SPOILEROm spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.TipsSPOILEROm spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.Poolish/PrefermentWasda
SPOILEROm spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.Enkele recepten:SPOILEROm spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.Internetsites voor broodrecepten en informatie:
Vooral de eerste twee zijn aanraders!
http://www.thefreshloaf.com/
http://uitdekeukenvanarden.blogspot.com/
http://www.kookjij.nl/recepten/00011078/Brood_-_Bakken.html&1
http://www.broodbakken.startkabel.nl/
http://www.gratiskookboek.be/index.php?page=list&categorie=Broden
http://www.broodrecepten.nl/recepten/maisbrood.htm
Wat resultaten van uit het vorige topic
Binnenkort!
Hier dus verder voor vragen/tips/of gewoon als je je resultaat wil showen
Deel 17 alweer!
Groetjes,
Unites
[ Bericht 3% gewijzigd door #ANONIEM op 17-11-2014 09:18:36 ]![]()
Unites ze waren absoluut niet rauw. Ze waren prima gaar, hadden alleen geen mooie bruine korst.Carpe Diem- Pluk de Dag
Life is unfair and then you die
Wat U niet wil dat u geschiedt doe dat ook een ander niet![]()
Edit: foutje
[ Bericht 37% gewijzigd door minilot op 18-11-2014 09:16:46 ]Let me see you stripped down to the bone![]()
Uit de batch van vanmorgen: sesamtriangels met aaibaar zacht kruim:
Ik heb maar een snufje gist gebruikt (⅛ tl op 400 gr. bloem ongeveer) maar het deeg heeft wel twintig uur staan borrelen in de bijkeuken en na het vormen vanmorgen nog eens een uurtje.
[ Bericht 1% gewijzigd door minilot op 18-11-2014 09:33:00 ]Let me see you stripped down to the bone![]()
Ook vanmorgen broodjes, maar dan nog veel kleiner. Kabouterformaat - een forse plak leverworst paste er goed tussen.
Half volkoren en met wat semolina in het deeg:
Kruimshot voor de liefhebbers:SPOILEROm spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.Let me see you stripped down to the bone![]()
Maar goed, na de afgelopen paar weken drieduizend kleine broodjes gebakken te hebben is het misschien weer eens tijd voor iets anders.
(Ik kwam op Instructables dit tegen, leek me wel een leuk volgend broodproject:
http://www.instructables.com/id/Serbian-Bread/ )Let me see you stripped down to the bone![]()
Dit weekend gaan mn vriendin en ik ook een poging wagen om ons 1e brood te maken. Dus als iemand nog een beginners recept heeft (op degene in de 1e post na) dan lezen we dat graag![]()
![]()
Wat voor soort brood zou je willen maken?quote:Op donderdag 20 november 2014 18:50 schreef Questular het volgende:
Dit weekend gaan mn vriendin en ik ook een poging wagen om ons 1e brood te maken. Dus als iemand nog een beginners recept heeft (op degene in de 1e post na) dan lezen we dat graag
Let me see you stripped down to the bone![]()
En hem je een kneedmachine/standmixer? Zo niet, lijkt het je leuk om te kneden of juist niet? En wil je een 'vrije vorm' als in een vloerbrood, of heb je een broodblik als vorm voor in de oven?quote:Op vrijdag 21 november 2014 10:28 schreef Questular het volgende:
Aangezien we echt beginners zijn, zou een eenvoudig bruin of witbrood op water basis al fijn zijn
Let me see you stripped down to the bone![]()
(Ik vraag het vooral zodat de rest advies kan geven hoor - ik maak zelf eigenlijk nooit grote gewone broden, alleen broodjes en baguettes en brioches en dat soort dingenLet me see you stripped down to the bone![]()
We hebben een kneedmachine dus die kunnen we gebruiken maar met de hand kneden lijkt me wel leuker. , broodblik hebben we niet dus het zal vrije vorm moeten wordenquote:Op vrijdag 21 november 2014 10:31 schreef minilot het volgende:
[..]
En hem je een kneedmachine/standmixer? Zo niet, lijkt het je leuk om te kneden of juist niet? En wil je een 'vrije vorm' als in een vloerbrood, of heb je een broodblik als vorm voor in de oven?![]()
![]()
O ja, heb vanmorgen vroeg toch nog een keertje ge-no knead, dit keer min of meer in bolletjesvorm.
Met maïsmeel en met pompoenpitten (slordige foto, want sliep nog half):
Geen kruimfoto, want na het bakken ging ik terug naar bed en toen ik weer wakker werd waren ze al opgegeten/meegenomen.
[ Bericht 3% gewijzigd door minilot op 21-11-2014 10:48:22 ]Let me see you stripped down to the bone![]()
Ik zou denk ik inderdaad gewoon met een simpel wit of bruin brood beginnen. Zelf ben ik fan van de recepten van Levine: http://uitdekeukenvanarden.blogspot.nl/. Vrije vorm is wel lastiger dan in een broodblik, imho. Hebben jullie geen cakevorm in huis? Die kan je ook best gebruiken om brood in bakken. En zoek anders in elk geval een filmpje op over het opbollen en vormen van deeg (volgens mij heeft Levine daar ook wel wat over), anders heb je een heel plat brood.quote:Op donderdag 20 november 2014 18:50 schreef Questular het volgende:
Dit weekend gaan mn vriendin en ik ook een poging wagen om ons 1e brood te maken. Dus als iemand nog een beginners recept heeft (op degene in de 1e post na) dan lezen we dat graag![]()
Als het je gaat om resultaat, neem een bakmix
Als je brood wilt leren bakken, neem bloem, water, zout en gist.In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.![]()
Ik dank dat ik inderdaad voor het recept in de openingspost ga, maar is het dan aan te raden het in een vorm te maken of zoals daar staat zonder vorm?quote:Op vrijdag 21 november 2014 13:38 schreef Pietverdriet het volgende:
Als het je gaat om resultaat, neem een bakmix
Als je brood wilt leren bakken, neem bloem, water, zout en gist.![]()
Zou het eerst in vorm doen, brooddeeg zonder broodverbetermiddelen is een gevoelig kindje, in de vorm gaat dat wat gemakkelijker.quote:Op vrijdag 21 november 2014 13:58 schreef Questular het volgende:
[..]
Ik dank dat ik inderdaad voor het recept in de openingspost ga, maar is het dan aan te raden het in een vorm te maken of zoals daar staat zonder vorm?In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.![]()
Thxquote:Op vrijdag 21 november 2014 14:00 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Zou het eerst in vorm doen, brooddeeg zonder broodverbetermiddelen is een gevoelig kindje, in de vorm gaat dat wat gemakkelijker.![]()
![]()
Ik heb zelf eigenlijk nooit problemen ondervonden zonder bakblik, maar misshcien gewoon geluk gehad.quote:
Dit is in elk geval een goede basisinstructie voor een wit brood, vind ikhttp://www.thefreshloaf.com/lessons/yourfirstloaf
Het gaat er vanuit dat je nog nooit zoiets gemaakt hebt, en het is helemaal stap voor stap.Let me see you stripped down to the bone![]()
Ik weet dat Piet vindt dat brood bakken een soort hogere wiskunde is, maar laat je daardoor niet afschrikken! Mensen maken al dertigduizend jaar brood en ik vind het zelf juist een makkie. En leuk! En lekker!quote:Het hoeft ook niet meteen perfect, je krijgt er vanzelf gevoel voor.
Let me see you stripped down to the bone![]()
De vader van mn vriendin is jaren brood- en banketbakker geweest dus ik kan altijd om een praktijk lesje vragen mocht het niet lukken![]()
![]()
Welnee, ik vind het een vak. Een eetbaar acceptabel brood zet je met een een mix zo neer, met een brood of 20 oefenen bak je beter brood dan van de doorsnee NL bakker, maar een echt goed brood, zoals goede Zwitserse Duitse of Franse bakkers dat kunnen, das wat andersquote:Op vrijdag 21 november 2014 14:10 schreef minilot het volgende:
[..]
Ik weet dat Piet vindt dat brood bakken een soort hogere wiskunde is, maar laat je daardoor niet afschrikken! Mensen maken al dertigduizend jaar brood en ik vind het zelf juist een makkie. En leuk! En lekker!Het hoeft ook niet meteen perfect, je krijgt er vanzelf gevoel voor.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.![]()
Maar juist heel basic brood van goedkope standaardbloem, zout, water en gist is gewoon heel makkelijk heel lekker te krijgen mits je het urenlang de tijd geeft om zich te ontwikkelen. En het gewoon dezelfde dag opeten uiteraard.quote:Op vrijdag 21 november 2014 14:13 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Welnee, ik vind het een vak. Een eetbaar acceptabel brood zet je met een een mix zo neer, met een brood of 20 oefenen bak je beter brood dan van de doorsnee NL bakker, maar een echt goed brood, zoals goede Zwitserse Duitse of Franse bakkers dat kunnen, das wat anders![]()
Ik heb het idee dat broodverbeteraars tegenover 'mijn' brood vooral zorgen voor een langere houdbaarheid, niet voor een betere smaak.Let me see you stripped down to the bone![]()
Natuurlijk produceren vakbekwame Zwitserse, Duitse en Franse bakkers geniale broden, maar zelf thuis iets produceren dat wat beter smaakt dan wat er in de supermarkt ligt is een eitje.
Let me see you stripped down to the bone![]()
Oh, zeker, maar je moet leren goed te kneden, wanneer het optimaal is, als het gerezen is er voorzichtig mee omgaan want zonder al die broodverbeteraars ploft het sneller in elkaar (reden waarom het erin zit voor de machinale verwerking)quote:Op vrijdag 21 november 2014 14:15 schreef minilot het volgende:
[..]
Maar juist heel basic brood van bloem, zout, water en gist is gewoon heel makkelijk heel lekker te krijgen mits je het urenlang de tijd geeft om zich te ontwikkelen. En het gewoon dezelfde dag opeten uiteraard.![]()
Ik heb het idee dat broodverbeteraars tegenover 'mijn' brood vooral zorgen voor een langere houdbaarheid, niet voor een betere smaak.
Smaak verbeteren ze zeker niet, ze zorgen voor een eenvoudiger procesIn Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.![]()
Ik ga het dit weekend eens proberen met het bloem,zout, gist water principe en de resultaten zal ik hier delen![]()
![]()
http://www.thefreshloaf.com/lessons/yourfirstloafquote:Op vrijdag 21 november 2014 14:25 schreef Questular het volgende:
Ik ga het dit weekend eens proberen met het bloem,zout, gist water principe en de resultaten zal ik hier delen
Die dus!![]()
Goed lezen, hoppa, maken, supersimpel en een lekker broodje
Let me see you stripped down to the bone![]()
Wat overigens lang niet altijd vermeld staat, maar wat wél goed is om te weten voor beginners: je brood na het bakken op een rooster goed laten afkoelen voordat je 't aansnijdt scheelt enorm voor de structuur van het broodkruim.
Let me see you stripped down to the bone![]()
Het is niet langer houdbaar, het lijkt langer vers omdat het vetter isquote:Op vrijdag 21 november 2014 14:15 schreef minilot het volgende:
[..]
Maar juist heel basic brood van goedkope standaardbloem, zout, water en gist is gewoon heel makkelijk heel lekker te krijgen mits je het urenlang de tijd geeft om zich te ontwikkelen. En het gewoon dezelfde dag opeten uiteraard.![]()
Ik heb het idee dat broodverbeteraars tegenover 'mijn' brood vooral zorgen voor een langere houdbaarheid, niet voor een betere smaak.![]()
Maar ook niet onbelangrijk van de verbeteraars is dat het er in gaat om:
- Niet vast te plakken aan industriële bakinstallaties (losmiddel)
- Extreem luchtig te worden
- Stevige structuur heeft zodat het op lage temperatuur gebakken kan worden
- Korte rijstijd
Het is er vooral op gericht om het proces zo goedkoop mogelijk te laten verlopen.![]()
Je kan dat ook 'meten' he. Gooi je brood direct uit de oven op de weegschaal, en een uur later nog eens.quote:Op vrijdag 21 november 2014 14:33 schreef minilot het volgende:
Wat overigens lang niet altijd vermeld staat, maar wat wél goed is om te weten voor beginners: je brood na het bakken op een rooster goed laten afkoelen voordat je 't aansnijdt scheelt enorm voor de structuur van het broodkruim.![]()
Ja, klopt, en dat weet ik wel. Ik bedoelde alleen dat al die zaken voor mij als thuisbakker met genoeg tijd omhanden geen extra voordelen opleveren, behalve dan dat je brood met broodverbeteraard de volgende dag nog kunt opeten en dat van mij niet.quote:Op vrijdag 21 november 2014 15:10 schreef LeeHarveyOswald het volgende:
[..]
Het is niet langer houdbaar, het lijkt langer vers omdat het vetter is![]()
Maar ook niet onbelangrijk van de verbeteraars is dat het er in gaat om:
- Niet vast te plakken aan industriële bakinstallaties (losmiddel)
- Extreem luchtig te worden
- Stevige structuur heeft zodat het op lage temperatuur gebakken kan worden
- Korte rijstijd
Het is er vooral op gericht om het proces zo goedkoop mogelijk te laten verlopen.
Let me see you stripped down to the bone![]()
Is nóg een voordeel van kleine broodjes maken in plaats van zo'n joekel van een groot brood: kleine broodjes zijn veel sneller afgekoeld en dus veel sneller eetbaar
Let me see you stripped down to the bone![]()
De baktijd kan ook nog eens korter, bij kleine broodjes.quote:Op vrijdag 21 november 2014 15:14 schreef minilot het volgende:
Is nóg een voordeel van kleine broodjes maken in plaats van zo'n joekel van een groot brood: kleine broodjes zijn veel sneller afgekoeld en dus veel sneller eetbaar![]()
Yup, ik bakte de afgelopen weken zo'n honderd no-kneadbroodjes in krap twintig minuten af. Minuut of dertien in een loeihete oven op 250 graden en dan nog een minuut of vijf op 210 graden en klaar is kees.Let me see you stripped down to the bone![]()
Mooie korst
Hee, hoe is het broodbakken dit weekend afgelopen?quote:
Let me see you stripped down to the bone![]()
Het is een weekend opgeschoven, dit weekend vond mn vriendin het nodig om chocolade taart en appel speculaas taart te maken![]()
![]()
Ook niet vervelendquote:Op dinsdag 25 november 2014 08:24 schreef Questular het volgende:
Het is een weekend opgeschoven, dit weekend vond mn vriendin het nodig om chocolade taart en appel speculaas taart te maken
Succes alvast!Let me see you stripped down to the bone![]()
Dit weekend ook maar eens die no-kneadbroodjes gebakken. Ze zagen er van buiten prima uit, maar waren net niet gaar.
En een Frans landbrood, met 50% volkoren en 50% tarwemeel. Heb ik al vaker gemaakt, is gewoon een lekker brood.
(laatste foto is niet helemaal scherp zie ik nu, nou ja, voor het idee)![]()
O?quote:Op dinsdag 25 november 2014 11:35 schreef Bleie het volgende:
Dit weekend ook maar eens die no-kneadbroodjes gebakken. Ze zagen er van buiten prima uit, maar waren net niet gaar.
Wel een kwartier loeiheet op 250 graden gebakken, dan nog vijf minuten op 210 en daarna goed laten afkoelen?
Ik heb er al heel veel gebakken, en altijd helemaal gaar..Let me see you stripped down to the bone![]()
Die ben ik nu ook maar eens aan het proberenquote:Op vrijdag 21 november 2014 14:27 schreef minilot het volgende:
[..]
http://www.thefreshloaf.com/lessons/yourfirstloaf
Die dus!![]()
Goed lezen, hoppa, maken, supersimpel en een lekker broodje
Liefde en infectie![]()
Yep. Ik snapte het ook niet. Binnenkort nog maar eens proberen. Wel een heerlijk simpel recept.quote:Op dinsdag 25 november 2014 11:51 schreef minilot het volgende:
[..]
O?
Wel een kwartier loeiheet op 250 graden gebakken, dan nog vijf minuten op 210 en daarna goed laten afkoelen?
Ik heb er al heel veel gebakken, en altijd helemaal gaar..![]()
In de OP staat een basis recept met deze tekst. Wat wordt er precies bedoeld met "on the back of a cookie sheet" ?quote:Shape it, either by putting it in a greased loaf pan or by rolling it out into a long loaf and putting it on the back of a cookie sheet.![]()
ik ga er vanuit dat dat een vel bakpapier isquote:Op dinsdag 25 november 2014 12:24 schreef Questular het volgende:
[..]
In de OP staat een basis recept met deze tekst. Wat wordt er precies bedoeld met "on the back of a cookie sheet" ?
Liefde en infectie![]()
nou een cookie sheet is dit:quote:Op dinsdag 25 november 2014 14:29 schreef lucky_m3 het volgende:
[..]
ik ga er vanuit dat dat een vel bakpapier is![]()
![]()
sorry, t leek me logisch daar het bakpapier op te doenquote:Op dinsdag 25 november 2014 14:38 schreef computergirl het volgende:
[..]
nou een cookie sheet is dit:
[ afbeelding ]
Maar wel weer geleerd dat dat dus een cookiesheet is
Liefde en infectie
Forum Opties Forumhop: Hop naar: