Dat overkwam mij afgelopen maandag dus.
Na de hele middag lekker gereden te hebben rijd ik rustig door de stad naar m'n garagebox (ik woon in het centrum van Utrecht). Nog geen 100 meter voor ik er ben gaat het "STOP POLITIE" bordje aan in de zwarte volvo die achter me reed

.
Ze zaten pas een paar honderd meter achter me en op m'n rijgedrag hadden ze niks aan te merken. Logisch, want in de stad rijd ik altijd netjes (lomp doen brengt anderen in gevaar en in de stad is daar toch niks aan).
Ik viel op vanwege het geluid.. tja, dat kan kloppen. Rondje om de motor gelopen en ze hadden snel door dat de dB-killer er niet inzat.
Dat was reden om hem in beslag te nemen (officieel "uit het verkeer onttrekken") in afwachting van de technische keuring. Ik mocht ook niet even naar huis om de dB-killer te halen, hij moest zó mee.
Nu wisten ze me te vertellen dat ze vorige week een andere kerel met een vergelijkbare motor met een vergelijkbaar uitlaatsysteem hadden meegenomen en die had een boete van 400/500 euro gekregen. Maar het mooiste: ook de uitlaat werd in beslag genomen

.
Nu zijn we bijna een week verder, en men wilde mij zowel op het bureau als telefonisch niet helpen. Niemand kon mij vertellen waar mijn motor zich nu bevindt en hoe lang het nog zou duren.
Vanmiddag na enig aandringen toch contact gehad met de verbalisant in kwestie. Die vond het maar onzin dat ik m'n motor terug wilde, het was namelijk mijn besluit om zonder dB-killer te rijden. Aan de uitspraak van de ombudsman (zie onder) had hij geen boodschap, ze hadden het druk genoeg (daar heb ik dan weer geen boodschap aan) en gingen niet mijn motor de hoogste prioriteit geven

.
Ik zou bericht krijgen wanneer 't klaar was en als ik niet tevreden was dan kon ik een klacht indienen.
2. Verhouding inbeslagneming en tijdelijk uit de beschikkingsmacht van de eigenaar nemenquote:
Op basis van art. 160, lid 4, WVW 1994 kunnen de in art. 159 WVW 1994 genoemde opsporingsambtenaren een voertuig tijdelijk uit de macht van de bestuurder of eigenaar/houder nemen voor nader technisch onderzoek, zonder dat tot inbeslagneming van het voertuig wordt overgegaan. Bedoeld technisch onderzoek dient plaats te vinden onmiddellijk, of korte tijd nadat het voertuig uit het verkeer is genomen. In principe wordt een termijn van 24 uur gehanteerd.1 Indien in gecompliceerde gevallen een langere termijn noodzakelijk is dan heeft het de voorkeur om het voertuig in belang van het onderzoek in beslag te nemen.
Iemand enig idee hoe ik die lui daar nu ofwel zo ver krijg om mij m'n motor terug te geven ofwel een beetje tempo te maken met dat "technisch onderzoek" van ze?
Ik vind het buiten alle redelijkheid dat ik nu m'n motor kwijt ben in afwachting van dat technisch onderzoek (en niemand weet hoe lang) terwijl ik binnen één minuut de motorfiets kan laten voldoen aan alle gestelde eisen door die dB-killer er weer in te schroeven.