Het waait inderdaad flink, en de verkoeling is welkom. Normaal is het rond deze tijd boven de 30 graden, en nu haalt het kwik net de 26 graden.quote:Krachtige tyfoon treft Tokyo
Geplaatst op:
22 augustus 2016
©EPA
De tyfoon Mindulle is vandaag aan land gekomen in de buurt van Tokyo. De weerdiensten waarschuwen voor modderstromen, overstromingen en hoge golven.
Er worden windstoten tot 180 km/uur gemeten. De zware regenval zal, in de namiddag en in de vooravond, vooral de hoofdstad treffen. In sommige gebieden, zoals in de steden Ome en Iruma, is volgens lokale media een record aan regenval gemeten, van ongeveer 100 millimeter per uur.
Meer dan 100 treinen en 425 vluchten zijn geannuleerd vanwege het slechte weer, aldus de Japanse openbare omroep NHK. In de loop van de dag kunnen nog meer vluchten geschrapt worden, waarschuwden Japan Airlines en All Nippon Airways op hun sites.
Waarschuwingsniveau
In de Japanse hoofdstad zijn tienduizenden gezinnen gevraagd hun huis te verlaten omdat zeker negen rivieren of kanalen het waarschuwingsniveau bereikt hebben. De tyfoon, de negende van het seizoen in Azië, is op weg naar het noorden van de archipel. Verwacht wordt dat Mindulle daar dinsdagmiddag zal aankomen.
Leuk stukje over de opnamesquote:Op maandag 29 augustus 2016 06:37 schreef Lyrebird het volgende:
Filmopnamen
. Iedereen erg bruin. Het is altijd weer verbazend om te zien hoe bruin Japanners worden, als ze een tijdje in de zon gewerkt hebben. Twee man die constant het zonlicht in de gaten hielden. Iemand die met een rolmaat de afstand tot het autootje meette, voordat er opnamen gemaakt konden worden. Geen autofocus, niets aan het toeval overlaten? Dat zijn toch wel interessante vragen, als je een achtergrond in de optica hebt.
Zowel in Japan als Korea zie je oudere dames met hoedjes en vizors rondlopen. Soms zijn dat van die enorme doorzichtige kleppen, die bijna het hele gezicht bedekken. Ook zie je mannen en vooral vrouwen in de zomer met een paraplu of parasol rondlopen. Ook als de zon niet schijnt. En niet regent.quote:Op maandag 29 augustus 2016 07:56 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Leuk stukje over de opnames
Als Japanners zo bruin worden snap ik waarom japanse dames in Kroatie altijd met hoedjes lopen, ze willen niet zo bruin worden.
Duidelijk. Toch zou je denken dat het voor iemand die wel eens eerder een camera bediend heeft een fluitje van een cent moeten zijn om die instellingen on the fly te veranderen. Dat was eigenlijk ook wel het beeld dat ik had van het maken van een film, dat dit iets artistieks is, waarbij ter plaatse beslissingen worden genomen. Helemaal fout natuurlijk, het wordt tot in de puntjes gepland.quote:En nee, bij prof film opnames werk je niet met autofocus, je gebruikt focus heel bewust om accenten te leggen, je wilt niet dat de autofocus daar doorheen komt. Je meet een scene van te voren wat in focus is, en je zet stops op de lens. Je filmt nu de dialoogscene, acteur 1 spreekt en is in focus, acteur 2 is lichtelijk onscherp. Acteur 2 spreekt, en de focus is op hem. Om dit goed te doen heb je van te voren de scherpte gemeten en de stops gezet, tijdens het filmen hoef je dan niet meer de focus te zoeken, je weet waar die zit en je draait van stop naar stop.
(Probeer het zo eenvoudig mogelijk uit te leggen)
Japans nieuws tijdens een (tegenvallende) typhoon is heerlijk. Inzoomen op plassen water, of dat ene afdakje dat weggewaaid is eindeloos herhalen.quote:Op dinsdag 23 augustus 2016 03:51 schreef Lyrebird het volgende:
Het nieuws maakt het eigenlijk dramatischer dan dat het is. Het waaide (hard), en het regende (hard). Maar al het regenwater wordt apart opgevangen en in overstorten geloosd, waar het of weg kan zakken in de grond, of weer uitgepompt kan worden. Op die manier kan het heel lang heel hard stormen. En nu schijnt de zon weer.
Ik kreeg gelijk berichten van familie of ik wel veilig was, omdat het in Nederland op het nieuws was.quote:Op dinsdag 23 augustus 2016 03:51 schreef Lyrebird het volgende:
Het nieuws maakt het eigenlijk dramatischer dan dat het is. Het waaide (hard), en het regende (hard).
Ik vind het ook wel lekker. Maar bijna iedere Europese student die we hier uit eten nemen, denkt dat de kok ziek was of zo, als ze de miso soep ruiken.quote:
Is die sea urchin nou gebakken? Ik heb een keer per ongeluk toen we in China woonden een omelet met sea urchin besteld, maar dat bleken echt glibberige stukjes glibber te zijn. Geen tweede keer gedaanquote:Op donderdag 22 september 2016 07:45 schreef Lyrebird het volgende:
[..]
Ik vind het ook wel lekker. Maar bijna iedere Europese student die we hier uit eten nemen, denkt dat de kok ziek was of zo, als ze de miso soep ruiken.
Wat ook wel geinig is, is om buitenlanders sushi met uni (sea urchin) voor te zetten.
[ afbeelding ]
Met Chinese collega's ben ik wel eens in Californie, in een 'echt' Chinees restaurant gaan eten. Daar werd op een andere tafel stinky tofu geserveerd, en het leek wel alsof ze mest op het menu hadden staan.
Nog steeds spijt van dat ik niet een stukje besteld heb..
Vooral 's zomers zijn die koude noedels heerlijk! Ze serveren ze dan vaak op ijsblokjes. Als je klaar bent, en je erom vraagt, maken ze van de overgebleven dip samen met het kookvocht van de noedels een soort thee.quote:Op woensdag 21 september 2016 20:35 schreef Lyrebird het volgende:
Soba is een soort van spaghetti, die ze of op een bamboematje, of in een kommetje serveren. Je kunt het spul dan in een soort sojasaus met wasabi en lente-ui dippen. Heerlijk!
Misoquote:Miso soep, de gefermenteerde soja pasta soep die ze te pas en onpas bij een gerecht serveren, heeft een voor Nederlanders aparte reuk en smaak. Daar valt aan te wennen, maar het is een soepje dat bij meerdere buitenlandse studenten niet zo in de smaak valt.
Heerlijk! Toch een beetje de fois gras van de zee. Als je goede, verse hebt, proef je echt de oceaan. Een van mijn favoriete sushi's.quote:Op donderdag 22 september 2016 07:45 schreef Lyrebird het volgende:
Wat ook wel geinig is, is om buitenlanders sushi met uni (sea urchin) voor te zetten.
[ afbeelding ]
Stinky tofu in Taiwan op. Verschillende keren op verschillende nachtmarkten. En elke keer weer die blikken van respect als je als "blanke" dat met smaak eet.quote:Op donderdag 22 september 2016 07:45 schreef Lyrebird het volgende:
[..]
Ik vind het ook wel lekker. Maar bijna iedere Europese student die we hier uit eten nemen, denkt dat de kok ziek was of zo, als ze de miso soep ruiken.
Wat ook wel geinig is, is om buitenlanders sushi met uni (sea urchin) voor te zetten.
[ afbeelding ]
Met Chinese collega's ben ik wel eens in Californie, in een 'echt' Chinees restaurant gaan eten. Daar werd op een andere tafel stinky tofu geserveerd, en het leek wel alsof ze mest op het menu hadden staan.
Nog steeds spijt van dat ik niet een stukje besteld heb..
Ik was niet zo'n fruiteter, maar mevrouw Lyrebird eet fruit alsof het pap is, en ondertussen ben ik er achter gekomen dat Japanse druiven super lekker zijn. Druiven zijn soms zo zoet, dat het lijkt alsof de telers ze met suikerwater hebben ingespoten. Hetzelfde kan gelden voor aardbeien, die vooral in onze provincie gekweekt worden. Ze groeien hier zelfs in het wild, maar zijn dan maar een mm of vijf groot. Gekweekt heb ik ze hier tot een cm of tien (!) groot gezien. En zoals gezegd zoet en fruitig.quote:Op vrijdag 30 september 2016 19:50 schreef star_gazer het volgende:
Fruit vind ik ook maar matig hier, al heb ik dankzij het wonen in Australië wel een redelijk hoge standaard op dat gebied.
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |