Loekie1 | vrijdag 3 juli 2015 @ 22:34 |
Heeft iemand ervaring met een koekenpan zonder speciale anti aanbaklaag die toch niet aanbakt? | |
MissLuna | vrijdag 3 juli 2015 @ 22:36 |
Keramische pannen een idee? Wij hebben ze van Sola, erg tevreden over. | |
RoodWitBlauw | vrijdag 3 juli 2015 @ 22:49 |
De Buyer pannen. Gemaakt van staal Inbranden met olie zorgt voor de antiaanbak laag. https://broodbakken.wordp(...)ral-b-pan-seasoning/ | |
Tengano | vrijdag 3 juli 2015 @ 23:25 |
Gebruikte vroeger veel tefal. Nu niet meer. Als je genoeg olie gebruikt en een goede pan hebt, is er vaak niks aan de hand. Ik ben elf helemaal weg van gietijzer. Heb zelf twee gietijzeren wadjans, drie gietijzeren koekepannen en hapjespannen, gietijzeren stoofpan met druppeldeksel en vind dat ideaal. RVS heb ik natuurlijk ook, maar voor bakken prefereer ik dus gietijzer. Schoonmaken doe ik met een RVS schuurspons zonder zeep (binnenkant) afspoelen met warm water en klaar. Door dit gebruik blijft de binnenkant vettig, smaakvol en wordt hij ook steeds ietsje gladder. I love cast iron ![]() PS: gietijzer is onverslijtbaar en heeft charme waar geen enkele pan tegen op kan. Mmmmm ![]() (Is ook geschikt voor inductie dus!) | |
liedetector | zaterdag 4 juli 2015 @ 08:54 |
grootste nadeel het gewicht... | |
Isabeau | zaterdag 4 juli 2015 @ 09:41 |
Ik ben niet zo heel tevreden over mijn keramische pannen. Als ik er een beetje boter/olie in doe dan gaat dat alleen in 1 klein plasje bij elkaar op 1 plek zitten. Verder vind ik het niet mooi bakken en bakken dingen gewoon snel aan. Mijn gietijzeren pan bakt altijd aan, ook nadat ik hem op aanwijzingen online behandeld had met schuurspons en olie. Loeizwaar. Wel een stoer ding in mijn keuken, maar ik gebruik hem niet meer. Waar ik het meest tevreden over ben zijn mijn tefal anti-aanbakpannen, maar die wilde ik juist weg doen ![]() Ik ben denk ik gewoon slecht met pannen ![]() | |
Weltschmerz | zaterdag 4 juli 2015 @ 09:49 |
Gietijzer houdt veel warmte vast, zodat je op normale gaspitten toch nog vrij grote hoeveelheden tegelijk heet kunt bakken. Plaatstaal (DeBuyer etc.) is ook niet heel licht en kan een hele mooie gladde laag krijgen. Nadeel is dat het wat aandacht en moeite vraagt om hem goed te houden. Teflon is ideaal voor het bakken van een eitje of zo, maar niet geschikt voor hoge temperaturen. | |
technofreak86 | zaterdag 4 juli 2015 @ 10:28 |
Aldi/Lidl aanbiedingen in de gaten houden of anders gewoon Ikea. Als de antiaanbaklaag versleten is de pan vervangen, niet te moeilijk over doen. | |
Spanky78 | zaterdag 4 juli 2015 @ 10:31 |
Stalen pan goed inbakken met olie zout en aardappelschillen. | |
TimeJumper | zaterdag 4 juli 2015 @ 10:35 |
Ik koop vaak een hapjespan bij de action voor 11 euro. En als de aanbaklaag "versleten" is koop ik een nieuwe ![]() | |
kipje123 | zaterdag 4 juli 2015 @ 18:09 |
Ik heb onlangs geïnvesteerd (en het is wel echt een investering....) in pannen van het merk Demeyere, zonder anti-aanbaklaag, van roestvrij staal, met 30 jaar garantie. Ik vind ze heel fijn bakken, maar het is wel echt anders dan een tefalpan en dat moet je even weten. op youtube kun je handige instructiefilmpjes vinden. Keramisch raad ik ook niet aan - wel geprobeerd maar in het begin werkt het geweldig en daarna begint het enorm aan te koeken, worden dingen niet gelijkmatig bruin etc. | |
Tamabralski | zaterdag 4 juli 2015 @ 21:21 |
Wij koken electrisch en gebruiken nu uitsluitend rvs pannen. Als je de kooktijden een beetje kent door gewenning werkt dit gewoon perfekt. | |
focal | zondag 5 juli 2015 @ 01:22 |
Zou gewoon wat teflon pannetjes bij de ikea halen, altijd fijn om te hebben en super makkelijk schoon. Heb zelf ook pannen van Demeyere, Creuset en nog wat gave cul verantwoorde dingen. Maar ben nog steeds gek op teflon ikea pannetjes. | |
Fixers | maandag 6 juli 2015 @ 08:31 |
Keramische pannen vind ik gewoon niet fijn bakken, en na een tijdje bakken ze alsnog aan. Voor een goede anti-aanbak gaat er niets boven good-old teflon. Liefst in een beetje zware pan. Die vederlichte papierdunne aluminium pannetjes blijven niet op temperatuur als ik wat wil bakken.Als je moeite hebt met gietijzer, zou ik de koperen pannen laten voor wat ze zijn. Koper heeft aan de binnenkant een laag rvs en dat is nukkiger met bakken dan gietijzer. Tip voor je gietijzeren pan: laat 'm eerst op een matig vuur warm worden voor je olie/boter en je product erin doet. Dat zou al veel moeten schelen. Ik vind het altijd zo zonde als mensen goede pannen die ze hebben laten staan omdat ze het gebruik niet onder de knie krijgen. [ Bericht 2% gewijzigd door Fixers op 06-07-2015 08:45:34 ] | |
Pietverdriet | maandag 6 juli 2015 @ 08:41 |
Het is al eerder genoemd, een gietijzeren of plaatstalen koekenpan goed inwerken en onderhouden, zwaar maar erg fijn. | |
Loekie1 | dinsdag 7 juli 2015 @ 10:32 |
Teflon is sinds 2015 verboden, lees ik, althans een stofje in Teflon. Wat is Teflon? Veel pannen bevatten een anti-aanbaklaag, deze laag wordt in de volksmond ook wel Teflon genoemd. DuPont heeft ‘Teflon’ uitgevonden, dit is eigenlijk een merknaam voor PTFE (PolyTetraFluorEthyleen). In de Teflon-pannen zit een stof, namelijk PFOA, deze stof wordt vanaf 2015 verboden. PFOA is een soort bindmiddel om de PTFE te hechten aan de pan. http://www.gezondheidscen(...)aag-in-pannen-giftig Overigens gebruikt Tefal geen PFOA, lees ik op hun site. [ Bericht 3% gewijzigd door Loekie1 op 07-07-2015 11:21:25 ] | |
Loekie1 | dinsdag 7 juli 2015 @ 10:35 |
Heeft iemand ervaring met de Greenpan? http://www.voedselrevolut(...)e-koekenpan-reviews/ | |
Fixers | dinsdag 7 juli 2015 @ 13:48 |
Alle fabrikanten zijn al gestopt met Pfoa is een etszuur dat ervoor zorgt dat teflon, dat nergens aan plakt, hecht aan het aluminium van de pan. De fluor-koolstofverbinding die de basis vormt van teflon is bijna is zeer sterk en volledig inert. Ofwel als je een stukje teflon opeet passeert het je darmen zonder iets te doen. Teflon en alle andere merken ptfe blijven gewoon toegestaan. | |
Deshain | dinsdag 7 juli 2015 @ 21:26 |
een gezonde pan ![]() Keramische pannen zijn gewoon ruk, siert. Lijkt leuk in het begin maar voor hetzelfde geld heb je een stalen pan waar je 30 jaar mee doet. | |
Fixers | dinsdag 7 juli 2015 @ 22:19 |
De enige claim/onderzoek dat die keramische laag gezonder zou zijn komt van de fabrikant van dat spul zelf. Ik heb nog geen onafhankelijk onderzoek gezien. Mijn ervaring met keramische pannen is bedroevend. Het anti-aanbak effect verdwijnt na een half jaar tot een jaar. De fabrikant zei achtereenvolgens dat dat kwam doordat: -men enkel olijfolie moest gebruiken -men de pan te schoon maakte -men juist geen olijfolie moest gebruiken -men de pan niet schoon genoeg maakte -er micro haarscheurtjes ontstaan in de laag omdat het metaal van de pan een andere uitzettingscoefficient heeft dan de laag zelf. | |
RobinOok | dinsdag 7 juli 2015 @ 22:25 |
Lang leven teflon. Ik zou niet zonder willen. Briljante uitvinding. | |
Karina | dinsdag 7 juli 2015 @ 22:26 |
Ik heb zo eentje een tijdje terug gekocht bij Blokker, ben er wel blij mee, niets bakt aan. Had trouwens geen idee van de achtergrond (dat milieugedoe) etc. hij was gewoon in de aanbieding ![]() | |
Panthera1984 | dinsdag 7 juli 2015 @ 22:32 |
Ik heb een kleine greenpan, ooit (jaartje terug denk ik) gekocht bij de AH. Ik gebruik hem ongeveer wekelijks en ik heb er twee krassen in denk ik. De werking is verder nog goed. Geen klachten. | |
Fixers | dinsdag 7 juli 2015 @ 22:44 |
Geen enkele fabrikant gebruikt nog PFOA, wat trouwens geen grondstof maar een hulpstof is. PFOA is een etszuur dat werd gebruikt om het aluminium van de pan geschikt te maken dat de teflon eraan kan hechten. Daar zijn tegenwoordig andere methodes voor. Teflon zelf bestaat uit een fluor-koolstofverbinding die nogal inert is. Die chemische verbind verbreek je alleen door te hoge temperaturen. Bij normaal gebruik is teflon veilig, mocht je een kruimeltje opeten dan passeert het probleemloos je darmen. Verder weten ze bij dat blog, dat zogenaamde gezondheidscentrum, duidelijk niets van koken. Bakken doe je op een temperatuur van 180-200 graden, een temperatuur die teflon prima verdraagt. Je kan een pan tot 300 graden opstoken, maar dan heb je het gewoon niet begrepen en zou je eens op kookles moeten. Oh om een idee te geven over hoe inert teflon is: ze gebruik potten van dat spul om het meest agressieve/corrosive zuur dat we kennen in te bewaren.(vanaf 8:36, maar de rest van het filmpje is ook vermakelijk): | |
Geralt | dinsdag 7 juli 2015 @ 22:47 |
Weer een koekenpannentopic. Ik had er laatst ook een gemaakt. Omdat ik debiel wordt van pannen die na een half jaar tot een jaar gewoon compleet naar de kloten zijn. En toen heb ik pannen gekocht van een onbekend merk wat goed zouden zijn volgens diverse weblogs van vrouwen. Nou die hebben er dus ook gewoon geen ene klote verstand van blijkt, want die pannen zijn ook alweer verweg naar de tering ![]() Dus nog steeds geen goeie koekenpan hier. En zo een van plaatstaal zie ik an sich wel zitten, maar ik heb weinig zin om pannen telkens in te moeten vetten of weet ik veel wat. Ik wil gewoon bakken, die kutpan afwassen en in de kast flikkeren. En dat kan klaarblijkelijk dus niet ![]() | |
Geralt | dinsdag 7 juli 2015 @ 22:49 |
Toch raar dat we klaarblijkelijk een van de 5 of the World's Most Dangerous Chemicals gebruiken in iets waar we eten in klaar maken. | |
Fixers | dinsdag 7 juli 2015 @ 22:52 |
Optie 1: Goede kwaliteit Teflon-pannen kopen. Niet laten verbranden. Niet in krassen. Niet inelkaar stapelen (zonder iets ertussen) Over 10-15 jaar de pannen vervangen omdat ze versleten zijn. Optie 2: Koop roestvaststalen pannen. Ontwikkel geduld bij het koken. Zet je koekenpannen in je testament. | |
Fixers | dinsdag 7 juli 2015 @ 22:53 |
Nee, we stoppen een van de vijf most dangerous chemicals in Teflon potten omdat teflon zelfs daar niet mee reageert. | |
Geralt | dinsdag 7 juli 2015 @ 22:57 |
Die teflon gaat bij mij altijd stuk. Omdat er met ijzer in gerost wordt en omdat ze te heet gestookt worden en omdat mijn vriendin zegt wat een flauwekul, die pan moet toch heet worden. Dus die zijn binnen het jaar altijd stuk. Keramisch ook; zelfde verhaal. RVS heb ik nog nooit mee gebakken, maar om de een of andere reden denk ik dat daar alles heel erg in plakt ofzo. | |
Zolderkamer | dinsdag 7 juli 2015 @ 22:58 |
Ikea heeft erg goede pannen.. (ook hele slechte trouwens) maar het gewicht van een (niet gietijzer) pan zegt vaak heel veel.. Zoals eerder genoemd is Demeyere ook erg goed.. | |
Fixers | dinsdag 7 juli 2015 @ 23:01 |
Optie 3: thuisbezorgd.nl Of leer gewoon koken, zoek een cursus in de buurt ga daarheen samen met je vriendin. Ik snap die obsessie niet die mensen hebben met het hellevuur zelf willen overtreffen in de keuken. | |
technofreak86 | dinsdag 7 juli 2015 @ 23:26 |
Die 1 jaar is dus vrij simpel op te rekken naar 2-3. Als dat je al teveel moeite is zou ik niet eens aan iets anders beginnen. Gietijzer en plaatstaal hebben ook nogal een gebruiksaanwijzing. 10-15 jaar voor teflon lijkt me onhaalbaar tenzij je er alleen af en toe een ei in bakt. Vaak zie je wel dat ze in sets van 3 komen, als je die alle drie evenveel gebruikt verdriedubbel je dus de levensduur vergeleken met 1 pan. | |
Geralt | dinsdag 7 juli 2015 @ 23:28 |
Maar even wat anders. Kennelijk kunnen die pannen allemaal niet tegen te hoge temperaturen. Waarom kan je met elk fornuis dan die kennelijk veel te hoge temperaturen bereiken? ![]() Tevens hoe weet ik nou hoe heet mijn elektrische kookplaat wordt als ik hem op stand 9 zet. Dat is de max stand. Meestal zet ik die daar op om op te warmen en als het vreten erin gaat terug naar 7 ofzo. Moet ik dan die stand 9 gewoon nooit meer gebruiken of wat? | |
technofreak86 | dinsdag 7 juli 2015 @ 23:30 |
Jij verhit een pan, als je daarbij hulp nodig hebt kun je misschien denken aan begeleid wonen in plaats van een fornuisbegrenzing. | |
Geralt | dinsdag 7 juli 2015 @ 23:31 |
![]() ![]() ![]() | |
Pietverdriet | woensdag 8 juli 2015 @ 06:26 |
Gietijzer en plaatstaal kunnen wel tegen hoge temp | |
Loekie1 | woensdag 8 juli 2015 @ 06:49 |
Misschien wordt het te heet als het te veel gaat walmen? Dat wil je sowieso niet in de keuken. | |
Fixers | woensdag 8 juli 2015 @ 07:17 |
Dan is je pan dus veel te heet: https://nl.wikipedia.org/wiki/Rookpunt Normale baktemperatuur is 180-200 graden Celsius, ruim onder het rookpunt van de meeste gangbare vetten. | |
Fixers | woensdag 8 juli 2015 @ 07:31 |
Leren omgaan met je spullen en ontwikkel geduld. Je rijdt met je auto toch ook niet plankgas weg op een koude motor? Pannen vinden dat ook niet leuk. En net zoals met je auto je harder kan dan de maximum snelheid, kan je kookplaat ook heter dan nodig ik. Rustig opwarmen op een matig vuurtje en leer de warmte inschatten. Het Leidenfrosteffect is daar handig bij: water begint net onder de 200 graden druppels te vormen als ze in een hete pan vallen. Moet je natuurlijk niet je pan opzetten en vergeten. Want dan kan je 'm alsnog te heet laat worden. | |
Tengano | woensdag 8 juli 2015 @ 08:52 |
Een echte kok spuugt altijd even in de pan om te checken of ie heet (genoeg) is ![]() | |
Weltschmerz | woensdag 8 juli 2015 @ 10:22 |
Dan moet jij misschien wat meer leren over koken. | |
fathank | woensdag 8 juli 2015 @ 10:26 |
![]() Ik heb een tijdje terug zo eentje bij m'n oma uit de kast getrokken. Hands down de beste pan die ik in de kast heb. Bakt niet aan en blijft tenminste op temperatuur als je er een stuk vlees in mikt. edit: Dit is volgens mij wel een moderne namaak. Ik heb een echte gietijzeren ![]() | |
Fixers | woensdag 8 juli 2015 @ 10:45 |
Ik weet een heleboel over koken. OK heb ook gewoon geleerd om met het pannen te werken. Maar nooit dat ik mijn pannen moest opstoken tot temperaturen waar Satan zelf het warm van krijgt. | |
Weltschmerz | woensdag 8 juli 2015 @ 10:51 |
En waarom denk je dat professionele koks geen tefalpannetjes op het vagevuur zetten maar hittebestendige pannen op een hele grote vlam? | |
RobinOok | woensdag 8 juli 2015 @ 10:52 |
Omdat ze achterlijk zijn en niet met hun tijd meegaan. | |
Weltschmerz | woensdag 8 juli 2015 @ 11:11 |
Het zijn de achterlijken die geen andere keuze hebben dan maar met hun tijd mee te gaan. | |
Tengano | woensdag 8 juli 2015 @ 11:44 |
Tefal en hoge temperaturen ![]() | |
RobinOok | woensdag 8 juli 2015 @ 13:05 |
Nee joh, een pan hoog opstoken kan iedereen. Zo kregen ze het meestal aangeleerd op school. Je zult wel moeten ook, als je alleen maar aanbakpannen hebt. Maar bij de tijd is het niet. Ik geef je op een briefje dat de goede professionele koks niet alles de tyfus bakken. | |
Weltschmerz | woensdag 8 juli 2015 @ 13:18 |
Als je zelf nadenkt hoef je helemaal nergens met mee te gaan. Als je altijd met je tijd meegaat zit je ook met al die nieuwlichterij die over 10 jaar alweer achterhaald is wegens ondoordachte vernieuwingsdrang zonder intrinsiek voordeel. Ik heb verder niks tegen tefalpannen, dat is een aardige innovatie die de keuzemogelijkheden vergroot, maar als je met je tijd meegaat koop je ook een teflonwok, en dat is een onzinproduct. Dat klopt, goed koks bakken zelfs helemaal niks de tyfus. Maar sommige dingen worden nou eenmaal lekkerder bij temperaturen waarbij de teflon verdampt. | |
Fixers | woensdag 8 juli 2015 @ 13:23 |
Omdat de professionele koks die jij kent lompe horken en hooligans zijn zonder gevoel voor finesse of subtiliteit? Het is wat RobinOok zegt: Goede koks kennen het verschil tussen warm, heet en vagevuur. | |
Weltschmerz | woensdag 8 juli 2015 @ 13:27 |
Ik wist niet dat finesse en subtiliteit hetzelfde was als laffe gematigheid, en nog precies samenvalt met lekker licht en makkelijk af te wassen ook. | |
Fixers | woensdag 8 juli 2015 @ 13:39 |
Wat is er in vredesnaam mis met een beetje gemak? Of ga jij met je zeis het veld om tarwe te oogsten, ga je de oogst te lijf met een dorsvlegel om vervolgens tussen twee stenen de korrels te verpulveren zodat je brood kan bakken? Anti-aanbakpannen hebben hun plek in de keuken, voor tere gevoelige producten die je op een matige temperatuur bereidt. Netzoals pannen zonder anti-aanbaklagen dat hebben voor producten die op hoge temperaturen worden bereidt. Kiezen om alleen maar mét of alleen maar zonder anti-aanbaklagen of een mix te werken in een persoonlijke. | |
RobinOok | woensdag 8 juli 2015 @ 14:00 |
Nah, dat is dus maar de vraag. Ik denk dus echt dat dat idee compleet achterhaald is. Net als het idee dat je niet vooraf moet zouten. Hoe dan ook, als je een teflonpan hebt en je stookt 'm evengoed keihard de typhus en gaat dan klagen dat de pan kapot gaat, dan ben je goed dom. | |
pvdplanet | woensdag 8 juli 2015 @ 14:07 |
Haal tegenwoordig voor 15-20 Euro Tefal 'met rode stip' pannen in de aanbieding bij Lidl of Kaufland en als ze echt niet schoon meer te krijgen zijn flikkeren we ze weg en halen een set nieuwe. Die 'dure' pannen van 60 euro koken geen snaar beter en gaan weinig langer mee. Roestvrijstalen pannen zijn makkelijk schoon te houden en gaan lang mee maar vindt het niet fijn bakken. | |
Weltschmerz | woensdag 8 juli 2015 @ 14:15 |
Niets, maar jij deed het voorkomen als een goede professionele kok uit overwegingen van finesse en subtiliteit kiest voor lagere temperaturen, waar een teflonpan wel tegen kan. Dat was mijn punt... Het idee dat eieren gezond zijn is ook achterhaald...geweest. Er is zoveel onzin, en er is ook nieuwe onzin, naast nieuwe zin. Dat klopt, en aangezien de vraag ging om een koekenpan, is de vraag of je er ook heet in kan bakken relevant en leek het me handig om aan te geven dat teflon daar ongeschikt voor is, itt de anti-aanbaklaag die je in een stalen pan laat vormen. | |
Loekie1 | woensdag 8 juli 2015 @ 20:40 |
Wat is een product wat je op heel hoge temperatuur moet bakken? | |
Tengano | woensdag 8 juli 2015 @ 22:06 |
Volgens mij rood vlees (rund) om snel dicht te schroeien en daarna te garen met een lagere temperatuur. Bij RVS moet je dan even wachten. Het bakt bij zo'n hoge temperatuur eerst aan de bodem vast en komt daarna vanzelf los. Moet je dus niet aan morrelen ![]() Als je diezelfde temperatuur met tefal wilt creëren verziek je dus je pan ![]() Tefal heeft voor dit soort producten trouwens ook geen meerwaarde; Tefal is eigenlijk toepasselijker voor eiwitrijke producten zoals bijvoorbeeld vis die je in een tefalpan wel mooi 'heel' kunt houden. Pannen..... ![]() | |
