Ik dacht dat dat gold voor verkeer dat in tegengestelde richting rijdtquote:Op zaterdag 28 maart 2015 18:39 schreef Fred_Flinkstoned het volgende:
rechtdoorgaand verkeer op dezelfde weg heeft voorrang voor afslaand verkeer
Hoeft niet, denk maar aan rechtsafslaan met je auto en moeten wachten voor de fietsers die rechtdoor rijden. Doe je waarschijnlijk dagelijks.quote:Op zaterdag 28 maart 2015 18:41 schreef hugecooll het volgende:
[..]
Ik dacht dat dat gold voor verkeer dat in tegengestelde richting rijdt
Ja klopt ook, als autobestuurder wacht je gewoon achter een auto totdat hij afslaat. Maar als fietser rij je helemaal rechts van de weg terwijl een scooter de gehele rijbaan gebruikt. De fietser moet dan toch gewoon wachten totdat al het ander verkeer haar gepasseerd is. Of ben ik nou dom?quote:Op zaterdag 28 maart 2015 18:41 schreef hugecooll het volgende:
[..]
Ik dacht dat dat gold voor verkeer dat in tegengestelde richting rijdt
Volgens mij is het net zo als bij de auto, de scooter doet inderdaad een inhaal manoeuvre, maar was hiermee al begonnen toen Nina begon met haar afslaan manoeuvre. Nina had dus de verantwoordelijkheid om te kijken voordat ze afsloeg en zal dan denk ik ook grotendeels schuld hebben. Echter heeft de fietser in Nederland wel beschermde status en misschien werkt dat uit in haar voordeel.quote:- Wie is er in deze situatie schuldig? Nina gaf geen richting aan, maar de scooter was bezig met een inhaalmanoeuvre toen het mis ging, snelheid onbekend.
Zou dit vragen aan organisaties als rechtswinkel etc.quote:- Wie moet Nina inschakelen om op te komen voor haar kant van de situatie? (aangezien er geen verzekeringsmaatschappij is om dit te doen).
Vermoedelijk niet, misschien door beschermde status niet 100%quote:- Is er een mogelijkheid voor Nina niet zelf op te draaien voor al deze kosten?
Ja, zit wel wat inquote:Op zaterdag 28 maart 2015 18:43 schreef Janneke141 het volgende:
[..]
Hoeft niet, denk maar aan rechtsafslaan met je auto en moeten wachten voor de fietsers die rechtdoor rijden. Doe je waarschijnlijk dagelijks.
Nina is schuldig, in dit geval.
quote:Op zaterdag 28 maart 2015 18:36 schreef Haas11 het volgende:
Mijn vriendin is een ex-pat uit Frankrijk en had hierdoor nog geen aansprakelijkheids-verzekering.
Dan woont ze officieel dus nog in Frankrijk neem ik aan. Is ze daar verzekerd?quote:Op zaterdag 28 maart 2015 18:36 schreef Haas11 het volgende:
Er is op dit moment nog geen schade formulier opgestuurd, mede omdat Nina dus niet eens een adres heeft om het naar op te sturen.
Misschien keek de scooter wel uit, maar kon niet meer tijdig remmen voor een plots afslaande fietser die dat doet zonder te kijken en zonder dat aan te geven.quote:Op zaterdag 28 maart 2015 18:46 schreef SuperWeber het volgende:
Scooter keek niet uit en vriendin keek niet uit. Allebei schuld...
Wie zegt dat de persoon op de scooter niet uitkeek? Hij haalde iemand in die gewoon rechtdoor bleef fietsen (althans, zo leek het omdat ze geen hand uitstak en niet achterom keek).quote:Op zaterdag 28 maart 2015 18:46 schreef SuperWeber het volgende:
Scooter keek niet uit en vriendin keek niet uit. Allebei schuld...
Scooter keek niet uit? Hoe kom je daar precies op? TS zijn vriendin sloeg linksaf zonder te kijken, dat is duidelijk. Als op dat moment de scooter aan het inhalen is wil dat niet zeggen dat diegene niet uitkeek. In geval van de bestuurder van de scooter zou ik echt niet akkoord gaan met gedeelde schuld.quote:Op zaterdag 28 maart 2015 18:46 schreef SuperWeber het volgende:
Ik heb een keer een zelfde situatie gehad, maar dan met de auto. In mijn geval werd de schuld door de verzekering gedeeld.
In jouw geval is dit misschien weer een beetje anders. Fietsers zijn zwakke verkeersdeelnemers. Ik weet eigenlijk niet of een snorscooter dit ook is. Persoonlijk zou ik het zo proberen te regelen dat je dezelfde afloop krijgt als ik, waarbij iedereen zijn eigen schade mag ophoesten. Scooter keek niet uit en vriendin keek niet uit. Allebei schuld...
Inhalen is een bijzondere maneuvre waarbij je al het overige verkeer moet voorlaten...quote:Op zaterdag 28 maart 2015 18:47 schreef CherryOnTop het volgende:
[..]
Wie zegt dat de persoon op de scooter niet uitkeek? Hij haalde iemand in die gewoon rechtdoor bleef fietsen (althans, zo leek het omdat ze geen hand uitstak en niet achterom keek).
Nee. Te kort door de bocht.quote:Op zaterdag 28 maart 2015 18:48 schreef SuperWeber het volgende:
[..]
Inhalen is een bijzondere maneuvre waarbij je al het overige verkeer moet voorlaten...
Naja dan heeft hij dus een slecht moment gekozen om in te halen, aangezien je 'enigszins' kan verwachten dat een fietser geen richting aangeeft en dat iemand een zijstraat inrijdt.quote:Op zaterdag 28 maart 2015 18:48 schreef Scorpie het volgende:
[..]
Scooter keek niet uit? Hoe kom je daar precies op? TS zijn vriendin sloeg linksaf zonder te kijken, dat is duidelijk. Als op dat moment de scooter aan het inhalen is wil dat niet zeggen dat diegene niet uitkeek. In geval van de bestuurder van de scooter zou ik echt niet akkoord gaan met gedeelde schuld.
Ja, maar er was geen sprake van iemand voor laten gaan want niemand maakte blijkbaar aanstalten om af te gaan slaan.quote:Op zaterdag 28 maart 2015 18:48 schreef SuperWeber het volgende:
[..]
Inhalen is een bijzondere maneuvre waarbij je al het overige verkeer moet voorlaten...
Dan kun je niet meer inhalenquote:Op zaterdag 28 maart 2015 18:48 schreef SuperWeber het volgende:
[..]
Inhalen is een bijzondere maneuvre waarbij je al het overige verkeer moet voorlaten...
Als diegene het aangeeft is het ene ander verhaal. Ik was er niet bij, maar gebaseerd op de OP zou ik als snorscooter geen schuld bekennen.quote:Op zaterdag 28 maart 2015 18:50 schreef hugecooll het volgende:
[..]
Naja dan heeft hij dus een slecht moment gekozen om in te halen, aangezien je 'enigszins' kan verwachten dat een fietser geen richting aangeeft en dat iemand een zijstraat inrijdt.
Goede onderbouwing...quote:
Overal waar een oprit is, is een mogelijkheid tot afslaan voor fietsers. Dus dat is wat kort door de bocht.quote:Op zaterdag 28 maart 2015 18:52 schreef Attitude het volgende:
Sowieso vind ik dit ook raar, scooter gaat inhalen op plek waar er de mogelijkheid is tot afslaan.
Als de oprit rechts van je is, dan niet. Maar in dit geval, er was een fietser voor de scooter en fietser steekt straat over. Dan moet het achteropvolgende verkeer daar op bedacht zijn. Dat er die mogelijkheid zou kunnen gebeuren. Of het nu een straat is of een oprit. Als ik in een auto zit, moet ik daar ook voor oppassen, vooral nu al helemaal met die smartphones.quote:Op zaterdag 28 maart 2015 18:53 schreef CherryOnTop het volgende:
[..]
Overal waar een oprit is, is een mogelijkheid tot afslaan voor fietsers. Dus dat is wat kort door de bocht.
quote:
Wanneer moet je fietsers dan nog inhalen?quote:Op zaterdag 28 maart 2015 18:56 schreef Attitude het volgende:
[..]
Als de oprit rechts van je is, dan niet. Maar in dit geval, er was een fietser voor de scooter en fietser steekt straat over. Dan moet het achteropvolgende verkeer daar op bedacht zijn. Dat er die mogelijkheid zou kunnen gebeuren. Of het nu een straat is of een oprit.
Ah, dus moet je altijd maar achter een fietser blijven hangen en niet inhalen, want oh wee hij zou wel eens zomaar de weg kunnen oversteken.quote:Op zaterdag 28 maart 2015 18:50 schreef hugecooll het volgende:
[..]
Naja dan heeft hij dus een slecht moment gekozen om in te halen, aangezien je 'enigszins' kan verwachten dat een fietser geen richting aangeeft en dat iemand een zijstraat inrijdt.
Moet niet, want er zijn genoeg plekken om in te halen. Als je precies bij een zijweg gaat inhalen, dan bestaat de kans dat je ooit een fietser tegenkomt die zonder z'n hand uit te steken afslaat.quote:Op zaterdag 28 maart 2015 19:01 schreef Zelva het volgende:
[..]
Ah, dus moet je altijd maar achter een fietser blijven hangen en niet inhalen, want oh wee hij zou wel eens zomaar de weg kunnen oversteken.
De snorscooter hoeft ook geen schuld te bekennen, hij moet overmacht aantonen.quote:Op zaterdag 28 maart 2015 18:53 schreef Scorpie het volgende:
[..]
Als diegene het aangeeft is het ene ander verhaal. Ik was er niet bij, maar gebaseerd op de OP zou ik als snorscooter geen schuld bekennen.
Vast wel, er zijn genoeg debielen die niet op de weg thuishoren. Maar dat maakt de inhalende partij nog niet fout.quote:Op zaterdag 28 maart 2015 19:04 schreef hugecooll het volgende:
[..]
Moet niet, want er zijn genoeg plekken om in te halen.Als je precies bij een zijweg gaat inhalen, dan bestaat de kans dat je ooit een fietser tegenkomt die zonder z'n hand uit te steken afslaat.
Mwoah. Ik snap je punt maar het blijft een beetje grijs gebied.quote:Op zaterdag 28 maart 2015 19:04 schreef hugecooll het volgende:
[..]
Moet niet, want er zijn genoeg plekken om in te halen.Als je precies bij een zijweg gaat inhalen, dan bestaat de kans dat je ooit een fietser tegenkomt die zonder z'n hand uit te steken afslaat.
Ja die kans bestaat, Maar dan ben je niet ineens schuldig.quote:Op zaterdag 28 maart 2015 19:04 schreef hugecooll het volgende:
[..]
Moet niet, want er zijn genoeg plekken om in te halen.Als je precies bij een zijweg gaat inhalen, dan bestaat de kans dat je ooit een fietser tegenkomt die zonder z'n hand uit te steken afslaat.
quote:Op zaterdag 28 maart 2015 19:05 schreef Zelva het volgende:
[..]
Vast wel, er zijn genoeg debielen die niet op de weg thuishoren. Maar dat maakt de inhalende partij nog niet fout.
Je hoeft niet 'fout' of 'schuldig' te zijn om aansprakelijk te zijn.quote:Op zaterdag 28 maart 2015 19:06 schreef Janneke141 het volgende:
[..]
Ja die kans bestaat, Maar dan ben je niet ineens schuldig.
Waar woont ze dan als ze geen adres heeft?quote:Op zaterdag 28 maart 2015 19:07 schreef Haas11 het volgende:
Nina woont gewoon in Nederland, maar heeft dus geen AVP.
In een huis, zo 1 met een dak.quote:Op zaterdag 28 maart 2015 19:08 schreef CherryOnTop het volgende:
[..]
Waar woont ze dan als ze geen adres heeft?
Heb je een voorbeeld?quote:Op zaterdag 28 maart 2015 19:06 schreef hugecooll het volgende:
[..]
[..]
Je hoeft niet 'fout' of 'schuldig' te zijn om aansprakelijk te zijn.
Ja, artikel 185 WVW veronderstelt dat de gemotoriseerde aansprakelijk is (tenzij overmacht)quote:
quote:Het is aan de gemotoriseerde om feiten en omstandigheden aan te dragen en zonodig te bewijzen waaruit overmacht kan worden afgeleid. Lukt dit niet of slechts ten dele, dan strandt het overmachtsverweer. Er is slechts sprake van overmacht indien de gemotoriseerde rechtens gezien geen enkel verwijt valt te maken ten aanzien van de wijze waarop hij aan het verkeer heeft deelgenomen (voorzover relevant voor het ontstaan van het ongeval). Eventuele fouten van andere weggebruikers - waaronder begrepen de eventuele fouten van het slachtoffer zelf - zijn daarbij slechts van belang wanneer die fouten voor de gemotoriseerde zo onwaarschijnlijk waren, dat deze bij het bepalen van diens rijgedrag met die mogelijkheid naar redelijkheid geen rekening behoefde te houden. Cruciale punten hierbij zijn het rijgedrag van de gemotoriseerde en de plaats van het ongeval. Enkele factoren die bij de overmachtsvraag
een rol spelen:
o snelheid waarmee werd gereden;
o mate van anticipatie op mogelijke verkeersfouten
van anderen;
o zicht;
o verlichting;
o reactie op verkeersfout;
o raakpunt.
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |