We willen onze oude woning nu nog niet verkopen. In principe denk ik dat het een goede investering is: ik verwacht dat de huizenprijzen gaan stijgen de komende 10 jaar en op dit moment is de woning verhuurd en lost de huur de hypotheek af. Dus in principe kost het ons niks om de woning aan te houden.quote:Op maandag 25 mei 2015 07:25 schreef GreatWhiteSilence het volgende:
Hoe komt het dat je niet weet welke woning je wilt verkopen? Zijn het opknappertjes ofzo die jullie zelf opknappen?
Ik zou zelf de leningdelen met een boete niet aflossen, en dan aflossen op het leningdeel met de hoogste rente. Iedere cent telt.
Ow, en een spaarrekening openen bij de LeasePlanBank ofzo, dan krijg je tenminste nog íets, in plaats van niets...
Daarom heeft ie het ook over een spaarbuffer. Die moet je altijd wel hebben.quote:Op maandag 25 mei 2015 22:35 schreef Zwansen het volgende:
[..]
Snap ik, maar gaat ook vooral om het feit dat je dat geld niet meer beschikbaar hebt. Dan heb ik het liever op een spaarrekening staan in geval van een calamiteit. Dit lijkt me interessant als ik 20 - 30k 'over' heb.
Ik denk dat de meeste mensen een mix doen tussen deze twee situaties. Wij houden een deel van ons geld liquide, beleggen een deel en lossen een deel af op de hypotheek. Op deze manier werken wij aan meer financiele vrijheid van verschillende fronten: lasten verlaging, maar ook meer inkomensstromen creeren.quote:Op maandag 25 mei 2015 16:06 schreef CRWD het volgende:
Wellicht ten overvloede, maar vinden jullie het niet bezwaarlijk dat jullie straks een afbetaald huis hebben in plaats van liquide geld???
Laten wij er even vanuit gaan dat iemand met 120K aan geld een huis wilt kopen van ¤ 250.000 met een rente van rond de 2,5%.
Situatie 1: men sluit een hypotheek van 150K en heeft nog een kleine buffer. Nu heeft men een lagere last. Op zich een mooi iets, maar vermogen is er niet meer. Dat zit vast in het huis. Ook wanneer men wilt verhuizen is het verplicht om dat geld opnieuw in het huis te stoppen, tenzij men overgaat naar een huurwoning. (correct me if im wrong)
Situatie 2: Men is actief bezig met vermogensopbouw en behaald een rendement van 5 a 6%. Er wordt een volle hypotheek genomen van laten we zeggen ¤ 250K. Men lost gewoon in 30 jaar het huis af van het reguliere inkomen. Dan moet er wel 1,2% vrh worden betaald over het vermogen maar alsnog hou je er meer aan over. Daarnaast zit je geld niet vast in stenen en kan je op het een op andere moment luxer gaan leven. of kansen grijpen wanneer je ze ziet.
30 jaar een groot deel van je leven. Wanneer je zonder vermogen begint en elke stuiver in je huis stopt gaat dat redelijk ten koste je kwaliteit van leven. Zou toch shit zijn als je er na 15 a 20 jaar niet meer bent en je al je geld in je huis hebt gestopt.
Voor mij is situatie 2 een betere optie dan 1. Wel moet je natuurlijk een redelijk rendement op je geld maken en een lage hypotheekrente.
Het wordt al interessant als je 100 euro "over" heb. Heb je je spaarbuffer al redelijk opgevuld (hoeveel maanden kan je zonder werk zitten? met inachtneming van evt WW?) dan kan je natuurlijk wat je "over" hebt gebruiken om te aflossen.quote:Op maandag 25 mei 2015 22:35 schreef Zwansen het volgende:
[..]
Snap ik, maar gaat ook vooral om het feit dat je dat geld niet meer beschikbaar hebt. Dan heb ik het liever op een spaarrekening staan in geval van een calamiteit. Dit lijkt me interessant als ik 20 - 30k 'over' heb.
quote:Op maandag 25 mei 2015 23:30 schreef dodoria het volgende:
Ik heb pas sinds kort een app van mijn hypotheekbank op mijn telefoon. En in het rijtje met mijn rekeningen staat ook mijn hypotheek. Dat is best wel confronterend hoor, om zo'n groot negatief bedrag te zien staan iedere dag... Wij hebben nog zo'n 370k te gaan, dus we zijn er nog lang niet...
Ach ja, als je huurt en de huren elk jaar 3% verhoogt word je ook erg ongelukkig van het bedrag na dertig jaar.quote:
Oh wauw, dat zal zeker een flink verschil maken! Wat is je rente? Met 10.000 per jaar ben je al op de helft van de tijd klaar, En met 15.000 ben je al in een jaar of 11 klaar. Goed man!quote:Op maandag 25 mei 2015 23:24 schreef pijltjegooien het volgende:
Hier ook een (potentieel) versnelde aflosser. We hebben nog ongeveer 270k te gaan op 29.5 jaar, maar we hebben de ruimte om 10-15k extra af te lossen per jaar, dus we hopen ruim eerder klaar te zijn.
Daar heb je gelijk in, het hypotheekbedrag wordt in ieder geval niet hoger, al schiet het lager worden ook nog nie thard genoeg op naar mijn zin.quote:Op maandag 25 mei 2015 23:32 schreef pijltjegooien het volgende:
[..]
Ach ja, als je huurt en de huren elk jaar 3% verhoogt word je ook erg ongelukkig van het bedrag na dertig jaar.
Rente is momenteel 2.9%, zal de komende jaren nog wat zakken ivm percentage hypotheek tov woz. Ik verwacht overigens eerder dat we 10k doen. Hypotheek versneld aflossen gaat niet boven alles. Het doel is wel dat ik voor mn 50 hypotheekvrij ben en daar heb ik nog ruim de tijd voorquote:Op maandag 25 mei 2015 23:36 schreef dodoria het volgende:
[..]
Oh wauw, dat zal zeker een flink verschil maken! Wat is je rente? Met 10.000 per jaar ben je al op de helft van de tijd klaar, En met 15.000 ben je al in een jaar of 11 klaar. Goed man!
Tot hoe hoog zou je een rentestijging aan kunnen? Wat is je worst case scenario?quote:Op maandag 25 mei 2015 23:40 schreef capricia het volgende:
Rente nooit vastgezet (10 jaar geleden). Kan hem dus op ieder moment vastzetten. En mag dus onbeperkt aflossen.
Dat scheelt zoveel geld >> Wat we gebruikten om af te lossen.
Hypotheek wordt steeds lager. Zo laag dat een rentestijging geen risico meer oplevert.
Maar ieder doet wat ie verstandig acht.
Nogmaals: als de rente niet vast staat, heb je ook geen rente vaste periode. En dus mag je de rente ieder gewenst moment vastzetten zonder boete.quote:Op dinsdag 26 mei 2015 00:02 schreef dodoria het volgende:
[..]
Tot hoe hoog zou je een rentestijging aan kunnen? Wat is je worst case scenario?
Ik ben toch wel een beetje angstig voor taferelen uit de jaren 80. Wat als over 10 jaar de rente weer op 15% staat? Ik zou het dan wel even flink krap krijgen...
Ook in de jaren 80 met 12% rente werden er huizen verkocht. Alleen dan tegen veel lagere prijzen... De rente is dan even afzien, maar na rentedaling is de hoofdsom relatief eenvoudig af te lossen. Daarop volgde dan ook een prijsstijging veel groter dan de inflatie.quote:Op dinsdag 26 mei 2015 00:49 schreef capricia het volgende:
15% zullen we nog wel aankunnen. Wellicht stoppen we dan wat meer spaargeld in de hyp.
Maar dan zijn er hele andere economische problemen in dit land. Dan koopt niemand meer een huis...
Het is allemaal relatief natuurlijk.quote:Op maandag 25 mei 2015 20:48 schreef crashbangboom het volgende:
[..]
Ja man, maar twee keer per jaar op vakantie ipv drie keer. De horror. Er zijn mariniers die om minder breken. Afzien
Die 12% was er al voor de markt compleet instortte in de jaren 80... waarschijnlijk heeft dat hoge rentepercentage de markt ook doen instorten.quote:Op dinsdag 26 mei 2015 08:04 schreef RemcoDelft het volgende:
[..]
Ook in de jaren 80 met 12% rente werden er huizen verkocht. Alleen dan tegen veel lagere prijzen... De rente is dan even afzien, maar na rentedaling is de hoofdsom relatief eenvoudig af te lossen. Daarop volgde dan ook een prijsstijging veel groter dan de inflatie.
Nu de rente zo laag is, kan het omgekeerde gebeuren. Het zou ook kunnen dat de ECB nog decennia doorgaat met geld printen, en de rente daalt tot een half procent.
Eens, dat lijkt me het doel, een prettiger leven en meer vrijheid, ook een beetje voorbij te schieten.quote:Op dinsdag 26 mei 2015 09:43 schreef Ill-Skillz het volgende:
[..]
Het is allemaal relatief natuurlijk.
Maar die gast zat serieus met een oude jas in z'n woonkamer te verknikkelen, omdat hij liever afloste op z'n hypotheek. Dat vind ik persoonlijk een beetje overdreven. Dan stel je het doel boven de middelen. Die hypotheek is over 30 jaar toch afgelost.
Gouden tijden, 13% beuren op een maandeposito.quote:Op dinsdag 26 mei 2015 10:26 schreef Leandra het volgende:
[..]
Die 12% was er al voor de markt compleet instortte in de jaren 80... waarschijnlijk heeft dat hoge rentepercentage de markt ook doen instorten.
Hoe krijg je de bank zover dat je de woning mag verhuren? Meestal vinden ze dat maar niets, geloof ik?quote:Op maandag 25 mei 2015 22:42 schreef dodoria het volgende:
[..]
We willen onze oude woning nu nog niet verkopen. In principe denk ik dat het een goede investering is: ik verwacht dat de huizenprijzen gaan stijgen de komende 10 jaar en op dit moment is de woning verhuurd en lost de huur de hypotheek af. Dus in principe kost het ons niks om de woning aan te houden.
Kan je elke dag een paar euro missen door bv niet dagelijks je broodje in de bedrijfskantine te halen of bij de starbucks koffie te halen? Dan kan je elke jaar ook een aardig bedrag sparen en op die manier aflossen.quote:Op maandag 25 mei 2015 13:44 schreef Pleun2011 het volgende:
[..]
In dit soort topics wordt vaak gesproken over dingen of het de normaalste zaak van de wereld is, terwijl het voor de meeste mensen helemaal niet realiseerbaar is.. ik stoor me er verder niet aan hoor.
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |