Welkom in het grote Studeren en stage in het buitenland topic op Fok!In dit topic kan je dus al je vragen kwijt en ervaringen delen met betrekking tot het studeren en/of stagelopen in het buitenland.
Waar moet je rekening mee houdenVoor alles geldt: begin er vroeg genoeg mee! Alles kost meer tijd dan je denkt.
Wat is vroeg genoeg? Laten we zeggen, een jaar voor de geplande vertrekdatum.
StudieHoe het aanmelden voor een studie in het buitenland gaat verschilt nogal per onderwijsinstelling. Meeste universiteiten/hogescholen hebben uitwisselingsprogramma's waarin je mee kan draaien. Daarnaast kan je gaan als "free mover". Dit betekent dat je zelf bepaald waar je heen gaat, maar dan moet je ook
alles zelf regelen. Denk aan contact leggen met de school, je ETCs meenemen naar het buitenland, beurzen aanvragen etc.
StageStages zijn steeds makkelijker te regelen. Helaas zijn scholen hier vaak niet zo actief in en moet je erop voorbereid zijn dit allemaal zelf te mogen regelen door vooral veel contacten te leggen en veel, véél te googlen op interessante bedrijfssoorten. Je kan kiezen voor een bemiddelingsbureau (zie links hieronder).
HuisvestingHuisvesting voor studenten is in het buitenland vaak heel anders geregeld dan in Nederland. Veel buitenlandse universiteiten hebben enorme campussen. Prijzen varieren ook enorm. Bekijk ruim voor vertrek hoe dit het beste in het land van jouw bestemming geregeld kan worden.
Je kan je woonadres gewoon wijzigen via een wijzigingsformulier van de DUO. Hiervoor is een speciaal formulier te vinden, te vinden op
http://www.duo.nl/particu(...)n-het-buitenland.asp . Met het formulier dat op deze pagina staat geef je je buitenlandse adres door, je woonsituatie en vraag je een OV vergoeding aan.
De OV vergoeding bedraagt in 2014 ¤102,29
Het is ook handig om een machtiging in te vullen zodat thuisblijvers (bijvoorbeeld je ouders)
hier nog zaken wat betreft de DUO kunnen regelen mocht dit nodig zijn.
VerzekeringenJe moet natuurlijk goed verzekerd zijn in het buitenland. Soms dekt je doorlopende reisverzekering je verblijf in het buitenland maar vaak niet voor langer dan 3 maanden. de
AON is een goedkoop alternatief voor studenten. Je ziektekostenverzekering dekt vaak ook in het buitenland (met vaak een maximum van een jaar). Wat dat betreft hoef je dan geen extra verzekering. Daarnaast is het belangrijk om na te vragen of je een aansprakelijkheidsverzekering moet regelen voor je stage.
FinanciënHeel leuk natuurlijk dat studeren in het buitenland, maar het kost toch veel geld.
Enkele tips:
• Als je voor je studie een tijdje in het buitenland verblijft is er vaak de mogelijkheid om een beurs aan te vragen. Zo heb je de Erasmusbeurs voor studies in europa en de Leonardo Davinci beurs voor stagaires in europa. Voor deze beide beurzen moet je wel nog altijd ingeschreven staan bij een Nederlandse hoge school of universiteit.
• Veel uni's/scholen hebben eigen beurzen voor hun studenten. Informeer hiervoor bij je eigen onderwijsinstelling. Overige beurzen staan op
Beursopener• Lever je OV-jaarkaart in, dan heb je recht op OV vergoeding (102,29 euro per maand).
• Verhuur je kamer onder, spreekt voor zich, hiervoor staan standaardcontracten op
kamernet• Sommige uitwisselingsuniversiteiten hebben beurzen waar je ook als buitenlandse student recht op hebt. Kijk dit goed na!
• In veel landen is het moeilijk om geld op te nemen met je bankpas. Daarom is het aan te raden om een creditcard aan te schaffen. Kan je gewoon via je eigen bank regelen. Het is nog wel aan te raden om te kijken welke maatschappij ze mee samenwerken aangezien sommige kaarten niet overal evenveel geaccepteerd worden.
VisumVoor veel landen heb je een visum nodig om daar voor langere tijd te verblijven. Dit zijn vaak flinke procedures, dus zoek goed uit welke je nodig hebt en wat je ervoor moet doen. Het verschilt nogal per land/visum. Vraag informatie aan bij de ambassade van dat land (
Overzicht)
VaccinatiesVoor de wat exotischere bestemmingen moet je inentingen. Kijk op
GezondOpReis wat er voor jouw bestemming wordt aangeraden. De meeste GGDs doen deze vaccinaties en veel aanvullende verzekeringen vergoeden dit (gedeeltelijk)
nuttige linksWilweg, compleet en erg handig overzicht
Isic Student Card Voor veel kortingen wereldwijd
www.leo-net.orgwww.globalplacement.comwww.stagemotor.nl Stagevacatures, sommigen buiten NL.
www.eurostage.orgwww.placement-uk.com Bemiddeling voor de UK
www.ips-lippmann.comwww.nuffic.nl Alles omtrend financiering, beurzen enz.
www.joho.nl Algemene wereldreisorganisatie, met info over heeeel veel onderwerpen. Moet wel eerst donauteur worden (zo'n 15 euro per jaar).
www.wereldstage.com Stagebemiddeling
www.stageplaza.nl Voor stagevacatures
www.go-europe.nl Veel info over o.a stage, studie, au pair etc binnen europa.
www.travelactive.nl Allerlei soorten reizen en buitenlands werk
www.aiesec.nl Veel over buitenlandse stages over de hele wereld
www.beursopener.nl Handige zoeksite voor (studie)beurzen
www.studeren-in-het-buitenland.nl Verzameling met links voor o.a bemiddeling, certificaten en taalcursussen
www.hobsons.comwww.esn.nlwww.wijsopreis.nlwww.fulbright.nlwww.europracticum.nlwww.jint.bewww.kilroytravels.nl Voor o.a goedkope tickets, visa voor de USA etc.
www.studytrack.comwww.stagehuis.nl Stagebemiddeling voor Australië, New Zealand, Malta, Canada en China.
www.indonesian-experience.nl Stagebemiddeling voor Indonesië
Studie huidig:• GotenSSJ - Solna (Stockholm) - Zweden
• motorbloempje - Verenigd Koninkrijk (PhD)
• Nithosm - San Jose, Costa Rica
• Oliviertje1994 - London, Verenigd Koninkrijk
Stage huidig: • _Loki - Melbourne, Australië
Weer terug (stage én studie):• fh101 - Queen's University, Canada
Wannabe's:Aanvullingen voor deze OP zijn uiteraard welkom. DM/PM dan motorbloempje even met een link naar je post waarin je de OP quote met je aanpassingen.
Vorige delen Voor de vorige delen klik je op de topictitel, dan kom je bij de reeks terecht.
[ Bericht 51% gewijzigd door motorbloempje op 28-03-2015 17:45:11 ]