FOK!forum / Wetenschap & Technologie / [LIVE] Missie Rosetta: een reis naar de oorsprong van het leven #3
ExperimentalFrentalMentalwoensdag 12 november 2014 @ 13:42
461239945_640.jpg

deel 1
W&T / Missie Rosetta: een reis naar de oorsprong van het leven

deel 2
W&T / [LIVE] Missie Rosetta: een reis naar de oorsprong van het leven #2

De Rosetta-missie: een fascinerende reis naar de oorsprong van het leven

2014 wordt een intensief jaar voor ESA’s kometenjager Rosetta. Na een reis van bijna tien jaar en een winterslaap van 957 dagen zal ruimtesonde Rosetta komeet Churyumov-Gerasimenko ontmoeten. Als klap op de vuurpijl maakt lander Philae zich klaar om voor het eerst in de geschiedenis te landen op een komeet. Rosetta is één van de meest complexe en ambitieuze missies ooit. Tijd om de missie eens onder de loep te nemen.

rosettaorbit.jpg

Sinds november 1993 hebben wetenschappers en ingenieurs uit Europa en de Verenigde Staten hun krachten gebundeld om de ruimtesonde Rosetta en een lander genaamd Philae te bouwen. Rosetta werd in 2004 gelanceerd en zette middels een aantal flyby’s langs de aarde en Mars koers richting komeet Churyumov-Gerasimenko. Rosetta in de buurt van de komeet Churyumov Gerasimenko krijgen is niet makkelijk. “Geen enkele bestaande raket is in staat om een ruimtesonde rechtstreeks naar een komeet te sturen. In plaats daarvan slingert Rosetta door het zonnestelsel mede dankzij de zwaartekracht van de aarde en Mars. “De Rosetta-missie is een fascinerende reis naar onze oorsprong,” vertelt Matt Taylor, projectwetenschapper bij het ESA Rosetta-team. “Rosetta is uniek omdat het de eerste missie is die heel dicht bij een komeet zal komen en een lander zal plaatsen. Daarnaast zal de ruimtesonde getuige zijn van de spectaculaire transformatie van de komeet naarmate de afstand tot de zon kleiner wordt.”

Rosetta’s twaalf jaar durende reis door de ruimte. Animatie:ESA.

Wakker worden
In juni 2011 werd Rosetta in een diepe winterslaap gebracht voor de koudste, meest afgelegen deel van de reis. Rosetta werd in een langzame draai gezet om de stabiliteit te handhaven en haar zonnevleugels naar zon gericht om zoveel mogelijk zonlicht als mogelijk op te vangen. “Het is de eerste missie voorbij de asteroďdengordel die afhankelijk is van energie-opwekking door de zon, waardoor de sonde in staat is te opereren op 800 miljoen kilometer van de zon.” ESA is bezorgd om de gezondheid van het ruimtevaartuig. Zonder kleerscheuren een ruimtereis van meer dan tien jaar doorkomen is heel wat. “De onderdelen van Rosetta zijn uitvoerig getest, zodat zij kan omgaan met de ontberingen in de ruimte. We weten niet meer van Rosetta als toen ze in de sluimerstand ging,” aldus Taylor. Op dit moment zijn zowel de komeet als Rosetta op de terugreis naar het binnenste van het zonnestelsel en staat het Rosetta-team klaar om op 20 januari 2014 Rosetta, na een winterslaap van 957 dagen, wakker te maken.

Ontmoeting
“Zodra we de ruimtesonde met succes uit de winterslaap hebben gehaald en de instrumenten uitvoerig zijn getest, zullen we voorzichtig de komeet naderen en metingen verrichten.” Op het moment dat Rosetta wakker wordt, bevindt de sonde zich op nog zo’n negen miljoen kilometer van de komeet. In mei 2014 is die afstand naar verwachting verkleind tot twee miljoen kilometer en dan worden de eerste beelden van de Churyumov-Gerasimenko verwacht.

BELANGRIJKE LES
De ruimtesonde Rosetta is gebouwd met technologie van de jaren negentig en is niet de eerste ruimtesonde die naar een komeet wordt gestuurd. ESA’s Giotto werd ontworpen om de mysteries rond de komeet Halley op te lossen. Op 13 maart 1986 vloog Giotto heel dicht langs de komeet. Niemand had verwacht dat de ruimtesonde het spervuur aan komeetstof zou overleven. Hoewel Giotto flink werd beschadigd tijdens de flyby, bleven de meeste instrumenten operationeel. “De Giotto-missie was voor de ESA een belangrijke les. Hierdoor kon de technologie voor toekomstige missies zoals Rosetta worden verbeterd.”

Stunning_image_of_Rosetta_above_Mars_taken_by_the_Philae_lander_camera-300x300.jpg
Een prachtig beeld van Rosetta boven Mars, gemaakt door de Philae-camera op een afstand van ongeveer duizend kilometer van Mars. Foto: CIVA / Philae / ESA.

Rosetta zal de eerste ruimtesonde zijn die, op korte afstand, getuige is van een spectaculaire transformatie van de komeet. De verwachting is dat het prachtige beelden oplevert, maar het is ook een groot gevaar. Naarmate de komeet in toenemende intensiteit wordt blootgesteld aan de straling van de zon begint het ijs te sublimeren. Het gas dat uit de kern ontsnapt neemt ook stof mee en dat leidt tot de vorming van twee staarten. De ionenstaart bevat geďoniseerd gas en stof en stroomt altijd in tegengestelde richting van de zon. De stofstaart van microscopische stofdeeltjes draait enigszins in de richting van de baanvan de komeet. Hoewel het gas en stof de helderheid verhoogt, verbergt het ook de kern van de komeet. Het gas en het stof kunnen er voor zorgen dat Rosetta en Philae schade oplopen. Rosetta zal komeet Churyumov-Gerasimenko in het koude gebied van het zonnestelsel ontmoeten op het moment dat de komeet nog geen activiteit vertoont. “Het ontwerp van de baan van Rosetta is zodanig goed uitgezocht dat het ruimtevaartuig de gevaarlijke gebieden vermijdt, zoals de staart van de komeet. De navigatiecamera en het regelsysteem rekent op het zien van een deel van de zonnige zijde van de komeet, zodat het ruimtevaartuig niet in het staartgebied terechtkomt.”

Landing
Voor het eerst in de geschiedenis van de mensheid zal er een poging gedaan worden om te landen op een komeet. Rosetta zal een serie manoeuvres maken om dichtbij de komeet te komen en dan zal de snelheid worden verlaagd tot ongeveer 25 meter per seconde. Het naderen van een komeet, erom heen cirkelen en er ook nog eens op landen is en delicate aangelegenheid. Aangezien er weinig bekend is van de komeet moeten beelden en analyses van de komeet meer duidelijkheid verschaffen. “Aan de hand van die informatie besluiten wetenschappers en operationele teams wat de beste landingsplaats zal zijn. Hierdoor kunnen wij de veiligheid van de lander het beste waarborgen.” Uiteindelijk wordt het ruimtevaartuig in een baan rond de kern van de komeet gebracht op een afstand van ongeveer 25 kilometer. “De zwaartekracht van de komeet is een miljoen keer kleiner dan die van de aarde. Een natuurlijke baan om de komeet is daardoor alleen mogelijk onder de 30 kilometer,” aldus Taylor. In november 2014 wordt de lander Philae losgelaten op een hoogte van ongeveer een kilometer en zal op loopsnelheid landen op de uitgekozen landingsplaats. Onmiddellijk na de landing zal een harpoen worden afgevuurd om de lander te verankeren en te voorkomen dat Philae ontsnapt aan de zeer zwakke zwaartekracht van de komeet. Op de komeet zal Philae hoge resolutie foto’s maken en boringen verrichten op het oppervlak. De ruimtesonde Rosetta zal in een baan om de komeet Churyumov-Gerasimenko blijven in de nabijheid van de ijzige kern. Het zal meer dan een jaar duren voordat de opmerkelijke missie, in december 2015, tot een einde komt.

Rosetta_s_Philae_lander_on_comet_nucleus.jpg
Rosetta’s Philae lander op de kern van de komeet. Animatie: ESA / AOES Medialab

Of de Rosetta-missie een succes wordt, is de nog de vraag. Op 20 januari 2014 weten we of Rosetta wakker wordt en klaar is voor de laatste etappe van haar bijzondere reis. “Ik ben ervan overtuigd dat we in staat zijn om dat te doen. Van daaruit moeten we de belangrijkste uitdagingen aangaan zoals de ontmoeting met de komeet en vervolgens de landing. Echter, voor mij is het belangrijkste aspect de wetenschap. Kometen zijn de meest primitieve objecten in het zonnestelsel. Een tijdcapsule uit de vroege stadia van de vorming van ons zonnestelsel. Kometen worden verantwoordelijk gehouden voor het leveren van een groot deel van het water in het zonnestelsel, waaronder het water op aarde. Door te kijken naar bepaalde isotopen zullen we in staat zijn om verhoudingen van de komeet te vergelijken met die van de aarde en de link tussen het ontstaan van het leven, de aarde en de kometen versterken,” aldus Taylor. De ijzige resten van de vorming van de planeten kunnen de sleutel zijn tot het ontrafelen van het mysterie dat ‘de oorsprong van het leven’ heet.

What_does_Philae_do_during_descent.jpgrosetta-2.jpg?resize=848%2C848

landingsplek.jpg?resize=700%2C653

standard_full.jpg

kei1.jpg?resize=800%2C600

komeet6.jpg?resize=848%2C424

Wist je dat de komeet 67P/Churyumov-Gerasimenko een liedje zingt? Deze melodie is niet met onze oren hoorbaar, maar wel op andere frequenties
https://soundcloud.com/esaops/a-singing-comet
Luister hier hoe het klinkt. Let op, de frequentie is 10.000 keer opgeschroefd om het wijsje te laten horen..
.
Live Stream
On 11 & 12 November, all segments broadcast by ESA TV will also be webcast here. These include: Media briefing 11.11-20:00CET || GO/NOGO decision points 1-4 (11-12 Nov) || Separation, science updates & landing (12 Nov). The webstream will remain live all the way until 19:00 GMT / 20:00 CET on 12 November with a permanent view of ESOC Mission Control Room in between the listed sequences. Complete list is available via: http://www.esa.int/esatv/Television

http://new.livestream.com/esa/cometlanding

of hier
http://www.esa.int/Our_Activities/Space_Science/Rosetta
.
.
Philae_s_primary_landing_site_in_context.jpg

Philae_s_primary_landing_site_from_30_km.jpg


.
.
http://sci.esa.int/rosetta/

http://www.esa.int/Our_Activities/Space_Science/Rosetta
.
.
30u4euu.png

µwoensdag 12 november 2014 @ 13:43
:( TS
happinessfordogswoensdag 12 november 2014 @ 13:43
Zijn er al bookies actief waar je kunt wedden op een veilige landing?
µwoensdag 12 november 2014 @ 13:43
quote:
0s.gif Op woensdag 12 november 2014 13:43 schreef happinessfordogs het volgende:
Zijn er al bookies actief waar je kunt wedden op een veilige landing?
Vroeg ik mij ook af.
Tchockwoensdag 12 november 2014 @ 13:44
quote:
0s.gif Op woensdag 12 november 2014 13:42 schreef Maanvis het volgende: en ondertussen heeft niemand het over het verdriet dat Rosetta doormaakt nu Philae haar voorgoed heeft verlaten ;(..
Denk aan de blijheid van die komeet dat hij na 4,6 miljard jaar niet meer alleen is!
ExperimentalFrentalMentalwoensdag 12 november 2014 @ 13:44
quote:
13s.gif Op woensdag 12 november 2014 13:43 schreef µ het volgende:
:( TS
Als je die plaatjes wil kun je ze hier ergens onder elkaar zetten, de OP staat al vol genoeg
Gesmoltenkaaswoensdag 12 november 2014 @ 13:44
Spannend!
essnhillswoensdag 12 november 2014 @ 13:44
Oh, vanavond op National Geographic om 20.00 ook een uitzending over deze missie :)
µwoensdag 12 november 2014 @ 13:44
Nu staat dit topic niet in de reeks :(
µwoensdag 12 november 2014 @ 13:44
r_12-40-00_BZWYCCdnRB.png
ExperimentalFrentalMentalwoensdag 12 november 2014 @ 13:44
quote:
18s.gif Op woensdag 12 november 2014 13:44 schreef µ het volgende:
Nu staat dit topic niet in de reeks :(
Molurus koppelt m
Tunafishwoensdag 12 november 2014 @ 13:45
quote:
0s.gif Op woensdag 12 november 2014 13:33 schreef Molurus het volgende:

[..]

Philae had wel een sandwich ingepakt, ik heb het zelf gezien! :Y

Wat absurd schattig! ;(
µwoensdag 12 november 2014 @ 13:45
quote:
0s.gif Op woensdag 12 november 2014 13:44 schreef ExperimentalFrentalMental het volgende:

[..]

Molerus koppelt m
Volgende keer gewoon de nieuwe-reeks-knop gebruiken. Nu zijn we alle volgers kwijt.
Tchockwoensdag 12 november 2014 @ 13:45
quote:
0s.gif Op woensdag 12 november 2014 13:43 schreef happinessfordogs het volgende:
Zijn er al bookies actief waar je kunt wedden op een veilige landing?
Deze is al gesloten maar er hebben wel mensen gewed.
http://bitbet.us/bet/763/(...)der-on-comet-before/
essnhillswoensdag 12 november 2014 @ 13:45
Er gebeurt iets in het Frans op de webcast

Oh, nu ook in het Duits.

Ah, nu ook in het Engels
Maanviswoensdag 12 november 2014 @ 13:46
quote:
0s.gif Op woensdag 12 november 2014 13:45 schreef essnhills het volgende:
Er gebeurt iets in het Frans op de webcast

Oh, nu ook in het Duits.

Ah, nu ook in het Engels
Da's om in de rosetta traditie te blijven.
ATuin-hekwoensdag 12 november 2014 @ 13:46
Activiteit :) Zal wel tijd zijn voor de eerste afbeeldingen.
#ANONIEMwoensdag 12 november 2014 @ 13:47
Goooo Phil *O*
Moluruswoensdag 12 november 2014 @ 13:47
quote:
0s.gif Op woensdag 12 november 2014 13:44 schreef ExperimentalFrentalMental het volgende:

[..]

Molurus koppelt m
Done
Maanviswoensdag 12 november 2014 @ 13:47
quote:
0s.gif Op woensdag 12 november 2014 13:46 schreef ATuin-hek het volgende:
Activiteit :) Zal wel tijd zijn voor de eerste afbeeldingen.
nu zullen we eindelijk zien of er aliens zijn daar!
Moluruswoensdag 12 november 2014 @ 13:52
quote:
0s.gif Op woensdag 12 november 2014 13:47 schreef Maanvis het volgende:

[..]

nu zullen we eindelijk zien of er aliens zijn daar!
SPOILER
2.jpg

:P
ExperimentalFrentalMentalwoensdag 12 november 2014 @ 13:53
quote:
2s.gif Op woensdag 12 november 2014 13:45 schreef µ het volgende:

[..]

Volgende keer gewoon de nieuwe-reeks-knop gebruiken. Nu zijn we alle volgers kwijt.
ok, sorry, ik heb die knop nog nooit gebruikt.
Dat we alle volgers kwijt zijn is een beetje veel gezegd. Als het ze niet interesseert mogen ze wegblijven ;)
als de volgers in het vorige topic het genoeg interesseert, zoeken ze wel in W&T, dacht ik zo
nikaowoensdag 12 november 2014 @ 13:54
Gebeurd er iets op de livestream?.. hij blijft bij mij hangen momenteel
essnhillswoensdag 12 november 2014 @ 13:55
quote:
0s.gif Op woensdag 12 november 2014 13:54 schreef nikao het volgende:
Gebeurd er iets op de livestream?.. hij blijft bij mij hangen momenteel
Hij flits bij mij nu naar een vrijwel lege computerzaal
ExperimentalFrentalMentalwoensdag 12 november 2014 @ 13:55
quote:
0s.gif Op woensdag 12 november 2014 13:54 schreef nikao het volgende:
Gebeurd er iets op de livestream?.. hij blijft bij mij hangen momenteel
niks, ze zijn weer druk naar hun schermen aan t staren :)
Moluruswoensdag 12 november 2014 @ 13:55
quote:
0s.gif Op woensdag 12 november 2014 13:54 schreef nikao het volgende:
Gebeurd er iets op de livestream?.. hij blijft bij mij hangen momenteel
Same here. Krijg alleen 'stay tuned' nu.
Maanviswoensdag 12 november 2014 @ 13:55
quote:
0s.gif Op woensdag 12 november 2014 13:53 schreef ExperimentalFrentalMental het volgende:

[..]

ok, sorry, ik heb die knop nog nooit gebruikt.
Dat we alle volgers kwijt zijn is een beetje veel gezegd. Als het ze niet interesseert mogen ze wegblijven ;)
als de volgers in het vorige topic het genoeg interesseert, zoeken ze wel in W&T, dacht ik zo
gewoon geen lapo's meer kapen als je niet weet hoe het werkt :)
Marsenalwoensdag 12 november 2014 @ 13:55
Pauze bijna voorbij, ik had eerst 'stay tuned' staan, nu is er weer beeld.
ExperimentalFrentalMentalwoensdag 12 november 2014 @ 13:56
ik heb ook beeld, maar dat blijft nu ook hangen
of ze bewegen gewoon helemaal niet :)
spijkerbroekwoensdag 12 november 2014 @ 13:58
Ik heb beeld, maar men verschuilt zich achter hun schermen.
ATuin-hekwoensdag 12 november 2014 @ 13:59
quote:
0s.gif Op woensdag 12 november 2014 13:56 schreef ExperimentalFrentalMental het volgende:
ik heb ook beeld, maar dat blijft nu ook hangen
of ze bewegen gewoon helemaal niet :)
Bij mij ligt de stream er uit. Loading, please wait...
Marsenalwoensdag 12 november 2014 @ 13:59
Actie.
essnhillswoensdag 12 november 2014 @ 13:59
We moeten nog even wachten, maar het komt er aan hoor ik.
Marsenalwoensdag 12 november 2014 @ 14:00
verstond het slecht, 15 minutes?
Rabieluhwoensdag 12 november 2014 @ 14:00
Spannond.
Pekwoensdag 12 november 2014 @ 14:00
"Gudmeunig, we 'ave recieved ze first scienetific package" :)
ATuin-hekwoensdag 12 november 2014 @ 14:01
Ik krijg hier weer dat stay tuned ding... :'(
spijkerbroekwoensdag 12 november 2014 @ 14:01
Ze staan nu het aantal medewerkers te tellen zodat ze het juiste aantal koppen koffie halen.
essnhillswoensdag 12 november 2014 @ 14:02
'Maybe it needs a 10 or...' zei die Fransman.
ExperimentalFrentalMentalwoensdag 12 november 2014 @ 14:02
ik ook stay tuned
ik moet ervandoor ook :(
zorgen dat ik voor 5 uur terug ben
Moluruswoensdag 12 november 2014 @ 14:02
Ik heb weer beeld. *O*

Niet dat er veel te zien is.
spijkerbroekwoensdag 12 november 2014 @ 14:03
quote:
0s.gif Op woensdag 12 november 2014 14:02 schreef Molurus het volgende:
Ik heb weer beeld. *O*

Niet dat er veel te zien is.
"wil jij koffie?"
- "nou, ik heb liever thee"
Marsenalwoensdag 12 november 2014 @ 14:03
"Die koffie van vanmorgen was verschrikkelijk, dit kan beter. Dat weet je. "
essnhillswoensdag 12 november 2014 @ 14:04
quote:
0s.gif Op woensdag 12 november 2014 14:02 schreef Molurus het volgende:
Ik heb weer beeld. *O*

Niet dat er veel te zien is.
Geef mijn beeld eens terug :( nu heb ik niks meer
ATuin-hekwoensdag 12 november 2014 @ 14:04
Loading, please wait...
spijkerbroekwoensdag 12 november 2014 @ 14:05
quote:
0s.gif Op woensdag 12 november 2014 14:04 schreef ATuin-hek het volgende:
Loading, please wait...
Same.
Elke keer als ik refresh, heb ik een seconde of 10 beeld, en dan gaat ie terug naar Loading
Moluruswoensdag 12 november 2014 @ 14:05
Hier nog steeds bewegend beeld. Zo saai als wat, maar geen probleem meer met de feed.
Marsenalwoensdag 12 november 2014 @ 14:06
http://rosetta.esa.int/

Op deze werkt het voor mij ook prima ik kan m ook probleemloos casten naar de tv, terwijl de wifi-zooi hier echt brak is.
essnhillswoensdag 12 november 2014 @ 14:06
Bij mij doet ie het weer :)
nikaowoensdag 12 november 2014 @ 14:08
uitgerekend tijdens de landing zelf zit ik bij de fysio... grrrrrrrrr :(
spijkerbroekwoensdag 12 november 2014 @ 14:08
jezus mensen.. is het nou zó moeilijk te beslissen welke koffie je wilt??
Maanviswoensdag 12 november 2014 @ 14:08
quote:
0s.gif Op woensdag 12 november 2014 14:06 schreef essnhills het volgende:
Bij mij doet ie het weer :)
eneneneneenenne?
uithangbordwoensdag 12 november 2014 @ 14:09
Altijd fijn, een beetje leesvoer om de tijd te vullen. Geen nieuwe informatie maar wel prettig geschreven en vrij compleet: http://www.theverge.com/2(...)toward-comet-landing
nikaowoensdag 12 november 2014 @ 14:09
ohw... nog een uurtje wachten blijkbaar..

quote:
Next live 14:00 GMT / 15:00 CET
Live ESA TV report on first science data coming from Philae during descent. Touch down expected 16:02 GMT / 17:02 CET.
essnhillswoensdag 12 november 2014 @ 14:09
quote:
0s.gif Op woensdag 12 november 2014 14:08 schreef Maanvis het volgende:

[..]

eneneneneenenne?
het is een nu iets vollere, maar nog steeds erg lege, computerzaal.
Gehennawoensdag 12 november 2014 @ 14:09
quote:
0s.gif Op woensdag 12 november 2014 14:08 schreef Maanvis het volgende:

[..]

eneneneneenenne?
Weinig spannends.. paar dudes die staan te praten met elkaar
spijkerbroekwoensdag 12 november 2014 @ 14:10
8 mensen als ik het goed tel? Da's niet veel imho..
xzazwoensdag 12 november 2014 @ 14:10
Ik denk dat het zwart met suiker wordt.
Marsenalwoensdag 12 november 2014 @ 14:11
Bij de ESA hebben ze drie maten kartonnen bekers, die gast gaat nooit kunnen kiezen. Ze hebben ook in drie talen ze allen 'groot' genoemd.
spijkerbroekwoensdag 12 november 2014 @ 14:13
Wat is dat hok daar rechts? Met die getinte ramen en die bollen op de deur, waar baldie net naar binnen ging?
Maanviswoensdag 12 november 2014 @ 14:13
quote:
14s.gif Op woensdag 12 november 2014 14:11 schreef Marsenal het volgende:
Bij de ESA hebben ze drie maten kartonnen bekers, die gast gaat nooit kunnen kiezen. Ze hebben ook in drie talen ze allen 'groot' genoemd.
zo'n rosetta traditie zal wel veel geld kosten.
Maanviswoensdag 12 november 2014 @ 14:14
quote:
7s.gif Op woensdag 12 november 2014 14:09 schreef essnhills het volgende:

[..]

het is een nu iets vollere, maar nog steeds erg lege, computerzaal.
de pauze loopt uit.. geheim topoverleg of was het toetje gewoon te laat?
essnhillswoensdag 12 november 2014 @ 14:14
quote:
0s.gif Op woensdag 12 november 2014 14:13 schreef spijkerbroek het volgende:
Wat is dat hok daar rechts? Met die getinte ramen en die bollen op de deur, waar baldie net naar binnen ging?
Dat is de observatieruimte waar de aliens zitten.
essnhillswoensdag 12 november 2014 @ 14:15
Heuj, een andere computerzaal.
spijkerbroekwoensdag 12 november 2014 @ 14:15
Oi, ander hok?
Gehennawoensdag 12 november 2014 @ 14:15
quote:
0s.gif Op woensdag 12 november 2014 14:14 schreef Maanvis het volgende:

[..]

de pauze loopt uit.. geheim topoverleg of was het toetje gewoon te laat?
Ze hebben gewoon veel te bespreken, zo na het eerste sinterklaasjournaal..
Moluruswoensdag 12 november 2014 @ 14:16
2808js5.png

Voor de mensen zonder stream. :P
Inaithnirwoensdag 12 november 2014 @ 14:16
Ik wil ook zo'n Philae shirt!
spijkerbroekwoensdag 12 november 2014 @ 14:16
Er zitten meer mensen in dit kleine hok dan in die grote zaal.
Maanviswoensdag 12 november 2014 @ 14:16
quote:
0s.gif Op woensdag 12 november 2014 14:15 schreef Gehenna het volgende:

[..]

Ze hebben gewoon veel te bespreken, zo na het eerste sinterklaasjournaal..
Nou hopelijk hebben de rosetta en de philae ook een fijne sinterklaas.
nikaowoensdag 12 november 2014 @ 14:16
Wat was de afstand eigenlijk die philae moest/moet afleggen?
Moluruswoensdag 12 november 2014 @ 14:16
quote:
0s.gif Op woensdag 12 november 2014 14:16 schreef Inaithnir het volgende:
Ik wil ook zo'n Philae shirt!
Ik zat net hetzelfde te denken. :Y
Maanviswoensdag 12 november 2014 @ 14:17
quote:
0s.gif Op woensdag 12 november 2014 14:16 schreef Molurus het volgende:
[ afbeelding ]

Voor de mensen zonder stream. :P
bomenhaters ;(
essnhillswoensdag 12 november 2014 @ 14:17
quote:
0s.gif Op woensdag 12 november 2014 14:16 schreef Maanvis het volgende:

[..]

Nou hopelijk hebben de rosetta en de philae ook een fijne sinterklaas.
Ik heb nu een flash van de stoomboot die door de ruimte vaart en even wat pakjes aflevert :')
xzazwoensdag 12 november 2014 @ 14:18
Het is gewoon 1 grote LAN party
Quyxz_woensdag 12 november 2014 @ 14:18
quote:
10s.gif Op woensdag 12 november 2014 13:38 schreef essnhills het volgende:
Er zijn geen walvissen in de ruimte? ;(
Jawel
Free_Willzyx__Ending_by_Behonkiss.png
xzazwoensdag 12 november 2014 @ 14:18
Filezilla
spijkerbroekwoensdag 12 november 2014 @ 14:19
quote:
0s.gif Op woensdag 12 november 2014 14:18 schreef xzaz het volgende:
Het is gewoon 1 grote LAN party
Lunar Lander multiplayer
xzazwoensdag 12 november 2014 @ 14:19
FOTOS
essnhillswoensdag 12 november 2014 @ 14:19
Snel, klik je porn weg, je bent live
spijkerbroekwoensdag 12 november 2014 @ 14:20
quote:
7s.gif Op woensdag 12 november 2014 14:19 schreef essnhills het volgende:
Snel, klik je porn weg, je bent live
spacepr0n
spijkerbroekwoensdag 12 november 2014 @ 14:22
Karaoke in dat hok rechtsachter?
essnhillswoensdag 12 november 2014 @ 14:23
Oh, hij kan iets laten zien, maar het is niet echt spectaculair.
nikaowoensdag 12 november 2014 @ 14:23
'we're able to show something and to speak... but it's not so spectacular.. '
ATuin-hekwoensdag 12 november 2014 @ 14:23
Yes we hear you!
essnhillswoensdag 12 november 2014 @ 14:23
Ik hoor niks meer.
nikaowoensdag 12 november 2014 @ 14:23
fotoooo!
Marsenalwoensdag 12 november 2014 @ 14:24
Net binnengehaald op filezilla.
µwoensdag 12 november 2014 @ 14:24
POSTEN!
GrumpyFishwoensdag 12 november 2014 @ 14:24
quote:
0s.gif Op woensdag 12 november 2014 14:16 schreef Inaithnir het volgende:
Ik wil ook zo'n Philae shirt!
quote:
0s.gif Op woensdag 12 november 2014 14:16 schreef Molurus het volgende:

[..]

Ik zat net hetzelfde te denken. :Y
http://www.rosettashop.eu/
Moluruswoensdag 12 november 2014 @ 14:25
2wn9wxw.png
nikaowoensdag 12 november 2014 @ 14:25
Zag er uit als een foto van Philae door Rosetta gemaakt?
Maanviswoensdag 12 november 2014 @ 14:25
quote:
0s.gif Op woensdag 12 november 2014 14:23 schreef nikao het volgende:
'we're able to show something and to speak... but it's not so spectacular.. '
ojee.. een philae in 1000 stukjes
Gehennawoensdag 12 november 2014 @ 14:25
good news
essnhillswoensdag 12 november 2014 @ 14:25
Ah, nu komt het denk ik
Inaithnirwoensdag 12 november 2014 @ 14:25
quote:
Maar die is nie zo cool als die lui daar hebben
Moluruswoensdag 12 november 2014 @ 14:25
Good news!
#ANONIEMwoensdag 12 november 2014 @ 14:25
Is er al een touchdown_o_1110633.jpg?
µwoensdag 12 november 2014 @ 14:25
r_13-25-00_jAKtd0CazW.png
xzazwoensdag 12 november 2014 @ 14:26
They have recieved imagiezzzz
essnhillswoensdag 12 november 2014 @ 14:26
quote:
3s.gif Op woensdag 12 november 2014 14:25 schreef µ het volgende:
[ afbeelding ]
:D _O-
µwoensdag 12 november 2014 @ 14:26
Gewd Newze.
essnhillswoensdag 12 november 2014 @ 14:26
Alles werkt goed zegt ie :)
GrumpyFishwoensdag 12 november 2014 @ 14:27
quote:
0s.gif Op woensdag 12 november 2014 14:25 schreef Inaithnir het volgende:

[..]

Maar die is nie zo cool als die lui daar hebben
sorry ;(
spijkerbroekwoensdag 12 november 2014 @ 14:29
Jean-Pierre is naar de wc ;(
Marsenalwoensdag 12 november 2014 @ 14:29
Jean Pierre et Phillippe verzorgen de beelden. Hoe stereotype kan het worden?
GrumpyFishwoensdag 12 november 2014 @ 14:29
quote:
10s.gif Op woensdag 12 november 2014 13:38 schreef essnhills het volgende:
Er zijn geen walvissen in de ruimte? ;(
Star Trek IV

Startrek-voyagehome.jpg
essnhillswoensdag 12 november 2014 @ 14:30
Ik zie steeds meer bewijs voor walvissen in de ruimte verschijnen hier 8-)
ATuin-hekwoensdag 12 november 2014 @ 14:30
r_13-30-00_2yJUwdPZ9l.png

_O-
uithangbordwoensdag 12 november 2014 @ 14:30
quote:
3s.gif Op woensdag 12 november 2014 14:25 schreef µ het volgende:
[ afbeelding ]
Nice.
essnhillswoensdag 12 november 2014 @ 14:31
quote:
:D
µwoensdag 12 november 2014 @ 14:31
quote:
_O_
µwoensdag 12 november 2014 @ 14:34
Thinking about rocks.
Maanviswoensdag 12 november 2014 @ 14:35
ik zie alleen plaatjes met walvissen..?
Inaithnirwoensdag 12 november 2014 @ 14:35
quote:
2s.gif Op woensdag 12 november 2014 14:34 schreef µ het volgende:
Thinking about rocks.
Ik zie het al voor me:

Philae, Philae, vat are you zinking about!?
Maanviswoensdag 12 november 2014 @ 14:36
r_13-35-00_lKRvWmmsQf.png
µwoensdag 12 november 2014 @ 14:36
f6X0qsf.jpg

al gepost?
Maanviswoensdag 12 november 2014 @ 14:36
hij is weer teruggestuiterd ;(
µwoensdag 12 november 2014 @ 14:37
quote:
0s.gif Op woensdag 12 november 2014 14:36 schreef Maanvis het volgende:
hij is weer teruggestuiterd ;(
que?
spijkerbroekwoensdag 12 november 2014 @ 14:37
B2Ppyl9IUAEOB-5.jpg
Moluruswoensdag 12 november 2014 @ 14:37
quote:
Is een ander shirt, maar toch besteld! ^O^
µwoensdag 12 november 2014 @ 14:37

voor op de achtergrond.
Vangelis, the world-renowned musician, has composed this piece of music specially for ESA. It's the first of a series of compositions released by ESA to celebrate the first-ever attempted soft landing on a comet by ESA's Rosetta Mission
Inaithnirwoensdag 12 november 2014 @ 14:37
quote:
0s.gif Op woensdag 12 november 2014 14:37 schreef Molurus het volgende:

[..]

Is een ander shirt, maar toch besteld! ^O^
Hoeveel waren de verzendskosten?
Moluruswoensdag 12 november 2014 @ 14:38
quote:
0s.gif Op woensdag 12 november 2014 14:37 schreef Inaithnir het volgende:

[..]

Hoeveel waren de verzendskosten?
Komt 4,95 bij.
Lavenderrwoensdag 12 november 2014 @ 14:40
Mooi topic!
µwoensdag 12 november 2014 @ 14:40
r_13-40-00_hosYx1GJRJ.png
µwoensdag 12 november 2014 @ 14:40
Nu maar hopen dat ze het kapje van de lens hebben gehaald voor de foto.
spijkerbroekwoensdag 12 november 2014 @ 14:42
http://sci.esa.int/where_is_rosetta/
Maanviswoensdag 12 november 2014 @ 14:45
quote:
5s.gif Op woensdag 12 november 2014 14:37 schreef µ het volgende:

[..]

que?
op het xkcd plaatje staat ie hoger dan 1 uur geleden.
µwoensdag 12 november 2014 @ 14:46
r_13-45-00_QwRpkYbTMk.png
X11woensdag 12 november 2014 @ 14:46
quote:
10s.gif Op woensdag 12 november 2014 14:40 schreef µ het volgende:
Nu maar hopen dat ze het kapje van de lens hebben gehaald voor de foto.
:D :D
Inaithnirwoensdag 12 november 2014 @ 14:47
quote:
3s.gif Op woensdag 12 november 2014 14:46 schreef µ het volgende:
[ afbeelding ]
Good morning USA, I have a feeling it's going to be a wonderful day!

Lekker puh NASA (en ja, ik weet dat ze hier ook hand in gehad hebben) *O*
µwoensdag 12 november 2014 @ 14:48
NASA TV over 10 minuten toch?
Moluruswoensdag 12 november 2014 @ 14:48
quote:
Cool!
happinessfordogswoensdag 12 november 2014 @ 14:49
quote:
Dit is wel interessant. Ik dacht altijd dat die komeet in een rechte lijn op de aarde af kwam gestevend.
xzazwoensdag 12 november 2014 @ 14:50
quote:
0s.gif Op woensdag 12 november 2014 14:49 schreef happinessfordogs het volgende:

[..]

Dit is wel interessant. Ik dacht altijd dat die komeet in een rechte lijn op de aarde af kwam gestevend.
Dat kan
spijkerbroekwoensdag 12 november 2014 @ 14:51
quote:
0s.gif Op woensdag 12 november 2014 14:49 schreef happinessfordogs het volgende:
Dit is wel interessant. Ik dacht altijd dat die komeet in een rechte lijn op de aarde af kwam gestevend.
De landing van Philae verandert de koers van de komeet net genoeg dat ie nu wél recht op de aarde af komt ;(
µwoensdag 12 november 2014 @ 14:52
http://www.nasa.gov/multimedia/nasatv/index.html

9 a.m., Wednesday, November 12 - Live coverage of the European Space Agency (ESA) Rosetta landing mission’s of probe on a comet (all channels)

EST time now 08:52:41
Inaithnirwoensdag 12 november 2014 @ 14:53
quote:
0s.gif Op woensdag 12 november 2014 14:50 schreef xzaz het volgende:

[..]

Dat kan
Nee, eigenlijk niet.
happinessfordogswoensdag 12 november 2014 @ 14:53
popcorntime.
Marsenalwoensdag 12 november 2014 @ 14:54
Ik ga nog even koffie pakken.
xzazwoensdag 12 november 2014 @ 14:56
quote:
0s.gif Op woensdag 12 november 2014 14:53 schreef Inaithnir het volgende:

[..]

Nee, eigenlijk niet.
Eigenlijk wel
essnhillswoensdag 12 november 2014 @ 14:57
Hihi, 9 a.m. ET.
Inaithnirwoensdag 12 november 2014 @ 14:57
quote:
0s.gif Op woensdag 12 november 2014 14:56 schreef xzaz het volgende:

[..]

Eigenlijk wel
Ik weet niet hoe jij een rechte lijn definieert (naast het feit dat een lijn sowieso al recht is), maar objecten in de ruimte bewegen in ellipsen.
xzazwoensdag 12 november 2014 @ 14:59
quote:
0s.gif Op woensdag 12 november 2014 14:57 schreef Inaithnir het volgende:

[..]

Ik weet niet hoe jij een rechte lijn definieert (naast het feit dat een lijn sowieso al recht is), maar objecten in de ruimte bewegen in ellipsen.
Tja het is natuurlijk allemaal relatief maar een komeet van buiten ons zonnestelsel kan wel degelijk 'recht' op de aarde afkomen.
Marsenalwoensdag 12 november 2014 @ 15:00
Here we go. _O_
essnhillswoensdag 12 november 2014 @ 15:01
c_/
Inaithnirwoensdag 12 november 2014 @ 15:01
Vertrouw Littlefinger niet!
xzazwoensdag 12 november 2014 @ 15:02
quote:
11s.gif Op woensdag 12 november 2014 15:01 schreef Inaithnir het volgende:
Vertrouw Littlefinger niet!
Chaos is not a pit, chaos is a ladder...
Maanviswoensdag 12 november 2014 @ 15:02
quote:
0s.gif Op woensdag 12 november 2014 14:59 schreef xzaz het volgende:

[..]

Tja het is natuurlijk allemaal relatief maar een komeet van buiten ons zonnestelsel kan wel degelijk 'recht' op de aarde afkomen.
volgens mij is het nog nooit gebeurd dat we een komeet van buiten het zonnestelsel detecteerden. ze bestaan wel maar ze blijven dan in de zonnestelsels waarom ze heen bewegen.
Jungle_Jimwoensdag 12 november 2014 @ 15:02
Ze hebben die dude uit game of thrones aangetroffen op de komeet :o
Noberwoensdag 12 november 2014 @ 15:04
quote:
3s.gif Op woensdag 12 november 2014 14:52 schreef µ het volgende:
http://www.nasa.gov/multimedia/nasatv/index.html

9 a.m., Wednesday, November 12 - Live coverage of the European Space Agency (ESA) Rosetta landing mission’s of probe on a comet (all channels)

EST time now 08:52:41
Gaan we toch nog iets te zien krijgen ja? :Z
µwoensdag 12 november 2014 @ 15:04
quote:
0s.gif Op woensdag 12 november 2014 15:04 schreef Nober het volgende:

[..]

Gaan we toch nog iets te zien krijgen ja? :Z
Heb besloten bij de esa-stream te blijven.
Quyxz_woensdag 12 november 2014 @ 15:04
Wat is dit toneelstukje? :?
xzazwoensdag 12 november 2014 @ 15:05
quote:
0s.gif Op woensdag 12 november 2014 15:04 schreef Quyxz_ het volgende:
Wat is dit toneelstukje? :?
Marketing
Moluruswoensdag 12 november 2014 @ 15:05
Daar zijn we weer. :)
Noberwoensdag 12 november 2014 @ 15:06
quote:
0s.gif Op woensdag 12 november 2014 15:04 schreef Quyxz_ het volgende:
Wat is dit toneelstukje? :?
Is allemaal een hoax, gewoon iemand met photoshop skills die al die zogenaamde foto's van die badeend (want lekker herkenbaar) in elkaar heeft zitten shoppen en we trappen er allemaal in anno 2014.
ATuin-hekwoensdag 12 november 2014 @ 15:06
En boem doet de stream.
Gehennawoensdag 12 november 2014 @ 15:07
quote:
0s.gif Op woensdag 12 november 2014 15:06 schreef ATuin-hek het volgende:
En boem doet de stream.
Deze gaat lekker door: http://rosetta.esa.int/
spijkerbroekwoensdag 12 november 2014 @ 15:07
quote:
0s.gif Op woensdag 12 november 2014 15:06 schreef ATuin-hek het volgende:
En boem doet de stream.
Niks mis mee hier.
µwoensdag 12 november 2014 @ 15:08
cUmzmnW.jpg
µwoensdag 12 november 2014 @ 15:08
"Enhance"
Bredemugwoensdag 12 november 2014 @ 15:09
tvp voor straks.
xzazwoensdag 12 november 2014 @ 15:09
http://nos.nl/video/720662-spannende-momenten-in-noordwijk.html
Marsenalwoensdag 12 november 2014 @ 15:09
"Calculate better resolution"
µwoensdag 12 november 2014 @ 15:10
r_14-10-00_mrdX5GJO6m.png
Maanviswoensdag 12 november 2014 @ 15:10
quote:
14s.gif Op woensdag 12 november 2014 15:08 schreef µ het volgende:
"Enhance"
"Aye sir"
"Yes, you"
f0cupmT.jpg
Marsenalwoensdag 12 november 2014 @ 15:10
Mooi altijd deze showtjes. Een reeks mensen die een reeks mensen aankondigt.
xzazwoensdag 12 november 2014 @ 15:11
quote:
14s.gif Op woensdag 12 november 2014 15:10 schreef Marsenal het volgende:
Mooi altijd deze showtjes. Een reeks mensen die een reeks mensen aankondigt.
Mensen die eigenlijk alleen maar handtekeningen zetten.
Tunafishwoensdag 12 november 2014 @ 15:11
Jaja, iedereen is er, gezellig. Get on with it.
Gehennawoensdag 12 november 2014 @ 15:11
quote:
3s.gif Op woensdag 12 november 2014 15:10 schreef µ het volgende:
[ afbeelding ]
Die van jou loopt steeds 5min voor met die van mij :P
Moluruswoensdag 12 november 2014 @ 15:11
Dat accent. :D
Rabieluhwoensdag 12 november 2014 @ 15:12
Ze Djermans.
xzazwoensdag 12 november 2014 @ 15:12
Muted
Klapskaatswoensdag 12 november 2014 @ 15:12
Herr Flick. Jawohl !!
spijkerbroekwoensdag 12 november 2014 @ 15:13
"of our oenivurs"
Noberwoensdag 12 november 2014 @ 15:14
Gaat hij ook nog zijn verontschuldigingen aanbieden voor de eerste en tweede wereldoorlog?
Gehennawoensdag 12 november 2014 @ 15:14
Jaja fenks....
Nattekatwoensdag 12 november 2014 @ 15:14
quote:
0s.gif Op woensdag 12 november 2014 15:11 schreef Gehenna het volgende:

[..]

Die van jou loopt steeds 5min voor met die van mij :P
Is er een link? :D
xzazwoensdag 12 november 2014 @ 15:14
quote:
0s.gif Op woensdag 12 november 2014 15:14 schreef Nober het volgende:
Gaat hij ook nog zijn verontschuldigingen aanbieden voor de eerste en tweede wereldoorlog?
Rond minuut 40-45.
Klapskaatswoensdag 12 november 2014 @ 15:14
quote:
0s.gif Op woensdag 12 november 2014 15:14 schreef Gehenna het volgende:
Jaja fenks....
Fenk joe verry mutsj.
X11woensdag 12 november 2014 @ 15:14
quote:
0s.gif Op woensdag 12 november 2014 15:14 schreef Nober het volgende:
Gaat hij ook nog zijn verontschuldigingen aanbieden voor de eerste en tweede wereldoorlog?
No no!
Don't mention the war!
spijkerbroekwoensdag 12 november 2014 @ 15:14
haha goeie garp, man
zenks for boldly going where no man has gone before
haha.. dus.
Noberwoensdag 12 november 2014 @ 15:15
Youp van 't Hek _O_
Rabieluhwoensdag 12 november 2014 @ 15:15
Wow wat een vent :D.
Marsenalwoensdag 12 november 2014 @ 15:16
Kijk, da's een echte wetenschapper.
spijkerbroekwoensdag 12 november 2014 @ 15:16
Albert Einstein! :o
µwoensdag 12 november 2014 @ 15:16
r_14-15-00_eBi1BWysok.png
Quyxz_woensdag 12 november 2014 @ 15:16
Image! :D
nikaowoensdag 12 november 2014 @ 15:17
uhoh.. .fransman.. als die maar niet wil terugtrekken :P
Klapskaatswoensdag 12 november 2014 @ 15:17
Its fuckest? Oh focust, zeg dat dan man ...
µwoensdag 12 november 2014 @ 15:18
LxJgtKC.png
ATuin-hekwoensdag 12 november 2014 @ 15:18
quote:
0s.gif Op woensdag 12 november 2014 15:07 schreef Gehenna het volgende:

[..]

Deze gaat lekker door: http://rosetta.esa.int/
Ben ik nu ook op overgestapt, maar die hapert nu ook.
Klapskaatswoensdag 12 november 2014 @ 15:18
Ohh over twee uur de beelden ? Gaaf.
Maanviswoensdag 12 november 2014 @ 15:18
quote:
3s.gif Op woensdag 12 november 2014 15:18 schreef µ het volgende:
[ afbeelding ]
ik zie walvissen!
Moluruswoensdag 12 november 2014 @ 15:19
nvm, te laat. :P
Inaithnirwoensdag 12 november 2014 @ 15:19
Ze landeur!
Gehennawoensdag 12 november 2014 @ 15:19
quote:
0s.gif Op woensdag 12 november 2014 15:14 schreef Nober het volgende:
Gaat hij ook nog zijn verontschuldigingen aanbieden voor de eerste en tweede wereldoorlog?
Dat is al geregeld middels wiedergütmachenschnitzel
spijkerbroekwoensdag 12 november 2014 @ 15:20
ze bieg bank!
Noberwoensdag 12 november 2014 @ 15:20
quote:
0s.gif Op woensdag 12 november 2014 15:18 schreef Klapskaats het volgende:
Ohh over twee uur de beelden ? Gaaf.
Piet Paulusma staat al klaar naast de landingsplek met het weer, ben benieuwd.
Gehennawoensdag 12 november 2014 @ 15:20
ESA_Rosetta twitterde op woensdag 12-11-2014 om 15:18:28 .@philae2014’s first postcard just after separation – it’s of me! #CometLanding Credit: ESA/Rosetta/Philae/CIVA http://t.co/OXJwGunL3V reageer retweet
Klapskaatswoensdag 12 november 2014 @ 15:20
quote:
0s.gif Op woensdag 12 november 2014 15:20 schreef Nober het volgende:

[..]

Piet Paulusma staat al klaar naast de landingsplek met het weer, ben benieuwd.
:) Oant Moarn
Marsenalwoensdag 12 november 2014 @ 15:21
Planut Eurths.
Quyxz_woensdag 12 november 2014 @ 15:21
quote:
14s.gif Op woensdag 12 november 2014 15:21 schreef Marsenal het volgende:
Planut Eurths.
Moluruswoensdag 12 november 2014 @ 15:21
Fransen zouden geen poging moeten doen om Engels te spreken. Op de 1 of andere manier klinken ze allemaal als Louis de Funes.
spijkerbroekwoensdag 12 november 2014 @ 15:22
quote:
0s.gif Op woensdag 12 november 2014 15:21 schreef Molurus het volgende:
Fransen zouden geen poging moeten doen om Engels te spreken. Op de 1 of andere manier klinken ze allemaal als Louis de Funes.
Ik denk steeds aan de politieagent in Allo Allo ;(
xzazwoensdag 12 november 2014 @ 15:22
quote:
0s.gif Op woensdag 12 november 2014 15:21 schreef Molurus het volgende:
Fransen zouden geen poging moeten doen om Engels te spreken. Op de 1 of andere manier klinken ze allemaal als Louis de Funes.
Fransen moeten sowieso gewoon hun mond houden.
Inaithnirwoensdag 12 november 2014 @ 15:22
quote:
0s.gif Op woensdag 12 november 2014 15:21 schreef Molurus het volgende:
Fransen zouden geen poging moeten doen om Engels te spreken. Op de 1 of andere manier klinken ze allemaal als Louis de Funes.
Liever dat dan proberen alles in het Frans te doen
Pregowoensdag 12 november 2014 @ 15:23
quote:
0s.gif Op woensdag 12 november 2014 15:22 schreef Inaithnir het volgende:

[..]

Liever dat dan proberen alles in het Frans te doen
dit dus
dat eeuwige gezeur :')
Klapskaatswoensdag 12 november 2014 @ 15:23
quote:
0s.gif Op woensdag 12 november 2014 15:22 schreef spijkerbroek het volgende:

[..]

Ik denk steeds aan de politieagent in Allo Allo ;(
Its mie, LeClerck
Inaithnirwoensdag 12 november 2014 @ 15:25
Wow, delta-v van 1 cm/s, not bad
µwoensdag 12 november 2014 @ 15:25
r_14-25-00_hqJbajkWjo.png
nikaowoensdag 12 november 2014 @ 15:25
Zeur niet, is prima te volgen toch? wees blij dat ze engels praten, dat op zich is al bijzonder :|
Tunafishwoensdag 12 november 2014 @ 15:25
Milimeteure
Marsenalwoensdag 12 november 2014 @ 15:25
quote:
0s.gif Op woensdag 12 november 2014 15:23 schreef Klapskaats het volgende:

[..]

Its mie, LeClerck
It is I!
Moluruswoensdag 12 november 2014 @ 15:26
quote:
0s.gif Op woensdag 12 november 2014 15:25 schreef nikao het volgende:
Zeur niet, is prima te volgen toch? wees blij dat ze engels praten, dat op zich is al bijzonder :|
Ok, daar ben ik het eigenlijk wel mee eens. Maar ze moeten duidelijk nog oefenen daarmee.
ATuin-hekwoensdag 12 november 2014 @ 15:26
quote:
0s.gif Op woensdag 12 november 2014 15:25 schreef nikao het volgende:
Zeur niet, is prima te volgen toch? wees blij dat ze engels praten, dat op zich is al bijzonder :|
Ik heb het VEUL erger gehoord bij internationale meetings...
Quyxz_woensdag 12 november 2014 @ 15:26
Deze man spreekt nog leuker Frans-Engels:

http://nos.nl/video/349475-china-blokkeert-deals-met-airbus.html
Marsenalwoensdag 12 november 2014 @ 15:26
Nou gaan de Fransen op ons kankeren.
essnhillswoensdag 12 november 2014 @ 15:26
We moeten vertrekken, hoor je dat?
Inaithnirwoensdag 12 november 2014 @ 15:26
Ah, nou is it de turn of de netterlands!
Moluruswoensdag 12 november 2014 @ 15:27
quote:
0s.gif Op woensdag 12 november 2014 15:26 schreef Inaithnir het volgende:
Ah, nou is it de turn of de netterlands!
Ok, dit is niet veel beter. :D
Tunafishwoensdag 12 november 2014 @ 15:27
Hello, I will fall wit de door in de house!
Gehennawoensdag 12 november 2014 @ 15:27
quote:
0s.gif Op woensdag 12 november 2014 15:25 schreef Inaithnir het volgende:
Wow, delta-v van 1 cm/s, not bad
Dat is Philae's relatieve snelheid op dit moment?
Gehennawoensdag 12 november 2014 @ 15:28
quote:
0s.gif Op woensdag 12 november 2014 15:27 schreef Tunafish het volgende:
Hello, I will fall wit de door in de house!
I see you speak a nice word over the border
xzazwoensdag 12 november 2014 @ 15:29
The apple does not fall far from the tree
Inaithnirwoensdag 12 november 2014 @ 15:29
quote:
0s.gif Op woensdag 12 november 2014 15:27 schreef Gehenna het volgende:

[..]

Dat is Philae's relatieve snelheid op dit moment?
Nee, dat is de verandering (dat is wat delta betekent) in Philae's snelheid die nodig was om op de goeie plek uit te komen. En in ruimtevaart termen is 1cm/s heeeel klein.
Klapskaatswoensdag 12 november 2014 @ 15:29
This is complete other cook
Marsenalwoensdag 12 november 2014 @ 15:30
quote:
0s.gif Op woensdag 12 november 2014 15:29 schreef Inaithnir het volgende:

[..]

Nee, dat is de verandering (dat is wat delta betekent) in Philae's snelheid die nodig was om op de goeie plek uit te komen. En in ruimtevaart termen is 1cm/s heeeel klein.
Dat betekent dat een goede landingsplek in bereik ligt?
xzazwoensdag 12 november 2014 @ 15:30
Ik zal haar doen
Klapskaatswoensdag 12 november 2014 @ 15:30
Waarom moeten er toch altijd weer van die ellenlange lulverhaal vertelt worden. Laat es mooie beelden zien van die komeet, of van de lancering 10 jaar geleden, weet ik veel.
Inaithnirwoensdag 12 november 2014 @ 15:31
quote:
14s.gif Op woensdag 12 november 2014 15:30 schreef Marsenal het volgende:

[..]

Dat betekent dat een goede landingsplek in bereik ligt?
Voorzover ik begreep wel ja, het was een complimentje aan de 'piloten'.
spijkerbroekwoensdag 12 november 2014 @ 15:32
Ze vergeet FOK! :'(
X11woensdag 12 november 2014 @ 15:32
"This has never ever done before".
Ja, dat zien wij de hele tijd al onderaan dat tekeningetje staan dat hier steeds te zien is! ;)
xpompompomxwoensdag 12 november 2014 @ 15:32
quote:
14s.gif Op woensdag 12 november 2014 15:30 schreef Marsenal het volgende:

[..]

Dat betekent dat een goede landingsplek in bereik ligt?
Ik vind het vooral knap dat ze een ruimtevaartuig 1cm/s kunnen vertragen :)
Noberwoensdag 12 november 2014 @ 15:33
Rosetta en Philae komen ook weer terug naar aarde of niet?

quote:
0s.gif Op woensdag 12 november 2014 15:30 schreef xzaz het volgende:
Ik zal haar doen
Hartstikke fijn, hoeven wij het niet te doen.
Tunafishwoensdag 12 november 2014 @ 15:33
quote:
0s.gif Op woensdag 12 november 2014 15:33 schreef Nober het volgende:
Rosetta en Philae komen ook weer terug naar aarde of niet?

[..]

Hartstikke fijn, hoeven wij het niet te doen.
Alleen samen met die komeet, niet uit zichzelf
µwoensdag 12 november 2014 @ 15:34
quote:
0s.gif Op woensdag 12 november 2014 15:32 schreef X11 het volgende:
"This has never ever done before".
Ja, dat zien wij de hele tijd al onderaan dat tekeningetje staan dat hier steeds te zien is! ;)
r_14-30-00_vNzAJBXeIH.png
Klapskaatswoensdag 12 november 2014 @ 15:34
quote:
0s.gif Op woensdag 12 november 2014 15:33 schreef Nober het volgende:
Rosetta en Philae komen ook weer terug naar aarde of niet?

[..]

Hartstikke fijn, hoeven wij het niet te doen.
Volgens mij gaat Rosetta nog door tot eind 2015, en Philae blijft staan waar ze staat zover ik weet. Er vanuit gaande dat ze echt gaat landen, ipv crashen.
xpompompomxwoensdag 12 november 2014 @ 15:36
quote:
0s.gif Op woensdag 12 november 2014 15:30 schreef xzaz het volgende:
Ik zal haar doen
Jij doet toch alles met een hartslag?
spijkerbroekwoensdag 12 november 2014 @ 15:36
November 2014 to December 2015 – Rosetta escorts the comet around the Sun.
December 2015 – End of mission.
http://en.wikipedia.org/w(...)it_around_67P.2FC-G
xzazwoensdag 12 november 2014 @ 15:36
quote:
0s.gif Op woensdag 12 november 2014 15:36 schreef xpompompomx het volgende:

[..]

Jij doet toch alles met een hartslag?
Hoeft niet eens
Quyxz_woensdag 12 november 2014 @ 15:36
quote:
0s.gif Op woensdag 12 november 2014 15:34 schreef Klapskaats het volgende:

[..]

Volgens mij gaat Rosetta nog door tot eind 2015, en Philae blijft staan waar ze staat zover ik weet. Er vanuit gaande dat ze echt gaat landen, ipv crashen.
Crashen is eigenlijk onmogelijk. Terugstuiteren is het probleem. :P
Gehennawoensdag 12 november 2014 @ 15:37
quote:
0s.gif Op woensdag 12 november 2014 15:36 schreef xzaz het volgende:

[..]

Hoeft niet eens
:')
xzazwoensdag 12 november 2014 @ 15:38
Jammer dat ze geen telemetry live data stream hebben.
Klapskaatswoensdag 12 november 2014 @ 15:38
quote:
0s.gif Op woensdag 12 november 2014 15:36 schreef Quyxz_ het volgende:

[..]

Crashen is eigenlijk onmogelijk. Terugstuiteren is het probleem. :P
Minstens zo erg :)
Inaithnirwoensdag 12 november 2014 @ 15:39
Over 1 uur begint de spanning pas echt!
Noberwoensdag 12 november 2014 @ 15:40
Zij zitten dus ook alleen maar naar cijfertjes te kijken en hebben ook geen beeld van Philae?
X11woensdag 12 november 2014 @ 15:40
quote:
0s.gif Op woensdag 12 november 2014 15:38 schreef xzaz het volgende:
Jammer dat ze geen telemetry live data stream hebben.
Misschien is dat wel gewoon in XML....
>:)
xzazwoensdag 12 november 2014 @ 15:40
quote:
0s.gif Op woensdag 12 november 2014 15:40 schreef Nober het volgende:
Zij zitten dus ook alleen maar naar cijfertjes te kijken en hebben ook geen beeld van Philae?
Hoe zouden ze dat moeten krijgen?

quote:
0s.gif Op woensdag 12 november 2014 15:40 schreef X11 het volgende:

[..]

Misschien is dat wel gewoon in XML....
>:)
API iemand? _O-
Pregowoensdag 12 november 2014 @ 15:40
quote:
0s.gif Op woensdag 12 november 2014 15:39 schreef Inaithnir het volgende:
Over 1 uur begint de spanning pas echt!
:Y ^O^
µwoensdag 12 november 2014 @ 15:40
r_14-40-00_H1eq8rx3ft.png
Inaithnirwoensdag 12 november 2014 @ 15:40
quote:
0s.gif Op woensdag 12 november 2014 15:40 schreef Nober het volgende:
Zij zitten dus ook alleen maar naar cijfertjes te kijken en hebben ook geen beeld van Philae?
Nee, livebeeld zou veel te veel bandbreedte innemen
spijkerbroekwoensdag 12 november 2014 @ 15:41
quote:
0s.gif Op woensdag 12 november 2014 15:40 schreef Nober het volgende:
Zij zitten dus ook alleen maar naar cijfertjes te kijken en hebben ook geen beeld van Philae?
Klopt.
Tunafishwoensdag 12 november 2014 @ 15:41
Wat ik me nu wel afvraag, ze hebben het nu allemaal zo uitgerekend dat Rosetta al die slingers van planeten kreeg om op dit moment op die plek bij de komeet te komen, maar dus miljoenen kilometers hier vandaan. Was er ook een optie om bijvoorbeeld een jaar later te lanceren en die komeet dan dichterbij Aarde te naderen, zodat het minder lang wachten is op die signalen?
Gehennawoensdag 12 november 2014 @ 15:41
Wow, deze man is ook gespannen zeg.. :{
Gehennawoensdag 12 november 2014 @ 15:42
en hij wordt afgekapt :')

edit: ik klikte ergens in het verleden :')
essnhillswoensdag 12 november 2014 @ 15:42
Ik versta de helft niet
Noberwoensdag 12 november 2014 @ 15:42
quote:
0s.gif Op woensdag 12 november 2014 15:42 schreef essnhills het volgende:
Ik versta de helft niet
Is oen ical non president experiment.
Inaithnirwoensdag 12 november 2014 @ 15:43
quote:
0s.gif Op woensdag 12 november 2014 15:41 schreef Tunafish het volgende:
Wat ik me nu wel afvraag, ze hebben het nu allemaal zo uitgerekend dat Rosetta al die slingers van planeten kreeg om op dit moment op die plek bij de komeet te komen, maar dus miljoenen kilometers hier vandaan. Was er ook een optie om bijvoorbeeld een jaar later te lanceren en die komeet dan dichterbij Aarde te naderen, zodat het minder lang wachten is op die signalen?
Maar ja, een jaar later zouden al die slingers weer niet kunnen, omdat de relatieve posities van de planeten dan weer allemaal anders zijn.

Dit soort banen uitrekenen kost best wat rekenkracht, maar uiteindelijk draait alles om de energie die het kost om er te komen. Minder energie is belangrijker dan al het andere, dus dat half uurtje reistijd voor info is ondergeschikt.
Klapskaatswoensdag 12 november 2014 @ 15:43
quote:
0s.gif Op woensdag 12 november 2014 15:41 schreef Tunafish het volgende:
Wat ik me nu wel afvraag, ze hebben het nu allemaal zo uitgerekend dat Rosetta al die slingers van planeten kreeg om op dit moment op die plek bij de komeet te komen, maar dus miljoenen kilometers hier vandaan. Was er ook een optie om bijvoorbeeld een jaar later te lanceren en die komeet dan dichterbij Aarde te naderen, zodat het minder lang wachten is op die signalen?
Denk dat de komeet zich alleen maar verder van ons af beweegt, maar dat weet ik niet helemaal zeker of dat zo is.
Bredemugwoensdag 12 november 2014 @ 15:43
dit lijkt nu gewoon op een comedy _O- , ik kijk wel over 50 minuten weer
Quyxz_woensdag 12 november 2014 @ 15:43
quote:
0s.gif Op woensdag 12 november 2014 15:41 schreef Tunafish het volgende:
Wat ik me nu wel afvraag, ze hebben het nu allemaal zo uitgerekend dat Rosetta al die slingers van planeten kreeg om op dit moment op die plek bij de komeet te komen, maar dus miljoenen kilometers hier vandaan. Was er ook een optie om bijvoorbeeld een jaar later te lanceren en die komeet dan dichterbij Aarde te naderen, zodat het minder lang wachten is op die signalen?
5Xo8EEo.png

Daar staat het uitgelegd, 8-)
Tunafishwoensdag 12 november 2014 @ 15:44
quote:
0s.gif Op woensdag 12 november 2014 15:43 schreef Inaithnir het volgende:

[..]

Maar ja, een jaar later zouden al die slingers weer niet kunnen, omdat de relatieve posities van de planeten dan weer allemaal anders zijn.

Dit soort banen uitrekenen kost best wat rekenkracht, maar uiteindelijk draait alles om de energie die het kost om er te komen. Minder energie is belangrijker dan al het andere, dus dat half uurtje reistijd voor info is ondergeschikt.
Nouja, dat bedoel ik dus; wanneer was de volgende keer dat de planeten weer op zo'n manier stonden dat je naar die komeet kon slingeren? Want zo te zien draait die ook gewoon een rondje om de zon.
xzazwoensdag 12 november 2014 @ 15:44
quote:
0s.gif Op woensdag 12 november 2014 15:41 schreef Tunafish het volgende:
Wat ik me nu wel afvraag, ze hebben het nu allemaal zo uitgerekend dat Rosetta al die slingers van planeten kreeg om op dit moment op die plek bij de komeet te komen, maar dus miljoenen kilometers hier vandaan. Was er ook een optie om bijvoorbeeld een jaar later te lanceren en die komeet dan dichterbij Aarde te naderen, zodat het minder lang wachten is op die signalen?
Aan één ding heeft men genoeg; tijd. Wanneer je een jaar later gaat is de baan van de satelliet totaal anders. Je zou dan meer dV nodig hebben om dichtbij te komen. Wat ze nu hebben gedaan zijn zogenaamde Zwaartekrachtsslinger dit helpt de satelliet om heel ver weg te komen zonder extra brandstof te gebruiken. Timing is dus essentieel.
nikaowoensdag 12 november 2014 @ 15:44
quote:
0s.gif Op woensdag 12 november 2014 15:41 schreef Tunafish het volgende:
Wat ik me nu wel afvraag, ze hebben het nu allemaal zo uitgerekend dat Rosetta al die slingers van planeten kreeg om op dit moment op die plek bij de komeet te komen, maar dus miljoenen kilometers hier vandaan. Was er ook een optie om bijvoorbeeld een jaar later te lanceren en die komeet dan dichterbij Aarde te naderen, zodat het minder lang wachten is op die signalen?
minder lang wachten is niet echt een prioriteit lijkt me. Je zit sowieso met de situatie dat je niet real time kan bijsturen en dus alles autonoom moet laten gebeuren.
spijkerbroekwoensdag 12 november 2014 @ 15:44
quote:
0s.gif Op woensdag 12 november 2014 15:41 schreef Gehenna het volgende:
Wow, deze man is ook gespannen zeg.. :{
Ik heb zo'n vermoeden dat hij het niet gewend is om voor een miljoenenpubliek te spreken ;)
Inaithnirwoensdag 12 november 2014 @ 15:44
Serieus, al dat gezeik op de Nederlanders, Duitsers en Fransen die spraken, maar deze man spant de kroon.
nikaowoensdag 12 november 2014 @ 15:45
quote:
0s.gif Op woensdag 12 november 2014 15:44 schreef Tunafish het volgende:

[..]

Nouja, dat bedoel ik dus; wanneer was de volgende keer dat de planeten weer op zo'n manier stonden dat je naar die komeet kon slingeren? Want zo te zien draait die ook gewoon een rondje om de zon.
Lijkt me niet zomaar weer te gebeuren. Vergeet niet dat ze eigenlijk naar een andere komeet zouden gaan, maar dat die lancering niet door ging ivm ongeluk met Ariane 5 en toen moesten ze dus een ander target zoeken.
Tunafishwoensdag 12 november 2014 @ 15:46
quote:
0s.gif Op woensdag 12 november 2014 15:43 schreef Quyxz_ het volgende:

[..]

[ afbeelding ]

Daar staat het uitgelegd, 8-)
Ah! Ja, helemaal niet op gekomen dat de zon natuurlijk invloed heeft op het oppervlak van die komeet.
supernigerwoensdag 12 november 2014 @ 15:46
Om 16:30 gaat het toch beginnen?
nikaowoensdag 12 november 2014 @ 15:47
"67P!" dat verstonden ze allemaal... :P
Klapskaatswoensdag 12 november 2014 @ 15:47
Alsjeblieft, dweil die Rus even op of zo. Allemachtig zeg.
nikaowoensdag 12 november 2014 @ 15:47
argh.. dan ook nog zo'n grote vraag gaan stellen :|
DrDarwinwoensdag 12 november 2014 @ 15:47
quote:
0s.gif Op woensdag 12 november 2014 15:47 schreef Klapskaats het volgende:
Alsjeblieft, dweil die Rus even op of zo. Allemachtig zeg.
Hij is uit zijn lijden verlost.
X11woensdag 12 november 2014 @ 15:47
quote:
0s.gif Op woensdag 12 november 2014 15:45 schreef nikao het volgende:

[..]

Lijkt me niet zomaar weer te gebeuren. Vergeet niet dat ze eigenlijk naar een andere komeet zouden gaan, maar dat die lancering niet door ging ivm ongeluk met Ariane 5 en toen moesten ze dus een ander target zoeken.
Idd.
En al die slingers zijn niet alleen nodig om bij de PLAATS van de komeet te komen maar vooral om die waanzinnige SNELHEID te bereiken om gelijke pas te kunnen houden met de komeet.
spijkerbroekwoensdag 12 november 2014 @ 15:48
holy shit! Da's zélf een komeet!
xzazwoensdag 12 november 2014 @ 15:48
quote:
11s.gif Op woensdag 12 november 2014 15:48 schreef spijkerbroek het volgende:
holy shit! Da's zélf een komeet!
Evenveel aantrekkingskracht als 67P
Tunafishwoensdag 12 november 2014 @ 15:48
quote:
11s.gif Op woensdag 12 november 2014 15:48 schreef spijkerbroek het volgende:
holy shit! Da's zélf een komeet!
:D
Rabieluhwoensdag 12 november 2014 @ 15:48
Hier met die microfoon.
essnhillswoensdag 12 november 2014 @ 15:48
Ah kijk, een tolk, was misschien net ook wel handig geweest
Klapskaatswoensdag 12 november 2014 @ 15:48
Oei, das een niet onaardig uitziende dame, rechts
xzazwoensdag 12 november 2014 @ 15:48
Ik zal haar doen, die rechtse dan.
Quyxz_woensdag 12 november 2014 @ 15:49
quote:
0s.gif Op woensdag 12 november 2014 15:48 schreef Klapskaats het volgende:
Oei, das een niet onaardig uitziende dame, rechts
Alleen die tolk hadden ze beter kunnen screenen. :')
Moluruswoensdag 12 november 2014 @ 15:49
char_27554.jpg
Klapskaatswoensdag 12 november 2014 @ 15:49
Ah de mevrouw links is 1 van de ontdekkers van 67P?
Gehennawoensdag 12 november 2014 @ 15:49
Heeft ze wat kwijl op haar trui zitten?
spijkerbroekwoensdag 12 november 2014 @ 15:49
quote:
0s.gif Op woensdag 12 november 2014 15:49 schreef Klapskaats het volgende:
Ah de mevrouw links is 1 van de ontdekkers van 67P?
Ja, samen met die onverstaanbare man net.
Bredemugwoensdag 12 november 2014 @ 15:50
_O- gvd ik hier tranen in mijn ogen van het lachen, jullie zijn fking grappig _O-
essnhillswoensdag 12 november 2014 @ 15:50
quote:
0s.gif Op woensdag 12 november 2014 15:49 schreef Klapskaats het volgende:
Ah de mevrouw links is 1 van de ontdekkers van 67P?
:Y

Die onverstaanbare meneer net was de andere helft :P
Quyxz_woensdag 12 november 2014 @ 15:50
Haha, ik vind dit toch wel hilarisch met die Russen. _O-
Klapskaatswoensdag 12 november 2014 @ 15:50
quote:
0s.gif Op woensdag 12 november 2014 15:50 schreef essnhills het volgende:

[..]

:Y

Die onverstaanbare meneer net was de andere helft :P
Ah oke. Spasiba :)
X11woensdag 12 november 2014 @ 15:50
nieuw fotootje!
Rabieluhwoensdag 12 november 2014 @ 15:50
IMAGE
Inaithnirwoensdag 12 november 2014 @ 15:50
Foto!
xzazwoensdag 12 november 2014 @ 15:51
Niceeeee
Inaithnirwoensdag 12 november 2014 @ 15:51
Holy shit wat een foto :D
spijkerbroekwoensdag 12 november 2014 @ 15:51
Nice!
X11woensdag 12 november 2014 @ 15:51
schattig!
Maanviswoensdag 12 november 2014 @ 15:51
ja leuk voor de mensen die de stream niet hbben dat jullie hier foto roepen maa rniets plaatsen ;)
Klapskaatswoensdag 12 november 2014 @ 15:51
Gaaf, die laatste plaat !