Het was een schone regenton die na 2 dagen ging stinken.quote:Op vrijdag 3 juli 2015 17:42 schreef Elleska het volgende:
[..]
kan je dan niet beter zoeken waar de stank weg komt ipv zeep toevoegen?
stank komt meestal doordat er iets ligt te rotten in het water, dat lost een beetje zeep niet op.
Gebruikt wijnvat of een plastic ton?quote:Op vrijdag 3 juli 2015 18:53 schreef sjorsie1982 het volgende:
[..]
Het was een schone regenton die na 2 dagen ging stinken.
Gedroogd? Wij eten ze gewoon als normale bonen... t ras is neckarkönigin. Erg lekker, geen draden en hoge opbrengst. Je zou ze eventueel ook kunnen snipperen als snijbonen.quote:Op zaterdag 4 juli 2015 00:10 schreef derLudolf het volgende:
Wat doet iedereen met die stokbonen? In het Noorden worden die bonen vaak gedroogd, voor verse consumptie worden ze zover ik weet niet gebruikt.
http://www.peulvruchten-b(...)oegt-bohnen-300gram/
Vorig jaar kon ik er ongeveer elke week van eten met zn drieën. Nu heb ik het dubbele staan en staan ze beter, dus hopen wij zeker 2 x per wel boontjes te kunnen eten. Ons kind van 3 is er gek op!quote:Op zaterdag 4 juli 2015 00:23 schreef Erasmo het volgende:
Plukken en koken
Met een paar maaltjes is de plant toch wel weer leeg.
Aha, daar verbouwde mijn opa altijd 'gewone' bonen voor. Stokbonen waren voor het drogen.quote:Op zaterdag 4 juli 2015 00:23 schreef Erasmo het volgende:
Plukken en koken
Met een paar maaltjes is de plant toch wel weer leeg.
Ben je niet in de war met stambonen? Van die spikkel bonen? Die laat je drogen inderdaad en eet je bijvoorbeeld als bruine bonen... stokbonen worden alleen gedroogd voor pootgoed.quote:Op zaterdag 4 juli 2015 00:26 schreef derLudolf het volgende:
[..]
Aha, daar verbouwde mijn opa altijd 'gewone' bonen voor. Stokbonen waren voor het drogen.
Dacht al dat vast niet iedereen dat zou doen, want het is een echt streekproduct.
Ja geel laten worden aan de plant en dan binnen op kranten verder laten drogen.quote:Op zaterdag 4 juli 2015 00:24 schreef Redster1984 het volgende:
[..]
Gedroogd? Wij eten ze gewoon als normale bonen... t ras is neckarkönigin. Erg lekker, geen draden en hoge opbrengst. Je zou ze eventueel ook kunnen snipperen als snijbonen.
Haha ik denk dat je dan inderdaad stambonen bedoelt. Wat er gedroogd uit komt is wat op een bruine boon lijkt. Die laten we eerst wellen inderdaad :-)quote:Op zaterdag 4 juli 2015 00:30 schreef derLudolf het volgende:
[..]
Ja geel laten worden aan de plant en dan binnen op kranten verder laten drogen.
Als je ze gaat eten eerst tijd laten weken en dan met een varkenspoot aan de kook brengen. Ik vind het niet lekker trouwens
Zou best meer soorten bonen willen hebben, maar ze moeten 15 meter uit elkaar in verband met kruisbestuiving geloof ik. Denk dat ik volgend jaar elders in de tuin nog een strook open trek. Ff wat meer variatie.quote:Op zaterdag 4 juli 2015 00:51 schreef Elleska het volgende:
Droogbonen heb je zowel stam als stok.
sperziebonen zijn er ook zowel stam als stok. dus het kan allemaal.
ik heb stokbonen omdat dat minder grondruimte inneemt..
Ik doe er helemaal niks mee, daarom vroeg ik hier om tipsquote:Op vrijdag 3 juli 2015 17:31 schreef fs180 het volgende:
[..]
hoe oud is ie?
wat voor pot/grond/ruimte (maw hoe staat het met de wortels)
houd je ze bij?
Kruisbestuiving heb je alleen last van als je je eigen zaaigoed wil kweken. Als je de bonen gewoon wil opeten mag je rassen desnoods door elkaar zetten.quote:Op zaterdag 4 juli 2015 00:56 schreef Redster1984 het volgende:
[..]
Zou best meer soorten bonen willen hebben, maar ze moeten 15 meter uit elkaar in verband met kruisbestuiving geloof ik. Denk dat ik volgend jaar elders in de tuin nog een strook open trek. Ff wat meer variatie.
plasticquote:
quote:Op zaterdag 4 juli 2015 00:56 schreef Redster1984 het volgende:
[..]
Zou best meer soorten bonen willen hebben, maar ze moeten 15 meter uit elkaar in verband met kruisbestuiving geloof ik. Denk dat ik volgend jaar elders in de tuin nog een strook open trek. Ff wat meer variatie.
Dit: voor voedingsgebruik gewoon lekker mixen. Ik heb hier ook meerdere rassen doorelkaar, ziet er ook leuk uit in de pan (witte en groene e.d.)quote:Op zaterdag 4 juli 2015 12:16 schreef sigme het volgende:
[..]
Kruisbestuiving heb je alleen last van als je je eigen zaaigoed wil kweken. Als je de bonen gewoon wil opeten mag je rassen desnoods door elkaar zetten.
ligt eraan welke bonen. de zaden worden gevormd door van kruisbestuiving, de rest komt van de moederplant. bij bijvoorbeeld droogbonen eet je de 'zaden' zelf dan zou je in theorie wel verschil kunnen merken.quote:Op zaterdag 4 juli 2015 12:16 schreef sigme het volgende:
[..]
Kruisbestuiving heb je alleen last van als je je eigen zaaigoed wil kweken. Als je de bonen gewoon wil opeten mag je rassen desnoods door elkaar zetten.
Klopt, maar ik win mijn eigen pootbonen, dus dan wil ik niet riskeren dat ze gaan kruizen.quote:Op zaterdag 4 juli 2015 13:36 schreef fietsie het volgende:
[..]
[..]
Dit: voor voedingsgebruik gewoon lekker mixen. Ik heb hier ook meerdere rassen doorelkaar, ziet er ook leuk uit in de pan (witte en groene e.d.)
ik heb mij er niet zo in verdiept maar ik weet van 'vroeger' dat aarbeien na een paar jaar er gewoon mee ophoudenquote:Op zaterdag 4 juli 2015 10:49 schreef CherryLips het volgende:
[..]
Ik doe er helemaal niks mee, daarom vroeg ik hier om tipsZe krijgen elke dag water, twee van de planten zijn een jaar of vijf, zes oud en heb nog een pot met stekjes daarvan en sinds een paar weken nog een nieuwe plant. Ik haal de dode bladeren weg en kijk elke dag of er geen aardbeien naar binnen op de grond vallen ipv dat ze over de rand hangen, meer doe ik eigenlijk niet
's Winters laat ik de dode bladeren liggen en die haal ik in het voorjaar weer weg, als het niet meer vriest 's nachts.
De oude planten zitten niet in zo'n hele grote pot.
"te groot" ?quote:Op zaterdag 4 juli 2015 14:36 schreef Aloria het volgende:
2 mooie courgettes van de planten gehaald vandaag. Die komen mooi bij de BBQ vanavond. Helaas zijn er ook een aantal te groot geworden. Die leggen wij bij de sierkallebassen. De snack komkommers kunnen er volgens mij ook af, alleen laat ik ze nog heel even hangen tot vanavond.
Ah dat wist ik niet, ouders en vriend zeggen dat de smaak er dan uit is. Nouja we hebben 6 planten die bomvol hangen, die 2 grote mis ik ook niet. Alleen even beter opletten dat ik de kleinere er iets sneller uit haal. BBQ is geslaagd !quote:Op zaterdag 4 juli 2015 21:58 schreef fietsie het volgende:
[..]
"te groot" ?
Zijn prima eetbaar hoor, ook exemplaren van 50cm+
Gewoon beetje meer werk erin steken (pitjes eruit, ff schillen)
Zelf vandaag een rijtje Paksoi geoogst, morgen broccoli uit eigen tuin en de bloemkolen worden al aardige bossies hout....
Smaak eruit? Nee joh, juist meer smaak.quote:Op zaterdag 4 juli 2015 22:25 schreef Aloria het volgende:
[..]
Ah dat wist ik niet, ouders en vriend zeggen dat de smaak er dan uit is. Nouja we hebben 6 planten die bomvol hangen, die 2 grote mis ik ook niet. Alleen even beter opletten dat ik de kleinere er iets sneller uit haal. BBQ is geslaagd !buik vol
Deze bewaar ik ! Ga ik dat volgend weekend even uittesten ! Dankje voor de tipquote:Op zaterdag 4 juli 2015 22:26 schreef fietsie het volgende:
[..]
Smaak eruit? Nee joh, juist meer smaak.
Plakken snijden, cm of 2,5 dik, beetje kerriepoeder erop, beeeeetje suiker. E
En dan bakken in warme roomboter (aan 1 kant natuurlijk)
Deksel er even op om ze gaar te laten worden. Zalig.
Wij maken er sap van met een ontsapper. Vandaag 4 kilo frambozen en 2 kilo aardbeien geplukt en daar ruim 4 liter sap van gemaakt. Is erg lekker, en je lengt het ook nog aan dus in feite heb je 8 liter sap.quote:Op zaterdag 4 juli 2015 20:47 schreef fs180 het volgende:
iemand die fruit oid droogt?
met dit weer leg ik het in een hoge glazen pot met een deksel er half op, in de zon zetten en binnen twee dagen kurkdroog
Hoe groot waren de bieten?quote:Op zaterdag 4 juli 2015 16:57 schreef sjorsie1982 het volgende:
rode bieten voor het eerst geoogst en vanavond gaan we die eten.
ja ik ben daar ook wel eens voor kijken, idioot duur maar soms...quote:Op zondag 5 juli 2015 00:40 schreef Redster1984 het volgende:
[..]
Wij maken er sap van met een ontsapper. Vandaag 4 kilo frambozen en 2 kilo aardbeien geplukt en daar ruim 4 liter sap van gemaakt. Is erg lekker, en je lengt het ook nog aan dus in feite heb je 8 liter sap.
De ontsapper kostte destijds 64,95 bij brouwmarkt. Maar goed ik zie het als een investering en het is zonde als je fruit moet laten verrotten omdat je er niet tegen kunt eten. Maandag als het goed is wederom een batch van 4 kilo frambozen en 2 kilo aardbeien draaien. Tenzij er ineens veel Josta rijp is.quote:Op zondag 5 juli 2015 01:53 schreef fs180 het volgende:
[..]
ja ik ben daar ook wel eens voor kijken, idioot duur maar soms...
Verschillend, maar ze kwamen al zover omhoog dat ze bijna niet meer in de grond zaten.quote:
Drogen doe ik nooit. Ik eet ze direct op. Ik heb ook niet zoveel.quote:Op zaterdag 4 juli 2015 20:47 schreef fs180 het volgende:
iemand die fruit oid droogt?
met dit weer leg ik het in een hoge glazen pot met een deksel er half op, in de zon zetten en binnen twee dagen kurkdroog
Door voorzichtig een beetje aarde weg te halen rondom de wortel.quote:Op zondag 5 juli 2015 12:18 schreef sjorsie1982 het volgende:
Hoe lang moeten zomerwortelen ongeveer in de grond zitten voordat je kan oogsten. Ik heb altijd geleerd rond de 3 maanden, en dan kan je dan even kijk hoe groot de wortel is in diameter. Maar dat heb ik vorig jaar en dit jaar gedaan en de wortels zijn nog geen 3 cm lang dan....
Vorig jaar heb ik 5 maanden gewacht met zomerwortels en van de 20 wortelen was er 1 die een fatsoenlijke lengte had.
Nu heb ik er 1 uitgetrokken (gezaaid eind februari) met loof waar volgens mij al bijna een bloem aan ging komen (wat ik gek vind want peen is 2-jarig), maar de wortel was 1,5cm lang![]()
Hoe bepalen jullie wanneer je wortels kan oogsten?
En dan?quote:Op zondag 5 juli 2015 12:20 schreef Buitendam het volgende:
[..]
Door voorzichtig een beetje aarde weg te halen rondom de wortel.
Dan kun je zien hoe dik de wortel is en of ie nog meer tijd nodig heeft of klaar is om te oogsten.quote:
De diameter kijk ik ook naar, en die zijn goed (2 cm). Lengte is alleen achterlijk klein.quote:Op zondag 5 juli 2015 12:21 schreef Buitendam het volgende:
[..]
Dan kun je zien hoe dik de wortel is en of ie nog meer tijd nodig heeft of klaar is om te oogsten.
Dus zowel diameter als lengte is 2 cm? Je weet zeker dat je niet Parijse worteltjes zaait?quote:Op zondag 5 juli 2015 12:22 schreef sjorsie1982 het volgende:
[..]
De diameter kijk ik ook naar, en die zijn goed (2 cm). Lengte is alleen achterlijk klein.
Ja vaak is de diameter nog groter dan de lengte. En het zijn gewone zomerwortels...quote:Op zondag 5 juli 2015 12:23 schreef Buitendam het volgende:
[..]
Dus zowel diameter als lengte is 2 cm? Je weet zeker dat je niet Parijse worteltjes zaait?
De bloem is 2 jarig met zaadteelt En ik had er al 1 die volgens mij een bloem kreegquote:Op zondag 5 juli 2015 12:25 schreef Lucky_Strike het volgende:
Hoe kunnen wortels 2 jarig zijn? Je trekt toch alles uit de aarde?
Probeer het eens gewoon met losse aarde of potgrond (als je in bakken wilt tuinieren) met compost. Veel water en veel zon, dan kan er met wortelen weinig misgaan, zou je zeggen.quote:Op zondag 5 juli 2015 12:23 schreef sjorsie1982 het volgende:
[..]
Ja vaak is de diameter nog groter dan de lengte. En het zijn gewone zomerwortels...
Ik bemest met koemestkorrels zoals op de verpakking staat en ik strooi er 1-2x nog extra kali op.
Volgend jaar wil ik inderdaad in een grote emmer zaaien....quote:Op zondag 5 juli 2015 12:28 schreef Buitendam het volgende:
[..]
Probeer het eens gewoon met losse aarde of potgrond (als je in bakken wilt tuinieren) met compost. Veel water en veel zon, dan kan er met wortelen weinig misgaan, zou je zeggen.
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |