Het waait inderdaad flink, en de verkoeling is welkom. Normaal is het rond deze tijd boven de 30 graden, en nu haalt het kwik net de 26 graden.quote:Krachtige tyfoon treft Tokyo
Geplaatst op:
22 augustus 2016
©EPA
De tyfoon Mindulle is vandaag aan land gekomen in de buurt van Tokyo. De weerdiensten waarschuwen voor modderstromen, overstromingen en hoge golven.
Er worden windstoten tot 180 km/uur gemeten. De zware regenval zal, in de namiddag en in de vooravond, vooral de hoofdstad treffen. In sommige gebieden, zoals in de steden Ome en Iruma, is volgens lokale media een record aan regenval gemeten, van ongeveer 100 millimeter per uur.
Meer dan 100 treinen en 425 vluchten zijn geannuleerd vanwege het slechte weer, aldus de Japanse openbare omroep NHK. In de loop van de dag kunnen nog meer vluchten geschrapt worden, waarschuwden Japan Airlines en All Nippon Airways op hun sites.
Waarschuwingsniveau
In de Japanse hoofdstad zijn tienduizenden gezinnen gevraagd hun huis te verlaten omdat zeker negen rivieren of kanalen het waarschuwingsniveau bereikt hebben. De tyfoon, de negende van het seizoen in Azië, is op weg naar het noorden van de archipel. Verwacht wordt dat Mindulle daar dinsdagmiddag zal aankomen.
Leuk stukje over de opnamesquote:Op maandag 29 augustus 2016 06:37 schreef Lyrebird het volgende:
Filmopnamen
. Iedereen erg bruin. Het is altijd weer verbazend om te zien hoe bruin Japanners worden, als ze een tijdje in de zon gewerkt hebben. Twee man die constant het zonlicht in de gaten hielden. Iemand die met een rolmaat de afstand tot het autootje meette, voordat er opnamen gemaakt konden worden. Geen autofocus, niets aan het toeval overlaten? Dat zijn toch wel interessante vragen, als je een achtergrond in de optica hebt.
Zowel in Japan als Korea zie je oudere dames met hoedjes en vizors rondlopen. Soms zijn dat van die enorme doorzichtige kleppen, die bijna het hele gezicht bedekken. Ook zie je mannen en vooral vrouwen in de zomer met een paraplu of parasol rondlopen. Ook als de zon niet schijnt. En niet regent.quote:Op maandag 29 augustus 2016 07:56 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Leuk stukje over de opnames
Als Japanners zo bruin worden snap ik waarom japanse dames in Kroatie altijd met hoedjes lopen, ze willen niet zo bruin worden.
Duidelijk. Toch zou je denken dat het voor iemand die wel eens eerder een camera bediend heeft een fluitje van een cent moeten zijn om die instellingen on the fly te veranderen. Dat was eigenlijk ook wel het beeld dat ik had van het maken van een film, dat dit iets artistieks is, waarbij ter plaatse beslissingen worden genomen. Helemaal fout natuurlijk, het wordt tot in de puntjes gepland.quote:En nee, bij prof film opnames werk je niet met autofocus, je gebruikt focus heel bewust om accenten te leggen, je wilt niet dat de autofocus daar doorheen komt. Je meet een scene van te voren wat in focus is, en je zet stops op de lens. Je filmt nu de dialoogscene, acteur 1 spreekt en is in focus, acteur 2 is lichtelijk onscherp. Acteur 2 spreekt, en de focus is op hem. Om dit goed te doen heb je van te voren de scherpte gemeten en de stops gezet, tijdens het filmen hoef je dan niet meer de focus te zoeken, je weet waar die zit en je draait van stop naar stop.
(Probeer het zo eenvoudig mogelijk uit te leggen)
Japans nieuws tijdens een (tegenvallende) typhoon is heerlijk. Inzoomen op plassen water, of dat ene afdakje dat weggewaaid is eindeloos herhalen.quote:Op dinsdag 23 augustus 2016 03:51 schreef Lyrebird het volgende:
Het nieuws maakt het eigenlijk dramatischer dan dat het is. Het waaide (hard), en het regende (hard). Maar al het regenwater wordt apart opgevangen en in overstorten geloosd, waar het of weg kan zakken in de grond, of weer uitgepompt kan worden. Op die manier kan het heel lang heel hard stormen. En nu schijnt de zon weer.
Ik kreeg gelijk berichten van familie of ik wel veilig was, omdat het in Nederland op het nieuws was.quote:Op dinsdag 23 augustus 2016 03:51 schreef Lyrebird het volgende:
Het nieuws maakt het eigenlijk dramatischer dan dat het is. Het waaide (hard), en het regende (hard).
Ik vind het ook wel lekker. Maar bijna iedere Europese student die we hier uit eten nemen, denkt dat de kok ziek was of zo, als ze de miso soep ruiken.quote:
Is die sea urchin nou gebakken? Ik heb een keer per ongeluk toen we in China woonden een omelet met sea urchin besteld, maar dat bleken echt glibberige stukjes glibber te zijn. Geen tweede keer gedaanquote:Op donderdag 22 september 2016 07:45 schreef Lyrebird het volgende:
[..]
Ik vind het ook wel lekker. Maar bijna iedere Europese student die we hier uit eten nemen, denkt dat de kok ziek was of zo, als ze de miso soep ruiken.
Wat ook wel geinig is, is om buitenlanders sushi met uni (sea urchin) voor te zetten.
[ afbeelding ]
Met Chinese collega's ben ik wel eens in Californie, in een 'echt' Chinees restaurant gaan eten. Daar werd op een andere tafel stinky tofu geserveerd, en het leek wel alsof ze mest op het menu hadden staan.
Nog steeds spijt van dat ik niet een stukje besteld heb..
Vooral 's zomers zijn die koude noedels heerlijk! Ze serveren ze dan vaak op ijsblokjes. Als je klaar bent, en je erom vraagt, maken ze van de overgebleven dip samen met het kookvocht van de noedels een soort thee.quote:Op woensdag 21 september 2016 20:35 schreef Lyrebird het volgende:
Soba is een soort van spaghetti, die ze of op een bamboematje, of in een kommetje serveren. Je kunt het spul dan in een soort sojasaus met wasabi en lente-ui dippen. Heerlijk!
Misoquote:Miso soep, de gefermenteerde soja pasta soep die ze te pas en onpas bij een gerecht serveren, heeft een voor Nederlanders aparte reuk en smaak. Daar valt aan te wennen, maar het is een soepje dat bij meerdere buitenlandse studenten niet zo in de smaak valt.
Heerlijk! Toch een beetje de fois gras van de zee. Als je goede, verse hebt, proef je echt de oceaan. Een van mijn favoriete sushi's.quote:Op donderdag 22 september 2016 07:45 schreef Lyrebird het volgende:
Wat ook wel geinig is, is om buitenlanders sushi met uni (sea urchin) voor te zetten.
[ afbeelding ]
Stinky tofu in Taiwan op. Verschillende keren op verschillende nachtmarkten. En elke keer weer die blikken van respect als je als "blanke" dat met smaak eet.quote:Op donderdag 22 september 2016 07:45 schreef Lyrebird het volgende:
[..]
Ik vind het ook wel lekker. Maar bijna iedere Europese student die we hier uit eten nemen, denkt dat de kok ziek was of zo, als ze de miso soep ruiken.
Wat ook wel geinig is, is om buitenlanders sushi met uni (sea urchin) voor te zetten.
[ afbeelding ]
Met Chinese collega's ben ik wel eens in Californie, in een 'echt' Chinees restaurant gaan eten. Daar werd op een andere tafel stinky tofu geserveerd, en het leek wel alsof ze mest op het menu hadden staan.
Nog steeds spijt van dat ik niet een stukje besteld heb..
Ik was niet zo'n fruiteter, maar mevrouw Lyrebird eet fruit alsof het pap is, en ondertussen ben ik er achter gekomen dat Japanse druiven super lekker zijn. Druiven zijn soms zo zoet, dat het lijkt alsof de telers ze met suikerwater hebben ingespoten. Hetzelfde kan gelden voor aardbeien, die vooral in onze provincie gekweekt worden. Ze groeien hier zelfs in het wild, maar zijn dan maar een mm of vijf groot. Gekweekt heb ik ze hier tot een cm of tien (!) groot gezien. En zoals gezegd zoet en fruitig.quote:Op vrijdag 30 september 2016 19:50 schreef star_gazer het volgende:
Fruit vind ik ook maar matig hier, al heb ik dankzij het wonen in Australië wel een redelijk hoge standaard op dat gebied.
De aardappelen en wortelen liggen hier gewassen, gesneden, voorgekookt en voorverpakt in de koeling. Een ui snijden en koken, het pak erbij, stampen en je hebt hutspot a la Japonais.quote:Op zaterdag 1 oktober 2016 07:59 schreef Basp1 het volgende:
Hoe zit het met groentes in Japan, ook duur, welke zijn er te krijgen? Kun je een aardappel stamppot maken?
Dat deel van het Japanse leven blijft voor ons ontoegankelijk. Deze maatschappij is erg gesloten. Een tijd terug werd ik vanuit het niets door een voormalige student gemaild of ik op z'n trouwerij aanwezig wilde zijn. Ik had drie jaar lang niets van hem gehoord. Typisch.. Kwam niet goed uit, maar zo'n uitnodiging is zeldzaam. Wel jammer.quote:Op zaterdag 1 oktober 2016 10:42 schreef star_gazer het volgende:.
Het was dus een grote eer (maar ook best lastig!) voor mij als atheïstische Hollandse "gaijin" om daaraan mee te doen.
Lotuswortel, die met de gaten?quote:Op zaterdag 1 oktober 2016 14:59 schreef Lyrebird het volgende:
D'r is een soort knol met gaten er in. Smaakt nergens naar. Gefrituurd heeft t wel wat. Er is ook een hele lelijke groente, lijkt op een melaatse komkommer, heb t wel eens geprobeerd maar dat was niet iets om over naar huis te schrijven. Okra, ook zoiets.
zelf bakken loont snel dusquote:Op zaterdag 1 oktober 2016 14:59 schreef Lyrebird het volgende:
[..]
Groentes zijn aan de prijs, maar wat helemaal belachelijk duur kan zijn is brood. Drie sneetjes voor $2.5.
gewoon de goedkoopste kiezen en de "baka gaijin" kaart spelen als her iemand opvaltquote:Op zaterdag 1 oktober 2016 16:34 schreef Lyrebird het volgende:
Ja, twee keer raak. Gefrituurde lotuswortel is lekker. Bitter melon, br....
Overigens kun je hier goed zien hoe gehandicapt ik nog steeds ben in dit land. De Japanse tekst kan ik niet lezen, waardoor het blijft gissen hoe zoiets dan heet.
Onze supermarkt heeft sinds kort een zelfscan kassa, en die werkt ook in het Engels. Put the item in the bagging area. Maar bij groente en fruit zonder barcode moet je zelf door een menuutje heen wandelen, en daar staan groenten en fruit tussen zonder Engelse namen, maar met Japanse karakters. Gelukkig staat er een plaatje bij, voor de minder bedeelden onder ons.
Baka gajin = domme buitenlander?quote:Op zondag 2 oktober 2016 04:47 schreef star_gazer het volgende:
[..]
gewoon de goedkoopste kiezen en de "baka gaijin" kaart spelen als her iemand opvaltdaar kom je verbazingwekkend vaak mee weg.
Lotus root (renkon?) chips zijn best te doen trouwens!
jaquote:Op zondag 2 oktober 2016 04:50 schreef Drizzt_DoUrden het volgende:
[..]
Baka gajin = domme buitenlander?
Bitterder dan bittere witlof, als ik het me goed herinner.quote:Op zondag 2 oktober 2016 16:41 schreef Pietverdriet het volgende:
Hoe bitter is bitter melon? Zo bitter als een Duits pils? Spruitjes? Lollo rosso?
Veel bitterder dan het hart van de witlof 30 jaar geleden.quote:Op zondag 2 oktober 2016 16:41 schreef Pietverdriet het volgende:
Hoe bitter is bitter melon? Zo bitter als een Duits pils? Spruitjes? Lollo rosso?
In ons tuintje hebben we veel muggen (tijgermug?), die gemakkelijk steken en erg jeukende bultjes achter laten, die na een minuut of tien gelukkig weer verdwenen zijn.quote:Op zaterdag 1 oktober 2016 10:42 schreef star_gazer het volgende:
Ik weet niet of je weleens op een Japanse begraafplaats bent geweest, maar op ieder graf staan twee of meer metalen kopjes voor bloemen. Daarin staat geregeld water, vanwege zowel regen als uiteraard voor de bloemen. Dat water staat soms wel even... Als gevolg wemelt het op de begraafplaats van de muggen en ik weet niet hoe bekend je bent met de Japanse tijgermug (a. Albopictus), maar die is dus bijzonder agressief en de beet jeukt extreem en langdurig. Als gevolg sta je er dus al muggen-meppend zo beschaafd mogelijk je wierook aan te steken, je "omiyage" uit te stallen en een gebedje voor de voorouders te zeggen.
Goya. Een van de meest gebruikte ingrediënten in de Okinawase keuken (sowieso een aanrader).quote:Op zaterdag 1 oktober 2016 16:29 schreef Gaoxing het volgende:
En is bitter melon je melaatse komkommer? Dat is ongelooflijk bitter:
[ afbeelding ]
Ik ga niet snel insecten uit de weg, maar voor de Japanse giant hornet (gigantische horzel?) maak ik wel een uitzondering (ja, die vliegen hier rond).quote:Op maandag 3 oktober 2016 08:32 schreef Aurelius het volgende:
Enige waar ik het in Japan niet op heb, zijn die enorme wespen. Ze zijn nog agressief ook!
Bijen zijn ook aan de grote kant, maar die laten je nog redelijk met rust.
Vliegend herten. Nabij de huisjes in het Nikko gebergte, dat we met studenten gehuurd hadden, zaten heel veel van deze insecten.quote:Op maandag 3 oktober 2016 08:44 schreef Aurelius het volgende:
En dan die enorme kevers! Soort prehistorische monsters! Maar Japanse kinderen zijn er gek op! Ze zijn erg indrukwekkend, maar ik hoef ze niet vast te houden.
[ afbeelding ]
Correct! Maar wat er dan onder staat? De kanji van auto (kuruma) geeft volgens mij aan dat auto's niet toegestaan zijn, maar dat is een wel heel gewaagde aanname op basis van een kanji.quote:
Zoiets als "uitgezonderd beheerdersvoertuigen".quote:Op maandag 3 oktober 2016 09:08 schreef Lyrebird het volgende:
[..]
Correct! Maar wat er dan onder staat? De kanji van auto (kuruma) geeft volgens mij aan dat auto's niet toegestaan zijn, maar dat is een wel heel gewaagde aanname op basis van een kanji.
Heb ook een paar maanden homestays gedaan op boerderijen. De boeren wouden de groenten klein laten en niet te groot want anders word de smaak te dun/waterig volgens hun. Vooral voor aubergines en komkommers.Dus miss is dat waarom de komkommers zo dun zijn =pquote:Op zaterdag 1 oktober 2016 14:59 schreef Lyrebird het volgende:
[..]
De meeste groenten die we kennen hebben ze wel. Paprika's komen geregeld uit Nederland. De komkommers in de supermarkt zijn dunner; ik heb ze dit jaar in eigen tuintje geteeld, en dat waren reuze komkommers. Tomaten smaken naar tomaat; de trostomaatjes zijn ook wel lekker.
Die beesten voelen echt raar aan als ze op je huid lopen! Een kind had er keer een op mijn arm gezetquote:Op maandag 3 oktober 2016 08:44 schreef Aurelius het volgende:
En dan die enorme kevers! Soort prehistorische monsters! Maar Japanse kinderen zijn er gek op! Ze zijn erg indrukwekkend, maar ik hoef ze niet vast te houden.
[ afbeelding ]
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |