http://www.scientias.nl/r(...)-amsterdamse-gracht/quote:De Nederlandse ontwerper Joris Laarman heeft een voetgangersbrug ontworpen, die in 2017 geprint wordt door robots. De brug zal ergens in Amsterdam verrijzen.
Er zijn al meer dan 1.200 bruggen in de Nederlandse hoofdstad, maar dit zal de eerste brug zijn die wordt gerealiseerd door 3D-printende robots. De twee robots glijden over de randen van de brug en maken vervolgens de stalen constructie. Ze beginnen allebei aan één kant en gaan vervolgens – stapje voor stapje – naar de overkant.
Laarman heeft al de nodige ervaring met 3D-printen. Vorig jaar introduceerde hij een robot die metalen structuren in de lucht kan tekenen. Deze robot is inmiddels geëvolueerd en kan binnenkort ingezet worden als bruggenbouwer.
De realisatie van de brug is een samenwerking tussen MX3D (het bedrijf van Laarman), Autodesk en bouwbedrijf Heijmans. “Wat ons onderscheidt van de rest is het zogenoemde ‘Printing Outside The Box’-principe”, zegt Tim Geurtjens van MX3D. Daarmee doelt hij op het feit dat veel 3D-printers enkel op een vaste plek kunnen printen (bijvoorbeeld in een kubus), terwijl de printer van MX3D op locatie aan de slag kan. “Een functionele brug printen is natuurlijk de perfecte manier om de eindeloze mogelijkheden van deze techniek te demonstreren.”
Joris Laarman gelooft in de de toekomst van digitale productie en lokale productie. “Deze brug laat zien dat we met een 3D-printer grote, functionele objecten van duurzame materialen kunnen maken. De symboliek van de brug is een mooie metafoor om de technologie van de toekomst met een oude stad te verbinden. Het beste van beide werelden.”
Binnenkort maken MX3D en de Gemeente Amsterdam bekend waar de brug zal worden gebouwd. Het bouwproces kan in 2017 vanaf de kade gevolgd worden. Ga jij kijken?
Zover ik het artikel begrijp, staal, zoals je ook met kunststof 3D print.quote:Op woensdag 17 juni 2015 14:05 schreef Rezania het volgende:
Wat printen ze dan precies? Laagjes metaal?
Maar hoe kan je staal printen? Het is nou niet echt vloeibaar meestal. Snap er niks van.quote:Op woensdag 17 juni 2015 14:09 schreef ZonnebankBob het volgende:
[..]
Zover ik het artikel begrijp, staal, zoals je ook met kunststof 3D print.
Er worden ook (delen van) Raketmotoren geprint
http://www.ground3d.nl/pr(...)hulp-van-3d-printen/
http://3dtrends.net/16-ni(...)nten-raketmotor.html
vraag me dat ook af jaquote:Op woensdag 17 juni 2015 14:13 schreef Rezania het volgende:
[..]
Maar hoe kan je staal printen? Het is nou niet echt vloeibaar meestal. Snap er niks van.
In poedervorm aanbrengen en dan met een laser smelten.quote:Op woensdag 17 juni 2015 14:13 schreef Rezania het volgende:
[..]
Maar hoe kan je staal printen? Het is nou niet echt vloeibaar meestal. Snap er niks van.
Zoiets inderdaad:quote:Op woensdag 17 juni 2015 14:21 schreef jatochneetoch het volgende:
[..]
In poedervorm aanbrengen en dan met een laser smelten.
Fascinerend hoe dat allemaal kan.quote:SLS is een techniek waarbij laagsgewijs kunstsof objecten worden opgebouwd door het versmelten van een thermoplastisch (of metaal) poeder. Een laagje poeder wordt telkens op een ander laagje poeder gelegd. Na elke laag wordt de poeder door een laser plaatselijk gesmolten (gesinterd), waardoor het hard wordt en zich mengt met de andere lagen poeder. Dit wordt herhaald totdat een heel object in 3D is ontstaan. http://www.ground3d.nl/ov(...)3d-print-technieken/
Ah. Ben benieuwd of dat het uiteindelijk gaat winnen van ouderwets gieten.quote:Op woensdag 17 juni 2015 14:21 schreef jatochneetoch het volgende:
[..]
In poedervorm aanbrengen en dan met een laser smelten.
Dat bestaat alquote:Op woensdag 17 juni 2015 14:37 schreef Boarderzip het volgende:
Dit is geweldig
Nu nog een 3D printer die een andere 3D printer print.
Wat ook gebeurt is een grote bak met poeder waarin dan door een laser de desbetreffende vorm word samengesmolten door heel gericht de juiste plekken te beschieten. Mijn vader is werkzaam op een R&D afdeling en laat al meerdere onderdelen op deze manier produceren, ook in serie in plaats van gieten.quote:Op woensdag 17 juni 2015 14:38 schreef Rezania het volgende:
[..]
Ah. Ben benieuwd of dat het uiteindelijk gaat winnen van ouderwets gieten.
Ligt aan vorm, formaat, seriegrote, kwaliteit en nog veel meer dingen.quote:Op woensdag 17 juni 2015 14:38 schreef Rezania het volgende:
[..]
Ah. Ben benieuwd of dat het uiteindelijk gaat winnen van ouderwets gieten.
Die bouwen ze al in 19 dagenquote:Op woensdag 17 juni 2015 13:58 schreef ZonnebankBob het volgende:
Ziet er heel spannend uit, nieuwsgierig hoe dit gaat lopen en wat de toekomst hier verder gaat brengen. Geprinte wolkenkrabbers?
Dat is geen printen.quote:Op woensdag 17 juni 2015 16:01 schreef TUFKAL het volgende:
[..]
Die bouwen ze al in 19 dagen
http://www.refdag.nl/nieu(...)dagen_video_1_897062
Waarom zou dat geen robot zijn?quote:Op woensdag 17 juni 2015 17:59 schreef Molurus het volgende:
Ik begrijp niet helemaal waarom men de term 'robots' gebruikt als men het heeft over 3D printers.
Zal wel een PR trucje zijn ofzo.
Dat is net zoveel een robot als mijn inkjetprinter een robot is.quote:Op woensdag 17 juni 2015 20:25 schreef jatochneetoch het volgende:
[..]
Waarom zou dat geen robot zijn?
Een robot kan meerdere taken uit voeren. Dat kunnen deze ook. In dit geval hebben ze hem geprogrammeerd om te 3dprinten. Maar je kan ze ook in een fabriek zetten om autols aan elkaar te lassen of pallets te stapelen.quote:Op woensdag 17 juni 2015 20:26 schreef Molurus het volgende:
[..]
Dat is net zoveel een robot als mijn inkjetprinter een robot is.
Technisch gezien zou je natuurlijk elke printer een robot kunnen noemen, maar dat is nogal ongebruikelijk.
Hoe kom je daarbij?quote:Op woensdag 17 juni 2015 20:35 schreef jatochneetoch het volgende:
[..]
Een robot kan meerdere taken uit voeren. Dat kunnen deze ook. In dit geval hebben ze hem geprogrammeerd om te 3dprinten. Maar je kan ze ook in een fabriek zetten om autols aan elkaar te lassen of pallets te stapelen.
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |