Oh is wel leuk als je dat doet, zo'n OP, maar je kunt je FIPO toch nog wijzigen als je weer niet mobiel bent?quote:Op maandag 7 september 2015 00:20 schreef starla het volgende:
Hier weer verder...
Het ging over gluten!
PS is die OP serieus nodig? Zit namelijk mobiel
Leuk onderzoek naar het eten van vlees in de middeleeuwen.quote:Op maandag 7 september 2015 10:40 schreef MevrouwPuff het volgende:
En vroeger was er geen geld voor vlees
2-3 pints of ale a dayquote:Op maandag 7 september 2015 10:53 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Leuk onderzoek naar het eten van vlees in de middeleeuwen.
http://www.medievalists.n(...)medieval-people-eat/
Dit is ook een overtuigend uitziend overzicht
http://people.eku.edu/resorc/Medieval_peasant_diet.htm
Maar dan zie je
beans, ofwel, bonen.
Dat is ook hoe ik het op school leerde met geschiedenis, bonen werden gegeten.
Echter, Bonen zijn uit de nieuwe wereld, men kende in de middeleeuwen helemaal geen bonen in Europa
Hielden die mensen nu echt geen rekening met gluten?quote:
Gezonder dan water in die tijd volgens mijquote:Dat deed men vroeger, dus dan zal het wel gezond zijn. Proost!
Let wel, het dorst bier uit de middeleeuwen had minder alcohol, 2-3 procent. Men dronk een bier omdat het water vaak niet schoon genoeg was. Het bier was bovendien heel anders van smaak dan het ons bekende, hop werd niet zo veel gebruikt. Een goed idee geeft Berliner Weisse, dat is een witbier dat met een melkzuurgisting wordt gemaakt, bevat 2-3% en smaakt rins, het heeft een karnemelk achtige zure smaak. Erg lekker trouwensquote:Op maandag 7 september 2015 10:56 schreef DonJames het volgende:
[..]
2-3 pints of ale a day
Dat deed men vroeger, dus dan zal het wel gezond zijn. Proost!
Waren er helemaal geen bonen in Europa of heb je het over "bruine bonen"?quote:Op maandag 7 september 2015 10:53 schreef Pietverdriet het volgende:
Dat is ook hoe ik het op school leerde met geschiedenis, bonen werden gegeten.
Echter, Bonen zijn uit de nieuwe wereld, men kende in de middeleeuwen helemaal geen bonen in Europa
https://nl.wikipedia.org/wiki/Gewone_boonquote:Op maandag 7 september 2015 11:03 schreef Chewie het volgende:
[..]
Waren er helemaal geen bonen in Europa of heb je het over "bruine bonen"?
Je kunt je beter druk maken over een duizend andere dingen die veel ernstiger zijn. Ik heb het al vaker gezegd dat het door de medische wetenschap niet aangetoond kan worden wil niet zeggen dat het niet zo is!quote:Op maandag 7 september 2015 07:37 schreef NiGeLaToR het volgende:
[..]
Oh is wel leuk als je dat doet, zo'n OP, maar je kunt je FIPO toch nog wijzigen als je weer niet mobiel bent?
En weer on the topic. De reden dat ik een beetje fel op de glutenvrij-hype ben is dat het mensen met echte problemen schaadt, de medische sector schaadt en de mensen die doorslaan in het nocebo effect schaadt. Vervolgens eindigt m'n aversie bij de voedingsindustrie die maar wat graag in springt op de glutenvrije hype - elke supermarkt heeft inmiddels glutenvrije ham in de aanbieding. Top.
Dan de onderliggende onderzoeken. De MaagLeverDarm Stichting, voor en door patienten van echte MLD aandoeningen zijn heel duidelijk:
De glutenvrij hype; elk wetenschappelijk bewijs ontbreekt
Ze zouden garen kunnen spinnen bij de hype, want iedereen is MLD patiënt.. maar nee, ze zetten zich er tegenaf, omdat hun echte patiënten er last van hebben.
VUmc: Glutengevoeligheid: hype of nieuwe epidemie?
Echte allergie is aantoonbaar, maar de schijnbare 'gevoeligheid' nog niet, dus daar maar onderzoek naar doen. Inmiddels wijst ander onderzoek dus naar een sterk nocebo effect, maar, dit laat uiteraard genoeg ruimte om je intolerantie de vrije loop te laten.
De coeliakie stichting, speciaal voor mensen met een gluten allergie of intolerantie, maakt zich zorgen om mensen die last van gluten hebben. Ze zeggen daarom het volgende:
Niet zelf dokteren
Huisarts kan met een bloedproef vaststellen of je coeliakie hebt en in welke mate. Das top! Al die mensen die in onzekerheid leven over hun gluten allergie of intolerantie - kunnen gewoon naar de dokter en weten dan met een paar dagen zeker of ze de aandoening hebben!
Dan een paar van de wij-van-wc-eend-adviseren-geen-gluten-sites:
1% van de mensen is volgens deze site 1 op de 141. En daar houdt het niet op, nee, ene moment is coeliakie onderwerp, ander moment intolerantie en dan is het weer een aandoening. Dus, de verschillende symptomen en intolerantie, allergie en andere varianten worden willekeurig gebruikt.
Enfin - overdaad schaadt, of het nu over gluten of over vaststelling van de gluten-vrij-nocebo-hype gaat, ga even m'n glutenvrije koffie opdrinken en naar m'n werk
Staat zo veel onzin in deze post dat ik hem maar ga negeren....Ook zonder bronnen of argumenten....quote:Op maandag 7 september 2015 10:10 schreef .SP. het volgende:
Nog even op een post van japie terug te komen, ik durf te stellen dat de mensen in de middeleeuwen relatief veel meer gluten-bevattende voeding aten dan tegenwoordig. Gluten zitten in een beperkt en makkelijk te identificeren aantal producten.
Dat is tekenend voor jou, alles waar je tegengesproken wordt of kritiek krijgt negeer jequote:Op maandag 7 september 2015 11:08 schreef Japie77 het volgende:
[..]
Staat zo veel onzin in deze post dat ik hem maar ga negeren....Ook zonder bronnen of argumenten....
Ok duidelijk, zie namelijk in veel middeleeuwse recepten bonen terugkomen.quote:Op maandag 7 september 2015 11:07 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
https://nl.wikipedia.org/wiki/Gewone_boon
Speciebonen, bruine bonen, witte bonen, etc
Arrogant antwoord, ik heb nu net zoveel bronnen als jij gemiddeld gebruikt!quote:Op maandag 7 september 2015 11:08 schreef Japie77 het volgende:
[..]
Staat zo veel onzin in deze post dat ik hem maar ga negeren....Ook zonder bronnen of argumenten....
Het schaadt de mensen die die overtuiging hebben niet, behalve in de portemonnee, het is alleen geen zinvolle gedachte.quote:Op maandag 7 september 2015 11:07 schreef Japie77 het volgende:
[..]
Je kunt je beter druk maken over een duizend andere dingen die veel ernstiger zijn. Ik heb het al vaker gezegd dat het door de medische wetenschap niet aangetoond kan worden wil niet zeggen dat het niet zo is!
Hoe schaadt het mensen met echte problemen? Mag jij me uitleggen hoe het precies "verkeerd" of "erg" is als mensen die al jarenlang last van hun darmen hebben, stoppen met het eten van gluten en opeens veel minder last hebben. Hoe is dat nou slecht? Wat voor ENORM maatschappelijk probleem steekt daar in?
Erwten, Kapucijners en tuinbonen (geen echte bonen eigenlijk) kende men wel.quote:Op maandag 7 september 2015 11:12 schreef Chewie het volgende:
[..]
Ok duidelijk, zie namelijk in veel middeleeuwse recepten bonen terugkomen.
Als vervanging wellicht voor peulvruchten?
Ik heb eerder al aangegeven dat gluten in gigantisch veel producten zit (met bron).quote:Op maandag 7 september 2015 11:13 schreef .SP. het volgende:
[..]
Arrogant antwoord, ik heb nu net zoveel bronnen als jij gemiddeld gebruikt!
Omdat mensen mogelijk achter gekkies aan gaan lopen die heel hard roepen dat ze geen gluten meer moeten eten om al hun medische problemen op te lossen, terwijl die mensen met hun klachten gewoon naar een echte dokter zouden moeten gaan.quote:Op maandag 7 september 2015 11:07 schreef Japie77 het volgende:
[..]
Je kunt je beter druk maken over een duizend andere dingen die veel ernstiger zijn. Ik heb het al vaker gezegd dat het door de medische wetenschap niet aangetoond kan worden wil niet zeggen dat het niet zo is!
Hoe schaadt het mensen met echte problemen? Mag jij me uitleggen hoe het precies "verkeerd" of "erg" is als mensen die al jarenlang last van hun darmen hebben, stoppen met het eten van gluten en opeens veel minder last hebben. Hoe is dat nou slecht? Wat voor ENORM maatschappelijk probleem steekt daar in?
Pure gluten? Gluten zijn gluten, daar zit verder geen verschil in.quote:Op maandag 7 september 2015 11:20 schreef Japie77 het volgende:
[..]
Zou niet weten hoe er in de middelleeuwen dan meer gluten werden gegeten dan nu. Komt bij dat nu de gluten ook uit de granen worden gehaald en gebruikt in deze producten als lijm. Wat totaal onnatuurlijk is want dan krijg je dus pure gluten zonder de rest van de graan binnen.
Lees mijn ge-edite post maar.quote:Op maandag 7 september 2015 11:20 schreef Japie77 het volgende:
[..]
Ik heb eerder al aangegeven dat gluten in gigantisch veel producten zit (met bron).
Gluten is een eiwit dat van nature voorkomt in tarwe, rogge, gerst, spelt en khorasan tarwe (ook wel bekend als kamut®). Gluten zit ook in producten die van deze granen zijn gemaakt. Denk aan brood, crackers, pizza, pasta, paneermeel, koek, cake en taart. Het zit ook verstopt in producten waar je het niet direct in verwacht. Bijvoorbeeld in de ingrediënten van soepen (bindmiddel, vermicelli of vlees), in sauzen, sommige snoepjes, ijssoorten en bier.
http://www.glutenvrij.nl/(...)et-glutenvrije-dieet
Zou niet weten hoe er in de middelleeuwen dan meer gluten werden gegeten dan nu. Komt bij dat nu de gluten ook uit de granen worden gehaald en gebruikt in deze producten als lijm. Wat totaal onnatuurlijk is want dan krijg je dus pure gluten zonder de rest van de graan binnen.
De wetenschap heeft niet dingen niet aangetoond... De wetenschap heeft aangetoond dat zelfverklaarde glutenovergevoeligheid onzin is. Als je echt denkt dat je van gluten ziek wordt: ga naar je huisarts en laat je testen.quote:Op maandag 7 september 2015 11:07 schreef Japie77 het volgende:
[..]
Je kunt je beter druk maken over een duizend andere dingen die veel ernstiger zijn. Ik heb het al vaker gezegd dat het door de medische wetenschap niet aangetoond kan worden wil niet zeggen dat het niet zo is!
Hoe schaadt het mensen met echte problemen? Mag jij me uitleggen hoe het precies "verkeerd" of "erg" is als mensen die al jarenlang last van hun darmen hebben, stoppen met het eten van gluten en opeens veel minder last hebben. Hoe is dat nou slecht? Wat voor ENORM maatschappelijk probleem steekt daar in?
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |