quote:Voedselallergie drijft chefkoks tot waanzin
Kunnen we steeds minder hebben? Of lijden we massaal aan een modeziekte? De voedselallergie is alom en drijft veel chefs en keukenbrigades tot waanzin. 'Een aantal gasten heeft echt een ziekte. Maar bij veel anderen is het denk ik een modegril, veroorzaakt door sociale media als Twitter of Facebook,' en 'Soms lijkt het alsof ik twintig tafels vol patiënten heb in plaats van cliënten,' vertellen koks.
Domino's komt binnenkort met een glutenvrije pizza. Fabrikant Roquette ontwikkelde bloem op basis van algen. Ook nieuw op de markt: Beyond Eggs, plantaardige eieren. En de onlangs gelanceerde glutenvrije kroket van Valuas' meesterkok Eric Swaghoven blijkt een doorslaand succes.
Big business
Kortom: de opmars van de voedselallergie blijkt big business. Maar die massaal groeiende intolerantie van ingewanden vormen ook hét hoofdpijndossier van vrijwel alle chefs. Want zij moeten zich achter de stoof in steeds meer bochten wringen vanwege extreme dieetwensen.
Hierdoor moeten alle restaurants vanaf half december ook per gerecht de mogelijke allergische reacties verplicht op de menukaart melden.
'Nog geen 10 jaar geleden gaf één klant op een avond aan dat hij of zij iets niet mocht. Nu lijkt het soms alsof ik twintig tafels vol patiënten heb in plaats van cliënten. Ik kan bijna niks normaal serveren,' vertelt een topchef die anoniem wil blijven uit vrees voor reacties van zijn klandizie.
Hype
Tweesterrenkok Mario Ridder van De Zwethheul herkent het probleem. Hij moet tegenwoordig zo veel ingrediënten schrappen en zo vaak improviseren dat hij zich regelmatig de vraag stelt: wat blijft er van mijn creatie over? Ook qua smaak? Frustrerend want: 'Een brioche zonder noten, meel en boter kun je toch eigenlijk geen brioche meer noemen?'
Ridder: 'Gasten die echt iets hebben en mij vooraf e-mailen over hun restricties neem ik natuurlijk serieus. Het is ontzettend vervelend wanneer je fysiek wat mankeert. Maar er zijn ook veel mensen die aan tafel plotseling gaan opsommen waar ze allemaal niet tegen kunnen. En dat wordt steeds extremer en merkwaardiger.' Soms bijna onwerkbaar. Velen verwarren intoleranties met wat zij niet lusten: 'ik wil geen radijs, komkommer, tomaat, wortels'.
Het lijkt wel een hype waardoor je interessanter bent. 'Zo heb ik een keer voor iemand een compleet boter- en melkvrij negengangendiner moeten maken. Aan het eind daarvan werd wel een Irish coffee besteld. Toen ik zei dat het gerecht boordevol melk zat, kreeg ik als antwoord: 'ach, ik vind dat zo lekker, wat maakt het uit'.'
Service
Ook chefkok Eric Swaghoven van Valuas in Venlo - een ster - vindt dat het steeds ingewikkelder werken wordt in de keuken. 'Een aantal gasten heeft echt een ziekte. Maar bij veel anderen is het denk ik een modegril, veroorzaakt door sociale media als Twitter of Facebook. Een duidelijke tendens. Hoe dan ook, het is niet hun probleem, maar ons probleem. Wij zijn een serviceverlenend bedrijf, wij moeten zorgen dat iedereen blij de deur uitgaat. Dit is dus een nieuwe tak van sport.'
http://www.ad.nl/ad/nl/10(...)ks-tot-waanzin.dhtml
ga je gang:quote:Op woensdag 29 oktober 2014 13:17 schreef DS4 het volgende:
[..]
Ik ga het de eerstvolgende keer voor de grap eens vragen...
https://meerweten.mcdonal(...)dbDUAbA&gclsrc=aw.dsquote:Het glutenvrije broodje kun je sinds 22 oktober 2013 met een Hamburger, Cheeseburger of Quarter Pounder bestellen bij McDonald’s restaurants Hoorn, Zaandam Koningin Julianaweg, Purmerend en Rotterdam Zuidplein. Later volgden Rotterdam Charlois en Leiderdorp
Je mist ietsquote:Op woensdag 29 oktober 2014 14:59 schreef Terrorizer het volgende:
En ze moeten minstens daar een half jaar blijven ook nog.
Beide. En de jaloezie van Ouder1.quote:Op woensdag 29 oktober 2014 15:01 schreef Ringo het volgende:
Gaat het nou over zeikende strandtenthouders of over lui met een ingebeelde paddestoelen-knoflook-groenepaprika-allergie?
Ouder1 is verpleegster geweest, die weet alles van allergieënquote:Op woensdag 29 oktober 2014 15:01 schreef Yasmin23 het volgende:
[..]
Beide. En de jaloezie van Ouder1.
Ook de ingebeelde?quote:Op woensdag 29 oktober 2014 15:26 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Ouder1 is verpleegster geweest, die weet alles van allergieën
Ik ben benieuwd wat Chef! gedaan zou hebbenquote:Op woensdag 29 oktober 2014 10:30 schreef Ringo het volgende:
Het lijkt wel een hype waardoor je interessanter bent. 'Zo heb ik een keer voor iemand een compleet boter- en melkvrij negengangendiner moeten maken. Aan het eind daarvan werd wel een Irish coffee besteld. Toen ik zei dat het gerecht boordevol melk zat, kreeg ik als antwoord: 'ach, ik vind dat zo lekker, wat maakt het uit'.'
Volgens mij weet ze van alles wat.Super slim is ze.quote:Op woensdag 29 oktober 2014 15:26 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Ouder1 is verpleegster geweest, die weet alles van allergieën
Misschien niet het beste voorbeeld maar je begrijpt hopelijk de achterliggende gedachte.quote:Op woensdag 29 oktober 2014 15:53 schreef tjoptjop het volgende:
Ik ben benieuwd wat Chef! gedaan zou hebben
[ afbeelding ]
Het was dan ook een ietwat retorische vraagquote:Op woensdag 29 oktober 2014 16:36 schreef Iwanius het volgende:
[..]
Misschien niet het beste voorbeeld maar je begrijpt hopelijk de achterliggende gedachte.
M.a.w: Ik zou als restaurateur als het de spuigaten uitloopt dit soort gasten regelrecht de deur wijzen. Meestal zijn het ook incidentele gasten en geen vaste gasten die op deze wijze proberen de baas in je toko te zijn met hun waslijst aan wensen.
Oprotten!
Volgens mij deed ik dat. Ging wat mis...quote:Op woensdag 29 oktober 2014 15:27 schreef Deetch het volgende:
link naar vorige deeltje? Waarom gebruiken mensen niet gewoon de knop nieuw deel openen
Het eerste vervolg wordt nooit automatisch gereekst, daar kun jij niets aan doen. Maar sommige users vinden het grappig om dan de TS af te zeiken.quote:Op woensdag 29 oktober 2014 17:44 schreef Terrorizer het volgende:
[..]
Volgens mij deed ik dat. Ging wat mis...
Hahaha, ja wel halve land failliet en daarna handje op houden bij landen als Nederland, zo rollen ze daar in het zuiden.quote:Op woensdag 29 oktober 2014 14:29 schreef Mr.Noodle het volgende:
Spanje: goede kop koffie en een verse croissant voor ¤2,-
Fijn dat jij niet kan lezen, enne, als jij echt allergisch zou zijn voor pindas zou je in shock raken als je ze eet.quote:Op woensdag 29 oktober 2014 16:40 schreef Janneke141 het volgende:
Fijn dat het gilde der koks allergiën als modeverschijnsel af willen doen, maar als ik noten of pinda's binnenkrijg hang ik binnen een kwartier boven het toilet; volgens mij zit een restaurant daar ook niet op te wachten.
... hetgeen ook weer tot kwaaltjes kan leiden...quote:Op woensdag 29 oktober 2014 16:40 schreef Janneke141 het volgende:
en dat werkt niet zo goed in de mond-op-mond-reclame.
quote:Op woensdag 29 oktober 2014 18:40 schreef Glazenmaker het volgende:
Het kan zijn dat ik gewoon een boerenlul ben, maar ik ken maar één iemand die allergisch voor melk is. Voor die diagnose was ze chronisch vermoeid en nu moet ze kotsen als ze per ongeluk toch wat binnenkrijgt, dus dat geloven we dan maar.
Ik durf 100 euro te wedden dat jij ook allergisch bent voor melk.quote:Op woensdag 29 oktober 2014 18:40 schreef Glazenmaker het volgende:
Het kan zijn dat ik gewoon een boerenlul ben, maar ik ken maar één iemand die allergisch voor melk is. Voor die diagnose was ze chronisch vermoeid en nu moet ze kotsen als ze per ongeluk toch wat binnenkrijgt, dus dat geloven we dan maar.
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |