FOK!forum / Culinesse à gogo / Pannenkoeken, hoe maak de restaurant ze?
outcast_withinwoensdag 12 augustus 2015 @ 14:34
Gebruiken ze koopmans? Of maken ze hun eigen beslag? Wat zit daarin?
Kloppen ze die dingen op een speciale manier?

Wat voor boter gebruiken ze? Hoeveel?

Hoe lang bakken ze ze?

Enfin, hoe maak je de perfecte pannenkoek waar ze in het restaurant makkelijk acht euro voor vragen.
Scarlet_Dragonflywoensdag 12 augustus 2015 @ 14:43
Koopmans is echt van die overpriced zooi...
Pannenkoekbeslag zelf maken is echt niet zo moeilijk hoor: bloem, melk, eieren en een heel klein beetje zout. Dat is alles wat je nodig hebt.
spijkerbroekwoensdag 12 augustus 2015 @ 14:51
quote:
0s.gif Op woensdag 12 augustus 2015 14:43 schreef Scarlet_Dragonfly het volgende:
Koopmans is echt van die overpriced zooi...
Pannenkoekbeslag zelf maken is echt niet zo moeilijk hoor: bloem, melk, eieren en een heel klein beetje zout. Dat is alles wat je nodig hebt.
Is nog (veel) goedkoper dan zo'n koopmanspak ook.
Lienekienwoensdag 12 augustus 2015 @ 15:04
quote:
0s.gif Op woensdag 12 augustus 2015 14:43 schreef Scarlet_Dragonfly het volgende:
Koopmans is echt van die overpriced zooi...
Pannenkoekbeslag zelf maken is echt niet zo moeilijk hoor: bloem, melk, eieren en een heel klein beetje zout. Dat is alles wat je nodig hebt.
Dat kan veel lekkerder. Met boekweitmeel erdoor, bijvoorbeeld.
Lonaawoensdag 12 augustus 2015 @ 15:20
Die TT ;(
DeLepelaarwoensdag 12 augustus 2015 @ 15:23
quote:
2s.gif Op woensdag 12 augustus 2015 15:20 schreef Lonaa het volgende:
Die TT ;(
Hoe, maak de pannenkoeken de restaurant ze?
silverhillwoensdag 12 augustus 2015 @ 17:12
Magnetronpannenkoeken bij de groothandel uiteraard.
Dagonetwoensdag 12 augustus 2015 @ 17:14
quote:
2s.gif Op woensdag 12 augustus 2015 15:20 schreef Lonaa het volgende:
Die TT ;(
Ik weet niet wat treuriger is, 'de restaurant' of niet weten hoe je een pannekoekenbeslag maakt.
Lienekienwoensdag 12 augustus 2015 @ 17:17
quote:
9s.gif Op woensdag 12 augustus 2015 17:14 schreef Dagonet het volgende:

[..]

Ik weet niet wat treuriger is, 'de restaurant' of niet weten hoe je een pannekoekenbeslag maakt.
Ik weet ook niet hoe het recept in een pannenkoekenrestaurant is.
_Newman_woensdag 12 augustus 2015 @ 17:29
Ik snap alleen niet dat als je 30 of 40 pannekoeken voor 3 euro kan maken dat die pannekoeken dan 10 euro per stuk moeten kosten in pannekoekenrestaurants.
MutedFaithwoensdag 12 augustus 2015 @ 17:33
quote:
0s.gif Op woensdag 12 augustus 2015 17:29 schreef _Newman_ het volgende:
Ik snap alleen niet dat als je 30 of 40 pannekoeken voor 3 euro kan maken dat die pannekoeken dan 10 euro per stuk moeten kosten in pannekoekenrestaurants.
Dat zal dezelfde reden hebben als waarom je thuis 50 liter koffie kunt zetten voor een euro of 5, en je in een restaurant dik 2 euro voor een zuinig kopje met een smerig koekje betaalt.

Personeelskosten, overhead, marge. En omdat iedereen 't er blijkbaar gewoon voor over heeft.
Enixwoensdag 12 augustus 2015 @ 17:36
quote:
0s.gif Op woensdag 12 augustus 2015 17:33 schreef MutedFaith het volgende:

[..]

Dat zal dezelfde reden hebben als waarom je thuis 50 liter koffie kunt zetten voor een euro of 5, en je in een restaurant dik 2 euro voor een zuinig kopje met een smerig koekje betaalt.

Personeelskosten, overhead, marge. En omdat iedereen 't er blijkbaar gewoon voor over heeft.
Die koekjes zijn helemaal niet smerig :{w
silverhillwoensdag 12 augustus 2015 @ 17:38
quote:
9s.gif Op woensdag 12 augustus 2015 17:14 schreef Dagonet het volgende:

[..]

Ik weet niet wat treuriger is, 'de restaurant' of niet weten hoe je een pannekoekenbeslag maakt.
Uiteindelijk zal de vraag wel zijn hoe je ze precies zoals in het pannenkoekenrestaurant krijgt. Dus groot, dik (maar wel gaar), en het beleg dat er mooi op blijft zitten.
videonaticwoensdag 12 augustus 2015 @ 17:40
quote:
0s.gif Op woensdag 12 augustus 2015 17:38 schreef silverhill het volgende:

[..]

Uiteindelijk zal de vraag wel zijn hoe je ze precies zoals in het pannenkoekenrestaurant krijgt. Dus groot, dik (maar wel gaar), en het beleg dat er mooi op blijft zitten.
Dit.
_Newman_woensdag 12 augustus 2015 @ 17:53
Je kan het ook eens vragen aan iemand die daar werkt, dus gewoon als je daar eens eet gewoon vragen hoe ze het maken. Vraag ik soms ook wel eens bij de chinees ofzo hoe ze die nasi krijgen zo krijgen en die gast vertelde, dat gewoon aan me hoe ze het maken.
Kandijfijnwoensdag 12 augustus 2015 @ 18:58
quote:
0s.gif Op woensdag 12 augustus 2015 17:33 schreef MutedFaith het volgende:

[..]

Dat zal dezelfde reden hebben als waarom je thuis 50 liter koffie kunt zetten voor een euro of 5, en je in een restaurant dik 2 euro voor een zuinig kopje met een smerig koekje betaalt.

Personeelskosten, overhead, marge. En omdat iedereen 't er blijkbaar gewoon voor over heeft.
Je hoort er ook een gebakje bij te bestellen á 3 euro :{w
_Newman_woensdag 12 augustus 2015 @ 21:27
Wat ik trouwens wel heb gezien is dat ze met van die Carbonstalen pannen werken van DeBuyer bij pannenkoekenrestaurants, dat zag ik een keer op tv. Ik weet niet of dat verschil maakt en ook niet of alle restaurants dat zo doen.
outcast_withinwoensdag 12 augustus 2015 @ 23:41
is er niet een fokker pannenkoekenbakker van beroep?
LilDutchPrincessdonderdag 13 augustus 2015 @ 00:29
http://www.koopmans-profe(...)ken-van-pannenkoeken

}:|
TheWhiteCowboydonderdag 13 augustus 2015 @ 00:32
quote:
14s.gif Op woensdag 12 augustus 2015 23:41 schreef outcast_within het volgende:
is er niet een fokker pannenkoekenbakker van beroep?
Je weet dat pannenkoekenbakkers niet gefokt worden?
Postbus100donderdag 13 augustus 2015 @ 00:41
Je hebt een aflevering van de keuringsdienst van waarde hierover. Daarin wordt alles verteld. Vind het zelf een topaflevering _O_ .
outcast_withindonderdag 13 augustus 2015 @ 11:39
quote:
0s.gif Op donderdag 13 augustus 2015 00:41 schreef Postbus100 het volgende:
Je hebt een aflevering van de keuringsdienst van waarde hierover. Daarin wordt alles verteld. Vind het zelf een topaflevering _O_ .
Weet je ongeveer wanneer die uitgezonden was? Kan hem niet vinden op uitzendinggemist.
Lienekiendonderdag 13 augustus 2015 @ 11:44
quote:
0s.gif Op donderdag 13 augustus 2015 11:39 schreef outcast_within het volgende:

[..]

Weet je ongeveer wanneer die uitgezonden was? Kan hem niet vinden op uitzendinggemist.
http://www.npo.nl/keuringsdienst-van-waarde/22-11-2007/RVU_102944
minilotdonderdag 13 augustus 2015 @ 11:46
quote:
0s.gif Op woensdag 12 augustus 2015 17:53 schreef _Newman_ het volgende:
Je kan het ook eens vragen aan iemand die daar werkt, dus gewoon als je daar eens eet gewoon vragen hoe ze het maken. Vraag ik soms ook wel eens bij de chinees ofzo hoe ze die nasi krijgen zo krijgen en die gast vertelde, dat gewoon aan me hoe ze het maken.
Ik ken twee mensen die bij verschillende pannenkoekhuizen in Nederland werken en daarbij wordt in elk geval altijd gebruik gemaakt van een bij de groothandel gekochte eierpannenkoekmix, welke met water wordt aangelengd tot een beslag.
Er zullen best wel pannenkoekhuizen te vinden zijn waar ze daadwerkelijk met melk en meel en eieren aan de slag gaan, maar over het algemeen wordt bij de meesten gewoon zo'n 'professionele' mix gebruikt.
minilotdonderdag 13 augustus 2015 @ 11:46
quote:
Oh, dank! Zo eens kijken. :) Ben benieuwd.
Weltschmerzdonderdag 13 augustus 2015 @ 12:06
quote:
0s.gif Op woensdag 12 augustus 2015 17:29 schreef _Newman_ het volgende:
Ik snap alleen niet dat als je 30 of 40 pannekoeken voor 3 euro kan maken dat die pannekoeken dan 10 euro per stuk moeten kosten in pannekoekenrestaurants.
Ik ken toevallig een uitbater van een pannenkoekenrestaurant en dat is inderdaad een uitstekend verdienmodel. Je hebt lage kosten voor ingredienten en voorraadbeheer, personeel is goedkoop want een paar studentes die handig zijn met kinderen en koks die een pannenkoek kunnen bakken hoeven ook niet voor veel geld op de loonlijst. Kinderen zeuren bij hun ouders om daar te gaan eten, en na een half uurtje hebben ze het wel gezien en willen die ouders ook weer weg, dus je kunt per tafel een flink aantal keer per avond 50 euro omzet aftikken.
Lienekiendonderdag 13 augustus 2015 @ 12:25
Bekeken! De koekenbakker in deze uitzending maakt het wel zelf met eieren, melk en meel. Waarbij de vraag dan nog open staat wat voor meel.

Ik heb een heerlijke mix van een molen, die eerst een uurtje moet staan en die vind ik echt lekker. Maar nu ik Wouter Klootwijk aan de gang heb gezien, wil ik een gietijzeren pannenkoekpan.
silverhilldonderdag 13 augustus 2015 @ 12:30
quote:
7s.gif Op donderdag 13 augustus 2015 12:25 schreef Lienekien het volgende:
Bekeken! De koekenbakker in deze uitzending maakt het wel zelf met eieren, melk en meel. Waarbij de vraag dan nog open staat wat voor meel.

Ik heb een heerlijke mix van een molen, die eerst een uurtje moet staan en die vind ik echt lekker. Maar nu ik Wouter Klootwijk aan de gang heb gezien, wil ik een gietijzeren pannenkoekpan.
Ik ken iemand die een gietijzeren poffertjespan heeft. Dat geeft echt een (positief) verschil in smaak.

Ik vraag me na het zien van die aflevering nog wel af hoe je een pannenkoek mooi belegd krijgt. Ik krijg het zelf bijvoorbeeld niet voor elkaar een fatsoenlijke banaanpannenkoek te maken.
Cagystormdonderdag 13 augustus 2015 @ 12:33
TVP, voor de NPO aflevering
Lienekiendonderdag 13 augustus 2015 @ 12:35
quote:
0s.gif Op donderdag 13 augustus 2015 12:30 schreef silverhill het volgende:

[..]

Ik ken iemand die een gietijzeren poffertjespan heeft. Dat geeft echt een (positief) verschil in smaak.

Ik vraag me na het zien van die aflevering nog wel af hoe je een pannenkoek mooi belegd krijgt. Ik krijg het zelf bijvoorbeeld niet voor elkaar een fatsoenlijke banaanpannenkoek te maken.
Hè, getsie.

Ik kan inmiddels wel spekpannenkoeken maken die niet uit elkaar vallen. :9
_Newman_donderdag 13 augustus 2015 @ 17:31
Ik krijg nooit dunne pannekoeken.

Ik heb wel eens een dag gehad dat ik er een heel panbnekoek project van had gemaakt, speciaal bij de molen meel gehaald enzo en vrije uitloop eieren van de kinderboerderij en biologische melk gewoon uit de winkel (biologische melk is overigens helemaal niet zo duur) en boter gekocht (ik gebruik normaal nooit boter ik heb het niet eens in huis). Ik helemaal me best doen om beslag te maken ging ook nog wel goed, toen met pannekoeken bakken gind het niet goed want me pannekoeken werden te dik, nog net geen amerikaanse pannekoek maar wel 3 keer zo dik als een nederlandse pannekoek. Na alle moeite die ik had gedaan was dat eigenlijk wel een beetje een domper.

Als ik ooit nog is pannekoeken ga maken dan koop ik denk ik maar gewoon zo een flesje kant en klaar beslag. Maar ik heb geen koekenpan (alleen een wok) dus project pannekoek moet nog even wachten.
silverhilldonderdag 13 augustus 2015 @ 18:13
Klinkt als te dik beslag. Of gewoon teveel beslag erin gegoten. Maar ik ken het gevoel van enorm uitpakken met een teleurstellend resultaat.

quote:
0s.gif Op donderdag 13 augustus 2015 12:35 schreef Lienekien het volgende:

[..]

Hè, getsie.

Heerlijk, en het summum is banaan-rozijn-rum _O_
Erasmodonderdag 13 augustus 2015 @ 18:28
quote:
0s.gif Op donderdag 13 augustus 2015 17:31 schreef _Newman_ het volgende:
Maar ik heb geen koekenpan (alleen een wok) dus project pannekoek moet nog even wachten.
Daar is je probleem. Dikke zware koekenpan halen en opnieuw proberen.
_Newman_donderdag 13 augustus 2015 @ 18:50
Ja maar toen ik het maakte had ik wel een koekenpan.
Postbus100donderdag 13 augustus 2015 @ 19:19
quote:
Merci, zat mobiel. Anders had ik hem direct erbij geplaatst.
outcast_withindonderdag 13 augustus 2015 @ 23:49
quote:
- gietijzeren pan is een must (maar daar ben ik te lui en te skeer voor)
- Beslag maakt eigenlijk niet zoveel uit, alles is wel prima lijkt het. Alleen niet te dik (ik ga denk ik volgende keer voor zelfrijzend bloem?, boter, eieren, volle melk, en zout
- Pan flink heet laten worden.

Heb er zin in :)
Postbus100donderdag 13 augustus 2015 @ 23:54
quote:
0s.gif Op donderdag 13 augustus 2015 23:49 schreef outcast_within het volgende:

[..]

- gietijzeren pan is een must (maar daar ben ik te lui en te skeer voor)
- Beslag maakt eigenlijk niet zoveel uit, alles is wel prima lijkt het. Alleen niet te dik (ik ga denk ik volgende keer voor zelfrijzend bloem?, boter, eieren, volle melk, en zout
- Pan flink heet laten worden.

Heb er zin in :)
Succes! En pics van het resultaat! :Y)
Tinos85donderdag 13 augustus 2015 @ 23:54
Niet gekeken, maar waarom een gietijzeren pan? Maak je daarmee veel lekkerdere pannenkoeken?
Marsenaldonderdag 13 augustus 2015 @ 23:58
Bij een van de pannekoekhuizen op de lage vuursche doen ze een likkie van een of andere stroop door het beslag weet ik toevallig. Die pannekoeken zijn erg lekker.
Erasmovrijdag 14 augustus 2015 @ 00:06
quote:
1s.gif Op donderdag 13 augustus 2015 23:54 schreef Tinos85 het volgende:
Niet gekeken, maar waarom een gietijzeren pan? Maak je daarmee veel lekkerdere pannenkoeken?
Meer massa, verdeelt de warmte van de pit beter en acteert als warmtebuffer.
outcast_withinvrijdag 14 augustus 2015 @ 00:07
quote:
1s.gif Op donderdag 13 augustus 2015 23:54 schreef Tinos85 het volgende:
Niet gekeken, maar waarom een gietijzeren pan? Maak je daarmee veel lekkerdere pannenkoeken?
Gietijzer is voor veel dingen echt veel beter, schijnt.

Ze worden veel heter? Smaakvoller.
Maar je moet ze wel netjes houden met olie en onderhoud.
Lienekienvrijdag 14 augustus 2015 @ 08:33
quote:
0s.gif Op donderdag 13 augustus 2015 23:49 schreef outcast_within het volgende:

[..]

- gietijzeren pan is een must (maar daar ben ik te lui en te skeer voor)
- Beslag maakt eigenlijk niet zoveel uit, alles is wel prima lijkt het. Alleen niet te dik (ik ga denk ik volgende keer voor zelfrijzend bloem?, boter, eieren, volle melk, en zout
- Pan flink heet laten worden.

Heb er zin in :)
Klootwijk had gietijzer, in het restaurant stonden volgens mij plaatstalen, dus dat is ook een optie.

Inderdaad, flink heet laten worden!
Tinos85vrijdag 14 augustus 2015 @ 08:48
Klinkt goed. Misschien toch eens kijken voor gietijzer.
TheWhiteCowboyvrijdag 14 augustus 2015 @ 10:25
quote:
14s.gif Op donderdag 13 augustus 2015 23:58 schreef Marsenal het volgende:
Bij een van de pannekoekhuizen op de lage vuursche doen ze een likkie van een of andere stroop door het beslag weet ik toevallig. Die pannekoeken zijn erg lekker.
En je weet ook welke dat is?
Marsenalvrijdag 14 augustus 2015 @ 17:50
quote:
1s.gif Op vrijdag 14 augustus 2015 10:25 schreef TheWhiteCowboy het volgende:

[..]

En je weet ook welke dat is?
Die ene. :P

Nee, ik weet allemaal niet meer hoe ze heten ook. :P
Fervrijdag 14 augustus 2015 @ 20:17
Ooit op vakantie de kinderen pannekoeken belooft en natuurlijk in de campingwinkel geen beslag, was best een flinke winkel, groter dan spar. Ook geen internet en smartphone toen om het uit te zoeken en dus de gok genomen met pizzameel, eieren en melk. Snufje zout en olie erin, dat waren dus de lekkerste pannekoeken ooit.

Sindsdien ben ok ervan overtuigd, dat Koopmans ons oplicht en dat er in die pakken iets van restproduct zit van de meelfabriek. Ongeschikt om brood van te bakken oid, dus dan maar in de pakken stoppen.

Eigenlijk vergelijkbaar als sla of frituurolie, dat is ook troep.

Wat ik mij afvraag: gebruiken ze geen speciale machines om zoveel pannekoeken te bakken?
Lienekienvrijdag 14 augustus 2015 @ 20:21
quote:
0s.gif Op vrijdag 14 augustus 2015 20:17 schreef Fer het volgende:
Ooit op vakantie de kinderen pannekoeken belooft en natuurlijk in de campingwinkel geen beslag, was best een flinke winkel, groter dan spar. Ook geen internet en smartphone toen om het uit te zoeken en dus de gok genomen met pizzameel, eieren en melk. Snufje zout en olie erin, dat waren dus de lekkerste pannekoeken ooit.

Sindsdien ben ok ervan overtuigd, dat Koopmans ons oplicht en dat er in die pakken iets van restproduct zit van de meelfabriek. Ongeschikt om brood van te bakken oid, dus dan maar in de pakken stoppen.

Eigenlijk vergelijkbaar als sla of frituurolie, dat is ook troep.

Wat ik mij afvraag: gebruiken ze geen speciale machines om zoveel pannekoeken te bakken?
Als je nou het filmpje even bekijkt, dan weet je het.
PestPilootzaterdag 15 augustus 2015 @ 17:40
quote:
0s.gif Op vrijdag 14 augustus 2015 20:17 schreef Fer het volgende:

Wat ik mij afvraag: gebruiken ze geen speciale machines om zoveel pannekoeken te bakken?
http://www.beukhoreca.nl/(...)arrousel&type=6-pans

beslag op een voorgevormde plaat, langzaam draaiend door de machine, en na 4 minuten een pannekoek klaar.

Consistent van vorm, gaarheid en warmte.

Kost een paar centen ....
fs180zaterdag 15 augustus 2015 @ 17:41
de
#ANONIEMzaterdag 15 augustus 2015 @ 18:08
quote:
0s.gif Op donderdag 13 augustus 2015 23:49 schreef outcast_within het volgende:

[..]

- gietijzeren pan is een must (maar daar ben ik te lui en te skeer voor)
Gebruiken ze in de uitzending geen plaatstalen pan?

Maar volgens mij is plaatstaal of gietijzer of roestvrijstaal allemaal wel goed. Maar in de teflonpan wordt het niet echt lekker. Geeft de hitte niet snel genoeg af aan het beslag lijkt het.
#ANONIEMzaterdag 15 augustus 2015 @ 18:13
O ja, zometeen pannekoeken bakken :9~
Ferzaterdag 15 augustus 2015 @ 18:15
Gietijzer, plaatstaal, rvs ieder geval geen anti aanbak. Het beslag moet even aanbakken in de pan, voor een lekkere korst.
Tinkepinkzaterdag 15 augustus 2015 @ 18:33
Dunne pannekoeken krijg je door extra melk te gebruiken.
Ik gooi er altijd een extra eitje en suiker in voor de smaak. Dus bloem, melk, eieren, beetje zout, beetje suiker en een scheutje olie. Mooi dun en goudgeel.
#ANONIEMzaterdag 15 augustus 2015 @ 18:45
quote:
1s.gif Op woensdag 12 augustus 2015 15:04 schreef Lienekien het volgende:

[..]

Dat kan veel lekkerder. Met boekweitmeel erdoor, bijvoorbeeld.
:Y Een kwart ofzo. Teveel boekweitmeel is dan weer niet lekker vind ik.
derLudolfzondag 16 augustus 2015 @ 16:50
Laatst had ik toch zelf lekkere pannenkoeken gehad :9~ Die waren gemaakt met havermout.

Eerst melk (1L) en havermout in een pan opwarmen (ik dacht 2 kopjes), zodat het goed zacht wordt. Laten afkoelen en vervolgens drie of vier eieren erdoor en met tarwebloem op de gewenste dikte brengen. Vervolgens bakken in boter!

Ik heb het zelf nog niet zo geprobeerd, dus weet niet of de hoeveelheden kloppen. Het worden dikke, goed vullende pannenkoeken in elk geval. Zijn ook erg lekker met katenspek erdoor!

Zelf 'rommel' ik wat aan met tarwebloem en rogge-, tarwe- en boekweitmeel. Puur boekweit vond ik niet zo lekker, kreeg toen hele droge pannenkoeken.

Edit: oja er is maar een soort stroop voor op de pannenkoek: Friesche Keukenstroop! (Ook al ben ik geen Fries, dit is de enige die echt lekker is)
outcast_withinzondag 16 augustus 2015 @ 22:37
quote:
1s.gif Op vrijdag 14 augustus 2015 08:33 schreef Lienekien het volgende:

[..]

Klootwijk had gietijzer, in het restaurant stonden volgens mij plaatstalen, dus dat is ook een optie.

Inderdaad, flink heet laten worden!
Het nadeel van flink heet worden is dat de boter verbrand, ben ik achergekomen (teflon pan)

Ik ga denk ik nu rijstolie halen net als in die aflevering.
derLudolfzondag 16 augustus 2015 @ 22:44
quote:
0s.gif Op zondag 16 augustus 2015 22:37 schreef outcast_within het volgende:

[..]

Het nadeel van flink heet worden is dat de boter verbrand, ben ik achergekomen (teflon pan)

Ik ga denk ik nu rijstolie halen net als in die aflevering.
Bah :r
Gebruik lekker boter en zorg dat het niet verbrand
Lienekienzondag 16 augustus 2015 @ 22:47
quote:
1s.gif Op zondag 16 augustus 2015 22:44 schreef derLudolf het volgende:

[..]

Bah :r
Gebruik lekker boter en zorg dat het niet verbrand
Hoezo 'bah'?

Wouter Klootwijk zegt dat rijstolie nergens naar smaakt en als hij het zegt, dan geloof ik hem.
derLudolfzondag 16 augustus 2015 @ 22:49
quote:
1s.gif Op zondag 16 augustus 2015 22:47 schreef Lienekien het volgende:

[..]

Hoezo 'bah'?

Wouter Klootwijk zegt dat rijstolie nergens naar smaakt en als hij het zegt, dan geloof ik hem.
Omdat, de smaak van boter O+
Lienekienzondag 16 augustus 2015 @ 22:52
quote:
1s.gif Op zondag 16 augustus 2015 22:49 schreef derLudolf het volgende:

[..]

Omdat, de smaak van boter O+
Oh, daarom zeg je 'bah'.
sachazondag 16 augustus 2015 @ 22:55
gewoon een scheutje zonnebloem olie door je beslag mengen, dan heb je geen boter meer nodig *O*

en oh ja, een zakje vanillesuiker en een beetje kaneel doet ook wonderen :Y
JaqenHgharzondag 16 augustus 2015 @ 23:26
En voor Amerikaanse pannekoekjes gooi je er wat extra bakpoeder door het beslag.

Pannekoektopic _O_
Postbus100maandag 17 augustus 2015 @ 00:45
quote:
1s.gif Op zondag 16 augustus 2015 22:44 schreef derLudolf het volgende:

[..]

Bah :r
Gebruik lekker boter en zorg dat het niet verbrand
Hoe kan je 1) de pan heet maken en 2) de boter toch niet laten verbranden? Vraag ik me al heel lang af...
Erasmomaandag 17 augustus 2015 @ 07:17
Niet zo lang wachten tot je het beslag in de pan doet.
LintuxCxmaandag 17 augustus 2015 @ 07:48
quote:
0s.gif Op zaterdag 15 augustus 2015 18:45 schreef Igen het volgende:

[..]

:Y Een kwart ofzo. Teveel boekweitmeel is dan weer niet lekker vind ik.
https://www.dovesfarm.co.(...)ngs_number=1&serving is 100% boekweitmeel en ik proef het verschil niet eens eigenlijk!

En ze worden flinterdun, zo dun dat je ze niet om hoeft te draaien. Heerlijk. :D
DrDDTmaandag 17 augustus 2015 @ 21:12
Boekweitmeel?

Daar maak je postro van :Y
derLudolfmaandag 17 augustus 2015 @ 21:21
quote:
1s.gif Op maandag 17 augustus 2015 00:45 schreef Postbus100 het volgende:

[..]

Hoe kan je 1) de pan heet maken en 2) de boter toch niet laten verbranden? Vraag ik me al heel lang af...
Niet te lang wachten met beslag te doen ;)
quote:
0s.gif Op maandag 17 augustus 2015 21:12 schreef DrDDT het volgende:
Boekweitmeel?

Daar maak je postro van :Y
Of pannenkoeken
Sorellamaandag 17 augustus 2015 @ 21:47
quote:
1s.gif Op maandag 17 augustus 2015 21:21 schreef derLudolf het volgende:

[..]

Of pannenkoeken
Of poffertjes
sachamaandag 17 augustus 2015 @ 21:50
quote:
0s.gif Op maandag 17 augustus 2015 21:12 schreef DrDDT het volgende:
Boekweitmeel?

Daar maak je postro van :Y
één van mij heimelijke genoegens maar dat terzijde :P
romazobamaandag 17 augustus 2015 @ 21:59
Eieren halve hoeveelheid melk en halve hoeveelheid karnemelk meel een snufje zout en roeren maar, Zodra de klonten weg zijn in de pan en wachten tot de bovenkant bijna droog is en dan omdraaien....
#ANONIEMdinsdag 18 augustus 2015 @ 06:13
Wat bier in beslag werkt ook erg goed.
#ANONIEMdinsdag 18 augustus 2015 @ 06:14
En daarna flamberen met Grand Marnier.
Janardinsdag 18 augustus 2015 @ 06:36
Lekker topic!

quote:
0s.gif Op maandag 17 augustus 2015 21:59 schreef romazoba het volgende:
Eieren halve hoeveelheid melk en halve hoeveelheid karnemelk meel een snufje zout en roeren maar, Zodra de klonten weg zijn in de pan en wachten tot de bovenkant bijna droog is en dan omdraaien....
Wij maken deze altijd met alleen karnemelk, zonder gewone melk! Wij hebben nooit last van klonten. Daarna lekker wat yoghurt en bosbessenjam erop!

De les voor mij is: hetere pan! Eventueel ook maar een gietijzeren/plaatstalen pan.

Wij halen het recept voor normale pannenkoeken altijd uit de Wannee(geen zin om recepten te onthouden, ik weet wel 2x zoveel melk als bloem/meel en voldoende eieren).
Toekitodinsdag 18 augustus 2015 @ 06:51
Die fabrieksman is een engnek!
#ANONIEMdinsdag 18 augustus 2015 @ 06:57
quote:
1s.gif Op dinsdag 18 augustus 2015 06:51 schreef Toekito het volgende:
Die fabrieksman is een engnek!
Klassiek staaltje KvW-bangmakerij.

Fabrikant: "De pannenkoeken worden onder beschermende atmosfeer verpakt"
KvW: "De pannenkoeken worden dus vergast!? Nou dan eet ik liever een zelfgebakken pannenkoek hoor."

Geen wonder dat fabrikanten na verloop van de jaren dan steeds minder zin hebben om mee te werken.
#ANONIEMdinsdag 18 augustus 2015 @ 13:00
quote:
0s.gif Op woensdag 12 augustus 2015 17:29 schreef _Newman_ het volgende:
Ik snap alleen niet dat als je 30 of 40 pannekoeken voor 3 euro kan maken dat die pannekoeken dan 10 euro per stuk moeten kosten in pannekoekenrestaurants.
wat dacht je van salariskosten, huur- en onderhoudskosten van het pand waarin je zit, afdrachten aan de belastingdienst, aanschaf van (nieuwe) apparatuur en de afschrijving daarop, marketing en PR, winstmarge en ga zo nog maar even door...
Loekie1dinsdag 18 augustus 2015 @ 13:18
Bananenpannekoeken zijn ook lekker: gewoon twee bananen door twee eieren prakken en bakken maar.

[ Bericht 2% gewijzigd door Loekie1 op 18-08-2015 13:53:41 ]
DrDDTwoensdag 19 augustus 2015 @ 22:06
quote:
0s.gif Op woensdag 12 augustus 2015 14:51 schreef spijkerbroek het volgende:

[..]

Is nog (veel) goedkoper dan zo'n koopmanspak ook.
Ja, een pak koopmans is wel 80 cent, de oplichters :(
Pietverdrietdonderdag 20 augustus 2015 @ 19:12
quote:
0s.gif Op dinsdag 18 augustus 2015 06:57 schreef Igen het volgende:

[..]

Klassiek staaltje KvW-bangmakerij.

Fabrikant: "De pannenkoeken worden onder beschermende atmosfeer verpakt"
KvW: "De pannenkoeken worden dus vergast!? Nou dan eet ik liever een zelfgebakken pannenkoek hoor."

Geen wonder dat fabrikanten na verloop van de jaren dan steeds minder zin hebben om mee te werken.
Zijn weinig mensen die ik wil slaan, maar Teun is er eentje van.
Ace1donderdag 20 augustus 2015 @ 22:37
quote:
Wat is de KvW eigenlijk een verschrikkelijk programma met verschrikkelijke presentatoren.. Wat verwacht die kerel.. dat die pannenkoeken uit het koelschap 1 voor 1 handmatig gebakken worden..
Lienekiendonderdag 20 augustus 2015 @ 22:41
quote:
0s.gif Op donderdag 20 augustus 2015 22:37 schreef Ace1 het volgende:

[..]

Wat is de KvW eigenlijk een verschrikkelijk programma met verschrikkelijke presentatoren.. Wat verwacht die kerel.. dat die pannenkoeken uit het koelschap 1 voor 1 handmatig gebakken worden..
Het is een kritisch programma, ja. Sommige mensen trekken dat slecht, kennelijk.
Ace1donderdag 20 augustus 2015 @ 22:48
quote:
1s.gif Op donderdag 20 augustus 2015 22:41 schreef Lienekien het volgende:

[..]

Het is een kritisch programma, ja. Sommige mensen trekken dat slecht, kennelijk.
Je verward kritisch met naïef.
Spanky78donderdag 20 augustus 2015 @ 22:48
quote:
0s.gif Op donderdag 13 augustus 2015 11:46 schreef minilot het volgende:

[..]

Ik ken twee mensen die bij verschillende pannenkoekhuizen in Nederland werken en daarbij wordt in elk geval altijd gebruik gemaakt van een bij de groothandel gekochte eierpannenkoekmix, welke met water wordt aangelengd tot een beslag.
Er zullen best wel pannenkoekhuizen te vinden zijn waar ze daadwerkelijk met melk en meel en eieren aan de slag gaan, maar over het algemeen wordt bij de meesten gewoon zo'n 'professionele' mix gebruikt.
Sommige van die 'huizen' gebruiken zelfs een machine...

Maargoed, als student heb ik diverse horecabaantjes gehad waaronder ook pannenkoekenbakker. Bij een ouderwets pannenkoekenhuis, ze hadden daar nog een gediplomeerd kok in de keuken ook trouwens. Ik heb ook wel in andere keukens gestaan, maar daar was het gewoon mix en er werden ook niet zoveel pannenkoeken verkocht...

Het pannenkoekenhuis waar ze veel pannenkoeken verkochten maakten het beslag van:
- volle melk verdund met water 1:1
- Bloem (ik weet niet exact meer welk, maar het was middelhard, geen patentbloem)
- Eieren
- Zout
- Vanillesuiker
- Bier uit de tap

Het waren stevige pannenkoeken, maaltijden op zich. Erg lekker trouwens, want ze waren royaal gevuld... spekpannenkoek met 8 plakken spek... waar krijg je dat nog...

Ikzelf maak het nu naar eigen smaak alsvolgt:
- volle melk
- eieren
- Bloem
- boekweitmeel (blini;s maak je volledig van boekweit)
- Beetje suiker
- Zout
- Nagistend bier (duvel bijvoorbeeld), niet te veel, want dan wordt het te sterk smakend... alleen doen als je hartige pannenkoeken wilt om te vullen met iets bijv.

Ik laat het beslag na bereiding ook een uur of twee/drie staan om een beetje te rijzen. Geen zelfrijzend bakmeel nodig dan...en meer smaak

Gelukkig heb ik niet alleen pannenkoeken gebakken...en nog een hoop andere kutbaantjes gehad :d
Spanky78donderdag 20 augustus 2015 @ 22:52
quote:
1s.gif Op donderdag 20 augustus 2015 19:12 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Zijn weinig mensen die ik wil slaan, maar Teun is er eentje van.
Het begon als een goed programma. Maar ze zijn doorgeslagen en zijn al een tijdje spijkers op laag water aan het zoeken. Helaas. Het zou zo informatief en leuk kunnen zijn, naast kritisch. Want sommige zaken mogen best wel eens aan het daglicht komen... Maar zo slecht is het ook weer niet gesteld met ons eten... ja onze smaak, we willen niets betalen voor eten, maar tikken wel 800 euro af voor een iphone... een euro meer voor een kip is teveel...

In veel fabrieken waar voedingsmiddelen worden gemaakt gebeurt weinig anders dan in een keuken. En meestal is het qu hygiene en herkomst van de grondstoffen prima, beter dan jouw supermarkt waar zeer laag opgeleid personeel er vaak smerige gewoonten op nahoudt.. wel lekker goedkoop.
pietbiervrijdag 21 augustus 2015 @ 00:53
quote:
1s.gif Op donderdag 20 augustus 2015 19:12 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Zijn weinig mensen die ik wil slaan, maar Teun is er eentje van.
Alleen die stém al!
outcast_withinvrijdag 21 augustus 2015 @ 02:18
quote:
0s.gif Op donderdag 20 augustus 2015 22:48 schreef Spanky78 het volgende:

[..]

Sommige van die 'huizen' gebruiken zelfs een machine...

Maargoed, als student heb ik diverse horecabaantjes gehad waaronder ook pannenkoekenbakker. Bij een ouderwets pannenkoekenhuis, ze hadden daar nog een gediplomeerd kok in de keuken ook trouwens. Ik heb ook wel in andere keukens gestaan, maar daar was het gewoon mix en er werden ook niet zoveel pannenkoeken verkocht...

Het pannenkoekenhuis waar ze veel pannenkoeken verkochten maakten het beslag van:
- volle melk verdund met water 1:1
- Bloem (ik weet niet exact meer welk, maar het was middelhard, geen patentbloem)
- Eieren
- Zout
- Vanillesuiker
- Bier uit de tap

Het waren stevige pannenkoeken, maaltijden op zich. Erg lekker trouwens, want ze waren royaal gevuld... spekpannenkoek met 8 plakken spek... waar krijg je dat nog...

Ikzelf maak het nu naar eigen smaak alsvolgt:
- volle melk
- eieren
- Bloem
- boekweitmeel (blini;s maak je volledig van boekweit)
- Beetje suiker
- Zout
- Nagistend bier (duvel bijvoorbeeld), niet te veel, want dan wordt het te sterk smakend... alleen doen als je hartige pannenkoeken wilt om te vullen met iets bijv.

Ik laat het beslag na bereiding ook een uur of twee/drie staan om een beetje te rijzen. Geen zelfrijzend bakmeel nodig dan...en meer smaak

Gelukkig heb ik niet alleen pannenkoeken gebakken...en nog een hoop andere kutbaantjes gehad :d
Mooi verhaal.

Dat beslag laten rijzen is dat met die duvel erin. Of rijst het ook zonder bier?
#ANONIEMvrijdag 21 augustus 2015 @ 07:23
quote:
0s.gif Op donderdag 20 augustus 2015 22:37 schreef Ace1 het volgende:

[..]

Wat is de KvW eigenlijk een verschrikkelijk programma met verschrikkelijke presentatoren.. Wat verwacht die kerel.. dat die pannenkoeken uit het koelschap 1 voor 1 handmatig gebakken worden..
Nou ja, uitgesloten is niks. Bij het handgeblazen glas van IKEA ontdekten ze bijvoorbeeld dat dat inderdaad echt 1 voor 1 met de hand wordt gemaakt ergens in China. Niks mis met naïeve vragen stellen.

Maar wat kwalijk is, is als je geen naïeve vragen stelt, maar gaat insinueren dat alles heel eng en gevaarlijk is als een scheikundig proces wordt ingezet wat je als tv-presentator niet begrijpt maar waar vaak helemaal niks mis mee is.
#ANONIEMvrijdag 21 augustus 2015 @ 07:26
quote:
0s.gif Op donderdag 20 augustus 2015 22:48 schreef Spanky78 het volgende:

- Bier uit de tap

Dat maakt het verschil.
Pietverdrietvrijdag 21 augustus 2015 @ 08:27
quote:
0s.gif Op donderdag 20 augustus 2015 22:52 schreef Spanky78 het volgende:

[..]

Het begon als een goed programma. Maar ze zijn doorgeslagen en zijn al een tijdje spijkers op laag water aan het zoeken. Helaas. Het zou zo informatief en leuk kunnen zijn, naast kritisch. Want sommige zaken mogen best wel eens aan het daglicht komen... Maar zo slecht is het ook weer niet gesteld met ons eten... ja onze smaak, we willen niets betalen voor eten, maar tikken wel 800 euro af voor een iphone... een euro meer voor een kip is teveel...

In veel fabrieken waar voedingsmiddelen worden gemaakt gebeurt weinig anders dan in een keuken. En meestal is het qu hygiene en herkomst van de grondstoffen prima, beter dan jouw supermarkt waar zeer laag opgeleid personeel er vaak smerige gewoonten op nahoudt.. wel lekker goedkoop.
Helemaal mee eens.
Isabeauvrijdag 21 augustus 2015 @ 08:30
quote:
0s.gif Op donderdag 20 augustus 2015 22:48 schreef Spanky78 het volgende:
Het pannenkoekenhuis waar ze veel pannenkoeken verkochten maakten het beslag van:
- volle melk verdund met water 1:1
Grappig, een recept van Nigella voor pancakes had ook 1:1 melk met water en dat had ik niet eerder gezien. Maar dat deed dat pannenkoekenrestaurant dus ook.
Pietverdrietvrijdag 21 augustus 2015 @ 08:35
quote:
0s.gif Op vrijdag 21 augustus 2015 08:30 schreef Isabeau het volgende:

[..]

Grappig, een recept van Nigella voor pancakes had ook 1:1 melk met water en dat had ik niet eerder gezien. Maar dat deed dat pannenkoekenrestaurant dus ook.
In veel beslagsoorten wordt er, als er water gebruikt wordt, water met koolzuur gebruikt. Dit zorgt voor luchtigheid
Isabeauvrijdag 21 augustus 2015 @ 08:37
quote:
0s.gif Op vrijdag 21 augustus 2015 08:35 schreef Pietverdriet het volgende:

In veel beslagsoorten wordt er, als er water gebruikt wordt, water met koolzuur gebruikt. Dit zorgt voor luchtigheid
Nog beter dus! ^O^ (ik had wel ooit een milkshakerecept waar een scheutje 7-up in moest, is dat ook voor de luchtigheid?)
Pietverdrietvrijdag 21 augustus 2015 @ 08:43
quote:
0s.gif Op vrijdag 21 augustus 2015 08:37 schreef Isabeau het volgende:

[..]

Nog beter dus! ^O^ (ik had wel ooit een milkshakerecept waar een scheutje 7-up in moest, is dat ook voor de luchtigheid?)
Dat en smaak natuurlijk
Spanky78vrijdag 21 augustus 2015 @ 11:28
quote:
14s.gif Op vrijdag 21 augustus 2015 02:18 schreef outcast_within het volgende:

[..]

Mooi verhaal.

Dat beslag laten rijzen is dat met die duvel erin. Of rijst het ook zonder bier?
De duvel heeft levende gist, dus dan rijst het echt. Met bier krijg je wel extra smaak en wat belletjes vanwege het koolzuur.
Spanky78vrijdag 21 augustus 2015 @ 11:35
quote:
0s.gif Op vrijdag 21 augustus 2015 08:35 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

In veel beslagsoorten wordt er, als er water gebruikt wordt, water met koolzuur gebruikt. Dit zorgt voor luchtigheid
Yip, of bakzout. Of gist. Beetje afhankelijk van je smaak, want de pannenkoeken uit dat restaurant waren aardig zwaar en niet echt luchtig. Ik vind mix vaak te luchtig en daarmee zuigt het ook vet op.

Voor mij is nagistend bier de oplossing : extra smaak en lichte rijs. Ik gebruik ook boekweit voor smaak, maar dat past het best bij hartig.

Overigens is mijn favoriete vulling spek en appel, met daarop stroop. Gouden combinatie van hartig, zout, zoet, zuur en vettig.