abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
pi_144231651
ik denk aan misschien coquilles als voorgerecht, of tussengerecht, met iets als schuim. (ik bedoel niet pavlova, maar zo'n nat geklopt schuim dat er overheen gaat, iemand een idee hoe dat te maken en waarvan?), dan misschien iets kleins als mini salade bv wat schijfjes eend met iets als frambozendressing.
maar in ieder geval wat 'sterkere' smaken.
we lusten eigenlijk alles, dat is wel makkelijk, partner heeft alleen een gruwelijke hekel aan tomaten maar ok, die zijn makkelijk weg te laten.

vorig jaar hadden we gevulde biefstuk. ik maak vaak met gasten een heel simpel maar succesvol stukje vlees: biefstukje (of ander stevig vlees) opensnijden, besmeren met mosterd, plakje lekkere ham erin, stukjes champignons of andere paddestoelen bakken en erin proppen. dichtmaken (met sate prikkertjes of draad), dan door bloem, ei en zelfgemaakt paneermeel en bakken. wordt heel mals van binnen. (ja een heel erg tachtiger jaren recept, maar wel lekker nog steeds)

maar goed, dit jaar wil ik daar dus volledig van afstappen en eens een echt mooi stukje wild.
en we hebben een klein issue ook; net verhuisd naar een tijdelijk huis waar iets in zit dat nauwelijks een keuken te noemen is. ik heb echt niets aan apparatuur hier. de oven is zo'n Italiaanse met een draaiknop waarbij het gewoon gokken is voor elke temperatuur tussen 150 en 200 graden, dat zijn nl de graden die hij aangeeft en dan is het een beetje gokken hoe hoog hij dan staat.
soufle of iets dergelijks wordt echt een uitdaging en ga ik dus niet proberen hier.
Perfect paranoia is perfect awareness. Yes, I am a misfit.
pi_144232220
quote:
0s.gif Op zaterdag 6 september 2014 09:03 schreef WRH het volgende:
ik denk aan misschien coquilles als voorgerecht, of tussengerecht, met iets als schuim. (ik bedoel niet pavlova, maar zo'n nat geklopt schuim dat er overheen gaat, iemand een idee hoe dat te maken en waarvan?),
Bedoel je sabayon? Zoals hier; http://www.jumbosupermark(...)ayon-van-witte-wijn/

pi_144232476
Nee, ik denk dat WRH het type 'schuimpje van' bedoelt dat sinds een paar jaar borden in restaurants ontsiert. Of althans, dat vind ik dan, want het doet mij altijd heel erg denken dat iemand op het bord heeft staan fluimen.

Voorbeeld:


Maar dat is wellicht een heel persoonlijke aversie hoor.

Verder, toffe voornemens WRH! En zo'n oven heb ik ook ooit eens gehad. Gewoon testen, thermometertje erin hangen en zelf streepjes bij de draaiknop tekenen met een merkstift! *)
Soufflé's zijn tof en lekker, laat dat je niet weerhouden. Je kunt nog een paar maanden oefenen hč? ;)

[ Bericht 0% gewijzigd door minilot op 06-09-2014 10:21:01 ]
Let me see you stripped down to the bone
pi_144232771
We delen de aversie, Minilot. Sabayon is inderdaad meer sauzig als die fluimen. Het lijkt mij trouwens wel lekker als amuse op een lepel; gegrilde coquille met wat van die sabayon en zeekraal.
pi_144243628
ik bedoel inderdaad dat van minilot. ik begrijp wat je zegt hoor, eens dat het een semi trend is nu maar juist omdat ik meerdere gerechten wil doen moeten ze naar mijn mening heel licht en klein zijn. (dat hele zwaar overeten met kerst ben ik geen fan van, lekker hoeft niet veel te zijn).
ik denk dat zo'n schuim eroverheen gewoon lekker licht is.

streepjes, goeie!
we hebben al wel vorige week een thermometer gekocht om te gaan checken.
Perfect paranoia is perfect awareness. Yes, I am a misfit.
  maandag 8 september 2014 @ 14:45:11 #81
23969 RoelerMF
Amelie C'est Magnifique
pi_144312086
Voor het grote kerstdiner op Eerste Kerstdag overweeg ik om een stoofschotel te maken, maar nu het probleem dat ik thuis op gas kook en bij mijn ouders op keramiek. Dus mijn pannen kan ik niet zomaar meenemen, plus mijn pan is niet groot genoeg om 15 porties eruit te halen. Dus nu had ik het plan om een weekje eerder in twee keer de gerechten te maken en in te vriezen en op de dag zelf op te warmen in 1 van de pannen van mijn ouders. Maar ik twijfel of dat wel zo makkelijk kan als dat ik zelf heb bedacht. Het opwarmen hoeft dan ook niet meer persé in een stoofpan zodat ik 1 van de pannen van mijn ouders zou kunnen gebruiken. Iemand ervaring met invriezen van stoofschotels? :)
»» Democracy is so overrated »»
pi_144312324
quote:
0s.gif Op maandag 8 september 2014 14:45 schreef RoelerMF het volgende:
Iemand ervaring met invriezen van stoofschotels? :)
Check. Ik doe niets anders :D Gewoon voorzichtig opwarmen. Eventueel met wat extra vocht. Misschien ook invriezen in meerdere porties? Dat ontdooit wat handiger.
"We need to learn to set our course by the stars, not by the light of every passing ship." - Omar N. Bradley
pi_144317151
Stoofschotel is erg makkelijk weer op te warmen. Zou het wel langzaam laten ontdooien en dan opwarmen maar dat is persoonlijk.
Perfect paranoia is perfect awareness. Yes, I am a misfit.
  maandag 8 september 2014 @ 17:19:08 #84
401485 Molo
Völlig losgelöst
pi_144317708
Stoofschotel in eenpersoons portiebakjes doen en afdekken met Pie crust deeg. Dat dan afbakken, zodat de stoofpot meteen opgewarmd is, met lekker korstje. Erg lekker en ziet er speciaal uit :)
Alleen oppassen dat je de porties niet te groot maakt, het lijkt vaak veel minder dan het is ;)

Oh how you'd have a happy life, if you did the things you like
  maandag 8 september 2014 @ 17:21:51 #85
157897 Bramito
Espeen ies dieferent!
pi_144317803
quote:
0s.gif Op zaterdag 6 september 2014 17:13 schreef WRH het volgende:
ik bedoel inderdaad dat van minilot. ik begrijp wat je zegt hoor, eens dat het een semi trend is nu maar juist omdat ik meerdere gerechten wil doen moeten ze naar mijn mening heel licht en klein zijn. (dat hele zwaar overeten met kerst ben ik geen fan van, lekker hoeft niet veel te zijn).
ik denk dat zo'n schuim eroverheen gewoon lekker licht is.

streepjes, goeie!
we hebben al wel vorige week een thermometer gekocht om te gaan checken.
Schuim maak je door een vloeistof me lecitine (van soja) op te kloppen met een mixer. Je moet geloof ik tussen 0,5 en 1 % van het gewicht van de vloeistof aan lecitine toevoegen.

edit: lecitine = E322
Siesta & Fiesta!
pi_144319492
hm, dat klinkt nu niet echt als 'lekker makkelijk te verkrijgen en te maken'.. -O-
Perfect paranoia is perfect awareness. Yes, I am a misfit.
  maandag 8 september 2014 @ 18:28:26 #87
401485 Molo
Völlig losgelöst
pi_144320146
quote:
0s.gif Op maandag 8 september 2014 18:07 schreef WRH het volgende:
hm, dat klinkt nu niet echt als 'lekker makkelijk te verkrijgen en te maken'.. -O-
http://www.amazon.com/s/r(...)3579&rnid=2941120011

Zal vast ook via kookwinkels in Nederland of Nederlandse webshops verkrijgbaar zijn. Zoeken in kader van "moleculair koken voor hobby koks" levert wellicht meer hits op en ook in kleinere verpakkingen.
Oh how you'd have a happy life, if you did the things you like
  maandag 8 september 2014 @ 19:39:00 #88
157897 Bramito
Espeen ies dieferent!
pi_144323737
In Spanje staat het in de supermarkt bij de dieetproducten. In Nederland misschien ook via die weg te vinden?
Siesta & Fiesta!
  maandag 8 september 2014 @ 20:26:56 #89
401485 Molo
Völlig losgelöst
pi_144326204
quote:
1s.gif Op maandag 8 september 2014 19:39 schreef Bramito het volgende:
In Spanje staat het in de supermarkt bij de dieetproducten. In Nederland misschien ook via die weg te vinden?
nog nooit gezien, maar misschien bij grote supermarkten, kookwinkels, De Tuinen of de Makro ofzo.
Oh how you'd have a happy life, if you did the things you like
  maandag 8 september 2014 @ 20:34:04 #90
401485 Molo
Völlig losgelöst
pi_144326592
Voor de kerst wil ik eigenlijk de hele familie van mijn man eens hier naartoe hebben, wij gaan altijd naar hun toe (wij wonen als enige in de randstad) en dat ben ik beetje zat. Wij moeten altijd vroeg op op eerste of tweede kerstdag en ons aanpassen aan de plannen van "daar", zou ook weleens leuk zijn de andere kant op ;)
Dus ik ga voorstellen dat iedereen bij ons komt en blijft slapen en wij met zijn twee voor iedereen koken i.p.v. buffetje bij matig kutrestaurant op het platteland :P
Ben benieuwd hoe men erop gaat reageren :D
Oh how you'd have a happy life, if you did the things you like
  maandag 8 september 2014 @ 21:16:14 #91
23969 RoelerMF
Amelie C'est Magnifique
pi_144328850
quote:
1s.gif Op maandag 8 september 2014 17:19 schreef Molo het volgende:
Stoofschotel in eenpersoons portiebakjes doen en afdekken met Pie crust deeg. Dat dan afbakken, zodat de stoofpot meteen opgewarmd is, met lekker korstje. Erg lekker en ziet er speciaal uit :)
Alleen oppassen dat je de porties niet te groot maakt, het lijkt vaak veel minder dan het is ;)

[ afbeelding ]
wow wat een goed idee! Heb net even zitten zoeken naar leuke ovenschaaltjes voor 1 persoon en gevonden. Alleen 6 euro per bakje is wat te gortig. Ga ik amazon in Duitsland kijken, kost het nog maar 2 euro per stuk, dat is een goede deal 8-)
»» Democracy is so overrated »»
  maandag 8 september 2014 @ 21:45:45 #92
401485 Molo
Völlig losgelöst
pi_144330508
quote:
1s.gif Op maandag 8 september 2014 21:16 schreef RoelerMF het volgende:

[..]

wow wat een goed idee! Heb net even zitten zoeken naar leuke ovenschaaltjes voor 1 persoon en gevonden. Alleen 6 euro per bakje is wat te gortig. Ga ik amazon in Duitsland kijken, kost het nog maar 2 euro per stuk, dat is een goede deal 8-)
^O^

Xenos of Action hebben ze ook goedkoop trouwens :)
Oh how you'd have a happy life, if you did the things you like
pi_144331425
quote:
1s.gif Op maandag 8 september 2014 21:16 schreef RoelerMF het volgende:

[..]

wow wat een goed idee! Heb net even zitten zoeken naar leuke ovenschaaltjes voor 1 persoon en gevonden. Alleen 6 euro per bakje is wat te gortig. Ga ik amazon in Duitsland kijken, kost het nog maar 2 euro per stuk, dat is een goede deal 8-)
Ikea heb je ze in setjes voor 2, glazen doorzichtige vierkante schaaltjes voor 1,99 (per 2 dus!)
blablablabla
  maandag 8 september 2014 @ 22:18:50 #94
428175 bepklep82
Ik ben géén vent jongűh!
pi_144332171
Oeh, ik vind nu net dit topic pas en hij is nu al favoriet :)

Wij hebben ieder jaar één dag kerstdiner bij ons thuis. Meestal sta ik dan de avond ervoor al in de keuken.
Twee jaar geleden met vrienden gedaan en heeft één van de meiden ( inmiddels ontvriend) ook een gang voor haar rekening genomen.. Was culinair niet echt mega geweldig..

De ontvriending had daar trouwens weinig mee te maken.

Voor dit jaar kan ik wel weer nieuwe inspiratie gebruiken :)
  dinsdag 9 september 2014 @ 14:14:40 #95
328881 gcjoel
#teampindakaas #viesdik
pi_144349011
Oeh leuk dit topic ga ik volgen. Geen idee wat wij doen met kerst (meestal wordt er niet echt gekookt)
Maar ik ga voor mijn ouders een 3-gangen menu koken over 2 weken dus kan ik mooi nog wat inspiratie op doen. Misschien vinden ze het dan wel zo leuk dat we het met kerst ook doen! O+
pi_144349179
Op het moment neig ik naar iets van een beef wellington. Denk dat ik mijn familie daar het meest een plezier mee doe. Alleen niet echt origineel natuurlijk.
pi_144379404
Wij (mijn zoons, 23 en 26) hebben een traditie. Wij eten ieder jaar het kerstmenu wat wij met mijn man, hun vader, als laatste hebben gegeten. Man is inmiddels 10 jaar overleden en er zijn inmiddels twee schoondochters aangeschoven.

Ik woon in België met superslagers. Als voorgerecht snijdt hij de beste carpaccio, die ik aanvul met balsamicoazijn, Parmezaan, rucola en pijnboompitten.
Daarna als hoofdgerecht, de beste hertenbiefstuk met een jam van cranberry's, rösti en gestoofde peertjes.
Daarna een tarte a tin naar papa's recept.
pi_144379676
quote:
14s.gif Op dinsdag 9 september 2014 14:21 schreef Myraela het volgende:
Op het moment neig ik naar iets van een beef wellington. Denk dat ik mijn familie daar het meest een plezier mee doe. Alleen niet echt origineel natuurlijk.
Maar zij vinden t lekker toch? Mijn vader heeft ook altijd t liefst varkenshaas.
Wat er ook gebeurt; altijd blijven lachen :-)
  woensdag 10 september 2014 @ 07:46:30 #99
401485 Molo
Völlig losgelöst
pi_144379735
quote:
0s.gif Op woensdag 10 september 2014 06:04 schreef praadje het volgende:
Wij (mijn zoons, 23 en 26) hebben een traditie. Wij eten ieder jaar het kerstmenu wat wij met mijn man, hun vader, als laatste hebben gegeten. Man is inmiddels 10 jaar overleden en er zijn inmiddels twee schoondochters aangeschoven.

Ik woon in België met superslagers. Als voorgerecht snijdt hij de beste carpaccio, die ik aanvul met balsamicoazijn, Parmezaan, rucola en pijnboompitten.
Daarna als hoofdgerecht, de beste hertenbiefstuk met een jam van cranberry's, rösti en gestoofde peertjes.
Daarna een tarte a tin naar papa's recept.
Mooie traditie :)
Hou ik wel van :)
Oh how you'd have a happy life, if you did the things you like
pi_144379997
quote:
1s.gif Op woensdag 10 september 2014 07:37 schreef FutureFairytale het volgende:

[..]

Maar zij vinden t lekker toch? Mijn vader heeft ook altijd t liefst varkenshaas.
Beef wellington zullen ze nog niet op hebben verwacht ik, maar ze houden gewoon wel van een groot stuk vlees. Zelf de rest erbij scheppen, niet moeilijk doen met kleine dingen op een bord.

Vorig jaar ging alles er in één hap in. :')
abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')