#ANONIEM | maandag 3 november 2014 @ 16:39 |
En daar zijn we weer. Voor hen die deze thread wel interessant vinden en willen weten wat de meningen binnen CUL zoal zijn moeten vanaf deze reactie van mij over dit modeverschijnsel ,maar eens beginnen te lezen. [ Bericht 1% gewijzigd door #ANONIEM op 03-11-2014 16:45:46 ] | |
Klaploper | maandag 3 november 2014 @ 16:45 |
Even voor de duidelijkheid: In deel 1 is door NIEMAND gezegd dat je je per definitie aanstelt als je zegt dat je ergens allergisch voor bent. Er is door NIEMAND gezegd dat een simpele aanpassing in een gerecht nooit mogelijk is. Er is WEL gezegd dat als je met elke allergie rekening moet houden je de keuken en inkoop om moet gooien. Er is WEL gezegd dat sommige aanpassingen aan gerechten niet mogelijk zijn. Er is WEL gezegd dat als door deze aanpassing het duurder wordt een gerecht te maken, het normaal is dit door te berekenen aan klanten. | |
Thezappa | maandag 3 november 2014 @ 16:46 |
is al een topic over he | |
Pietverdriet | maandag 3 november 2014 @ 16:47 |
En aanvullend, als je een echte allergie hebt is het simpel weglaten van een ingrediënt vaak geen oplossing. | |
Pietverdriet | maandag 3 november 2014 @ 16:47 |
Tja, en als je meent dat "de kok er rekening mee moet houden" verwacht je veel. Stel je hebt een vis allergie dan ben je er niet mee een steak te nemen als er is de saus of dressing Worcester sauce wordt gebruikt. | |
#ANONIEM | maandag 3 november 2014 @ 16:49 |
Klopt als een bus maar dat zal voor de mode-allergies wel weer onzin zijn omdat "hun dokter" (of wie ze zogenaamd onderzocht heeft) anders zegt. ![]() [ Bericht 51% gewijzigd door #ANONIEM op 03-11-2014 16:49:54 ] | |
Pietverdriet | maandag 3 november 2014 @ 16:50 |
De pendelzwendelaar die dieetadvies geeft omdat je niet lekker in je vel zit? | |
#ANONIEM | maandag 3 november 2014 @ 16:51 |
En dan ben ik nog niets een begonnen over mensen die reserveren via Diningcity.... Oh wacht...dat is een hele andere discussie... ![]() Die zijn nog erger dan mode-allergies. Met name als ze van Dining-city zelf zijn. ![]() [ Bericht 25% gewijzigd door #ANONIEM op 03-11-2014 16:52:36 ] | |
quinoahipster | maandag 3 november 2014 @ 16:53 |
Klaploper | maandag 3 november 2014 @ 17:01 |
Bij de studie geneeskunde krijg je ook geleerd dat je sommige mensen in hun waan moet laten. Stel iemand die van een allergie overtuigd is maar een test wijst uit dat diegene niet allergisch is blijft ervan overtuigd. Dan is het op een gegeven moment gewoon: Weet je wat? Ik zeg dat het misschien toch wel zo zou kunnen zijn, want hij gelooft dat klachten die, hij zich misschien wel inbeeldt, verdwijnen als hij bijvoorbeeld gluten vermijdt. Dan heeft de huisarts geen last meer van iemand die wekelijks belt en een nieuwe test eist, en de kans is kleiner dat ze artsen niet meer vertrouwen en als ze een keer echt iets hebben zelf gaan aanklooien met alle gevolgen van dien. Het probleem is alleen dat in de tijd van internet mensen elkaar voeden met deze wanen. Disclaimer: ik zeg nu dus NIET dat iemand met een probleem dat niet door de huisarts begrepen wordt zich per definitie aanstelt. [ Bericht 0% gewijzigd door Klaploper op 03-11-2014 17:11:57 ] | |
Klaploper | maandag 3 november 2014 @ 17:06 |
Hoewel iemand met een ernstige allergie dat altijd wel weet. En mensen met een minder ernstige allergie vaak ook wel. Het zijn de mensen die alleen 'allergische klachten' hebben op het moment dat ze weten dat een bepaald ingrediënt gebruikt is die dat niet snappen. Deze mensen verpesten het voor de mensen die wel daadwerkelijk een allergie hebben en dankzij hen minder serieus genomen worden. [ Bericht 13% gewijzigd door Klaploper op 03-11-2014 17:31:44 ] | |
Pietverdriet | maandag 3 november 2014 @ 17:30 |
Correct, maar een kok wellicht niet, nog afgezien van het verwerkt zijn ervan in prefab zaken. | |
Klaploper | maandag 3 november 2014 @ 17:44 |
Ik weet ook niet of er op de koksopleiding aandacht aan besteed wordt. Zou wel mogen, hoewel natuurlijk niet elke kok een opleiding gedaan heeft. Van zichzelf zal ook niet elke kok dat weten, de interesse houdt vaak natuurlijk op als het niet meer met smaak te maken heeft. Maar koks zou wel geleerd moeten worden wat de gevaren van een allergie zijn en hoe makkelijk het is om allergenen over het hoofd te zien. Dan is de kans in ieder geval kleiner dat ze zeggen dat ze wel een gerecht voor iemand met een allergie kunnen maken maar uit onwetendheid toch de boosdoenende allergenen er in verwerken, omdat ze het onderschatten. Met een levensbedreigende allergie kun je eigenlijk alleen jezelf vertrouwen, en dat soms al niet. Hoe kut het ook is, dan is het heel onverstandig om buiten de deur te eten. [ Bericht 1% gewijzigd door Klaploper op 03-11-2014 17:57:20 ] | |
Kandijfijn | maandag 3 november 2014 @ 18:05 |
Kijk in de praktijk gaat het vaak zo. Gast: Meneer ik ben allergisch voor dit en dit. Ik: Okey, mevrouw had u al een voorkeur voor gerechten? Of zal ik eerst even vragen wat er allemaal mogelijk is aan de chef? Gast: Dit gerecht en dat gerecht leken mij wel aantrekkelijk Ik: (Soms eerst naar de keuken voor overleg soms niet) Dit gerecht kan eenvoudig worden aangepast mevrouw, dat andere gerecht ook maar dat verliest dan zijn karakter. Gast: Dit gerecht dan alsjeblieft Meestal gaat het op deze wijze, wat trouwens amper werk en tijd lijkt. Maar tijdens de spits met 101 dingen in je hoofd met hoge werkdruk minder makkelijk dan je zou inschatten. Maar als de gast weer tevreden vertrekt ben ik erg tevreden. Het is trouwens veel beter als ze van te voren belt dan hebben we dit op een rustig moment allemaal al netjes uitgezocht wat ons tijd bespaart, de kwaliteit verhoogt en het risico op fouten vermindert tot bijna 0. Het komt alleen (te) vaak voor dat het op deze wijze gaat. Gast: Ik ben allergisch voor sus en so en tomaten Ik: Okey, mevrouw had u al een voorkeur voor gerechten? Of zal ik eerst even vragen wat er allemaal mogelijk is aan de chef? Gast: Ik wilde graag de tomatensoep zonder tomaten ![]() Ik: Dat gerecht kunnen wij niet maken zonder dat ingrediënt dat is al klaar gemaakt van te voren. Gast: Ow, jullie kookten toch met verse producten?! Kunnen dit niet gewoon terplekke maken. Ik: Sorry mevrouw, maar dat is helaas niet mogelijk ik kan u wel sus en so aanbieden. Gast: Wat een schandalig restaurant kan ik je manager spreken? Ik: (nu draag ik een bordje met daarop en functie) mevrouw de eigenaar is thuis vanavond ik ben de manager. Ik wil graag u graag een goede avond bezorgen maar vanwege uw allergie zijn niet alle gerechten mogelijk het spijt me. Gast: (inmiddels de bek zo zuur dat je der het liefst door de tafel wilt rammen). Nou doe dat dan maar wat jij zei. Kijk als je dat een paar keer mee maakt in een korte tijd word je heel zuur over dergelijke mensen. Terwijl wij echt wel ons best doen. Bij elke nieuwe kaart of nieuw gerecht beoordelen we hem op gluten, lactose, noten. En hoe die eventueel aangepast kan worden waar mogelijk. Maar je hebt gewoon rupsjes nooit genoeg er tussen. Die denken dat elk gerecht mogelijk moet zijn of alles ter plekke gemaakt moet kunnen worden. Dat zijn gewoon de aandachtshoeren onder de allergische mensen. Maar de meeste mensen voelen zich bij ons erg serieus genomen en vinden ons goed geïnformeerd. En zijn vaak erg blij dat er veel mogelijk is in overleg en de vaste gasten sturen altijd van te voren een mailtje soms zelfs met hun voorkeursgerechten erbij. Daar hebben we meer van nodig ![]() | |
Oceanonix | maandag 3 november 2014 @ 18:10 |
Nog vaker: ik: ik ben allergisch voor sus en zo ober: geen enkel probleem onze keuken kan daar rekening me houden ober: we hebben de volgende gerechten buiten de kaart ik: zit daar sus en zo in? Ober: ik ga het navragen Ober: wat zal het worden? ....... of ik: ik ben allergisch voor sus en zo ober: geen enkel probleem onze keuken kan daar rekening me houden ober: we hebben de volgende gerechten buiten de kaart ik: zit daar sus en zo in? Ober: ik ga het navragen ober: geen sus-en-so Ik: nou doe dat dan maar klinkt lekker volgende dag: ik de hele dag op bed afgewisseld met omhelzingen van de toiletpot. | |
Klaploper | maandag 3 november 2014 @ 18:27 |
Dat is natuurlijk heel slecht. Koks hebben vaak gewoon te weinig kennis om te zien dat als je ergens allergisch voor bent, het allergeen ook in andere (prefab-) producten kan zitten. Deels is het de taak van de gast om hier rekening mee te houden, en als je bijvoorbeeld vraagt of ergens tomaten inzitten, en er zitten geen tomaten in maar wel een prefab waar tomaten in verwerkt zijn, is het voor sommige mensen niet raar om te zeggen dat er geen tomaten in zitten. Omdat het geen hele tomaten zijn, of ze weten niet dat ze er in verwerkt zijn. Koks zijn soms nou eenmaal simpele personen. En soms zullen ze inderdaad denken dat je een aansteller bent. Dan hebben de mensen waarover dit artikel gaat het dus eigenlijk voor je verpest. Maar bovenal is de kok dan natuurlijk een lul. Iemand die zegt dat hij wel een gerecht voor iemand met een allergie kan maken maar het verneukt door onwetendheid is gewoon verkeerd bezig. Maar mensen met een echte allergie was ook niet waar over geklaagd werd en dit topic over ging. Behalve als ze boos worden als een kok aangeeft dat een gerecht niet aangepast kan worden of als ze weigeren te betalen voor die aanpassingen als het ook duurder wordt om klaar u maken. Het was voor sommige mensen niet duidelijk dat er nooit gezegd is dat alle mensen met een allergie aanstellers zijn. Als je zou vragen of de kok het gerecht kan maken zodat het geschikt is voor iemand met een tomatenallergie en hij zegt dat hij dat kan dan zit hij altijd zonder twijfel fout als het misgaat. Als hij dan niet precies zou weten wat wel en niet kan had hij geen ja mogen zeggen. Als je alleen vraagt of er tomaten in zitten kun je er over discussiëren wie nou fout zit. Edit: volgorde is niet geweldig, maar knippen en plakken is een ramp op mijn telefoon. [ Bericht 2% gewijzigd door Klaploper op 03-11-2014 18:47:39 ] | |
Oceanonix | maandag 3 november 2014 @ 18:48 |
maar dit maakt mij wel huiverig. Restaurants met "verrassingsmenu's" ga ik niet in. En dan helpt een tirade van Iwanius ook niet. Dat gaat over de neppers, maar hij kan niet inschatten wie de nepper is en wie niet. Hoe krijg ik de boel op mijn bord als de ober zegt geen probleem en de kok mij een aansteller vindt. | |
Klaploper | maandag 3 november 2014 @ 18:54 |
Het erge is soms dat mensen toch echt een bepaald gerecht zonder een bepaald ingrediënt willen, ook al zei je dat dat niet goed werkt. Als ze het echt willen en het is niet te veel moeite doe je dat dan natuurlijk vaak. Als ze het niet lekker vinden schrijven ze wel een negatieve recensie op het internet, en als dat een paar keer gebeurt kan dat erge gevolgen hebben voor je restaurant. Het internet heet veel meer invloed dan sommigen denken. | |
Klaploper | maandag 3 november 2014 @ 18:57 |
Dan is het een slecht restaurant. Helaas is er niet echt wat aan te doen, behalve slechte reclame voor ze maken in de vorm van een negatieve recensie. En heel erg duidelijk zijn dat iets er echt niet in mag zitten. Van te voren opbellen is ook verstandig. Je kan er niet zomaar vanuit gaan dat je een gerecht zonder een bepaald ingrediënt kan vragen in een restaurant, en al helemaal niet dat ze dan met zo snel zijn als normaal. [ Bericht 13% gewijzigd door Klaploper op 03-11-2014 19:08:58 ] | |
Kandijfijn | maandag 3 november 2014 @ 19:05 |
Een gerecht wat niet werkt zonder ingrediënt wat vereist is wordt gewoonweg niet geserveerd door onze keuken. Dat is gewoon een grens waar we niet over heen willen gaan. Ik verkoop liever geen nee, maar ik verkoop liever nee dan een slecht gerecht. | |
Pietverdriet | maandag 3 november 2014 @ 19:08 |
Zoals ik al zei, hypoallergeen koken is niet eenvoudig, waar ben je allergies voor? | |
Oceanonix | maandag 3 november 2014 @ 19:16 |
wijn en alle varianten daarop, dus ook sherry, cognac, grappa ed maar niet voor alcohol en niet voor wijnazijn. Het gaat mis omdat de voorbereiding vergeten wordt. De saus waar na de lunch al aan begonnen is. Gelukkig vind ik koken leuk en weet ik van veel gerechten wat ik qua ingredienten kan verwachten. Dus een hypoallergene keuken hoeft voor mij niet.Maar zeg eerlijk of wijn erin zit ja of nee. Ik kies wel wat anders. | |
Kandijfijn | maandag 3 november 2014 @ 19:30 |
Niet meer naar pauperrestaurants gaan wil wel eens helpen. | |
Oceanonix | maandag 3 november 2014 @ 19:37 |
had het idee dat dat wel meeviel maar jij zal vast beter weten waar ik graag eet. | |
Klaploper | maandag 3 november 2014 @ 19:41 |
Nee logisch, en zo zou het moeten gaan. Helaas zijn er restaurants die in een dip zitten en het toch doen. Stel je voor dat een groep van 10 mensen vertrekt omdat je weigert een gerecht te maken waar je zelf niet achter staat als je op dat moment met moeite open kan blijven. Dan ben je bijna verplicht om het wel te doen. | |
Klaploper | maandag 3 november 2014 @ 19:53 |
Wilde ook ongeveer hetzelfde zeggen, maar het kan natuurlijk zo zijn dat een kok perfect kan koken, maar nou eenmaal niet snapt wat de echte gevaren van een allergie kunnen zijn. Dan is het een goede of zelfs geweldige kok voor 'normale' mensen, maar voor mensen met een allergie is het een ramp. Want uiteraard kunnen mensen die niets van het menselijk lichaam weten wel weten wat een perfecte maaltijd maakt. Als je zegt dat het vaker fout dan goed gaat zit er natuurlijk wel een kern van waarheid in. Een restaurant dat zijn reputatie belangrijk vindt wil zo'n kok niet in dienst hebben. [ Bericht 9% gewijzigd door Klaploper op 03-11-2014 20:03:01 ] | |
#ANONIEM | maandag 3 november 2014 @ 20:08 |
![]() De mensen met een echte allergie die( zoals ik al in het vorige deel van dit topic zei) weten hoe zich te prepareren voor als zij gaan uiteten en regelen vaak ruim van te voren e.e.a.en daar is zelden tot nooit problemen mee en hebben dan ook een leuke avond omdat het geregeld wordt. De aanstellers,want dat zijn ze gewoon,die komen op hoge poten binnen om even e.e.a. te eisen en dan weet je vaak al hoelaat het is.En daar ben je op een bepaalt moment helemaal klaar mee. Gewoon wegwezen,zaak uit en nooit meer terugkomen. Daarnaast wordt er gelijk een uitprint gemaakt van de camerabeelden en staat je smoelwerk voor altijd bij collega's te kijk als een "lastige' klant die geweerd moet worden mocht die ooit willen binnenkomen. ![]() V.w.b.het argument "maar dan wisselt zo een kok toch even het ingredient om voor een ander " = voorbeeld i.p.v. wortelen,dan doperwten geven ![]() Dat is dus precies wat ik bedoel met "een leek zijn"die geen flauwe notie heeft hoe het er echt in de horeca aantoegaat en denkt dat werken in de keuken als (chef)kok in een goed restaurant (nee,niet vd Valk of een Brasserie) hetzelfde is als hoe jij het eten thuis prepareert door de weeks. Potje openmaken en de ander dichtdoen en terugzetten als iemand een bepaalde groente niet wil. Werken in een goed restaurant is als een militaire operatie. Alles wordt al dagen van te voren gepland d.m.v. een baten en lasten plaatje,het seizoen en wat er verder mogelijk is of leuk lijkt. Wikken en wegen en of alles past. Dat is de realiteit! En als je eenmaal weet wat je menu voor de gehele week wordt dan ga je bestellen/inkopen/inslaan e.d. En dat is allemaal pas en meet werk,iets dat de gemiddelde gast geen weet van heeft omdat die alleen maar betaalt voor het eind product op zijn bord! Maar de weg die is afgelegd eer dat stukje vis of vlees op je bord kwam (voor die prijs) is een hele lange geweest. Maar ja,als je niets weet dan roep je maar dat alles moet kunnen "omdat het zo makkelijk is" ![]() | |
Kandijfijn | maandag 3 november 2014 @ 20:09 |
De kans om in een goed restaurant verneukt te worden door een kok is gewoon kleiner vooral omdat ze daar veel minder met prefab koken. Zelfs de beste kok te wereld moet afgaan op de verpakking die wel eens de mist in gaan omdat bedrijfsprocessen in de fabriek niet goed gingen. Je kan natuurlijk een leuke vreetschuur ontdekken waar ze wel gewoon goed allergievrij kunnen koken. Dat is ook tof ![]() | |
Kandijfijn | maandag 3 november 2014 @ 20:15 |
Ja, dat is waar daar zou ik ook enigzins moeite mee hebben om eerlijk te zijn. Gelukkig niet omdat we bijna kopje onder zouden gaan. Maar omdat je 9 mensen hebt die jou onvriendelijk vinden als ober en potentieel niet meer zouden willen terugkeren. Ik zou heel erg benadrukken waarom het gerecht flut is zonder dat ingrediënt en proberen te motiveren een ander gerecht te nemen. Maar als ze vasthoudend blijkt te zijn zou ik waarschijnlijk wel zwichten. De rest van de gasten zullen beamen dat een klacht van haar onterecht zal zijn. Eventuele gevolgen op het internet vallen ook nog wel mee. Je hebt via eet.nu en iens.nl (de grootsten) gewoon de mogelijkheid te reageren op reviews. Ook kan je een mail sturen naar beide website's om een recensie te laten verwijderen. Wij hebben dat enkele keren gedaan en elke keer zijn de recensie's toen verwijderd. Het verdienmodel van de website's is vooral restaurants abbo's verkopen en advertentie's aan dezelfde restaurants om uitgelicht te mogen worden. Dus ze zijn heel schappelijk daarin ![]() ![]() | |
Klaploper | maandag 3 november 2014 @ 20:35 |
Ik heb er zelf niet veel ervaring mee, maar dat het weggehaald kan worden als het totaal nergens op slaat is natuurlijk fijn. Over iens heb ik trouwens ook hele negatieve dingen gehoord. Als je niet betaalt gaan ze geen reacties over jouw restaurant weghalen, of in ieder geval veel minder snel, waardoor tenten die wel betalen er daar beter overkomen. Dan ben je dus eigenlijk genoodzaakt ze te betalen, wat natuurlijk een smerig verdienmodel is. Moet wel zeggen dat ik niet precies weet hoe het zit. | |
Kandijfijn | maandag 3 november 2014 @ 21:00 |
Heb zelf ook geen idee hoe dit zit om eerlijk te zijn wij betalen gewoon ![]() | |
stavromulabeta | maandag 3 november 2014 @ 21:23 |
In The New Yorker van vorige week stond ook een erg interessant artikel over het modeverschijnsel Gluten-allergie. Ondanks dat het tegenwoordig wel erg hip is, schijnt het percentage van de (Amerikaanse) bevolking dat allergisch is tegen gluten, aantoonbaar te zijn vervijfvoudigd sinds de jaren '50 (tot 1% van de bevolking nu). Daarnaast wordt er gesuggereerd dat een groot deel van de veronderstelde Glutenallergiën eigenlijk gevoeligheid voor een bepaalde groep koolhydraten in granen zijn. | |
Pietverdriet | dinsdag 4 november 2014 @ 09:04 |
Klink mij ernaar dat je reageert op Zwaveldioxide/Sulfiet, niet zo zeer op wijn an sich, zwavel/sulfiet zit vaak in wijn en wordt in de wijnbouw veel ingezet. Dat is geen echte allergie allergie maar een pseudoallergie (Als in het is geen reactie van het immuunsysteem zoals bij een allergie, maar een andere reactie) Heb je de reactie ook bij bv gezwavelde rozijnen? | |
Oceanonix | dinsdag 4 november 2014 @ 17:24 |
nee dat is het niet. Ik heb sulfiet op andere manieren al uitgesloten. Gezwavelde rozijnen en abrikozen, Lu Tuc enz kan ik allemaal eten zonder last te krijgen. Het heeft iets te maken met een afbraakstof vanuit deze producten. En dat afbraakproduct komt niet voort uit de alcohol of wijnazijn. Dat maakt de puzzel al wel iets minder groot. Chocolade en thc geven exact dezelfde reactie. Mijn vermoeden is dat het iets te maken heeft met de cabbonaidereceptoren in mijn hersenen. Maar hoe herprogrammeer je die receptoren, dat is nu de vraag. | |
Pietverdriet | dinsdag 4 november 2014 @ 19:03 |
Niet, dat zit heel diep volgens mij. | |
#ANONIEM | donderdag 6 november 2014 @ 02:00 |
Hier leg ik uit hoe men te werk gaat en waarom ik ze al vanaf dag 1 ongeloofwaardig vind inzake hun vermeende onafhankelijkheid. | |
Sangha | maandag 10 november 2014 @ 14:16 |
Een beetje in navolging op het eerste topic van deze discussie... ik las dat er in Assen een groene Piet komt, die deelt pepernoten uit zonder gluten, zo kunnen de kinderen hem herkennen. ![]() Ophef om Groene Piet in Assen ![]() | |
quinoahipster | maandag 10 november 2014 @ 14:36 |
Assen needs to harden the f*ck up ![]() |