RobinOok | woensdag 8 juli 2015 @ 22:22 |
Diezelfde temperatuur is dus niet nodig, omdat je vlees niet vastplakt. Je kunt gewoon met beschaafde, beheerste temperaturen bakken. Beter voor je vlees, beter voor je olie of boter, minder kans op kankerverwekkende stoffen die worden gevormd als je olie of boter te heet wordt. En als je dus toch zo dom bent om je tefalpan te oververhitten is die damp alleen giftig voor kanaries. Niet voor mensen. Zoals chocola giftig is voor honden en niet voor mensen. [ Bericht 5% gewijzigd door RobinOok op 08-07-2015 22:29:47 ] | |
Fixers | woensdag 8 juli 2015 @ 23:37 |
Dichtschroeien is een fabeltje. Het enige wat je doet is een maillard reactie teweeg brengen waarbij suikers in het eten karameliseren waardoor er een korstje ontstaat. Een Maillaird krijg je al opgang tussen de 140 en 160 graden celsius. Ik bak mijn biefstukjes in mijn plaatstalen, roestvaststalen en gietijzeren pannen op dezelfde temperatuur, eentje die waar teflon prima tegenkan. Alleen in die eerst genoemde twee moet je het vlees zolang met rust laten tot er genoeg garing aan de buitenkant is dat het loskomt van de pan. Ik lees ook al 5 jaar op internet dat 'Brussel' Teflon heeft verboden. Kan ik nergens een wet of beleidsmaatregel of iets ander officieels van teruglezen. Ik vertrouw echter liever op iets beter gefundeerde bronnen, in dit geval mijn kookdocenten en Harold McGee. PTFE is er voor het gemak. Ik gebruik het voor mijn eitjes, mijn snel opwarmen van een prakje stamppot van de vorige dag, of als ik even geen geduld heb of niet scherp meer ben. | |
Tengano | donderdag 9 juli 2015 @ 10:47 |
Citaat uit een artikel van "EET GOED Voel je Goed" : Voledige tekst is terug te vinden op http://www.eetgoedvoeljegoed.nl/gooi-weg-die-teflon-pannen/ Het is over het algemeen niet zo gebruikelijk dat grote concerns hun eigen producten gaan diskwalificeren en uitlatingen doen dat hun producten schadelijk voor de gezondheid zijn. Dat is commercieel nogal onhandig en alles behalve winstgevend ![]() Eet smakelijk ![]() ![]() | |
DavetheNL | donderdag 9 juli 2015 @ 11:05 |
Veel insinueringen met vage bronnen. De hele site is opgezet door een vrouw die een geen fatsoenlijke achtergrond in de betreffende richting heeft en zo te zien mee doet met alle gezondheidshypes. Ach, er zijn helaas ook mensen die dit soort meuk geloven... | |
RobinOok | donderdag 9 juli 2015 @ 11:30 |
Ik hou niet van censuur, maar godsodeju, sommige bullshit zou toch echt verboden moeten worden om de wereld ingeslingerd te worden. Niet iedereen kan voor zichzelf denken en ik vind het echt schandalig hoe sommige mensen bang gemaakt worden door de grootst mogelijke onzin. ![]() | |
Tengano | donderdag 9 juli 2015 @ 11:45 |
Als het allemaal zo'n bullshit zou zijn dat tefal ongezond is waar komen al die verhalen dan vandaan ![]() Waar de ontkrachtigingen vandaan komen is wel duidelijk die komen in dit gevallen altijd van 'wetenschappelijke onderzoeken' en beweringen van de fabrikant zelf en die 'bewijzen' altijd het tegendeel. Zie ook onderzoeken over het effect van UMTS. Nogmaals een fabrikant zal zijn eigen produkt nooit diskwalificeren. Dat is als vloeken in de kerk. Bij het verbruik van autobrandstoffen waarmee je het milieu verziekt, zeg je als concern dan: Met ons produkt wordt uw motor schoner! ![]() ![]() En nu ga ik lekker bakken ![]() | |
RobinOok | donderdag 9 juli 2015 @ 11:58 |
Van dezelfde gestoorde gekken die roepen dat je doodgaat van vetsin of dat Bush de Twin Towers heeft opgeblazen of dat er marsmannetjes in 1956 zijn geland maar dat dat in de doofpot is gestopt. Draai het nou gewoon eens om. Als teflon echt zo enorm gevaarlijk was, waarom zijn we dan nog niet allemaal dood? | |
kipje123 | donderdag 9 juli 2015 @ 12:02 |
Sorry, maar dat is evengoed een enorme bullshit redenering Paar jaar geleden kapitalen uitgegeven bij de verbouwing van de keuken omdat onder het oude fornuis asbest bleek te liggen. Ja, mevrouw, dat werd aanbevolen destijds vanwege de brandwerende eigenschappen.... Met andere woorden; soms worden schadelijke effecten pas na verloop van (langere) tijd duidelijk, ook van producten die eerst door iedereen worden verheerlijkt en aangeprezen. Ik ben absoluut geen voorstander van hysterie over teflon en bak er zelf ook mijn eitje in, maar dat het niet gevaarlijk zou kunnen zijn omdat we nog niet allemaal dood zijn is gewoon flauweful. | |
Tengano | donderdag 9 juli 2015 @ 12:04 |
Interessante redenering.... ![]() En trouwens rokers zeggen ook altijd dat roken niet zo heel veel kwaad kan. Dan hoor je zo iemand vaak zeggen dat opa tot zijn 90 ste ook gewoon sigaren rookte. ![]() Ontkenning doet het altijd (redelijk) goed om te zorgen dat een probleem niet beklijft. Ik heb hier nog een (redelijk gedateerd) kookboek waarin het advies wordt gegeven dat als de pan dan op een te hoog vuur stond en het gerecht daarna moest nasudderen je er even een asbestplaatje onder moest zetten voor het beste resultaat ![]() ![]() [ Bericht 18% gewijzigd door Tengano op 09-07-2015 13:00:40 ] | |
Weltschmerz | donderdag 9 juli 2015 @ 12:31 |
Nee, honden kunnen gewoon niet tegen chocolade. Dat is wat anders dan dat een voor kanariepietjes dodelijke dosis teflondamp voor mensen niet meteen dodelijk is. Dat die teflondamp voor mensen niet giftig is moet nog blijken. Maar het belangrijkste is dat teflon gewoon niet geschikt is om op temperaturen te bakken die aan de bovenkant zitten van wat de hetere bakvetten kunnen hebben. Of je dat wil is een tweede, sommige mensen vinden het ook prima om een pizza op 250 graden te bakken. | |
RobinOok | donderdag 9 juli 2015 @ 15:23 |
In mijn wereld is het precies hetzelfde, want in mijn wereld is allang gebleken dat teflondampen niet giftig zijn voor mensen. Ik weet niet waar jij leeft, maar waar ik vandaan kom is dat allemaal allang getest en bewezen. En niet alleen door "de" fabrikant van teflon. Wie dat ook zou moge zijn. Waarom, als het zo ontzettend giftig en gevaarlijk is zou dat niet gewoon door normale wetenschappers aangetoond kunnen worden dan? Waarom zijn het altijd aluhoedjesdebielen die zoiets roepen? Die pannen worden al sinds 1949 gebruikt, iedereen vreet jaarlijks tonnen aan afgesleten teflonlaag uit koekenpannen, maar men kan nog steeds niet aantonen dat het leeeeevensgevaarlijk is? Yeah, sure. | |
Fixers | donderdag 9 juli 2015 @ 15:46 |
Welke bakvetten dan? De meest gangbare uit dit lijstje hebben een Rookpunt binnen de marges van PTFE (250 graden). En ik heb altijd geleerd om mijn bakvetten niet te laten verbranden. https://nl.m.wikipedia.org/wiki/Rookpunt Of bak jij je biefstukjes in avocado-olie? | |
RobinOok | donderdag 9 juli 2015 @ 16:09 |
Kijk, dat olie kankerverwekkend wordt bij verhitting boven het rookpunt en dat olijfolie dus compleet ongeschikt is om in te bakken, dat is al lang geleden aangetoond en dat boeit helemaal niemand. Alle kookprogramma's en kookboeken blijven gezellig in olijfolie bakken. En daar valt niemand over. Maar oh oh oh, die teflonlaag, het valt niet aan te tonen, maar het is leeeeeeeeevensgevaarlijk. | |
Pietverdriet | donderdag 9 juli 2015 @ 16:11 |
Wil je met me trouwen? ![]() | |
Geerd | donderdag 9 juli 2015 @ 16:14 |
Waar kun je trouwens pannen halen zonder anti aanbak laag? Daar komen immers de lekkerste pannenkoeken uit!! | |
Weltschmerz | donderdag 9 juli 2015 @ 17:21 |
Ik weet niet of het gevaarlijk is en hoe gevaarlijk het is. Het lijkt mij alleen dat als een pan bij hoge temperaturen dampen loslaat waarvan de vogels dood uit de lucht vallen deze niet geschikt is voor die temperaturen. Of dat nou is vanwege het eigen gezondheidsrisico of vanwege de slijtage aan die pan doet er niet eens zoveel toe. Dan moet je ze ook niet verkopen alsof ze daarvoor geschikt zijn, maar er opzetten dat ze niet geschikt zijn voor hoog vuur en die geschiktheid ook niet impliceren dmv een teflonwok of iets dergelijks. Ik zou niet weten of het wel onderzocht is bij hogere temperaturen dan de geadviseerde (waar en hoe duidelijk?) gebruikstemperatuur. Van het zelfde laken een pak, een product wordt aangeprezen voor toepassingen waar het niet geschikt voor is. Ik gebruik vaak ghee, maar de pan wordt sowieso heter dan het bakvet. Gooi jij dan je plaatstalen pannen eruit? | |
RobinOok | donderdag 9 juli 2015 @ 22:42 |
Waarom zou hij dat doen dan? Ik heb niks tegen aanbakpannen hoor. Net als Fixers. Ik heb alleen iets tegen idioten die hun teflonpannen te heet stoken en dan klagen dat ie kapot gaat. Of erger, mongolen die denken dat je er tumoren van krijgt, met als argument dat de wetenschap ooit dacht dat de aarde plat was en er dus nu ook best naast kan zitten, of zoiets. [ Bericht 3% gewijzigd door RobinOok op 09-07-2015 23:45:20 ] | |
Loekie1 | vrijdag 10 juli 2015 @ 07:50 |
Alle anti-aanbaklagen bevatten PTFE, oftewel polytetrafluorethyleen. Dit is een polymeer plastic. Het is een glad materiaal dat bestaat uit tetrafluorethyleenmoleculen die alleen koolstof en fluor bevatten. Zuren en alkalische basen tasten de anti-aanbaklaag niet aan en deze blijft stabiel bij het koken. De Franse, Europese en Amerikaanse instanties voor de volksgezondheid hebben het gebruik van PTFE voor anti-aanbaklagen in kookgerei goedgekeurd. PTFE is een stof die geen enkele chemische reactie veroorzaakt bij contact met voedsel, water of reinigingsproducten. Wanneer deeltjes worden ingeslikt, is dat absoluut onschadelijk voor het lichaam. Net als bij alle vezels het geval is, wordt de stof niet in het lichaam opgenomen, maar afgevoerd. Het materiaal van de anti-aanbaklaag is zelfs zo veilig voor de gezondheid, dat het in de medische sector veel wordt gebruikt als bekleding van pacemakers en buisjes ter vervanging van slagaders. Het wordt ook gebruikt bij chirurgische ingrepen voor patiënten met een ernstige nieraandoening en er zijn gewrichtsprotheses die voor een deel met PTFE zijn bekleed. Wanneer de pan heel erg heet wordt, kan het oppervlak verdrogen en gaan afbladderen. Dergelijke schade valt buiten de garantie. Als u incidenteel bij hoge temperaturen bakt of uw pannen te heet hebt laten worden, adviseren wij u ze vaker in te vetten. Onze anti-aanbaklagen staan erom bekend dat ze bij normaal gebruik niet afbladderen. Als Tefal-koekenpannen of -steelpannen niet normaal worden gebruikt en iemand per ongeluk een stukje ervan inslikt, is dat niet gevaarlijk. http://www.tefal.nl/Panne(...)ouch/p/R-smart-touch Ik heb het idee dat men tegenwoordig wel in staat is om goeie anti aanbakpannen te maken, heb er wel vertrouwen in. Liever een anti-aanbakpan dan een borstprothese. [ Bericht 3% gewijzigd door Loekie1 op 10-07-2015 08:10:32 ] | |
Weltschmerz | vrijdag 10 juli 2015 @ 11:49 |
Ik dacht dat je het iets voor achterlijke mensen vond die niet 'met hun tijd meegaan'/blind achter elk nieuwlichterij aanhollen. Ik vraag me af hoe idioot dat is als producenten bijvoorbeeld teflon woks verkopen. Ik vind het niet zo duidelijk dat ze niet geschikt zijn voor hoog vuur. Of idioten die zo'n stukje van tefal schrijven of geloven. "Het materiaal van de anti-aanbaklaag is zelfs zo veilig voor de gezondheid, dat het in de medische sector veel wordt gebruikt als bekleding van pacemakers en buisjes ter vervanging van slagaders. Het wordt ook gebruikt bij chirurgische ingrepen voor patiënten met een ernstige nieraandoening en er zijn gewrichtsprotheses die voor een deel met PTFE zijn bekleed." Dat is net zoiets als dat bij TellSell iemand in een witte jas komt opdraven, als de dokter het zegt is het goed. Je kunt van alles onderzoeken, maar je kunt ook van alles niet onderzoeken. | |
Pietverdriet | vrijdag 10 juli 2015 @ 11:57 |
Tja, het gros van de Hollanders die "wokken" zijn sowieso niet aan het roerbakken, ze hebben de wok niet heet genoeg en ze doen er teveel in. | |
RobinOok | vrijdag 10 juli 2015 @ 12:19 |
Welnee, alleen professionele chefs die nooit een tefalpan op het vuur zetten. Want dat was de vraag. Waarom die mensen bestaan. Nou, daarom. Normale professionele chefs & koks kunnen ook best bakken op beschaafd vuur in een moderne pan op moderne aparatuur. | |
RobinOok | vrijdag 10 juli 2015 @ 12:20 |
Serieus, jij denkt dat dat gelogen is? ![]() En dat Tefal daarmee weg komt? ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() | |
Weltschmerz | vrijdag 10 juli 2015 @ 12:37 |
Nee, ik weet dat het niks zegt dat het voor medisch gereedschap wordt gebruikt. Dat is net zoiets als zeggen dat asbest veilig is omdat het zo goed tegen hitte kan. Maar mensen trappen daarin zoals ze in een doktersjas trappen bij TellSell. Het is in feite het weerleggen van een hypothese die niemand geponeerd heeft en die totaal irrelevant is. | |
RobinOok | vrijdag 10 juli 2015 @ 14:56 |
Nee, dat is helemaal niet als zeggen dat asbest veilig is omdat het zo goed tegen hitte kan. En het is helemaal niet als in TellSell trappen omdat daar iemand een doktersjas aan heeft. Er schort iets aan jouw logica.Ik ben er klaar mee. Geloof lekker wat je wilt. Maar ik neem je niet meer serieus. | |
Weltschmerz | vrijdag 10 juli 2015 @ 18:32 |
De logica waar wat aan schort is dat gebruik in medisch gereedschap zou betekenen dat het veilig is om dat materiaal sterk te verhitten. Dan kun jij hier lekker je eigen keukenwaarheden universeel verklaren zoals je wel vaker met de nodige agressie doet, erg slim komt het niet over. | |
RobinOok | vrijdag 10 juli 2015 @ 19:54 |
Man, man, man, man, man. Dat was ook niet het punt dat gemaakt werd he? Het wordt niet aangehaald om te bewijzen dat dampen van achterlijke gebruikers die hun pan achterlijk hoog opstoken onschadelijk is. Het wordt aan gehaald om te bewijzen dat het opeten van losbladderende deeltjes onschadelijk is.
| |
Weltschmerz | zaterdag 11 juli 2015 @ 12:15 |
"Het materiaal is zelfs zo veilig voor de gezondheid dat.... " Dat is dus de onzin waar jij kennelijk maar wat graag intrapt omdat je het fijne pannen vindt. Dat het veilig is bij een heel andere toepassing zegt natuurlijk niks over de veiligheid bij de toepassing waarvoor die gebruikt gaat worden. ![]() | |
RobinOok | zaterdag 11 juli 2015 @ 12:21 |
Je blijft gewoon net doen of die voorgaande twee zinnen er niet staan waardoor je de claim lekker uit zijn contekst rukt zodat jij denkt dat je je gelijk toch kunt halen. Fijn, vooral doen! Bravo! ![]() Maar van mij krijg je het niet. | |
Loekie1 | zondag 12 juli 2015 @ 11:49 |
Ik rooster vaak zonnebloempitten in de koekenpan. Kun je daarvoor een tefalpan gebruiken of wordt de temperatuur daarvoor te hoog? | |
RobinOok | zondag 12 juli 2015 @ 13:03 |
Ik rooster noten meestal in de oven, op 160C. Dus dat kan dan ook prima in een tefalpan. Specerijen en sesamzaadjes rooster ik wel in de pan, een klein tefalpannetje dat ik daar al jaren voor gebruik. | |
Fer | maandag 13 juli 2015 @ 21:00 |
![]() Uit ellende na een falende greenpan, dit ding maar gekocht. RVS heeft betere anti-aanbak eigenschappen dan keramiek. Het kan in de vaatwasser en niet bang voor een schuursponsje. Kostte wat, maar hopelijk gaat ie de rest van mijn leven mee. Mijn Demeyere wok is ieder geval nog als nieuw na alle jaren. Die is zeker wel 1000x de vaatwasser in geweest, met schuurspons bewerkt, superverhit.... | |
Loekie1 | woensdag 15 juli 2015 @ 17:55 |
Is een hapjespan met hoge rand handiger dan een koekenpan van hetzelfde formaat? http://www.keuken-deals.n(...)rt-touch-pannen.html | |
Dvorakk | vrijdag 17 juli 2015 @ 11:08 |
Wat kost zoiets? Als hij lang mee gaat is het de investering wel waard denk ik. Maar hoe zit het met het handvat. Wat is dat voor materiaal? Zit dat gelast aan de pan? | |
kipje123 | vrijdag 17 juli 2015 @ 13:48 |
Van Demeyere? afhankelijk van het formaat tussen de 150 en 280 euro, zoiets. Krijg je wel een onverslijtbare pan met 30 jaar garantie... | |
kipje123 | vrijdag 17 juli 2015 @ 13:49 |
Handvat is ook RVS en zit idd gelast (geen klinknagels), hele pan kan in de oven desgewenst | |
RoofingBurner | vrijdag 17 juli 2015 @ 13:54 |
Wij hebben ook 3 RVS pannen van Demeyere. Nooit meer anders, wel wennen in het begin. Maar je kunt er in snijden, schuursponzen enz en ze blijven goed. Volgens mij krijg je 30 jaar garantie bij aanschaf. En het belangrijkste, je weet zeker dat je geen kankerverwekkende ellende binnenkrijgt. Wat wel het geval is met teflon én met 'keramisch' wat ook gewoon een soort teflon coating is. | |
borbit | vrijdag 17 juli 2015 @ 15:40 |
Dat van die kankerverwekkende dampen is echt een beetje een non issue. Een beetje keuken heeft tegenwoordig wel een afzuigkap. Dus dan krijg je alleen een beetje dodelijke damp binnen als de stroom uitvalt. En zo vaak gebeurd dat niet. Je moet natuurlijk wel zorgen dat je niet met je hoofd tussen de pan en de afzuigkap komt. Dan is er niks aan de hand. | |
Geralt | vrijdag 17 juli 2015 @ 17:53 |
Ik klaag dat we godverdomme mensen op de maan kunnen zetten, foto's van pluto kunnen maken, harttransplantaties uit kunnen voeren en weet ik wat al dies meer zij, maar dat we klaarblijkelijk niet in staat zijn om een koekenpan te maken die en niet aanbakt en gewoon heet kan worden zonder meteen stuk te gaan. Dat slaat toch nergens op!? ![]() Daar klaag ik over. ![]() | |
RobinOok | vrijdag 17 juli 2015 @ 19:37 |
Nee, jij bent klaarblijkelijk niet in staat om normaal met je pannen om te gaan. Het ligt niet aan de pan, het ligt gewoon aan jou. | |
Dvorakk | vrijdag 17 juli 2015 @ 20:50 |
Ongetwijfeld een domme vraag, maar wordt dat handvat dan niet gruwelijk heet als de pan op het vuur staat? | |
RoofingBurner | vrijdag 17 juli 2015 @ 23:17 |
Waar staat dat ik het heb over dampen? Moet je eens na een paar jaar kijken als je in de pan hebt lopen roeren met metalen voorwerpen. En zeg niet dat dat niet gaat gebeuren, soms staat iemand anders in je pan te roeren. Kinderen, oma's enz. Allemaal beschadigingen en dat loop je gewoon op te eten. | |
Fixers | zaterdag 18 juli 2015 @ 06:16 |
Laat je mensen die er niet mee om kunnen gaan ook aan je gitaren, auto, modeltreinen, boeken of andere dure zaken zitten? Met mijn pannen dien je fatsoenlijk om te gaan, als je dat niet kan heb je ook niets te zoeken in mijn keuken. Mijn pannen zijn gebruiksvoorwerpen, maar dat betekent niet dat ik ze aan een stel hooligans overlaat. En dan voor de zoveelste keer in dit topic: ptfe is niet giftig. Mag gewoon gebruikt worden, is niet verboden, en doet helemaal niets als het in je spijsverteringskanaal terecht komt. Behalve er aan de andere kant weer uit komen. | |
Pietverdriet | zaterdag 18 juli 2015 @ 08:23 |
Die pannen bestaan al heel lang, zijn van ingewerkt plaatstaal | |
kipje123 | zaterdag 18 juli 2015 @ 09:12 |
quote: 0s.gif Op vrijdag 17 juli 2015 13:49 schreef kipje123 het volgende: Handvat is ook RVS en zit idd gelast (geen klinknagels), hele pan kan in de oven desgewenst Ongetwijfeld een domme vraag, maar wordt dat handvat dan niet gruwelijk heet als de pan op het vuur staat? Valt erg mee vind ik, ik kan het zonder pannenlap aanpakken. | |
RobinOok | zaterdag 18 juli 2015 @ 11:25 |
Die hebben ook een "gebruiksaanwijzing", die gaat hij dus ook mishandelen. | |
borbit | zaterdag 18 juli 2015 @ 13:46 |
Apart. Ik val op vrouwen die iets ouder zijn als mij. Maar kennelijk val jij op bejaarden en/ of kleine kinderen. Maakt niet uit iedereen moet doen waar die zich fijn bij voelt. Maar ik heb dus niet het probleem dat er kleine kinderen/ bejaarden mijn pannen kapot maken. Dus zolang ik de dodelijke dampen niet in adem ben ik wel oké denk ik. |