Dat klopt helemaal. Sterker nog, er zijn onderzoeken die aantonen dat het natvoer alleen is al soms voldoende om idiopatische cystitis (het meest voorkomende vorm van blaasontsteking bij katten) op te lossen. Merk natvoer maakt niet uit! Het is wel verstandig om het voer van je dier gevarieerd te houden, dus wisselen van smaken/merk natvoer is aan te raden.quote:Op zaterdag 4 oktober 2014 10:26 schreef RenRen- het volgende:
Lieve dierenartsMijn ragdoll van 6 maanden bleek een lichte blaasontsteking te hebben. Ik kon zelf niet bij de afspraak zijn, maar ik google nu wat oorzaken kunnen zijn en ik lees dat het vaker voorkomt bij binnenkatten en dat je dan beter meer natvoer kunt geven.
Klopt dit? En welk natvoer kan ik dan het beste geven?
Oh ik hoor net dat het een bacterie was, en dat het niet aan het voer lagquote:Op zaterdag 4 oktober 2014 11:04 schreef DigitaleDierenArts het volgende:
[..]
Dat klopt helemaal. Sterker nog, er zijn onderzoeken die aantonen dat het natvoer alleen is al soms voldoende om idiopatische cystitis (het meest voorkomende vorm van blaasontsteking bij katten) op te lossen. Merk natvoer maakt niet uit! Het is wel verstandig om het voer van je dier gevarieerd te houden, dus wisselen van smaken/merk natvoer is aan te raden.
Natvoer bevat 80% water en zorgt voor verhoogde urine productie, wat gunstig is voor het voorkomen van blaasproblemen en nierfalen. Katten zijn van nature geen drinkers, omdat zij hun water "opeten". Muis is namelijk 70% water![]()
Verder is het kopen van een waterfontentje aan te raden (dan drinkt de kat nog meer). En je kan ook bijv stukjes kip en/of vis koken en dat invriezen in de ijsblokjesvormpjes (samen met kookvocht, geen zout gebruiken). Dan heeft de kat lekkere gezonde ijsjes = afleiding + extra vocht.
Beterschap voor het poezenkind!
quote:Op zaterdag 4 oktober 2014 11:06 schreef RenRen- het volgende:
[..]
Oh ik hoor net dat het een bacterie was,
Meer drinken /meer vocht is het belangrijkste bij elke blaasontsteking!quote:en dat het niet aan het voer lagmaar toch ga ik wat vaker natvoer geven. Fonteintje heb ik al
Maar het merk maakt echt niet uit?
zitten er in sommige niet meer vocht dan in andere merken?
Nee, dat had ik ook al gelezen dus ik ging er maar van uit dat het niet het geval wasquote:Op zaterdag 4 oktober 2014 11:11 schreef DigitaleDierenArts het volgende:
[..]Dat komt bij katten helemaal niet vaak voor.
[..]
Meer drinken /meer vocht is het belangrijkste bij elke blaasontsteking!
Het soort natvoer maakt niet uit, dat zegt ook een specialist voeding GezelschapsdierenAl natvoer zit rond 80% vocht.
Die van mij worden ook door en door verwend.quote:Op zaterdag 4 oktober 2014 11:08 schreef Lt.Surge het volgende:
HALLO VROLIJKE DIERENDAG ALLEMAAL.
Verwen je dier en zulks. Die van ons kennen niks anders, dus die merken er niets van vrees ik.
quote:Op zaterdag 4 oktober 2014 11:08 schreef Lt.Surge het volgende:
HALLO VROLIJKE DIERENDAG ALLEMAAL.
Verwen je dier en zulks. Die van ons kennen niks anders, dus die merken er niets van vrees ik.
Mijn kitten mag alleen vandaag op schoot, de rest van het jaar heeft hij dikke pech.quote:Op zaterdag 4 oktober 2014 11:17 schreef DigitaleDierenArts het volgende:
En natuurlijk hoort elke dag voor alle dieren de Dierendag te zijn!
iedere dag = verwen dag, dat staat eigenlijk in je takenomschrijving als katteneigenaarpersoneel, toch?quote:
Even 144 bellenquote:Op zaterdag 4 oktober 2014 11:19 schreef RenRen- het volgende:
[..]
Mijn kitten mag alleen vandaag op schoot, de rest van het jaar heeft hij dikke pech.
Gefeliciteerd met je winst! Nog meer hangmatjes!quote:Op zaterdag 4 oktober 2014 11:16 schreef Cici het volgende:
[..]
Die van mij worden ook door en door verwend.
Heb wel een waardebon van 20 euro gewonnen bij Dobey, dus ze zullen nog meer verwend worden![]()
Als ze die nog hebben haha. En bodembedekking en heel veel lekkers!!quote:Op zaterdag 4 oktober 2014 11:22 schreef DigitaleDierenArts het volgende:
[..]
Gefeliciteerd met je winst! Nog meer hangmatjes!
Meegedaan, met mijn allerbeste rekentalenten (uhhh)quote:Op zaterdag 4 oktober 2014 11:23 schreef DigitaleDierenArts het volgende:
By the way, Beaphar Nederland heeft een nieuwe Facebook site! En een Dierendagactie https://www.facebook.com/(...)9151/?type=1&theater
(moeten jullie wel rekenen)
Hahaha gerekend en meegedaanquote:Op zaterdag 4 oktober 2014 11:23 schreef DigitaleDierenArts het volgende:
By the way, Beaphar Nederland heeft een nieuwe Facebook site! En een Dierendagactie https://www.facebook.com/(...)9151/?type=1&theater
(moeten jullie wel rekenen)
Ik zat wat raar in m'n mond te draaien en bedacht me toen, dat ik het gewoon vragen kan: hoe wordt Beaphar uitgesproken?quote:Op zaterdag 4 oktober 2014 11:23 schreef DigitaleDierenArts het volgende:
By the way, Beaphar Nederland heeft een nieuwe Facebook site! En een Dierendagactie https://www.facebook.com/(...)9151/?type=1&theater
(moeten jullie wel rekenen)
quote:Op zaterdag 4 oktober 2014 16:17 schreef Ebinas het volgende:
[..]
Hahaha gerekend en meegedaan![]()
Maar heb gelijk een vraagje.
Ben nog steeds aan het zoeken naar goede voeding voor de kat.
En ben dus veel aan het proberen.
Nu zitten er wat enkelvoer, maar ook aanvullend voer tussen.
Heeft het zin, zolang ik op ontdekkingsreis ben, de kat met dit http://www.beaphar.nl/pro(...)ne-50-ml/2_287_P1008 te ondersteunen.
Zodat ze iig niets tekort komt ?
Bea-farquote:Op zaterdag 4 oktober 2014 22:16 schreef Teslynd het volgende:
[..]
Ik zat wat raar in m'n mond te draaien en bedacht me toen, dat ik het gewoon vragen kan: hoe wordt Beaphar uitgesproken?
Bedankt. De uitleg erbij helpt ook bij het onthoudenquote:Op zaterdag 4 oktober 2014 22:21 schreef DigitaleDierenArts het volgende:
[..]
Bea-farKomt van de heer Bernard Aa (de oprichter) en het woord "pharma" (van farmacologie, maar dan chique met ph geschreven
)
Oh, valt wel mee hoor. Het is geen flinke wondquote:Op zondag 5 oktober 2014 14:25 schreef littledrummergirl het volgende:
Hoi dda![]()
Ons puppenkind kwam vanmorgen de bench uit met een flinke wond bij haar oogje. Ze heeft zich niet verwond aan haar bench.. Dus ze moet het vannacht zelf opengekrabt hebben. We hebben het ontsmet met n gaasje en een beetje betadine.
Het gekke is.. Ze lijkt er nu totaal geen last van te hebben, krabt niet, laat ons eraan zitten.
Jij enig idee in welke richting we moeten denken? (we gaan uiteraard ook gewoon naar onze dierenarts als het niet geneest) en kunnen we nog andere dingen doen om het goed te laten genezen?
[ afbeelding ]
SPOILEROm spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.Ze is onder narcose geweest en krijgt nu een vrij heftige AB-kuur. Ik heb het idee dat ze nog wat wankel/afwezig/wiebelig is. Dit was donderdag. Kan ze nog last hebben van de naweeën van de narcose?
Mijn kleine brokkenpiloot had een tijdje geleden ook al d'r neus stuk. Daar plaatste ik een foto van in dit topic. Haar neus is nog steeds stuk en inmiddels weet ik ook hoe het komt. Ze begraaft haar botje. Ze graaft een klein gat, dumpt het bot erin en harkt met haar neus het gat dicht. Zo is het wondje in ieder geval weer opengegaan en het zou me niks verbazen als het zo ook ontstaan is. Gisteren heeft ze geprobeerd haar nieuwe bot te begraven met dat wondje dat nog open was, zonder korstje. Nu heeft ze een zandkorst op die plek. Dat kan geen kwaad toch? Het ziet er verder rustig uit.
Misschien iets meer een gedragsvraag, is er een reden dat een hond die nog NOOIT wat begraven heeft, ineens gekregen botjes gaat begraven?Sterkheidsbaas van alles.
dankjewelquote:Op zondag 5 oktober 2014 18:27 schreef DigitaleDierenArts het volgende:
[..]
Oh, valt wel mee hoor. Het is geen flinke wondAl is het natuurlijk erg voor het puppenkind.
De genezing is een beetje afhankelijk van de oorzaak. Als zij jeuk heeft dan kan zijn dat zij het telkens kapot krabt. Dat moet je dan in de gaten houden.
Verder heb je het goed gedaan om het te ontsmetten. In principe moet zo'n wond vanzelf genezen binnen dag of 7. Je kan het eventueel dagelijks afspoelen met lauwwarm water, goed droogdeppen en eventueel ook insmeren met een wondzalf, of calendulazalf of honingzalf. Op die plek kan het heel lang duren voordat het haar weer gaat groeien (kan wel weken duren). Als de wond groter wordt of na 7 dagen nog niet geneest, moet je naar de dierenarts. Ook als het puppenkind steeds zit aan te krabben of als er etterende uitvloeiing komt. Uiteraard moet je het wondje in de gaten houden, als het mooi roze is en steeds kleiner wordt, dan is het goed. Als het groter wordt en/of groen/wit/grijs is, moet je even naar de dierenarts.
Dat klinkt eigenlijk meer als proglottiden (eipakketjes) van lintwormen. Dus dan zijn er waarschijnlijk ook vlooien (kleine lintwormen bij hond en kat worden door vlooien overgedragen).quote:Op zondag 5 oktober 2014 23:29 schreef Smikkelbeer het volgende:
Hoi DDA!
Kom er net achter dat in ieder geval één van onze vier katten (spoel?)wormen heeft (klein wit bewegend schepsel op mijn been nadat ze van m'n schoot sprong)... Dus de rest zal denk ik ook wel geïnfecteerd zijn... Morgen bel ik meteen de DA voor een kuur natuurlijk, maar nu vroeg ik me af wat ik het beste met hun mandjes, kussentjes, kleedjes e.d. kan doen? Heb één mandje waar de dame in ligt al weggegooid, die zat vol met opgedroogde wormpjes (net rijstkorrels), maar vind het zonde om alles weg te gooien als dat niet per sé noodzakelijk is. Is op hoge temperatuur wassen en inspuiten met antivlooien/-wormenmiddel bijvoorbeeld voldoende?
Alvast bedankt voor je antwoord, ook namens de heren en dame in kwestie!
Dat is een flinke wondquote:Op zondag 5 oktober 2014 23:40 schreef Lonaa het volgende:
Dag DDA.
Van de week is mijn hond gegrepen door een andere hond. Zonder (zichtbare) aanleiding. Supersneu en er volgde ook een DA-bezoek om d'r oor te laten hechten.
quote:Nee, wankel door de narcose is max 24 uur (eigenlijk als de hond s ochtends geopereerd is, dan moet hij s avonds volledig aanwezig een aanspreekbaar zijn), als het langer duurt dan moet je zeker naar de dierenarts! Het kan ook een bijwerking van het antibioticum zijn of een andere medicatie dat zij gehad heeft (al is het dan een zeldzame bijwerking). Je moet toch even je DA bellen met dit verhaal.SPOILEROm spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.Ze is onder narcose geweest en krijgt nu een vrij heftige AB-kuur. Ik heb het idee dat ze nog wat wankel/afwezig/wiebelig is. Dit was donderdag. Kan ze nog last hebben van de naweeën van de narcose?Als het een klein korstje/wondje is, dan komt het vast wel goed.quote:Mijn kleine brokkenpiloot had een tijdje geleden ook al d'r neus stuk. Daar plaatste ik een foto van in dit topic. Haar neus is nog steeds stuk en inmiddels weet ik ook hoe het komt. Ze begraaft haar botje. Ze graaft een klein gat, dumpt het bot erin en harkt met haar neus het gat dicht. Zo is het wondje in ieder geval weer opengegaan en het zou me niks verbazen als het zo ook ontstaan is. Gisteren heeft ze geprobeerd haar nieuwe bot te begraven met dat wondje dat nog open was, zonder korstje. Nu heeft ze een zandkorst op die plek. Dat kan geen kwaad toch? Het ziet er verder rustig uit.Begraven van botjes is een natuurlijk gedrag. Blijkbaar krijgt zij op dat moment voor haar gevoel zoveel "prooi" dat zij het kan opslaan voor de toekomstige "honger" dagen. Anders zou zij het botje direct opeten. Het botje gewoon laten liggen en niet direct opeten of niet begraven zou eigenlijk evolutioneel gezien een vreemd gedrag zijnquote:Misschien iets meer een gedragsvraag, is er een reden dat een hond die nog NOOIT wat begraven heeft, ineens gekregen botjes gaat begraven?Alleen omdat honden al 10 duizend jaar naast ons wonen, is het verliezen van een "natuurlijk prooigedrag" eigenlijk niet zo vreemd.
Het hondje hoeft niet naar een psycholoog![]()
Als je dit gedrag ongewenst vindt, dan moet je haar alleen botjes geven als zij honger heeft. En ook rust om rustig dr botje op te eten.
Het is, net als bij mensen, heel erg afhankelijk van allerlei soort factoren. Vezels in de voeding, vocht, stress... Misschien durft zij niet meer op de kattenbak. Heb je nog een andere kattenbak zodat zij keuze heeft? (op een andere plek)quote:Op maandag 6 oktober 2014 11:22 schreef DjinN het volgende:
Hoi hoi
Ik heb een kitten van 4 maanden oud. Doet eigenlijk elke dag rond dezelfde tijd haar ontlasting. Gister heeft ze het echter niet gedaan en tot nu toe nog niet.
Moet ik me zorgen maken? Of is het normaal dat een kitten van die leeftijd soms een dagje overslaat ?
Ze is wel helder hoor. Kijkt ook helder uit d'r oogjes. Wil ook spelen en gek doen. Het lijkt me dan aannemelijker dat haar wiebelige onhandigheid me dan nu meer opvalt omdat ik alles onder een vergrootglas leg.quote:Op maandag 6 oktober 2014 11:29 schreef DigitaleDierenArts het volgende:
[..]
Dat is een flinke wond
[..]
Nee, wankel door de narcose is max 24 uur (eigenlijk als de hond s ochtends geopereerd is, dan moet hij s avonds volledig aanwezig een aanspreekbaar zijn), als het langer duurt dan moet je zeker naar de dierenarts! Het kan ook een bijwerking van het antibioticum zijn of een andere medicatie dat zij gehad heeft (al is het dan een zeldzame bijwerking). Je moet toch even je DA bellen met dit verhaal.
[..]
Als het een klein korstje/wondje is, dan komt het vast wel goed.
[..]
Begraven van botjes is een natuurlijk gedrag. Blijkbaar krijgt zij op dat moment voor haar gevoel zoveel "prooi" dat zij het kan opslaan voor de toekomstige "honger" dagen. Anders zou zij het botje direct opeten. Het botje gewoon laten liggen en niet direct opeten of niet begraven zou eigenlijk evolutioneel gezien een vreemd gedrag zijnAlleen omdat honden al 10 duizend jaar naast ons wonen, is het verliezen van een "natuurlijk prooigedrag" eigenlijk niet zo vreemd.
Het hondje hoeft niet naar een psycholoog![]()
Als je dit gedrag ongewenst vindt, dan moet je haar alleen botjes geven als zij honger heeft. En ook rust om rustig dr botje op te eten.
Ze gedraagt zich net zoals anders, speelt, eet en drinkt net zoveel. Ze had twee kattenbakken, 1 grote en 1 kleine kittenbak. Omdat ze nu te groot wordt voor de kleine kattenbak hebben we die weggehaald (ze deed er alleen afentoe een plasje in). Ze stonden twee meter van elkaar af, en ze deed alles sowieso ook in de grote.quote:Op maandag 6 oktober 2014 11:32 schreef DigitaleDierenArts het volgende:
[..]
Het is, net als bij mensen, heel erg afhankelijk van allerlei soort factoren. Vezels in de voeding, vocht, stress... Misschien durft zij niet meer op de kattenbak. Heb je nog een andere kattenbak zodat zij keuze heeft? (op een andere plek)
Verder geef haar wat natvoer (als zij dat gewend is) en extra water. Als het morgen nog geen ontlasting is, moet je naar de dierenarts.
Mag wat meer natvoer geven en als zij morgen nog niet poept, even je dierenarts bellenquote:Op maandag 6 oktober 2014 11:38 schreef DjinN het volgende:
[..]
Ze gedraagt zich net zoals anders, speelt, eet en drinkt net zoveel. Ze had twee kattenbakken, 1 grote en 1 kleine kittenbak. Omdat ze nu te groot wordt voor de kleine kattenbak hebben we die weggehaald (ze deed er alleen afentoe een plasje in). Ze stonden twee meter van elkaar af, en ze deed alles sowieso ook in de grote.
Natvoer krijgt ze al twee porties per dag. Ze krijgt ook geen ander voer dan anders.
Zij heeft dus een oorlift gekregenquote:Op maandag 6 oktober 2014 12:49 schreef Lonaa het volgende:
Terug van de DA. Die vond het oor er prachtig uitzien. Hij vertelde me dat ie nog ruim een mm van beide kanten van de winkelhaak moest afhalen omdat het toch wel behoorlijk rafelig was. Hij was daarom blij te zien hoe mooi rustig en dun en niet ontzettend strakgespannen het oor was.
quote:Verder was ze heel braaf![]()
Maandag gaan de hechtingen eruit.
Er mag wel een kilo'tje of 2/3 af. Vond ik al, en vond de DA ook.
Haha, ja. Ik meende al te zien dat d'r oortje iets meer omhoog stond, maar dat zou goed kunnen kloppen dus.quote:Op maandag 6 oktober 2014 14:46 schreef DigitaleDierenArts het volgende:
[..]
Zij heeft dus een oorlift gekregen
[..]
DDA is ook de vloerspecialistquote:Op maandag 6 oktober 2014 14:43 schreef mikoxx het volgende:
Ik weet niet zo goed waar ik deze vraag het beste zou kunnen stellen, maar, we krijgen over drie wkn onze labradorpup :-) Nu hebben we een gladde vloer die we (volledig?) willen gaan bedekken. liefst zo, dat het laminaat ook nog enigzins toonbaar is als we de bedekking er na circa een jaar weer vanaf halen. Iemand hier ervaring mee? Wat op de vloer?Volledig bedekken of alleen de grote delen.....?
Ik weet niet zeker of vinyl over laminaat kan hoor. Maar uit het hygienische oogpunt is vinyl/marmoleum/pvc beter dan vloerbedekking.quote:Op maandag 6 oktober 2014 14:57 schreef mikoxx het volgende:
Dank dda, foto's zal ik tztzéker plaatsen ;-). Maar, vinyl over laminaat? uhhhh...
Tapijttegels zijn idd handiger. Dat hebben wij ook op de hondenschool: een pup geplast -> een tegel vervangen.quote:Op maandag 6 oktober 2014 16:06 schreef mikoxx het volgende:
Vanuit onze fokker wordt t idd ook sterk aangeraden. Op termijn zitten weaan een pvc vloer te denken, maar eigenlijk komt dat nu ff te vroeg voor ons, we waren idd nu (goedkope) vloerbedekking van plan. Maar hygiëne is dan wel een issue idd. Mss dat we voor tapijttegels gaan....
quote:Op maandag 6 oktober 2014 16:19 schreef knoblaucha6 het volgende:
Omdat jullie allemaal zo onwijs lief waren in die zwarte dagen wil ik het jullie echt niet onthouden:
Na een hele hoop vervelende trallalla, de maker die beloftes niet nakwam, de leverancier die er als een oertijger bovenop zat en een wel ultiem zeer bijzondere speciale service van Post.nl (lang verhaal) kwam dan eindelijk op dierendag! Lotje's rvs urntje. Hij is onwijs prachtig, voorkant en achterkant geborsteld, zijkanten gepolijst rvs (ik had 'm wel even mogen afstoffen voor de foto zag ik net) en het was voor ons zo belangrijk juist op dierendag wij haar naar haar allerlaatste "mandje" mochten overbrengen. En zo blijft ze voor altijd bij ons in haar prachtige hart en in onze harten. Mooi urntje voor een fantastiche HHH
![]()
[ afbeelding ]
[ afbeelding ]
Knoflokje, je moet jezelf echt niet verwijten! Je ben een van de meest betrokken eigenaren die ik ooit meegemaakt heb. Dus Lotje kwam bij jullie echt niks te kort.quote:Op maandag 6 oktober 2014 17:13 schreef knoblaucha6 het volgende:
Omdat het urntje na heel veel speciale inzet van Post.nl (persoonlijk en apart bezorgd omdat de originele bezorger er door omstandigheden de brui aan moest geven) er nog net precies op dierendag was en we dus onsallerliefste lief "thuis" konden brengen was het juist een mooie dierendag, en dat geeft rust, hoe onwijs verschrikkelijk diep we haar ook missen, het is afgerond nu qua regelen. De tijd zal de rest wel een beetje doen hopen we.
Ik durfde het eigenlijk niet te vragen maar doe het toch, heb jij enig idee hoe ons kleintje nou ineens alles in haar buikje zo erg ontstoken kon hebben, kan het zijn dat wij iets verkeerd hebben gedaan als in: te lang wachten de da te bellen (ik belde de da meteen toen ze diarree had die donderdag maar vrijdag en zaterdag ging het tóp maar die bewuste nacht....toen het echt fout ging waren we binnen een haf uur bij de kliniek maar die uren ervoor leek ze rustig te liggen maar toen ik even indommelde is ze naar de zolder gelopen en heeft daar alles ondergespuugd wat wij pas de dag na haar dood zagen...
Waar komt nou toch een alvleesklier, buikvlies, dikkedarm en vetweefselselontsteking rondom de alvleesklier zo snel en zo heftig vandaan? Niemand kan (of wil) me antwoord geven en dus blijf ik met het idee zitten dat ik iets verkeerd heb gedaan. Kan het zo zijn dat HHH door dat klapje in haar bolletje en dus toch een verminderde weerstand "gewoon" het minste al niet meer kon hebben en het daarom zo snel zo erg werd, dat waar wij al die maanden al zo bang voor waren?
We waren wel steeds bang voor weer een tik in haar hoofdje en ze had na de eerste klap wel vaker daarna wat diarree, kan het zijn dat dat verband houdt en had ik dat kunnen voorkomen temeer daar ze steeds stiller werd nog afgezien van haar leeftijd? Heb ik iets over het hoofd gezien en iets fout gedaan of kan het zomaar opduiken ivm verminderde weerstand?
Zoveel vragen maar ik vraag me telkens af of ik niet eerder had moeten ingrijpen al was daar in mijn ogen geen reden toe want bij mij lag ze gewoon rustig die nacht.
Dank voor je reactie weerquote:Op maandag 6 oktober 2014 11:18 schreef DigitaleDierenArts het volgende:
[..]
Dat klinkt eigenlijk meer als proglottiden (eipakketjes) van lintwormen. Dus dan zijn er waarschijnlijk ook vlooien (kleine lintwormen bij hond en kat worden door vlooien overgedragen).
Dus je moet de poezenkinderen ontwormen, na 2-3 weken dat nog een keer herhalen en ondertussen hun ook behandelen tegen de vlooien.
Maandjes en ander textiel wassen op 60 graden. De vloer kan je idd behandelen met bijv. Tapijtspray.
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |