robdriessen | woensdag 18 februari 2015 @ 12:37 |
Ik vroeg me af of tussen al deze kookgoden en -godinnen er ook mensen zijn die met hun gerechten de stap naar een culinair evenement hebben gemaakt. Hoe is het gegaan? Viel het mee of tegen? Had je te veel of te weinig gemaakt? Zou je het nog een keer doen? Was het veel geregel? Moest je dingen registreren (HACCP/omzetbelasting/BTW)? Waarom vraag ik dit? Omdat mijn vriendin het serieus aan het overwegen is. We hebben verschillende kleine marktjes in de omgeving (010) op het oog om het eens uit te proberen, maar aangezien we geen van beiden ervaring hebben met het 'op een markt/evenement staan', probeer ik wat meer inzicht te krijgen van wat ons te wachten staat. Ik denk dat ik de logistiek redelijk in de smiezen heb (qua apparatuur, bereiding, warmhouden) al snap ik dat er altijd een groot gat zit tussen theorie en praktijk... | |
Thezappa | woensdag 18 februari 2015 @ 15:42 |
met wat ga je er staan dan | |
LeeHarveyOswald | donderdag 19 februari 2015 @ 08:09 |
Wij hebben met broodproducten gestaan op de polderdag Rhoon en een workshop gegeven op de R'damse Oogstmarkt. Hoeveel mensen op de Polderdag kwamen was voor iedereen een gok, omdat dat nogal weersafhankelijk is. Weer was gunstig, opkomst enorm, om half drie waren we uitverkocht. Oogstmarkt was met inschrijving vooraf, en daar waren meer inschrijvingen dan we als max hadden opgegeven. Qua regelgeving; als het voor af en toe is, zou ik mij daar -afhankelijk van je product, vlees is natuurlijk een ander verhaal- niet al te veel zorgen over maken. Als het grootschaliger wordt, kan je kijken of er een branchevereniging is met een hygienehandboek, daar staat vaak in wat raadzaam is, maar ook wat verplicht is. HACCP is niet in alle gevallen verplicht om te hebben. Belastingaangifte laten wij doen, maar tenzij je een BV opricht en je jezelf een salaris geeft, is verkoop minus inkoop je winst, en die wordt bij je overige inkomen opgeteld en daar betaal je belasting over. Omzetbelasting en BTW zijn hetzelfde. Ook dit hebben we uitbesteed, maar daar moet je per kwartaal aangifte van doen. Bij weinig omzet kan je ook aanvragen dit per jaar te doen. Het ligt er dus allemaal vooral aan: Wat voor product ga je verkopen/bereiden? Hoe vaak en op welke schaal? | |
robdriessen | donderdag 19 februari 2015 @ 09:53 |
Mijn vriendin komt uit Louisiana en kookt Cajun en Creole: Gumbo, jambalaya, etouffée, po'boys, etc. In de koude maanden zal het dus voornamelijk warme pot zijn (soep of stoofschotel met brood of in een bread bowl) en in de warme maanden meer po'boys, zoetigheid en Sweet Tea. Dit jaar is puur ter verkenning, twee of drie kleinschalige culinaire marktjes proberen, een keertje bij Fenix. Mocht het aanslaan, dan kunnen we verder gaan investeren, grotere markten en misschien zelfs richting catering en over een paar jaar zelfs een kleine foodtruck. Maar dat uiteraard alleen bij gebleken succes. Het is een hobby, de extra inkomsten zijn altijd welkom, maar ons bestaan hangt er niet van af. | |
-Mellow- | donderdag 19 februari 2015 @ 10:43 |
Ik heb smoothies verkocht met mijn blenderfiets op twee evenementen vorig jaar. Inkoop was erg moeilijk in te schatten omdat ik nogal afhankelijk was van het weer. Ik heb dat best wel willekeurig gegokt op het verwacht aantal bezoekers, percentage wat ik daarvan dacht dat wel een smoothie zou kopen.... ik had het in ieder geval totaal mis ![]() Ik deed alles zwart en zonder HACCP papieren overigens. Maar ik ben ermee bezig het iets serieuzer aan te pakken, ook met een busje erbij want ik kan niet overal heen fietsen natuurlijk, dus dat veranderd dan wellicht in de toekomst. Als ik jou was zou ik me nog niet te druk maken om alles volgens de regeltjes te doen totdat je wat meer zicht hebt op hoe het gaat lopen en als je het vaker gaat doen. Succes ermee. Het is in ieder geval origineel en volgens mij nog relatief onbekend eten. ![]() | |
robdriessen | donderdag 26 februari 2015 @ 09:12 |
Busje/foodtruck is voor ons ook nog verre toekomstmuziek, maar ik ben wel benieuwd hoe je je zoektocht aanpakt. Wat heb je in gedachten? Een oude Citroën met je machine in de achterbak? Of een echte truck waar je in kan staan? En waar zoek je? Marktplaats? | |
minilot | donderdag 26 februari 2015 @ 09:20 |
Ooo, laat het even weten als je bij Fenix staat! Voor authentieke gumbo, jambalaya, etouffée en po'boys kun je me midden in de nacht wakker maken! ![]() | |
robdriessen | donderdag 26 februari 2015 @ 09:24 |
Will do. Eerst een bedrijfs-WA verzekering afsluiten, staat in hun algemene voorwaarden ![]() | |
minilot | donderdag 26 februari 2015 @ 09:25 |
Nou, als jullie het binnenkort al ergens stiekem in een achterafstraatje staan te verkopen kun je me wel een DMmetje sturen. ![]() | |
Isegrim | donderdag 26 februari 2015 @ 10:11 |
Oh, New Orleans food, nice! | |
minilot | donderdag 26 februari 2015 @ 10:33 |
Deuntje erbij! Er nu al trek in! ![]() | |
n0a | donderdag 26 februari 2015 @ 18:49 |
Wat leuk! Hoop geheel uit eigen belang dat het jullie snel gaat lukken ![]() | |
Xlarge | vrijdag 27 februari 2015 @ 18:14 |
Ik zou bij jullie zeker al wat komen kopen, ik ben gek op de keuken uit de deep south, en maak graag zelf Gumbo, shrimp&grits, of gewoon popcorn chicken.Ook lange bbq sessies doe ik graag Leuk dat jouw vriendin er vandaan komt, ik ben jaloers op de gerechten die jij op je bord krijgt. Mocht je ergens gaan staan: laat maar weten, als het in de buurt is kom ik kijken ![]() | |
minilot | vrijdag 27 februari 2015 @ 18:15 |
Haha, hier dus bij voorbaat al een doelgroep die paraat staat! ![]() | |
Isegrim | vrijdag 27 februari 2015 @ 18:17 |
Grits! Met catfish! ![]() | |
DancingPhoebe | zaterdag 28 februari 2015 @ 07:36 |
O god, TVP!! Dit lijkt me een goede starter: ik zet em vast in m'n agenda ![]() | |
Resistor | zaterdag 28 februari 2015 @ 08:05 |
Geen ervaring met pure verkoop, maar ik sta wel 1x per jaar in het openbaar mijn hobby uit te voeren, CUL / Paling à la Manni Wel interessant om dit topic in de gaten te houden ![]() Regels? Wij kregen een velletje papier met de spelregels, dat je schoon moet werken, dat er water en zeep aanwezig moet zijn, veiligheidsgeneuzel... Vraag het gewoon aan de marktmeester wat de regels zijn. | |
-Mellow- | zaterdag 28 februari 2015 @ 14:52 |
Zo ver ben ik nog niet. De plannen zijn er al heel lang en ik heb nu net eindelijk mijn rijbewijs gehaald. Ik ga binnen een paar weken eerst naar Australie om te werken en te sparen en dan hoop ik met een jaar een busje te kopen. Wat het dan precies wordt weet ik nu nog niet. Het moet in ieder geval groot genoeg zijn om in te kunnen staan, er moet een bed in, en groot genoeg om vol te stouwen met benodigde apparatuur, een koelkast en evt. vriezer en mijn blenderfiets moet er in z'n geheel in kunnen. Een mercedes 508 zo mooi zijn omdat die supersterk zijn, zo heb ik mij laten vertellen. Maar ik weet niks van auto's verder en zal daar tegen die tijd ook zeker hulp bij vragen aan vrienden. Deze week koop ik wel al een stel zonnepanelen die ik toevallig goedkoop op de kop kan tikken via een vriend ![]() | |
Pietverdriet | zaterdag 28 februari 2015 @ 16:33 |
Jum TVP om mee te krijgen waar jullie komen te staan. Een foodtruck zou erg leuk zijn, maar vrees dat NL daar te regelzuchtig voor is. | |
Isegrim | zaterdag 28 februari 2015 @ 17:01 |
In de zomer staan er vlakbij ons huis op vrijdag allemaal foodtrucks, bij de Hofbogen. | |
Pietverdriet | zaterdag 28 februari 2015 @ 17:24 |
Tof! | |
-Mellow- | zaterdag 28 februari 2015 @ 17:33 |
Hier in Twente staan er op de markt ook een paar. Niks bijzonders verder, een paar Vietnamezen en wat frietkramen, maar wel foodtrucks. | |
Oceanonix | zaterdag 28 februari 2015 @ 17:39 |
De verschillende muziekfestivals in nederland zijn ook een goede staplaats. Pinkpop had vorig jaar een hele straat met alleen maar foodtrucks. Fijn als je de pinkpoppatat niet als maaltijd ziet. | |
n0a | zaterdag 28 februari 2015 @ 19:09 |
Je hebt ook Food Truck Festival Trek dat een aantal steden aandoet, waar onder Rotterdam. http://www.festival-trek.nl | |
DancingPhoebe | zaterdag 28 februari 2015 @ 19:12 |
Ik denk dat er grof geld betaald moet worden om met je truck daar te parkeren, dus dat dat voor TS + vriendin niet echt aan de orde is. | |
Lucky_Strike | zaterdag 28 februari 2015 @ 19:32 |
Thanks voor de tip, het staat in de agenda ![]() | |
Isegrim | zaterdag 28 februari 2015 @ 19:37 |
Dat denk ik ook. Je moet klein beginnen. ![]() | |
Oceanonix | zaterdag 28 februari 2015 @ 21:39 |
pinkpop is mega je hebt ook kleine lokale festivals. Ook daar moet gegeten worden. | |
Lucky_Strike | zondag 1 maart 2015 @ 10:27 |
Ik was eens een paar foodtruck festivals in mijn agenda aan het zetten en kwam deze cursus foodtruck runnen tegen. Misschien iets voor de vriendin van TS? [ Bericht 0% gewijzigd door Lucky_Strike op 01-03-2015 10:48:34 ] | |
robdriessen | maandag 2 maart 2015 @ 14:43 |
Wauw, even een weekendje niet op FOK! en het topic loopt vol ![]() | |
Pietverdriet | maandag 6 april 2015 @ 18:10 |
Peugeot komt met een foodtruck http://www.autoweek.nl/nieuws/32426/vreetkeet-peugeot-foodtruck ![]() ![]() | |
#ANONIEM | maandag 6 april 2015 @ 18:27 |
Jammer dat in veel steden die dingen alleen mogen staan met evenementen omdat anders de horeca gaat klagen. | |
Pietverdriet | maandag 6 april 2015 @ 19:51 |
In de UK is men veel liberaler hiermee, en dus vind je ze overal in enorme variatie aan producten. | |
robdriessen | maandag 6 april 2015 @ 20:28 |
Amsterdam is nu een proef begonnen met een aantal foodtrucks die op meerdere aangewezen lokaties mogen staan. | |
DancingPhoebe | maandag 6 april 2015 @ 20:33 |
Kleinneworleans. | |
robdriessen | vrijdag 17 april 2015 @ 19:57 |
Oeh, dit is HEUL interessant. Precies in ons straatje ![]() | |
DancingPhoebe | vrijdag 17 april 2015 @ 19:57 |
Dacht gelijk aan dit topic toen ik dat event voorbij zag komen! | |
robdriessen | vrijdag 17 april 2015 @ 20:00 |
In ander nieuws: KvK inschrijving is geregeld, website, Facebook en Twitteraccounts geclaimd, font gevonden voor logo, dit weekend een foto voor de tijdelijke website. Zodra we live gaan, horen jullie het als eerste ![]() | |
Isegrim | vrijdag 17 april 2015 @ 20:02 |
Leuk! ![]() | |
robdriessen | vrijdag 17 april 2015 @ 20:13 |
Mailtje gestuurd naar Klein New Orleans. Niet geschoten is altijd mis. En als er geen plek meer is, dan hebben we er alvast eentje voor 2016 besteld. Binnenkort eerst maar eens op onderzoek, ervaringen opsnuiven als bezoeker van Rollend Leiden. En morgen lekker slenteren over de Oogstmarkt op het Heemraadsplein in Rotterdam. En de eerste klus staat al in de agenda, een flinke ketel Gumbo voor de collega's van mijn daytime job. ![]() Ook lachen: "Welkom bij de Sligro! Hier een gratis professioneel koksmes als kado!" versus "Welkom bij de Makro! Wij trakteren u op koffie met appelgebak in ons restaurant. En een pak printpapier!" ![]() | |
Isegrim | vrijdag 17 april 2015 @ 20:14 |
Wij hebben bij Sligro helemaal niks cadeau gehad. ![]() | |
robdriessen | vrijdag 17 april 2015 @ 20:16 |
Als ik nou een echte profiteur was, schreef ik ons ook nog in bij Hanos, Zegro en ISPC. Maar daar komen we toch nooit ![]() | |
Lucky_Strike | vrijdag 17 april 2015 @ 20:17 |
Wij hebben vorige week ook een gratis Sligro mes gescoord. Best een goed mes trouwens, had veel slechter verwacht. Het beste kado van Makro zijn trouwens de betere aanbiedingen ![]() | |
emil23 | maandag 20 april 2015 @ 12:24 |
Bij ons in het dorp is dit jaar voor het eerst een "foodtruckfestival" http://www.barrelfoodtruckfest.nl/ Misschien is dat iets? | |
Xlarge | woensdag 13 mei 2015 @ 13:29 |
RobDriessen, hoe is het met de vorderingen ? Ik ga van het weekend naar Rotterdam, sta je er toevallig al ? Ik heb trek in gumbo ![]() http://www.festival-trek.nl/ http://bogue.nl/food-truc(...)its-af-in-rotterdam/ | |
minilot | woensdag 13 mei 2015 @ 13:41 |
Dat klinkt leuk zeg! Had nog geen pinksterplannen, maar dit is wel een optie! Thanks ![]() | |
Pietverdriet | woensdag 13 mei 2015 @ 17:24 |
Jammer dat ze wel vertellen wie er optredens doen, maar niet wat ze aan Cayun serveren | |
robdriessen | vrijdag 15 mei 2015 @ 11:19 |
Haha, nee we staan voorlopig nog niet op een foodtruck festival. De investering voor de aanschaf, verbouwing en decoratie van zo'n joekel gaan we niet snel bij elkaar schrapen. En dan praten we nog niet eens over het halen van het rijbewijs C ![]() We zijn gisteren inderdaad naar Trek geweest, leuke opzet, veel trucks en gerechten bestudeerd. We kwamen allebei tot de conclusie dat 'onze waren' hier zeker niet zouden misstaan. Maar wat een klus zou dat zijn. De vaste kern van die trucks reist mee alsof het een circus is: 8 festivals van twee tot vier dagen door heel nederland. Per dag minimaal 800 porties erdoor heen jagen... ga er maar aan staan! In de tussentijd hebben we wel onze eerste opdracht succesvol volbracht! De gumbo, peach cobbler en sweet tea waren zeer goed ontvangen bij mijn collega's, met zelfs een lovende recensie in de wekelijkse nieuwsbrief. Hopelijk hebben we hiermee de deur opengezet voor meer klussen bij mijn werkgever. Misschien een idee om in navolging van het bakkerstopic een eigen topic te beginnen over twee mensen die vol goede moed en goede ideeën, maar zonder enig benul een cateringbedrijfje starten? ![]() P.S. We gaan absoluut als bezoeker naar Klein New Orleans op eerste pinksterdag. En de organisatie heeft ons al op de 'te contacteren' lijst gezet als er volgend jaar een tweede editie komt ![]() | |
minilot | zondag 24 mei 2015 @ 15:08 |
Nu onderweg naar Klein New Orleans, dankzij dit topic ![]() Zin in! | |
#ANONIEM | zondag 24 mei 2015 @ 15:24 |
Veel plezier ![]() | |
gargamelnl | zondag 24 mei 2015 @ 17:43 |
Bedankt! ![]() ![]() [ Bericht 0% gewijzigd door gargamelnl op 24-05-2015 18:16:36 ] | |
robdriessen | dinsdag 26 mei 2015 @ 17:38 |
Hoe vond je het? Wij hebben in ieder geval veel zin om volgend jaar mee te doen | |
Xlarge | maandag 15 juni 2015 @ 12:17 |
Robdriessen, misschien heb jij ze al lang, maar ik zag bij de Makro bevroren Lousiana Crawlfish liggen. ik heb voor mijzelf wat meegenomen, omdat ik altijd al nieuwsgierig was hoe dat zou proeven. Misschien iets voor op jouw menukaart ![]() ![]() | |
robdriessen | dinsdag 21 juli 2015 @ 10:50 |
Hey, wat grappig ![]() In ander nieuws: 12 september staan we naar alle waarschijnlijkheid voor het eerst op een markt. ENG! Gelukkig is het maar een kleintje in Schiedam. In ander ander nieuws: we hebben een aanbod gekregen om zomer 2016 een food stand op een festival te gaan bestieren. Een festival dat vorig jaar 70.000 man trok in 3 dagen. Veeg me op. | |
LeeHarveyOswald | dinsdag 21 juli 2015 @ 11:02 |
Tof! Succes ![]() | |
#ANONIEM | dinsdag 21 juli 2015 @ 19:26 |
Ik kom dan graag langs om eens wat te proeven en met name hoe jullie invulling geven aan een rasecht New Orleans Gumbo food danwel Southern gerechten. | |
Isegrim | dinsdag 21 juli 2015 @ 19:36 |
Laatst de Cajun-aflevering van No Reservations gekeken. Als jullie gaan maken wat ze daar allemaal maakten! ![]() | |
Xlarge | woensdag 29 juli 2015 @ 15:39 |
Laat mij ook even weten of het doorgaat, dan kom ik even kijken en wat eten, ik zit in de buurt ![]() | |
robdriessen | woensdag 26 augustus 2015 @ 13:50 |
Goffer, we worden nog profi. Schort met logo!![]() [ Bericht 15% gewijzigd door robdriessen op 26-08-2015 13:57:56 ] | |
Isegrim | woensdag 26 augustus 2015 @ 14:50 |
Cool! ![]() | |
LeeHarveyOswald | woensdag 26 augustus 2015 @ 15:29 |
![]() | |
Pietverdriet | woensdag 26 augustus 2015 @ 17:04 |
Kun je nog zingen, zing dan mee! Goodbye Joe, he gotta go, me oh my oh He gotta go-pole the pirogue down the bayou His Yvonne the sweetest one, mes chers amis-o Son of a gun, we'll have big fun on the bayou Thibodaux, fontaineaux the place is buzzin' A kin-folk come to see Yvonne by the dozen Dress in style the go hog wild, mes chers amis-o Son of a gun, we'll have big fun on the bayou Jambalaya, crawfish pie and fillet gumbo For tonight, I'm a-gonna see my, my chre amigo Pick guitar, fill fruit jar and be gay-oh Son of a gun, we'll have big fun on the bayou Settle down far from town get him a pirogue And he'll catch all the fish in the bayou Swap his mon to buy Yvonne what she need-oh Son of a gun, we'll have big fun on the bayou Jambalaya, crawfish pie and fillet gumbo For tonight, I'm a-gonna see my, mes chers amis-o Pick guitar, fill fruit jar and be gay-oh Son of a gun, we'll have big fun on the bayou [ Bericht 4% gewijzigd door Pietverdriet op 26-08-2015 17:09:48 ] | |
robdriessen | vrijdag 28 augustus 2015 @ 16:31 |
Nou, we zijn los met het nieuwe topic ![]() CUL / Cateringbedrijf beginnen! | |
minilot | vrijdag 28 augustus 2015 @ 16:59 |
Hartstikke veel succes ermee! ![]() Dit topic gooien we op verzoek van TS dicht, we gaan door in het nieuwe topic. ![]() |