Awesome! Het lijkt me zo leuk om het met mensen te doen die zelf niet (full blown) christelijk zijn zodat we lekker kritisch kunnen zijnquote:Op maandag 29 september 2014 05:14 schreef Morrigan het volgende:
Oh dat lijkt me best leuk. Even kijken of ik de bijbel op mijn tablet kan plaatsen. Ben daar nog niet zo handig in.
Welke versie ? Dit om de instrumenten gelijk af te stemmen.quote:Op maandag 29 september 2014 04:53 schreef Grunge. het volgende:
Het boek is trouwens volledig online te lezen, dus als je geen bijbel hebt is dat geen probleem!
Is ook best leuk om te bespreken ( en minder eng ).quote:Op maandag 29 september 2014 06:36 schreef ADQ het volgende:
Ik vind de sprookjes van Hans Christian Anderson een stuk leuker geschreven. Niet zo onsamenhangend.
Zo slecht is het nu ook weer niet. En het bevat seks, geweld etc.quote:Op maandag 29 september 2014 08:31 schreef Zigger het volgende:
Lees liever wat anders dan dit slechte sprookjesboek.
Dat dus......................quote:Op maandag 29 september 2014 06:36 schreef ADQ het volgende:
Ik vind de sprookjes van Hans Christian Anderson een stuk leuker geschreven. Niet zo onsamenhangend.
Hoeveel bladzijden heeft het geheel?quote:Op maandag 29 september 2014 04:36 schreef Grunge. het volgende:
Ik ben christelijk opgevoed maar het bleek niets voor mij. Door de jaren heen heb ik wel veel meegekregen van de Bijbel en zodoende best veel kennis. De gehele Bijbel daarentegen - van kaft tot kaft - heb ik nooit gelezen. Nu lijkt het mij heel leuk en interessant om de Bijbel te lezen met meerdere FOK!kers, van Genesis tot en met Openbaring. Dit vooral omdat ik me in het algemeen erg interesseer voor geschiedenis en cultuur en om me te verbazen over de gruwelijkheden uit het Oude Testament. We kunnen afspreken wat we per periode lezen en dat dan met elkaar bespreken. Wie wil?
Tuurlijk wel. De verzamelde werken van Grimm kunnen toch ook in een boek?quote:Op maandag 29 september 2014 14:07 schreef k3vil het volgende:
Welke bijbel heb je het over?
De bijbel is een bundel van boeken, dus je kunt niet spreken over 1 boek.
Ik heb de Nieuwe-Wereldvertaling van de Heilige Schrift (die hanteert de protestantse canon). We zouden ook allemaal in onze eigen bijbels kunnen lezen, misschien is het ook wel interessant om de verschillen te vinden.quote:Op maandag 29 september 2014 07:52 schreef ATON het volgende:
[..]
Welke versie ? Dit om de instrumenten gelijk af te stemmen.
My thoughts exactly. Daarbij stromen er geschiedenisfeiten doorheen die we wel bijna allemaal kennen. Denk aan gebeurtenissen in Rome en Egypte, de keizers en de farao's. Sodom en Gomorra, Babylonquote:Op maandag 29 september 2014 08:32 schreef Aanstootgevend het volgende:
[..]
Zo slecht is het nu ook weer niet. En het bevat seks, geweld etc.
Dat vind ik nu juist zo interessant. Ik ben overigens niet te indoctrineren, daarmee geef je teveel macht aan zo'n boek. Ik ben tegen heel veel dingen die in het boek staan, vooral in het Oude Testament. Dat was ik als kind al en ik ben vanaf mijn derde of vierde zo opgevoed.quote:Op maandag 29 september 2014 08:34 schreef Zigger het volgende:
Slecht omdat het religieus is. Indoctrinatie enzo. Haat tegen mensen die niet hetzelfde geloven. Rare leefregels en opvattingen. Ongelijkheid.
Altijd rond de 1600 dacht ik.quote:Op maandag 29 september 2014 08:52 schreef Nelvalhil het volgende:
[..]
Hoeveel bladzijden heeft het geheel?
quote:Op maandag 29 september 2014 08:53 schreef schrijfveer het volgende:
Wat wil je dan precies te weten komen over de Bijbelverhalen. De symbolische betekenis erachter ? Als het om de culturele of geschiedkundige kant van de Bijbel gaat, kun je volgens mij het beste bij Haushaufer of Molurus terecht. Die weten er veel vanaf. Gaat het om de symbolische betekenis, dan wil ik wel meedoen.
Alles. De symboliek en eigen interpretatie. Weten wat er nu echt allemaal in de Bijbel staat. Ik heb heel vaak discussies met christenen gehad over teksten die ik had gelezen die ik enorm krom vond. Waarbij ik me afvroeg hoe God - als in God is liefde - dat kon doen. En of dit of dat niet op een andere manier geïnterpreteerd kon worden. Maar met de mensen om mij heen is geen discussie mogelijk wat dat betreft. Geen grijs gebied, geen filosofie.quote:Op maandag 29 september 2014 09:01 schreef tijnhet het volgende:
Ik heb wel eens een meneer gezien met tig verschillende bijbels in zijn boekenkast, waaronder ook vele Nederlandse bijbels. Vrije vertalingen, letterlijke vertalingen, vertalingen met "vertellen" als oogmerk (zoals de bijbel ook ooit voorgedragen moet zijn), vertalingen die dicht bij het ritme van de oorspronkelijke tekst proberen te blijven...
Wat voor bijbel had je in gedachten? "Gewoon de bijbel"?![]()
En hoe wil je 'm lezen? Als oude tekst letterlijk, "goh wat interessant dat ze dat toen dachten"? Poging tot begrijpen in de historische context? Wijze lessen achter de tekst proberen te inrerpreteren? Relevantie voor ons, nu, eruit proberen te destilleren?
Je kan dagen uitwijden over een enkele bladzijde, of je kan eroverheen dwijlen en tig bladzijdes in een week "doorwerken"... Dan haal je er bijna niks uit. Maar anders ben je jaren bezig met het hele boek, als je er al doorheen komt.
Zelf denk ik dat ik liever filosofie in duik dan bijbels.
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |