degelijk op de fles. Zeker niet elke wijn (Idem met rood), maar dit is echt gewoon lulkoek.
Zolang de wijn "leeft" en niet is vermoord met sulfiet verandert de wijn gewoon over een periode van tijd. En dus zal witte wijn ook "rijpen".quote:Op zondag 20 september 2015 20:54 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Witte wijn rijpt helemaal niet na op de fles, hij wordt niet beter als je hem lang laat liggen.
Je kan in Nederland nauwelijks een fles Berlucchi vinden, laat staan het echt goede spulquote:
Maar rijpt hij ook? Ik betwijfel dat, het rijpen van rode wijn is vooral het veranderen van de Tannine in de wijn, en in witte wijn zitten geen tannines.quote:Op maandag 21 september 2015 15:01 schreef Dauthi het volgende:
[..]
Zolang de wijn "leeft" en niet is vermoord met sulfiet verandert de wijn gewoon over een periode van tijd. En dus zal witte wijn ook "rijpen".
Sterker, een trockenbeerenauslese kan je langer laten liggen dan een grand cru rode wijn.
Dat ligt aan jouw definitie van rijpen. Als dat voor jouw alleen het verzachten van tannines is, tja dan maak je het lastig.quote:Op maandag 21 september 2015 15:07 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Maar rijpt hij ook? Ik betwijfel dat, het rijpen van rode wijn is vooral het veranderen van de Tannine in de wijn, en in witte wijn zitten geen tannines.
quote:Op zaterdag 19 september 2015 23:00 schreef Pietverdriet het volgende:
We drinken nu een flesje sekt van Chardoney, lekker, maar vind een Riesling nog lekkerder.
en belangrijk, bij goede Champagnes (en andere goede mousserende wijnen op gist) verandert de mousse naar een fijnere (prettigere) mousse die je kunstmatig gewoon niet krijgtquote:Op maandag 21 september 2015 15:17 schreef Dauthi het volgende:
[..]
Dat ligt aan jouw definitie van rijpen. Als dat voor jouw alleen het verzachten van tannines is, tja dan maak je het lastig.
De smaak verandert onder invloed van de gist die er in zit, de oxidatie en de zuurtegraad van de wijn heeft ook invloed. Fenolen uit het hout van het vat heeft ook invloed.
De ene witte wijn kan het beter hebben dan de andere. Zo kan een Riesling, een Gewurztraminer, Sauternes, Muscat er zeker wat aan hebben.
Uiteindelijk ligt het helemaal aan de wijn zelf, een rode wijn is per definitie ook geen ligwijn. Een beaujolais nouveau kan je ook geen 20 jaar neerleggen.
Ik heb gelukkig klanten in Mantova en omgeving. Die zijn echt héél lastig. Ben je er net geweest, moet je er wéér heen.quote:Op maandag 21 september 2015 15:02 schreef Dauthi het volgende:
[..]
Je kan in Nederland nauwelijks een fles Berlucchi vinden, laat staan het echt goede spul
Bij COOP betaal je 10 euro voor een Berlucchi rose, was dat maar zo'n feest in Nederland. Want ze zijn verrassend goed binnen te houden.quote:Op woensdag 23 september 2015 21:38 schreef charon het volgende:
[..]
Ik heb gelukkig klanten in Mantova en omgeving. Die zijn echt héél lastig. Ben je er net geweest, moet je er wéér heen.
Dit spul is dus de moeite waard ? http://www.bernabei.it/franciacorta-docg-61-brut-berlucchi zal binnenkort eens rondkijken wat dat hier kost. zal ook eens kijken bij de COOP(adriatica)quote:Op donderdag 24 september 2015 17:31 schreef Dauthi het volgende:
[..]
Bij COOP betaal je 10 euro voor een Berlucchi rose, was dat maar zo'n feest in Nederland. Want ze zijn verrassend goed binnen te houden.
Maar goed als je echt goede wijn wil, is het in Nederland toch niet te krijgen. Je betaalt ten eerste de hoofdprijs, en ten tweede hebben ze het dan nog niet...
Als je op zoek bent naar Chablis dan hebben ze het in alle vormen van ondrinkbaar.
Het is gewoon een groot merk Franciacorta, net als bijvoorbeeld de Asti Spumante van Martini, of van Ferrari.quote:Op donderdag 24 september 2015 17:49 schreef mytec het volgende:
[..]
Dit spul is dus de moeite waard ? http://www.bernabei.it/franciacorta-docg-61-brut-berlucchi zal binnenkort eens rondkijken wat dat hier kost. zal ook eens kijken bij de COOP(adriatica)
asti van martini vind ik niet echt lekker, maar zal binnenkorst eens bij een wijnzaak kijken wat een flesje kost. Gewone supermarkt had alleen prosecco, asti en pignoletto frizante.quote:Op donderdag 24 september 2015 20:00 schreef Dauthi het volgende:
[..]
Het is gewoon een groot merk Franciacorta, net als bijvoorbeeld de Asti Spumante van Martini, of van Ferrari.
Het zijn dus niet de beste Franciacortes die er geproduceerd worden, maar een vergelijking met Moët&Chandon mag je volgens mij wel trekken.
Ja, het gaat gewoon om het merk qua grote. Het is groot en niet noodzakelijk representatief voor wat er mogelijk is binnen de stijl. Dat geldt voor Martini, Berlucchi, Ferrari, en een lading andere merken.quote:Op donderdag 24 september 2015 21:12 schreef mytec het volgende:
[..]
asti van martini vind ik niet echt lekker, maar zal binnenkorst eens bij een wijnzaak kijken wat een flesje kost. Gewone supermarkt had alleen prosecco, asti en pignoletto frizante.
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |