ik lees het idd, maakt wel veel werk van een tostie als je eerst een Bechamel maakt (das wat anders dan Roux trouwens, dat is vet en meel)quote:Op dinsdag 13 januari 2015 15:44 schreef minilot het volgende:
Piet, niet alleen de Fransen trouwens, de welsh rarebit heeft ook een rouxgebaseerde saus op een soortement tosti met kaas.
Heb al heel erg lang geen tosti meer gegeten, kan me niet herinneren wanneer dat was. Wat ik nog wel eens maak is een toast met daarop kaas en dat dan onder de grill.quote:Op dinsdag 13 januari 2015 15:50 schreef minilot het volgende:
Zoveel meer werk nou ook weer niet en het haalt je brood-met-gesmolten-kaas toch wel op naar iets meer dan een gewone tosti. Ik vind het erg lekker in elk geval.
Ja, en dan melk etc.quote:Op dinsdag 13 januari 2015 15:53 schreef minilot het volgende:
En kerel, een béchamel begin je toch ook met een roux van bloem en boter?
Ja, weet ik.quote:Op dinsdag 13 januari 2015 15:54 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Ja, en dan melk etc.
Maar een roux gebruik je voor veel meer dan alleen bechamel, het is een standaard sausbinder in de franse keuken.
Moeilijk is het ook niet maar dan moet je wel weten wat je moet doen.quote:Op maandag 12 januari 2015 22:13 schreef sirdanilot het volgende:
Wat vinden mensen nou moeilijk aan roux? Maken jullie nooit bloemkool met een ouderwets 'papje' (= gewoon witte saus op basis van roux, met kaas als je kaassaus wil)? Bij ons thuis aten we dat een paar keer per week hoor.
Kijk dat je macarons maken moeilijk vindt of zo snap ik wel maar een simpel papje? :S
Overigens: zelfs áls je klontjes hebt (zou niet weten hoe maar goed), dan zeef je je saus toch gewoon?
Vreemd dat mensen dit soort basistechnieken niet beheersen. Ik ben ook geen ster kok, laat me geen vis fileren of kip ontbenen of wat dan ook maar gewoon een papje is nou echt geen hogere wiskunde.
Een van de redenen waarom ik dit topic 11 jaar geleden begonquote:Op dinsdag 13 januari 2015 16:03 schreef SiGNe het volgende:
[..]
Moeilijk is het ook niet maar dan moet je wel weten wat je moet doen.
't was voor mij de 2e keer dat ik een roux probeerde te maken, de eerste keer was mislukt (veel te kort gedaan, ik had geen idee wat ik moest doen) en dus stelde ik m'n vraag hier.
Die 2e roux was ook meteen een prima roux omdat ik de tips had opgevolgd, die hele saus smaakte veel beter ook.
Tegenwoordig valt er ook zoveel aan sauzen kant en klaar te krijgen, hoef je er alleen zelf nog wat melk aan toe te voegen en je saus is klaar.
Maar daardoor krijg je natuurlijk wel dat mensen geen idee meer hebben hoe de basistechnieken moeten.
Ook een van de redenen waarom ik dit topic ben gaan volgen, jij en de anderen komen vaak met goede tips en recepten.quote:Op dinsdag 13 januari 2015 16:09 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Een van de redenen waarom ik dit topic 11 jaar geleden begon
Pfff, 11 jaar alweer
Tsja, je bent eigenlijk een soort zendeling in een ontwikkelingsland.quote:Op dinsdag 13 januari 2015 16:09 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Een van de redenen waarom ik dit topic 11 jaar geleden begon
Pfff, 11 jaar alweer
Dan ben je waarschijnlijk niet authentiek nederlands opgevoed. Prima hoor, hoeft ook helemaal niet, maar het is niet echt representatief voor de meeste Nederlanders.quote:inderdaad, wij maken nooit bloemkool met een ouderwets papje. Of witte saus.
Ik heb het denk ik 4 keer in mijn leven gemaakt. (en toevallig 2 weken terug voor het eerst in 5 jaar of zo, ik maakte witlof met kaassaus, op verzoek van schoonouders die in de lappenmand zitten. Kaassaus had ik dus nog nooooit gemaakt. En ook al vond ik 'm niet vies, ik zou dat niet gauw nog eens maken)
Een paar keer per week. Brrrrrrrrrrrr.
Klopt dat is nog echt ouderwets. Bij ons viel het tot snot koken reuze mee, maar iets langer dan daadwerkelijk hoeft. Maar mijn vader vertelde dat ze vroeger zelfs komkommer moesten koken, want rauw was 'ongezond'quote:Mijn moeder maakte ongeveer alle groente daarmee klaar, en daarna nog een lading nootmuskaat erover
Moest ook wel, zo'n papje, want ze kookte alles zo gaar dat het uit elkaar flikkerde en/of instortte als je het op je bord wilde scheppen. Dat papje hield het nog soort van bij elkaar, en gaf wat smaak.
Eenmaal uit huis wonend kwam ik erachter hoe lekker groenten zijn. Als je ze niet standaard drie kwartier kookt en zulks
Het papje met maizena kennen wij ook, maar alleen voor andijvie en voor prei. Alle andere groenten met het roux-gebaseerde papje. De maizena versie vind ik overigens nou niet echt bepaald heel lekker. Van andijvie maak ik liever andijvie stamppot dan de papjesversie.quote:Op de huishoudschool gewoon maïzena met water heer, niks geen roux. Dure boter, wat denk je wel!
Ik eet vrijwel dagelijks traditioneel. Veel aardappels, groente, vlees/vis.quote:Op dinsdag 13 januari 2015 17:17 schreef sirdanilot het volgende:
Overigens kan men wel heel dedain doen over die traditionele hollandse maaltijd, maar met maar een paar kleine verbeteringen is het echt prima te doen.
- De margarine vervangen door echte boter
- De groenten niet te gaar koken
- De saus niet te dik maken (bij ons was die witte saus echt gewoon pap, kon je bijna met je vork eten, had dus wel wat dunner gekund zoals de meeste culi-sauzen zijn)
Natuurlijk geldt altijd dat je wel een beetje gevarieerd moet eten. Bij ons deden we dat dan ook wel, maar in veel huishoudens werd vrijwel alleen hollands gegeten en dan wordt het wel erg saai. Toch, als ik elke dag hetzelfde moest eten, zou ik kiezen voor hollands eten, omdat je toch nog best kunt varieren (andere soorten groente/vlees etc.)
Bedenk dat er veel perioden in de geschiedenis zijn geweest waar de gewone man alleen aardappels at, of alleen gierstepap of zo en verder niks. Dan was je er als kind toch wel beter vanaf met je groenten-en-een-papje, niet?
Nee. Ik heb niks tegen Hollandse kost. Wel tegen papjes. Bah.quote:Op dinsdag 13 januari 2015 17:17 schreef sirdanilot het volgende:
Bedenk dat er veel perioden in de geschiedenis zijn geweest waar de gewone man alleen aardappels at, of alleen gierstepap of zo en verder niks. Dan was je er als kind toch wel beter vanaf met je groenten-en-een-papje, niet?
Ik denk dat mijn opvoeding representatiever was dan de jouwe.quote:Op dinsdag 13 januari 2015 17:13 schreef sirdanilot het volgende:
Dan ben je waarschijnlijk niet authentiek nederlands opgevoed. Prima hoor, hoeft ook helemaal niet, maar het is niet echt representatief voor de meeste Nederlanders.
Lekker johquote:Op dinsdag 13 januari 2015 15:47 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
ik lees het idd, maakt wel veel werk van een tostie als je eerst een Bechamel maakt (das wat anders dan Roux trouwens, dat is vet en meel)
Jusquote:Op dinsdag 13 januari 2015 19:09 schreef RobinOok het volgende:
[..]
Ik denk dat mijn opvoeding representatiever was dan de jouwe.
Ik geloof niet dat er bij mijn vriendinntjes elke dag saus op tafel kwam. Echt niet.
Gewoon, gekookt of gestoomt.quote:Op dinsdag 13 januari 2015 19:48 schreef sirdanilot het volgende:
Ik zou niet weten hoe je anders bloemkool op hollandse wijze zou moeten eten dan met een papje.
Nog niet eens zo lang geleden kwam ik op het idee om eens een kaassaus te maken voor over de bloemkool, dat was er eigenlijk nog nooit eerder van gekomen. Ik had niet eens de moeite genomen te lezen hoe het moest, geen melk in huis en het ging prima, gorgonzola er bij in en klaar. Nou ben ik wel zo ervaren dat ik besef dat je daarvoor de garde moet pakken, de boter een beetje kleur moet laten krijgen en voorzichtig moet zijn met het vuur, en dat er bloem bij moet maar niet teveel ineens. Maar moeilijk was het echt niet. Veel Nederlanders schudden liever iets in de pan met zo'n sexy Italiaans naampje, in willekeurige volgorde en zoveel mogelijk.quote:Op dinsdag 13 januari 2015 16:07 schreef minilot het volgende:
Toen ik ooit net begon met koken zat de eerste tien keer roux maken mijn saus ook onder de klonten.![]()
Wij aten vroeger nooit gekookte groente 'met een papje' (en zulks eet ik trouwens nog steeds niet echt) en het is nou niet bepaald een techniek die je per se altijd in één keer goed onder de knie kunt hebben als je verder niet zoveel kookervaring hebt.
Tegenwoordig valt er ook zoveel aan sauzen kant en klaar te krijgen, hoef je er alleen zelf nog wat melk aan toe te voegen en je saus is klaar.
Maar daardoor krijg je natuurlijk wel dat mensen geen idee meer hebben hoe de basistechnieken moeten.
Ik ken het van huis uit niet anders.quote:Op dinsdag 13 januari 2015 17:17 schreef sirdanilot het volgende:
Overigens kan men wel heel dedain doen over die traditionele hollandse maaltijd, maar met maar een paar kleine verbeteringen is het echt prima te doen.
- De margarine vervangen door echte boter
Stomen helpt ook.quote:- De groenten niet te gaar koken
Bloem is ook gewoon niet heel lekker.quote:- De saus niet te dik maken (bij ons was die witte saus echt gewoon pap, kon je bijna met je vork eten, had dus wel wat dunner gekund zoals de meeste culi-sauzen zijn)
Volgens mij is de reputie van de hollandse pot ook vooral Hollands. Daar hebben ze dan misschien wel verstand van vis, maar verder is het niet zo'n denderende culinaire traditie. Op het armoedige Noorden na denk ik dat er in de rest van Nederland van oudsher veel beter gegeten werd. Het elke dag een papje ken ik niet, zeker niet van mijn eigen ouders. Over de bloemkool en af en toe karnemelkse pap.quote:Natuurlijk geldt altijd dat je wel een beetje gevarieerd moet eten. Bij ons deden we dat dan ook wel, maar in veel huishoudens werd vrijwel alleen hollands gegeten en dan wordt het wel erg saai. Toch, als ik elke dag hetzelfde moest eten, zou ik kiezen voor hollands eten, omdat je toch nog best kunt varieren (andere soorten groente/vlees etc.)
Ja maar dat was bij ons wel de meest gegeten groente.quote:Op dinsdag 13 januari 2015 20:01 schreef Elleska het volgende:
tja, jij had het over standaard hollandse maaltijd met een papje/sausje alsof je dat elke dag at. maar eigenlijk gebruikte je het alleen bij de bloemkool en de broccoli ?
Erg Frans ook.quote:Op dinsdag 13 januari 2015 20:47 schreef RobinOok het volgende:
Klont boter erover, volgens mij is dat meer Hollands dan een melige saus.
Oh, gruwel,quote:Op woensdag 14 januari 2015 10:18 schreef PluisigNijntje het volgende:
Klont boter en het dan nog even verpesten met nootmuskaat
En gaat wat mij betreft niks boven dit recept!quote:Op woensdag 14 januari 2015 12:23 schreef utrecht1970 het volgende:
Ik zoek een goed recept voor Kip madras (ook geschikt voor kinderen die niet van pittig eten houden).
Tot nu toe maken we het met zo'n knorr pakje, maar dat vind ik erg arme troef.
thanks, ga ik dit weekend eens proberen. Eet al jaren geen kipfilet meer, die wordt bij mij altijd erg droog. Kipdijfilet daarentegen smaakt inderdaad stukken malser.quote:Op woensdag 14 januari 2015 13:12 schreef minilot het volgende:
[..]
En gaat wat mij betreft niks boven dit recept!
http://www.aziatische-ingredienten.nl/curry-madras-recept/
Enneh, heb ik gelijk als ik denk dat je tot nu toe kipfilet hebt gebruikt? Doe eens kippendijen (zonder bot te krijgen in de supermarkt, razend makkelijk) - is veeeeeeeeeeel lekkerder
Ha, okee!quote:Op woensdag 14 januari 2015 13:40 schreef utrecht1970 het volgende:
[..]
thanks, ga ik dit weekend eens proberen. Eet al jaren geen kipfilet meer, die wordt bij mij altijd erg droog. Kipdijfilet daarentegen smaakt inderdaad stukken malser.
Kinderen zijn moeilijke rijst eters en dit eten ze goed. Vandaar de toegift, maar nu toch maar eens vers proberen.quote:Op woensdag 14 januari 2015 13:41 schreef minilot het volgende:
[..]
Ha, okee!Niks gezegd.
(Was ook een beetje een te snelle aanname van me. Knorrpakje, dus kipfilet.Sorry!)
Probeer eens een andere rijstsoortquote:Op woensdag 14 januari 2015 14:57 schreef utrecht1970 het volgende:
[..]
Kinderen zijn moeilijke rijst eters
rijst is is niet het probleem, wat ik erbij maak of er doorheen doe valt vaak niet in goede aardequote:Op woensdag 14 januari 2015 14:59 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Probeer eens een andere rijstsoort
Ja, in dingen verwerkt wel ja. Maar ik had het over gekookte bloemkool zonder niks.quote:Op dinsdag 13 januari 2015 20:39 schreef Molo het volgende:
Gekookte of gestoomde bloemkool is heerlijk. Bij/in curry, Thais of Indiaas, door de soep, bij stoofvlees, met een klein beetje komijnekaas erbij, etc etc.
Heerlijke groente
Kort koken in wat gezouten water, heerlijk hoor.quote:Op woensdag 14 januari 2015 17:05 schreef sirdanilot het volgende:
[..]
Ja, in dingen verwerkt wel ja. Maar ik had het over gekookte bloemkool zonder niks.
Ik weet niet of je in een rijker gezin bent opgegroeid dan ik of zo maar echte boter kwam bij ons vrijwel nóóit op tafel. Inderdaad voornamelijk met de feestdagen. Of voor feestelijke dingen zoals cakes of zo (al ging ook dat meestal met margarine). Niet eens dat boter nu voor ons echt onbetaalbaar was (dat is natuurlijk onzin) maar het werd gewoon als iets bijzonders gezien.quote:Op dinsdag 13 januari 2015 20:47 schreef RobinOok het volgende:
Klont boter erover, volgens mij is dat meer Hollands dan een melige saus.
Mijn oma (geboren 1905), en opa (1903), een mijnwerker die op z'n 24ste invalide werd door een ongeluk, hadden niet veel. Die vertelden nog wel eens dat ze alleen roomboter bij speciale gelegenheden hadden. Ik weet niet hoe oud jij bent en uit wat voor een situatie jij komt, maar ik geloof niet dat je in Bloemendaal hoeft te wonen om roomboter te consumeren.quote:Op woensdag 14 januari 2015 17:07 schreef sirdanilot het volgende:
[..]
Ik weet niet of je in een rijker gezin bent opgegroeid dan ik of zo maar echte boter kwam bij ons vrijwel nóóit op tafel. Inderdaad voornamelijk met de feestdagen. Of voor feestelijke dingen zoals cakes of zo (al ging ook dat meestal met margarine). Niet eens dat boter nu voor ons echt onbetaalbaar was (dat is natuurlijk onzin) maar het werd gewoon als iets bijzonders gezien.
Kom je uit bloemendaal of zo met jullie boter?
Zeeuwen hebben altijd al gedaan alsof ze straatarm waren, en dat was bij ons dus ook. Calvinisme hè.quote:Op woensdag 14 januari 2015 17:32 schreef Bramito het volgende:
[..]
Mijn oma (geboren 1905), en opa (1903), een mijnwerker die op z'n 24ste invalide werd door een ongeluk, hadden niet veel. Die vertelden nog wel eens dat ze alleen roomboter bij speciale gelegenheden hadden. Ik weet niet hoe oud jij bent en uit wat voor een situatie jij komt, maar ik geloof niet dat je in Bloemendaal hoeft te wonen om roomboter te consumeren.
Waar denk je dat de naam Sauce a la Hollandaise zijn oorsprong van heeft? Saus op zijn Hollands, gesmolten boter.quote:Op woensdag 14 januari 2015 17:07 schreef sirdanilot het volgende:
[..]
Ik weet niet of je in een rijker gezin bent opgegroeid dan ik of zo maar echte boter kwam bij ons vrijwel nóóit op tafel. Inderdaad voornamelijk met de feestdagen. Of voor feestelijke dingen zoals cakes of zo (al ging ook dat meestal met margarine). Niet eens dat boter nu voor ons echt onbetaalbaar was (dat is natuurlijk onzin) maar het werd gewoon als iets bijzonders gezien.
Kom je uit bloemendaal of zo met jullie boter?
De fransen hebben er een handje van om dingen naar plaatsen te vernoemen terwijl ze gewoon in frankrijk zijn bedacht.quote:Op woensdag 14 januari 2015 17:52 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Waar denk je dat de naam Sauce a la Hollandaise zijn oorsprong van heeft? Saus op zijn Hollands, gesmolten boter.
Niets mis mee. Heeft smaak genoeg van zichzelfquote:Op woensdag 14 januari 2015 17:05 schreef sirdanilot het volgende:
[..]
Ja, in dingen verwerkt wel ja. Maar ik had het over gekookte bloemkool zonder niks.
Dan moet je vooral margarine etenquote:Op woensdag 14 januari 2015 17:54 schreef Molo het volgende:
Het is het idee gezond te eten, heeft tegenwoordig niks meer met geld te maken.
Ja weet ik, maar zo denken mensen dusquote:Op woensdag 14 januari 2015 17:55 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Dan moet je vooral margarine eten
LOL
Knap he, die marketing en overheidspropagandaquote:Op woensdag 14 januari 2015 17:55 schreef Molo het volgende:
[..]
Ja weet ik, maar zo denken mensen dus
Staat anders een mooi Unilever gebouw aan de Maas. Van de margarine opbrengsten gebouwdquote:Op woensdag 14 januari 2015 17:56 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Knap he, die marketing en overheidspropaganda
huiverquote:Op woensdag 14 januari 2015 17:56 schreef Molo het volgende:
Net als slasaus ipv olie en azijn over je salade
Weet ik, mijn Opa werkte erquote:Op woensdag 14 januari 2015 17:58 schreef Molo het volgende:
[..]
Staat anders een mooi Unilever gebouw aan de Maas. Van de margarine opbrengsten gebouwd
quote:Op woensdag 14 januari 2015 17:58 schreef Pietverdriet het volgende:
Dan vrat die teef het ineens wel.
ach armequote:Op woensdag 14 januari 2015 18:01 schreef Pietverdriet het volgende:
Tja, en als ze weer eens op dieet was, was er niets te vreten in huis.
Niet in het nieuwe pand neem ik aan gezien jouw leeftijd?quote:
* Molo klont boter en suiker in Piets mondje stopt en zacht op het ruggetje kloptquote:Op woensdag 14 januari 2015 18:01 schreef Pietverdriet het volgende:
Tja, en als ze weer eens op dieet was, was er niets te vreten in huis.
Nee, bij unilever bedoel ikquote:Op woensdag 14 januari 2015 18:03 schreef Molo het volgende:
[..]
Niet in het nieuwe pand neem ik aan gezien jouw leeftijd?
[ afbeelding ]
quote:Op woensdag 14 januari 2015 17:58 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
huiver
Deed mijn moe ook, ook bij de friet, geen mayo, das hetzelfde zei ze dan.
Is smerig zei ik en kocht van mijn eigen geld mayo. Dan vrat die teef het ineens wel.
Ach ja, ze had ook haar goede momenten, soms..quote:
Gierig noem je dat.quote:Op woensdag 14 januari 2015 18:04 schreef Myraela het volgende:
[..]!
Mijn oma is ook zo. Bij haar thuis enorm zuinig, bij een ander altijd vaak opscheppen en beleg enorm dik erop.
Ik heb altijd zo'n hekel aan zulke mensen he...quote:Op woensdag 14 januari 2015 18:04 schreef Myraela het volgende:
[..]!
Mijn oma is ook zo. Bij haar thuis enorm zuinig, bij een ander altijd vaak opscheppen en beleg enorm dik erop.
Zo had mijn voormalige woonplaats in NL een leuke bijeenkomt met de verkiezingen, drankjes en hapjes. Bij de deur waar de kelners naar buiten kwamen stonden de gemeenteambtenaren die de tablets plunderden zodat de rest van de zaal nauwelijks wat kreeg. Stonden ze daar allemaal met in iedere hand een biertje en met moeite dan nog in de bitterballen graaien.quote:Op woensdag 14 januari 2015 18:07 schreef Molo het volgende:
[..]
Ik heb altijd zo'n hekel aan zulke mensen he...
Morgen nieuwsjaarsborrel. Omdat bezuinigingen weer eens extra aangescherpt zijn in eigen tijd en met eigen meegenomen spullen. Ik kan nu al opnoemen wie er 'oeps' niks mee hebben en wel de tafel leeg vreten
Das wel dikke armoe jaquote:Op woensdag 14 januari 2015 18:10 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Zo had mijn voormalige woonplaats in NL een leuke bijeenkomt met de verkiezingen, drankjes en hapjes. Bij de deur waar de kelners naar buiten kwamen stonden de gemeenteambtenaren die de tablets plunderden zodat de rest van de zaal nauwelijks wat kreeg. Stonden ze daar allemaal met in iedere hand een biertje en met moeite dan nog in de bitterballen graaien.
Ik kon ze slechts uitlachen en maakte fotos van ze, vonden ze niet leukquote:
Oh das wel een goeie voor morgen, ga ik even door whatsappen aan de collega's die het ook altijd door hebbenquote:Op woensdag 14 januari 2015 18:13 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Ik kon ze slechts uitlachen en maakte fotos van ze, vonden ze niet leuk
Ik herken het wel hoor, ik mocht bij andere mensen thuis of op kamp of zo nooit iets zeggen en moest gewoon doen alsof ik het brood nog te vreten vond met die margarine erop, want voor velen was het luxe. Wij aten het thuis vanwege historische familiebanden met de boterindustrie en de daaruit voortvloeiende afkeer van Unilever. Dat margarine helemaal niet gezond is hoorde ik van jongs af aan al.quote:Op woensdag 14 januari 2015 17:07 schreef sirdanilot het volgende:
[..]
Ik weet niet of je in een rijker gezin bent opgegroeid dan ik of zo maar echte boter kwam bij ons vrijwel nóóit op tafel. Inderdaad voornamelijk met de feestdagen. Of voor feestelijke dingen zoals cakes of zo (al ging ook dat meestal met margarine). Niet eens dat boter nu voor ons echt onbetaalbaar was (dat is natuurlijk onzin) maar het werd gewoon als iets bijzonders gezien.
Kom je uit bloemendaal of zo met jullie boter?
Je bent niet zo goed in lezen hè.quote:Op woensdag 14 januari 2015 19:35 schreef RobinOok het volgende:
Boter of margarine was niet betaalbaar, maar sauzen wel?
Sorry, ik zal wel uit een andere wereld komen dan.
Integendeel. Ik ben best goed in lezen. En vooral in het zien van een grote lijn: boter of margarine over je groenten, dat is toch het FUCKING zelfde principe als het gaat over de stelling dat FUCKING SAUS wel of niet de standaard was in de alledaagse Hollandse keuken? Godsodeju, dat eeuwige gezeik over margarine!!!quote:Op woensdag 14 januari 2015 19:56 schreef sirdanilot het volgende:
[..]
Je bent niet zo goed in lezen hè.
ik heb juist het idee dat jij dat doet...quote:Op woensdag 14 januari 2015 19:56 schreef sirdanilot het volgende:
maar dan moet je niet je eigen achtergrond overal op projecteren.
Koop een tweedehands grote rvs pan bij de kringloop, of bij de sligro/hanos/macro. Koop geen design, maar het huismerk. Er zijn in iedere grote stad ook zaken waar men tweedehands horecaspul verkoopt.quote:Op woensdag 14 januari 2015 20:40 schreef SuperFood het volgende:
Piet
Ik wil een grote soeppan hebben. Groot maar wel van 'veilig' metaal (dus niet een pan van een tientje uit china). Help!
Ow ja groot als in 15 / 20 liter.
Doe ik over het algemeen ook zeker. Behalve dat zo'n enorme kool voor mij alleen vaak te groot is. Daarom koop ik liever een zakje boerenkool kant en klaar dan zo'n enorm ding voor mezelf... Heb je daar nog tips voor?quote:Op woensdag 14 januari 2015 20:42 schreef Pietverdriet het volgende:
Zelf koken met goede producten zoals boter is goedkoper dan pakjes en zakje en margarine. Het is verder lekkerer en gezonder. Koop seizoensgroenten, en dan nu bv hele kolen ipv zakken gesneden kool, liefst op de markt ipv verlept uit de super.
Kool maak ik in grote hoeveelheden en vries ik portie gewijze in, rode kool met appels, zuurkool (maak ik zelf), boerenkool, gevulde koolbladeren.quote:Op woensdag 14 januari 2015 21:42 schreef sirdanilot het volgende:
[..]
Doe ik over het algemeen ook zeker. Behalve dat zo'n enorme kool voor mij alleen vaak te groot is. Daarom koop ik liever een zakje boerenkool kant en klaar dan zo'n enorm ding voor mezelf... Heb je daar nog tips voor?
pakje echte boter vd ALDI natuurlijk.quote:Op woensdag 14 januari 2015 17:55 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Dan moet je vooral margarine eten
LOL
Het hoeft ook niet per se rationeel te zijn natuurlijk. Wat ik mij herinner uit de vroege jaren tachtig is dat boter, ook uitdrukkelijk echte boter genoemd, bekend stond als luxeproduct, te duur voor veel mensen. Dat zal er allicht mee te maken hebben gehad dat margarine als alternatief werd gezien. Was er geen margarine geweest, dan had de aanschaf van boter niet tot een maatschappijbrede schuldenproblematiek geleid.quote:Op woensdag 14 januari 2015 19:35 schreef RobinOok het volgende:
Boter of margarine was niet betaalbaar, maar sauzen wel?
Sorry, ik zal wel uit een andere wereld komen dan.
Zoveel dat ie smeuig is,quote:Op donderdag 15 januari 2015 10:54 schreef Bzzzzt het volgende:
Nou heb ik nog +- 600 gram zelf gemaakte pasta saus. en wil ik dat gaan gebruiken voor lasagna
Hoeveel vocht moet ik dan bijvoegen?
Ik heb een kookboek uit 1927 waar reclame advertenties instaan voor margarine, niet voor boter.quote:Op donderdag 15 januari 2015 09:43 schreef Bleie het volgende:
Werd margarine niet ook als gezonder gepromoot? Wij hadden thuis 'boter' (dat was margarine) en op feestdagen 'echte boter'.
Overigens vind ik echte boter op brood helemaal niet lekker. Ik smeer dus nog steeds altijd margarine. Maar bakken met margarine zou niet in me opkomen.
Ik gebruik voor lasagne melk ipv water.quote:Op donderdag 15 januari 2015 10:54 schreef Bzzzzt het volgende:
Nou heb ik nog +- 600 gram zelf gemaakte pasta saus. en wil ik dat gaan gebruiken voor lasagna
Hoeveel vocht moet ik dan bijvoegen?
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |