abonnement Unibet Coolblue
  maandag 12 mei 2014 @ 16:20:25 #1
401485 Molo
Völlig losgelöst
pi_139869958
Het grote baktopic voor al je baksels, bakavonturen, bakvragen, bakpronkstukken en bakmisluksels. Maar natuurlijk ook voor alle baktips, bakrecepten en hier en daar een bakfiets.

We hebben het natuurlijk wel over taarten, cakes, koekjes en ander gebak.

Een aantal voorbeelden uit het vorige topic:

















Game on!
Oh how you'd have a happy life, if you did the things you like
pi_139870196
Ik heb vantweekend in mijn zeeuwse knop bakblik een chocoladecake met kersen gemaakt volgens het onderstaande recept:

125 gr boter
125 gr chocolade
50 gr gemalen amandelen
175 gr bloem
3 eieren
1 theelepel bakpoeder
snufje zout
merg van 1 vanillestokje

En dan op het laatst kersen uit een pot erdoorheen.

bakken 40 min op 180 graden

Cake wordt zeer gewaardeerd, en schoonmoeder heeft gevraagd of ik er een wil bakken voor haar verjaardag donderdag.
Alleen, na 40 min. bakken is de cake in het midden mooi mals (net niet gaar zeggen sommigen, maar ik vind het lekker) maar aan de buitenkant naar mijn smaak te droog/kruimelig.

Wat kan ik aan het recept tweaken om de cake ook aan de buitenkant malser te krijgen? Nog korter bakken durf ik niet, dan gaan mensen het niet meer durven eten vrees ik (zeker een huiskamer vol senioren durf ik dat niet voor te zetten)
  maandag 12 mei 2014 @ 16:29:14 #3
401485 Molo
Völlig losgelöst
pi_139870306
Als je verse eieren hebt zie ik het probleem niet maar ok.

Je zou de buitenkanten met beetje aluminiumfolie kunnen afdekken tegen uitdrogen
Oh how you'd have a happy life, if you did the things you like
  Moderator maandag 12 mei 2014 @ 16:33:13 #4
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_139870486
quote:
0s.gif Op maandag 12 mei 2014 16:26 schreef zeeuws_meisje het volgende:
Ik heb vantweekend in mijn zeeuwse knop bakblik een chocoladecake met kersen gemaakt volgens het onderstaande recept:

125 gr boter
125 gr chocolade
50 gr gemalen amandelen
175 gr bloem
3 eieren
1 theelepel bakpoeder
snufje zout
merg van 1 vanillestokje

En dan op het laatst kersen uit een pot erdoorheen.

bakken 40 min op 180 graden

Cake wordt zeer gewaardeerd, en schoonmoeder heeft gevraagd of ik er een wil bakken voor haar verjaardag donderdag.
Alleen, na 40 min. bakken is de cake in het midden mooi mals (net niet gaar zeggen sommigen, maar ik vind het lekker) maar aan de buitenkant naar mijn smaak te droog/kruimelig.

Wat kan ik aan het recept tweaken om de cake ook aan de buitenkant malser te krijgen? Nog korter bakken durf ik niet, dan gaan mensen het niet meer durven eten vrees ik (zeker een huiskamer vol senioren durf ik dat niet voor te zetten)
Gebruik verse eieren zoals hierboven al staat
Weeg je bakpoeder af, als je oetkerspul gebruikt is het geloof ik 9g per kg meel, reken het uit
Zeef je meel
Zorg dat alles op kamertemperatuur is
Gebruik alleen boter (roomboter dus, geen margarine, dat is geen boter) en klop die als eerste helemaal zacht en romig
Bak een cake op 160 graden voor 60-65 minuten, als je op 180 bakt is hij inderdaad van buiten hard, van binnen niet helemaal gaar, helemaal omdat er amandelen in zitten en dat is al vrij zwaar.
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
pi_139870715
quote:
0s.gif Op maandag 12 mei 2014 16:33 schreef djkoelkast het volgende:

[..]

Gebruik verse eieren zoals hierboven al staat
Weeg je bakpoeder af, als je oetkerspul gebruikt is het geloof ik 9g per kg meel, reken het uit
Zeef je meel
Zorg dat alles op kamertemperatuur is
Gebruik alleen boter (roomboter dus, geen margarine, dat is geen boter) en klop die als eerste helemaal zacht en romig
Bak een cake op 160 graden voor 60-65 minuten, als je op 180 bakt is hij inderdaad van buiten hard, van binnen niet helemaal gaar, helemaal omdat er amandelen in zitten en dat is al vrij zwaar.
Roomboter gebruik ik al, margarine komt er bij mij niet meer in.
Ik zal toch eens proberen om hem op een lagere temp te bakken.
En dat bakpoeder heb ik zo'n maatschepje voor, maar ik zal voor de gein eens een gewoon theelepeltje nemen morgen.
o, en qua boter, die smelt ik samen met de chocolade. Brownie achtige methode dus. Dus loskloppen is er niet bij.
Ik zie trouwens dat ik de suiker vergeten ben: 175 gr witte basterd gaat er nog in.
Bedankt voor de tips! ^O^
  Moderator maandag 12 mei 2014 @ 16:51:18 #6
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_139871131
quote:
0s.gif Op maandag 12 mei 2014 16:39 schreef zeeuws_meisje het volgende:

[..]

Roomboter gebruik ik al, margarine komt er bij mij niet meer in.
Ik zal toch eens proberen om hem op een lagere temp te bakken.
En dat bakpoeder heb ik zo'n maatschepje voor, maar ik zal voor de gein eens een gewoon theelepeltje nemen morgen.
o, en qua boter, die smelt ik samen met de chocolade. Brownie achtige methode dus. Dus loskloppen is er niet bij.
Ik zie trouwens dat ik de suiker vergeten ben: 175 gr witte basterd gaat er nog in.
Bedankt voor de tips! ^O^
Dan zou ik vooral inderdaad langer en lager bakken, dan wordt hij minder bruin van buiten, meer een beetje gouden kleur.
Te veel bakpoeder dan stort je cake in op een gegeven moment en je proeft het ook. Ik gebruik zelf wijnsteenzuurbakpoeder, daar heb je wat meer van nodig en is daarom makkelijker te doseren (omdat je bij een klein recept niet met 1/8 theelepels hoeft te werken bijvoorbeeld).
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
pi_139871501
quote:
0s.gif Op maandag 12 mei 2014 16:16 schreef Molo het volgende:

[..]

combi-magnetrons zijn gewoon bitches als het op temperatuur aan komt ;(
Heb je geen mogelijkheid een (tweedehands) bakkie neer te zetten, als in, een oven?
Dat gaat nu niet passen helaas, maar staat heel hoog op m'n verlanglijstje! Ooit komt ie d'r O+
pi_139872564
Voor het eerst fijne brownies met kokos en frambozen weten te maken :9~ Naar aanleiding van een recept welke ik bij de BBC notabene vond _O-
mag het weten
  maandag 12 mei 2014 @ 18:42:58 #9
401485 Molo
Völlig losgelöst
pi_139874554
quote:
17s.gif Op maandag 12 mei 2014 17:29 schreef Joosie200 het volgende:
Voor het eerst fijne brownies met kokos en frambozen weten te maken :9~ Naar aanleiding van een recept welke ik bij de BBC notabene vond _O-
Hoezo _O- ?

De BBC (BBC Good Food) heeft briljante recepten, zowel voor bakken als voor koken.
Ik kijk er heel regelmatig als ik even geen inspiratie heb ofzo
Oh how you'd have a happy life, if you did the things you like
  Moderator maandag 12 mei 2014 @ 18:51:23 #10
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_139874772
Ja, ik snap dat 'welke' ook niet helemaal, denk dat daar 'wat' of 'dat' had moeten staan, want 'welke' is daar nogal fout. Maar da's meer voor een andere topic :P
Ik ga nog eens mijn chocolade roggekoekjes maken, want ik heb nu in de supermarkt gewoon de perfecte chocolade er voor gevonden, wel 4 supermarkten voor moeten afstruinen, maar dat mag de pret niet drukken (72% cacao biologische chocolade voor wie het zich afvraagt, Dekamarkt had het :D )
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
  maandag 12 mei 2014 @ 18:54:31 #11
401485 Molo
Völlig losgelöst
pi_139874869
quote:
0s.gif Op maandag 12 mei 2014 18:51 schreef djkoelkast het volgende:
Ja, ik snap dat 'welke' ook niet helemaal, denk dat daar 'wat' of 'dat' had moeten staan, want 'welke' is daar nogal fout. Maar da's meer voor een andere topic :P
Ik ga nog eens mijn chocolade roggekoekjes maken, want ik heb nu in de supermarkt gewoon de perfecte chocolade er voor gevonden, wel 4 supermarkten voor moeten afstruinen, maar dat mag de pret niet drukken (72% cacao biologische chocolade voor wie het zich afvraagt, Dekamarkt had het :D )
Lidl heeft die toch ook? Alleen niet biologisch. Al is dat ook dubieus omdat er zo ontzettend veel gerotzooid wordt met cacao. Zowel in de producerende landen als in de VS en Europa enzo.

"Welke" in die context is trouwens niet fout, het is alleen in het ABN wat minder gebruikelijk.
3 collega's van me gebruiken het ook regelmatig, waarbij ik wel moet opmerken dat het 2 zijn die in België opgeleid zijn en 1 uit Brabant komt :P
Oh how you'd have a happy life, if you did the things you like
  Moderator maandag 12 mei 2014 @ 18:57:19 #12
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_139874957
quote:
0s.gif Op maandag 12 mei 2014 18:54 schreef Molo het volgende:

[..]

Lidl heeft die toch ook? Alleen niet biologisch. Al is dat ook dubieus omdat er zo ontzettend veel gerotzooid wordt met cacao. Zowel in de producerende landen als in de VS en Europa enzo.

"Welke" in die context is trouwens niet fout, het is alleen in het ABN wat minder gebruikelijk.
3 collega's van me gebruiken het ook regelmatig, waarbij ik wel moet opmerken dat het 2 zijn die in België opgeleid zijn en 1 uit Brabant komt :P
Ja, 72% cacao vind je overal, alleen is die eigenlijk nooit fairtrade of biologisch.

quote:
Ja. In de formele schrijftaal kan welke als betrekkelijk voornaamwoord worden gebruikt; het verwijst alleen naar de-woorden en meervoud. Bij voorkeur gebruikt men die of vormen als waaraan, waarin, waardoor enzovoort. In sommige gevallen is het gebruik van welke echter moeilijk te vermijden (die, welke ..., de bepalingen, krachtens welke het verboden is).
Welke mag van mij in brieven blijven :P
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
pi_139876391
quote:
0s.gif Op maandag 12 mei 2014 18:42 schreef Molo het volgende:

[..]

Hoezo _O- ?

De BBC (BBC Good Food) heeft briljante recepten, zowel voor bakken als voor koken.
Ik kijk er heel regelmatig als ik even geen inspiratie heb ofzo
_O- omdat ik BBC (good food idd) primair associeer met televisie (Topgear _O_) en niet met bakrecepten :@
mag het weten
  maandag 12 mei 2014 @ 19:29:07 #14
63594 Lienekien
Sunshower kisses...
pi_139876458
quote:
1s.gif Op maandag 12 mei 2014 19:27 schreef Joosie200 het volgende:

[..]

_O- omdat ik BBC (good food idd) primair associeer met televisie (Topgear _O_) en niet met bakrecepten :@
BBC en tal-lo-ze kookprogramma's.
The love you take is equal to the love you make.
pi_139876816
quote:
1s.gif Op maandag 12 mei 2014 19:29 schreef Lienekien het volgende:

[..]

BBC en tal-lo-ze kookprogramma's.
Ik volg geen enkel kookprogramma dus ik weet ook niet dat de BBC daar veel van op de buis toont.

quote:
0s.gif Op maandag 12 mei 2014 18:57 schreef djkoelkast het volgende:
[..]

Welke mag van mij in brieven blijven :P
Dat is de jurist in mij want vast stramien in menig (bezwaar/beroep)schrift :@
mag het weten
  maandag 12 mei 2014 @ 19:46:52 #16
1592 Puckzzz
Bitch please!
pi_139877390
Maar goed dat ik nog even terug las anders had ik dit gemist:

quote:
0s.gif Op maandag 12 mei 2014 11:26 schreef sieske het volgende:

[..]

Kun je een receptje hiervan geven? Lijkt me lekker.
De taartjes zien er heel lekker :9~ en leuk uit hoor! Ook die met frambozen ^O^
ja ik heb hier wel een recept van...

Voor de siroop:
1 deel water
1 deel suiker
Steranijs
Kruidnagel
Schil van 1 citroen (en dan dus echt de schil met een dunschiller, niet de rasp)
Kaneelstokje
Scheutje azijn

Alles op een laag vuurtje opzetten, terwijl dit op staat de appels schillen en in partjes snijden. Bij de siroop doen en de appel net aan zacht koken. Dus niet door en door gaar.
Alles overbrengen in een weckpot, met open deksel af laten koelen. Na 2 dagen heeft het zijn smaak goed te pakken, je kunt het weken lang bewaren.
Hey! Het is OK om alleen je eerste twee teennagels te lakken als je van plan bent peeptoes te gaan dragen!
  maandag 12 mei 2014 @ 19:48:47 #17
1592 Puckzzz
Bitch please!
pi_139877484
Tevens: Molo je hebt de foto's in de OP niet gewijzigd :+
Hey! Het is OK om alleen je eerste twee teennagels te lakken als je van plan bent peeptoes te gaan dragen!
pi_139878581
Ik had mijn bakhobby een beetje opgegeven sinds ik glutenvrij moet eten.. Maar die prefab dingen vind ik echt niet te eten! Dus voor het eerst iets simpels geprobeerd en het is eigenlijk wel heel lekker:


Cake van maismeel en rijstmeel met kokosrasp
  maandag 12 mei 2014 @ 20:15:35 #19
401485 Molo
Völlig losgelöst
pi_139878707
quote:
17s.gif Op maandag 12 mei 2014 19:48 schreef Puckzzz het volgende:
Tevens: Molo je hebt de foto's in de OP niet gewijzigd :+
Misschien vanavond :P
Oh how you'd have a happy life, if you did the things you like
  maandag 12 mei 2014 @ 20:16:36 #20
401485 Molo
Völlig losgelöst
pi_139878758
quote:
0s.gif Op maandag 12 mei 2014 20:12 schreef Bakkerd het volgende:
Ik had mijn bakhobby een beetje opgegeven sinds ik glutenvrij moet eten.. Maar die prefab dingen vind ik echt niet te eten! Dus voor het eerst iets simpels geprobeerd en het is eigenlijk wel heel lekker:

[ afbeelding ]
Cake van maismeel en rijstmeel met kokosrasp
En, is hij lekker?

Is kokosbloem of amandelmeel geen leuk alternatief om mee te bakken? Is ook veel mee mogelijk toch? :)
Oh how you'd have a happy life, if you did the things you like
pi_139878887
quote:
1s.gif Op maandag 12 mei 2014 20:16 schreef Molo het volgende:

[..]

En, is hij lekker?

Is kokosbloem of amandelmeel geen leuk alternatief om mee te bakken? Is ook veel mee mogelijk toch? :)
Ja, gelukkig! Ben best wel opgelucht dat ik iets heb gevonden waarmee ik kan bakken.
Waar kan ik amandelmeel en kokosbloem kopen, ook bij de biowinkel? Daar ben ik langs geweest en heb me een beetje laten informeren. Ik heb er ook boekweitmeel gekocht en daar heb ik een brood mee gebakken, maar yuk... dat was héél compact en een beetje grijs van kleur :{
pi_139879094
Amandelmeel verkopen ze zeker bij de natuurwinkel :Y Maar kijk ook eens bij de Turkse/Islamitische super/Toko daar haal je goedkoper amandelmeel dan bij de natuurwinkel :) Zit er zelf nu ook aan te denken eens meer ervaring op te doen met glutenvrij bakken. De tarte aux poires wil prima, maar brood is mij met Schär B nog niet gelukt terwijl de glutenvariant prima lukt.
mag het weten
  maandag 12 mei 2014 @ 20:24:14 #23
1592 Puckzzz
Bitch please!
pi_139879120
quote:
0s.gif Op maandag 12 mei 2014 20:19 schreef Bakkerd het volgende:

[..]

Ja, gelukkig! Ben best wel opgelucht dat ik iets heb gevonden waarmee ik kan bakken.
Waar kan ik amandelmeel en kokosbloem kopen, ook bij de biowinkel? Daar ben ik langs geweest en heb me een beetje laten informeren. Ik heb er ook boekweitmeel gekocht en daar heb ik een brood mee gebakken, maar yuk... dat was héél compact en een beetje grijs van kleur :{
Heb het vandaag nog zien staan in de biowinkel :Y

Verder ben ik erg geïnteresseerd in de glutenvrije baksels aangezien mijn zus gluten intolerant is.
Hey! Het is OK om alleen je eerste twee teennagels te lakken als je van plan bent peeptoes te gaan dragen!
pi_139879148
Ik ga morgen even langs bij de biowinkel én de toko! :)
pi_139879377
quote:
17s.gif Op maandag 12 mei 2014 20:24 schreef Puckzzz het volgende:

[..]

Verder ben ik erg geïnteresseerd in de glutenvrije baksels aangezien mijn zus gluten intolerant is.
Zo is het voor mij ook begonnen (voor mijn zuslief) vooral tijdens de feestdagen om niet van die dure prefab kruidnoten, stol en banketletter te moeten kopen. Nu komt daar verjaardagsgebak bij en een stol is mij nog niet goed gelukt.
mag het weten
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')