Zeker doen!quote:Op zondag 21 december 2014 17:14 schreef qltel het volgende:
Wauw! Mooie broden/stollen. Misschien toch ook maar eens proberen..
Ziet er goed uit! Fijn ook dat je met zulk goedkoop meel ook goed brood krijgt. Ik gebruik altijd het meel van puur en eerlijk van AH.Vind ik ook prima.quote:Op maandag 22 december 2014 15:48 schreef qltel het volgende:
Aangezien het goede meel van mijn vriend de bakker op is (en hij woont 2 uur rijden hier vandaan) toch eens een poging gedaan om het allergoedkoopste bloem te gebruiken wat ik tegenkwam: dat van de Aldi. Ondanks dat het 35 cent per kilo kost heb ik er dit weekend een prima witbrood mee gemaakt. En voor de verandering vandaag een bruinbrood met zemelen. Die zemelen komen wel van die vriend die bakker is..Ik vond er de vorige keer wat veel in zitten (33%) vandaar dat ik nu 25% heb gebruikt.
[ afbeelding ]
[ afbeelding ]
De baktijd ook wat aangepast. Ik merkte dat de narijs beter ging op 250 graden dan op lagere temperatuur, bij 250 kreeg ik echter een knalharde korst. vandaag eerst een kwartier op 250, toen een kwartier op 210, toen deksel van de pan en nog een kwartier op 210. Resultaat: een prima te snijden brood wat er lekker uitziet en vast ook lekker smaakt.
(overigens, mijn brood van Aldi-meel is wel snel oud, de broden met het goede meel blijven veel langer vers)
Ik heb die vriend die bakker is. Over 3 weken zie ik hem weer en dan krijg ik een hele zak van hem. Hij laat het elk jaar malen bij een molen en heeft teveel. Komend jaar wil ik daar ook aan meedoen, dan bestel gelijk een jaarvoorraad. Het is niet eens dat het goedkoper is, maar het is uitstekende kwaliteit en lokaal geproduceerd (en dat vind ik belangrijk).quote:Op maandag 22 december 2014 18:17 schreef Bleie het volgende:
[..]
Ziet er goed uit! Fijn ook dat je met zulk goedkoop meel ook goed brood krijgt. Ik gebruik altijd het meel van puur en eerlijk van AH.Vind ik ook prima.
mooi hoorquote:Op donderdag 25 december 2014 09:43 schreef Isegrim het volgende:
Desem witbrood gevuld met een royale hoeveelheid maanzaad:
[ afbeelding ]
Prachtig! Hier staan de no-kneadbroodjes in de oven, voor de lunch straks. Ze zien er in elk geval niet uit, het deeg was zo plakkerig dat ik ze absoluut niet kon vormen. Hopelijk is de smaak wel goed.quote:Op donderdag 25 december 2014 09:43 schreef Isegrim het volgende:
Desem witbrood gevuld met een royale hoeveelheid maanzaad:
[ afbeelding ]
heb je je werkblad goed bebloemd? en daarna de bovenkant van het deeg ook? dan kun je m daarna heel makkelijk in de gewenste stukken snijden en ze zo op de bakplaat leggen. Je moet er denk ik niet te veel meer mee vormen na het storten en de laatste rijs.quote:Op donderdag 25 december 2014 10:38 schreef Bleie het volgende:
[..]
Prachtig! Hier staan de no-kneadbroodjes in de oven, voor de lunch straks. Ze zien er in elk geval niet uit, het deeg was zo plakkerig dat ik ze absoluut niet kon vormen. Hopelijk is de smaak wel goed.
Heel mooi. Lekker ook lijkt me, ik hou van maanzaad. En desemquote:Op donderdag 25 december 2014 09:43 schreef Isegrim het volgende:
Desem witbrood gevuld met een royale hoeveelheid maanzaad:
[ afbeelding ]
Smaakte prima!quote:Op donderdag 25 december 2014 22:34 schreef -Mellow- het volgende:
[..]
Heel mooi. Lekker ook lijkt me, ik hou van maanzaad. En desem
Ik dacht van wel, maar niet goed genoeg dus. Ze smaakten prima, al ben ik geloof ik toch wat meer van zachtere broodjes. En de kinderen zeker.quote:Op donderdag 25 december 2014 22:33 schreef -Mellow- het volgende:
[..]
heb je je werkblad goed bebloemd? en daarna de bovenkant van het deeg ook? dan kun je m daarna heel makkelijk in de gewenste stukken snijden en ze zo op de bakplaat leggen. Je moet er denk ik niet te veel meer mee vormen na het storten en de laatste rijs.
Ik zou het gewoon bakken. Er zijn 2 mogelijkheden, of het lukt, of het lukt niet.quote:Op zaterdag 27 december 2014 09:57 schreef Maria2.0 het volgende:
Ik heb gist uit een zakje gebruikt, kan dat ook doodgaan, nee toch? Komt het doordat ik de ingrediënten heb gehalveerd?
Heeft het nu nog zin om het alsnog af te bakken? Ik kan niet even snel een nieuwe maken voor vandaag
Het heeft die typische verse brooddeeg-geur, dus ik neem aan dat dat gist is.quote:Op zaterdag 27 december 2014 10:02 schreef qltel het volgende:
[..]
Ik zou het gewoon bakken. Er zijn 2 mogelijkheden, of het lukt, of het lukt niet.
Gist uit een zakje blijft een paar jaar goed. Op dat van mij staat een datum in 2016. Ruikt het deeg naar gist? Gist ruikt namelijk best sterk.
Was het misschien best koud waar het stond? Bij ons in huis is het dat nu wel dus ik pak m'n deegjes lekker in met een fleecedekenquote:Op zaterdag 27 december 2014 10:06 schreef Maria2.0 het volgende:
[..]
Het heeft die typische verse brooddeeg-geur, dus ik neem aan dat dat gist is.
Verder ziet het er goed uit en voelt het luchtig, alleen het volume is vrijwel hetzelfde en het is niet gaan 'bubbelen' zoals op de foto's.
Met stukjes kerstboom erinquote:Op zaterdag 27 december 2014 10:31 schreef Zo-is-dat het volgende:
Misschien dat het toch iets te koud was door het vochtige, het zou kunnen![]()
Hier een snelle telefoon foto van mijn Kerstbrood, de hele familie vond hm lekker!![]()
[ afbeelding ]
Hm, het koelt hier 's nachts af tot ongeveer 13 graden en het deeg rijst wel. Maar met een droge theedoek. In principe zou het met 17 graden dus wel moeten lukken.quote:Op zaterdag 27 december 2014 10:19 schreef Maria2.0 het volgende:
Ik heb hem in de woonkamer gezet, daar wordt het ivm de honden niet kouder dan 17 graden 's nachts.
Ik heb er een theedoek overheen gelegd, wel een vochtige. Zou dat het probleem misschien zijn?
Is 20 minuten totaal niet wat kort?quote:Op zaterdag 27 december 2014 11:04 schreef Maria2.0 het volgende:
Vannacht probeer ik het gewoon met normale hoeveelheden en een droge theedoek.
Voor nu ligt mijn deeg op de werkplank met een kom er overheen voor de tweede rijs. Het is wel flink koud in de keuken nu, maar mijn plank is te groot om in de woonkamer te zetten. Bovendien...4 honden en deeg. Disaster waiting to happen.
Dus op hoop van zegen maar. Om half 12 gaat hij de oven in en dan hoop ik toch vers brood te eten.
Mijn oven gaat trouwens tot 230. Is het dan slim om hem 15 mins op 230 te doen en nog 5 mins op 210?
230 gaat hier prima. Ik krijg dan een niet al te stevige korst. Op 250 krijg ik een erg dikke en harde korst. Meestal bak ik dus eerst een kwartier op 250 en dan afbakken op 220quote:Op zaterdag 27 december 2014 11:04 schreef Maria2.0 het volgende:
Mijn oven gaat trouwens tot 230. Is het dan slim om hem 15 mins op 230 te doen en nog 5 mins op 210?
Deeg wordt altijd eerst vloeibaarder tijdens het bakkenquote:Op zaterdag 27 december 2014 11:51 schreef Maria2.0 het volgende:
Hee, dat is verrassend! Ging naar de keuken om de oven terug te draaien, zijn het ineens 2 bolletjes geworden ipv de plasjes die ik in de oven deed![]()
Ik denk niet dat ze erg lekker zijn maar ik heb ineens weer wat hoop.
Hier gaat de oven ook maar tot 230. Dus ik doe altijd 15 min op 230 en nog 10 min op 210. Ik bak nu elke paar dagen die no knead broodjes en ze zijn altijd perfectquote:Op zaterdag 27 december 2014 11:04 schreef Maria2.0 het volgende:
Vannacht probeer ik het gewoon met normale hoeveelheden en een droge theedoek.
Voor nu ligt mijn deeg op de werkplank met een kom er overheen voor de tweede rijs. Het is wel flink koud in de keuken nu, maar mijn plank is te groot om in de woonkamer te zetten. Bovendien...4 honden en deeg. Disaster waiting to happen.
Dus op hoop van zegen maar. Om half 12 gaat hij de oven in en dan hoop ik toch vers brood te eten.
Mijn oven gaat trouwens tot 230. Is het dan slim om hem 15 mins op 230 te doen en nog 5 mins op 210?
Kijk, dat gaat al de goede kant op. Lekker laten staan en als je ze eruit wil halen even op de onderkant kloppen om te luisteren of ze hol klinken.quote:Op zaterdag 27 december 2014 11:51 schreef Maria2.0 het volgende:
Hee, dat is verrassend! Ging naar de keuken om de oven terug te draaien, zijn het ineens 2 bolletjes geworden ipv de plasjes die ik in de oven deed![]()
Ik denk niet dat ze erg lekker zijn maar ik heb ineens weer wat hoop.
Wat een prachtig brood, mooie kleur ook.quote:Op zaterdag 27 december 2014 10:31 schreef Zo-is-dat het volgende:
Hier een snelle telefoon foto van mijn Kerstbrood, de hele familie vond hm lekker!![]()
[ afbeelding ]
Foto zal waarschijnlijk wel lukken op wat grotere afstand en dan wat inzoomen.quote:Op zaterdag 27 december 2014 12:29 schreef Maria2.0 het volgende:
Foto van de binnenkant maken lukt niet, hij stelt niet scherp. Maar het ziet er gewoon goed uit. Flink wat gaten, redelijk luchtig. De korst is redelijk taai, maar de smaak is prima eigenlijk.
Doet een beetje denken aan zo'n rustiek pistoletje.
Is het een "normaal" brood? Die bak ik altijd een half uur in een braadpan, dan een kwartier zonder deksel op de pan. Dan haal ik 'm eruit en klop even op de onderkant (als het hol klinkt is het goed). Meestal moet hij dan nog een kwartiertje.quote:
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |