De stijlen in 38x140mm, de balken in 225x75, lengtes afhankelijk van de standaardlengtes zoals je zegt. Hoeveel procent ik er naast zal zitten weet ik niet, maar daar maak ik me niet echt zorgen in. Ik bestel sowieso in 2 keer omdat ik anders te grote stapels moet verwerken. Hetgeen ik dus te veel of te weinig zou hebben kan ik dus de 2de keer meer of minder bij bestellen. Houtoverschotten zijn voor mij niet echt een probleem, want ik kan het altijd wel gebruiken voor de structuur van een meubel of zo. Van de vorige verbouwing heb ik ook zo de overschotten verwerkt.quote:Op zaterdag 7 maart 2015 11:00 schreef Virus3000 het volgende:
[..]
in welke diktes en lengtes bestel je het hout?
Met de juiste lengtes kun je trouwens zo goed als geen rest hout hebben.
Wij hebben 75m2 aangebouwd (helemaal uit hout, woon in Zweden) en hebben 1 klein stapeltje rest hout. Ik denk nog geen 5 procent.
Exclusief, dat wel.quote:Op zaterdag 7 maart 2015 19:48 schreef bluemoon23 het volgende:
[..]
Is dat inclusief BTW ?
Als dat zo is dan heb je een goedkope leverancier...
Ik neem aan dat je doemscenario's als deze verwacht:quote:Op maandag 9 maart 2015 11:39 schreef ASSpirine het volgende:
Denk je niet dat je toekomstige aanbouw nogal dicht bij de boom komt? J
Uiteraard heb ik dit nagegaan bij een boomexpert (zie ook eerder ergens in dit topic, deze kennis heb ik van hem, niet van mezelf). We hebben de boom ook gehalveerd van lengte, dus de eerstkomende 5 jaar blijft die wel even bezig met de bestaande wortels. Onder de grond krijgt de boom geen extra ruimte, omdat daar de oude fundering zit. De extra ruimte is enkel voor lay-out doeleinden en stamgroei.quote:Op maandag 9 maart 2015 13:33 schreef Barrah het volgende:
Ik volg je argumentatie volledig. Maar toch is er sprake van een verandering, je geeft de boom meer ruimte. Dat zou ook de groei van de boom en de wortels een nieuwe impuls kunnen geven. Het klinkt onwaarschijnlijk dat de boom jarenlang geen schade veroorzaakt om een enorme groeispurt in te zetten als je hem wat meer ruimte geeft, maar in de natuur is niet altijd alles logisch. Ik zou dit verhaal bij een bomenexpert hebben gecheckt, voor het geval je dit niet al hebt gedaan. Better safe than sorry.
quote:Op maandag 9 maart 2015 13:39 schreef BBach het volgende:
[..]
Uiteraard heb ik dit nagegaan bij een boomexpert (zie ook eerder ergens in dit topic, deze kennis heb ik van hem, niet van mezelf). We hebben de boom ook gehalveerd van lengte, dus de eerstkomende 5 jaar blijft die wel even bezig met de bestaande wortels. Onder de grond krijgt de boom geen extra ruimte, omdat daar de oude fundering zit. De extra ruimte is enkel voor lay-out doeleinden en stamgroei.
Het frame zelf is geschoten met een gasnagelpistool (nagels van 90mm), de beplating zal wel geschroefd (en deels gelijmd) zijn.quote:Op zaterdag 28 maart 2015 17:42 schreef bleiblei het volgende:
Dat gaat hard.
Schiet je het frame met spijkers of schroef je de boel 1 voor 1 vast?
Mooi ding idd.quote:Op zaterdag 28 maart 2015 18:06 schreef BBach het volgende:
[..]
Het frame zelf is geschoten met een gasnagelpistool (nagels van 90mm), de beplating zal wel geschroefd (en deels gelijmd) zijn.
[ afbeelding ]
Geweldig ding trouwens
Waarom is jouw minder doen nou altijd wat ik voor elkaar krijg als ik keihard doorwerk...quote:Helaas slecht weer dit weekend, dus ik zal minder kunnen doen dan gehoopt.
Damn! Dat zijn geen tuinhuisjes!quote:Op zondag 29 maart 2015 13:28 schreef BBach het volgende:
Al deze huizen zijn gebouwd onder de 100 dagen van braakliggend terrein tot afgewerkt huis.En die afwerking moest wel op hoog niveau gebeuren. Allemaal houtskelet![]()
[ afbeelding ]
[ afbeelding ]
[ afbeelding ]
[ afbeelding ]
[ afbeelding ]
[ afbeelding ]
[ afbeelding ]
[ afbeelding ]
[ afbeelding ]
[ afbeelding ]
[ afbeelding ]
[ afbeelding ]
En een gewoon klein huis stond na 3 dagen al zover:
[ afbeelding ]
Blijft wel de moeite waard om te zien.
100 werkdagen waarbij de temperatuur boven de 4 graden is (vorstdagen tellen dus niet mee). Ongeacht of het nu een huis van 200 of 1000m2 was, of een appartement. In vele gevallen maar met heel veel moeite en mensen haalbaar, zeker voor de erg grote en complexe (kilometers kabels voor domotica, alarmen, sauna's, hammams, etc) woningen, maar het was nu eenmaal een verkoopspunt en de klanten waren koning.quote:Op maandag 30 maart 2015 12:39 schreef qu63 het volgende:
[..]
Damn! Dat zijn geen tuinhuisjes!
100 dagen of 100 werkdagen?
Niet dat het dan minder snel is ofzo...
Dat is onzin.quote:Op maandag 30 maart 2015 19:43 schreef bleiblei het volgende:
Naja, het doet ook wel Amerikaans aan natuurlijk.
Het is geen bouwwijze dat eeuwen overleeft. Aan de andere kant, stenen huizen halen ook zelden 100 jaar omdat er gepland een graafmachine tegenaan rijdt.
Niet helemaal correct, er zijn legio voorbeelden te vinden van honderden jaren oude houten gebouwen.quote:Op maandag 30 maart 2015 19:43 schreef bleiblei het volgende:
Naja, het doet ook wel Amerikaans aan natuurlijk.
Het is geen bouwwijze dat eeuwen overleeft. Aan de andere kant, stenen huizen halen ook zelden 100 jaar omdat er gepland een graafmachine tegenaan rijdt.
Ik relativeer dat toch ookquote:Op maandag 30 maart 2015 20:50 schreef BBach het volgende:
[..]
Niet helemaal correct, er zijn legio voorbeelden te vinden van honderden jaren oude houten gebouwen.
Het is ook niet zo dat stenen gebouwen tientallen jaren tot honderden jaren onaangetast blijven. Echt oude stenen gebouwen zoals kerken zijn al talloze keren gerenoveerd.
Of ze dat in Amerika gebruiken of niet zou niet mogen uitmaken. De bouwwijze is anders (de houtskeletbouw in onze regio's voldoet aan alle bouwbesluiten (anders zou die echt niet gebouwd mogen worden) en is dus ook echt wel gelijkwaardig)
Waarom zou een woonhuis langer moeten bestaan dan 100 jaar? De kans is 100% dat deze bewoning en al mijn moeite binnen 150jaar niet meer bestaat en vervangen is door iets nieuws, net zoals 99% van alle andere gebouwen, steen of niet. Dit moet gerelativeerd worden
Dan moet je als houtliefhebber zeker eens een degelijke HSB gaan bezoekenquote:Op maandag 30 maart 2015 21:17 schreef bleiblei het volgende:
[..]
Ik relativeer dat toch ook.
Maar verder goed punt (en toch woon ik als houtliefhebber toch liever in een stenen huis).
Goede vraag, want het is geen vanzelfsprekend antwoord. Mijn voorkeur gaat naar een methode die bij ons niet gekend is, namelijk de oppervlakte verbranden van hout. In japan werd/wordt dit gedaan, bij ons is dit meer via verfproducten. Het zou een houten gevelbekleding worden, van lariks/lorkenhout, maar waarvan de oppervlakte tot houtskool is verbrand (dus koolstof en dus zwart, zeer inert), wat een wonderbaarlijke levensduur geeft van 80 jaar. Ik heb het zelf nog nooit gezien of geprobeerd (heb wel al veel de moderne chemische variant gezien), maar het past in mijn plaatje. Metselwerk enzo vind ik ook wel mooi, maar ik ben een houtaddept en wil leren wat er allemaal mee mogelijk is. Ik beloof niet dat het zo zal worden, maar dat is wel hetgeen ik zal proberen. Lukt het niet, dan doe ik het wel met een product.quote:Op zondag 5 april 2015 20:35 schreef Erik het volgende:
Mooi project, de aanpak ziet er weer goed uit! Wat voor buitenbeplating/gevelbekleding ga je gebruiken?
edit: volgens mij wordt het gewassen, geborsteld en eventueel geolied om afgeven te voorkomen.quote:Op zondag 5 april 2015 21:10 schreef densmee het volgende:
Ik vind oude bewezen methodes ook mooi, maar het afgeven meer in de zin van je komt ertegenaan en je jas is zwart
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |