abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
pi_158583469
Ja, is normaal. Nog een paar dagen uit laten gisten en je kan gaan bottelen.
pi_158588964
zit daar een soort van turbogist bij, dan?
een dag of 3 lijkt mij wel heel erg kort.
pi_158614356
Ik neem aan dat het nog wel borrelt? Alleen niet zo heftig als de eerste paar dagen.
pi_158629106
Ik heb 2e kerstdag gebrouwen, de eerste dagen bloepte hij hard. Nu is het een bloep per 30 sec tot 1 minuut. En dat is normaal. Het bloepen gaat vrij onregelmatig.
  dinsdag 29 december 2015 @ 12:05:38 #105
283159 pl4kkie
Het is FOK!
pi_158630446
Ik heb mijn bier afgelopen donderdag in de emmer gedaan. Het bloepte heel afentoe tot gisteravond/vanochtend. Toen ik vanochtend keek bloepte het zeker wel elke 5 seconden. Er lag inmiddels ook een flinke laag sediment op de bodem. Het ziet er tot dus ver goed uit.

Ga vandaag of morgen toch nog even richting de brouwmarkt. Wil een 2e emmer met kraan hebben en automatische hevel.
Hearing voices from afar, Join the madness when the curtain falls.
We are the ones, To ignite the darkened skies.
pi_158631346
Gebruiken jullie ook brouw software? Ik heb nu BrouwHulp. Vind ik op zich wel een fijn programma (crasht nog wel eens op OSX). Ook heb ik gekeken naar BeerSmith 2 maar die kost 30dollar geloof ik. Iemand die die gebruikt en kan zeggen of die beter is dan BrouwHulp?
pi_158632751
quote:
0s.gif Op dinsdag 29 december 2015 12:36 schreef RichardRichard het volgende:
Gebruiken jullie ook brouw software? Ik heb nu BrouwHulp. Vind ik op zich wel een fijn programma (crasht nog wel eens op OSX). Ook heb ik gekeken naar BeerSmith 2 maar die kost 30dollar geloof ik. Iemand die die gebruikt en kan zeggen of die beter is dan BrouwHulp?
brouwhulp gebruik ik en dat werkt prima.
pi_158755592
is het normaal dat mijn waterslot niet bubbelt?

ik heb vorige week zondag mijn stout pakket in de emmer gedaan.
gloednieuwe emmer. schoongemaakt met chempro oxi. ontsmet met sulfiet en citroenzuur (mijn vader had nog ergens een paar potjes staan) en goed uitgespoeld.

3,5 liter water gekookt om een kilo suiker in op te lossen.
blik in een pan heet water om het moutextract vloeibaar te maken.
suikerwater in de emmer gedaan en daar het moutextract door geroerd.
daar nog 20 liter koud water aan toegevoegd en doorgeroerd.
daar heb ik de gist over uitgestrooid en een minuut of 10 laten liggen.
daarna doorgeroerd, deksel erop en het waterslot geplaatst.

de emmer heb ik in de buurt van de ketel op zolder gezet.
's avonds begon er een filmpje schuim te ontstaan en tegen de tijd dat ik ging slapen, lag er een behoorlijke laag op.
die laag was de volgende dag alweer verdwenen en nu ligt er al de hele week slechts een filmpje op het bier.
ondertussen heb ik nog geen plopje gehoord of gezien.
wel ruikt het behoorlijk naar alcohol.

nu heb ik er gisteren nog een zakje gist middels een giststarter bijgegooid, om te kijken of dat de zaak vlot kon trekken.
toen ik het erbij gooide, kwam er behoorlijk wat co2 vrij; het bruiste bijna alsof je een suikerklontje in de cola gooide.
er is dus blijkbaar wel wat aan de gang.

verder ziet alles er nog schoon uit en ruikt het ook niet muf.

de vraag is dus; moet ik mij hier druk om maken of gaat het nog wel goed?
pi_158756772
quote:
0s.gif Op zaterdag 2 januari 2016 11:20 schreef marc0871 het volgende:
is het normaal dat mijn waterslot niet bubbelt?

ik heb vorige week zondag mijn stout pakket in de emmer gedaan.
gloednieuwe emmer. schoongemaakt met chempro oxi. ontsmet met sulfiet en citroenzuur (mijn vader had nog ergens een paar potjes staan) en goed uitgespoeld.

3,5 liter water gekookt om een kilo suiker in op te lossen.
blik in een pan heet water om het moutextract vloeibaar te maken.
suikerwater in de emmer gedaan en daar het moutextract door geroerd.
daar nog 20 liter koud water aan toegevoegd en doorgeroerd.
daar heb ik de gist over uitgestrooid en een minuut of 10 laten liggen.
daarna doorgeroerd, deksel erop en het waterslot geplaatst.

de emmer heb ik in de buurt van de ketel op zolder gezet.
's avonds begon er een filmpje schuim te ontstaan en tegen de tijd dat ik ging slapen, lag er een behoorlijke laag op.
die laag was de volgende dag alweer verdwenen en nu ligt er al de hele week slechts een filmpje op het bier.
ondertussen heb ik nog geen plopje gehoord of gezien.
wel ruikt het behoorlijk naar alcohol.

nu heb ik er gisteren nog een zakje gist middels een giststarter bijgegooid, om te kijken of dat de zaak vlot kon trekken.
toen ik het erbij gooide, kwam er behoorlijk wat co2 vrij; het bruiste bijna alsof je een suikerklontje in de cola gooide.
er is dus blijkbaar wel wat aan de gang.

verder ziet alles er nog schoon uit en ruikt het ook niet muf.

de vraag is dus; moet ik mij hier druk om maken of gaat het nog wel goed?
staat er nog druk op? Dat kan je zien aan je waterslot, als het water in de ene bel staat en de andere vol lucht, heb je nog druk. Staan er in beide bellen water en staat het water gelijk, dan is het gisten waarschijnlijk voorbij (als het voor langere tijd gelijk staat).
  zaterdag 2 januari 2016 @ 12:41:59 #110
283159 pl4kkie
Het is FOK!
pi_158757169
vandaag bier getest en geproeft. Het smaakte naar bier zonder koolzuur :P. Uit de test kwam een S.M van 1015 wat uit de tabel een percentage van 1.6% alcohol. Omdat ik de S.M niet gemeten heb toen ik het brouwsel gemaakt heb weet ik nu niet precies wat het alcoholpercentage is ;(. Anyway ik kan straks gaan bottelen. Wat is wijsheid qua hoeveelheid suiker eraan toe te voegen? Is 7 gram per flesje, wat de verkoper mij vertelde voldoende, of is suikeroplossing vooraf in het brouwsel doen en dan gelijk bottelen een betere optie? En wat is wen goede verhouding op 23 liter bier? Ik heb overigens wel echte brouwsuiker.
Hearing voices from afar, Join the madness when the curtain falls.
We are the ones, To ignite the darkened skies.
pi_158757779
quote:
0s.gif Op zaterdag 2 januari 2016 12:23 schreef Oceanonix het volgende:

[..]

staat er nog druk op? Dat kan je zien aan je waterslot, als het water in de ene bel staat en de andere vol lucht, heb je nog druk. Staan er in beide bellen water en staat het water gelijk, dan is het gisten waarschijnlijk voorbij (als het voor langere tijd gelijk staat).
de ingaande bel staat bijna tegen de bocht aan naar de uitgaande.



maar het half uur dat ik er daarstraks vlakbij bezig was, heeft hij niet geplopt.
ook de eerste dagen niet. en dan verwacht je toch regelmatig een plopje.
bij mijn vaders bier en wijnmakerij plopte het toch wel wat vaker.

quote:
1s.gif Op zaterdag 2 januari 2016 12:41 schreef pl4kkie het volgende:
vandaag bier getest en geproeft. Het smaakte naar bier zonder koolzuur :P. Uit de test kwam een S.M van 1015 wat uit de tabel een percentage van 1.6% alcohol. Omdat ik de S.M niet gemeten heb toen ik het brouwsel gemaakt heb weet ik nu niet precies wat het alcoholpercentage is ;(. Anyway ik kan straks gaan bottelen. Wat is wijsheid qua hoeveelheid suiker eraan toe te voegen? Is 7 gram per flesje, wat de verkoper mij vertelde voldoende, of is suikeroplossing vooraf in het brouwsel doen en dan gelijk bottelen een betere optie? En wat is wen goede verhouding op 23 liter bier? Ik heb overigens wel echte brouwsuiker.
ik dacht gelezen te hebben dat je 5/6 gram per liter bier moest toevoegen, voor het bottelen.
suiker in de flesjes doen zou kans geven op exploderende flessen.

[ Bericht 3% gewijzigd door marc0871 op 02-01-2016 13:20:36 ]
  zaterdag 2 januari 2016 @ 13:40:11 #112
283159 pl4kkie
Het is FOK!
pi_158758549
^ ze gaven aan 7 gram brouwsuiker per flesje. Maar inderdaad wat jij zegt ik heb heel wat verhalen gelezen van exploderende flesjes. Dat wil ik voorkomen. Ik ben nog geen duidelijke maatstaaf tegengekomen van suiker/brouwsel-liter verhouding.
Hearing voices from afar, Join the madness when the curtain falls.
We are the ones, To ignite the darkened skies.
pi_158758590
quote:
0s.gif Op zaterdag 2 januari 2016 13:07 schreef marc0871 het volgende:

[..]

de ingaande bel staat bijna tegen de bocht aan naar de uitgaande.

[ afbeelding ]

maar het half uur dat ik er daarstraks vlakbij bezig was, heeft hij niet geplopt.
ook de eerste dagen niet. en dan verwacht je toch regelmatig een plopje.
bij mijn vaders bier en wijnmakerij plopte het toch wel wat vaker.

[..]

ik dacht gelezen te hebben dat je 5/6 gram per liter bier moest toevoegen, voor het bottelen.
suiker in de flesjes doen zou kans geven op exploderende flessen.
ik zou nog even wachten met bottelen, je sg kan nog naar 1010 gaan. En geen suiker in de flessen maar je suiker oplossen in water en dat toevoegen aan de bier. Dan goed roeren en dan bottelen. Dat is het makkelijkst en veiligst. Ik voeg 6,5 g per liter toe.

Ik heb hier nog een explosieve batch staan. Die zit in grolsch beugels, bij het openen vliegt de hele beugel eraf. Die kan je dan een paar meter verder van de grond halen. En de helft van je bier is uit de fles. Allemaal net niet handig.
pi_158758858
quote:
0s.gif Op zaterdag 2 januari 2016 13:41 schreef Oceanonix het volgende:

[..]

ik zou nog even wachten met bottelen, je sg kan nog naar 1010 gaan. En geen suiker in de flessen maar je suiker oplossen in water en dat toevoegen aan de bier. Dan goed roeren en dan bottelen. Dat is het makkelijkst en veiligst. Ik voeg 6,5 g per liter toe.

Ik heb hier nog een explosieve batch staan. Die zit in grolsch beugels, bij het openen vliegt de hele beugel eraf. Die kan je dan een paar meter verder van de grond halen. En de helft van je bier is uit de fles. Allemaal net niet handig.
wachten doe ik toch nog wel.
het staat nu bijna een week en in de handleiding stond 10 dagen.
ik heb geduld :P

o wacht. volgens mij heb je de verkeerde quote ;)
pi_158764588
Blikbrouwers, welke merk blik gebruiken jullie voor jullie brouwsels?

Op het moment heb ik zelf de volgende drie blikken van Brewferm gebruikt om te brouwen, maar ik zou graag eens een ander merk proberen gezien de laatste batch erg is tegengevallen:

- Brewferm Gold -> 'standaard' pilsener, smaakte zeer goed
- Brewferm Gallia -> amberbier, heeft wat weg van Palm maar je dient dit voor een goede smaak zeker 3 maanden te laten staan
- Brewferm Tripel -> de naam zegt het al. Ik heb de flesjes bijna een half jaar laten staan, maar de smaak viel echt tegen. Op de juiste manier gebrouwen (spullen van te voren ook goed gereinigd etc.), maar toch lijkt er een nare bijsmaak aan te zitten. Koolzuurgehalte en SG-waarden zijn waren prima in orde.

Op internet kom ik op zich wel goede ervaringen tegen over Bulldog en Festival.
pi_158768132
net eerst maar eens een monster genomen en de sg dobber er ingehangen; 1005 :o !!
geen wonder dat het niet meer bubbelt :') :+

ik denk dat ik maar een siliconen slangetje ga regelen en een stoot flesjes ga schoonmaken, want dat is wel heel droog, natuurlijk.

smaakt goed. idd een tikkie droog.
een brand bock heeft eigenlijk meer smaak. iets zoetiger.
maar deze moet eerst nog rijpen en koolzuur ontwikkelen.
kijken wat dat doet.

iig nu al blij en voor herhaling vatbaar.
pi_158768820
quote:
1s.gif Op zaterdag 2 januari 2016 13:40 schreef pl4kkie het volgende:
^ ze gaven aan 7 gram brouwsuiker per flesje. Maar inderdaad wat jij zegt ik heb heel wat verhalen gelezen van exploderende flesjes. Dat wil ik voorkomen. Ik ben nog geen duidelijke maatstaaf tegengekomen van suiker/brouwsel-liter verhouding.
Je hebt van die kleine (halve?) suikerklontjes in de supermarkt liggen. Als je met flesjes van Grolsch werkt kom je qua hoeveelheid suiker mooi uit. Zelf nog nooit problemen mee gehad en de hoeveelheid koolzuur is goed.
  zaterdag 2 januari 2016 @ 22:16:52 #118
283159 pl4kkie
Het is FOK!
pi_158773359
quote:
0s.gif Op zaterdag 2 januari 2016 13:41 schreef Oceanonix het volgende:

[..]

ik zou nog even wachten met bottelen, je sg kan nog naar 1010 gaan. En geen suiker in de flessen maar je suiker oplossen in water en dat toevoegen aan de bier. Dan goed roeren en dan bottelen. Dat is het makkelijkst en veiligst. Ik voeg 6,5 g per liter toe.

Ik heb hier nog een explosieve batch staan. Die zit in grolsch beugels, bij het openen vliegt de hele beugel eraf. Die kan je dan een paar meter verder van de grond halen. En de helft van je bier is uit de fles. Allemaal net niet handig.
Top, Thanks. Ik ga morgen weer meten en hoogstwaarschijnlijk ook bottelen. Het is dan ook de 10e dag dat het aan het fermenteren is. Dat stond ook op de verpakking aangegeven.
Hearing voices from afar, Join the madness when the curtain falls.
We are the ones, To ignite the darkened skies.
  zaterdag 2 januari 2016 @ 22:19:41 #119
283159 pl4kkie
Het is FOK!
pi_158773468
quote:
0s.gif Op zaterdag 2 januari 2016 20:23 schreef NeuNeu het volgende:

[..]

Je hebt van die kleine (halve?) suikerklontjes in de supermarkt liggen. Als je met flesjes van Grolsch werkt kom je qua hoeveelheid suiker mooi uit. Zelf nog nooit problemen mee gehad en de hoeveelheid koolzuur is goed.
Ik heb nu een kilo pak brouwsuiker liggen. Kijk eerst hoe het daarmee gaat. Kan alsnog in de batch halve suikerklontjes proberen.
Heb ook 60 nieuwe longneck bierflessen gekocht. Ik drink niet bijzonder veel bier. Vond het lastig om kratten bier te kopen, opdrinken en dan de flessen bewaren dus heb maar nieuwe flessen gekocht.
Hearing voices from afar, Join the madness when the curtain falls.
We are the ones, To ignite the darkened skies.
pi_158774831
quote:
1s.gif Op zaterdag 2 januari 2016 22:19 schreef pl4kkie het volgende:

[..]

Ik heb nu een kilo pak brouwsuiker liggen. Kijk eerst hoe het daarmee gaat. Kan alsnog in de batch halve suikerklontjes proberen.
Heb ook 60 nieuwe longneck bierflessen gekocht. Ik drink niet bijzonder veel bier. Vond het lastig om kratten bier te kopen, opdrinken en dan de flessen bewaren dus heb maar nieuwe flessen gekocht.
ik had vorig jaar al een krat veiliggesteld, omdat ik het toen al van plan was.
ging niet door door omstandigheden.
afgelopen maand nog een paar six-packs herfstbock leeggemaakt en bewaard.
vorige week ging er nog een krat leeg en de volgende is ook al half weg.
flesjes zat, dus.
ik denk dat ik er gauw 65 nodig ga hebben.
  zaterdag 2 januari 2016 @ 23:24:28 #121
283159 pl4kkie
Het is FOK!
pi_158776373
quote:
0s.gif Op zaterdag 2 januari 2016 22:47 schreef marc0871 het volgende:

[..]

ik had vorig jaar al een krat veiliggesteld, omdat ik het toen al van plan was.
ging niet door door omstandigheden.
afgelopen maand nog een paar six-packs herfstbock leeggemaakt en bewaard.
vorige week ging er nog een krat leeg en de volgende is ook al half weg.
flesjes zat, dus.
ik denk dat ik er gauw 65 nodig ga hebben.
Ja, dan kan je er al rekening meehouden. Ik besloot ineens vlak voor kerst dat ik mijzelf een bierbrouwpakket als cadeau ging geven :+. Flessen kosten uiteindelijk maar rond de 12 euro. Dus dat viel wel mee.

Na toch nog wat verder gelezen en gezocht te hebben; ga ik morgenochtend de S.M en daarna 's avonds meten. Het waterslot staat inmiddels weer aardig te bubbelen. Pas als dat een stuk minder is en de S.M bij 2 metingen gelijk is zal ik gaan bottelen.
Hearing voices from afar, Join the madness when the curtain falls.
We are the ones, To ignite the darkened skies.
pi_158777257
quote:
1s.gif Op zaterdag 2 januari 2016 23:24 schreef pl4kkie het volgende:

[..]

Ja, dan kan je er al rekening meehouden. Ik besloot ineens vlak voor kerst dat ik mijzelf een bierbrouwpakket als cadeau ging geven :+. Flessen kosten uiteindelijk maar rond de 12 euro. Dus dat viel wel mee.

Na toch nog wat verder gelezen en gezocht te hebben; ga ik morgenochtend de S.M en daarna 's avonds meten. Het waterslot staat inmiddels weer aardig te bubbelen. Pas als dat een stuk minder is en de S.M bij 2 metingen gelijk is zal ik gaan bottelen.
flesjes zijn niet zo duur, nee.

dat ga ik morgen doen.
morgenochtend flesjes schoonmaken en ontsmetten.
's middags een stuk siliconen slang halen voor de hevel.
bier van het gistbed overhevelen in een schoon vat.
suiker bijmengen en de flesjes vullen.
kroonkurk erop en dan kan het wachten beginnen.
  zaterdag 2 januari 2016 @ 23:55:35 #123
283159 pl4kkie
Het is FOK!
pi_158777522
Hoelang moet jij wachten nadat je gebotteld hebt? Ik 3 weken.
Hearing voices from afar, Join the madness when the curtain falls.
We are the ones, To ignite the darkened skies.
pi_158777727
quote:
1s.gif Op zaterdag 2 januari 2016 23:55 schreef pl4kkie het volgende:
Hoelang moet jij wachten nadat je gebotteld hebt? Ik 3 weken.
volgens de handleiding ook zoiets, ja.
pi_158781896
Ik wil ook starten met het brouwen van eigen bier. Hebben jullie ervaringen met de starterskits? Zit te kijken naar die van de hema of de brouwmarkt, maar kan niet zo direct zien wat er precies in de hema kit zit.

http://www.brouwmarkt.nl/(...)bierbrouwen-pro.html

http://m.hema.nl/winkel/e(...)r/bier-brouw-pakket-(17400044)
pi_158783524
quote:
0s.gif Op zondag 3 januari 2016 09:13 schreef J_CDA het volgende:
Ik wil ook starten met het brouwen van eigen bier. Hebben jullie ervaringen met de starterskits? Zit te kijken naar die van de hema of de brouwmarkt, maar kan niet zo direct zien wat er precies in de hema kit zit.

http://www.brouwmarkt.nl/(...)bierbrouwen-pro.html

http://m.hema.nl/winkel/e(...)r/bier-brouw-pakket-(17400044)
in dat hema pakket zou alles zitten wat je nodig hebt, om een kleine 4 liter bier te maken.
aan de beschrijving te zien, o.a. granen ((geschrootte?)mout), hop en gist.
dat veronderstelt dat je de suikers eerst uit de mout moet halen en de hop in het extract koken.
lijkt mij erg veel werk, voor 4 liter bier.
zeker voor een beginner.
een hoop geld en werk voor weinig opbrengst.

het brouwmarkt pakket heeft alle gereedschap dat je voor het brouwen van tot 20 liter bier nodig hebt.
daar moet je dan nog wel de ingrediėnten bij kopen. hetzij een blik gehopt moutextract met een zakje gist, hetzij (ongeschrootte) mouten, hop en gist.
bij dat laatste heb je ook nog een moutmolen, een zeef en evt. kaasdoeken nodig.

het startpakket pro met een bierkit voor 10, 15 of 20 liter bier, lijkt mij een rendabelere en meer bevredigende keus om mee te beginnen.
mij bevalt het tot nu toe iig (ook eerste keer).
  zondag 3 januari 2016 @ 11:56:23 #127
283159 pl4kkie
Het is FOK!
pi_158783631
Ik heb een pro starterskit van de brouwmarkt. Werkt helemaal prima. Heb er wel gelijk een automatische hevel bij gekocht. Dan hoef je zelf niet met je mond aan te zuigen. Een vulpijpje voor het vullen van de flesjes. Dat wil je echt niet doen met een hevel. En een extra emmer met kraan. Ik heb de kraan zo laag mogelijk in de emmmer laten zetten omdat ik daarmee de flesjes ga vullen.

Zo'n starters pakket stellen ze zelf samen in de winkel van spullen die je ook los kan kopen. Mocht je in de standaard emmer een kraantje willen dan kan je vragen of ze er een gat in willen maken voor je en dan koop je er een losse kraan bij. Dat is wel een aanrader omdat dat veel makkelijker is om je bier te testen. Je kan het als je handig bent en een goede boor het het ook zelf doen want het gat staat gemarkeerd op de emmer.
Hearing voices from afar, Join the madness when the curtain falls.
We are the ones, To ignite the darkened skies.
pi_158785988
quote:
0s.gif Op zondag 3 januari 2016 11:49 schreef marc0871 het volgende:

[..]

in dat hema pakket zou alles zitten wat je nodig hebt, om een kleine 4 liter bier te maken.
aan de beschrijving te zien, o.a. granen ((geschrootte?)mout), hop en gist.
dat veronderstelt dat je de suikers eerst uit de mout moet halen en de hop in het extract koken.
lijkt mij erg veel werk, voor 4 liter bier.
zeker voor een beginner.
een hoop geld en werk voor weinig opbrengst.

het brouwmarkt pakket heeft alle gereedschap dat je voor het brouwen van tot 20 liter bier nodig hebt.
daar moet je dan nog wel de ingrediėnten bij kopen. hetzij een blik gehopt moutextract met een zakje gist, hetzij (ongeschrootte) mouten, hop en gist.
bij dat laatste heb je ook nog een moutmolen, een zeef en evt. kaasdoeken nodig.

het startpakket pro met een bierkit voor 10, 15 of 20 liter bier, lijkt mij een rendabelere en meer bevredigende keus om mee te beginnen.
mij bevalt het tot nu toe iig (ook eerste keer).
Ik ben begonnen met een pakket van de Hema, het is juist leuk dat je meteen zelf alles moet doen! Wel een goede 4 uur mee bezig geweest voor uiteindelijk 12 flesjes bier (wat voortreffelijk smaakte overigens!). Ik brouw nu standaard voor 1 gallon. Ik heb verschillende gist flessen van 5 liter. Een grotere pan heb ik niet en op deze manier kan ik verschillende bieren maken. Als een recept goed smaakt dan brouw ik met een vriend een grotere batch van ongeveer 20 liter.
pi_158788901
quote:
0s.gif Op zondag 3 januari 2016 13:47 schreef RichardRichard het volgende:

[..]

Ik ben begonnen met een pakket van de Hema, het is juist leuk dat je meteen zelf alles moet doen! Wel een goede 4 uur mee bezig geweest voor uiteindelijk 12 flesjes bier (wat voortreffelijk smaakte overigens!). Ik brouw nu standaard voor 1 gallon. Ik heb verschillende gist flessen van 5 liter. Een grotere pan heb ik niet en op deze manier kan ik verschillende bieren maken. Als een recept goed smaakt dan brouw ik met een vriend een grotere batch van ongeveer 20 liter.
heeft ook wel wat inderdaad.
met het ene pakket moet je van a tot z alles zelf doen, wat een hoop werk is voor een laag rendement. maar dan heb je wel wat geleerd.
met het andere kan je snel en makkelijk een grote hoeveelheid maken.
maar dan mis je weer een deel van de ervaring.

wil je het allebei, de complete ervaring en een hoog rendement, dan heb je minstens de prijs van het brouwmarktpakket X4 nodig, want dan komen er nog een paar dingen bij.
  zondag 3 januari 2016 @ 16:02:09 #130
283159 pl4kkie
Het is FOK!
pi_158789604
Brouwsel weer gemeten en geproeft. S.M> is nu 1011, 4 minder dan gisteren. Er was inmiddels ook weer een klein schuimlaagje op gekomen en het waterslot bubbelde nog steeds regelmatig. Morgen weer een test doen. De smaak was ook veranderd vergeleken met gisteren. Het was al een heel stuk zachter en zoeter van smaak geworden.
Hearing voices from afar, Join the madness when the curtain falls.
We are the ones, To ignite the darkened skies.
  maandag 4 januari 2016 @ 18:37:16 #131
283159 pl4kkie
Het is FOK!
pi_158823536
Bier is inmiddels gebotteld. Heb 63 flessen gevuld van 20 liter bier. Had nog een liter of 2 meer kunnen hebben maar heb het voor de eerste keer op safe gespeeld met het sediment onderin de emmer.

Eindresultaat 63 flessen bier :7

Hearing voices from afar, Join the madness when the curtain falls.
We are the ones, To ignite the darkened skies.
pi_158903926
Hallo allemaal,

Ik heb zojuist een uitgebreide startkit gekocht bij de Brouwmarkt.
Ik ben nog niet klaar om te beginnen, moet me nog goed inlezen....

Wel heb ik een paar vraagjes, misschien is het al gepost, ik heb nog niet alles gelezen maar hoop toch op jullie antwoord :)

Ergens heb ik gelezen dat er in alle bier en wijn soorten methanol zit.
Andere vertellen weer dat methanol daar totaal niet in voor komt :?
Hoe zit dat nou, is zelf bierbrouwen wel veilig wat dat betreft?

Weten jullie of je ook gewoon huis-tuin en keuken soda kunt gebruiken om te desinfecteren?

Alvast bedankt :)
Zet `s nachts je prostaat op tenminste 16 graden, dan bevriezen je leidingen niet.
pi_158909671
quote:
5s.gif Op donderdag 7 januari 2016 16:56 schreef laffer het volgende:
Hallo allemaal,

Ik heb zojuist een uitgebreide startkit gekocht bij de Brouwmarkt.
Ik ben nog niet klaar om te beginnen, moet me nog goed inlezen....

Wel heb ik een paar vraagjes, misschien is het al gepost, ik heb nog niet alles gelezen maar hoop toch op jullie antwoord :)

Ergens heb ik gelezen dat er in alle bier en wijn soorten methanol zit.
Andere vertellen weer dat methanol daar totaal niet in voor komt :?
Hoe zit dat nou, is zelf bierbrouwen wel veilig wat dat betreft?

Weten jullie of je ook gewoon huis-tuin en keuken soda kunt gebruiken om te desinfecteren?

Alvast bedankt :)
zit daar geen flesje puro bij?
dat is om te ontsmetten.

methanol is een bijproduct van elke fermentatie.
maar de concentratie is dusdanig klein, dat je je daar geen zorgen over hoeft te maken.
je hebt eerder een alcoholvergiftiging dan een methanolvergiftiging ;)
pi_158931749
quote:
0s.gif Op donderdag 7 januari 2016 19:57 schreef marc0871 het volgende:

[..]

zit daar geen flesje puro bij?
dat is om te ontsmetten.

methanol is een bijproduct van elke fermentatie.
maar de concentratie is dusdanig klein, dat je je daar geen zorgen over hoeft te maken.
je hebt eerder een alcoholvergiftiging dan een methanolvergiftiging ;)
Dank voor je bericht.
Er zit wel een flesje puro bij, maar dat zal wel snel op zijn, vandaar ;)
Zet `s nachts je prostaat op tenminste 16 graden, dan bevriezen je leidingen niet.
pi_158935808
quote:
14s.gif Op vrijdag 8 januari 2016 16:24 schreef laffer het volgende:

[..]

Dank voor je bericht.
Er zit wel een flesje puro bij, maar dat zal wel snel op zijn, vandaar ;)
ik denk niet dat je dat flesje in 1 keer moet gebruiken ;)
pi_158938817
quote:
0s.gif Op vrijdag 8 januari 2016 18:47 schreef marc0871 het volgende:

[..]

ik denk niet dat je dat flesje in 1 keer moet gebruiken ;)
Klopt, ik las net op internet dat wel 25 ltr ontsmettingsmiddel kan maken uit 100 gr. :Y
Zet `s nachts je prostaat op tenminste 16 graden, dan bevriezen je leidingen niet.
pi_158984688
Wij zijn nu bezig met onze eerste eigen bierbrouwpoging na een pakket gehad te hebben voor kerst van de HEMA! Hopelijk gaat dit OK, en dan daarna onze eigen zwengel eraan geven! :D
Ja doei.
pi_158985009
quote:
0s.gif Op zondag 10 januari 2016 15:05 schreef motorbloempje het volgende:
Wij zijn nu bezig met onze eerste eigen bierbrouwpoging na een pakket gehad te hebben voor kerst van de HEMA! Hopelijk gaat dit OK, en dan daarna onze eigen zwengel eraan geven! :D
leuk ^O^
wat moet het gaan worden?
welke mouten, hop en gist gebruiken jullie?
pi_158985492
quote:
0s.gif Op zondag 10 januari 2016 15:15 schreef marc0871 het volgende:

[..]

leuk ^O^
wat moet het gaan worden?
welke mouten, hop en gist gebruiken jullie?
De standaard van het HEMA pakket voor 'Belgisch Blond' :)
Ja doei.
pi_158985566
quote:
0s.gif Op zondag 10 januari 2016 15:30 schreef motorbloempje het volgende:

[..]

De standaard van het HEMA pakket voor 'Belgisch Blond' :)
oepsie :@
ik dacht dat dit een eigen opzetje werd, na het hema pakket ;)
pi_158985601
Nee, we gaan eerst maar even proberen met de set :o ;)

Hebben gelukkig een donkere pantry waar we de boel kwijt kunnen. Zo even een bordje maken met "<dorpsnaam> Brewery" er op :')
Ja doei.
pi_158985840
quote:
5s.gif Op donderdag 7 januari 2016 16:56 schreef laffer het volgende:
methanol
Methanol heb je alleen iets mee te maken als je gaat destilleren. Dan gooi je een deel van de voor- en naloop weg. Bij dranken met een laag alcoholpercentage zoals bier, is er niets aan de hand.

Ontsmetten gaat prima met kokend water en zolang je ervoor zorgt dat alles stofvrij en schoon is, kan het bijna niet mislukken.
L2B's Mixcloud
pi_158986148
quote:
0s.gif Op zondag 10 januari 2016 15:34 schreef motorbloempje het volgende:
Nee, we gaan eerst maar even proberen met de set :o ;)

Hebben gelukkig een donkere pantry waar we de boel kwijt kunnen. Zo even een bordje maken met "<dorpsnaam> Brewery" er op :')
het lijkt iig meer op brouwen dan wat ik heb gedaan, met mijn blik gehopt moutextract ;)
na mijn volgende blik (bockbier), wil ik ook vanaf het begin gaan brouwen.
daarvoor ga ik een koelbox ombouwen tot maishton, waarin ik, met de single infusion methode, de suikers van de mout ga scheiden.

moet je met het pakket de suikers er in meerdere temperatuur stappen uit 'koken', of moet je de mouten in heet water gooien, temperatuur een tijdje aan zien te houden en daarna affilteren?
pi_158986283
quote:
0s.gif Op zondag 10 januari 2016 15:45 schreef Lucky2Bastard het volgende:

[..]

Methanol heb je alleen iets mee te maken als je gaat destilleren. Dan gooi je een deel van de voor- en naloop weg. Bij dranken met een laag alcoholpercentage zoals bier, is er niets aan de hand.

zelfs dan zou er nog niet eens zo veel aan de hand zijn.
buiten dat het ruikt en smaakt naar spiritus, zou je er niet genoeg van kunnen drinken om er meer dan de moeder van alle katers aan over te houden.
of een alcoholvergiftiging ;)
pi_158988486
quote:
0s.gif Op zondag 10 januari 2016 15:56 schreef marc0871 het volgende:

[..]

het lijkt iig meer op brouwen dan wat ik heb gedaan, met mijn blik gehopt moutextract ;)
na mijn volgende blik (bockbier), wil ik ook vanaf het begin gaan brouwen.
daarvoor ga ik een koelbox ombouwen tot maishton, waarin ik, met de single infusion methode, de suikers van de mout ga scheiden.

moet je met het pakket de suikers er in meerdere temperatuur stappen uit 'koken', of moet je de mouten in heet water gooien, temperatuur een tijdje aan zien te houden en daarna affilteren?
dat laatste: )
Ja doei.
  zondag 10 januari 2016 @ 17:40:37 #146
283159 pl4kkie
Het is FOK!
pi_158989273
Ik keek vandaag bij mij vorige werk gebottlede flessen. Het bier is nog steeds troebel. Hoort dat? Het moet uiteindelijk goudgeel en helder worden. Ook lag er een flinter dun laagje drap op de bodem van de fles wat ging vlokken en zweven nadat ik een flejs omgedraaid had. Hoort dit ook ?
Hearing voices from afar, Join the madness when the curtain falls.
We are the ones, To ignite the darkened skies.
pi_158989285
We moeten grotere pannen en een grotere zeef hebben _O- :')
Ja doei.
pi_158989791
quote:
1s.gif Op zondag 10 januari 2016 17:40 schreef pl4kkie het volgende:
Ik keek vandaag bij mij vorige werk gebottlede flessen. Het bier is nog steeds troebel. Hoort dat? Het moet uiteindelijk goudgeel en helder worden. Ook lag er een flinter dun laagje drap op de bodem van de fles wat ging vlokken en zweven nadat ik een flejs omgedraaid had. Hoort dit ook ?
na het een paar dagen te hebben laten nagisten, moet je het ergens koud zetten.
dan slaat op den duur de gist neer en moet je bier helder worden.

dat laagje is gist. dat hoort zo.
als je het bier straks uitschenkt, moet je er ook niet te veel mee schudden en het laatste beetje in de fles laten zitten.
  zondag 10 januari 2016 @ 18:17:26 #149
283159 pl4kkie
Het is FOK!
pi_158990079
quote:
0s.gif Op zondag 10 januari 2016 18:03 schreef marc0871 het volgende:

[..]

na het een paar dagen te hebben laten nagisten, moet je het ergens koud zetten.
dan slaat op den duur de gist neer en moet je bier helder worden.

dat laagje is gist. dat hoort zo.
als je het bier straks uitschenkt, moet je er ook niet te veel mee schudden en het laatste beetje in de fles laten zitten.
Thanks. Na het bottelen had ik de flessen in een koude schuur gezet (~10 graden). De volgende dag bedacht ik dat het te koud was dus heb ze verhuist naar een kamer waar het rond de 18 graden is. Daar staan ze nu een week. Dus ik kan ze nu het het beste weer in de koude schuur zetten?
Hearing voices from afar, Join the madness when the curtain falls.
We are the ones, To ignite the darkened skies.
pi_158990106
quote:
1s.gif Op zondag 10 januari 2016 17:12 schreef motorbloempje het volgende:

[..]

dat laatste: )
single infusion: een staps maish.
zelfde als wat ik met de koelbox methode wil gaan doen.

quote:
0s.gif Op zondag 10 januari 2016 17:41 schreef motorbloempje het volgende:
We moeten grotere pannen en een grotere zeef hebben _O- :')
soeppan van 8 liter. ik heb er hier 2 van staan.



moet genoeg zijn, voor een kilootje mout en 5 liter water

[ Bericht 1% gewijzigd door marc0871 op 10-01-2016 18:37:10 ]
pi_158990126
quote:
1s.gif Op zondag 10 januari 2016 18:17 schreef pl4kkie het volgende:

[..]

Thanks. Na het bottelen had ik de flessen in een koude schuur gezet (~10 graden). De volgende dag bedacht ik dat het te koud was dus heb ze verhuist naar een kamer waar het rond de 18 graden is. Daar staan ze nu een week. Dus ik kan ze nu het het beste weer in de koude schuur zetten?
yep ^O^
  zondag 10 januari 2016 @ 18:26:31 #152
283159 pl4kkie
Het is FOK!
pi_158990279
Toppie, Thanks. Dan gaan ze morgen weer naar de schuur. Kunnen ze nog rustig 2 weken nagisten
Hearing voices from afar, Join the madness when the curtain falls.
We are the ones, To ignite the darkened skies.
pi_158990467
quote:
1s.gif Op zondag 10 januari 2016 18:26 schreef pl4kkie het volgende:
Toppie, Thanks. Dan gaan ze morgen weer naar de schuur. Kunnen ze nog rustig 2 weken nagisten
het nagisten zal nu wel klaar zijn ;)
bij die temperaturen doet gist niet zo veel meer.
daarom zakt het naar de bodem en word je bier helder.
nu moet het klaren en rijpen.
pi_159025556
En dit weekend een rogge bier "Red Russian Rye" gebrouwd en die staat nu lekker te bubbelen.
pi_159026363
quote:
14s.gif Op maandag 11 januari 2016 21:26 schreef devzero het volgende:
En dit weekend een rogge bier "Red Russian Rye" gebrouwd en die staat nu lekker te bubbelen.
Hoe zou dat ongeveer moeten smaken?
Heb zelf nooit een roggebier gedronken.
pi_159026772
quote:
0s.gif Op maandag 11 januari 2016 21:49 schreef NeuNeu het volgende:

[..]

Hoe zou dat ongeveer moeten smaken?
Heb zelf nooit een roggebier gedronken.
Ik ook niet, maar over ~2 weken zal ik een idee hebben en over 4-5 weken zal ik het weten.
  maandag 18 januari 2016 @ 15:45:08 #157
65252 Bart
Slecht voor de gezondheid
pi_159203149
Stel dat we een Q&A kunnen regelen met een bierbrouwerij, is daar interesse voor? En zo ja, welke brouwerij zouden jullie wel eens wat aan willen vragen?
I have the cape. I make the fucking Whoosh noise.
Op donderdag 12 juli 2012 19:56 schreef Lithia het volgende:
Ik durf hier niets over te zeggen. Bart is koning hier.
pi_159269856
quote:
5s.gif Op maandag 18 januari 2016 15:45 schreef Bart het volgende:
Stel dat we een Q&A kunnen regelen met een bierbrouwerij, is daar interesse voor? En zo ja, welke brouwerij zouden jullie wel eens wat aan willen vragen?
zolang het maar niet bij heineken of 1 van de andere groten is.
liever een wat kleinere, ambachtelijke brouwerij.

als vraag zou je ze kunnen stellen hoe ze de toekomst van bier zien.
eenzijdig bier van de conglomeraten, of dat mensen steeds meer aparte, ambachtelijke, smaakvolle bieren gaan waarderen.
  donderdag 21 januari 2016 @ 08:28:50 #159
65252 Bart
Slecht voor de gezondheid
pi_159273799
^O^
Ik zat zelf ook al te denken aan kleinere brouwerijen :).
I have the cape. I make the fucking Whoosh noise.
Op donderdag 12 juli 2012 19:56 schreef Lithia het volgende:
Ik durf hier niets over te zeggen. Bart is koning hier.
pi_159293575
Vandaag een flesje open gemaakt van mijn eigen gebrouwen bier. Er zat genoeg koolzuur in voor een mooie schuimlaag.

De smaak viel wel onwijs tegen. Heb een paar slokjes geproeft maar heb niet echt de behoefte om nog verder te drinken. Het bier ruikt en proeft best wel zurig. De smaak is niet veel veranderd nadat ik getest had voor het bottelen. Ben benieuwd of de smaak nog bij trekt. Persoonlijk heb ik er een hard hoofd in.
Hearing voices from afar, Join the madness when the curtain falls.
We are the ones, To ignite the darkened skies.
pi_159294655
quote:
10s.gif Op donderdag 21 januari 2016 22:03 schreef pl4kkie het volgende:
Vandaag een flesje open gemaakt van mijn eigen gebrouwen bier. Er zat genoeg koolzuur in voor een mooie schuimlaag.

De smaak viel wel onwijs tegen. Heb een paar slokjes geproeft maar heb niet echt de behoefte om nog verder te drinken. Het bier ruikt en proeft best wel zurig. De smaak is niet veel veranderd nadat ik getest had voor het bottelen. Ben benieuwd of de smaak nog bij trekt. Persoonlijk heb ik er een hard hoofd in.
ik kon niet wachten en heb al bijna een krat van mijn stout leeg :@
nou ja. weet ik meteen wat tijd doet. het wordt elke dag beter :P :9
ondanks de lage carbonisatie (toch te weinig suiker gebruikt?), zit er toch een licht tinteltje aan het bier.
verder een mooie, donkere kleur.
smaaknoten moet ik nog leren herkennen.
maar ik weet iig al wel dat ik het lekker vind.
pi_159309928
quote:
10s.gif Op donderdag 21 januari 2016 22:03 schreef pl4kkie het volgende:
Het bier ruikt en proeft best wel zurig. De smaak is niet veel veranderd nadat ik getest had voor het bottelen.
Dat klinkt als een infectie (iets niet goed schoongemaakt?). Smaakte het bier ook zurig voordat je het bottelde?
pi_159310082
In het Engels, maar misschien kun je uitzoeken wat er fout is gegaan.

http://www.morebeer.com/content/homebrew-off-flavors
pi_159333899
Vandaag weer een brouwdagje gehad. De 15 liter rook-koffiebier staat inmiddels in de gistkast. *O*
Nu een paar weekjes wachten totdat er gebotteld kan worden.
pi_159349428
quote:
0s.gif Op zaterdag 23 januari 2016 18:46 schreef Oceanonix het volgende:
rook-koffiebier
Klinkt interessant. Een kit of recept van internet?
pi_159350642
quote:
14s.gif Op zondag 24 januari 2016 03:17 schreef devzero het volgende:

[..]

Klinkt interessant. Een kit of recept van internet?
Recept van internet wat ik verbouwd heb.
  maandag 25 januari 2016 @ 09:20:13 #167
247887 Takaiki
Obladi, oblada life goes on
pi_159374485
Na een cursus in december, 10 januari samen met een vriendin onze eerste batch gebrouwd van het beginnerspakket blond dat we bij de cursus kregen :)
Ze belde afgelopen week op dat er een schimmel op zat, maar na nadere inspectie bleek het heel erg fijn schuim van de vergisting te zijn :P
Ben benieuwd hoe hij gaat smaken :Y
Sometimes you're the windshield
Sometimes you're the bug
pi_160486038
Bump! :)

Nog een paar dagen wachten en dan kan ik mijn eerste batch blikbrouwsel IPA gaan bottelen. Gisteren met een vriend bijna twee kratten aan flesjes schoongemaakt. Best rotwerk. :P

Mijn APA van de Hema is uiteindelijk erg lekker geworden, vrij hoppig met een duidelijk citrus aroma. Minpunt: er zat veel te veel koolzuur in. Ze ontploften nog niet uit zichzelf, maar er zat wel erg veel druk achter die kroonkurken. :P

Ga binnenkort waarschijnlijk een Abdijbier brouwen, en dan bottelen op champagneflessen.
pi_160594408
Eind vorig jaar begonnen met een pakket pale ale van Xenos.
Dat beviel zo goed dat we daarna ook nog de stout hebben gemaakt.

En nu net is ons eerste (bok) biertje zonder pakket klaar :9

Allemaal erg smakelijk en de volgende gaat een witbier worden.
pi_160781769
zo, de kogel is door de kerk.
na 2 blikbrouwsels heb ik wat mouten, een moutmolen, een 25 liter pan met kraan en hopbellen gekocht bij de brouwmarkt.

ik heb als mouten; pilsmout, munich light, munich dark als caramout en chocolate b als roost mout. alles van de swean.
voor de hop heb ik gekozen voor brewers gold voor het bitter en hallertau hershbrucker voor het aroma.

doel is een soort van stout.

zelf zat ik te denken aan;

pilsmout; 2kg,
munich light; 2kg,
munich dark; 400 gram,
chocolate b; 200 gram.

12 liter om te maichen,
10 liter om te spoelen.

brewers gold kookt 60 min,
hallertau hershbrucker de laatste 15 min.

gewoon als eerste probeersel en misschien een benchmark voor latere bieren.
je moet ergens beginnen, hč :P

wor(d)t :+ dat wat, denken jullie?
pi_160797145
Lijkt me erg light voor een stout, maar ik ken munich light niet zo goed, dus misschien is het donkerder dan ik me voorstel. Ziet er verder goed uit. Wat voor gist ga je gebruiken?
pi_160798126
Kan niet wachten tot we weer aan de brouw gaan :9

Eerst nog een reis, maar als we terug zijn zeker weer een poging wagen, de vorige was goed gelukt! :)
Ja doei.
pi_160799965
quote:
14s.gif Op zaterdag 19 maart 2016 22:43 schreef devzero het volgende:
Lijkt me erg light voor een stout, maar ik ken munich light niet zo goed, dus misschien is het donkerder dan ik me voorstel. Ziet er verder goed uit. Wat voor gist ga je gebruiken?
nu je het zegt; 3 tot 4 en 12 tot 15 ebc is idd niet echt donker, voor de basis.
ik dacht eerlijk gezegd ook dat de kleur voornamelijk van de roost mout kwam. en die kan ik niet echt meer toevoegen, volgens de aanbevelingen bij de mout.
een aantal mouten waar ik eerst naar keek, waren ook niet op voorraad.
nou ja. we gaan het wel merken.

zoals gezegd is dit mijn eerste graanbrouw project, dus ik weet nog niks meer dan dat ik de klok heb horen luiden en ben nu hard op zoek naar de klepel ;)
het is dus echt een leerproject.

als gist. tja. eerlijk gezegd ben ik dat nog vergeten.
ik heb hier nog een paar zakjes gist van de bakafdeling van de super, dus ik wilde die dan maar gebruiken.
niet ideaal, maar daar kijk ik met mijn volgende brouwsel wel naar.
pi_160801111
quote:
0s.gif Op zondag 20 maart 2016 00:28 schreef marc0871 het volgende:
zoals gezegd is dit mijn eerste graanbrouw project, dus ik weet nog niks meer dan dat ik de klok heb horen luiden en ben nu hard op zoek naar de klepel ;)
het is dus echt een leerproject.
Ik heb niet super veel ervaring met all-grain brouwsels en de meeste die ik maak zijn 4 liter (1 gallon); dus als het niet erg goed smaakt, dan maakt het niet zo uit. Mijn gewone brouwsels zijn kits met een mix graan en malt-extracts (mijn plaatselijke bierwinkel heeft een hoop leuke recepent voor 20 liter)

quote:
ik heb hier nog een paar zakjes gist van de bakafdeling van de super, dus ik wilde die dan maar gebruiken.
niet ideaal, maar daar kijk ik met mijn volgende brouwsel wel naar.
Broodgist kan amper tegen alcohol en als er iets is wat je niet wilt is een superzoet drankje met amper alcohol omdat je gist na 2 dagen al dood was. Ook al is is dit een experiment, ik zou toch even op zoek gaan naar "echt" biergist.

[ Bericht 6% gewijzigd door devzero op 20-03-2016 02:56:41 ]
  Moderator zondag 20 maart 2016 @ 09:55:42 #175
39093 crew  jitzzzze
Banaan in je oor
pi_160803850
quote:
0s.gif Op zondag 20 maart 2016 09:55 schreef jitzzzze het volgende:
Vast een enorme domme vraag: maar heb je naast zo'n brewferm blik nog meer spullen nodig?
minstens een startset zoals dit

http://www.brouwmarkt.nl/(...)bierbrouwen-pro.html
pi_160804301
quote:
14s.gif Op zondag 20 maart 2016 02:51 schreef devzero het volgende:

[..]

Broodgist kan amper tegen alcohol en als er iets is wat je niet wilt is een superzoet drankje met amper alcohol omdat je gist na 2 dagen al dood was. Ook al is is dit een experiment, ik zou toch even op zoek gaan naar "echt" biergist.
zal denk ik wel meevallen.
zelfs op het thuisdestilleerforum zagen ze geen probleem in het gebruik van bakkersgist voor het fermenteren van een stookbier tot een procentje of 7/8.

op hobbybrouwen las ik net nog een stukje, dat een hoog vergistende gist soms ver onder zijn specs presteert en een laag vergistende op zijn sloffen een paar procenten daar boven kan halen.
eea zal ook wel samenhangen met de omstandigheden in de wort (voedingsstoffen, ph, temperatuur e.d.).

[ Bericht 0% gewijzigd door marc0871 op 20-03-2016 10:43:10 ]
  zondag 20 maart 2016 @ 10:53:19 #178
3554 laffer
Ouwe LUL
pi_160804599
quote:
0s.gif Op zondag 20 maart 2016 10:05 schreef marc0871 het volgende:

[..]

minstens een startset zoals dit

http://www.brouwmarkt.nl/(...)bierbrouwen-pro.html
Ik heb deze: http://www.brouwmarkt.nl/(...)rouwen-pro-plus.html

Bevalt prima :Y
Zet `s nachts je prostaat op tenminste 16 graden, dan bevriezen je leidingen niet.
pi_160804838
quote:
0s.gif Op zondag 20 maart 2016 10:53 schreef laffer het volgende:

[..]

Ik heb deze: http://www.brouwmarkt.nl/(...)rouwen-pro-plus.html

Bevalt prima :Y
grootste verschil is de ton ipv de emmer.
die ton is wel gasdicht, waar de emmer dat niet is.
dat verklaart het prijsverschil, want die tonnetjes zijn nog vrij prijzig.
pi_161280819
quote:
0s.gif Op zondag 20 maart 2016 09:55 schreef jitzzzze het volgende:
Vast een enorme domme vraag: maar heb je naast zo'n brewferm blik nog meer spullen nodig?
Het is aan te raden losse gist bij te bestellen en zo nodig een giststarter te maken. Die korrelgisten die bij de blikken worden meegeleverd willen nog wel eens wat mindere resultaten opleveren (ongewenste smaak, minder alcohol etc). Ik ga zelf straks een Brewferm Grand Cru brouwen waarvoor ik de Wyeast 3944 XL Belgian Witbier (http://www.brouwmarkt.nl/bierbrouwen/biergisten-kleinverpakking/wyeast-biergist/wyeast-belgian-ales/wyeast-3944-xl-belgian-witbier-biergist-activator.html).
pi_161298707
nou, dat waren een paar spannende weken. mijn eerste all-grainbrouwerijtje.
het doel was een soort van stout, maar uiteindelijk is het meer een porter geworden. krappe 5% alcohol.

eigenlijk heb ik zo'n beetje alles fout gedaan. te beginnen bij de hoeveelheid maishwater.

maar goed ff vanaf het begin;
ik had het volgende recept uitgedacht;

1kg pilsmout,
1kg munichmout,
200gr munich dark,
100gr chocolate b.
allen van swaen.

dat heb ik bij 55 graden gestort in 6 liter water. de temperatuur zakte naar iets van 40 graden.
omdat ik het vrij dik vond, heb ik daar nog 2 liter koud water aan toegevoegd en de temperatuur weer naar de 40 graden gebracht. daar heb ik 10 minuten gewacht.
daarna ben ik via 10 minuten op 55 graden naar de 65 gegaan, waar de maish 1 uur op heeft gestaan.
daarna 10 minuten 72 graden en een paar minuten 80 graden.

na het maishen ben ik gaan filteren.
bolkraan open totdat er een klein straaltje uit kwam en rustig af laten lopen.
als filter zat er een bazooka in mijn 25 liter pan.

toen het bostel droog kwam te staan, heb ik daar, in 3 keer, zo'n 4,5 liter water opgesprenkeld.
toen er niet zoveel meer uit kwam, heb ik met een stukje hout de pan iets schuin gezet, om maar zo veel mogelijk op te kunnen vangen.
het sg hiervan was 1050.

na het filteren ben ik gaan koken.
afgewerkte mout bij de eendjes gebracht. pan schoongemaakt, het wort er weer in en aan de kook gebracht.
omdat er uiteindelijk minder opbrengst was dan verwacht en ik verwachtte dat er nog aardig wat zou verdampen, heb ik er nog 2 liter water bijgedaan.

als bitterhop had ik brewers gold uitgekozen.
daarvan heb ik 15gr een uur laten meekoken.
op 10 minuten voor het eind is er 15gr Hallertau Hersbrucker bijgegaan.

de gekookte wort heb ik heet af laten lopen in de gistemmer.
deze heb ik in een spoelbak koud water af laten koelen. ging eigenlijk nog sneller dan verwacht.
het sg na het koken kwam uit op 1070.
dat heb ik teruggebracht naar 1060, door er nog wat koud water bij te doen.
hoeveel weet ik niet. direct uit de kraan.

de gist is er bij 25 graden bij gegaan; top van arsegan.
deze had ik in het monster van na het hopkoken gedaan, om te activeren.
2 uur later was het al lekker aan het bubbelen.
de volgende ochtend was het waterslot als een gek aan het borrelen.
tegen de avond was de meeste prut er al wel weer uit.

na een dag of 5 heb ik het eerste monster getrokken; sg 1024.
smaak was niet eens verkeerd; moutig, niet echt bitter. eerder wat zoetig. niet echt hoppig. wat karamel en wat flauwe hinten van chocola.

nog een week laten staan en weer een monster getrokken sg 1023.
afgeheveld en 60gr suiker in 150ml water opgelost en even laten koken.
afgekoeld suikerwater bij het bier gedaan, doorgeroerd en in flesjes gedaan.

uiteindelijk had ik 6 liter bier.
doel was eigenlijk 10 liter, maar ik had halverwege al door dat ik dat nooit meer ging redden.
nou maar afwachten wat het wordt.

als ik dit recept nog eens ga maken, zal ik eerder met 10 liter maishwater beginnen en spoelen met 6 tot 8 liter.
de maish-in temperatuur ga ik ook wat hoger stellen. de maish-out kan lager.
het koelen doe ik voor het aflaten in de gistemmer. ga nog een wortkoeler fabrieken.
ook wil ik wat meer hop gaan gebruiken. of toch iig een hop met wat meer alpha voor het bitter.
en minder suiker voor het hergisten.

nou. dat waren mijn eerste ervaringen met all-grain brouwen.
fouten gemaakt. veel geleerd. hopende op tips voor een volgend brouwsel.

[ Bericht 0% gewijzigd door marc0871 op 09-04-2016 12:43:40 ]
pi_161637274
@vorige post: Zag ik deze post ook niet voorbijkomen op het forum van hobbybrouwen? :P

OT: Brouwers, kameraden, bekenden en onbekenden, ik moet een vreselijk verlies melden.

Hij was zo goed bezig. Zo enthousiast, hij klaagde nooit...

Een ware metgezel.

Maar aan alles komt een einde. Het is voorbij.

Zijn leven was glorieus, maar kort.

Vandaag, vrijdagavond 22 april 2016, om 21:50 uur, is hij ons ontnomen.

Mijn geliefde maatglas.

Moge hij in stilte rusten.
pi_161646303
quote:
0s.gif Op vrijdag 22 april 2016 22:08 schreef KremlinCardinal het volgende:
@vorige post: Zag ik deze post ook niet voorbijkomen op het forum van hobbybrouwen? :P
:Y
quote:
OT: Brouwers, kameraden, bekenden en onbekenden, ik moet een vreselijk verlies melden.

Hij was zo goed bezig. Zo enthousiast, hij klaagde nooit...

Een ware metgezel.

Maar aan alles komt een einde. Het is voorbij.

Zijn leven was glorieus, maar kort.

Vandaag, vrijdagavond 22 april 2016, om 21:50 uur, is hij ons ontnomen.

Mijn geliefde maatglas.

Moge hij in stilte rusten.
de maat was vol :P :+
  Moderator zondag 8 mei 2016 @ 23:03:41 #184
45833 crew  Fogel
pi_162026723
Samen met Bart en DeZwabber (+ wat mensen die hier niet rondhangen) in Nijmegen een batch donkere tripel met zoethout en jeneverbes gebrouwen. Ben erg benieuwd naar het resultaat.
Was in ieder geval een leuke dag met zelf brouwen, rondleiding in een biermuseum, lunch, snack en vooral veel bier testen. En tijden het testen ook het recept van ons eigen bier aangepast.
I'm surrounded by morons!
TRV plannen/geboekt 2026: Peru, Belgiė, Nederland, St. Maarten
TRV plannen/geboekt 2025:Zuid-Amerika, Nederland, Chicago, Washington, Nederland, Kroatiė, Sloveniė, Parijs/Brussel/Nijmegen/Kopenhagen, Griekenland, Nederland, Oslo
TRV 2024:Nederland, UK, Nederland, Denemarken, UK, Nederland, Noord-Noorwegen, Nederland, Atlanta
  maandag 9 mei 2016 @ 16:38:35 #185
65252 Bart
Slecht voor de gezondheid
pi_162039540
Ja het was echt heel tof _O_. Ben super benieuwd hoe ons bier gaat smaken!
I have the cape. I make the fucking Whoosh noise.
Op donderdag 12 juli 2012 19:56 schreef Lithia het volgende:
Ik durf hier niets over te zeggen. Bart is koning hier.
pi_164116026
Ik heb een vraagje. Als ik zo'n starterspakket koop bij BrewFerm, kan ik het dan later ook gewoon uitbreiden? Want stel dat het leuk is en ik wat geavanceerder wil gaan?
Cindy De Vuyst
pi_164123222
quote:
0s.gif Op zaterdag 30 juli 2016 19:38 schreef einzeinz het volgende:
Ik heb een vraagje. Als ik zo'n starterspakket koop bij BrewFerm, kan ik het dan later ook gewoon uitbreiden? Want stel dat het leuk is en ik wat geavanceerder wil gaan?
Dat kan ja. Het is wel aan te raden om voor een premium of premium+ pakket te kiezen.
Extra aanvullingen zijn later toevoegbaar.
Steun het Kiva Fok! team!
http://www.kiva.org/team/fok
pi_164126969
quote:
0s.gif Op zondag 31 juli 2016 01:21 schreef voetbalmanager2 het volgende:

[..]

Dat kan ja. Het is wel aan te raden om voor een premium of premium+ pakket te kiezen.
Extra aanvullingen zijn later toevoegbaar.
Bij Brewferm of Brouwland?
Cindy De Vuyst
pi_164127998
quote:
0s.gif Op zondag 31 juli 2016 11:50 schreef einzeinz het volgende:

[..]

Bij Brewferm of Brouwland?
Gewoon bij Brouwland of een andere webshop die Brewferm producten verkoopt.
Steun het Kiva Fok! team!
http://www.kiva.org/team/fok
pi_164162866
Hoe maken jullie je etiketten? Of waar ontwerpen cq kopen jullie ze?
pi_164171361
quote:
0s.gif Op maandag 1 augustus 2016 20:35 schreef Luppie0110 het volgende:
Hoe maken jullie je etiketten? Of waar ontwerpen cq kopen jullie ze?
Etiketten _O-
Ik gebruik Grolsch beugelflessen. Naast dat het mooie flessen zijn, kan je ze ook makkelijk ontluchten wanneer de druk van het nagisten te groot word.
En om verschillende batches uit elkaar te houden gebruik ik van die hele kleine ronde gekleurde stickers waar je net 1 letter op kan schrijven.
Steun het Kiva Fok! team!
http://www.kiva.org/team/fok
pi_164171612
Voor mezelf doe ik dat ook zo maar nu als er wat gasten over de vloer komen lijkt me het leuk om een slap etiketje oid erop te plakken idd.
pi_164173615
Wij hebben het voor de leuk een keer op gewoon papier geprint. Verder ontwerpen we wel etiketten paar dat is vooral voor Untappd.

Verder hebben we gekleurde doppen en cijfers om het voor onszelf uit elkaar te houden.
  dinsdag 2 augustus 2016 @ 15:43:59 #194
247887 Takaiki
Obladi, oblada life goes on
pi_164178680
quote:
0s.gif Op maandag 1 augustus 2016 20:35 schreef Luppie0110 het volgende:
Hoe maken jullie je etiketten? Of waar ontwerpen cq kopen jullie ze?
Gewoon papier met laserprinter bedrukt.
Opplakken gaat makkelijk met koffiemelk ^O^
Sometimes you're the windshield
Sometimes you're the bug
pi_164212805
Ik zit te rommelen met een recept voor een APA, wat denken jullie hiervan?
Ik denk de tiende iteratie van het hoprecept van vandaag :')



Ik heb expres zoveel mogelijk in de whirlpool en dryhop gegooid om er zo veel mogelijk hop in te kunnen duwen zonder dat het al te bitter wordt maar ik heb zoiets nog nooit geprobeerd, lijkt het ergens op?
pi_164213368
quote:
0s.gif Op woensdag 3 augustus 2016 22:58 schreef Saind het volgende:
Ik zit te rommelen met een recept voor een APA, wat denken jullie hiervan?
Ik denk de tiende iteratie van het hoprecept van vandaag :')

[ afbeelding ]

Ik heb expres zoveel mogelijk in de whirlpool en dryhop gegooid om er zo veel mogelijk hop in te kunnen duwen zonder dat het al te bitter wordt maar ik heb zoiets nog nooit geprobeerd, lijkt het ergens op?
Welk programma gebruik je hiervoor? Berekend dit automatisch wat het 'kan worden'?
Cindy De Vuyst
pi_164213439
quote:
0s.gif Op woensdag 3 augustus 2016 23:17 schreef einzeinz het volgende:

[..]

Welk programma gebruik je hiervoor? Berekend dit automatisch wat het 'kan worden'?


Beersmith dus.

En ja. Ingrediėnten erin douwen en hij geeft alles automatisch aan

[ Bericht 5% gewijzigd door #ANONIEM op 03-08-2016 23:21:29 ]
pi_164214301
quote:
0s.gif Op woensdag 3 augustus 2016 23:19 schreef Saind het volgende:

[..]

[ afbeelding ]

Beersmith dus.

En ja. Ingrediėnten erin douwen en hij geeft alles automatisch aan
Thanks, ik ken er weinig van maar je zal een zeer licht bier hebben naar mijn gevoel.
Cindy De Vuyst
pi_164345359
quote:
0s.gif Op maandag 1 augustus 2016 20:35 schreef Luppie0110 het volgende:
Hoe maken jullie je etiketten? Of waar ontwerpen cq kopen jullie ze?
Ik zag laatst iemand die deze etiketten had aangeschaft om een kleine sticker boven op de dop te plakken:

http://www.benz.nl/printe(...)tuks-(c)817721/info/

Ze hebben ook een sjabloon voor Word.
pi_164593825
quote:
1s.gif Op woensdag 3 augustus 2016 23:54 schreef einzeinz het volgende:

[..]

Thanks, ik ken er weinig van maar je zal een zeer licht bier hebben naar mijn gevoel.
Veel kleur zal er idd niet aan zitten.
Pils is net de lichtste gerstemout.
De tarwemout helpt ook niet. Denk witbier ;)

Als software; kijk eens naar brouwhulp. Nederlandstalig.

behoorlijke hoeveelheid hop.
Maar nog lang niet zoveel als in de Brewdog Punk Ipa (307 gram op 20 liter :X )

[ Bericht 6% gewijzigd door marc0871 op 16-08-2016 19:11:52 ]
abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')