Zeker doen!quote:Op zondag 21 december 2014 17:14 schreef qltel het volgende:
Wauw! Mooie broden/stollen. Misschien toch ook maar eens proberen..
Ziet er goed uit! Fijn ook dat je met zulk goedkoop meel ook goed brood krijgt. Ik gebruik altijd het meel van puur en eerlijk van AH.Vind ik ook prima.quote:Op maandag 22 december 2014 15:48 schreef qltel het volgende:
Aangezien het goede meel van mijn vriend de bakker op is (en hij woont 2 uur rijden hier vandaan) toch eens een poging gedaan om het allergoedkoopste bloem te gebruiken wat ik tegenkwam: dat van de Aldi. Ondanks dat het 35 cent per kilo kost heb ik er dit weekend een prima witbrood mee gemaakt. En voor de verandering vandaag een bruinbrood met zemelen. Die zemelen komen wel van die vriend die bakker is..Ik vond er de vorige keer wat veel in zitten (33%) vandaar dat ik nu 25% heb gebruikt.
[ afbeelding ]
[ afbeelding ]
De baktijd ook wat aangepast. Ik merkte dat de narijs beter ging op 250 graden dan op lagere temperatuur, bij 250 kreeg ik echter een knalharde korst. vandaag eerst een kwartier op 250, toen een kwartier op 210, toen deksel van de pan en nog een kwartier op 210. Resultaat: een prima te snijden brood wat er lekker uitziet en vast ook lekker smaakt.
(overigens, mijn brood van Aldi-meel is wel snel oud, de broden met het goede meel blijven veel langer vers)
Ik heb die vriend die bakker is. Over 3 weken zie ik hem weer en dan krijg ik een hele zak van hem. Hij laat het elk jaar malen bij een molen en heeft teveel. Komend jaar wil ik daar ook aan meedoen, dan bestel gelijk een jaarvoorraad. Het is niet eens dat het goedkoper is, maar het is uitstekende kwaliteit en lokaal geproduceerd (en dat vind ik belangrijk).quote:Op maandag 22 december 2014 18:17 schreef Bleie het volgende:
[..]
Ziet er goed uit! Fijn ook dat je met zulk goedkoop meel ook goed brood krijgt. Ik gebruik altijd het meel van puur en eerlijk van AH.Vind ik ook prima.
mooi hoorquote:Op donderdag 25 december 2014 09:43 schreef Isegrim het volgende:
Desem witbrood gevuld met een royale hoeveelheid maanzaad:
[ afbeelding ]
Prachtig! Hier staan de no-kneadbroodjes in de oven, voor de lunch straks. Ze zien er in elk geval niet uit, het deeg was zo plakkerig dat ik ze absoluut niet kon vormen. Hopelijk is de smaak wel goed.quote:Op donderdag 25 december 2014 09:43 schreef Isegrim het volgende:
Desem witbrood gevuld met een royale hoeveelheid maanzaad:
[ afbeelding ]
heb je je werkblad goed bebloemd? en daarna de bovenkant van het deeg ook? dan kun je m daarna heel makkelijk in de gewenste stukken snijden en ze zo op de bakplaat leggen. Je moet er denk ik niet te veel meer mee vormen na het storten en de laatste rijs.quote:Op donderdag 25 december 2014 10:38 schreef Bleie het volgende:
[..]
Prachtig! Hier staan de no-kneadbroodjes in de oven, voor de lunch straks. Ze zien er in elk geval niet uit, het deeg was zo plakkerig dat ik ze absoluut niet kon vormen. Hopelijk is de smaak wel goed.
Heel mooi. Lekker ook lijkt me, ik hou van maanzaad. En desemquote:Op donderdag 25 december 2014 09:43 schreef Isegrim het volgende:
Desem witbrood gevuld met een royale hoeveelheid maanzaad:
[ afbeelding ]
Smaakte prima!quote:Op donderdag 25 december 2014 22:34 schreef -Mellow- het volgende:
[..]
Heel mooi. Lekker ook lijkt me, ik hou van maanzaad. En desem
Ik dacht van wel, maar niet goed genoeg dus. Ze smaakten prima, al ben ik geloof ik toch wat meer van zachtere broodjes. En de kinderen zeker.quote:Op donderdag 25 december 2014 22:33 schreef -Mellow- het volgende:
[..]
heb je je werkblad goed bebloemd? en daarna de bovenkant van het deeg ook? dan kun je m daarna heel makkelijk in de gewenste stukken snijden en ze zo op de bakplaat leggen. Je moet er denk ik niet te veel meer mee vormen na het storten en de laatste rijs.
Ik zou het gewoon bakken. Er zijn 2 mogelijkheden, of het lukt, of het lukt niet.quote:Op zaterdag 27 december 2014 09:57 schreef Maria2.0 het volgende:
Ik heb gist uit een zakje gebruikt, kan dat ook doodgaan, nee toch? Komt het doordat ik de ingrediënten heb gehalveerd?
Heeft het nu nog zin om het alsnog af te bakken? Ik kan niet even snel een nieuwe maken voor vandaag
Het heeft die typische verse brooddeeg-geur, dus ik neem aan dat dat gist is.quote:Op zaterdag 27 december 2014 10:02 schreef qltel het volgende:
[..]
Ik zou het gewoon bakken. Er zijn 2 mogelijkheden, of het lukt, of het lukt niet.
Gist uit een zakje blijft een paar jaar goed. Op dat van mij staat een datum in 2016. Ruikt het deeg naar gist? Gist ruikt namelijk best sterk.
Was het misschien best koud waar het stond? Bij ons in huis is het dat nu wel dus ik pak m'n deegjes lekker in met een fleecedekenquote:Op zaterdag 27 december 2014 10:06 schreef Maria2.0 het volgende:
[..]
Het heeft die typische verse brooddeeg-geur, dus ik neem aan dat dat gist is.
Verder ziet het er goed uit en voelt het luchtig, alleen het volume is vrijwel hetzelfde en het is niet gaan 'bubbelen' zoals op de foto's.
Met stukjes kerstboom erinquote:Op zaterdag 27 december 2014 10:31 schreef Zo-is-dat het volgende:
Misschien dat het toch iets te koud was door het vochtige, het zou kunnen![]()
Hier een snelle telefoon foto van mijn Kerstbrood, de hele familie vond hm lekker!![]()
[ afbeelding ]
Hm, het koelt hier 's nachts af tot ongeveer 13 graden en het deeg rijst wel. Maar met een droge theedoek. In principe zou het met 17 graden dus wel moeten lukken.quote:Op zaterdag 27 december 2014 10:19 schreef Maria2.0 het volgende:
Ik heb hem in de woonkamer gezet, daar wordt het ivm de honden niet kouder dan 17 graden 's nachts.
Ik heb er een theedoek overheen gelegd, wel een vochtige. Zou dat het probleem misschien zijn?
Is 20 minuten totaal niet wat kort?quote:Op zaterdag 27 december 2014 11:04 schreef Maria2.0 het volgende:
Vannacht probeer ik het gewoon met normale hoeveelheden en een droge theedoek.
Voor nu ligt mijn deeg op de werkplank met een kom er overheen voor de tweede rijs. Het is wel flink koud in de keuken nu, maar mijn plank is te groot om in de woonkamer te zetten. Bovendien...4 honden en deeg. Disaster waiting to happen.
Dus op hoop van zegen maar. Om half 12 gaat hij de oven in en dan hoop ik toch vers brood te eten.
Mijn oven gaat trouwens tot 230. Is het dan slim om hem 15 mins op 230 te doen en nog 5 mins op 210?
230 gaat hier prima. Ik krijg dan een niet al te stevige korst. Op 250 krijg ik een erg dikke en harde korst. Meestal bak ik dus eerst een kwartier op 250 en dan afbakken op 220quote:Op zaterdag 27 december 2014 11:04 schreef Maria2.0 het volgende:
Mijn oven gaat trouwens tot 230. Is het dan slim om hem 15 mins op 230 te doen en nog 5 mins op 210?
Deeg wordt altijd eerst vloeibaarder tijdens het bakkenquote:Op zaterdag 27 december 2014 11:51 schreef Maria2.0 het volgende:
Hee, dat is verrassend! Ging naar de keuken om de oven terug te draaien, zijn het ineens 2 bolletjes geworden ipv de plasjes die ik in de oven deed![]()
Ik denk niet dat ze erg lekker zijn maar ik heb ineens weer wat hoop.
Hier gaat de oven ook maar tot 230. Dus ik doe altijd 15 min op 230 en nog 10 min op 210. Ik bak nu elke paar dagen die no knead broodjes en ze zijn altijd perfectquote:Op zaterdag 27 december 2014 11:04 schreef Maria2.0 het volgende:
Vannacht probeer ik het gewoon met normale hoeveelheden en een droge theedoek.
Voor nu ligt mijn deeg op de werkplank met een kom er overheen voor de tweede rijs. Het is wel flink koud in de keuken nu, maar mijn plank is te groot om in de woonkamer te zetten. Bovendien...4 honden en deeg. Disaster waiting to happen.
Dus op hoop van zegen maar. Om half 12 gaat hij de oven in en dan hoop ik toch vers brood te eten.
Mijn oven gaat trouwens tot 230. Is het dan slim om hem 15 mins op 230 te doen en nog 5 mins op 210?
Kijk, dat gaat al de goede kant op. Lekker laten staan en als je ze eruit wil halen even op de onderkant kloppen om te luisteren of ze hol klinken.quote:Op zaterdag 27 december 2014 11:51 schreef Maria2.0 het volgende:
Hee, dat is verrassend! Ging naar de keuken om de oven terug te draaien, zijn het ineens 2 bolletjes geworden ipv de plasjes die ik in de oven deed![]()
Ik denk niet dat ze erg lekker zijn maar ik heb ineens weer wat hoop.
Wat een prachtig brood, mooie kleur ook.quote:Op zaterdag 27 december 2014 10:31 schreef Zo-is-dat het volgende:
Hier een snelle telefoon foto van mijn Kerstbrood, de hele familie vond hm lekker!![]()
[ afbeelding ]
Foto zal waarschijnlijk wel lukken op wat grotere afstand en dan wat inzoomen.quote:Op zaterdag 27 december 2014 12:29 schreef Maria2.0 het volgende:
Foto van de binnenkant maken lukt niet, hij stelt niet scherp. Maar het ziet er gewoon goed uit. Flink wat gaten, redelijk luchtig. De korst is redelijk taai, maar de smaak is prima eigenlijk.
Doet een beetje denken aan zo'n rustiek pistoletje.
Is het een "normaal" brood? Die bak ik altijd een half uur in een braadpan, dan een kwartier zonder deksel op de pan. Dan haal ik 'm eruit en klop even op de onderkant (als het hol klinkt is het goed). Meestal moet hij dan nog een kwartiertje.quote:
Ziet er goed uit! Recept?quote:Op zondag 28 december 2014 10:00 schreef Tinuviel het volgende:
Prachtige kerststollen en broden zeg.
Hier mijn eerste roggebroodje gemaakt:
[ afbeelding ]
[ afbeelding ]
Nee das geen must. Heb jaren zonder steen gebakken.quote:Op maandag 29 december 2014 09:26 schreef benkruk het volgende:
Vandaag mijn eerste brood gebakken. Het is een Maisbrood gemaakt met een kant en klare mix (ja...) ziet er goed uit, nu nog even laten afkoelen en kijken of hij gelukt is!
Maar meteen écht zelf een deeg gemaakt (het standaard recept) om het eens zelf te proberen.
Ik lees op internet veel over zo een stenen plaat om op te bakken. Is dit echt beter/een must?
Het brood moet zo compact zijn als jij het wilt. Als je het zo lekker vind is het goed en als je het niet luchtig genoeg vind moet je het nog wat verder laten rijzen de volgende keer.quote:Op maandag 29 december 2014 13:33 schreef benkruk het volgende:
Is het brood nog te compact of goed zo? Alle commentaar is welkom!
Smaak is overigens erg goed.
Petje af voor je eerste broden. Ik vind ze er prima uitzien.quote:Op maandag 29 december 2014 13:33 schreef benkruk het volgende:
Hier het resultaat van de kant-en-klaar mix voor Maisbrood en het basis recept witbrood 100% zelf gemaakt:
Links is het witbrood, rechts het maisbrood:
[ afbeelding ]
[ afbeelding ]
Is het brood nog te compact of goed zo? Alle commentaar is welkom!
Smaak is overigens erg goed.
Ik heb al een paar broden gemaakt met meel van de Aldi. Smaakte prima en dat meel kost maar 35 cent per kilo.quote:Op maandag 29 december 2014 20:12 schreef benkruk het volgende:
Iemand tips waar je het beste/goedkoopste ingrediënten (meel etc) kan kopen? Online of een bekende winkel/supermarkt.
Koopmans Bio (Jumbo), is ongebleekt, bij een biowinkel kijken of ze De Nieuwe Band hebben (steengemalen ongebleekt), of www.biovoordeel.nl.quote:Op maandag 29 december 2014 20:12 schreef benkruk het volgende:
Iemand tips waar je het beste/goedkoopste ingrediënten (meel etc) kan kopen? Online of een bekende winkel/supermarkt.
Ik kan daar altijd mooi en lekker brood van maken. En ze hebben een ruim assortiment.quote:Op dinsdag 30 december 2014 14:27 schreef Maria2.0 het volgende:
Meel van de Windotter is dus wel aan te raden? Is hier vlakbij, maar ik kom er eigenlijk alleen voor kadootjes.
Lekker! Die moet ik ook nog eens maken.quote:Op donderdag 1 januari 2015 15:45 schreef Oceanonix het volgende:
[ afbeelding ]
kaneelbroodjes naar recept van Levine. Ze lijken wat donker op de foto maar dat valt in het echt reuze mee.
Ik had het deeg dus al ingesneden (groot kruis) maar nog scheurde het brood helemaal tot aan beneden.quote:Op donderdag 1 januari 2015 22:21 schreef Pietverdriet het volgende:
Mooi brood hoor, en tegen dat scheuren kan je het brood insnijden met een scheermesje
Geeft insnijden uiteindelijk het zelfde resultaat als openscheuren, alleen iets mooier?quote:Op donderdag 1 januari 2015 23:10 schreef Isegrim het volgende:
Niet diep genoeg ingesneden. Mag echt behoorlijk diep.
Thanksquote:Op vrijdag 2 januari 2015 09:39 schreef Bleie het volgende:
Brood blijft beter in vorm, makkelijker als je tweede rijs in de koelkast wilt doen.
Deeg plakt niet aan een rijsmandjequote:Op vrijdag 2 januari 2015 09:49 schreef Rewimo het volgende:
[..]
ThanksWij gebruiken een beslagkom, dat werkt tot nu toe prima. Ik dacht dat zo'n rijsmandje misschien magische deegverbetereigenschappen bezat
Yep!quote:Op vrijdag 2 januari 2015 08:52 schreef computergirl het volgende:
[..]
Geeft insnijden uiteindelijk het zelfde resultaat als openscheuren, alleen iets mooier?
Aha, dat is dan wel weer handigquote:Op vrijdag 2 januari 2015 09:50 schreef Pietverdriet het volgende:
Deeg plakt niet aan een rijsmandje
Reisekorbchen?quote:Op vrijdag 2 januari 2015 10:33 schreef Rewimo het volgende:
[..]
Aha, dat is dan wel weer handig
Weet jij de Duitse naam voor zo'n ding?
Dan kom je denk ik met een reismand thuisquote:
Ken je deze website: http://uitdekeukenvanarden.blogspot.nl/?m=1quote:Op vrijdag 2 januari 2015 10:40 schreef miss_sly het volgende:
Ik wil ook eens zelf brood maken.
Ik heb er hier en daar al wat over gelezen, maar ik vind het nogal moeilijk te bepalen wanneer ik nou het beste kan beginnen, hoe lang een brood nou bezig is met rijzen en gekneed worden voor het in de oven gaat, dus.
Als ik nu aan een brood begin, wanneer kan ik het dan eten?
Of als ik morgenvroeg bij het ontbijt brood wil, wanneer moet ik dan beginnen?
Je kunt een no knead bread proberen, dat kan vrijwel niet mislukken maar dat kost wel veel rijstijd. Zijn diverse filmpjes van maar ik heb er zo snel geen bij de hand. Zal even zoeken voor je.quote:Op vrijdag 2 januari 2015 10:40 schreef miss_sly het volgende:
Ik wil ook eens zelf brood maken.
Ik heb er hier en daar al wat over gelezen, maar ik vind het nogal moeilijk te bepalen wanneer ik nou het beste kan beginnen, hoe lang een brood nou bezig is met rijzen en gekneed worden voor het in de oven gaat, dus.
Als ik nu aan een brood begin, wanneer kan ik het dan eten?
Of als ik morgenvroeg bij het ontbijt brood wil, wanneer moet ik dan beginnen?
Dank je wel, eens even kijkenquote:Op vrijdag 2 januari 2015 10:43 schreef Isegrim het volgende:
Dit zijn de beste:
http://www.brotformen24.de
Dat hangt helemaal af van wat voor brood je wilt. Je kunt eens beginnen met de no knead-broodjes die minilot vaak maakt. Die zijn aardig foolproof en makkelijk om mee te beginnen.quote:Op vrijdag 2 januari 2015 10:40 schreef miss_sly het volgende:
Ik wil ook eens zelf brood maken.
Ik heb er hier en daar al wat over gelezen, maar ik vind het nogal moeilijk te bepalen wanneer ik nou het beste kan beginnen, hoe lang een brood nou bezig is met rijzen en gekneed worden voor het in de oven gaat, dus.
Als ik nu aan een brood begin, wanneer kan ik het dan eten?
Of als ik morgenvroeg bij het ontbijt brood wil, wanneer moet ik dan beginnen?
Ik heb mijn rijsmandjes van weekend bakery http://www.weekendbakery.com/webshop/nl/ ook top! Vind rijsmandjes en het brood eruit ook zo mooiquote:
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |