roos85 | vrijdag 12 december 2014 @ 17:35 |
![]() Het is eind tweeduizendveertien en dat zorgt dat we voorzichtig kunnen gaan uitkijken naar wat voor velen onder ons 't CUL-hoogtepunt van het jaar is: het kerstdiner! Vorig jaar was het een groot succes: dit topic kan dienstdoen als supportgroep voor iedereen die wel wat hulp kan gebruiken bij het samenstellen van een menu, het beoordelen van een recept en verder leent het topic zich wonderwel voor het met elkaar delen van (foto's van) uitprobeersels en het elkaar steunen bij pre-kerstdinerstress. Vorig jaar kletsen we vier topics vol in de reeks: - Kerstdiner 2013! Inspiratie-, voorpret- en adviestopic - Kerstdiner 2013! deel 2 - Inspiratie-, voorpret- en adviestopic - Kerstdiner 2013! deel 3 - Inspiratie-, voorpret- en adviestopic - Kerstdiner 2013! deel 4 - Inspiratie-, voorpret- en adviestopic Succesrecepten van vorig jaar: (door meerdere mensen hier gemaakt) - Spiced & sugared cranberries: ![]() - Het lekkerste soepje van de wereld: ![]() (Meer suggesties welkom!) Enkele foto's van CUL-kerstgerechten uit 2013:
| |
Magica | vrijdag 12 december 2014 @ 22:09 |
Hoi ![]() Ik wil misschien konijn gaan maken met kerst. Maar we zijn met zijn tweeën dus een heel konijn is misschien teveel, kan ik dan beter konijnenbout nemen?ik heb het ook nog nooit gemaakt. Heb het ook pas twee keer gegeten dus weet alleen dat ik het lekker vond vooral in Maastricht (op maastrichtse wijze ofzo). Dus heb ook al wel gezocht naar zo'n recept. Iemand nog ideeën daarover? ![]() | |
V1z0R | vrijdag 12 december 2014 @ 22:24 |
![]() Net zelf m'n eerste topic in CUL hierover gemaakt.... @ Mods: Wat nu? Mijn OP hier plaatsen als reactie? Dit topic heeft namelijk betere OP en zo met links naar vorige topics. [ Bericht 2% gewijzigd door V1z0R op 12-12-2014 22:36:12 ] | |
V1z0R | vrijdag 12 december 2014 @ 22:33 |
Mijn kerstmenu tot nu toe: Amuse: Calamares met citroen/knoflook-dip (nog nooit calamares bereid) + sauvignon blanc Soep: Noedelsoep met rundvlees + merlot? Koud voorgerecht: ?? (iets lichts waarschijnlijk) Aperitief: ?? Warm voorgerecht: mini-loempia met eendenborst en rode wijnsaus(cabernet?) (nog nooit gemaakt) Hoofdgerecht: Gevulde(gedroogd fruit en paddestoelen) kalkoenfilet met bacon, kogelbiefstuk met jachtsaus. Bijgerecht: Ovenaardappeltjes met ei, zuurkoolsalade, nog iets van groente (denk iets van rauwe witlof) + rosé (?) Dessert: ?? Na: Drankjes en borrelhapjes. Kaas, nootjes, wijn, bier, droge worst... Ik zoek dus nog een paar gerechten en alle voorstellen wat betreft wijnen bij de gerechten omdat ik daar niet heel goed mee ben. Het hoofdgerecht staat ook nog open voor verandering maar dan moet ik iets tegenkomen waarvan ik het aandurf om te maken en waarvan ik weet dat de kieskeurige eters het lusten. En ook desserttips ![]() ![]() | |
V1z0R | vrijdag 12 december 2014 @ 22:49 |
Konijn is niet heel zwaar dus zelfs met z'n tweeën kan een hele ook wel, afhankelijk van hoeveel je er omheen doet. Ken zelf niet de zuidelijke/Belgische bereiding maar doe het zelf met veel verse kruiden en donker bier en zou het sowieso met iets als ham doen. (of zwienehackse ![]() | |
Magica | vrijdag 12 december 2014 @ 22:58 |
Dankje ik hou het even in overweging ![]() | |
Magica | vrijdag 12 december 2014 @ 23:00 |
Hoe bereid je dat verder dan ![]() | |
V1z0R | vrijdag 12 december 2014 @ 23:40 |
Benadering: Braadslee goed invetten met boter Konijn in stukken maken, vervolgens goed insmeren met zout en peper (geen flauw idee of het helpt maar gebruik dan ook scheutje olijfolie voor smeerbaarheid) Zelfde met de zwienehackse. (op kamertemperatuur laten komen) 3-4 uien in de braadslee grof gesneden. Flink wat knoflook fijngesneden erbij, 2 flinke wortels in stevige plakken, en als je prei hebt prei erbij (volle dunne, 3/4 dikke). FLINKE klont boter. Konijn en zwienehackse er bovenop. 2-3 bosjes met laurierbladeren, venkel en tijm samengebonden ernaast. Goed laagje bier er over gieten en dan in de oven (~190 graden) en regelmatig (om het half uur) even met grote lepel sap over het vlees gieten en bier bijschenken indien nodig. Moet wel een goed laagje zijn maar ook niet teveel zodat het verzuipt. Dat zo'n 3,5 uur in de oven, gewoon goed controleren. Hoop dat je daar wat aan hebt ![]() Doe namelijk zelf weinig op precieze hoeveelheden... (ben daarom ook zo'n ramp met toetjes) | |
essnhills | zaterdag 13 december 2014 @ 11:58 |
Ik ga vandaag of morgen 2 gerechtjes uitproberen. Namelijk de venkel-hazelnootsoep en de gestoomde vis. Nu denk ik dat ik met Kerst eigenlijk zalm ga gebruiken, maar we hebben nog scholfilet in huis en dat moet eerst op. Maar voor het stoomproces maakt dat niet al te veel uit hoop ik? ![]() ![]() Ik zat te denken aan een sausje erbij met munt en dille. Heeft iemand tips daarvoor? Ik ga de vis denk ik serveren op een bedje van bladspinazie ![]() | |
Selestha | zondag 14 december 2014 @ 10:41 |
Nog een leuk hapje gespot voor de mensen hier! ![]() ![]() http://www.sweetpaulmag.c(...)day-antipasta-wreath | |
miss_sly | zondag 14 december 2014 @ 11:00 |
Er is me gevraagd om ook voor een frisse salade als bijgerecht te zorgen. Ik kan natuurlijk best iets basics maken, maar heeft iemand misschien een idee voor een salade met wat meer kerstsfeer? | |
IsabellaMariaAnna | zondag 14 december 2014 @ 11:19 |
Zoiets? http://chickslovefood.com(...)-en-pistachenootjes/ Of iets met sinaasappel en een kruidige dressing? | |
Lot_1 | zondag 14 december 2014 @ 11:20 |
Iets met cranberries? Bijv. http://www.ah.nl/allerhan(...)cranberryvinaigrette | |
miss_sly | zondag 14 december 2014 @ 11:47 |
Ja, zoiets! Niet te vreemd, maar wel extra feestelijk! Die met de brie lijkt me ook lekker, maar op stukjes brood is niet zo handig met 10 personen ![]() | |
essnhills | zondag 14 december 2014 @ 13:31 |
Ik heb net de venkel-hazelnootsoep gemaakt. Erg lekker ![]() Alleen als we deze inderdaad doen voor Kerst worden het wel kleine kommetjes, want hij vult enorm. | |
Bienelientjee | zondag 14 december 2014 @ 16:48 |
Ik ben er zo goed als helemaal uit! ![]() Twee kleine voorgerechtjes: - Smoked Salmon Crostini - ? Hoofdgerecht: - Pestohaasje met serranoham - Bijgerecht nog onbekend! Nagerecht: - Mango Cheesecake with Brownie crust Zoetig hapje voor overdag: - Cookie Dough Truffle Nagerecht wordt voor mij dit jaar een kleine uitdaging! Maar moet wel te lukken zijn! ![]() | |
Qwea | zondag 14 december 2014 @ 17:00 |
Hallo ![]() | |
Underdoggy | zondag 14 december 2014 @ 17:12 |
Ik heb als plan om een Beef Wellington te gaan maken. Nu lees ik overal dat je deze prima een dag van te voren kan maken (sommige beweren zelfs dat dit beter is ivm opstijven). Is het denken jullie ook mogelijk om de voorbereidingen 2 dagen van te voren te doen? | |
Bleie | zondag 14 december 2014 @ 17:29 |
Ik heb ook de laatste knopen doorgehakt, en vast een bestelling bij de Appie geplaatst voor de 23ste. Kan ik nog aanvullen, maar dan krijg ik in elk geval dan mijn boodschappen, en hoef ik niet in de kerstdrukte de winkel in. En omdat ik er toch langs kwam vandaag bij de Turk alvast rozenwater en granaatappelsiroop gehaald voor mijn toetje op Tweede Kerstdag. Ik ga een hoop in de keuken staan. Kerstavond alleen een toetje: chocolade-ijs (als het lukt uitgestoken in vormpjes), panna cotta en kleine luikse wafeltjes Eerste Kerstdag Vooraf: paddenstoelensoep (en eierpaddenstoeltjes voor de kinderen) Hoofd: gestoofde konijnenbout, met rode kool, appelmoes en aardappelgratin Toe: kleine peren-tarte tatins (met ijs, als dat over is) Tweede Kerstdag Vooraf: gecombineerd met de borrel: Turks brood met humus, baba ganoush e.d. Hoofdgerecht: Zoetzure vis (recept van Ottolenghi), met couscous, Marokkaanse spinazie en zoete worteltjes Toe: kleine pavlova's met vijgen (als ik die kan vinden...), granaatappel, honing en rozenwater | |
essnhills | zondag 14 december 2014 @ 19:23 |
Ik heb vanavond ook weer een gerechtje uitgeprobeerd. Voor het eerst mijn stoompan gebruikt ![]() Met Kerst wil ik dit met zalm gaan doen, maar goed, we hadden nou eenmaal nog witvis in de vriezer liggen dus dat eerst maar opgemaakt. Ik had de vis gekruid met peper, zout en dille en dat een paar minuutjes gestoomd. Ik heb het geserveerd op een bedje van geroerbakte bladspinazie en met aardappelkoekjes ![]() Het oorspronkelijke idee was om er nog een sausje bij te doen, maar ik zou echt niet weten wat en zo was het eigenlijk ook erg lekker en niet droog oid waardoor een sausje echt nodig zou zijn. Iemand toevallig een briljant idee? Nu nog even overleggen met m'n tante of zij dit gerecht ook een goed idee vindt, al is zij wel een zalmliefhebber dus dat moet te onderhandelen zijn ![]() | |
essnhills | zondag 14 december 2014 @ 19:24 |
Weet je al hoe het nou zit met de baktijd van kleine pavlova's tov 1 grote? | |
Bleie | zondag 14 december 2014 @ 19:39 |
Ik zou het zonder sausje doen. En nee, baktijd van pavlova's moet ik nog opzoeken. En ook hoeveel eieren ik eigenlijk moet hebben voor vijf of zes van die dingen. Heb ik nog tijd genoeg voor. | |
essnhills | zondag 14 december 2014 @ 19:46 |
Hmm, ja ik vond het dus zo ook eigenlijk wel best ![]() ![]() Even nog een vraagje over het stomen. Straks met Kerst moet ik natuurlijk voor 11 personen zalm stomen, en hoewel in nog niet de portiegrootte weet denk ik niet dat ze allemaal in 1 stoompaninzet kunnen. Nu heb ik stapelbare inzetten, dus ik kan er gewoon 2 boven elkaar zetten. Maar moet ik die dan nog halverwege oid omwisselen? Ik wil natuurlijk niet dat de bovenste perfect zijn en de onderste net te gaar of dat de bovenste nog niet helemaal goed zijn.. | |
Myraela | zondag 14 december 2014 @ 19:52 |
Vandaag geoefend voor de beef wellington, maar dan met varkenshaas want anders was het niet te betalen. ![]() Nieuwe oven, dus is sowieso nog een beetje wennen. Varkenshaas was perfect, maar het bladerdeeg was te licht en vochtig onderin. Nu moet de echte beef Wellington natuurlijk langer in de oven, dus over de kleur aan de bovenkant maak ik me niet druk. Maar heeft iemand tips om het vocht onder te verminderen? | |
Weltschmerz | zondag 14 december 2014 @ 19:58 |
Is het vlees ingevroren geweest? | |
Pietverdriet | zondag 14 december 2014 @ 20:04 |
Of nogal gezouten? | |
Pietverdriet | zondag 14 december 2014 @ 20:07 |
had je de haas in pate en duxelles? Hoe heet stond de oven? [ Bericht 29% gewijzigd door Pietverdriet op 14-12-2014 20:12:36 ] | |
HaverMoutKoekje | zondag 14 december 2014 @ 20:09 |
Gezocht op beef wellington soggy bottom http://www.seriouseats.co(...)ington-ultimate.html | |
essnhills | zondag 14 december 2014 @ 20:21 |
Met een hartige taart prik ik om die reden altijd met een vork gaatjes in de bodem. | |
Myraela | zondag 14 december 2014 @ 20:33 |
Nee. Vlees wel even kort gebakken, wat peper en zout. Champignonmengsel was wel wat vochtig. En ik had spek door de champignons, in plaats van alles te wikkelen in prosciutto, misschien scheelt dat ook al iets. Oh tof, een laagje filo deeg, dat ga ik gewoon proberen de volgende keer. ![]() Ik had geen pate. De oven ston op 190 graden, boven en onder warmte. Ik heb geen hetelucht. Met kerst kook ik bij mijn moeder en dan heb ik wel hete lucht, wat zou ik dan het beste kunnen gebruiken? | |
Sts | zondag 14 december 2014 @ 20:45 |
Jamie Oliver raadt aan het hele ding eerst in de pan even aan te bakken aan de onderkant. Verder doet hij broodkruim in het paddenstoelenmengsel - er wordt ook vermeld dat mensen wel eens pannenkoeken gebruiken als tussenlaagje, maar dat lijkt me persoonlijk helemaal niet lekker. | |
Sts | zondag 14 december 2014 @ 20:52 |
Nevermind, dit is geweldig! | |
Weltschmerz | zondag 14 december 2014 @ 20:55 |
Ook vlees van de AH of de niet zo heel goede slager is vaak ingevroren geweest, dan loopt het leeg. Dat zorgt niet alleen voor een zompige bodem maar het vlees is ook minder sappig. Champignons kunnen zich helemaal vol zuigen, maar als je ze niet met water in aanraking brengt zou dat mee moeten vallen. Goed spek is ook niet nat, alleen als het gepekeld is ipv alleen gerookt dan heb je geen goed spek, goed spek spettert ook niet in de pan. Ik heb ook wel eens gelezen dat je deeg in zou kunnen smeren met eiwit zodat het vocht er niet intrekt. Ik heb het maar een keer geprobeerd en het leek wel wat te helpen, maar meestal laat ik de zompige bodem achter in de ovenschaal. | |
Helsinki | zondag 14 december 2014 @ 20:57 |
Mooi. Komt goed van pas! Ook ik ga beef wellington maken ![]() Iemand een idee voor een voorgerecht? Bij voorkeur iets wat ik van tevoren kan maken. | |
miss_sly | zondag 14 december 2014 @ 22:41 |
Kun je een pavlova de dag ervoor al maken? Zakt dat in of gaat dat smelten? | |
Arizona | maandag 15 december 2014 @ 13:30 |
Ik ga gewoon mijn standaard quiche / hartige taart maken voor het buffet (spek, prei, courgette). Dochter had een briljant idee om er een kerst-quiche van te maken: plakjes courgette in de vorm van een kerstboom bovenop leggen en van stukjes rode paprika balletjes voor in de boom maken ![]() ![]() ![]() | |
miss_sly | maandag 15 december 2014 @ 13:43 |
Zo simpel kan het zijn, he? ![]() Ik moet voor het kerstdiner van dochter ook nog iets maken. Het wordt een couscoussalade met apart ernaast (want niet halal) een gehaktballetje. Die laatste ga ik ook in stervorm erbij leggen: kerstmis ![]() | |
essnhills | maandag 15 december 2014 @ 15:46 |
Oh dit is wel een leuk idee ![]() Ik ga namelijk voor derde Kerstdag ook 2 hartige taarten maken voor een buffet met familie ![]() | |
Myraela | maandag 15 december 2014 @ 15:51 |
Echt? ![]() ![]() Ik heb het liever niet als ik het aan andere geef, maar zelf vind ik het echt heerlijk. ![]() Zal je eiwit tip overigens ook gaan proberen. ![]() | |
Bleie | maandag 15 december 2014 @ 16:09 |
Volgens mijn recept kan je het schuim zelfs al een maand van tevoren maken en in de vriezer bewaren. Al het spul voor erop maximaal een uur van tevoren, anders wordt het zompig. | |
Weltschmerz | maandag 15 december 2014 @ 16:13 |
Ik heb een makkelijk gerecht wat ik weer best vaak maak, witte vis met roomkaas in bladerdeeg-taartjes. Zoals die het lekkerst zijn komt het zo uit dat de bodem aan het rooster blijft plakken en wat er uitgelekt is ook in de braadslee achterblijft, aangekoekt en wel. Werkt prima, op het bord ziet het er prima uit. | |
AMAR420 | maandag 15 december 2014 @ 16:23 |
CUL / KFC Kentucky Fried Chicken voor kerstdiner? | |
Myraela | dinsdag 16 december 2014 @ 14:54 |
Welke volgorde zouden jullie doen? Ik denk Voor: Zelfgemaakte paté met rode uienjam Tussen: Champignon roomsoep Hoofd: Beef wellington met alles Na: Koffie/chocolade baked alaska Ik twijfel of ik de soep misschien als voorgerecht moet doen. Mijn schoonzus maakt het en die stuurde mij het boodschappenlijstje. 500 ml slagroom en 250 gr creme fraiche. We zijn maar met 6 personen. Best een machtig soepje. ![]() Ik wil vast een menukaartje maken, maar ben bang dat ik last minute toch weer teveel ga veranderen. ![]() | |
Lot_1 | dinsdag 16 december 2014 @ 15:06 |
Gekke vraag misschien, maar hoe eet je paté als voorgerecht? Ik ken alleen leverpaté voor op brood ![]() | |
Myraela | dinsdag 16 december 2014 @ 15:24 |
Ik serveer het gewoon als plak, met wat toast erbij. En dan wat garnituurtjes en de uienjam. Het is niet zo fijn als die paté die je op brood smeert. ![]() | |
Bleie | dinsdag 16 december 2014 @ 15:32 |
Ik heb deze gekocht, kan je het blijven aanpassen. ![]() ![]() | |
Dragonberry | dinsdag 16 december 2014 @ 15:40 |
Ik ben aan het twijfelen tussen een lamsschouder en een lamsbout om in de oven te garen. Iemand een idee wat beter is? | |
IsabellaMariaAnna | dinsdag 16 december 2014 @ 15:41 |
Ik zou zelf beginnen met soep geloof ik. Maar vind het persoonlijk niet lekker tussendoor, ben sowieso geen groot fan van soep in meergangenmenu's. | |
Molo | dinsdag 16 december 2014 @ 15:46 |
Leuk! Wat kosten die bij de HEMA? | |
Bleie | dinsdag 16 december 2014 @ 15:57 |
Oh, ik dacht dat ik hem aanklikbaar had gemaakt. 2.95 voor 6 van die boompjes. Zijn met schoolbordverf beschilderd, dus je kan het menu erop schrijven. | |
RoelerMF | dinsdag 16 december 2014 @ 16:23 |
Ik meld mij weer terug in het topic ![]() Zondag de eerste grote pan met stoofvlees bereid en in de vriezer gestopt voor Eerste Kerstdag. Morgen ga ik nog een lading maken zodat het belangrijkste van het hoofdgerecht wat dat betreft alleen maar opgewarmd hoeft te worden. Voor eerste Kerstdag ga ik mijn menu van vorig jaar voor een deel in de recycle gooien. Zijn er trouwens nog meer winkels waar ik gedroogde shiitake kan vinden behalve bij de Sligro? Ik kan er sinds een maand of wat niet meer zo eenvoudig komen als daarvoor en ik ben het vergeten mee te nemen laatst. Donderdag moet ik naar Den Haag, dus daar zal het vast wel ergens liggen, iemand een adresje? Voor kerstavond ben ik nog een beetje blanco. Lastige eters (As usual wil ik bijna zeggen ![]() | |
essnhills | dinsdag 16 december 2014 @ 16:30 |
Oh wat een leukies! ![]() Ik ben voor het toetje nu aan het kijken naar een witte chocolade panna cotta, met een laagje van sinaasappelgelei en gekarameliseerde pecannoten. | |
Helsinki | dinsdag 16 december 2014 @ 16:38 |
Heel leuk! Dit weekend maar eens voor kijken ![]() | |
Candaasje | dinsdag 16 december 2014 @ 16:49 |
Ik krijg trek van dit topic... ![]() Maar ik heb ook gelijk een vraag ![]() Vriend ik verzorgen dit jaar het kerstdiner op eerste kerstdag, voor 8 personen. Het 'probleem' is alleen dat vriend en ik zelf nooit vlees bereiden. We willen echter geen ruzie met de rest van de familie en we willen ook niet bekend staan als die stomme hippies die een ander een vega-diner met Kerst door de strot duwen, dus we zullen het wel serveren ![]() We hadden eerst bedacht om iets van kogelbiefstuk te bakken, maar dat bleek toch een beetje te ambitieus. Met twee biefstukjes lukte het al niet om ze te krijgen hoe we wilden. ![]() ![]() Dus, kortom; wat is nu lekker en niet al te moeilijk te bereiden (bijvoorbeeld in de oven) vlees? Eigenlijk enige voorwaarde: het moet rundvlees zijn. Deze boomknuffelaar wil het graag bij de slager hier halen, want die verkoopt duurzamer rundvlees van een lokale boer. Waarbij de kalfjes met de moeder mee de wei in mogen enzo. ![]() ![]() Verder nog aan het brainstormen over bijgerechten. Mijn zwager maakt als het goed is in elk geval heerlijk zoete stoofperen (ik wilde het ook wel zelf doen maar hij is kok en doet alles op gevoel. Het recept vragen had niet zoveel zin zeg maar....). We zaten als voorgerechtje (o.a.?) aan champignons in bierbeslag (gefrituurd) te denken. En als toetje zelfgemaakte Tiramisu - misschien niet het meest originele maar de vorige keer was 't echt heel erg geslaagd. Verder nog wat dingen erbij hoor, van aardappeltjes tot groente en eventueel een salade. (Qua groente; iemand een idee wat je met een romanesco kan? Ik vind ze er fantastisch kerstig uitzien, maar ik zou niet weten hoe je zo'n ding in zijn geheel kan klaarmaken en het ook nog een beetje lekker smaakt?) Ik heb er in elk geval wel al zin! ![]() | |
miss_sly | dinsdag 16 december 2014 @ 16:52 |
Rollade! Kan rund of kalf, aanbraden en in de oven gaar laten worden! | |
HaverMoutKoekje | dinsdag 16 december 2014 @ 17:08 |
Rosbief? | |
essnhills | dinsdag 16 december 2014 @ 17:56 |
Stoofpotje? Hoef je ook niet zoveel meer in de weer tijdens het diner zelf. Alleen even opwarmen. | |
Lonaa | dinsdag 16 december 2014 @ 17:58 |
Rosbief. ![]() | |
Candaasje | dinsdag 16 december 2014 @ 18:04 |
Even net gegoogled op rosbief. Is dat lekker mals? Of kan ik dan beter de spaarrekening plunderen en voor ossenhaas gaan? (kwam dat ook nog ergens tegen?) | |
HaverMoutKoekje | dinsdag 16 december 2014 @ 18:10 |
Anders ga je meedoen met de beef wellington club als je toch ossenhaas gaat eten ![]() | |
Bleie | dinsdag 16 december 2014 @ 19:03 |
Ik zou rollade niet goed aandurven als je zelf eigenlijk nooit vlees klaarmaakt. Zou dan eerder voor een stoofschotel gaan. Ossobuco misschien? Maar is kip of kalkoen echt geen optie? Zeker kip is ook goed biologisch te krijgen, en een hele kip braden is echt supersimpel. | |
essnhills | dinsdag 16 december 2014 @ 19:09 |
Oké, het toetje wordt nog iets uitgebreider denk ik ![]() Ik was in een muffinboekje dat ik voor Sinterklaas had gekregen aan het bladeren en ik kom nu een recept tegen voor een chocolademuffin gevuld met ijs ![]() ![]() | |
uniekhoorn | dinsdag 16 december 2014 @ 19:59 |
Rollade is lekker en erg lekker juist! Rosbief is 'gevaarlijker' Zoek anders eens op 'zacht gegaarde vlees uit oven ' | |
Weltschmerz | dinsdag 16 december 2014 @ 20:34 |
Ossobucco vind ik nog wel een idee, dat is namelijk wel een echt carnivorengerecht. Al gebiedt de eerlijkheid mij te zeggen dat ik dat ooit een keer verneukt heb. Maar volgens mij was dat geheel te wijten aan jeugdige overmoed en onuitstaanbare eigenwijsheid. Je kunt ook Boeuf en Daube maken, een klassieke franse stoofpot. Het is eigenlijk atlijd lekker, maar als het helemaal goed is dan wordt je pan uitgelikt. Coq au Vin zou ook nog kunnen. Het voordeel van die Franse stoofklassiekers is dat als de pan eenmaal opstaat je er niet veel meer aan hoeft te doen, en de recepten goed uitgewerkt zijn en er YT-filmpjes van zullen zijn. | |
Molo | dinsdag 16 december 2014 @ 21:24 |
Thanks! Das wel tof, ga ze kopen als ik ze nog kan vinden ![]() | |
Hallojo | dinsdag 16 december 2014 @ 21:36 |
Okee mensen, ik kan dus wel wat hulp gebruiken. Mijn voorlopige plannen zijn het volgende: Vooraf: Licht soepje (weet nog niet wat) Voorgerecht: Pasta Carbonara met gerookte zalm en grote garnalen Hoofdgerecht: Varkensrollade ham met jachtsaus, gebakken aardappeltjes en een Griekse salade van feta, komkommer, cherrytomaatjes, rode ui en zwarte olijven Nagerecht: Iets van ijs (komt wel goed, maakt mijn moeder) Na: Irish of French Coffee Bekritiseer mij hieronder en zeg me wat er beter kan ![]() ![]() | |
Molo | dinsdag 16 december 2014 @ 21:39 |
Geen carbonara, veel te zwaar gerecht. Geen Griekse salade bij rollade, past er echt niet bij vind ik. Lekkere veldsla met walnootjes en wat vijgen erbij, beetje vinaigrette erover en klaar. | |
Hallojo | dinsdag 16 december 2014 @ 21:45 |
Daar was ik al een beetje bang voor ja ![]() Maar ik vind Griekse salade zo lekker ![]() Bedankt voor de tips ![]() | |
Hallojo | dinsdag 16 december 2014 @ 21:46 |
Weet iemand nog een lekker voorgerecht? Bij voorkeur met vis en niet te moeilijk. | |
Spanky78 | dinsdag 16 december 2014 @ 21:55 |
Een hollandaise achtige saus zou wel lekker zijn erbij, beetje klassiek. Overigens klinkt het meer als een voorgrecht dan hoofdgerecht ![]() | |
Molo | dinsdag 16 december 2014 @ 21:59 |
Ja kan ook, maar doe er dan ander vlees of koolhydraat bij. Bijv. geroosterde/gegrilde kalkoen met oregano, of met thijm gebakken lam. Erbij orzo met wat kruiden, of pilafrijst ofzo. Beetje qua smaken bij elkaar houden gaat mijn voorkeur naar uit. | |
Candaasje | dinsdag 16 december 2014 @ 22:05 |
Dank voor alle tips en ideeën! Ik ga eens inlezen/ filmpjes kijken en overleggen! | |
essnhills | dinsdag 16 december 2014 @ 22:08 |
We doen 6 kleinere gerechtjes, dit is er 1 van. We hebben dus niet echt een hoofdgerecht. ![]() | |
Spanky78 | dinsdag 16 december 2014 @ 22:13 |
Mijn eerlijke mening? Pasta carbonara kan prima, maar met zalm en garnalen? En spek? Ik weet het niet... Het is sowieso wat zwaar voor een gerecht met meerdere gangen. Een pasta met garnalen, zalm (of nog beter: kreeft en wat room, maar niet te veel) Varkensrollade gaat voor mij niet zo goed samen met jachtsaus, ik zou eerder een lichtere saus kiezen, bijvoorbeeld saus met wat cognac (je blust de pan waar je de rolade in hebt aangebraden af met de cognac, vlam erover en wat kippenfond...scheiutje room voor de stevigheid. lkker erin vind ik wat gewelde rozijnen, maar dat mag ook iets anders zijn abrikoos, of zelfs niets... Griekse salade kan best bij varkensvlees, maar niet echt bij de rollade zoals jij hem nu kiest. Ik zou dan eerder gaan voor een lichte salade met wat zoete tonen (als je bijvoorbeeld die saus met rozijnen maakt), dan kun je iets doen met abrikoos, mozarella, wat amandelschaafsel, wat jonge groene blaadjes en dressing met een klein beetje mosterd. Of bijvoorbeeld een salade van geblancheerde kool met dezelfde zoete tonen als je hoofdgerecht. | |
Hallojo | dinsdag 16 december 2014 @ 23:18 |
Ik denk dat ik maar een zalmcarpaccio vooraf doe. Gerookte zalm met kappertjes, pijnboompitten, rode ui en rucola. Weet iemand een lekkere dressing hiervoor of nog andere lekkere toevoegingen? | |
Bleie | woensdag 17 december 2014 @ 16:19 |
Hier vandaag min of meer ronde 1: kerstdiner op de school van mijn dochter. Ik neem straks gevulde eieren mee. Moet alleen nog even nadenken over het vervoer...![]() | |
Noordsestern | donderdag 18 december 2014 @ 09:07 |
Ik zit erover te denken Irish coffee na te doen, met een mooi bonbonnetje. Als afsluiter. Alleen, wat maak ik voor de Bobs? Die wil ik niet afschepen met een bakkie Senseo.. Heeft iemand een recept voor een Starbucks-achtige koffie met een hoop slagroom en alles erop en eraan (behalve alcohol dus)? | |
roos85 | donderdag 18 december 2014 @ 09:08 |
Van die koffiesiroop erdoor? Bijvoorbeeld hazelnoot of karamel smaak ![]() | |
Noordsestern | donderdag 18 december 2014 @ 09:28 |
Goed idee! En dan een toef slagroom eroverheen ![]() | |
roos85 | donderdag 18 december 2014 @ 10:04 |
Jum ![]() | |
Bienelientjee | donderdag 18 december 2014 @ 10:06 |
Ik kook dit jaar toch voor 4 personen! Gelukkig noemde ze geen enkel ingrediënt wat ik gebruik van haar - niet lekker - lijst. Dus ik hoef niets aan te passen! ![]() | |
TravelRose | donderdag 18 december 2014 @ 10:41 |
Ik heb toch maar een ander menu gemaakt dan ik in eerste instantie van plan was. Amuse: Zalmbonbon met Hollandse garnalenmousse Koud voorgerecht: Coquilles met Parmezaancrème Warm voorgerecht: Filodeegpakketjes met camembert en zelfgemaakte rode uienchutney Hoofdgerecht: Boeuf Bourguignon en vispannetje, pommes duchesse, aardappelkroketjes en aardappelbolletjes (alles zelfgemaakt) en als groenten witlof met kaas uit de oven, boontjes met spek en een salade Kaasplankje: verschillende soorten kaas, krentenbrood en appelstroop Nagerecht: Tiramisu (mango & traditioneel) Koffie: Irish, Spanish of Italian met zelfgemaakte chocotruffels. We noemen het ook; het alles past niet bij elkaar diner. Gewoon omdat we maken wat we lekker vinden en het gaat er uiteindelijk om dat iedereen bij elkaar is. Iemand nog leuke suggesties, aanvullingen of aanpassingen? | |
Windigo | donderdag 18 december 2014 @ 10:44 |
TravelRose, ik vind het juist wèl bij elkaar passen ![]() ![]() | |
miss_sly | donderdag 18 december 2014 @ 10:46 |
Hmm, moet ik de inhoud van mijn vriesvakje eens bekijken. Er staat een nieuwe vrieskast op de aankooplijst, maar daarvoor moet de schuur nog geisoleerd, dus dat wordt pas voorjaar. Vriesvak (van Smeg) zit eigenlijk altijd vol. | |
V1z0R | donderdag 18 december 2014 @ 10:58 |
Vind het ook erg lekker klinken, TravelRose ![]() ![]() Moeilijke eters krijgen hier toch weer wat meer de overhand (na overleg)... Dit gaat 'm dan worden: Amuse: Carpaccio met rucola, mozzarella en balsamicodressing Soep: Noedelsoep met biefstuk Koud-voor: Taartje van garnalensalade met zalm en yoghurtsausje met kruiden Salade: Quinosalade met linzen Warm-voor: Miniloempia met eendenborst en saus van rode wijn Hoofd: Entrecote met jachtsaus, aardappelblokjes met champignons, witlofblad met Mexicaanse groentes en dressing. Na: Pannekoekje met bolletje ijs en stukjes appel en karamelsaus + glaasje limoncello/prosecco mix Later: Kaas-/worstplankje en wat drankjes... Wat Spanky ook al zegt, die pasta is wel erg zwaar zeker zo voor het hoofdgerecht. Persoonlijk zou ik dan die salade nog tussen de pasta en het hoofdgerecht doen om jezelf wat ruimte te creëren en dat de pasta wat langer kan zakken. En dan bij het hoofdgerecht iets als wat Spanky al noemt om het hoofdgerecht te complimenteren en niet iets puur als vulling. | |
Molo | donderdag 18 december 2014 @ 11:16 |
http://www.beautylab.nl/r(...)pumpkin-spice-latte/ Deze vind ik erg lekker, maar dan met wat minder suiker, mensen kunnen altijd nog na zoeten. | |
jeroen-hhw | donderdag 18 december 2014 @ 12:38 |
Ons kerstdiner ziet er als volgt uit: - Zelfgemaakte ossenstaartsoep met madeira * Gavi la Battistina - Salade met lauwe stoofpeer en geitenkaas * Gavi la Battistina - Eendenborst met sinaasappel en kaneel. Knolselderij puree, stoofpeertjes en diverse bereidingen rode biet * Catena la Consulta Malbec - Chocolade soufflé met creme frais. * Dow's finest reserve port En dan een heerlijk kopje koffie met een glas Chateaux Leyrat 7yo cognac en een d'Olifant Corona Panatella. Tweede kerstdag hebben we bij de schoonfamilie alleen het nagerecht en daar maken we een kaasplankje met 5 soorten kaas, kweeperencompote, appelstroop, vijgenbrood, stoofpeer, druiven en ciabatta. | |
Gaoxing | donderdag 18 december 2014 @ 13:04 |
Oe die steel ik van je! Heb je een recept? Ik kan me ook voorstellen 't te maken met wat mie, wortel, en wat hoisinsaus. | |
Lot_1 | donderdag 18 december 2014 @ 13:18 |
heb je hier toevallig de recepten van? | |
essnhills | donderdag 18 december 2014 @ 13:27 |
Als ik de zalm ga stomen, dan past het waarschijnlijk niet in 1 stoominzet. Nu heb ik er 2, en die zijn stapelbaar, maar dan gaart de zalm in het bovenste mandje toch minder snel? Heeft iemand daar ervaring mee? Moet ik ze dan halverwege omwisselen oid? Of de bovenste er iets eerder opzetten en dan later die onderste er onder doen? En hoeveel eerder dan? Als niemand het weet dan zet ik gewoon twee pannen naast elkaar ![]() ![]() | |
miss_sly | donderdag 18 december 2014 @ 13:31 |
http://www.nrc.nl/handels(...)-het-mandje-10451514 Halverwege wisselen inderdaad. met twee stoommandjes doe je in de onderste meestal iets dat langer moet stomen, maar als je hetzelfde erin doet, ga je wisselen. | |
Bleie | donderdag 18 december 2014 @ 13:36 |
Ik heb nog wel een plekje over anders. ![]() | |
jeroen-hhw | donderdag 18 december 2014 @ 13:37 |
Tuurlijk, zijn recepten van good old appie en de keurslager http://www.ah.nl/allerhan(...)de-van-stoofpeertjes http://www.keurslager.nl/recipebase/view/31406/32481 | |
miss_sly | donderdag 18 december 2014 @ 13:40 |
Echt? Dat zou ik dan op 1e kerstdag moeten komen halen, dat is wellicht niet handig? Wel grappig, je woont dichtbij genoeg ![]() | |
essnhills | donderdag 18 december 2014 @ 13:46 |
Bedankt! | |
Lot_1 | donderdag 18 december 2014 @ 13:50 |
Bedankt! | |
Noordsestern | donderdag 18 december 2014 @ 13:54 |
Ziet er heerlijk uit! ![]() | |
essnhills | donderdag 18 december 2014 @ 13:57 |
Hier wordt het nu waarschijnlijk dit (volgorde staat nog niet vast) * Salade met kiprollade en sinaasappeldressing * Venkel-hazelnootsoep * Carpaccio van Rosbief (met pesto, parmezaanse kaas en kerststerren van geroosterd brood) * Kalkoenfiletpakket uit de oven (met venkel, bleekselderij, wortel en spek) * Gestoomde zalm op een bedje van bladspinazie en krokante aardappelkoekjes * Witte chocolade panna cotta met sinaasappelgelei en gekarameliseerde pecannoten en een chocolademuffin gevuld met ijs. | |
jeroen-hhw | donderdag 18 december 2014 @ 14:00 |
Graag gedaan! Oh en in het recept staat stoofperen in pot maar die maken we natuurlijk zelf op het culinair forum ;-) | |
Probability | donderdag 18 december 2014 @ 14:03 |
Ik ben nog iets feestelijks aan het bedenken zonder vlees, melk, gluten(tarwe) | |
theunderdog | donderdag 18 december 2014 @ 14:20 |
Waarom zonder vlees? vegetariër? | |
theunderdog | donderdag 18 december 2014 @ 14:28 |
Maar eerste kerstdag: Voorgerecht: eendenborst met frambozensaus (denk ik, weet het nog niet helemaal zeker). Tussengerecht: Rolletjes met geitenkaas en honing . En dan ook nog langoustines. Hoofdgerecht: Entrecote, met groene boontjes, aardappelen en portjus. Nagerecht/bijgerecht: stoofperen. En tweede kerstdag gaan wij waarschijnlijk gourmetten. | |
Myraela | donderdag 18 december 2014 @ 14:46 |
sla | |
jeroen-hhw | donderdag 18 december 2014 @ 14:54 |
Venkelsoepje Salade met geitenkaas (of mag je ook geen geitenmelk producten?) Gebakken champignonmix met knoflook en rode wijn, knolselderijpuree met olijfolie ipv melk, kruidenjus, boontjes Omgekeerd perentaartje (ik weet niet of er glutenvrije bladerdeeg bestaat) | |
miss_sly | donderdag 18 december 2014 @ 15:18 |
Ons menu ziet er ongeveer als volgt uit: Koude amuse (door neefje, volgens mij iets met gerookte zalm) Klein pasteitje met kip-champignonragout (zelfgemaakt) Kalfsrollade met tonijnmayonaise, balsamicostroop en waterkers duchesse van aardappel-pastinaakpuree courgetterolletje met kruidenkaas haricots vert met plakje bacon Pavlova Iets met chocolade Dit weekend de ragout maken en invriezen. Misschien vast de pavlova maken en invriezen. Hoe lang vantevoren zou je aardappel-pastinkaakpuree kunnen maken? Zou me wel goed uitkomen als ik de puree ook vast woensdags kan maken en dan op donderdag alleen de vormpjes spuiten en in de oven zetten. | |
jeroen-hhw | donderdag 18 december 2014 @ 15:47 |
Ik denk dat, als je de puree 's avonds maakt, je die de volgende dag nog wel kan gebruiken. De puree goed fijn maken met een pureeknijper (niet met de mixer!), op smaak maken met zout/peper/tijm/rozemarijn/bonenkruid of andere kruiden en dan alvast in een spuitzak scheppen. Af laten koelen en dan in de koeling leggen met een folietje om het spuitmondje. Lekker met een klein zoetje erbij. | |
Probability | donderdag 18 december 2014 @ 16:20 |
geitenmelk wel volgens mij (lactose) dank ![]() | |
Probability | donderdag 18 december 2014 @ 16:20 |
gras | |
SV-tje | donderdag 18 december 2014 @ 17:20 |
glutenvrij bladerdeeg bestaat en is een van de weinige glutenvrije dingen die best goed te eten zijn. | |
Coelho | donderdag 18 december 2014 @ 18:41 |
Ik heb gisteren een testrun gedaan voor glass potatoes. Uiteindelijk 22 chips op een bakplaat gekregen, en helaas slechts 12 heel er vanaf, ondanks bakpapier. Met 8 volwassenen moet ik bijna een maand bakken voor een bakkie chips. Hoe hebben de mensen dat gedaan die ze al eerder geserveerd hebben of gaan serveren? | |
Astasha | donderdag 18 december 2014 @ 19:04 |
Waarom verkoopt geen e n k e l e supermarkt complete kalkoenen???? gvd | |
HaverMoutKoekje | donderdag 18 december 2014 @ 19:13 |
Moest hier even naar googelen, maar volgens mij moet je bij dit soort eten twee chipjes per persoon ergens mooi draperen op een half leeg bord ![]() | |
V1z0R | donderdag 18 december 2014 @ 19:17 |
Niet bekend met smaak van hoisin-, ik gebruik zelf oestersaus. • Eend in dunne lapjes snijden, zout en peper erbij en even laten intrekken (15-20 min) • Terwijl je wacht de worteltjes en lente-ui in fijne julienne snijden, en de gember in dunne schijfjes. • Pannetje water opzetten, schijfjes gember erbij en bouillon (heb 2 portiezakjes drinkbouillon gebruikt op 4dl water) tot het kookt. • Heb zelf een rooster uit de combimagnetron gebruikt als rekje, maar dus boven het pannetje de eend stomen (~20min) en af en toe scheutje water erbij. • Gestoomde eend even mengen met wat oestersaus. • Gember en knoflook fijnhakken, dat roerbakken samen met de worteltjes, lente-ui en tauge. • Mengsel even laten afkoelen (wijndrink momentje ![]() • Plakjes eend in kleinere stukjes snijden • Rijstvellen weken, vervolgens vullen en vouwen. • Tot slot frituren... Saus is rechttoe-rechtan rode wijnsaus... Vorige week heb ik het dus met kip geprobeerd en dat ging goed ![]() | |
V1z0R | donderdag 18 december 2014 @ 19:25 |
AH heeft het wel maar moet je online bestellen. Kunt het wel gewoon afhalen bij je dichtstbijzijnde winkel. | |
Gaoxing | donderdag 18 december 2014 @ 19:27 |
Oh grappig, ik had verwacht dat de vulling ook westers zou zijn, maar die hou je Aziatisch. Hmmm, daar ga ik eens over nadenken. Mijn kinderen zijn dol op springrolls, maar ik wil ze juist ook wat andere smaken geven. Oh en hoisinsaus is een zoet-zoute saus op basis van sojabonen, met o.a. knoflook. Ik gebruik het ook vaak om drumsticks in te marineren voor ze in de oven gaan. | |
HaverMoutKoekje | donderdag 18 december 2014 @ 19:27 |
Let op: bestellen tm 19 december - morgen dus http://www.ah.nl/producte(...)tspecial-kalkoen-xxl | |
Astasha | donderdag 18 december 2014 @ 19:34 |
Heb ik gezien ja. Maar ik vind het vreemd dat ze niet gewoon in de winkel te koop zijn. | |
V1z0R | donderdag 18 december 2014 @ 20:16 |
![]() Wat ik dan kan bedenken als alternatief is met witlof, wortel (eventueel winterpeen) en gewone ui (wel even fruiten dan). Weet alleen niet echt iets wat gember kan vervangen qua smaak. Citroenrasp misschien maar of dat lekker blijft na het frituren lijkt me niet. Ipv rode wijnsaus dan cranberrysaus en daarover citroenrasp ![]() Zou het wel eerst even uitproberen ![]() Zoek je een oer-Hollands warm voorgerecht kun je natuurlijk altijd minipannetje bruinebonen met spek doen ![]() Ik niet. Het enige moment wanneer je een hele kalkoen zou maken is eigenlijk alleen rond de kerst en dan kun je ze gewoon bestellen bij de poelier zoals altijd. | |
Lottoss | vrijdag 19 december 2014 @ 03:30 |
Ja ik ben echt een diehard lurker, maar CUL is één van mijn favorieten ![]() -Hoorntje van parmazaanse kaas met zalmmouse en kappertjes. -Mosterdsoep met klein bladerdeegstengeltje. -Sint Jacobsschelpen en bloemkoolpuree. - Tonijn in sesamkorstje met zoetzure komkommer. -Limoen spoom met Cava -Ossenhaas/zeebaars met zoete uienpuree en groentechips en rode kool. -Stoofpeertje met kaneelijs en pecancrumble. Ik ben zelf niet zo'n vleeseter, vandaar de zeebaars:) Aanvullingen zijn heel erg welkom! Ik volg trouwens niet echt een thema of richting, ik kook graag wat mijn vriend lekker vindt. ![]() - | |
miss_sly | vrijdag 19 december 2014 @ 07:53 |
Wat is het verschil tussen puree maken met een pureeknijper en met een mixer? Bewaren in de spuitzak is wel een goed idee inderdaad! | |
jeroen-hhw | vrijdag 19 december 2014 @ 07:57 |
Als je de mixer gebruikt dan wordt het behangplaksel. | |
miss_sly | vrijdag 19 december 2014 @ 08:00 |
Ik had er nog geen, maar heb besloten dat ik die dringend nodig heb ![]() | |
jeroen-hhw | vrijdag 19 december 2014 @ 08:53 |
Op naar de kookwinkel ![]() | |
miss_sly | vrijdag 19 december 2014 @ 09:17 |
Jep! Ik zal maar eens een lijstje gaan maken ![]() | |
Coelho | vrijdag 19 december 2014 @ 11:37 |
Maar met een pureeknijper houd je stukjes is mijn ervaring. En als ik iets niet wil in mijn puree ![]() Ik wil de textuur (nee, niet de smaak!!) van de puree uit pakjes. Afgelopen week in de UK puree bij mijn pie gehad, van die grove waarbij het net is of je strandzand in je mond steekt ![]() | |
jeroen-hhw | vrijdag 19 december 2014 @ 11:43 |
Bij een pureeknijper zitten verschillende inzetten waarmee je de structuur kan kiezen, van grote tot kleine gaten. En zorgen dat je je piepers goed kookt en niet te kort want dan blijft het harder. | |
Bleie | vrijdag 19 december 2014 @ 11:46 |
Huh? Dat heb ik alleen met een tradtionele stamper. Bij mijn pureeknijper (die overigens geen aparte inzetten heeft) krijg ik echt supergladde, luchtige puree. Heerlijk! | |
miss_sly | vrijdag 19 december 2014 @ 11:54 |
Ik ga denk ik morgen even naar Dille en Kamille, daar hebben ze oa een pureeknijper en nog heeel veel meer noodzakelijke spullen ![]() | |
Gaoxing | vrijdag 19 december 2014 @ 13:29 |
![]() ![]() ![]() | |
Myraela | vrijdag 19 december 2014 @ 13:36 |
Puree gewoon stampen en daarna door een zeef duwen. ![]() | |
dumble | vrijdag 19 december 2014 @ 18:26 |
Guys, ik ben opzoek naar wat inspiratie. Wat moet ik hebben: - 14 porties, niet te groot want we krijgen 7x14 porties - logistiek eenvoudig (ik moet het meebrengen naar de host, 2 uurjtes rijden), ik kan eventueel daar nog wel wat afwerken - er is inmiddels al iets met garnalen, aardappelknoflookpuree, salade, soepje en dessert, peertjes met roquefort. Dus geen van die dingetjes - het liefst iets vegetarisch (mijn vriendin is namelijk vegetarisch) Any suggestions? | |
Lonaa | vrijdag 19 december 2014 @ 19:09 |
Iets met geitenkaas en geroosterde biet? ![]() | |
dumble | vrijdag 19 december 2014 @ 19:15 |
oeeh klinkt wel goed! Maar dat is jammer genoeg onmogelijk. Er zit één persoon bij die geen geitenkaas kan ruiken en al helemaal niet proeven. Waarom? Ik zou het het niet weten, maar het is echt zo, soort van trauma opgelopen ofzo, ik weet het niet, maar als zij alleen al geitenkaas ruikt gaat ze over de nek! Heel bizar, maarja so be it.. | |
Gaoxing | vrijdag 19 december 2014 @ 19:17 |
Zou feta gaan? Ik heb ooit iets gegeten met feta, geroosterde biet en blauwe bessen ![]() Edit: gevonden:
| |
IsabellaMariaAnna | vrijdag 19 december 2014 @ 19:18 |
Moet het een gerechtje zijn, of is het meer een hapjesbuffet? Dan misschien een lekker breekbrood? Met parmesaan, of kruiden. | |
dumble | vrijdag 19 december 2014 @ 19:21 |
Wel echt een gerechtje, we zitten gewoon met zijn alle aan 1 grote tafel. edit: die rode biet met feta & blueberrys is wel cool, thnks. Heb je het gerechtje ook? | |
Lonaa | vrijdag 19 december 2014 @ 19:24 |
En een quiche? | |
dumble | vrijdag 19 december 2014 @ 19:26 |
Ik dacht zelf dat quiche misschien net iets te zwaar is, maar mischien zie ik dat verkeerd. Ik had net eigenlijk gevulde portobello's gevonden, dat leek me ook wel wat. (van die reuzen champignons) | |
Lonaa | vrijdag 19 december 2014 @ 19:28 |
Kan ook erg lekker zijn. ![]() | |
Gaoxing | vrijdag 19 december 2014 @ 19:50 |
Ik heb het ergens gegeten, maar het was erg eenvoudig, gewoon heel lekker door de ingrediënten: bedje van arugola; blokjes geroosterde biet; verkruimelde feta erop; wat geroosterde, gehakte nootjes eromheen, samen met wat hele bosbessen. En een vinaigrette, gok ik, van wat gepureerde bosbessen, beetje olie en een lekkere azijn (ik denk balsamico, maar zelf lijkt me frambozen ook lekker). En ook zeker wat versgemalen zwarte peper. | |
Bienelientjee | vrijdag 19 december 2014 @ 19:52 |
Vraagje, ik heb een receptje voor kerst met baking soda als ingrediënt. Als ik dat google dan krijg ik als vertaling / uitleg dat het zuiveringszout is, maar sommigen zeggen ook dat ik het zou kunnen vervangen met bakpoeder? Heeft iemand hier wat meer verstand van? (Ik heb ook bijna niets nodig, 1/4 teaspoon baking soda.) | |
Gaoxing | vrijdag 19 december 2014 @ 19:58 |
Nee, bakpoeder (baking powder) is iets anders, dat is baking soda met een zuur. En baking soda kun je, als je het eenmaal gekocht hebt, voor van alles en nog wat kunt gebruiken: 51 manieren om baking soda te gebruiken. Ik kan me niet herinneren waar het in Nederland te koop is, maar dat kan iemand anders je vast vertellen, want het komt regelmatig voorbij. | |
Lonaa | vrijdag 19 december 2014 @ 20:00 |
Bij de toko. ![]() | |
Sarabi | vrijdag 19 december 2014 @ 20:01 |
Mijn vriend en ik hebben besloten om op kerstavond sushi te eten. Weet iemand misschien nog leuke hapjes voor hierbij? | |
V1z0R | vrijdag 19 december 2014 @ 20:04 |
Wasabi nootjes, Sarabi?Ah, zo... ![]() Ik vind rode wijnsaus gewoon lekker dus vandaar de keuze. Op z'n Frans is ook wel geinig idee eigenlijk, courgette en haricots verts of zo erin, hmmm ![]() Of loempia's op z'n Nederlands! Met bloemkool, andijvie, stukjes ribkarbo en dan met rabarbermoes. Hou toch rijstvellen over dus ga het gewoon eens proberen ook ![]() [ Bericht 8% gewijzigd door V1z0R op 19-12-2014 20:09:57 ] | |
Molo | vrijdag 19 december 2014 @ 21:15 |
![]() Arrrrrm and Hammer ![]() | |
Bienelientjee | vrijdag 19 december 2014 @ 21:37 |
Hmm, thanks voor de reacties allemaal. Dan moet ik ff op bezoek bij een toko! En dat voor 1/4 teaspoon! ![]() | |
V1z0R | vrijdag 19 december 2014 @ 21:45 |
Anders mensen in je omgeving die veel bakken vragen? | |
Bienelientjee | vrijdag 19 december 2014 @ 21:46 |
Ken er niet veel die dichtbij wonen! ![]() | |
HaverMoutKoekje | vrijdag 19 december 2014 @ 21:55 |
We hebben een stel professionele bakkers uit R'dam hier op Fok!, die zijn meer van het brood maar je weet maar nooit CUL / [Volgtopic] Een bakkerij beginnen! (deel 3) | |
Molo | vrijdag 19 december 2014 @ 22:00 |
Ik kan wel zakje naar je opsturen hoor, geen probleem, DM me anders maar | |
Probability | vrijdag 19 december 2014 @ 22:20 |
miso/soto soep zeewiersalade edamemame met peper zelfs bij ah to go te koop die laatste 2 ![]() | |
Probability | vrijdag 19 december 2014 @ 22:21 |
http://nl.wikipedia.org/wiki/Poederbrief ![]() | |
Molo | vrijdag 19 december 2014 @ 22:24 |
Zeg, wat denk je wel niet van me ![]() | |
Gaoxing | zaterdag 20 december 2014 @ 14:27 |
Mocht iemand nog om wat werkelijk slechte ideeën verlegen zitten: meest Amerikaanse afschuwelijke kerstrecepten. | |
IsabellaMariaAnna | zaterdag 20 december 2014 @ 15:23 |
Omg! Overal Jell-O! | |
Zo-is-dat | zaterdag 20 december 2014 @ 15:43 |
Ik ben er eindelijk uit! Kerstavond voor 20 personen, pasteien: - kruiden pastei met hazelnoten - spinazie pastei met maanzaad - pompoenpastei - pastei met eendenconfit en sinaasappel - pastei met gestoofde rundenwang - zalm pastei 1e kerstdag, voorgerecht en toetje: - konijn rillettes - kabeljauw brandade - groentenspread Met zelfgebakken speltbrood en ciabatta op een grote plank om te delen - panna cotta met rozensiroop en pistachenoten - vanille semifreddo met granaatappelsaus Met een toefje kaneel room 2e kerstdag: - kerststol mee naar de borrel van de familie - hele kip gevuld met pistache en port met kweeperen glazuur - geroosterde aardappeltjes - salade - bittkoekjes pudding | |
Bleie | zaterdag 20 december 2014 @ 16:28 |
![]() ![]() ![]() | |
emmyemmy | zaterdag 20 december 2014 @ 17:10 |
Net vlees besteld voor de 2 persoons gourmet ![]() Haas, Ree Hert Zwijn Gans Eend Lam Daarbij koop ik nog garnaaltjes en ik maak met spek gewikkelde geitenkaasjes Nu nog bijgerechtjes bedenken | |
miss_sly | zaterdag 20 december 2014 @ 17:16 |
2 persoons-4 dagen gourmet? ![]() | |
emmyemmy | zaterdag 20 december 2014 @ 18:23 |
Kleine lapjes en we rekenen op restjes voor erna ![]() | |
theunderdog | zaterdag 20 december 2014 @ 18:25 |
![]() | |
emmyemmy | zaterdag 20 december 2014 @ 19:39 |
Dat dacht ik ook ![]() | |
theunderdog | zaterdag 20 december 2014 @ 19:43 |
Eet je altijd veel wild? | |
emmyemmy | zaterdag 20 december 2014 @ 19:47 |
Neuh, alleen met speciale gelegenheden ![]() | |
FutureFairytale | zaterdag 20 december 2014 @ 19:47 |
Ik mag het voorgerecht doen op 1e Kerstdag. Wil een amuse doen, die weet ik al. Verder een soep (vorig jaar die bekende culsoep gemaakt, wil nu een andere) en daarna een ander klein gerechtje. Evt iets met vis want hoofd, wat mn moeder verzorgt, wordt vlees. Maar ff nadenken wat voor soep en wat voor voorgerechtje ik wil. Of geen soep, kan ook. | |
theunderdog | zaterdag 20 december 2014 @ 19:47 |
Fucking fijn. | |
Molo | zaterdag 20 december 2014 @ 19:50 |
Ik ben er bijna uit wat ik ga maken beide dagen ![]() Alvast dingen die ik wel weet spullen voor ingeslagen voor zover mogelijk. Complete menu ga ik morgen eens uitdenken. Tijd zat nog, toch? ![]() | |
essnhills | zaterdag 20 december 2014 @ 19:57 |
uhuh ![]() ![]() Ik ga morgen de andere optie soep maken, koolraap-preisoep. En ik denk dat ik zo wat ga freubelen met de witte chocolade panna cotta. | |
Holyme | zaterdag 20 december 2014 @ 21:05 |
Off topic, maar heb net Heston Blumenthal's Perfect Christmas gekeken, wauw! Wat een mens is dat toch, hoe krijgt ie 't verzonnen ![]() | |
Zo-is-dat | zaterdag 20 december 2014 @ 21:12 |
Eerste gerecht is klaar! De rilette van konijn staat in de koelkast ![]() | |
Molo | zaterdag 20 december 2014 @ 21:21 |
Mag ik vierde kerstdag de restjes komen opeten? ![]() (Als die er zijn? Vast niet he? ![]() | |
Zo-is-dat | zaterdag 20 december 2014 @ 21:38 |
Het is best veel (3/4 liter weckpot) dus wie weet ![]() | |
Molo | zaterdag 20 december 2014 @ 21:42 |
![]() | |
essnhills | zaterdag 20 december 2014 @ 21:58 |
Zo, de panna cotta staat in de koelkast, hopelijk goed op te stijven. De sinaasappelgelei was in ieder geval wel gelukt ![]() | |
Molo | zaterdag 20 december 2014 @ 22:43 |
Ben je aan het koken om voor te proeven? | |
essnhills | zaterdag 20 december 2014 @ 22:48 |
Jup ![]() Morgen ook nog een andere soep proberen. En nu dus de witte chocolade panna cotta proberen, even kijken of dit een goed recept is en of het lekker is met de sinaasappelgelei enzo ![]() | |
Molo | zaterdag 20 december 2014 @ 22:49 |
Ik hoopte het al, niet dat je nu alvast zou maken voor donderdag ![]() | |
essnhills | zaterdag 20 december 2014 @ 22:51 |
haha nee ![]() Die ga ik woensdag maken ![]() | |
Molo | zaterdag 20 december 2014 @ 22:56 |
Lekker! ![]() | |
essnhills | zaterdag 20 december 2014 @ 23:00 |
Ik hoop het ![]() | |
essnhills | zaterdag 20 december 2014 @ 23:30 |
Ik heb er net eentje geproefd ![]() En de sinaasappelgelei kwam niet helemaal goed mee (niet helemaal glad bovenop) maar dat maakt niet uit want ik doe er met Kerst toch gekarameliseerde pecannoten op, dan zie je dat toch niet ![]() | |
miss_sly | zondag 21 december 2014 @ 12:41 |
Geen idee of het door jouw tips komt, maar ik heb twee mooie pavlova's in de oven staan ![]() ![]() ![]() Bedankt dus! | |
minilot | zondag 21 december 2014 @ 12:46 |
![]() ![]() | |
miss_sly | zondag 21 december 2014 @ 12:47 |
Wat een prachtige pieken kon ik er in trekken ![]() Nu wil ik alleen wel echt een keukenmachine/mixer, want met de handmixer mix je je echt spierpijn ![]() | |
essnhills | zondag 21 december 2014 @ 13:56 |
De koolraap-preisoep is iets steviger dan ik in gedachten had ![]() ![]() | |
Myraela | zondag 21 december 2014 @ 14:00 |
Gebruik jij geen bakpapiertjes? | |
miss_sly | zondag 21 december 2014 @ 14:02 |
Jawel, in dit geval uitgeknipt op circa 24 cm diameter zodat ik wist hoe ik het moest uitstrijken tot het juiste formaat ![]() | |
Pietverdriet | zondag 21 december 2014 @ 14:02 |
Ben ik gek of zie ik op de tweede foto bakpapier? | |
minilot | zondag 21 december 2014 @ 14:02 |
![]() | |
Myraela | zondag 21 december 2014 @ 14:51 |
Oh zo. ![]() | |
essnhills | zondag 21 december 2014 @ 14:55 |
De witte chocolade panna cotta met sinaasappelgelei is iig wel heel mooi gelukt ![]() ![]() En straks met Kerst komen er dus nog gekarameliseerde pecannoten op ![]() | |
Bleie | zondag 21 december 2014 @ 14:56 |
Zien er mooi uit, miss_sly! Ik heb mijne ook vast gisteren gemaakt. Zes kleintjes. Recept van Nigella Lawson, en de tips van minilot. Zijn iets bruiner geworden dan ik had gehoopt, maar voor een eerste keer ben ik niet ontevreden (al weet ik nog niet hoe ze smaken). Geen foto, en ze staan al in de vriezer, hopelijk denk ik er vrijdag aan om een foto te maken. | |
Bleie | zondag 21 december 2014 @ 14:57 |
![]() | |
Bleie | zondag 21 december 2014 @ 14:57 |
Prachtig! | |
miss_sly | zondag 21 december 2014 @ 15:13 |
Ik heb onverwacht surprise-bezoek van mijn familie gehad voor mijn verjaardag morgen ![]() Ze staan nu af te koelen, hoewel de ene die ik in de stoomoven heb gebakken minder mooi is geworden dan de andere. Misschien maak ik die nog een keer, voor het mooi. Snoepen we de mislukte zo op ![]() | |
Bleie | zondag 21 december 2014 @ 15:22 |
Wat leuk! En alvast gefeliciteerd! Ik zat ook al half te denken om deze vast op te snoepen, en nieuwe te maken voor kerst, maar ik vind t wel goed zo. | |
miss_sly | zondag 21 december 2014 @ 17:39 |
Dank je! Was de leukste verjaardag in jaren ![]() We hebben de mislukte opgesnoept. Helaas is hij in de stoomoven (die ik uiteraard zonder stoom gebruikt heb) net iets te vochtig geworden en ingestort. Het was ook deels een heerlijk luchtige cake geworden ![]() Dus ik maak nog een nieuwe, misschien wel gewoon donderdagochtend. De smaak was goed in ieder geval De kip-champignonragout die ik gemaakt heb , is in ieder geval perfect gelukt! Hij smaakt heerlijk. Zometeen in de vriezer en dan woensdagavond of donderdagochtend eruit. Nog kleine pasteibakjes kopen ergens...iemand een goede tip? | |
Bleie | zondag 21 december 2014 @ 18:15 |
Fijn dat de smaak goed was! Volgens mij had de AH kleine pasteibakjes in kerstvormpjes. | |
miss_sly | zondag 21 december 2014 @ 19:19 |
Het invriezen van mijn pavlova: hoe verpak ik hem? In aluminiumfolie? niet? geen huishoudfolie, lijkt me, want dan kan er vocht bijkomen en dan zakt ie alsnog in, lijkt me? Ik kan niets vinden via google, alleen dat je het tot 5 dagen in een luchtdichte doos zou kunnen bewaren. Heb ik ook niet, maar dat dus ![]() | |
Bleie | zondag 21 december 2014 @ 19:27 |
Ik heb ze in huishoudfolie, maar volgens het recept moet het ook in een luchtdichte doos. Hmm, zouden ze dan alsnog aan het verpieteren zijn? | |
miss_sly | zondag 21 december 2014 @ 19:29 |
Ik weet het niet, ik twijfel nogal. Nou moet ik donderdagochtend toch nog een laag maken, dus op zich....maar het zou wel jammer zijn, hij is zo prachtig gelukt ![]() | |
Lonaa | maandag 22 december 2014 @ 12:55 |
Oke, help! Mijn ouders drinken geen alcohol. Prima. Vroeger dronken we altijd druivensap bij het kerstdiner, dus dat krijgen ze nu ook. Wit als wij witte wijn drinken. En rood als we rode wijn drinken (lief en ik drinken wel wijn). Voor het dessert heb ik een wijn met bubbels. ![]() Wat kan ik mijn ouders voor een alternatief schenken? | |
Coelho | maandag 22 december 2014 @ 12:58 |
Jip en Janneke Champagne van de Hema ![]() | |
roos85 | maandag 22 december 2014 @ 12:58 |
Kinder champagne ![]() | |
Lonaa | maandag 22 december 2014 @ 13:00 |
![]() Daar had ik zelf ook al aan zitten denken ja. | |
Gaoxing | maandag 22 december 2014 @ 15:37 |
Een glaasje glührodedruivensap? ![]() ![]() | |
BlackLining | maandag 22 december 2014 @ 20:30 |
Nou, het heeft even geduurd maar het kerstdiner voor huize Zwarte Rand ligt ook min of meer vast ![]() Amuse Balsamicocrême en cranberrypaté in een rolletje van Italiaanse pancetta Voorgerecht Krachtig getrokken en gebonden kippensoep met kastanjechampignons Tussengerecht Met geitenkaas omhulde plakjes appel en bacon in kransjes van krokant deeg Hoofdgerecht Trio van gestoofde kangaroe, gebraden wild zwijn en rosé gebakken hert op een bedje van gekruide aardappelpuree Tussengerecht Penna cotta afgewisseld met aardbei, pistachenoten en chocolade Dessert Tiramisu met muntijs en chocoladesaus ![]() Probleem is wel dat het de 24e op tafel moet staan en ik morgen en overmorgen de hele dag moet werken ![]() [ Bericht 1% gewijzigd door BlackLining op 22-12-2014 23:12:37 ] | |
essnhills | maandag 22 december 2014 @ 20:41 |
Ik heb net de muffins gebakken en ze zijn goed gelukt, heerlijk luchtig ![]() Nu even laten afkoelen en straks vullen met ijs ![]() | |
BlackLining | maandag 22 december 2014 @ 20:59 |
Er ging toch iemand panna cotta maken? Wil dat een beetje met bewaren? Ik wil in glaze bakjes een laagje pannacotta, dan een laagje chocolade, laagje pannacotta, laagje aardbei, laagje pannacotta en dan een laagje verkruimelde pistachenootjes maken. Ik vrees dat ik dat het beste de ochtend van de 24e kan doen, bakjes in de vriezer, dan gaan werken, bij thuiskomst (4 uur) bakjes uit de vriezer en in de koelkast en dan zou het zo rond een uur of 9 wel te vreten moeten zijn denk ik? | |
IsabellaMariaAnna | maandag 22 december 2014 @ 21:03 |
In 1 ovhtend? Je moet toch steeds nieuwe porties panna cotta maken en het laagje laten stollen? | |
essnhills | maandag 22 december 2014 @ 21:12 |
ik zou het de dag van te voren maken en niet in de vriezer doen. Als je meerdere laagjes wilt maken moet eerst het laagje er onder al een beetje zijn opgestijfd. Eventueel zou je dan de dag ervoor een laagje panna cotta kunnen doen, ongeveer anderhalf tot 2 uur wachten (dan is het denk ik wel voldoende opgestijfd om het volgende laagje er voorzichtig op te gieten) weer wachten en afhankelijk van hoe laat het dan is laagje nummer 3 erop. 's Ochtends dan laagje nummer 4, gewoon in de koelkast zetten, laagje nummer 5 direct bij thuiskomst om 4 uur en weer in de koelkast. 5 uur is meer dan genoeg om op te stijven. Gewoon na iedere laag de koelkast in. Ik maak het met 2 laagjes. Als de sinaasappel stijf genoeg is doe ik de panna cotta erop. Gewoon de dag van te voren en afgedekt in de koelkast. ![]() ![]() | |
essnhills | maandag 22 december 2014 @ 21:16 |
En ik heb geen idee wat die ![]() ![]() ![]() | |
Molo | maandag 22 december 2014 @ 21:17 |
Die panna cotta gewoon in de koelkast bewaren, wordt niet lekkerder van de vriezer | |
essnhills | maandag 22 december 2014 @ 22:12 |
De muffins gevuld met ijs. ![]() ![]() ![]() ![]() Ze staan nu weer in de vriezer. Morgen pure chocola er over smelten en misschien met behulp van een sjabloontje een ster of kerstboom erop strooien van witte chocoladeschaafsel of poedersuiker. Wat denken jullie dat beter past? Ik serveer deze samen met de witte chocolade panna cotta met sinaasappelgelei en gekarameliseerse pecannoten. [ Bericht 27% gewijzigd door essnhills op 22-12-2014 22:18:12 ] | |
emmyemmy | maandag 22 december 2014 @ 23:33 |
Ik zou poedersuiker gebruiken, anders is het wel erg veel chocolade Ze hebben wel zo'n bergje aan de bovenkant dus ik weet niet of dat goed zou werken? ![]() Persoonlijk vind ik dat een erg naar muffintje, ik haat ijs tegen mijn tanden ![]() | |
technofreak86 | dinsdag 23 december 2014 @ 15:42 |
Ame, gewoon bij de supermarkt te koop. "Amé is een subtiel zoete, lichtbruisende vruchtendrank van natuurlijk bronwater, vruchtensap en kruiden. Amé past perfect bij speciale gelegenheden als alternatief voor wijn, thuis of om te delen met vrienden. " | |
minilot | dinsdag 23 december 2014 @ 16:42 |
Zo, hèhè! Begonnen met het maken van de eerste dingen. Al af: de cranberry/appelcompote (met kaneel en steranijs), de chili-jam en de zoute toffee. Nu maar weer eens de deur uit voor de volgende batch boodschappen ![]() | |
GotC | dinsdag 23 december 2014 @ 18:16 |
Ik ben ook gestart met de eerste dingen. De vegetarische jus is klaar en het zeezoet/honingijs ook ![]() | |
Zonnetje1981 | dinsdag 23 december 2014 @ 18:33 |
Hier zijn de plannen eindelijk definitief, dit jaar vooral geen stress. Kerstavond komen mn schoonouders gourmetten bij ons ![]() Eerste kerstdag met mn ouders uiteten Tweede kerstdag naar mn andere schoonpa Volgend jaar wil ik uitgebreid bij ons, blijf dus meelurken voor alle heerlijke dingen die hier voorbij komen! ![]() ![]() ![]() | |
FutureFairytale | dinsdag 23 december 2014 @ 19:22 |
Ik zoek een voorgerecht! Een ander zusje maakt het 2e gerecht (= tussengerecht) met vis. De culsoep heb ik vorig jaar al gemaakt. Wil best een soep doen hoor maar dan liever geen soep waar ik een blender voor nodig heb. Of dus een voorgerecht met vlees of vega. Maakt niet uit, familie lust alles wel. Heb alleen nog maar rucola in huis gehaald voor het geval ik het morgen nodig heb en het op is ![]() Carpaccio heb ik aan gedacht maar vind ik beetje 'simpel'. Help me alsjeblieft ![]() | |
Molo | dinsdag 23 december 2014 @ 19:26 |
Kipfilet of kalsoester plat slaan of dun snijden. Beetje witte peper erop, geen zout. Blaadje salie (liefst vers, anders klein beetje gedroogde) erop leggen, plakje parmaham erop leggen, oprollen, prikkertje erdoor. Lekker bakken in de pan en als het klaar is pan afbluffen met wat marsala of witte wijn. Beetje rucola of veldsla erbij, klaar | |
Molo | dinsdag 23 december 2014 @ 19:27 |
Of super lekker brood bakken, pot goeie roomboter erbij en een tete de moine met kruller op tafel zetten! ![]() | |
uniekhoorn | dinsdag 23 december 2014 @ 19:42 |
Warm knasperig brood met smeerseltjes? Eendeborstsalade met frambozendressing? Gebonden ossenstaartsoep met madeira | |
Bla_Bla_Bla | dinsdag 23 december 2014 @ 19:44 |
Heldere bospaddestoelen soep met portobello | |
essnhills | dinsdag 23 december 2014 @ 19:54 |
Ik heb uiteindelijk besloten mn muffins af te maken met chocolade botercreme. Ik ben wel tevreden ![]() ![]() | |
essnhills | dinsdag 23 december 2014 @ 19:56 |
Ik heb uiteindelijk besloten mn muffins af te maken met chocolade botercreme. Ik ben wel tevreden ![]() ![]() | |
FutureFairytale | dinsdag 23 december 2014 @ 20:00 |
Dit lijkt erg op het hoofdgerecht (parmigiana) dus dat is helaas geen optie. Maar thanks ![]() | |
FutureFairytale | dinsdag 23 december 2014 @ 20:01 |
Heb je een recept van de eendenborstsalade? Kan wel aan gerookte eendenborst komen ![]() | |
Molo | dinsdag 23 december 2014 @ 20:04 |
Vijgen erbij, kastanjes, blauwe kaas, eikenbladsla, veldsla, stukje brood. Balsamicoazijn met wat vijgenjam en olijfolie erdoor als dressing. Hmmmm | |
uniekhoorn | dinsdag 23 december 2014 @ 20:07 |
Nee ![]() ![]() | |
Bleie | dinsdag 23 december 2014 @ 20:23 |
Zien er lekker uit! Hier heeft de appie alle boodschappen bezorgd, alleen vijgen hadden ze niet, maar gelukkig waren die er wel op de markt. Mijn koelkast puilt uit. Nog geen idee hoe ik morgen de panna cotta kan laten koelen... | |
minilot | dinsdag 23 december 2014 @ 20:29 |
Is lekker, iets met eendenborst ![]() | |
minilot | dinsdag 23 december 2014 @ 20:31 |
Burp. Vandaag heel lastminute nog twee dingen getest voor eerste Kerstdag: varkenshaas in jagersaus (lekker) en een ijstaartje met drie gekleurde lagen homemade roomijs (groene pistache, witte kokos en bruine chocolade) met een rumglaze en een vuurwerksterretje erin ![]() Overmorgen dus weer ![]() En morgen om 05:30 uur op om dingen te bakken/koken want ik moet morgen ook nog naar de bios en naar de verjaardag van mijn demente oma, dus het is een beetje proppen qua tijd. ![]() | |
minilot | dinsdag 23 december 2014 @ 20:35 |
Heb trouwens net deze rolletjes alvast gefrituurd, in suiker gerold en in een koektrommel gestopt: http://ladyandpups.com/20(...)apper-maple-cannoli/ Nu maar duimen dat ze op tweede kerstdag nog knapperig zijn, anders opnieuw maken. Is wel erg leuk om te doen! ![]() | |
V1z0R | dinsdag 23 december 2014 @ 20:37 |
We krijgen toch wel foto's te zien van jouw kerstdiner, minilot!? ![]() | |
minilot | dinsdag 23 december 2014 @ 20:42 |
Da's wel de bedoeling ![]() | |
emmyemmy | dinsdag 23 december 2014 @ 20:58 |
Ik wil voor morgen een beetje een simpel (en goedkoop, student, ga ervan uit dat ikniks in huis heb) maar niet té alledaags recept voor kerstavond voor 2 personen. Ideeën? | |
FutureFairytale | dinsdag 23 december 2014 @ 20:58 |
Bedankt jongens! Dit wordt em ![]() Morgen op zoek naar gewelde vijgen. Zal wel ff bij de AH kijken, denk dat ik daar het meeste kans heb. Anders hoop ik dat verse ook zullen volstaan. | |
emmyemmy | dinsdag 23 december 2014 @ 21:15 |
Nevermind, het wordt boeuf bourginon ![]() | |
V1z0R | dinsdag 23 december 2014 @ 21:20 |
Top! Jij maakt altijd zulke mooie foto's (en kookt lekker, of ziet er in ieder geval altijd lekker uit) ![]() | |
Molo | dinsdag 23 december 2014 @ 21:31 |
Fft en Mini, ziet er heerlijk uit ![]() Ik ben druk in de weer hier, bonbons maken, stoofpot staat op (10 liter pan vol ![]() Alles wat ik kan voorbereiden is meegenomen ![]() | |
Lot_1 | dinsdag 23 december 2014 @ 21:37 |
Na lang twijfelen wordt het voorgerecht iets simpels en CUL-onwaardigs: ![]() - salade van veldsla en witlof met een cranberry-dressing - lekker brood (niet zelfgebakken, ik twijfel nog over de vorm) - creme paté (paté, room, rode port gemengd, op het laatst suiker erop en de brander erover) Het hoofdgerecht wordt: - Lamsrack - spruitjes/cranberry's in sinaasappel-kaneeldressing - geroosterde venkel - zoete aardappelfriet Het nagerecht wordt: - appelsneeuw Ik denk dat ik de vorm daarvan nog aanpas. Onderin de glaasjes doe ik grove zelfgemaakte appelcompote. Daar bovenop laagjes van 1) opgeklopt eiwit gemengd met fijnegeblenderde appelcompote, 2) opgeklopt gezoet eiwit en 3) de fijne appelcompote. Daarin steek ik een paar schijfjes appel die ik in een koekenpan gegaard heb met kardemom/vanille enz. voor wat meer bite. Daar verbrokkel ik misschien nog wat eiwitschuim bovenop en dan gaat daar overheen de kaneelsiroop. Met de amandelkoekjes ernaast. Het is allemaal niet enorm culinair ingewikkeld, maar heel complexe dingen stellen mijn ouders niet echt op prijs. En ik wil ook veel aandacht aan hen kunnen besteden, dus ik moet er voor zorgen dat ik niet de hele dag in de keuken sta. Ik ben benieuwd wat ze er van vinden! ![]() | |
RoelerMF | dinsdag 23 december 2014 @ 23:03 |
Hier ook al druk bezig. Kerstavond en Eerste Kerst voor totaal 20 man is wel een beetje gekkenwerk. Gisteren nog als een dolle kerstdecoraties zitten kopen en maken om de tafel van 3 meter lang op te leuken tijdens het eten. Ter illustratie:![]() ![]() Let niet op dat mooie dekbedovertrek, maar dat is het logeerbed bij mijn ouders ![]() Momenteel liggen de bekende stoofperen met effect in de pan en zijn bijna klaar voor een voetenbadje van Port ![]() ![]() | |
FutureFairytale | woensdag 24 december 2014 @ 00:35 |
Klinkt goed Roeler en Lot! Echt wel culwaardig hoor ![]() Vraagje over mn eend-peer-vijgsalade: heb geen bramenjam voor de dressing, wel vijgenjam. Zou dat ook kunnen? Anders koop ik bramenjam. En ik ga er wat grof gehakte walnoten bij doen. Past er denk wel bij ![]() | |
BlackLining | woensdag 24 december 2014 @ 02:13 |
Man man man wat een gedoe weer ![]() ![]() De panna cotta en de tiramisu staan op te stijven. Panna cotta heb ik maar versimpeld naar twee lagen, 't is wel goed ![]() En verder, ehh.. Verder hoeft er niet zoveel eigenlijk ![]() ![]() | |
Molo | woensdag 24 december 2014 @ 06:54 |
Klinkt goed allemaal ![]() Ik heb alleen een rood tafelkleed en groene servetten als decoratie, gooi een paar kaarsen aan en ik vind het wel prima geloof ik ![]() Kan beide prima ![]() Wel beetje donkere vijgenjam? Als in, geen groene if hele lichte qua smaak, anders mis je een stukje zoetigheid en smaak erbij. | |
minilot | woensdag 24 december 2014 @ 09:38 |
Eend in de pekel: klaar! Soep der Soepen: klaar! Sandelhout-meringues: klaar! -puf- Nu even naar mijn oma. Vanaf 12:30 weer door! Roeler: fantastisch kitscherig! ![]() | |
Lienekien | woensdag 24 december 2014 @ 09:40 |
Dit jaar ben ik vrij inspiratieloos. Iemand een slimme tip voor een toetje met (gekocht) ijs? | |
Bleie | woensdag 24 december 2014 @ 10:05 |
Ik heb als onderdeel van mijn toetje vanavond een bak ijs laten smelten, op een bakplaat (met bakpapier) weer laten bevriezen, en er toen met koekjesvormpjes kerstballen e.d. uitgestoken. Nou nog hopen dat het de autorit straks overleeft. | |
Lienekien | woensdag 24 december 2014 @ 10:06 |
Het idee! Ik hoop dat het lukt! Wordt 'm niet, want ik ben koekjesvormloos. | |
Myraela | woensdag 24 december 2014 @ 10:09 |
Baked alaska van maken. ![]() | |
Zo-is-dat | woensdag 24 december 2014 @ 10:23 |
Zo deeg voor speltbrood staat te rijzen, 2 kg briseerdeeg in de koelkast, op naar de volgende taak ![]() | |
Lienekien | woensdag 24 december 2014 @ 10:33 |
Ik had 'makkelijk' moeten zeggen. | |
V1z0R | woensdag 24 december 2014 @ 10:38 |
Wat voor ijs? Ik heb zelf pannekoekjes en daar gooi ik wat ijs op met wat fruit en karamelsaus als toetje. | |
zeeuws_meisje | woensdag 24 december 2014 @ 10:50 |
Wij eten als toetje een panna cotta met citroen. Daarvoor heb ik ambachtelijke citroensiroop meegebracht uit de Provence. Maar ik kan nergens een recept vinden waarbij de panna cotta op smaak wordt gebracht met siroop. Hebben jullie enig idee hoeveel siroop ik zou moeten gebruiken op 100ml slagroom? | |
lemonlime | woensdag 24 december 2014 @ 10:51 |
Beetje zacht laten worden, je favoriete koekje/noga/biscotti/iets anders er doorheen kruimelen en weer invriezen. | |
Myraela | woensdag 24 december 2014 @ 10:58 |
Rollen in gekarameliseerde noten? | |
Lienekien | woensdag 24 december 2014 @ 10:58 |
We moeten het nog kopen. ![]() | |
Lienekien | woensdag 24 december 2014 @ 10:59 |
Dank voor alle suggesties! | |
FutureFairytale | woensdag 24 december 2014 @ 11:08 |
De frambozen-ijstaart op de voorpagina van de Allerhande! Is heel erg makkelijk en ziet er feestelijk en lekker uit, met kant-en-klaar ijs. | |
Bienelientjee | woensdag 24 december 2014 @ 11:11 |
Ik heb alle ingrediënten binnen voor mijn kerstdiner van morgen ![]() ![]() ![]() Alleen nog het toetje voor vrijdag verzinnen, na het gourmetten. Maar bij onze lokale supermarkt waren heel veel dingen gewoon weg, niet eens lege vakken, gewoon weg, terwijl twee dagen ervoor er nog bergen van stonden! ![]() Ben een beetje nerveus voor mijn toetje van morgen ![]() ![]() | |
Zo-is-dat | woensdag 24 december 2014 @ 11:17 |
Hmmmmmmmm de vulling voor de pastei met eendenconfit en sinaasappel is verrukkelijk! ![]() Zelf gekonfijte eend, Jum Jum Jum! ![]() | |
MutedFaith | woensdag 24 december 2014 @ 11:21 |
Help! Ik sta de bietjes voor de bietjesterrine te koken. Maar kan ik verschillende kleuren bieten samen in 1 pan koken, of gaan ze dan allemaal verkleuren? | |
AnnaNiem | woensdag 24 december 2014 @ 11:46 |
Dit blijft een mooi topic dat ik in stilte heb gevolgd dit jaar. Mijn maagverkleining is een feit, de hechtingen zijn er net uit. Dus morgen voorzichtig wat gourmetten (kleine porties) zonder gekke kruiden, marinades ed. Ik hoop dat ieders menu lukt en het gezellig is! | |
Aventura | woensdag 24 december 2014 @ 12:00 |
In een (spring)vorm een bodem maken van bastognekoek en boter. Hertog slagroomijs laten smelten en in de vorm doen. Weer in de vriezer ermee. Opdienen met een saus van warm (diepvries) fruit en slagroom. Supermakkelijk en altijd een succes. | |
Aventura | woensdag 24 december 2014 @ 12:03 |
Ook hier staat een pavlovabodem in de oven. De beschrijving van Minilot is echt foolproof. Was nog wel even zweten met eieren scheiden. Er waren 2 eitjes verloren gedaan en ik had er maar zeven (manlief had zin in gekookte eitjes, niet zo handig), ik heb er nu eentje gemaakt met 5. Dat lijkt me evengoed wel genoeg voor 5 personen. Ik doe er passievrucht op en mango. | |
Gaoxing | woensdag 24 december 2014 @ 12:11 |
Ik zou het niet gokken, zeker als je oranje erbij hebt. | |
essnhills | woensdag 24 december 2014 @ 12:18 |
Zo, de sinaasappel voor de panna cotta staat op te stijven, de karamel zit over de pecannoten, straks de rosbief braden, de witte chocolade panna cotta maken en de venkel-hazelnootsoep. Alles ligt op schema ![]() | |
Lienekien | woensdag 24 december 2014 @ 12:34 |
Smelten, is dat tot een papje? Dat wordt toch nooit wat als het weer bevriest? | |
Lienekien | woensdag 24 december 2014 @ 12:40 |
Ziet er goed uit, alleen een beetje veel voor drie personen... ![]() | |
HaverMoutKoekje | woensdag 24 december 2014 @ 12:44 |
dan maak je een kleine hoeveelheid? | |
Myraela | woensdag 24 december 2014 @ 12:49 |
Gewoon laten smelten tot het zacht genoeg is om te vormen, maar niet helemaal gesmolten. | |
Myraela | woensdag 24 december 2014 @ 12:50 |
Hier staat alles klaar voor vanavond, alleen nog wat laatste dingen op locatie doen. Nu kan ik weer rustig ademhalen. Gisterenavond was ik kei moe, liet ik de taartbodem vallen. ![]() | |
Lienekien | woensdag 24 december 2014 @ 12:50 |
Ik wil niet flauw doen, maar dat is gewoon niet handig gezien hoeveelheden en vormen. | |
Lienekien | woensdag 24 december 2014 @ 12:52 |
Dat idee had ik al. Ik ga deze eens serieus overwegen. We doen nog een keertje boodschappen, vandaag. | |
Zo-is-dat | woensdag 24 december 2014 @ 13:31 |
Zalm pastei is klaar! ![]() 3 vullingen voor de pasteien klaar, nog twee te gaan! En de toetjes en de brandade | |
Lot_1 | woensdag 24 december 2014 @ 13:56 |
Als je het heel simpel wilt: een bolletje kant-en-klaar ijs met een stukje brownie (uit zo'n pak waar je alleen water aan toe hoeft te voegen). Of je bakt schijfjes appel in de pan met een lekkere amandellikeur en wat kaneel en basterdsuiker, en daar serveer je een bolletje ijs bij. Je kunt er ook nog gehakte amandelen over doen. | |
minilot | woensdag 24 december 2014 @ 14:27 |
Dankzij Roeler in dit topic herinnerde ik me gelukkig tijdig (als in: vandaag ![]() Nu weer verder koken. ![]() | |
#ANONIEM | woensdag 24 december 2014 @ 15:17 |
Ons menu... niet zo heel bijzonder, maar goed: Voorgerecht: - Coquilles met gnocchi in een beurre blanc saus - Meloen met ham op een bedje van veldsla Tussengerecht/soep: - Heldere rundvleesbouillon - Romige tomatensoep met basilicum Hoofdgerecht: - Runderhaas met rodewijnsaus - Varkenshaas met champignonsaus Met: verse Vlaamse friet, stoofpeertjes, 'standaard' salade, tutti frutti en sperziebonen Nagerecht: - Stroofwafelcoupe (vanille ijs, kaneelijs, karamelfugde, romige karamelsaus, slagroom, stroopwafel, munt) - Ijstaart | |
RobinOok | woensdag 24 december 2014 @ 15:31 |
Ons menu, eigenlijk alles al eens eerder gemaakt. Het was de bedoeling dat het stressvrij zou zijn, maar toch blijft het een gedoe. Voor Garnalen met mango en citroendressing Hoofd Indiase lamsbout Indiase bloemkool Garam masala aardappeltjes Toe Bananencaramelijs Zuurzakijs Chocoladespekkoeklikeurijs (ijs is gemaakt, de lamsbout gemarineerd. De rest op de dag zelf, maar moet te doen zijn) | |
minilot | woensdag 24 december 2014 @ 15:36 |
Robin, ik maak morgen ook je indiase bloemkool! ![]() | |
V1z0R | woensdag 24 december 2014 @ 15:40 |
Wat doen jullie voor entertainment eigenlijk? Ik zet gewoon films klaar en wat cabaretshows, heb afhakers dus bordspellen kan niet ![]() | |
Windigo | woensdag 24 december 2014 @ 15:45 |
Leuk om al die menu's te zien ![]() Toch blij dat ik dit jaar zelf niet hoef te koken. Morgen lekker uit eten en vrijdag naar mijn moeder voor een klassiek Engels menu ![]() | |
Dragonberry | woensdag 24 december 2014 @ 15:52 |
De crème brulee staat klaar en de hachee(met gember en five spice) staat op. Morgen eerst werken en daarna door naar schoonouders. Daar hoef ik niets te doen ![]() Tweede kerstdag nog kip en lamsbout maken. De groente doe ik dan ook, spruitjes en rode kool. Ik bak er nog aardappelkroketten bij, lekker makkelijk ![]() Ik verwacht dat we nog een paar dagen restjes kunnen eten ![]() | |
minilot | woensdag 24 december 2014 @ 15:54 |
http://www.google.nl/search?q=victorian+parlour+games ![]() | |
FutureFairytale | woensdag 24 december 2014 @ 15:55 |
Vanavond: Rollade gevuld met ham en kaas Beenham met honingmosterdsaus Aardappeltjes met kruidenboter en spek Salade Morgen: Salade van eendenborst, vijgen, peer en walnoten Mixed fish plate Saltimbocca alla parmigiana, boontjes met spek omwikkeld, gratin torentjes, aardappelkroketjes, stoofpeertjes, salade en gesmoorde witlof Frambozenijstaart Hier zit geen logica in maar ieder van de familie is verantwoordelijk voor een gerecht (nou ja, 4 van de 10 ![]() ![]() 2e Kerstdag: Uitgebreid brunchen met vriendin 's Avonds roomboterpasteitjes met wilde paddenstoelenragout | |
Skwish | woensdag 24 december 2014 @ 16:08 |
Zojuist de runderrollade uit de over gehaald (is nu buiten aan het afkoelen). Vanavond deze soep maken. Niet zo speciaal dus. Hoofd- en nagerechten worden wel door anderen verzorgt. ![]() | |
V1z0R | woensdag 24 december 2014 @ 16:30 |
Kintaro UI ![]()
![]() | |
Molo | woensdag 24 december 2014 @ 16:55 |
Leuke menu's allemaal! Als ik vanavond klaar ben post ik even mijn menu's ![]() 1e, 2e en 3e kerstdag koken hier. Druk, maar heerlijk om te doen ![]() | |
Soohr | woensdag 24 december 2014 @ 17:27 |
Zo, net in de supermarkt in Oostenrijk geweest en het gaat het volgende worden. Vooraf: een soepje met backerbsen Hoofdgerecht: Huftsteak met rosti en salade Na: pannenkoek met ijs. Ondanks dat de huftsteak eigenlijk wel een rode wijn verdient komt er gewoon een gruner veltliner bij. Weet niet precies wat voor steak de huftsteak is, maar het zag er smakelijk uit en ik ga hem gewoon als een biefstuk bakken, dan komt het vast goed. 2e kerstdag ga ik pizza afhalen bij de pizzatent tegenover het appartement. | |
Oceanonix | woensdag 24 december 2014 @ 17:31 |
Vanavond: carpaccio sea food platter crepes 1e kerstdag gourmet panna cotta 2e kerstdag konijn gestoofd aligot spruiten gewokt peren toetje: coupe colonel We hebben 2e kerstdag ook nog een lunch bij mijn zwager. Om de kilo's enigzins binnen de perken te houden geen voorgerecht. Het konijn staat al in water + azijn klaar. Morgen begin ik met stoven. Daar is 2e kerstdag geen tijd voor. | |
Soohr | woensdag 24 december 2014 @ 17:56 |
Heb ik weer, zit even de huftsteak te googelen, blijkt het toch niet gewoon even kort aanbraden en nagaren te zijn. Aangezien de slager 4 stukken te weinig vond en een vijfde plak sneed heb ik er 1 over, straks maar even 2 manieren uitproberen. manier 1. alle zout en peper op 1 kant, daar op bakken en de andere kant kort aanbraden. manier 2. kort aan beide kanten aanbraden en dan 25 minuten op 80 graden doorgaren ik hoop dat manier 1 het lekkerste is, die 2 elektrische pitten hier zijn niet optimaal om lang op te koken in de keuken van 1 bij 1 meter. | |
Bienelientjee | woensdag 24 december 2014 @ 18:04 |
Ik kan alles op de dag zelf maken. Morgen lekker in de keuken dus! Zit weinig extreems in mijn diner qua tijd. Alleen het toetje duurt het langst. ![]() Zit nu alleen nog te verzinnen hoe ik de tafel ga versieren! En qua servies enzo. Maar gaat allemaal lukken. Vooralsnog loopt alles volgens planning! ![]() | |
Pietverdriet | woensdag 24 december 2014 @ 18:04 |
Huftsteak is waar ze in NL kogelbiefstuk uit snijden | |
Soohr | woensdag 24 december 2014 @ 18:09 |
Dank piet, dat maakt het makkelijker | |
V1z0R | woensdag 24 december 2014 @ 18:11 |
Kun je dan niet au bain ze laten garen? Af en toe wat heet water toevoegen. | |
Pietverdriet | woensdag 24 december 2014 @ 18:12 |
Hoewel de kans dat je in NL kogelbiefstuk krijgt in de supermarkt als het er op staat niet zo heel groot is | |
Zo-is-dat | woensdag 24 december 2014 @ 18:27 |
Eten voor straks klaar! ![]() - kruiden pastei met hazelnoten - spinazie pastei met maanzaad - pompoenpastei - pastei met eendenconfit en sinaasappel - pastei met gestoofde runderwang - zalm pastei ![]() Hup de oven in straks! | |
FutureFairytale | woensdag 24 december 2014 @ 18:40 |
ben dol op pastei (alles met bladerdeeg) ![]() | |
Soohr | woensdag 24 december 2014 @ 20:51 |
Even kort gebakken en de Huftsteak is heerlijk |